19 Ιανουαρίου 2011

Η Δημοκρατία στον καφενέ

Δημοσκόπηση σε όλη την επικράτεια για τα κλειστά επαγγέλματα ανέθεσε το υπουργείο Οικονομικών στη Metron Analysis, με στόχο να διαπιστωθεί η άποψη της κοινής γνώμης για την απελευθέρωσή τους.

Παραδέχομαι ότι δεν είναι δυνατόν ο φτωχός μου εγκέφαλος να αγγίξει τα απύθμενα βάθη όπου φτάνει η σκέψη ενός ογκόλιθου της πολιτικής όπως ο Γιώργος ο Παπακωνσταντίνου, μολαταύτα δεν μπορώ να μην εκφράσω την απορία: τι τη θέλει τη δημοσκόπηση;

Θα ερωτηθεί δηλαδή ο κόσμος αν συμφωνεί ή όχι με το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων; Κι αν έστω από την έρευνα προκύψει ότι ο κόσμος διαφωνεί, τι θα κάνει ο υπουργός, που δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι "προχωράμε στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων πέρα από το πολιτικό κόστος";

Είτε έχει ληφθεί η πολιτική απόφαση για την "απελευθέρωση" των επαγγελμάτων είτε όχι. Είτε υπάρχει ρητή δέσμευση της χώρας με βάση το μνημόνιο είτε όχι. Σε κάθε περίπτωση, δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχει να γίνει δημοσκόπηση. Αν είναι να τεθούν ερωτήματα τύπου "θα θέλατε το φαρμακείο της γειτονιάς σας να είναι ανοιχτό και τα Σαββατοκύριακα", εντάξει, είναι προφανής η απάντηση. Γιατί τότε δεν έγινε δημοσκόπηση και για την αύξηση του ΦΠΑ, φερ' ειπείν, να δούμε τι σκέφτεται ο κόσμος; Ή γιατί δεν κάνουν κι άλλη μία, με ερωτήματα τύπου "θα θέλατε να επιβληθεί πλαφόν στις τιμές των καυσίμων";

Αν υπάρχει υπεύθυνη κυβέρνηση της χώρας, οφείλει να λάβει τις αποφάσεις που θεωρεί σκόπιμες, ή ωφέλιμες, ή αναγκαίες, ή έστω αναπόφευκτες, και να πορευτεί με αυτές αναλαμβάνοντας και την ευθύνη, και αντιμετωπίζοντας το όποιο πολιτικό κόστος. Αν πάλι η υπεύθυνη κυβέρνηση διαπιστώνει ότι χρειάζεται προσφυγή στη λαϊκή βούληση, υπάρχει θεσμικά κατοχυρωμένος δρόμος προς τα εκεί και τον υποδεικνύει το Σύνταγμα. Για δημοσκοπήσεις, μια φορά, το Σύνταγμα δεν λέει. Και τέτοιου είδους μεσοβέζικες λύσεις δεν είναι παρά κουτοπονηριές: την "άποψη της κοινής γνώμης" ή την παίρνεις υπ' όψη σου πάντα, ή καθόλου. Όχι πάντως έτσι επιλεκτικά, να την κάνεις ασπίδα εκεί που σε βολεύει.

Εκτός πια κι αν του περισσεύανε οχτώ χιλιάρικα του υπουργού και δεν ήξερε πού να τα δώσει.


.

7 σχόλια:

  1. Μια που πήραμε σβάρνα τις δημοσκοπήσεις, ας τεθούν και άλλα ερωτήματα, του στυλ: "θεωρείτε δίκαιο το ύψος των βουλευτικών αποζημιώσεων; Θέλετε να πάνε φυλακή οι επίορκοι βουλευτές;"κλπ.
    Είναι προφανές ότι η κυβέρνηση δεν έχει τα κότσια να εφαρμόσει τις αποφάσεις της και καταφεύγει σε λαϊκιστικα μέσα.
    Για να μην θίξουμε το πόσο υποτιμά την ίδια τη σπουδαιότητα του θέματος της απελευθέρωσης των κλειστών επαγγελμάτων με το να αναζητά έρεισμα στην ανενημέρωτη/ ανεπαρκώς ενημερωμένη κοινή γνώμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. πυροτέχνημα, Χασοδίκη μου, πυροτέχνημα, για να βγει μετά ο Υπουργός και να πει "τι γκρινιάζετε? η κοινή γνώμη συμφωνεί!".
    Και φυσικά, ακόμα ένα πατσαβούριασμα του Συντάγματος.

    Ασε που όλο και κάποιος ημέτερος θα έφαγε από αυτά τα 8 χιλιάρικα. Ψιλοποσά βέβαια, αλλά μάζευε κι ας είν'και ρώγες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην ξεχνάτε παιδιά πως πλησιάζουν και εκλογές. Σου λέει ο ..ογκόλιθος: Κάτσε να δω. Να τα ..ανοίξω ΤΩΡΑ, ή μετά τις κάλπες;;;.....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ναι μωρέ, επικοινωνιακές δαπάνες προς όφελος φίλων είναι!
    Κάτι απορίες που έχεις!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστά τα επιχειρήματά σου και λίγο αστεία η κίνηση. Εκτός αν σκεφτούμε ότι θέλουν απλά να έχουν μερικά επιχειρήματα, μετά από τόση προπαγάνδα (ότι τάχα όλοι οι Έλληνες το θέλουν) ή αν θέλουν να συνυπολογίσουν το πολιτικό κόστος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Είστε σίγουρος οτι μόνο 8 χιλ.θα κοστίσει η δημοσκόπηση α λα καρτ του μοναδικά έξυπνου όντος που ακούει στο όνομα Γιώργος Παπακων/νου?
    Τελικά η Εξουσία πολύ εύκολα σε αποκόβει απ την πραγματικότητα και σε κάνει(Γιωργο...) να νομίζεις οτι όλοι οι άλλοι μόλις κατέβηκαν απ τα δέντρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καθόλου αστεία κίνηση.

    Δεν τον νοιάζει αν ο κόσμος θέλει ή όχι ένα μέτρο. Το μέτρο θα περάσει. Δεν υπάρχει καμία δημοκρατία.

    Αυτό που θέλει να πετύχει είναι να σφυγμομετρήσει τις ενστάσεις του κόσμου για να προσαρμόσει αναλόγως την επιχειρηματολογία του.

    Δηλαδή:

    Πριν τις δημοτικές εκλογές έκανε μια δημοσκόπηση και διαπίστωσε ότι ο κόσμος δεν θέλει βουλευτικές εκλογές. Βγήκε αμέσως μετά, σε αυτήν την συνεντευξάρα, και είπε "αν χάσω πάμε σε εκλογές".

    τελικά κέρδισε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)