02 Φεβρουαρίου 2009

Θεσμική κολοκυθιά

Δεν έχει περάσει καλά καλά ενάμισης χρόνος από τότε που ο Καταλληλότερος προκήρυξε πρόωρες εκλογές με το πρωτοφανές σκεπτικό ότι χρειαζόταν λέει "νωπή και ισχυρή" λαϊκή εντολή για να ετοιμάσει τον προϋπολογισμό του 2008.

Φέτος περιέργως δεν ξανάγιναν εκλογές για τον ίδιο λόγο, παρόλο που ο προϋπολογισμός του 2009 συντάχθηκε μέσα σε περιβάλλον διεθνούς οικονομικής κρίσης, άσε που πετάχτηκε στο καλάθι των αχρήστων πριν καλά καλά στεγνώσει το μελάνι με το οποίο τυπώθηκε, ενώ την ίδια τύχη με τον προϋπολογισμό είχε και ο υπουργός που τον μαγείρεψε, ο Αλογοσκούφης με τ' όνομα.

Στο μεσοδιάστημα, ένα από τα λίγα πράγματα που φρόντισε να κάνει η Νέα Διακυβέρνηση ήταν να τροποποιήσει τον εκλογικό νόμο επί το πλειοψηφικότερο διότι, όπως είχε δηλώσει ο καθηγητής Προκόπης "συνιστά υποχρέωση μας να κατοχυρωθεί ότι όποιος εκλεγεί πρώτος στις μεθεπόμενες εκλογές θα μπορεί να κυβερνήσει".

Τώρα ξαφνικά ανακύπτει θέμα εφαρμογής του νόμου Παυλόπουλου, που κανονικά δεν μπορεί να εφαρμοστεί στις αμέσως επόμενες εκλογές αλλά στις μεθεπόμενες, εκτός και αν αποφασίσει διαφορετικά η Βουλή με πλειοψηφία δύο τρίτων -δηλαδή με συναίνεση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, άλλος τρόπος δεν υπάρχει. Και το βασικό επιχείρημα της κυβερνητικής πλευράς προς το ΠΑΣΟΚ είναι, ούτε λίγο ούτε πολύ, το "αφού εσείς λέτε ότι είστε πρώτοι στα γκάλοπ και θα κερδίσετε τις εκλογές, ορίστε, ελάτε να εφαρμόσουμε τον νόμο Παυλόπουλου, να έχετε και σίγουρη αυτοδυναμία".

Και αναρωτιέμαι τώρα εγώ: είναι αυτό σοβαρό επιχείρημα σε έναν ας-πούμε-διάλογο για ένα τόσο σημαντικό θέμα; Γιατί εμένα μου θυμίζει ψευτομαγκιές της παιδικής χαράς, ένα είδος "έλα ρε αν σου βαστάει". Εν πάση περιπτώσει, θεωρητικά μιλώντας, οι επόμενες εκλογές είναι να γίνουν τον Σεπτέμβριο του 2011 (εδώ γελάμε), οπότε τι νόημα έχει τώρα αυτή η συζήτηση και γιατί θα έπρεπε το ΠΑΣΟΚ να αλλάξει τις απόψεις που διατύπωσε επί του θέματος μόλις πριν από έναν χρόνο; Είναι δυνατόν σοβαρά θεσμικά ζητήματα να αντιμετωπίζονται από τα κόμματα με βάση τα τρέχοντα δημοσκοπικά δεδομένα;

Γιατί στην ουσία αυτό προτείνει η υποτίθεται υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας, που κατά τα άλλα έχει ορίζοντα τετραετίας και δεν επιθυμεί την συνεχή εκλογολογία, που βλάπτει την οικονομία και τον τόπο γενικότερα.

Με δύο λόγια, και για να το θέσω κομψά, εδώ καίγεται ο κ@λος μας κι εμείς ασχολιόμαστε με την (αξιοσέβαστη, βεβαίως) χωρίστρα του καθηγητή Προκόπη...


.

11 σχόλια:

  1. Το διάβασα κι εγώ αυτό με τον εκλογικό νόμο και να πω την αλήθεια δεν μου άρεσε. Πότε επιτέλους σ' αυτόν τον τόπο θα λαμβάνεται υπόψη το γενικό καλό και όχι τα στενά κομματικά συμφέροντα! Να πώς σκέφτηκε η ΝΔ, κατά τη γνώμη μου: Προσβλέπουν στη φθορά του ΠΑΣΟΚ, σε περίπτωση αυτοδυναμίας και ελπίζουν να κερδίσουν τη δεύτερη εκλογική αναμέτρηση. Αν όμως στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση το ΠΑΣΟΚ αναγκαστεί να ζητήσει συνεργασία και του αρνηθούν, άνετα θα βγει νικητής και στη δεύτερη αναμέτρηση που πια θα έχει αυτοδυναμία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, δεν με εκπλήσσει στο ελάχιστο αυτή η τακτική της ψευτομαγκιάς στην παιδική χαρά... Άλλωστε πρώτο (;) δείγμα της ήταν οι πρόωρες εκλογές του 2008, με την καταφανώς γελοία αιτιολογία της νωπής εντολής (για τη νωπή, άλλως βρεγμένη, σανίδα έχουν ακούσει κάτι;) και την προκήρυξη τους εν μέσω Αυγούστου (προσωπικά έτρεχα πανικόβλητη να μαζέψω μαγιώ και παρεό, για να γυρίσω μπας και προλάβω τις προθεσμίες προκατάθεσης προτάσεων στο Πολυμελές που είχαν αλλάξει), με μειωμένη φυσικά προεκλογική περίδο, κατά την οποία ήταν ακόμη νωπές οι εξαγγελίες για τους πυρόπληκτους (τίποτα στεγνό υπάρχει σε αυτή τη χώρα;).

    Στη συνέχεια λοιπόν αυτής της λογικής/τακτικής/πρακτικής σήμερα ακούμε "ΔΕΝ θα γίνουν πρόωρες εκλογές", αλλά εγώ και πολλοί άλλοι φαντάζομαι, είμαστε σίγουροι ότι θα γίνουν πρόωρες εκλογές και το μόνο που μένει να μαντέψουμε (αν και δεν είναι καν δύσκολο) είναι το πότε!

    Τελικά άπαξ και ενδώσεις στον πειρασμό να παίξεις για ωφελιμιστικούς λόγους με τους θεσμούς, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το ξανακάνεις.

    Εμείς όμως και όσοι άλλοι το βλέπουμε και το αντιλαμβανόμαστε αυτό, γιατί το ανεχόμαστε;

    Για να μην αναφέρω το γεγονός ότι αυτό το γαϊτανάκι ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έχει αρχίσει να μου θυμίζει το "από τη Σκύλα στη Χάρυβδη" ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Μερόπη

    Μα το θέμα είναι ότι όλο αυτό το σκεπτικό βασίζεται στην πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος με βάση τους δείκτες των δημοσκοπήσεων και με μια υποθετική αναγωγή, που ο καθένας μπορεί να την προσαρμόσει στα γούστα του διαβάζοντας την αδιευκρίνιστη ψήφο έτσι ή αλλιώς. Γιατί, άντε καλά, να δεχτούμε ότι με τα σημερινά δεδομένα δεν φαίνεται να σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση. Ποιος μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα τα δεδομένα σε έξι μήνες ή ένα χρόνο ή (τραβηγμένα) στο τέλος της τετραετίας; Κανείς. Επομένως τι νόημα έχει η συζήτηση αυτή σήμερα, αν οι εκλογές δεν είναι ante portas;

    Νομίζω ότι έχει δίκιο η ESKARINA: άπαξ και ενδώσεις στον πειρασμό να παίξεις για ωφελιμιστικούς λόγους με τους θεσμούς, το μόνο σίγουρο είναι ότι θα το ξανακάνεις.

    Το κατά πόσο εμείς οι άλλοι το αντιλαμβανόμαστε αυτό, είναι ένα ερώτημα κατ' εμέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κουβέντα να γίνεται περί εκλογών, ώστε να αποσπάται η προσοχή του κόσμου από τα καθημερινά προβλήματα.
    Υ.Γ. Τελικά, η πολιτική είναι καταστροφική. Ένας καθηγητής με κύρος, όπως ο κ.Παυλόπουλος, κατέληξε να γίνει περίγελως με μια σειρά ενεργειών, όντας υπουργός. Η τελευταία είναι αυτή, που αναφέρεις. Τί την ήθελε ο άνθρωπος την πολιτική;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μα είναι φανερό Χασοδίκη μου,
    ότι οι εκλογές θα γίνουν το αργότερο το 2010 εξαιτίας των Προεδρικών εκλογών. Όσα λέγονται περί εκλογών το τέλος της τετραετίας, ούτε αυτοί που τα λένε δεν τα πιστεύουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Η πρόταση του Πυλόπουλου επί της ουσίας ήταν στο ΠΑΣΟΚ και όχι στα άλλα αντιπολιτευτικά κόμματα. Και τούτο επειδή πολύ απλά βοηθάει ακι τα δύο κόμματα, αλλά το πεπόνι το έχει η κυβέρνηση και αναζητά να κλέψει και μαχάιρι. Γιατί κλοπή; Επειδή θα βγαίνει κυβέρνηση με 35% έτσι όπως πάμε. Και μετά αυτό το πράγμα θα το λέμε δημοκρατική εκλεγμένη κυβέρνηση και όχι διά νόμου διορισμένη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η περίπτωση αυτή είναι σαφέστατη απόδειξη αφενός της περιφρόνησης από την κυβέρνηση της βούλησης και των πραγματικών προβλημάτων των πολιτών και αφετέρου της επικέντρωσής της σε μεθοδεύσεις, που θα τη διατηρήσουν στην εξουσία. Όσο για το επιχείρημα της ισχυρής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας για το καλό του τόπου, δεν λέω, καλό ακούγεται. Πλην όμως σήμερα έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία με 1-2 βουλευτές και στο γκάλοπ της Καθημερινής τα κόμματα κατατάχθηκαν από την κοινή γνώνη στην 48η θέση επί 48 κριθέντων θεσμών. Αν προσθέσουμε και τα δημοσκοπικά ευρήματα, καταλήγουμε ξανά-μανά σε κυβερνήσεις με 1-2 βουλευτές πλειοψηφία (στην καλύτερη περίπτωση). Συνεπώς, πού πάμε;

    Μήπως να εκλέγαμε την κυβέρνηση ρίχνοντας ζάρια; Θα γλυτώναμε και τις προεκλογικές δαπάνες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πάντως έχει ενδιαφέρον ότι το δίλημμα προβάλλεται ως εξής: ή αυτοδυναμία, ή ακυβερνησία. Δηλαδή, κυβερνήσεις συνεργασίας, κυβερνήσεις μειοψηφίας και άλλες υπαρκτές δυνατότητες αντιμετωπίζονται εξ ορισμού ως άτοπες. Κι έτσι διαιωνίζεται η σχετική παραφιλολογία, κι έτσι το ποσοστό που απαιτείται για αυτοδυναμία όσο πάει και χαμηλώνει, ο επόμενος Προκόπης μπορεί να το φτάσει και στο 32 %.

    Το βασικό ζητούμενο είναι να κρατάει την κουτάλα ένας κάθε φορά, και μοναχός του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δέν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να κυβερνάει ενα κόμμα . Και επιτέλους ας γίνει ενα δημοψίφισμα για τι εκλογικό νόμο θέλουμε. Επίσης πρέπει να προχωρήσουμε στην ηλεκρονική ψήφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ως εκ περισσού, να θυμίσω ότι πριν από αρκετές δεκαετίες, είχε ξανα-ακουστεί το σύνθημα-δίλημμα ή αυτοδυναμία ή ακυβερνησία και η ιστορία έχει πλέον γράψει τις συνέπειες του ...

    Έχω ένα ερώτημα, αφελές εκ πρώτης όψεως : Το πολίτευμα της Ελλάδας σήμερα είναι δημοκρατία της πλειοψηφίας, δημοκρατία όπως τροποποιήθηκε από τους εκάστοτε εκλογικούς νόμους και ισχύει σήμερα, δημοκρατία της μειοψηφίας, κληρονομική δημοκρατία, δικτατορία της μειοψηφίας, δικτατορία της κληρονομικής δημοκρατίας ... (κάπου εδώ χάνω τη μπάλα!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. ESKARINA δεν είσαι εσύ που χάνεις τη μπάλα, η μπάλα είναι που έχει χαθεί προ πολλού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)