14 Οκτωβρίου 2008

Όρη Βαρδούσια

Από τις πρώτες φορές που είχα πάρει μέρος σε ορειβατικές εξορμήσεις, μου είχε κάνει μεγάλη εντύπωση ο τρόπος με τον οποίο πολλοί ορειβάτες αναφέρονταν στα Βαρδούσια. Με δέος να το πω, με θαυμασμό, με στοργή; Πάντως το γεγονός είναι ότι μιλούσαν και έσταζε μέλι το στόμα τους για ένα βουνό που εγώ δεν ήξερα καλά καλά πού πέφτει στον χάρτη.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο μου δόθηκε η ευκαιρία να το επισκεφτώ για πρώτη φορά. Και κατάλαβα:Για τον επίλογο, η καλύτερη ατάκα του διημέρου: κατά τη διάρκεια της ανάβασης προς το καταφύγιο, στα πιο ομαλά σημεία, εκεί δηλαδή που σε έπαιρνε να ξοδέψεις λίγο οξυγόνο μιλώντας, ανοίγονταν διάφορες ψιλοκουβεντούλες περί (ορειβατικών) ανέμων και υδάτων ακόμα περισσότερων ανέμων, άλλωστε από ανέμους στα Βαρδούσια άλλο τίποτα. Πάνω σε μια τέτοια ψιλοκουβέντα, λοιπόν, ο αρχηγός της ανάβασης, ορειβάτης με μεγάλη εμπειρία και ένας από τους πρώτους Έλληνες που πάτησαν στις κορφές των Ιμαλαΐων, μας εξηγούσε τον ψυχολογικό αντίκτυπο που μπορεί να δημιουργήσει η αίσθηση του να διασχίζεις μια κόψη πλάτους μισού μέτρου, δεξιά και αριστερά από την οποία ανοίγεται η άβυσσος υπό μορφήν γκρεμού χιλίων και χιλίων πεντακοσίων μέτρων, αντιστοίχως. Κι εκεί που το σκεφτόμασταν το πράγμα, με ένα ελαφρύ ρίγος στη ραχοκοκαλιά είναι η αλήθεια, πετάγεται ο κύριος Ζήσης και με ολύμπια αταραξία ξεστομίζει την εξής αμίμητη ατάκα:

- Ε καλά, τα πρώτα εκατό μέτρα είναι δύσκολα, μετά έτσι κι αλλιώς... πεθαίνεις!

Πολύ καθησυχαστική σκέψη, indeed :)


.

9 σχόλια:

 1. ένα θα πω και το εννοώ..."χαρά στο κουράγιο σας!" :)

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 2. Σε παρόμοιο σκηνή στον Όλυμπο ήμουν σίγουρη ότι δεν θα επιζήσω...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 3. @Νιόβη

  Σας ευχαριστούμε :)

  @Sylvie

  Να υποθέσω ότι έχεις ανέβει στην Κακόσκαλα; Εμένα, και μόνο που τη βλέπω σε φωτογραφίες με πιάνει σύγκρυο...

  @Zaphod

  Θες να σε ειδοποιήσω την επόμενη φορά;

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 4. Βασικά την περιοχή την λένε Στεφάνι στα 2000 μέτρα και ήταν η πρώτη και τελευταία μου ορειβασία!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 5. Στεφάνι;
  Το Στεφάνι στον Όλυμπο είναι αυτό, είναι πολύ ψηλότερο από 2000 μέτρα (2.909, αν θυμάμαι καλά), και αν αυτή ήταν η πρώτη σου ορειβασία παναπεί ότι έχεις πολύ μεγάλα guts!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 6. einai ayto pou leme thelei i polla xronia exaskisi i mia stigmi aprosexias...min nomizeis oti ixera poy me pigenanne!!!

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 7. Τι τόπος! Και μετανιώνω που δεν απαντώ στην ανοικτή πρόσκληση του καλού μου φίλου και συνοδοιπόρου στον Ψηλορείτη Χρήστο, για να ανέβω στο χωριό του στα ανταρτοβούνια, τα Βαρδούσια...

  ΑπάντησηΔιαγραφή
 8. @stupid girl

  LOL

  @vasikos metoxos

  Να πας με την πρώτη ευκαιρία φίλε μου, είμαι βέβαιος ότι θα ενθουσιαστείς.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)