24 Μαρτίου 2009

Τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι...

"Ακόμα και αν δεν τηγανίζουμε πολύ, όταν το κάνουμε, ρίχνουμε συνήθως το χρησιμοποιημένο λάδι στο νεροχύτη της κουζίνας. Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που μπορούμε να κάνουμε. Γιατί το κάνουμε? Γιατί πολύ απλά δεν υπάρχει κανείς για να μας πει το σωστό τρόπο. Γι αυτό λοιπόν, το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να τοποθετούμε το λάδι σε ένα πλαστικό μπουκάλι (νερού, αναψυκτικού), να το κλείνουμε καλά και να το πετάμε στα κανονικά σκουπίδια... Κι αυτό, γιατί ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε νερό για 14χρόνια!!!"

Αν έχετε e-mail (και προφανώς έχετε, αν διαβάζετε αυτό το κείμενο :)), σίγουρα θα έχετε λάβει το παραπάνω μήνυμα τουλάχιστον μία φορά -κι αν όχι, θα πει ότι τα spam filters που χρησιμοποιείτε κάνουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Εμένα μου έχει έρθει τέσσερις-πέντε φορές, από διαφορετικούς αποστολείς.

Κανονικά ένα τέτοιο μήνυμα θα πρέπει να προκαλέσει πολλές εύλογες απορίες στον αναγνώστη: φερ' ειπείν, θα πρέπει να σκεφτεί κανείς ότι το λάδι και οι νεροχύτες είναι αρκετά παλιές εφευρέσεις, ως εκ τούτου -και με δεδομένο ότι ο περισσότερος κόσμος εδώ και πολλά πολλά χρόνια το χρησιμοποιημένο λάδι το αδειάζει, φευ, στο νεροχύτη- αν το μήνυμα λέει την αλήθεια, δεν θα έπρεπε να έχει μείνει ούτε ένα λίτρο καθαρό νερό στον πλανήτη.

Επιπλέον, το λάδι προϋπήρχε των νεροχυτών και των αποχετευτικών δικτύων, και αν δεν κάνω λάθος τα πολύυυυυ παλιά τα χρόνια ο κόσμος το έχυνε κατευθείαν στο χώμα, μια που τότε δεν υπήρχαν e-mail για να μάθει κανείς τον σωστό τον τρόπο, με (προφανώς) τραγικά αποτελέσματα για τον υδροφόρο ορίζοντα.

Και μια που είπα "αποχετευτικά δίκτυα": σε αυτά καταλήγουν, αν δεν απατώμαι, και άλλα υγρά και στερεά οικιακά απόβλητα, όπως λόγου χάρη όσα παίρνει το καζανάκι της τουαλέτας, να μην υπεισέρχομαι τώρα σε λεπτομέρειες, καταλαβαινόμαστε, ή τα νερά που ξεβγάζει το πλυντήριο με τις σαπουνάδες από τα απορρυπαντικά. Και στον νεροχύτη αδειάζουμε όχι μόνο το λάδι από το τηγάνι, αλλά και το λάδι που μένει στα πιάτα, και άλλα διάφορα. Γιατί ειδικά με το χρησιμοποιημένο λάδι υπάρχει πρόβλημα;

Για να μην τα πολυλογούμε, όλα δείχνουν ότι το συγκεκριμένο chain-mail είναι μούσι. Ακόμα περισσότερο αν σκεφτούμε ότι "υπογράφεται" από κάποιον Γεώργιο Καρούντζο, "χημικό, Μηχ., PhD, Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ": για τον οποίον, αν γκουγκλίσετε το όνομα, θα βρείτε πάμπολλες παραπομπές -αλλά όλες σε αντίγραφα του παραπάνω μηνύματος, που έχει δημοσιευτεί σε κάμποσα μπλογκ και φόρουμ. Όσο για το ΣΕΥ, ο μόνος ορισμός που βρήκα είναι αυτός. Και βέβαια, το μήνυμα κλείνει με την επωδό: "Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί".

Για τα αλυσιδωτά μέηλ έχουμε ξαναπεί εδώ, και ένα πολύ καλό ποστ έγραψε και ο Τάλως καταδεικνύοντας πόσο εύκολα η κάθε παπαρίτσα που κυκλοφορεί στα ιντερνέτς μπορεί να τρυπώσει ακόμα και στους λόγους υπουργών (και μάλιστα της πολύπαθης Παιδείας). Επίσης μπορεί να τρυπώσει και στις στήλες εφημερίδων ευρείας κυκλοφορίας, όπως διαπίστωσα διαβάζοντας αυτό.

Επίλογος: δεν είναι κακό να εφαρμόσουμε τη μέθοδο που συνιστά το εν λόγω e-mail, ειδικά μάλιστα από τη στιγμή που υπάρχει και εταιρεία η οποία αναλαμβάνει την ανακύκλωση του χρησιμοποιημένου τηγανόλαδου (και που ας ελπίσουμε ότι δεν έχει καμία σχέση με την κυκλοφορία του μύθου...). Ωστόσο, ας (ξαναθυμηθούμε να) μην παίρνουμε τοις μετρητοίς και ό,τι σαχλαμάρα διαβάζουμε διαδικτυακώς, τουλάχιστον μέχρι να την διασταυρώσουμε.

Και η άχρηστη πληροφορία της ημέρας: η προέλευση του μύθου ίσως κρύβεται σε τούτο εδώ το .pdf, όπου λέει πράγματι ότι "One Litre of Fuel Oil Can Contaminate One Million Litres of Water". Βέβαια, πέραν του ότι η πηγή δεν είναι απαραιτήτως αξιόπιστη, "fuel oil" είναι το πετρέλαιο θέρμανσης -και πάντως όχι το λάδι για τηγάνισμα...


.

11 σχόλια:

  1. για να μη μιλήσω για όλα εκείνα τα παιδάκια που πάσχουν από λευχαιμία, τύφο, τέτανο και πολυωμελύτιδα μαζί και που αν προωθήσεις το μέηλ, ως δια μαγείας θα σωθούν!

    είναι παλιά ιστορία, πριν το νετ, το ίδιο συνέβαινε με κανονικά γράμματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Έχεις δίκιο για τα email. Όμως το συγκεκριμένο έχει και αυτό δίκαιο. Πληροφοριακά οι τρεις βιομηχανίες τροφίμων που μολύνουν το περιβάλλον περισσότερο είναι τα σφαγεία (αίμα), τα τυροκομεία (ορός γάλακτος) και τα ελαιοτριβεία (λάδι), μ'αυτή τη σειρά.
    Αν όμως εξετάσουμε το ζήτημα οικιακά, τότε λόγω της ποσότητας χρησιμοποίησής του, το λάδι είναι ο Νο.1 κίνδυνος μόλυνσης του περιβάλλοντος, για τον οποίο φέρουμε εμείς άμεσα ευθύνη (εμμέσως φυσικά φέρουμε ευθύνη και για τα άλλα λόγω κατανάλωσης). Σίγουρα δεν πρέπει να μολύνει όπως μας λέει το συγκεκριμένο email, αλλά ο τρόπος που προτείνει είναι αρκετά καλός για να καθυστερήσουμε λίγο ακόμα την καταστροφή.
    Και κάτι ακόμα, το πρόβλημα δεν είναι ούτε η μόλυνση, ούτε τόσο πολύ η κατανάλωση ή η ασυνειδησία μας. Είναι ο υπερπληθυσμός που μεγενθύνει όλα τα παραπάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Krot, σίγουρα όχι με τέτοια ένταση.

    Ιπτάμενε Ολλανδέ, δεν διαφωνώ. Το έγραψα άλλωστε ότι το μήνυμα επί της ουσίας δεν είναι κακό -το σκεπτικό του είναι εντελώς παράλογο, γι' αυτό και μου κάνει εντύπωση η ευκολία με την οποία διαδίδεται.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Στα ελληνικά είναι η πρώτη φορά που βλέπω αυτό το mail, όμως μου έχει έρθει 2 φορές στα ιταλικά και μια στα αγγλικά.Και στις 3 γλώσσες παραμένει ολόιδιο.(έκτος από το όνομα του χημικού που στην Ιταλία ονομάζεται M.Celeste)
    Ψάχνοντας λίγο παραπάνω, βρήκα μερικές (σοβαρές) απαντήσεις.Όλες καταλήγουν στο εξής:Το λάδι(κυρίως το φυτικό και σε οποιαδήποτε μορφή του) δε μολύνει άμεσα το νερό, απλά προκαλεί αλλοιώσεις στη γεύση του. Το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι ότι καταλήγοντας σε ποτάμια και λίμνες, δημιουργεί μια κρούστα στην επιφάνεια που δεν επιτρέπει στο νερό να οξυγονωθεί όπως θα έπρεπε, προκαλώντας ζημιά στο οικοσύστημα.

    Πολύ διαφορετικά τα πράγματα απ' ότι μας λέει το mail, παρόλα αυτά η πρόταση να μην το πετάμε κατευθείαν στο νεροχύτη δεν είναι καθόλου λάθος..
    Το ποιος το κυκλοφόρησε βέβαια το chain-mail είναι άλλη ιστορία και δύσκολα θα τη μάθουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό που παραθέτεις ειναι τροποποιημένο mail αυτού που έχω λάβει εγώ:

    "Στο ΑΒ Βασιλόπουλος Ελληνικού εδώ και 2 εβδομάδες υπάρχει
    Δοχείο όπου μπορείς να ρίχνεις το τηγανισμένο λάδι.
    Υπάρχει εταιρεία που το συγκεντρώνει και το μετατρέπει σε
    Βιοκαύσιμα : http://www.revive.gr/

    Είναι πολύ απλό : Χρησιμοποιήστε ένα άδειο πλαστικό μπουκάλι
    Από coca cola π.χ. 2 lt όπου θα συγκεντρώνεται τα χρησιμοποιημένα
    Λάδια και όταν γεμίσει κάνετε μια βόλτα από το ΑΒ και το αδειάζετε
    Στον ειδικό κάδο.
    Στο συγκεκριμένο super market λειτουργεί κέντρο ανακύκλωσης όπου
    Μπορείτε επίσης να ανακυκλώνετε χαρτί, πλαστικό, γυαλί, αλουμίνιο,
    μικρές ηλεκτρικές συσκευές, κινητά τηλέφωνα, μπαταρίες.



    ΕΝΑ ΛΙΤΡΟ ΛΑΔΙΟΥ ΜΟΛΥΝΕΙ ΣΧΕΔΟΝ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ
    ΛΙΤΡΑ ΝΕΡΟΥ, ποσότητα η οποία είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες ενός ατόμου σε
    νερό για 14 χρόνια !!!.

    Αν επιλέξεις να προωθήσεις αυτό το μήνυμα στους φίλους σου, το περιβάλλον θα σε
    ευγνωμονεί. Στο κάτω-κάτω είναι καλό για όλους μας !!!

    Γιώργος Καρούντζος
    Χημικός. Μηχ., PhD
    Υπεύθυνος Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ΣΕΥ

    ΠΡΟΩΘΗΣΤΕ ΤΟ ΣΕ ΟΣΟΥΣ ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ

    ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΟ ΟΛΩΝ ΜΑΣ..."

    ******************************

    Επιτρεψέ μου κάποια σχόλια

    Στα μητρώα του τεχνικού επιμελητηρίου (ΤΕΕ) υπάρχει χημικος μηχανικός με αυτό το όνομα (αρ. μητρώου 59xxx, απλά δε το γράφω για περιπτωση συνωνυμίας, όποιος θέλει το ψάχνει εδω: http://teeserver.tee.gr/regdds/)

    Βλέπεις ότι το mail που παρέθεσα λέει για συλλογή του λαδιού στο ΑΒ Ελληνικού και όχι όπως στο δικό σου σε μπουκάλι και μετά στα σκουπίδια. Και αυτό ΑΠΛΑ γιατί: η απάντηση είναι εδώ http://efipyl.blogspot.com/2007/05/blog-post_16.html

    Η παραπάνω απάντηση δείχνει ότι το δικό σου mail είναι σίγουρα chain και απ'οτι φαίνεται προέκυψε από αλλαγές σε ένα σαν αυτό που ήρθε σε μένα και παρέθεσα παραπάνω.

    Σαν παρατήρηση έχω να κάνω ότι και στα δύο (βέβαια το δικό σου αλλάχθηκε από βλάκα και ανεγκέφαλο διότι απλά λέει μαλακίες) γίνεται η χρήση της λέξης ΜΟΛΥΝΣΗ (που αφορά παθογόνους οργανισμούς π.χ. κωλοβακτήρια) αντί της ορθής ΡΥΠΑΝΣΗ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Bananiotis, Ανώνυμος, ευχαριστώ για τις πληροφορίες.

    Ανώνυμε το έχω πάρει κι εγώ αυτό για τα ΑΒ, αλλά είναι τελευταίας εσοδείας. Το άλλο, αυτό που σχολιάζω στο ποστ δηλαδή, είναι αρκετά προγενέστερο και επαναλαμβανόμενο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Άρα, μισό hoax...
    Πάντως, το συγκεκριμένο θέμα (ότι δεν πρέπει να ρίχνουμε το λάδι στο νεροχύτη) κυκλοφορεί προ Ιντερνετ.
    Το έχω ακούσει πρώτη φορά το 1990 από την Γερμανίδα καθηγήτρια μου.
    Επίσης, η συγκεκριμένη εταιρεία είναι μεταγενέστερη της έναρξης της δημιουργίας του μύθου. Μπορεί βέβαια να συμβάλλει στην επαναπροώθηση της.
    Η διαφορά μεταξύ τηγανισμένου ελαιολάδου και αμαγείρευτου, έγκειται στο ότι το τηγανισμένο λάδι έχει άλλη χημική σύσταση και περισσότερες βλαβερές ουσίες, οι οποίες παράγονται από την θέρμανση του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλά όλα αυτά περι προστασίας του περιβάλλοντος. Μήπως θα πρέπει να μας προβληματίσει όμως και το γεγονός ότι κάποιοι προσπαθούν να κερδίσουν μέσω της ανακύκλωσης?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Και γιατί να μην κερδίσουν; Αν είναι να γίνεται ανακύκλωση, ας κερδίσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Κατα πόσο μολύνονται τα 1.000.000 λ. νερό δηλαδή απο 1 λ. λάδι? Το πίνεις και πεθαίνεις? ή το πίνεις και αυξάνονται οι τοξίνες στο αίμα σου, όπως αυξάνονται και όταν κάνεις μια βόλτα στη πόλη, όταν καπνίζεις ή όταν τρως τηγανητά?
    Αν το στείλεις στη χωματερή για κάψιμο,,, βάλε και όλα τα πλαστικά μπουκαλάκια που προτείνεις(νερού, αναψυκτικού).. ξέρεις πόσα λίτρα αέρα μολύνεις?
    Και μετά? Το ξέρεις ότι τα καμένα σκουπίδια μας ξεπλένονται με τη βροχή και οδηγούνται μέσω των υπόγειων υδροφόρων ΚΑΙ ΠΑΛΙ στη θάλασσα? Διόρθωσέ με αν κάνω κάπου λάθος.
    Το πρόβλημα είναι οτι μια χωματερή μπορεί να υποβαθμίσει ολόκληρες κοινότητες γύρω της? Γιατί? Γιατί κάποιοι (όπως εμείς μάλλον) πιστεύουν οτι έχουν δικαίωμα να στέλνουν "τα κακάκια" τους σε άλλες γειτονιές, μακριά απο την αυλή τους. Και όταν οι άνθρωποι που ζούνε κοντά στη χωματερή διαμαρτύρονται, οι "ευρωπαίοι οικολόγοι πολίτες" δεν αντιδρούν στα σκυλιά που αμολιούνται για να επιβάλουν τη τάξη..

    http://xyta-lefkimis.blogspot.com/2008/05/blog-post_9060.html (Νέα επίθεση των ΜΑΤ στη Λευκίμμη)
    http://stigalaria.wordpress.com/2008/10/16/mat-xyta-elliniko-giannena/ (Ελληνικού Ιωαννίνων )
    ..αυτά είναι τα πιο πρόσφατα που θυμάμαι..

    Αν λοιπόν υπάρχει τελικά "σωστός τρόπος" να διαχειριστούμε τα τοξικά μας απόβλητα, πιστεύω πως θα έπρεπε ΝΑ ΤΑ ΘΑΒΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ!!
    Κι αν δεν υπάρχει ούτε ένα τετραγωνάκι ακάλυπτο απο τσιμέντο κοντά στη κουζίνα μας, κι αν δε μπορούμε να καταλάβουμε οτι τα τηγανητά μολύνουν με τοξίνες πρώτα απ’ όλα αυτόν που τα τρώει,,
    ,, τουλάχιστον να μη νιώθουμε οτι το περιβάλλον ή οι συνάνθρωποι μας, μας ευγνωμονούν.
    Το να πιστεύεις οτι αντί να ρίξεις το λάδι στο νεροχύτη έκανες το κόπο να πάς μέχρι το κάδο που έχεις δίπλα στο ψυγείο, και κάτι έκανες!?! Αν μη τι άλλο πιστεύω πως είναι υπεκφυγή. Το περιβάλλον στο σημείο που το καταντήσαμε δε σώζεται μέσα απο τη κουζίνα.
    Το περιβάλλον θα σε ευγνωμονεί εάν κλείσεις τώρα ας πούμε την πολύτιμο P.C. σου και αντί για να συμμετάσχεις σε άλλο ένα «petition για το περιβάλλον», πας μέχρι το φυτώριο της γειτονιάς σου, δώσεις 10 ψωροευρό και πάρεις ένα δεντράκι. Κατόπιν πήγενε φυτεψέ το (όπου βρείς χώμα, και αν δε βρείς σπάσε λίγο τσιμέντο κάπου και ΒΡΕΣ) και πέρνα κάθε λίγες ώρες για να το προστατέψεις από τα ρεμάλια του Δήμου, τον Κολόμπατσο, τους τυμβωρύχους της αρχαιολογίας και δε ξέρω γω ποιος άλλος θα σου πέι οτι πρέπει να το ξυλώσεις,,, πάντα για το καλό όοοοολων μας. Αμ δε

    Παραθέτω και ένα σχόλιο που βρήκα στο http://efipyl.blogspot.com/2007/05/blog-post_16.html
    Ο/Η mokasini είπε...
    Ως χημικός μηχανικός θα διαφωνήσω με τη συγκεκριμένη πρόταση.

    Πετώντας το λάδι στις αποχέτευση του σπιτιού μας, κανονικά, θα καταλήξει στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού (που κάθε πόλη υποχρεούται να έχει πλέον), όπου ένα μέρος του είναι σχεδιασμένο ειδικά για τη συλλογή λιπών και ελαίων (λιποσυλλέκτης). Μετά τη συλλογή τους μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως καύσιμη ύλη, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις (αλλά αυτό είναι μια άλλη συζήτηση).

    Αν τώρα το λάδι καταλήξει στα σκουπίδια η μόνη "επεξεργασία" που μπορεί να δεχτεί εδώ στην Ελλάδα είναι να καταλήξει σε κάποια χωματερή. Το πρόβλημα μετά είναι τα διασταλλάζοντα υγρά, τα οποία περνούν στον υδροφόρο ορίζοντα εξαιτίας της μη σωστής στεγανότητας του εδάφους ή του κορεσμού στον οποίο έχει επέλθει.

    Συνεπώς τα λάδια πρέπει να καταλήξουν στη μονάδα βιολογικού καθαρισμού, διότι είναι σχεδιασμένος για τη συλλογή και επεξεργασία τους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Είναι βέβαιο ότι και τα δύο αλυσιδωτά ηλ.μηνύματα για το τηγανόλαδο (ρίξε το μπουκάλι στα σκουπίδια και χύσε το λάδι στις δεξαμενές του ΑΒ) αβαντάρουν την Revive, εταιρία συλλογής αποβλήτων μαγειρικών ελαίων, καθώς υπάρχουν αρκετές τέτοιες εταιρίες πια. Είναι επίσης βέβαιο ότι τα μηνύματα αυτά πατρονάρουν τους αναγνώστες και μάλιστα με αέρα επιστημονικό - άρα για κάποιους ενδεχόμενα ολίγον υπεροπτικό - αφού υπογράφονται από έναν δόκτορα χημικό μηχανικό. Ωστόσο, η ουσία παραμένει η ίδια: η ανακύκλωση βοηθά να εξοικονομηθούν πόροι και να ξεβρωμίσει η γειτονιά μας. Ας παραμερίσουμε λοιπόν τυχόν στοιχεία ξιπασιάς, θρησκευτικής αυθεντίας, εμπορικής σκοπιμότητας κι ας επικεντρωθούμε στην ουσία. Ας ανακυκλώσουμε! Στην αρχή άτσαλα, στη συνέχεια καλύτερα, στο τέλος άριστα.

    Είμαι κι εγώ Δρ Χημικός Μηχανικός και αγάλλομαι όταν βλέπω τα σκουπίδια που δημιούργησαν οι κοινωνικές αξίες του χθες να στηρίζουν μετουσιούμενα τις αξίες του σήμερα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)