11 Δεκεμβρίου 2008

In dire straits

Σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της μπλογκόσφαιρας διαβάζω οργίλες αντιδράσεις για τις γνωστές δηλώσεις Κούγια, για το απολογητικό υπόμνημα που συνέγραψε και υπέβαλε στον ανακριτή για λογαριασμό του Επαμεινώνδα Κορκονέα, τις "αποκλίνουσες συμπεριφορές" και όλα τα συμπαρομαρτούντα.

Είναι δικαιολογημένες. Αλλά πολύ φοβάμαι ότι τελικά εξυπηρετούν τον ίδιο τον Κούγια και τον πελάτη του.

Και εξηγούμαι:

Ήδη οι δύο κατηγορούμενοι ειδικοί φρουροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Αν ρίξουμε μια ματιά στην ποινική δικονομία, στις διατάξεις για την προσωρινή κράτηση, θα δούμε ότι προβλέπουν τα εξής (σχόλια δικά μου με καφέ χρώμα): "Προσωρινή κράτηση μπορεί να επιβληθεί αντί για περιοριστικούς όρους, εφόσον συντρέχουν οι προϋποθέσεις της πρώτης παραγράφου του άρθρου αυτού [σ.σ. "αν προκύπτουν σοβαρές ενδείξεις ενοχής του κατηγορουμένου"]
μόνο αν ο κατηγορούμενος διώκεται για κακούργημα [διώκεται]
και δεν έχει γνωστή διαμονή στη χώρα [έχει]
ή έχει κάνει προπαρασκευαστικές ενέργειες για να διευκολύνει τη φυγή του [δεν έχει]
ή κατά το παρελθόν υπήρξε φυγόδικος ή κρίθηκε ένοχος για απόδραση κρατουμένου ή παραβίαση περιορισμών διαμονής [δεν μπορούμε να είμαστε βέβαιοι, αλλά κατά 99 % δεν θα υπήρξε]
ή κρίνεται αιτιολογημένα ότι αν αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό, όπως προκύπτει από ειδικά μνημονευόμενα περιστατικά της προηγούμενης ζωής του ή από τα συγκεκριμένα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της πράξης για την οποία κατηγορείται, να διαπράξει και άλλα εγκλήματα [εδώ είναι το κουμπί].
Μόνο η κατά το νόμο βαρύτητα της πράξης δεν αρκεί για την επιβολή προσωρινής κράτησης."

Με απλά λόγια, οι προϋποθέσεις που ορίζει ο νόμος για την επιβολή προσωρινής κράτησης στον κατηγορούμενο δεν συντρέχουν στην περίπτωση των δύο ειδικών φρουρών. Παρόλα αυτά, κρίθηκαν προφυλακιστέοι. Γιατί; Για προφανείς λόγους: γιατί αν αφήνονταν ελεύθεροι αυτή τη στγμή θα είχαν καεί διπλάσια καταστήματα απ' όσα κάηκαν, μαζί και τα δικαστήρια, και δεν θα είχε μείνει τζαμαρία όρθια σε ακτίνα δέκα χιλιομέτρων από το κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον, δεν είναι αβάσιμη η εικασία ότι, αν ο Κορκονέας είχε αφεθεί ελεύθερος, θα κινδύνευε η ζωή του.

Όλα αυτά όμως δεν καθιστούν την προφυλάκιση νόμιμη, όπως και να το κάνουμε. Και επειδή το ένταλμα προσωρινής κράτησης (αυτός είναι ο ορθός τεχνικά όρος) του ανακριτή πρέπει να είναι "ειδικά και εμπεριστατωμένα αιτιολογημένο", ο ανακριτής θα πρέπει να εφεύρει μια αιτιολογία που να βασίζεται στην τελευταία προϋπόθεση, ότι δηλαδή αν ο κατηγορούμενος αφεθεί ελεύθερος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα. Κι αυτό γιατί στις υπόλοιπες προϋποθέσεις δεν χωράει "ναι μεν αλλά", είναι φανερό αν συντρέχουν ή όχι.

Κι εδώ είναι η δυσκολία: πώς θα αιτιολογηθεί "ειδικά και εμπεριστατωμένα" ότι πράγματι ο κατηγορούμενος είναι πολύ πιθανό να διαπράξει και άλλα εγκλήματα; Από πού προκύπτει κάτι τέτοιο;

Ένα το κρατούμενο.

Τίποτα δεν δικαιολογεί τον τρόπο απολογίας του ανθρώπου που οδήγησε στο θάνατο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, δήλωσε ο Προκόπης Παυλόπουλος από το βήμα της Βουλής. Απαντώντας σε επίκαιρες ερωτήσεις του βουλευτή του ΚΚΕ Σπ.Χαλβατζή και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ Αλ.Αλαβάνου σχετικώς με τον θάνατο του μαθητή, ο κ. Παυλόπουλος καταδίκασε τη "δολοφονική πράξη" και εξέφρασε την πίστη ότι "ο πέλεκυς της δικαιοσύνης θα είναι βαρύς".
Για το σώμα της Αστυνομίας, τόνισε ο κ. Παυλόπουλος, "αυτός ο άνθρωπος, και με τον τρόπο με τον οποίο έδρασε και με τον τρόπο με τον οποίο εν συνεχεία απολογείται, ήδη έχει καταδικαστεί".


Εδώ έχουμε δεύτερο πρόβλημα. Ο (καθηγητής νομικής, ας μην ξεχνάμε) υπουργός από το βήμα της Βουλής χαρακτηρίζει νομικά την πράξη προκαταλαμβάνοντας την απόφαση της Δικαιοσύνης, μιλάει για καταδίκη, και κάνει κριτική μέχρι και στον τρόπο απολογίας του κατηγορουμένου, που βέβαια δεν έχει καμία δουλειά να την κάνει. Γιατί το κάνει; Είναι προφανές: προσπαθεί να ικανοποιήσει την κοινή γνώμη, λέει αυτό που ο κόσμος θέλει να ακούσει.

Λέγαμε εδώ πριν από μερικές μέρες (πού να φανταζόμουν τότε πόσο γρήγορα θα χρειαζόταν να ανατρέξουμε σε αυτές τις γραμμές): "η υπέρμετρη ενασχόληση -σε καφενειακό επίπεδο- της κοινής γνώμης με κάποια υπόθεση που απασχολεί τη δικαιοσύνη σπανίως έχει ευεργετικά αποτελέσματα για την κρίση των δικαστών. Γεγονός που, με τη σειρά του, μπορεί να οδηγήσει και σε πλημμελή απονομή δικαιοσύνης, διότι ο δικαστής που αγχώνεται να μη δυσαρεστήσει το κοινό περί δικαίου αίσθημα καταλήγει μερικές φορές να δυσαρεστεί τον νόμο, να εφευρίσκει ακροβατικές αιτιολογίες ή να κάνει διαδικαστικές τσαπατσουλιές, και όλα αυτά τα καλούδια είναι βούτυρο στο ψωμί του καλού συνηγόρου υπεράσπισης, που μπορεί και να πετύχει μια απαλλαγή του πελάτη του στον Άρειο Πάγο μεθαύριο, όταν πια το εκάστοτε (πρώτο) θέμα θα έχει επικοινωνιακά ξεφουσκώσει".

Δεν θέλω να γίνω μάντης κακών, αλλά φοβάμαι πολύ ότι ο Κούγιας, που μόνο ανόητος δεν είναι, έχει πολύ συγκεκριμένα πράγματα στο μυαλό του σχετικά με την υπεράσπιση του πελάτη του. Δεν μου φαίνεται τυχαίο που το απολογητικό υπόμνημα κυκλοφόρησε παντού πριν καν φτάσει στα χέρια του ανακριτή (υποτίθεται ότι η ανάκριση δεν είναι δημόσια διαδικασία και τα έγγραφα δεν κόβουν βόλτες στο ίντερνετ). Δεν μου φαίνεται απλή αστοχία το ότι περιλαμβάνει ισχυρισμούς, όπως η αποβολή του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τη Σχολή Μωραΐτη, που θα διαψεύδονταν αμέσως.

Όλο το κείμενο του περιβόητου υπομνήματος δίνει την αίσθηση ότι η υπεράσπιση ρίχνει λάδι σε μια φωτιά ήδη γερά αναμμένη. Ότι προσπαθεί να προκαλέσει ακόμα μεγαλύτερη αγανάκτηση. Και μέχρι στιγμής το πετυχαίνει.

Και γιατί όλη αυτή η προσπάθεια;

Γιατί η δίκη δεν θα αρχίσει ούτε αύριο ούτε μεθαύριο. Γιατί μέχρι να ολοκληρωθεί η ανάκριση, ανάμεσα σε πράξεις του ανακριτή, προσφυγές και κόντρα προσφυγές, βουλεύματα, ένδικα μέσα κατά των βουλευμάτων, σε ατέλειωτες διαδρομές από την Ευελπίδων στο Εφετείο, από το Εφετείο στον Άρειο Πάγο και ξανά πίσω, με αναβολές, προθεσμίες, απεργίες, διακοπές λόγω ωραρίου, δικαστικές διακοπές και χίλιες δυο άλλες καθυστερήσεις που προκαλεί το δικονομικό μας σύστημα, που σοφά μεν προβλέπονται αλλά παρατραβάνε λόγω των γνωστών προβλημάτων της Δικαιοσύνης, όταν η υπόθεση φτάσει κάποια στιγμή στο ακροατήριο οι γωνίες της θα έχουν από καιρό αμβλυνθεί, οι στάχτες θα έχουν κρυώσει, οι τζαμαρίες θα έχουν επισκευαστεί, τα σπαθιά θα έχουν μπει στα θηκάρια, και τι θα έχει μείνει; Αιτιολογίες που χωλαίνουν, προφυλακίσεις που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου, άστοχες υπουργικές δηλώσεις: τα πάντα καταγεγραμμένα, τα πάντα σε χαρτί, και ως γνωστόν τα γραπτά μένουν, ενώ τα λόγια πετούν. Και όλα αυτά, ελπίζει η υπεράσπιση, θα μπορούν να θεμελιώσουν έναν πειστικό ισχυρισμό ότι ο κατηγορούμενος αντιμετωπίστηκε με προκατάληψη, ότι η δίκη του δεν ήταν και τόσο δίκαιη, ότι χρησιμοποιήθηκε σαν αποδιοπομπαίος τράγος. Και ίσως να τον βοηθήσουν να πέσει στα μαλακά.

Δεν φαντασιοκοπώ, αυτά είναι πράγματα που έχουν ξαναγίνει, και δεν έχω κανέναν λόγο να πιστεύω ότι δεν μπορούν να ξαναγίνουν. Αν μη τι άλλο, δεν έχουμε αποδείξει σαν κοινωνία ότι μαθαίνουμε από τα λάθη μας.

Οπότε; Οπότε από την πλευρά μου συνιστώ αυτοσυγκράτηση. Η ειρωνία και η χλεύη είναι καλά υποκατάστατα της οργής. Ας τα χρησιμοποιήσουμε, και ας μην παίξουμε το παιχνίδι του καλού συνηγόρου κυρίου Αλέξη Κούγια.

Τo γράφω, πρώτα απ' όλα για να πείσω τον εαυτό μου...


.

37 σχόλια:

  1. εχεις απολυτο δικιο συναδελφε. Ο συλλογος δεν μπορω (ή μαλλον μπορώ...)να καταλαβω γιατί κινησε την πειθαρχικη διαδικασία; για να βοηθησει περισσότερο τον Κούγια, που εμφανίζεται και δικαίως ως τιμητής τώρα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σε ποιόν τα λέτε όλα αυτά αγαπητέ μου φίλε; Στον λαικίζοντα πληθυσμό του δελτίου των 8; Μόνον με νομικούς πρέπει να μιλάτε:)

    Φυσικά και τα ξέρει όλα αυτά ο Προκόπης. Αλλά τώρα είναι πολιτικός, και πρέπει να σώσει το τομάρι του. Ακουσα τις δηλώσεις του. Σκέφτηκα ακριβώς αυτά που περιγράφεις. Αν αυτό το είχε πεί Αμερικανός πολιτικός, το πρωί θα έψαχνε για δουλειά. Καταρρακώνει την νομική έννοια του "fair trial", και αποτελεί δώρον εξ ουρανού για την υπεράσπιση.

    Φαναστείτε τώρα, εναν ας πούμε αμερικανό εγκληματία που τον συλλαμβάνουν στην Ελλάδα. Το πρώτο πράγμα που θα πεί ειναι πως υπάρχουν αποδείξεις (Παυλοπουλος, κλπ), οτι δεν μπορεί να δικαστεί στην Ελλάδα, να έχει μια δίκαιη δίκη. Αντιλαμβάνεστε τις επιπτώσεις.

    Επιχειρηματολογείς ΝΟΜΙΚΑ, όπως πρέπει, όπως σκέφτεται το δικαστήριο. ΜΜΕ, κυβέρνηση λαός, επιχειρηματολογούν ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΙΚΑ. Είπε ο Κούγιας αυτό, έκανε ο Κούγιας εκείνο. Θεέ μου! Και εκείνοι οι αυτόπτεις μάρτυρες, θα πρέπει να το βουλώσουν. Μέχρι να γίνει το δικαστήριο θά εχουν πεί τόσες συναισθηματικές βλακίες, που ο Κούγιας θα μπορεί να χρησιμοποιήσει νομικά.

    Το τεκμήριο της αθωωότητας έχει καταρρακωθεί στη χώρα μας. Δύσκολο να το χωνέψει ο καθένας. Πολύ δύσκολος όρος. Και πέραν απ' αυτό, στην Αμερική τουλάχιστον (δεν ξέρω στην ελλάδα υπάρχει και ο νομικός όρος "guilty, beyond a reasonable doubt". Βάσει αυτού, αθωώθηκε ο O.J. Simpson. Αντε φίλε μου να εξηγήσεις τώρα αυτό:) Θα προσκρούσεις σε λαικιστικό ύφαλο που θα τον θυμάσαι.

    Απολαμβάνω τα νομικά σου πόστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αυτός ο Πάκης....φφφφφφ
    δηλαδή καλύτερα να ήταν πυρηνικός φυσικός, αλλά τότε ίσως ήταν λιγομίλητος θα μου πεις...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τα τελευταία πέντε ποστ σου είναι ΔΙΑΜΑΝΤΙΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγω προσωπικά αηδίασα με τις δηλώσεις Παυλόπουλου, γιατι πάλι αποδεικνύεται πόσο καιροσκόποι και χώρις αρχές είναι οι πολιτικοί μας. Ο ίδιος που μας έχει φάει τα αυτιά σε προηγούμενες περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας για "μεμονωμένα" περιστατικά και που δεν έκανε τίποτα, μην πώ κάλυπτε τις αυθαιρεσίες της Αστυνομίας τώρα που ο κόσμος έχει εξαγριωθέί πάει ανερυθρίαστα στο άλλο άκρο, καταπατώντας το τεκμήριο της αθωότητας. Προσωπικά αυτο που με ανησυχεί είναι το "συστήμα" να βρεί στο πρόσωπο του δολοφόνου έναν αποδιοπομπαίο τράγο να ικονοποιηθεί η κοινή γνώμη και μέτα να πάμε σε business as usual, και όταν πάλι η αστυνομία ξαναβασανίσει, ξανασκοτώσει, κύριως κάποιους δύστηχους περιθωριάκους που δεν θα κινητοποιήσουν τόσο τη πλειοψηφεία του κόσμου θα βγαίνουν πάλι όλοι αθώεες περιστέρες, θα προάγονται κιόλας προς παραδειγματισμό των συναδέλφων τους. Δικαιοσύνη πρέπει να απαιτήσουμε όχι εκδίκηση, όπως επίσης να ζητήσουμε να ξανανοίξουν παλιότερες περιπτώσεις αστυνομικής αυθαιρεσίας και να επιβληθούν τουλάχιστον διοικητικές ποινές, αποτάξεις κτλ, ώστε να πάρουν το μήνυμα και οι υπόλοιποι μπάτσοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Παρότι μη νομικός... ή μάλλον ΑΚΡΙΒΩΣ γιαυτό... να σού δώσω και γώ τα εύσημα, αγαπητέ Χασοδίκη, για το άρθρο σου, διότι είναι τόσο σαφές, τόσο εμπεριστατωμένο, χωρίς όμως "βαριούς" νομικούς όρους, που το κατάλαβα, ακόμα κι εγώ..., μέχρι κεραίας.
    Και συντάσσομαι με την άποψή σου.

    Να πάω όμως και λίγο παραπέρα.
    Προσωπικά ΔΕΝ θα μέ πείραζε αν ο φερόμενος ως ΔΟΛΟΦΟΝΟΣ αστυνομικός κριθεί επιεικώς ή και αθωωθεί μετά από 2-3 χρόνια, όπως η ...ζαρντινιέρα.
    Διότι νομίζω ότι σε καμμιά περίπτωση {ό,τι και να φανεί κατά την ακροαματική διαδικασία, όπως την αποκαλείτε} δεν είναι δολοφόνος, ήτοι εφόνευσε διά δόλου..., αλλά "απλός" ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΣ για λογαριασμό μιάς κοινωνίας όπου η μαγκιά κι ο τσαμπουκάς, ακόμα κι ο ακραίος, ο εγκληματικός, "μεταφράζονται" ως ...ανδρισμός, μην πώ και ως ανδρεία.
    Και δεν πρέπει επ' ουδενί να ξεχνάμε ότι το ΟΠΛΟ του, αυτή η κοινωνία τού το έδωσε, η κοινωνία μας δια των "θεσμικών" οργάνων της, ταγμένων, υποτίθεται, στην υπηρεσία του πολίτη. Για να τον προστατεύσει από τους κακούς, τους παραβατικούς.... Τί όρος κι αυτός...

    Δεν θα μέ πείραζε... μιά κουβέντα είναι... Σίγουρα όμως δεν θα μέ πείραζε, αν εντωμεταξύ "καταδικάζονταν" η κοινωνία (πέστε το και πολιτική, δεν μέ νοιάζει...) που τού όπλισε το χέρι, που τον εκπαίδευσε πώς να κρατάει τους πολίτες φοβισμένους και άρα πειθήνιους στα κελεύσματα.

    Κι ένα τελευταίο:
    Η ...κουγική επιχειρηματολογία περί παραβατικότητας του θύματος, μου θύμισε έντονα αυτό που έχω ακούσει πολλές φορές ότι είναι η πρακτική των υπερασπιστών αποδεδειγμένων βιαστών:
    Προσπαθούν να αποδείξουν ότι η βιασθείσα «τά 'θελε κι αυτή», ότι τον προκάλεσε, ότι πήγαινε και μ' άλλους, ότι είναι, λίγο έως και πολύ, ...πουτανάκι.
    Τέτοια διαστροφή. Λες και η βία δεν είναι πάντα βία...
    Και λόγω ΑΥΤΗΣ ακριβώς της πρακτικής, οι βιασμοί που άγονται στα δικαστήρια είναι ένα ελάχιστο ποσοστό από τους πραγματικούς. Δεν τους καταγγέλουν οι βιασθείσες για να μην "ΞΑΝΑβιαστούν" κατα τη διεξαγωγή της δίκης...
    Κάνω λάθος;
    Αντιλαμβάνομαι ότι οι συνθήκες κάτω από τις οποίες γίνεται ένα έγκλημα πρέπει να ερευνηθούν για να προκύψει η "βαρύτητά του", όταν όμως αυτό οδηγεί στην ατιμωρησία των δραστών (λόγω μη καταγγελίας) δεν θα πρέπει να επανεξεταστεί ως πρακτική;;;

    Καλό ΠΣΚ.
    Όσο επιτρέπουν τα διαδραματιζόμενα...
    α-α-ε
    Ν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν εκπλήσσομαι, φίλε χασοδίκη. Διότι έχουμε ακριβώς εκείνους τους πολιτικούς, που μας αρμόζουν, ήτοι χωρίς ψυχραιμία και πρόθυμους να λαϊκίσουν. Διότι ο κ. Υπουργός τυγχάνει καθηγητής Νομικής και θα έπρεπε να ξέρει, ότι δε δικαιούται να δικάσει κανένα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Zούμε σε μια εποχή διευρυμένης ανομίας και αδυναμίας απόδοσης δικαιοσύνης.

    Ο ευαισθητοποιημένος πολίτης θεωρείται ρουφιάνος, η απόδοση δικαιοσύνης θεωρείται συνωμοσία (δες Κεφαλογιάννη), ο νόμος υπάρχει μόνο για να καθορίζει ποιος είχε δίκιο εκ των υστέρων και όχι να βάζει εκ τον προτέρων τα όρια, η παραδειγματική τιμωρία δεν υπάρχει ούτε δουλεύει αποτρεπτικά,τα κυκλώματα (δες παραδικαστικό) αντικαθιστούν τους θεσμούς μας, ο "κακός" είναι μάγκας, ο καλός είναι ο μαλάκας.

    Εχουμε σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα...

    Θυμάμαι όταν κάναμε στην σχολή φιλοσοφία και ιστορία δικαίου και αναρωτιέμαι πόσο εξωγήινα είναι αυτά που γράφουν τα βιβλία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ηρεμος και νηφάλιος λόγος. πάλι καλά που κυκλοφορούν και "χασοδίκες" στο net...
    πόσο δίκιο έχετε..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Κουκοδήμος
    ;)

    @Αθανάσιος Αναγνωστόπουλος

    Δυσκολεύομαι να πω. Από τη μία, η παραπομπή έχει σκεπτικό, και υπ' αυτήν την έννοια ο Σύλλογος είχε υποχρέωση να τον παραπέμψει. Από την άλλη, όπως παρατηρεί και ο ανώνυμος συνάδελφος από κάτω, το επικοινωνιακό αποτέλεσμα είναι και πάλι υπέρ του Κούγια. Κορώνα κερδίζω, γράμματα χάνεις.

    @Locus

    Και η δική μου πρώτη, αυθόρμητη αντίδραση είναι η οργή. Χρειάζεται πολλή προσπάθεια για να ηρεμήσεις και να σκεφτείς ψύχραιμα μερικά πράγματα. Αν το παθαίνω αυτό εγώ που είμαι νομικός, πόσο μάλλον ο μη νομικός πολίτης;
    Αλλά αν η κοινή γνώμη έχει βάσιμες δικαιολογίες, η κυβέρνηση και τα ΜΜΕ δεν έχουν καμία.

    @Gasireu

    Πυρηνικός φυσικός; Πώς σού' ρθε;

    @Πίκος Απίκος

    Είστε πολύ καλός

    (περιμένω τηλέφωνο, ε;)



    Έχεις δίκιο. Είναι βασικό να μην μπούμε στη λογική του "μεμονωμένου περιστατικού", του κακού μπάτσου που θα άρει τις αμαρτίες του κόσμου με την "παραδειγματική τιμωρία" του, ενώ η νοοτροπία θα παραμείνει ίδια.

    @Κ.Κ.Μοίρης

    Καλωσορίσατε και σας ευχαριστώ.

    @Ναπολέων

    Συμφωνώ σχεδόν σε όλα, αλλά αυτό το "δεν θα με πείραζε" δεν μπορώ να το πω, ούτε καν ως "μια κουβέντα είναι". Δυστυχώς η Δικαιοσύνη μας έχει δώσει δικαιώματα να μην είμαστε βέβαιοι ότι θα αποδοθεί Δικαιοσύνη. Νομίζω ότι, στην προκειμένη περίπτωση, πρέπει να είμαστε πολύ αυστηροί για να είμαστε δίκαιοι.

    @Περιούσιος

    Το κακό φίλε μου είναι ότι το ξέρει...

    @Λύκος

    Τα βιβλία καλά τα γράφουν. Στην πρακτική εφαρμογή πάσχουμε.

    @Lucia

    Ευχαριστώ, και καλώς ήρθατε κι εσείς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πολύ ενδιαφέρουσα ανάλυση. Και δίνει και μια λογική εξήγηση (την πρώτη!) για την μάλλον ακραία, πραγματικά υβριστική για το νεκρό, τοποθέτηση που απεικονίζεται με το υπόμνημα.

    Προσωπικά πάντως μέσα από το κείμενο υποψιάζομαι γραμμή υπεράσπισης μάλλον στην λογική του...ταξικού φόνου. Ο τίμιος και φτωχός βιοπαλαιστής βρέθηκε απέναντι στο κακομαθημένο, πλουσιόπαιδο, βουτυρομπεμπέ κλπ κλπ κλπ, κάτι σαν ταινία του Ξανθόπουλου που ολοκληρώνεται με εκδίκηση για τα βάσανα όλης της φτωχογειτονιάς. Θα δείξει. (Νομίζω κάτι παρόμοιο γράφει κι ο Μπουκάλας στην Καθημερινή σήμερα)

    Την καλημέρα μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Ως προς το θέμα της καταδίκης ή μη του Κορκονέα, σημαντικό ρόλο θα παίξει η βαλλιστική εξέταση, εκ της οποίας θα κριθεί εάν η σφαίρα εξοστρακίσθηκε ή όχι.

    Ως προς το ζήτημα της εφαρμογής της προσωρινής κράτησης, να τονίσω τι συνέβη στην περιπτωση της Τσέκου (τότε είχαν βγεί όλοι και ισχυρίζονταν ότι κακώς κρατείται, τώρα λίγοι είναι μάλλον αυτοί που κατανοούν τα αυτονήτα που σημειώνεις), αλλά και στην περίπτωση των κουμπάρων, για τον έναν εκ των οποίων, αν θυμάμαι καλά, λίγο καιρό μετά τα πλάνα με τις χειροπέδες, ο ανακριτής εξέδωσε διάταξη αντικαταστάσεως της προσωρινής κράτησης του με περιοριστικούς όρους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αχα! και μου το' λεγε εμένα το ένστικτό μου πως όλες αυτές οι χυδαιότητες στο απολογητικό υπόμνημα δεν είναι αστοχίες ανθυπανθρώπων.
    ναι, αλλά η πρότασή σου απευθύνεται εις ώτα μη ακουόντων. το συλλογικό περί δικαίου αίσθημα δε μπορεί να περιοριστεί, πόσο δε μάλλον να καταργηθεί, όσο εμπεριστατωμένα και αν τα λες εσύ καλέ μας xasodikis.

    (μα πώς βρέθηκα στο σώμα των ενόρκων, ποτέ δε σε έχω ρωτήσει...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Μπαμπάκης

    Οι δύο στρατηγικές μπορούν να αλληλοσυμπληρωθούν: αυτή που περιγράφω στο ποστ είναι κατάλληλη για πάσα χρήση, και η θεωρία του ταξικού φόνου είναι κατάλληλη για την περίπτωση που η βαλλιστική έκθεση δεν είναι ευνοϊκή για την υπεράσπιση (οπότε η αμέλεια πάει περίπατο...).

    @Dormammu

    Σωστά. Και σε άλλες περιπτώσεις, θα έλεγα (π.χ. Κεχαγιόγλου). Μία παρατήρηση: η βαλλιστική έκθεση και τα αποτελέσματά της θα παίξουν σημαντικό ρόλο κυρίως στον νομικό χαρακτηρισμό της πράξης, και δευτερευόντως στην καταδίκη ή μη.

    @Niemandsrose

    Δεν θα έλεγα "εις ώτα μη ακουόντων". Σε λίγα ώτα, ναι. Αλλά και τι άλλο να κάνει κανείς;

    Αν δεν θες να είσαι στο σώμα των ενόρκων, να σε βγάλω :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Δεν διαφωνώ καθόλου με όσα λες, άσε που κατά τη δική μου άποψη δεν είναι όλα αυτά δαιμόνιο σχέδιο μόνο του αρΕ#%$^^Τ% αλλά και της πολιτικής ηγεσίας. Διότι όσα λες δεν τα γνωρίζει μόνο ο συνήγορος του ασφαλίτη, τα γνωρίζουν πολυ περισσότερο οι πολιτικοί που από βήματος λένε όσα λένε παρά την υποτιθέμενη διάκριση εξουσιών. Άσε δε που στο παρελθόν, όσον αφορά δικές τους βρωμοδουλειές, μας έχουν ταράξει στο ότι δεν μπορούν να πουν τίποτα όσο η δικαιοσύνη επιτελεί το έργο της.

    Πέρα από αυτά, όμως, θέλω να συμπληρώσω δύο πράγματα τα οποία δεν ανέφερες κι εμένα έχουν κολλήσει στον φτωχό μου εγκέφαλο εδώ και ημέρες. Πρώτον ότι οι προϋποθέσεις της προσωρινής κράτησης στη χώρα μας, αν και ορίζονται σαφώς, σχεδόν ποτέ δεν πληρούνται με αποτέλεσμα ένα απαράδεκτο ποσοστό υπόπτων ή κατηγορουμένων να καταλήγουν πίσω από τα σίδερα για 1, ενάμιση ή και παραπάνω χρόνια (τώρα, υποτίθεται αυτό θα αλλάξει). Θα ήταν. λοιπόν, μάλλον δύσκολο σε μία τέτοια περίπτωση η δικαιοσύνη να φερθεί διαφορετικά. Διέπραξε το γνωστό της σφάλμα δίνοντας άλλο ένα όπλο στα χέρια του ασφαλίτη και του ##$^&*((.

    Δεύτερον, για κάποιον διαολεμένο λόγο μου έχει κάτσει ότι ο λόγος στην συγκεκριμένη περίπτωση που αποφασίστηκε η κράτηση των ασφαλιτών είναι η προστασία τους. Φαντάζεσαι να κυκλοφορούσαν ελεύθεροι, ποιος θα μπορούσε να εγγυηθεί την ασφάλειά τους; Προστάτης, λοιπόν, υπό μία έννοια η δικαιοσύνη σε αυτήν την περίπτωση αντί να κάνει το έργο της.

    Δεν ξέρω, μπορεί να ακούγομαι πολύ κονσπιρασάκιας, αλλά από την άλλη είναι πολύ κραγμένη η συμπεριφορά του @#%&*())^$# και του πελάτη του....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Σωστές και οι δύο παρατηρήσεις (το δεύτερο το λέω κι εγώ στο κείμενο).
    Η κατάχρηση του -υποτίθεται- εξαιρετικού μέτρου της προσωρινής κράτησης είναι δυστυχώς κοινός τόπος στην ελληνική Δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Δεν είπα να με βγάλεις! Αλλά τι σε έκανε να με βάλεις, ρώτησα. :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. και τι γινεται με τον κουγια?
    ο πελατης του ισως πεσει στα μαλακ(οτερ)α, ισως επιβεβαιωθει ως αξιος δικηγορος.

    νομιζω πως, μετα και απο αυτο, η κοινη γνωμη τον εχει ηδη καταχωρισει ως ξεφτιλα. και δεν θα υπαρξουν ελαφρυντικα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Έχει ακούσει κανείς τίποτα για την ιατροδικαστική και βαλλιστική έκθεση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Niemandsrose

    Όταν έφτιαξα το σώμα των ενόρκων ήσουν από τους τακτικούς σχολιαστές. Ε, μετά έμεινε (δεν αλλάζουμε ενόρκους κάθε βδομάδα :)

    @FightBack

    Ελπίζω η κοινή γνώμη να είχε ήδη βγάλει τα συμπεράσματά της...

    @Glam

    Την περιμέναμε χτες, αλλά ακόμα τίποτα. Και στο μεταξύ ακούγονται διάφορα... Σαν πολύ δεν αργεί;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Θέτω εις την μπλογκο-ομήγυριν το εξής πολλαπλούν φιλοσοφικόν ερώτημα:

    Τί να είναι ο Χούγιας άραγε;;;

    1. Στυγνός εκμεταλλευτής της Δημοκρατίας ;
    2. Στυγνός εκμεταλλευτής ΠΑΕ τινών ;
    3. Εκμεταλλευτής της στυγνής Μιντιοκρατίας ;
    4. Είς απλούς και κερατάς και δαρμένος ;
    5. Είς απλούς μαχόμενος την Θέμιδα ;
    6. Είς απλούς υπερασπιστής αδυνάτων ;
    7. Είς πολλαπλώς κομπλεξικός τηλεαστήρ ;


    Μπορείτε να δώσετε και περισσότερες από μία απαντήσεις, είτε εδώ, αν τό επιτρέψει ο φιλοξενητής, είτε στο εμόν βλόγιον.

    Σκεφθείτεεέ! Απασφαλιστείτεεέ! Σκοπεύσατεεέ!
    Πύύύύύυυυυυυυυυρ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Παρότι μη νομικός και γω ενοχλήθηκα απ τις δηλώσεις Παυλόπουλου και Καραμανλή περί παραδειγματικής τιμωρίας...δεν είναι δυνατόν ενας άσχετος όπως εγώ ν'αντιλαμβάνεται οτι προκαταλαμβάμουν την ετυμηγορία και να μην το καταλαβαίνουν Καθηγητής Νομικής και Πρωθυπ/γος,απόφοιτος,επισης Νομικής...
    Αρα?
    Αρα Λαικισμός,χάιδεμα ώτων κλπ αηδίες.
    Και φυσικα ο Κούγιας ,πορεί να είναι πολλά πράγματα,αλλά χαζός όχι.
    Το οποίο αποδεικνύει οτι το 2ο αρχαιότερο επάγγελμα δεν είναι τόσο επιστήμη,όσο τέχνη(για να συνεχίσω μια κουβέντα που ανοιξα αλλού...)
    Χαρακτηριστική επίδειξη ανάλογης δικονομικης στρατηγικης στο φιλμ
    Chicago.
    Εμπεριστατωμένο ποστ,βατό και για τους αδαείς περί Δικονομίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Squarelogic, ας πούμε ότι είναι και επιστήμη και τέχνη. Αλλά αυτή η κουβέντα είναι για άλλη φορά, με άνεση χρόνου και ανάλογη φιλοσοφική διάθεση :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. Η χτεσινή εμφάνιση Κούγια στον Χατζηνικολάου σε επιβεβαιώνει πλήρως ως προς την στρατηγική του... δυστυχώς.
    Επίσης χτες μας λύθηκε η απορία για την τόσο άμεση (και τόσο λανθασμένη όπως αποδεικνύεται) πρέμβαση του ΔΣΑ: η Καλαντζάκου είναι κολλητή της μαμάς του Αλέξη.
    Κρίμα που είχες δίκιο σε όλα, ήλπιζα πραγματικά να μην είναι έτσι τα πράγματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. ... Και φυσικά μην παραβλέπουμε το γεγονός ότι η προφυλάκιση (προσωρινή κράτηση) εδώ και πολύ καιρό χρησιμοποιείται για να κατευνάσει τα πνεύματα, δηλαδή για σκοπό ξένο σε σχέση με αυτόν που είχε κατά νου ο νομοθέτης.

    Είναι πάντως άξιο απορίας πως κάθε δικαστική διερεύνηση πιθανώς ποινικά κολάσιμης πράξης (και όχι μόνο) καταλήγει στα τηλεοπτικά παράθυρα, όπου αρμόδιοι, αναρμόδιοι, υπεύθυνα ανεύθυνοι και ανεύθυνα υπεύθυνοι διατυπώνουν απόψεις, εκφέρουν κρίσεις, δικάζουν, καταδικάζουν, εκδίδουν αποφάσεις και στο δια ταύτα εκμεταλλεύονται το γεγονός, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους και με διαφορετικές σκοπιμότητες, ενώ το κοινό παρακολουθεί ... τις "εξελίξεις", στερούμενο φυσικά των απαραίτητων ειδικών γνώσεων για την αποκωδικοποίηση των παρεχόμενων πληροφοριών.

    Το χειρότερο από όλα όμως, είναι το γεγονός ότι αυτά τα παράθυρα και τις πόρτες περιδιαβαίνουν δικηγόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Διευκρίνηση του σχολίου μου πρί Καλαντζάκου: δεν υπαινίσσομαι καμία σκοτεινή διαπλοκή, αλλά απλό συναισθηματισμό και θολωμένη κρίση που δεν θα έπρεπε να έχει θέση στον ΔΣΑ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Τέλεια ανάλυση!!
    Ακριβώς έτσι είναι τα πράγματα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  28. Αντί άλλου ...
    http://www.naftemporiki.gr/news/static/08/12/16/1606204.htm

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  29. Αισθάνομαι πολύ πιεσμένος και παρακαλώ να μέ βοηθήσετε, κάποιος από όλους εσάς τους δικηγόρους και νομικούς εν γένει, που "συχνάζετε" εδώ:

    Πυροβόλησε στον αέρα, θυμωμένος, ας δεχτούμε, από τον ταραξία και υβριστή νεαρό, και τον είδαν, ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ, να πέφτει κάτω αιμόφυρτος, από την εξοστρακισμένη, ας δεχτούμε, σφαίρα.

    Δεν έπρεπε να προστρέξουν να δούν μήπως απλώς τραυματίστηκε και να τον μεταφέρουν το ταχύτερο σε ένα νοσοκομείο;;;

    ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΑΡΥΤΑΤΟ ΠΑΡΑΠΤΩΜΑ ΑΥΤΟ;;;

    Που αξίζει τη βαρύτατη τιμωρία τους (και των δύο!);;;

    Μόνο οι οδηγοί τιμωρούνται (βαρύτατα και καλώς!) για εγκατάλειψη θύματος;;;

    Θέλω ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ κάποια γνώμη.
    Βοηθείστε, παρακαλώ.

    αγάπη - αφοπλισμός - ειρήνη
    Ναπολέων

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  30. @Συνάδελφος

    Οφείλω να παραθέσω πάντως και τον αντίλογο του Old boy από εδώ, που επίσης δεν στερείται αληθοφάνειας.

    @ESKARINA

    Συμφωνώ.

    @Marianaonice

    Ευχαριστώ.

    @Πίκος Απίκος

    Καλό, αλλά του Μάκη είναι καλύτερο...

    @Ναπολέων

    Είναι βαρύτατο παράπτωμα, αν δεχτούμε ότι τα πράγματα έγιναν έτσι όπως παρουσιάζονται κλπ., αλλά δεν θα ήθελα να αρχίσουμε εδώ την δίκη αξιολογώντας έναν έναν τους ισχυρισμούς της υπεράσπισης. Γιατί, αν το προχωρήσουμε, οι κατηγορούμενοι λένε ότι έφυγαν κυνηγημένοι αλλά οι μάρτυρες τους διαψεύδουν κλπ., πάει μακριά η βαλίτσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  31. Πραγματικά ευφυές! ΤΗΧ που το ξεσκέπασες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  32. Διόλου δεν θα διαφωνήσω μαζί σας... Ούτε και μπορώ, άλλωστε, καθώς από στοιχειώδη Νομική γνωρίζω, έστω κι αν δεν την ασκώ!..
    Έτσι είναι στον νομικό κόσμο, αλλά, προσωπικά, για να νοιώσω κάποιαν ικανοποίηση, θα ήθελα τώρα μονάχα δύο πράγματα να δω στον πραγματικό πλέον κόσμο:
    1. Την κοινωνική και δημοσιογραφική απομόνωση του κ. Κούγια, διότι για μιαν ακόμη φορά προκαλεί την κοινωνία, στην οποία ζει και από την οποία βιοπορίζεται - κι αυτή την φορά δεν προκαλεί με τα προσωπικά του, αλλά προσβάλλοντας το κοινό περίδικαίου αίσθημα και τον σεβασμό, που η διαχρονική Ελληνική παιδεία παραδίδει ότι πρέπει επιδεικνύεται προς τον νεκρό και
    2. Πράγματι να αποφυλακισθεί ο κατηγορούμενος και να νοιώσει μόνος, γυμνός, τρομοκρατημένος και απροστάτευτος στο κοινωνικό περιβάλλον, να μη έχει πού να κρυφτεί, να μη τολμά να κυκλοφορήσει, δίχως να φοβάται ότι θα τον λυντσάρουν, να χρειάζεται έναν μικρό στρατό από ιδιωτικούς φρουρούς... να βιώσει χειροπιαστά κι ο ίδιος το δράμα καθι το στίγμα, που ήδη θα ζει η οικογένειά του, τα δύστυχα παιδιά του κι η σύζυγός του.

    Ωστόσο, τίποτε από τα δύο δεν θα γίνει... Αν αποφυλακισθεί, αυτό θα γίνει έπειτα από πολύ καιρό, όταν άλλα γεγονότα της καθημερινότητας θα έχουν στοιβαχθεί πάνω μας και θάχουν όλα "ξεχασθεί" ή αμβλυνθεί για τό κοινωνικό σύνολο... Κι ο κ. Κούγιας θα εξακολουθήσει να είναι περιζήτητος στα κανάλια και στους κοινωνικούς κύκλους, γιατί όλο και κάποιο καινούριο σκάνδαλο θα προκαλέσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  33. @dito

    Ευχαριστώ, αλλά το "ξεσκέπασμα" είναι λίγο υπερβολικό σαν έκφραση. Μια ερμηνεία προσπαθώ να κάνω, που να στηρίζεται σε κάποια λογική.

    @asteroid

    Πράγματι, τίποτε από τα δύο δεν θα συμβεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)