03 Μαρτίου 2009

Τριήμερο

* Σάββατο μεσημέρι στην Εθνική, λίγα χιλιόμετρα πριν από τα διόδια της Ελευσίνας αρχίζει το μποτιλιάρισμα. Μισή ώρα πρώτη-νεκρό, πιάνεται ο αστράγαλος. Πάλι την πάτησα σαν μαλάκας, πάλι θα ξαναπώ το χιλιοειπωμένο "δεν ξαναφεύγω τριήμερο, αφού κάθε φορά την πατάω, πού πάμε όλοι σαν τα ζωντόβολα" και λοιπά. Πάλι θα το ξεχασω την επόμενη φορά...

* Απόγευμα στο Ναύπλιο. Κάνουμε βόλτα στα στενά γύρω από τις απανωτές πλατείες. Δεν λέω, ωραία τα στενά, ωραία και τα σπίτια με τα ξύλινα πατζούρια και τα μικρά μπαλκονάκια και οι ταμπέλες των καταστημάτων οι ζωγραφισμένες στο χέρι, ωραία όλα, αλλά αυτό το "γραφικό Ναύπλιο" σα νά 'χει ξεχειλώσει λιγουλάκι: πολλά μαγαζάκια που πουλάνε απροσδιόριστα σουβενίρ-μπιχλιμπίδια αμφιβόλου χρησιμότητας, πολλά ταβερνάκια με "σπιτική" κουζίνα όπως-Πλάκα αλλά χωρίς τσολιάδες και syrtaki dance, πολλά κομπολόγια...

* Παραλία Ναυπλίου, βράδυ, μέγκα-καφετέριες η μία δίπλα στην άλλη, ένα αδιάκοπο ντάμπα-ντούμπα σε χτυπάει στο στομάχι. Ούτε που καταλαβαίνεις τι ακούς και από πού το ακούς. Γιατί ρε παιδιά;

* Ευτυχώς το ξενοδοχείο είναι λίγο μακριά από το σαματά. Κοιμόμαστε τις ώρες που μας λείπουν από την Αθήνα -και κάτι παραπάνω.

* Μας λένε για το γλέντι της Καθαρής Δευτέρας στο Ληγουριό, ότι έχει αλευρομουτζουρώματα και τρελό κέφι, να πάμε. Αλλάζουμε διαδρομή λοιπόν στην επιστροφή και πάμε. Και κάνουμε μια βόλτα, βλέπουμε τα άρματα που ετοιμάζονται για την παρέλαση και τον κόσμο στους δρόμους. Αλλά κι εδώ, ναι, ακόμα και στο Ληγουριό, έχει φτάσει η μόδα των ντεσιμπέλ και τα τσαμπιά των ηχείων κρεμασμένα σε γερανούς κοπανάνε στη διαπασών ψευτοβραζιλιάνικα ψευτοαποκριάτικα ρεμίξ. "Σάμπαααα", "Μπρασίλ", τι λε ρε παιδί μου, πολύ παραδοσιακό το γλέντι, Ληγου-Ρίο ντε Τζανέιρο ένα πράμα. Παίρνουμε δρόμο άρον άρον.

* Μια που την κάναμε την παράκαμψη, λέμε να το πάμε μέχρι τέλος. Παίρνουμε το δρόμο της Παλιάς Επιδαύρου, ωραία διαδρομή όλο στροφιλίκια. Πιάνουμε άκρη να προσπερνάνε οι βιαστικοί. Και μετά παίρνουμε την παλιά εθνική, από Κόρινθο για Αθήνα. Περνάμε τον Ισθμό από την παλιά τη γέφυρα και την Κακιά Σκάλα από τον φιδογυριστό δρόμο που κρέμεται πάνω από τη θάλασσα. Έχουμε αφήσει την ΕΡΑ να παίζει στο ραδιόφωνο και τραγουδάμε, "εις τον αφρό-εις τον αφρό της θάλασσαααααας...".

* Πιο πολλά αυτοκίνητα φεύγουν από Αθήνα παρά γυρίζουν. Το απόγευμα όλοι αυτοί θα κάνουν χιλιόμετρα ουρές στην Εθνική. Εμείς τη γλιτώσαμε αυτή τη φορά, λέμε.

* Ησυχία στη γειτονιά, βρίσκω εύκολα να παρκάρω είκοσι μέτρα από το σπίτι. Σαν δεκαπενταύγουστος.

* Εντάξει, τελικά δεν περάσαμε κι άσχημα.


.

8 σχόλια:

  1. χαίρομαι που τελικά περάσατε καλά έστω και με κάποια ταλαιπωρία και μικρό απογοητεύσεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είχα επισκεφθεί το Ναύπλιο το καλοκαίρι του 1997. Υποθέτω ότι τότε ακόμη θα ήταν λίγο καλύτερα τα πράγματα...αλλά εγώ ψιλοβαρέθηκα. Μάλλον είμαι για τα βουνά του βορρά. Εγώ πάντως που πήγα σε δυο ώρες -δεν τρέχαμε αλλά απολαμβάναμε τη διαδρομή δίπλα στις λίμνες- στην Ξάνθη, είδα και το τρελό καρναβάλι με τα πολλά ντεσιμπέλ και τα ακόμη περισσότερα βραζιλιάνικα άσματα, είδα και τα πληρώματα των οποίων τα μέλη κουβαλούσαν από ένα μισόλιτρο ρετσίνας ο καθένας ήδη από τις 12 το μεσημέρι κι είπα ότι έκανα το καθήκον μου. Αλλά η καλύτερη στιγμή ήταν στο τσιπουράδικο μπροστά στο ήσυχο λιμανάκι, στη Νέα Ηρακλίτσα της Καβάλας, τόσο μακριά από τη νεύρωση αυτής της περίφημης ημέρας :)
    Άντε και του χρόνου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Mahler76, νά 'σαι καλά.

    Δώρα, αυτή η Νέα Ηρακλίτσα μου έχει ξεφύγει και απορώ πώς... Στην επόμενη εξόρμηση κατά τον βορρά θα την ψάξω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Τέτοιες μέρες προτιμώ να μένω στην πόλη. Γίνεται χαμός στο δρόμο κι είναι πολύ επικίνδυνα. Πάντως εμείς σε πρώην συτρατόπεδο περάσαμε υπέροχα πετώντας αετό και διεκδικώντας μόνο με την παρουσία μας ελεύθερο χώρο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δείμε, τα είδα :).

    Μπράβο σας, και του χρόνου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. βρε, Χασοδίκη, όλο γκρίναι είσαι!
    πού να ήσουν και μετανάστης και να ήταν εργάσιμη η Καθαρά Δευτέρα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σοφή η κίνηση να γυρίσετε νωρίς τη Δευτέρα Χασοδίκη μου. Γλυτώσατε το σημειωτόν. Καλώς ήρθατε πίσω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Κροτ

    Καλομελέτα κι έρχεται ;)

    @Μερόπη

    Ευχαριστώ φίλη μου

    (...με καθυστέρηση...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)