30 Σεπτεμβρίου 2009

Παράλληλοι βίοι

Πόσα είναι τα κοινά σημεία μεταξύ Καραμανλή και Παπανδρέου; Περισσότερα απ' όσα φαίνονται με μια πρώτη ματιά:

@ Ο Καραμανλής ανέλαβε την ηγεσία της ΝΔ χωρίς πολιτικές περγαμηνές και προϋπηρεσία χάρη στη μεταφυσική πεποίθηση, διάχυτη στο κόμμα του τότε, ότι είναι ο μόνος που μπορεί να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη καθότι το πεπρωμένο ενός Καραμανλή δεν μπορεί παρά να είναι να κυβερνήσει την Ελλάδα (κληρονομικό χάρισμα;).
Ο Γιωργάκης είναι αλήθεια ότι, όταν ανέλαβε την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, είχε κάτι παραπάνω σε περγαμηνές. Ωστόσο το βασικό κριτήριο για την επιλογή του ήταν η αντίστοιχη μεταφυσική πεποίθηση ότι ήταν ο μόνος που μπορούσε να ανακόψει την πορεία προς την ήττα του 2004, και κατόπιν να "τα αλλάξει όλα" στο κόμμα ώστε να επανέλθει στην εξουσία. Κατ' ανάλογο τρόπο, το πεπρωμένο ενός Παπανδρέου δεν μπορεί παρά να είναι κλπ.

@ Ο Καραμανλής έχασε με άσχημο τρόπο τις εκλογές του 2000. Επιβίωσε πολιτικά λόγω της έλλειψης σοβαρού εσωκομματικού αντιπάλου, κυρίως όμως λόγω της πιο πάνω μεταφυσικής αύρας.
Ο Γιωργάκης έχασε παταγωδώς τις εκλογές του 2004. Αμφισβητήθηκε έντονα, και επιβίωσε πολιτικά λόγω των αυτογκόλ του Βενιζέλου αλλά και της ίδιας μεταφυσικής αύρας.

@ Μετά την ήττα του 2000, ο Καραμανλής υιοθέτησε ένα σκληρό, επιθετικό αντιπολιτευτικό ύφος, εστιάζοντας στα θέματα διαφθοράς, διαπλοκής κλπ. Τακτική φθοράς του αντιπάλου περισσότερο παρά ενδυνάμωσης του δικού του χώρου.
Το ίδιο πάνω κάτω έκανε και ο Γιωργάκης μετά τις εκλογές του 2007, και αφού ξεπέρασε τον εσωκομματικό σκόπελο.

@ Στη δεύτερή του προσπάθεια ο Καραμανλής κέρδισε εκμεταλλευόμενος πριν απ' όλα την επιθυμία του κόσμου να διώξει από την εξουσία το καθεστωτικό ΠΑΣΟΚ.
Ο Γιωργάκης αντίστοιχα ετοιμάζεται να κερδίσει εκμεταλλευόμενος την επιθυμία του κόσμου να διώξει από την εξουσία την ανεπαρκή ΝΔ.

Στο σημείο αυτό οι φίλοι ΠΑΣΟΚοι θα διαμαρτυρηθούν: μα ο Γιωργάκης έχει και πρόγραμμα! Ναι, εντάξει, ας πούμε ότι έχει και κάτι σε πρόγραμμα. Πρόγραμμα όμως είχε και το 2007, πιθανόν πληρέστερο και σαφέστερο από το φετινό, σίγουρα πληρέστερο και σαφέστερο από το αντίστοιχο της ΝΔ τότε. Κι όμως έχασε.

Φυσικά οι παραπάνω αναλογίες δεν αποδεικνύουν τίποτα. Δεν είναι απαραίτητο ότι ο Γιωργάκης, αν αύριο γίνει -καταπώς φαίνεται- πρωθυπουργός, θα ακολουθήσει πορεία ανάλογη με αυτή του Καραμανλή. Όμως:

Πρόβλημα πρώτο: είναι κακή αφετηρία για οποιαδήποτε κυβέρνηση να κερδίζει τις εκλογές επειδή ο κόσμος θέλησε να ξεφορτωθεί την προηγούμενη. Πάντα βέβαια και παντού μια κυβερνητική αλλαγή οφείλεται σε κάποιο ποσοστό και σε αρνητική ψήφο, εδώ όμως βαδίζουμε στην τρίτη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση που θα κριθεί κυρίως χάρη στην αρνητική ψήφο. Πράγμα που σημαίνει ότι ο πήχυς τοποθετείται όλο και πιο χαμηλά -κι ας προσπαθούν να μας πείσουν, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και μέρος του τύπου, ότι η καινούργια κυβέρνηση δεν θα έχει καθόλου πίστωση χρόνου κλπ. (γιατί, δηλαδή, αν δεν μας αρέσει τι θα κάνουμε; Αντάρτικο;).

Πρόβλημα δεύτερο: με δεδομένη την αδυναμία της ΝΔ να αντιπαρατάξει σε αυτές τις εκλογές ο,τιδήποτε άλλο πλην της εικόνας του Καραμανλή, το ΠΑΣΟΚ προσπάθησε και προσπαθεί να αναβαθμίσει το ηγετικό προφίλ του Γιωργάκη. Φερ' ειπείν, το τελευταίο προεκλογικό σποτ του κόμματος θυμίζει έντονα (ως προς το κόνσεπτ) τα αντίστοιχα γαλάζια του 2004. Επίσης, η θεαματική αποπομπή του Σημίτη από τα ψηφοδέλτια πρέπει μάλλον να ιδωθεί ως μια επικοινωνιακή κίνηση που θέλει να αποδείξει ότι ο Γιωργάκης έγινε Γιώργαρος, αντρώθηκε και μασάει σίδερα.

Το έχουμε ξαναπεί σε τούτο το μπλογκ, ότι ο ηγέτης-μεσσίας δεν υπάρχει: είναι μια φανταστική κατασκευή, το πανίσχυρο Βιμ της πολιτικής. Αν ο Γιωργάκης έχει επιλέξει να εδραιώσει στον κόσμο την πεποίθηση ότι θα κυβερνήσει με σιδηρά πυγμή, θα τα κάνει μούσκεμα όπως τα έκανε ο Καραμανλής και για τους ίδιους ακριβώς λόγους.

Κοντός ψαλμός αλληλούια.


.

7 σχόλια:

  1. Μα, τι εννοείς Χασοδίκη; Δε σε πείθει εσένα ο Γιώργος?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δυστυχώς κ. Χασοδίκα τα πράγματα είναι χειρότερα.

    Ο ΚΑΚ παρ΄όλες τις αδυναμίες τους πέρασε και από μια διαδικασία εκλογής στη θέση του προέδρου της ΝΔ όπου έγιναν και τα σχετικά αλισιβερίσια. Κατόπιν δοκιμάστηκε στο κομματικό περιβάλλον και κράτησε τις ισορροπίες. Μέχρις εκεί όμως.

    Αντίθετα ο "χλωρίνη κλινέξ"-ΓΑΠ εξελέγη σε μιά παρωδία διαδικασίας και ουδεπότε αμφισβητήθηκε (πέραν του "θέλει-η-πουτάνα-να-κρυφτεί-κι-η-χαρά-δεν-την-αφήνει"-Βενιζέλου), όχι γιατί έχει κάποιες δυνατότητες κομματικού ελέγχου αλλά διότι είναι απλώς μια ταμπέλα. Όταν μαλώνουν οι συνέταιροι δεν πειράζουν την ταμπέλα, μόνο άμα το κλείσουν το μαγαζί την κατεβάζουν.

    τέλος πάντων, η συνέχεια επί της οθόνης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Είναι προφανές οτι όχι δίκη δεν πρόκειται να κερδίσεις αλλά ούτε και συναινετικό διαζύγιο !!

    Μεταπολιτευτικά κάθε "αστέρας" κέρδισε δύο διαδοχικές εκλογές και μετά πάπαλα. Αυτό τόχε καταλάβει και ο "εθνάρχης" και τό παιξε πρόεδρος.
    Μόνο το γατόνι ο ανδρέας επανήλθε άπαξ αλλά ένας ήταν ο ΑΝΔΡΕΑΣ, έτσι ;;
    Αρα ο κωστάκης στατιστικά θα έχανε ακόμη και αν το πασόκ έβαζε για αρχηγό τον λεβέντη και όχι το συμπλήρωμα της γνωστής φράσης...
    Επίσης ο ελληνικός λαός ποτέ δεν ΕΚΛΕΓΕΙ, αποπέμπει τον προηγούμενο (την πρώτη φορά) και δίνει στον εκλεκτό του μια δεύτερη εκλογική ... γνωριμία να τον... γνωρίζετε την φράση υποθέτω.

    Habeas corpus και actore non probante reus absolvitur

    Mετά τιμής (χαμένης όπως της δεποινίδας Μπλούμ)

    Τζι Πόντιος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Krot

    Ας πούμε ότι διατηρώ κάποιες ολίγες επιφυλάξεις ;)

    @Άγγελος

    Χμμ. Δεν πολυ-πείθομαι. Νομίζω ότι ο Βενιζέλος έπαιξε λάθος το παιχνίδι, γι' αυτό και το έχασε. Αλλά δεν αποκλείω να έχεις και δίκιο.

    @Τζι Πόντιος

    LOL για το διαζύγιο!

    Επί της ουσίας, εντάξει, το μοτίβο της εναλλαγής είναι γνωστό, αλλά είναι απλώς εμπειρικό δεδομένο και δεν νομίζω ότι ανάγεται π.χ. στο DNA της φυλής.
    Επίσης, κατά την ταπεινή μου γνώμη το ΠΑΣΟΚ του Σημίτη κέρδισε τις εκλογές του 2000 όχι γιατί του δόθηκε μια δεύτερη ευκαιρία, αλλά γιατί έπειθε (οριακά έστω) ότι μπορούσε να κυβερνήσει καλύτερα από τη ΝΔ. Κέρδισε δηλαδή κυρίως με θετική ψήφο παρά με αρνητική -πράγμα που δεν θα μπορούσα να πω για τη ΝΔ του 2007.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ωραίο κείμενο και δεν έχω (περιέργως) καμία αντίρρηση - απλώς να επανέλθω λίγο σε αυτό που έγραψε παραπάνω ο Άγγελος. Ο Γιωργάκης το 2004 έλαβε ένα (ουδόλως δημοκρατικό) "δαχτυλίδι" από το Σημίτη, και το 2007 επαναβεβαίωσε την αρχηγία του μέσα από μια εκλογική διαδικασία "μελών και φίλων" που υμνήθηκε ως "ανοιχτό κόμμα, άμεση δημοκρατία, κοινωνία των πολιτών" και δε συμμαζεύεται - ενώ οποιοσδήποτε έχει κάποια ιδέα από πολιτικές διαδικασίες καταλαβαίνει ότι, εκλογική διαδικασία στην οποία ψηφίζει όποιος είδε φως και μπήκε, με άδηλο εκλογικό σώμα δηλαδή, είναι απλώς παρωδία, και μάλιστα αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική, γιατί διαβρώνει το θεσμό της Δημοκρατίας που λέγεται "πολιτικά κόμματα". Σαφώς ο Βενιζέλος έκανε λάθη, αλλά στην πραγματικότητα με τέτοιες διαδικασίες δεν υπήρχε περίπτωση να κερδίσει.

    Κατά τη γνώμη μου, είναι τεράστιο δυστύχημα το ότι ο Γιωργάκης έμεινε στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μετά την ήττα του 2007, και μάλιστα όχι για λόγους προσωπικής συγκρότησης (δεν είναι βλάκας ο άνθρωπος, κι ας κάνει μερικά σαρδάμ), όσο για λόγους πολιτικής συγκρότησης. Για την οποία είχα γράψει μερικά πράγματα εδώ αν θυμάσαι, και η οποία φοβάμαι ότι θα μας κοστίσει πολύ. Μακάρι να μη βγει αυτοδύναμος τουλάχιστον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Διαχρονικά πιστεύω ότι μπορεί εύκολα να αποδειχθεί ότι σε κάθε εκλογική αναμέτρηση η αρνητική ψήφος παίζει - μεγαλύτερο ή μικρότερο - ρόλο και είναι λογικό, αφού κριτήριο για την επανεκλογή είναι - και πρέπει να είναι - η προηγούμενη απόδοση.

    Στη σημερινή συγκυρία όμως, η αρνητική ψήφος παίζει τον κυρίαρχο ρόλο, όχι όμως ως κριτήριο, αλλά ως συνέπεια της συνεχούς εναλλαγής των δύο κομμάτων εξουσίας στην εξουσία.

    Το ΠΑΣΟΚ σήμερα, όπως η ΝΔ, το 2004, εκμεταλλεύεται αυτή τη συνέπεια προς ίδιον όφελος και ποντάρει σε αυτή για την εκλογική νίκη.

    Με τον τρόπο όμως αυτό δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, όπου μετά τη δεύτερη, συνήθως, κυβερνητική θητεία ενός κόμματος και δεδομένης, καθώς και αναλόγως, της φθοράς που αυτό έχει υποστεί, όλοι αποβλέπουν στην εναλλαγή για να αλλάξει κάτι, που δεν πρόκειται όμως.

    Συνεπώς, στο δικό μου το μυαλό, δεν καταλείπεται καμία αμφιβολία ότι ο ΓΑΠ θα έχει την πορεία και την κατάληξη του ΚΑΚ και σε μερικά - λίγα - χρόνια (4 - 6) θα συζητάμε πάλι τα ίδια πράγματα (και να βάλουν το χέρι και το πόδι τους όλοι οι θεοί αυτού του κόσμου να μην κάνουμε τότε τις συγκρίσεις ανάμεσα στον ΓΑΠ ως απερχόμενο και τη Ντόρα την εξερευνήτρια ως επερχόμενη και επελαύνουσα!!!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Σπύρος

    Θυμάμαι τις αιτιάσεις σου κατά του Γιωργάκη, ίσως θυμάσαι κι εσύ το δικό μου σχόλιο ότι ήταν πιο ουσιώδεις απ' όσες είχαν ακουστεί στον δημόσιο διάλογο. Θα έχουμε την ευκαιρία να επανέλθουμε στο κοντινό μέλλον, καταπώς φαίνεται...
    Κατά τα άλλα, νομίζω ότι η πατρότητα σε μαλάκωσε. Μα είναι δυνατόν να μην έχεις καμία αντίρρηση με το ποστ;! Πάει, χάλασε ο κόσμος :D

    @ESKARINA

    Δεν θέλω να σε ταράξω (και να ταραχτώ κι εγώ ο ίδιος), αλλά το απευκταίο σενάριο που αναφέρεις στο τέλος είναι δυστυχώς πολύ πολύ πιθανό. Μπρρρρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)