21 Ιανουαρίου 2009

Berlin spots: Kunsthaus Tacheles

Πού: Στο Βερολίνο, στο κέντρο (Mitte), δύο βήματα από τον σταθμό του μετρό (U-bahn) Oranienburger Tor.

Tacheles, προαύλιο

Τι: Ένα πολυόροφο κτίριο των αρχών του 21ου αιώνα, που αρχικά χρησιμοποιήθηκε σαν εμπορικό κέντρο, αργότερα σαν χώρος εκθέσεων της AEG, γραφεία των Ναζί (και φυλακή για Γάλλους αιχμαλώτους πολέμου) και πάει λέγοντας, ώσπου κάποια στιγμή στα 1980 αποφασίστηκε η κατεδάφισή του. Η οποία ξεκίνησε, έμεινε στη μέση και προγραμματίστηκε να ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 1990. Δύο μήνες νωρίτερα, όμως, μια πολυεθνική ομάδα καλλιτεχνών κατέλαβε το κτίριο και το μετέτρεψε σε χώρο τέχνης, κατορθώνοντας τελικά να κηρυχτεί διατηρητέο. Σήμερα στεγάζει διάφορα ατελιέ καλλιτεχνών, κυρίως εικαστικών, μαγαζάκια, αίθουσα σινεμά και κλαμπ.

Κλιμακοστάσιο

Γιατί: Στον ακάλυπτο χώρο του οικοπέδου φιλοξενούνται διάφορα έργα, γλυπτικής να το πω; installation να το πω; τέλος πάντων, κατασκευασμένα ως επί το πλείστον από βαριά μέταλλα. Το εσωτερικό είναι όλο καλυμμένο από γκράφιτι, από την είσοδο μέχρι το ταβάνι του τελευταίου πατώματος. Νεαρόκοσμος μπαινοβγαίνει συνέχεια χαζεύοντας (και ενίοτε αγοράζοντας) από αφίσες, πίνακες και μπλουζάκια ζωγραφισμένα στο χέρι, μέχρι σουρεαλιστικές κατασκευές από παλιές τηλεοράσεις, καλαμάκια και κουτάκια μπύρας.

Πού πας χελωνίτσα;

Για να πω τη μαύρη αλήθεια μου, το όλο σκηνικό μου φάνηκε λιγάκι σαν τουριστοπαγίδα για οπαδούς της εναλλακτικής κουλτούρας, ου μην αλλά και της δήθεν εναλλακτικής. Ας πούμε, αν και θα δεις το σύνθημα "Kultur kann mann nicht kaufen" ("δεν μπορείς να αγοράσεις κουλτούρα"), οι ένοικοι δεν δείχνουν να έχουν πρόβλημα να την πουλάνε... Επίσης μου φάνηκε να κουβαλάει και ένα χίπικο πνεύμα, λιγουλάκι μπαγιάτικο πια στις μέρες μας. Ωστόσο αξίζει τον κόπο μια επίσκεψη, αφ' ενός για να μυρίσει κανείς την ατμόσφαιρα του χώρου, αφ' ετέρου γιατί τα γκράφιτι στους τοίχους και αρκετά από τα εκθέματα είναι όντως πρωτότυπα και φτιαγμένα με φαντασία και μεράκι.

Kultur kann mann nicht kaufen (?)

Η επίσκεψη μπορεί να γίνει κομπλέ με αφεψήματα στο Cafe Zapata που στεγάζεται στο ισόγειο (και όπου ναι, επιτρέπεται το κάπνισμα! επιτέλους), στο οποίο θα βρείτε ωραιότατη ζεστή σοκολάτα, δωρεάν ίντερνετ (σε κάτι υπολογιστές του προπερασμένου αιώνα, όπου τα πλήκτρα θέλουν κοπάνημα με σφυρί για να δουλέψουν) και διάφορα live τα βράδυα. Επίσης να ξέρετε ότι θα πληρώσετε μια εγγύηση για τα... ποτήρια (!), ένα ευρώ το κομμάτι, την οποία σας επιστρέφει ο μπάρμαν μόλις του τα επιστρέψετε κι εσείς.

Cafe Zapata

Επιπλέον, σχεδόν απέναντι από το κτίριο υπάρχει ένα ινδικό εστιατόριο της αλυσίδας Amrit. Προσπερνώντας την ελαφρώς (ή βαρέως) κιτς διακόσμηση, θα βρείτε νόστιμο ινδικό φαγητό σε λογικές τιμές και σε μερίδες που σε φτάνουν σε σημείο σκασμού (και πιστέψτε με, το έπαθα κι εγώ που σπανίως παθαίνω τέτοια πράγματα). Μπορείτε να ζητήσετε το περίσσευμα να σας το πακετάρουν για το σπίτι (χωρίς ντροπές, το κάνουν και οι ντόπιοι). Must η κοτόσουπα (καμία σχέση με τη δικιά μας, αλλά νοστιμότατη και πολύ τονωτική για το κρύο), ένα ψωμί που το λένε batura και είναι σαν τηγανόψωμο, αλλά πολλή προσοχή με την παραγγελία: όταν λένε "spicy", το καραεννοούν (μπουκιά και ένα λίτρο νερό) -επίσης θέλουν προσοχή κάτι ξερές πιτούλες που σου σερβίρουν μόλις κάτσεις, σαν ορεκτικό, οι οποίες περιλαμβάνουν ολόκληρους κόκκους καυτερό πιπέρι και είναι σαν να κατάπιες μπαρούτι.

Tacheles graffiti

Στο κλαμπ του τετάρτου (αν θυμάμαι καλά) ορόφου του Tacheles έλαβε χώρα και ένα μαραθώνιο πάρτυ για τον ερχομό του 2009, που ξεκίνησε το απόγευμα της παραμονής της πρωτοχρονιάς και τράβηξε μέχρι το πρωί της 2ης Ιανουαρίου. Από εκεί όμως δεν έχω να μεταφέρω εντυπώσεις, γιατί είχε πολύ ντάμπα-ντούμπα και το αποφύγαμε.

Magic bus

Περισσότερα εδώ κι εδώ, και φωτογραφίες εδώ.


.

8 σχόλια:

  1. Δεν περάσατε κι άσχημα την Πρωτοχρονιά σας, βλέπω!

    (εμένα πώς μου ξέφυγε αυτό το πράμα? τσκ!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αλήθεια σου ξέφυγε;!

    Αυτό είναι τίτλος τιμής για μας :))
    ("πήγαμε σε μέρος που ούτε η Κροτ δεν είχε ανακαλύψει" ;)

    (περισσότερο Βερολίνο και πρωτοχρονιά, προσεχώς)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. αν όντως πάω Βερολίνο το καλοκαίρι θα πάω οπωσδήποτε, αν και η παρέα δεν τα μπορεί αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ω, ναι, χασοδίκα μου!
    θα το βάλεις και στο βιογραφικό; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @mahler76

    Πάρκαρε την παρέα στο Amrit και άσε τους να τρώνε πιτούλες :))

    @Κροτ

    :)
    Μ' αυτόν τον λογαριασμό να σχολιάζεις, μου αρέσει να βλέπω τον Ιντεφίξ "τοκ-τοκ-τοκ-είναι τρελλοί αυτοί οι Γαλάτες" :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χεχε, δε θα το πιστέψεις, αλλά αυτό σου το ποστ το διαβάζω από Βερολίνο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γεια χαρά.
    Έγω επισκεφτεί και εγώ την διάσημη κατάληψη.
    Και στο Βερολίνο έχει πολλές τέτοιες.
    Γενικά όλη η περιοχή είναι υπέροχη.
    Είναι το μέρος που γίνονται τα πράγματα στην εποχή μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Σπύρος

    Σε ζηλεύω φίλε. Καλά να περάσεις/ετε (ελπίζω να υποχώρησε το κρύο...).

    @fpboy

    Είναι σίγουρα μια πόλη σύγχρονη, φιλική για τον πολίτη και με ανθρώπινα μέτρα. Θα μπορούσαμε από εκεί να πάρουμε πολλά παραδείγματα για το πώς πρέπει να είναι μια πρωτεύουσα του 21ου αιώνα.
    Θα επανέλθω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)