20 Ιανουαρίου 2011

Ι-γκόβερνμεντ μάι αςς

Μια επίσκεψη στην εφορία είναι πάντοτε καλή αφορμή για περισυλλογή και στοχασμό.

******

Την αλήθεια αυτού του αξιώματος την επιβεβαίωσα για πολλοστή φορά εχτές. Πήγα να πάρω τον καινούργιο κλειδάριθμο που δίνει πρόσβαση στις αναβαθμισμένες (;) υπηρεσίες του TAXISnet. Ανεβαίνω που λες στον τέταρτο, μπαίνω στο Μητρώο, βλέπω μια λογική ουρά των εφτά ατόμων μπροστά στο μοναδικό επανδρωμένο γκισέ (υπάρχει και δεύτερο, αλλά χωρίς υπάλληλο) και κάθομαι να περιμένω. Όμως το Μητρώο δεν δίνει μόνο κλειδάριθμους στους χρήστες του TAXISnet, που είναι υπόθεση δύο λεπτών, κάνει και ένα σωρό άλλες δουλειές που κρατάνε κάπως περισσότερο: άλλος πάει να δηλώσει κλείσιμο υποκαταστήματος (ωχ!), άλλος (εκπρόθεσμη) υπαγωγή σε καθεστώς ΦΠΑ (ξανά ωχ!), άλλος το θάνατο της συζύγου και πάει λέγοντας. Κι έτσι, όταν στην ουρά προηγούνται εφτά άτομα, ο υπάλληλος είναι ένας και μοναχικός -που λέει κι ο Ζήκος-, και τέσσερις από τους εφτά απασχολήσουν το γκισέ από ένα τέταρτο ο καθένας, μέχρι να φτάσει η σειρά σου έχεις συμπληρώσει μια γεμάτη ώρα-και-κάτι αναμονής και βγάζεις αφρούς απ' το στόμα, ιδίως άμα σκέφτεσαι ότι αυτή η δουλειά θα μπορούσε να γίνει απλούστατα με ένα ιμέιλ.

******

Όλες οι εφορίες είναι εδώ και χρόνια εξοπλισμένες με κομπιούτερ, αλλά μην τα κοιτάτε, είναι μια ψευδαίσθηση. Ο υπάλληλος σου δίνει μια χρωματιστή φόρμα, κωδικοποιημένη (Ε1, Φ2, Μ7), την οποία συμπληρώνεις με το χέρι, την ξαναδίνεις στον υπάλληλο, αυτός περνάει τα στοιχεία πάλι με το χέρι στο κομπιούτερ, τυπώνει την απόδειξη σε δύο ή περισσότερα αντίτυπα, στα δίνει όλα να τα υπογράψεις, τα υπογράφει και ο ίδιος, πατάει και μισή ντουζίνα σφραγίδες, σου επιστρέφει ένα αντίτυπο και τα υπόλοιπα τα ακουμπάει σε ένα γραφείο από πίσω του, όπου σωριάζονται ντάνες και ντάνες από όμοια έγγραφα, τοποθετημένες η μία λοξά επάνω στην άλλη. Προς αρχειοθέτηση. Όλα αυτά τα έγγραφα, στα οποία κανείς ποτέ δεν θα ρίξει δεύτερη ματιά, κάποια στιγμή θα μπουν σε ντοσιέ, θα τοποθετηθούν σε κάποιον φοριαμό σ' ένα ανήλιαγο δωμάτιο και θα μαζεύουν σκόνη ώσπου να τα φάνε τα ποντίκια, η υγρασία ή κάποια πλημμύρα, ή να χαθούν στη μετακόμιση. Έντεκα χρόνια νταραβερίζομαι με τη συγκεκριμένη εφορία και πρέπει να τους έχω αφήσει καμιά δεκαριά φωτοαντίγραφα της αστυνομικής μου ταυτότητας. Τι τα θέλουν; Γιατί δεν είναι αρκετό να τη δει ο υπάλληλος στο γκισέ, να διαπιστώσει ότι ναι, εσύ είσαι, αλλά χρειάζεται κι ένα φωτοαντίγραφο για το αρχείο; Συλλογή τα κάνουν;

******

Κωμικοτραγικό στιγμιότυπο: Ο (εξυπηρετικός, να το πούμε κι αυτό) υπάλληλος ζητάει από τον παππού που προηγείται στην ουρά το ΑΦΜ της μακαρίτισσας της γυναίκας του, το πατάει στο κομπιούτερ και του λέει "κάτσε μισό λεπτό, να δούμε την εικόνα της". Ποια εικόνα της ρε αδερφέ, πεθαμένη είναι η γυναίκα. Κι αν η εικόνα της δεν είναι εντάξει δηλαδή τι να κάνουμε, να πάμε να τη βγάλουμε απ' τον τάφο για να τη διορθώσει; "Α, ευτυχώς, μια χαρά είναι η εικόνα της!", αποφαίνεται ο υπάλληλος, εντάξει, τι να λέμε τώρα, ο σουρρεαλισμός στο μεγαλείο του.

******

Θυμάστε τα φακελάκια για τα ψηφοδέλτια που σας έδινε η εφορευτική στις εκλογές; Έχω στο σπίτι καμιά δεκαπενταριά, παραφουσκωμένα με τις αποδείξεις του 2010, μέσα σ' ένα κουτί από παπούτσια. Ήδη οι μισές δεν διαβάζονται, κακοτυπωμένες καθώς είναι από ταμειακές μηχανές. Τις αποδείξεις αυτές, λέει, όσοι κάνουν χειρόγραφη δήλωση θα πρέπει να τις στείλουν στην εφορία, εμείς οι διαδικτυακοί θα πρέπει να τις κρατήσουμε στο σπίτι για ενδεχόμενο έλεγχο. Πρέπει να βρω κι άλλα κουτιά από παπούτσια, συν ένα ντουλάπι για να τα αποθηκεύω. Σοβαρά όμως, έστω ότι έρχεται ο ελεγκτής στο σπίτι, τι θα κάνει, θα στρωθεί στο σαλόνι, θα ανοίξει το κουτί και θα κάτσει να στραβωθεί για να αθροίσει μία-μία τις εκατοντάδες αποδείξεις απ' τον φούρναρη, τον ψιλικατζή, το σούπερ-μάρκετ; Ή θα το κάνουν αυτό σε κάθε εφορία, επί μερικές χιλιάδες δηλώσεις; Και μετά, φαντάζομαι ότι οι αποδείξεις θα πάνε κι αυτές προς αρχειοθέτηση, στο ίδιο ανήλιαγο δωμάτιο που λέγαμε προηγουμένως.

******

Λέξεις για την καρτέλα: 2011, ηλεκτρονική διακυβέρνηση, web 2.0, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.


.

14 σχόλια:

  1. "Πήγα να πάρω τον καινούργιο κλειδάριθμο που δίνει πρόσβαση στις αναβαθμισμένες (;) υπηρεσίες του TAXISnet."

    Δεν είμαι σίγουρη ότι καταλαβαίνω. Πρέπει να πας επί τόπου να πάρεις το password?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Φίλε, ο αντρας μου μετα το γάμο υποχρεώθηκε, υποχρεώθηκε να μεταφερθει στη δικη μου εφορία καθοτι εγω ελευθερος επαγγελματίας με α εδρα. Και στο πρώτο γελοιο χαρτί που ζήτησε τον εστειλαν στην παλιά, απ΄οπου ο φακελος του ειχε φυγει κτλ κτλ (και ποιος *φακελος* δηλαδη οταν εχει κανει μονο δηλωσεις μεσω ιντερνετ). Το θέμα λύθηκε αυτοματα με τη μαγικη ατάκα *δωστε μου το ονομα και το τηλ σας να σας πάρει ο προηγουμενος εφορος να συνεννοηθειτε*. Αυτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τα έχω περάσει κι εγώ τόσες φορές. Τα ίδια λέω και για το δήμο που δραστηριοποιούμαι πολιτικά εδώ και χρόνια. Ωστόσο, είναι τέτοια η γραφειοκρατία και η πολυνομία και η αντίληψη των υπαλλήλων, ώστε σχεδόν τίποτα δεν μπορέι να προχωρήσει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όχι το password, αυτό το είχα από παλιά. Όμως πρόσφατα το TAXIS έκανε λέει αναβάθμιση και πρόσθεσε ένα ακόμα επίπεδο ασφαλείας, οπότε για να χρησιμοποιήσεις τις νέες υπηρεσίες χρειάζεσαι τον περί ου ο λόγος κλειδάριθμο, τον οποίο, ναι, πρέπει να πας αυτοπροσώπως να τον παραλάβεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Είχαμε μια παλιά συζήτηση στο Buzz εδώ, με αφορμή ένα εύστοχο και θλιβερό άρθρο του Θ. Ζιάκα. Με δυο λόγια, το ζουμί του άρθρου είναι ότι η χαμηλότατη εισχώρηση της πληροφορικής στην ελληνική Δημόσια Διοίκηση, δεν οφείλεται στην άγνοια ή στην έλλειψη παιδείας με τους Η/Υ. Είναι σκόπιμη και απαραίτητη για να διατηρηθούν οι πελατειακοί θεσμοί. Κάθε φορά που διαβάζω κείμενα σαν και το δικό σου, αυτό θυμάμαι.

    Εκείνο το άρθρο του Θ. Ζιάκα, τελικά, πρέπει να ήταν από τα πιο αξιόλογα κείμενα που έχουν δημοσιευτεί σε ελληνική εφημερίδα. Πριν λίγες μέρες κοιτούσα αυτό το post των dander.few!!! που υπονοεί ένα ακόμα πιο θλιβερό συμπέρασμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Το γιατί δεν μπορούσε να μας σταλεί ο κλειδάριθμος μέσω e-mail, δεδομένου ότι οι περισσότεροι είχαμε ήδη κωδικούς για το taxisnet, κανείς δεν κατάλαβε....
    Εντωμεταξύ, είπα σήμερα να υποβάλω εγκαίρως την περιοδική μου δήλωση ΦΠΑ (ώστε να μην το αφήσω για τελευταια μέρα και "κρασάρει" το σύστημα όπως την τελευταία φορά)...μαντέψτε: με το που κάνεις κλικ στο πεδίο "Δηλώσεις ΦΠΑ", ανοίγει ένα window που σε ενημερώνει ότι: "No Response from Application Web Server
    There was no response from the application web server for the page you requested.
    Please notify the site's webmaster and try your request again later.". Τώρα, εγώ θα είμαι κακιά αν κάνω σχόλιο για τις "αναβαθμισμένες" υπηρεσίες;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ ευτυχώς πρόλαβα και την έκανα προχτές. Μετά το σύστημα με κλείδωσε απ' έξω και ήθελε τον κλειδάριθμο για να με αφήσει να ξαναμπώ.

    Ηλία, έτσι είναι. Και πάει και παραπέρα: χτες που έψαχνα την απόφαση του Παπακωνσταντίνου για το γκάλοπ, έφαγα κάμποση ώρα να ψάχνω στις σελίδες του diavgeia.gov.gr, όπου σωριάζονται φύρδην-μίγδην δεκάδες αποφάσεις ημερησίως, οι πιο πολλές απ' τις οποίες άνευ ενδιαφέροντος. Υπάρχει αναζήτηση ανά κατηγορία; Υπάρχει, αλλά αν ψάξεις στις κατηγορίες "Ανάθεση προμήθειας/υπηρεσιών" ή "ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ, ΚΑΤΑΚΥΡΩΣΗ, ΑΝΑΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ", όπου θα ήταν λογικό να το βρεις, μάντεψε: δεν θα το βρεις!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Η αλήθεια είναι πως έγιναν βήματα τα τελευταία χρόνια. Πρόλαβα την ΦΑΕ Αθηνών (στην Καλλιθέα) περικυκλωμένη με ουρά ολόκληρου τετραγώνου, τελευταία ημέρα υποβολής δηλώσεων ΦΠΑ, με κάμερες και κανάλια και ρεπόρτερ, και εντολή του Εφόρου να μείνει ανοιχτή μέχρι το βράδυ.

    Με αυτή την ανάμνηση, προφανώς η ΓΓΠΣ έκανε δουλειά, αποσυμφόρησε εκείνον τον χαμό. Πολλές δηλώσεις τώρα φεύγουν δικτυακά και πληρώνονται απ' την τράπεζα. Ο Κώδικας, επίσης, με τις αποφάσεις για μην θεώρηση μιας σειράς στοιχείων, αποσυμφορήθηκε επίσης, περιμένω να δω και την πλήρη του κατάργηση, καθώς νομίζω είμαστε το μόνο κράτος που έχει ακόμη ΚΒΣ.

    Έχουν γίνει και τραγικά λάθη, βέβαια. Ας πούμε, η ΓΓΠΣ έχει παραγλυκαθεί και αρέσκεται εσχάτως να κάνει πάσα στον πολίτη 'ότι πληκτρολογείται'. Πολλές φορές όμως, άστοχα, βιαστικά, χωρίς μελέτη. Θα το πληρώσουν κάποτε. Ο εξυπηρετούμενος ΔΕΝ επιτρέπεται να συντηρεί master αρχεία. Είναι νόμος αυτό, πώς να το κάνουμε. Κλασική περίπτωση τέτοιας γκάφας, το ηλεκτρονικό Ε9, και τα όσα ακολούθησαν με το ΕΤΑΚ, 800.000 εκκαθαριστικά ακόμη δεν μπορούν να αποσταλούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κανονικά εγώ δεν πρέπει να μιλάω, στην εφορία μπαίνω μόνο άμα ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ δεν γίνεται αλλιώς. Τα κάνει η λογίστρια (που να μου κόβει μέρες να της δίνει χρόνια). Το κλειδάριθμο θα τον πάρει με εξουσιοδότηση. Αλλά αυτό που πραγματικά δεν καταλαβαίνω είναι άλλο: Αφού οι Δ.Σ.? εισπράττουν που εισπράττουν το ΦΠΑ πάνω στην ελάχιστη αμοιβή και στις κρατήσεις τους, γιατί δεν τον αποδίδουν κιόλας μόνο μου τον επιστρέφουν για να αποδώσω εγώ και το ΦΠΑ που αναλογεί στην αμοιβή μου και το ΦΠΑ που αναλογεί στις κρατήσεις τους; Για να κάνω νέες στήλες στα βιβλία να γράφω τις κρατήσεις τους ως είσπραξη που δεν είναι και μετά να τις περνάω στα έξοδα που δεν είναι αφού ούτε τα πιασα στα χέρια μου τα λεφτά; @@#^%$#%&$&Θ^%%* τις ερμηνευτικές εγκυκλίους του Παπακωνσταντίνου και το άικιου του μαζί!

    Χασοδίκη το σχέδιο νόμου για τα κλειστά επαγγέλματα στο σημείο που μας αφορά το δες;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μου άνοιξες τα μάτια. Ήθελα να βρω μια εικόνα της συγχωρεμένης της προγιαγιάς μου για να αντικαταστήσω την παλιά στο μνήμα. Το ΑΦΜ κι έφυγα για την ΔΟΥ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Τό 'δα, πώς δεν τό 'δα. Παιδεύω ένα ποστ στο μυαλό μου εδώ και κάτι μέρες, αλλά δεν μπορώ να το καλουπώσω ακόμα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Καλημέρα εντ γουέλκαμ του μαι γουόρλντ! Και σιγά μην έρθει στο σπίτι να ελέγξει τις αποδείξεις. Παραμάσχαλα θα τις πάρεις και θα τις πας. Α, και ΚΒΣ έχει και το ΙΡΑΝ!!Εμείς θα το καταργήσουμε βέβαια αλλά προηγουμένως θα το ενσωματώσουμε στην φορολογία εισοδήματος. Καλά ξεμπερδέματα με τους ασχέτους!
    id

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Εμένα πάλι για΄τι δεν μου είπαν να πάω να πάρω κλειδάριθμο;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Εσένα θα σου ζητήσουν το ΑΦΜ της καμήλας για να ελέγξουν την εικόνα της :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)