Το κακό βεβαίως ξεκίνησε από τον κ. Σανιδά, που παρήγγειλε τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, αλλά έσπευσε να γνωματεύσει ότι οι αρμόδιοι υπουργοί "παραπλανήθηκαν" από κρατικούς λειτουργούς.
Με αυτήν την ανεκδιήγητη διατύπωση ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, ανώτατος εισαγγελικός λειτουργός της χώρας, μετέτρεψε -ως μη όφειλε- το ζητούμενο της έρευνας σε προαπαιτούμενο. Στην ουσία, περιέγραψε καθόλου εμμέσως και πάρα πολύ σαφώς στους δύο αντεισαγγελείς που ανέλαβαν την έρευνα τα όρια στα οποία θα έπρεπε να στριμώξουν τα συμπεράσματά τους: οι όποιες ευθύνες θα έπρεπε να καταλογιστούν μόνο σε κρατικούς λειτουργούς -οι υπουργοί απλώς παραπλανήθηκαν.
Ο κ. Κολιούσης και η κ. Σωτηροπούλου, όμως, φαίνεται ότι δεν το έπιασαν το υπονοούμενο. Ξεκίνησαν την έρευνα και έφτασαν σε ένα σημείο, στο οποίο έκριναν (όπως είχαν καθήκον) ότι προκύπτουν ενδείξεις για ευθύνη υπουργών. Προσοχή: ενδείξεις, όχι αποδείξεις -αλλά σε αυτό το στάδιο της έρευνας οι ενδείξεις είναι το ζητούμενο. Και έκαναν αυτό που έπρεπε να κάνουν κατά ρητή συνταγματική επιταγή: έστειλαν τη δικογραφία στον προϊστάμενό τους για να διαβιβαστεί στη Βουλή, μόνη αρμόδια να συνεχίσει τη διαδικασία.
Ο προϊστάμενος τους, όμως, προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών και αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Καρούτσος είχε άλλη γνώμη: τους επέστρεψε τη δικογραφία με εντολή να συνεχίσουν την προκαταρκτική εξέταση. Με απλά λόγια, τους είπε στην ουσία ότι "δεν εκτιμήσατε σωστά τα πραγματικά περιστατικά που εξετάσατε, δεν κατανοείτε και δεν εφαρμόζετε ορθά το νόμο και το Σύνταγμα. Θα συνεχίσετε την έρευνά σας, και για να είμαι σίγουρος ότι δεν θα τα ξανακάνετε θάλασσα, σας βάζω και πάνω από το κεφάλι άλλη μια εισαγγελέα-επόπτη".
Οι δύο αντεισαγγελείς είχαν δύο επιλογές: ή να τσακίσουν τη μέση τους σαν τον Χατζατζάρη, να κάνουν γαργάρα την προσβολή και να συνεχίσουν μια έρευνα την οποία είχαν πειστεί ότι όφειλαν να μη συνεχίσουν, διότι έτσι λέει το Σύνταγμα, ο νόμος και η συνείδησή τους, παραδεχόμενοι στην ουσία ότι είναι επιστημονικά ανεπαρκείς και λειτουργικά άσχετοι, ή να παραιτηθούν αξιοπρεπώς. Και επέλεξαν το δεύτερο.
Και στο σημείο αυτό αρχίζει η opera buffa, που έλεγε και ο αγαπητός π2 τις προάλλες: παρεμβαίνει ο πρωθυπουργός αυτοπροσώπως, ο οποίος λέει ζήτησε να μη γίνουν δεκτές οι παραιτήσεις των δύο αντεισαγγελέων και να πάει ο φάκελος στη Βουλή. Το ότι μια τέτοια παρέμβαση, ακόμη και σε επίπεδο διαρροής, οφδηρέκορντ, μεταξύ μας, αποτελεί χοντροκομμένο θεσμικό ατόπημα προφανώς δεν απασχόλησε τον κ. Καραμανλή: όπως έχουμε ξαναπεί πρόσφατα, ο άνθρωπος δεν κάνει για να διαχειρίζεται κρίσεις οποιουδήποτε μεγέθους, και επιπλέον δεν κάνει πολιτική. Το μόνο που κάνει είναι επικοινωνιακά τρικ, αφού εδώ και καιρό τις κινήσεις του τις υπαγορεύουν οι δείκτες των προηγούμενων δημοσκοπήσεων και ο φόβος των επόμενων.
Και ο υπουργός του της Δικαιοσύνης, αντί να του πεί "πρόεδρε, αν κυκλοφορήσει ότι είπες τέτοιο πράγμα θα γίνουμε ρεζίλι", έσπευσε να διαβιβάσει το πρωθυπουργικό... αίτημα να το πω; εντολή; τέλος πάντων, δηλώνοντας εντελώς επισήμως ότι "δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση των εισαγγελικών λειτουργών, τους καλούμε να μην εμμείνουν σ' αυτή, αλλά να συνεχίσουν, ανεπηρέαστοι από ο,τιδήποτε, να επιτελούν το καθήκον τους, έως την τελική έκβαση της υπόθεσης".
Συμπεράσματα; Ο καθένας ας βγάλει τα δικά του. Εγώ έχω μόνο ερωτήσεις:
1) Είναι δυνατόν ο υπουργός Δικαιοσύνης να παραδέχεται δημοσίως ότι ανώτεροι εισαγγελικοί λειτουργοί πιθανόν να επηρεάζονται; Κι αν ναι, από ποιον; Από μέσα από το χώρο της δικαιοσύνης; Απ' έξω; Ξέρει ή δεν ξέρει; Κι αν ξέρει, τι ακριβώς κάνει για να μην επηρεάζονται; Ξόρκια;
2) Πόσο βαθιά (ή πόσο ψηλά) φτάνει αυτή η δύσοσμη υπόθεση του Βατοπεδίου, που για να θαφτεί κάτω από το χαλί τσαλαπατιέται κάθε έννοια νομιμότητας, Συντάγματος, διάκρισης των εξουσιών; Βρε αδερφέ, ούτε το πρώτο σκάνδαλο που βγαίνει στη φόρα είναι, και μάλλον ούτε το τελευταίο: κι άλλες περιπτώσεις σκανδάλων υπήρξαν, ειδικά επί Νέας Διακυβέρνησης, που χώθηκαν στο αρχείο, αλλά μια επίφαση νομιμότητας, έτσι για τα μάτια του κόσμου, διατηρήθηκε. Γιατί αυτό δεν ισχύει στην προκειμένη υπόθεση;
Εν κατακλείδι, φοβάμαι ότι στο επόμενο επεισόδιο της όπερας θα θαυμάσουμε σε ρόλο τενόρου τον κ. Σανιδά, να βγαίνει και να δηλώνει ως άλλος Λουδοβίκος της Λεωφόρου Αλεξάνδρας: "Η Δικαιοσύνη είμ' εγώ"!
.
16 Οκτωβρίου 2008
The Godfather
Ετικέττες:
Κώδικας Δικαστηρίων,
Πολιτικές Ιδέες
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ως λειτουργός της δικαιοσύνης, όφειλες να τηρήσεις και εσύ την πρωθυπουργική ντιρεκτίβα (Είστε ανεπηρέαστοι από οτιδήποτε! Ακούσατε ρε; Όποιον πετύχω να επηρεάζεται θα του κόψω τα πόδια!): Θεωρώ ανεπίτρεπτο να επηρεάζεσαι έτσι ξεδιάντροπα από την κοινή λογική, αυτό το βαρίδι στην αρμόζουσα ανεπηρέαστη λειτουργία της Θέμιδος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΘα μπορούσε απλώς ο πρωθυπουργός να βγει και να ανακράξει, όπως ο πιο μπρουτάλ θείος του πριν σαράντα πέντε χρόνια 'ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα;'. Θα το έβρισκα πιο ειλικρινές και λιγότερο νερουλό ως αντίδραση. Αλλά αυτός ο άνθρωπος έχει καταντήσει κάτι ακόμη χειρότερο από δεξιός: απλώς λιποβαρής έως ανύπαρκτος πολιτικά και όπως είπες έρμαιο των δημοσκοπήσεων.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑπ' την άλλη, ο υπουργός του της Δικαιοσύνης μοιάζει να υπονοεί την ύπαρξη ενός αρχιμήδειου σημείου άσκησης εξουσίας, ενός εξωκυβερνητικού κέντρου δύναμης που επηρεάζει τη λειτουργία της ελληνικής δικαιοσύνης πέρα και πάνω από τις όποιες δικές του δυνάμεις και δυνατότητες. Μιλάμε δηλαδή στην καλύτερη περίπτωση για ασύλληπτα σενάρια πολιτικής επιστημονικής φαντασίας, που θα ζήλευε κι ο ίδιος ο Σπίλμπεργκ. Και στη χειρότερη, όντως δεν ξέρουμε ποιος επιτέλους κυβερνά αυτή τη χώρα αφενός και αφετέρου πως λειτουργεί η δικαιοσύνη της.
Πάντως, η προτροπή του πρωθυπουργού στους δύο παραιτηθέντες να συνεχίσουν την έρευνα ανεπηρέαστοι φαίνεται πως ενόχλησε τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, ο οποίος φέρεται να δήλωσε:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Η έρευνα γίνεται κατ’ εντολήν μου, εξ ονόματός μου. Εγώ έχω την ευθύνη, εγώ την διέταξα. Κακώς εξέφρασαν άποψη για την έρευνα. Εγώ θα το κρίνω εάν πάει στη Βουλή. Εγώ δίνω τις εντολές. Εκείνοι είναι εκτελεστικά όργανα, όπως οι πταισματοδίκες. Εγώ είμαι ο εντολέας».
Επειδή υποθέτω πως τυπικά έχει δίκιο, η ασυνήθιστη διατύπωση της ενόχλησής του (με τα πέντε εγώ και τα δύο μου) θα πρέπει μάλλον να αποδωθεί σε ζήλια. Θαυμάζοντας το πόσο ανεπηρέαστα διατάχθηκαν οι παραιτηθέντες να δουλέψουν, επιδίωξε και για τον εαυτό του ισόποση έλλειψη επιρροής.
Άτιμη κοινωνία που άλλους τους ανεβάζεις και άλλους τους κατεβάζεις.
"Δεν κάνουμε αποδεκτή την παραίτηση", λέει. Πώς την έχουνε δει; Πρόεδροι ποδοσφαιρικής ομάδας;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧασοδίκη,
πριν το Σανιδά πρόλαβε και ανέκραξε την ιστορική φράση ο κύριος Καρούτσος (βλ. το αποπάνω σχόλιο του π2).
Και όχι, αγαπητέ π2, ο εισαγγελέας δεν έχει καθόλου δίκαιο, ούτε στην ουσία των όσων είπε. Οι εισαγγελείς δεν είναι όργανα κανενός. Αυτοί είναι που διεξάγουν την έρευνα, μέσω των πταισματοδικών, των αστυνομικών κ.λπ. Ο προϊστάμενος της εισαγγελίας δεν κάνει την έρευνα. Μπορεί να εποπτεύει και να κάνει παρεμβάσεις προς το αποτελεσματικότερο της έρευνας, αλλά όχι όπως το εννοεί ο συγκεκριμένος προϊστάμενος. Ούτε βέβαια μπορεί ο ίδιος να κρίνει αν η δικογραφία θα πάει στη Βουλή. Αυτό θα το κρίνουν οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση. Άλλο που στις μέρες μας απαιτείται (εν τοις πράγμασι) έγκριση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου!
Και κάτι ακόμη: ο κύριος Καρούτσος δεν έχει ούτε δύο μήνες που ανέλαβε την Εισαγγελία Εφετών, για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια με απευθείας επιλογή και όχι εκλογή. Δεν θα έπρεπε να τηρήσει έστω για λίγο καιρό τα προσχήματα; Αν δε οι απόψεις του είναι πράγματι αυτές που φαίνονται από τις δηλώσεις του, τότε άσχημα τα πράγματα στην Εισαγγελία...
Δύο παρατηρήσεις θέλω να κάνω για το θέμα:
ΑπάντησηΔιαγραφήΑ] Να θυμίσω το άρθρο 58 του ν. 1756/1988 (Κώδικας Οργανισμού Δικαστηρίων και κατάσταση Δικαστικών Λειτουργών):
" Παραίτηση. 1. Ο δικαστικός λειτουργός έχει το δικαίωμα να παραιτηθεί εγγράφως. Αίρεση, όρος ή προθεσμία, που τέθηκαν στο έγγραφο της παραίτησης, θεωρούνται ότι δεν γράφτηκαν.
2. Η αποδοχή της παραίτησης πρέπει να γίνει μέσα σε ένα μήνα από την
υποβολή της. Μέσα στην ίδια προθεσμία αυτός που παραιτήθηκε έχει το δικαίωμα να ανακαλέσει εγγράφως την παραίτησή του, εφ` όσον το διάταγμα της αποδοχής δεν έχει ακόμη δημοσιευθεί.
3. Δεν είναι υποχρεωτική για τον Υπουργό Δικαιοσύνης η αποδοχή της
παραίτησης και δεν έχει εφαρμογή η παράγραφος 5, αν κατά το χρόνο υποβολής της παραίτησης είναι εκκρεμής σε βάρος του παραιτουμένου:
α) ποινική δίωξη για κακούργημα ή για πλημμέλημα από τα αναφερόμενα
στο άρθρο 37 παράγραφος 1 περίπτ. ε` ή
β) πειθαρχική δίωξη.
4. Η λύση της υπηρεσιακής σχέσης επέρχεται από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί σ` αυτόν που παραιτήθηκε το προεδρικό διάταγμα αποδοχής της παραίτησης.
5. Θεωρείται ότι έγινε αποδεκτή η παραίτηση και λύεται αυτοδικαίως η υπηρεσιακή σχέση ενενήντα ημέρες μετά την υποβολή της, εφ` όσον μέχρι την ημέρα αυτή δεν έχει δημοσιευθεί και ανακοινωθεί το διάταγμα της αποδοχής της παραίτησης."
Προσέξτε ιδίως τις παραγράφους 2 και 3. Ο Υπουργός είναι γενικά υποχρεωμένος να αποδεχτεί την παραίτηση και μόνο σε δύο πολύ συγκεκριμένες περιπτώσεις - που δεν συντρέχουν εν προκειμένω - μπορεί (δυνητικά) να μην κάνει δεκτή την παραίτηση.
Δηλαδή, ο πρωθυπουργός ζήτησε από τον υπουργό του να παραβεί τον νόμο (έστω και αν δεν προβλέπονται ποινικές κυρώσεις);
Β] Έχω την εντύπωση ότι η παραίτηση των δύο εισαγγελέων, τουλάχιστον όπως καταλαβαίνω την επιστολή τους, έγινε επειδή τους ζητήθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών να παραβιάσουν το Σύνταγμα. Ενώ κατά την κρίση τους έπρεπε να σταλεί η δικογραφία στη Βουλή επειδή προέκυπταν ευθύνες Υφυπουργών, τους ζητήθηκε - αντίθετα με τις συνταγματικές και νομοθετικές επιταγές - να συνεχίσουν την έρευνά τους. Αυτό, για μένα, είναι το σημαντικότερο. Το ότι οι "δοτοί" προϊστάμενοι (και ανώτατοι δικαστικοί λειτουργοί) ενεργούν αντίθετα με το Σύνταγμα, επειδή έτσι θέλουν (ή πιστεύουν ή κρίνουν ή τους υπέδειξαν, βάλτε όποιο ρήμα θέλετε).
Αγαπητοί μου π2 και Γεράσιμε, ο έτερος φίλος και συνονόματος Νίκος απαντάει πολύ σωστά και με καλύπτει απόλυτα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦοβάμαι. Φοβάμαι πολύ με αυτά που γίνονται, φοβάμαι γιατί η Δικαιοσύνη απαξιώνεται πλήρως, φοβάμαι όταν οι ίδιοι οι ανώτατοι λειτουργοί της δεν προσπαθούν καν να τηρήσουν τα προσχήματα. Μου είναι αδιανόητο πώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε Σανιδάς και Καρούτσος βρίσκονται ακόμη στις θέσεις τους...
Τι να πω. Μόνο μια καληνύχτα για την ώρα -να δούμε αύριο τι θα μας ξημερώσει.
ΥΓ: Μόλις είδα και το μήνυμα του Δημήτρη, που επίσης έχει δίκιο -και ευχαριστώ για την τεκμηρίωση.
Προς αποφυγήν παρεξηγήσεων, να διευκρινίσω ότι (παρότι είμαι παντελώς αδαής στα νομικά) το φαντάστηκα πως τα πράγματα δεν είναι όπως τα περιγράφει ο κ. Καρούτσος, απλώς δεν τόνισα όσο έπρεπε την ειρωνική χροιά του σχολίου. Έπρεπε να γράψω κάτι σαν:
ΑπάντησηΔιαγραφή"Επειδή, δεν μπορεί, κοτζάμ προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών, δίκιο θα έχει ο άνθρωπος..." :-)
Το κράτος είμαι εγώ. Είπε ο κυρ κότσυφας που τον λέγαν Σταύρο. Κι απέκτησε φωλιά και κοτσυφόπουλα και τόσο περήφανος αισθάνθηκε που έγινε και εισαγγελέας του αρείου πάγου...
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχουν την αντίληψη ότι είναι υπεράνω νόμου κ Συντάγματος. Πραγματικά έτσι νιώθουν. Ίσως κάποιοι μάλιστα πιστεύουν ότι έτσι είναι κιόλας
ΑπάντησηΔιαγραφήείναι τόσο επίκαιρη η τραγικότητα εκείνου του "επαφίεται στον πατριωτισμό των Ελλήνων"
θα πάω στη ζούγκλα με τον Ταρζάν...
Αυτό που εχω να πω είναι οτι ο παλαι ποτέ "αριστος τακτικιστης" Καραμανλης πατάει τις μπανανόφλουδες συνεχόμενα, άρα (λογικά):
ΑπάντησηΔιαγραφή1. Η ιστορία πάει ψηλά
2. Και κάποιος τον έχει πιάσει από τα αρχίδια.
Δεν μπορεί να ξηλωνει (παλαιότερα) για ψύλλου πήδημα και τώρα να κάνει τέτοιες γκάφες. Έχει γίνει προφανές πως δεν θέλει να προχωρήσει η όλη ιστορία.
Άργησε λίγο, αλλά τελικά το πήρε χαμπάρι ο επαναστάτης υπουργός μας:
ΑπάντησηΔιαγραφή«Ο κ. Χατζηγάκης είπε ότι η κυβέρνηση πληροφορήθηκε τις παραιτήσεις "κατόπιν εορτής", ενώ αναφέρθηκε και στην προσπάθεια, "έστω κατ' υπέρβαση της εξουσίας μας, αλλά για το καλό της Δικαιοσύνης, και καλέσαμε τους δύο αντεισαγγελείς να παραμείνουν, για να ριχθεί φως (δηλώνοντας έτσι) ότι εμπιστευόμαστε το έργο όλων"»
@π2
ΑπάντησηΔιαγραφήΑδαής; Εμένα μια χαρά μου φαίνεται ότι τα πιάνεις όλα πάντως -και δεν στο λέω για να σου κάνω φιλοφρόνηση.
@Βασικός Μέτοχος
Ας ελπίσουμε να συμβεί ό,τι και στη συνέχεια του τραγουδιού: πάνε η φωλιά, πάν' τα κοτσυφόπουλα κλπ.
@mecomitsos
Εγώ μάλλον θα πάω στα βουνά once and for all :)
@Zaphod
Συμφωνούμε απόλυτα. Το πράγμα βγάζει μάτι.
@nikos10
Δεν μπορώ, θα μου ανέβει η πίεση πάλι... %&^&%*$(#(@
Μια ζωή τα ίδια. Το μόνο που αλλάζει είναι τα πρόσωπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήdoctor
κι όμως πάντα υπάρχει το μέτρο της σύγκρισης, στην εποχή μας έχω την αίσθηση ότι έχουμε χάσει παντελώς κάθε μέτρο.
ΑπάντησηΔιαγραφήDoctor, νομίζω κι εγώ ότι έχει δίκιο ο jojos. Εξευτελιστικές καταστάσεις έχουμε ξαναδεί, αλλά οι συγκεκριμένες νομίζω ότι θέτουν νέα στάνταρντ στην ξεφτίλα...
ΑπάντησηΔιαγραφήσυμφωνώ ότι έχουμε χάσει το μέτρο, μόνο δεν είναι, όπως λένε η κυβέρνηση "δέσμια των εξελίξεων", αλλά η ίδια η χώρα, αν άφηναν τη δικαιοσύνη (και εάν ήθελε κι αυτή να την "αφήσουν)να κάνει τη δουλειά της. Μετά από τόσα σκάνδαλα -ξεχνώ τον αριθμό- τα τελευταία χρόνια, η δικαιοσύνη είναι παταγωδώς απούσα ('ντάξει "τακτοποίησε τον Μπεζενίτη...). ΚΑΝΕΝΑΣ δεν έχει καταδικαστεί είτε για ποινικές είτε για πολιτικές (αστείο πράγμα)ευθύνες...Παρ' όλα αυτά η παρούσα στάση των εισαγγελέων που παραιτήθηκαν, δίνει κάποιες ελπίδες. Κατά τ' άλλα η δικαιοσύνη απλά υπάρχει, αλλά μόνο "εκλεκτικά".
ΑπάντησηΔιαγραφήΛυπάμαι.
Δεν ξερω αν εμμείνουν οι δυο εισαγγελεις στις παραιτησεις τους, αλλα ισως τελικα σε αυτην την χωρα να υπαρχουν και δικαστικοι λειτουργοι εντιμοι και πανω απο ολα αξιοπρεπεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΧασοδίκη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήέχουμε ακριβώς το ίδιο θέμα και λέμε περίπου τα ίδια. Σαν να είμασταν συνεννοημένοι. Χα χα χα!
Ξέρεις τι μου έκανε εντύπωση? Ότι βγαίνουν αρκετοί "νομικοί" που πρόσκεινται στη κυβερνητική παράταξη και σαν μην πήραν είδηση ότι η σχετική διάταξη του Συντάγματος (άρθρ. 86) άλλαξε διατύπωση και έννοια, μετά την αναθεώρηση του 2001, υποστηρίζουν ότι καλά κάνει ο Καρούτσος και επιδιώκει το πέρας της προκαταρκτικής εξέτασης για να αποφασίσει αν θα στείλει τη δικογραφία στη Βουλή. Πλήρης διαστρέβλωση των πραγμάτων.
Γενναίοι και οι δύο παραιτηθέντες Εισαγγελείς, αλλά πιο γενναία η κα Σωτηροπούλου, η οποία, απ' ότι πληροφορούμαι, δεν έχει συντάξιμα χρόνια για να συνταξιοδοτηθεί.
Καλή Κυριακή Χασοδίκη μου
@roides
ΑπάντησηΔιαγραφήΜου δίνετε καλή αφορμή με το σχόλιό σας για το επόμενο ποστ...
@Γιάννης
Εγώ θα έβγαζα και το "ίσως" από τη διαπίστωσή σου.
@Μερόπη
Διάβασα σήμερα το ποστ σου και συμφωνώ απόλυτα, όπως και με το σχόλιό σου εδώ.
Θλίβεσαι, Χασοδίκη, κι εγώ σου λέω να θλίβεσαι ακόμα περισσότερο.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔιότι δεν ξέρω πόσο το συνειδητοποιείς ότι η Δικαιοσύνη είναι από τους ελάχιστους θεσμούς στην Ελλάδα με μία σχετική εκτίμηση στη συνείδηση των πολιτών.
Μέσα στη γενική απαξίωση, ο κλάδος σου έχει ακόμα ένα κάποιο κύρος στην κοινή γνώμη που δεν το έχει ούτε το Κοινοβούλιο, ούτε ο Στρατός, η Εκκλησία, οι Δημόσιες Υπηρεσίες, η Αστυνομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα Υπουργεία, τα Συνδικάτα, κανείς. Μόνο για τη Δικαιοσύνη πιστεύει αρκετός κόσμος ότι στελεχώνεται ακόμα και από κάποιους λειτουργούς με υψηλή συναίσθηση καθήκοντος.
Τα ατοπήματα των κ. Καρούτσου και Σανιδά δεν πλήττουν μόνο τον κλάδο σας. Στερούν από πολύ κόσμο ένα τελευταίο αποκούμπι ελπίδας. Είναι σαν να διαπιστώνουν ότι ο Ρομπέν των Δασών συνεργάζεται κρυφά με τον Σερίφη του Νότιγχαμ.
Το ερώτημα τελικά δεν είναι αν όντως είναι ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη σε τόσο υψηλό επίπεδο...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερώτημα είναι "πότε ήταν ανεξάρτητη η Δικαιοσύνη?"
Είμαστε βέβαιοι ότι θέλει η Δικαιοσύνη σαν άτομα να είναι ανεξάρτητοι?
Οι μισοί δικαστικοί έχουν θρησκευτικές "ανησύχιες" και είναι πνευματικά παιδιά παπάδων...
Η Θέμις είναι τυφλή αλλά έχει τσέπες.....
@Elias
ΑπάντησηΔιαγραφήΈχεις πολύ δίκιο. Θα πρόσθετα αυτό που έχω ξαναγράψει παλιότερα, ότι τα προβλήματα της δικαιοσύνης είναι προβλήματα της Δημοκρατίας και όχι κλαδικά προβλήματα των δικαστών, δικηγόρων κλπ.
@salvatore1789
Ας μη γενικεύουμε και ας μην απαξιώνουμε γενικεύοντας. Στο αμέσως επόμενο ποστ (που ελπίζω να καταφέρω να ανεβάσω μέχρι αύριο) θα το συζητήσουμε αναλυτικότερα...
Δεν γενικεύω. Οι ίδιοι οι δικαστές μετέτρεψαν το ευατό τους σε δημόσια υπαλληλάκια που σιωπούν με ανταμοιβή την επαγγελματική τους άνοδο. Πόσοι σταθήκανε στο ύψος των περιστάσεων μπροστά στα κομματικά-κρατικά τεφτέρια???
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάσαι τον Δέγλερη? Για κάποιους ήταν Δικαστής με Δ κεφαλαίο για κάποιους τρελός... Αλλά ουσιαστικά έδωσε ουσία στο Ε' Τμήμα.
Δεν γενικεύω. Απλά θεωρώ πλέον ότι η σιωπή-συγκατάβαση στο δικαστικό σώμα είναι θεσμός, το ίδιο ισχυρός με την Δικαιοσύνη.... πια.
Μα πότε αποδόθηκε δικαιοσύνη όταν το θέμα είχε άμεσα ή έμμεσα σχέση με την πολιτική και τους πολιτικούς?
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ Δικαιοσύνη χρησιμοποιείται:
1)ως φόβητρο πολιτικών αντιπάλων 2)σαν μέθοδος φθοράς της δημοτικότητας των πολιτικών
3)και πιό συχνά απο όλα, σαν σιγαστήρας στα όπλα της ανεντιμότητας τους. Σιγαστήρας για να μην ξυπνήσει ο κόσμος...
Ακούμε τον κρότο και νομίζουμε οτι έσκασε λάστιχο
υ.γ: Αυτός που εγραψε οτι "κάποιος έπιασε τον Καραμανλή απο τα αρχίδια" να ξέρει οτι μου δημιουργησε εικόνες που θα δυσκολευτώ να ξεπεράσω καθώς ειμαι οπτικός τυπος
@salvatore1789
ΑπάντησηΔιαγραφήΕπιμένω ότι γενικεύεις λίγο και αδικείς τους δικαστές. Και ο Μπάγιας βγαίνει και τα λέει συχνά πυκνά, και όχι ως Μπάγιας αλλά ως ένωση εισαγγελέων, και οι Σύμβουλοι Επικρατείας μετά τον Δεκλερή έχουν σταθεί (σε γενικές γραμμές) στο ύψος τους, και, και... Ναι, υπάρχουν κι αυτοί που σιωπούν, κι αυτοί που συγκατατίθενται, όπως υπάρχουν και στον δικό μας κλάδο. Φταίνε *και* οι δικαστές, αλλά όχι όλο το ανάθεμα πάνω τους...
@αλεπούδα
Το αν "αποδόθηκε δικαιοσύνη" είναι τεράστια συζήτηση, το γεγονός όμως ότι η κοινή γνώμη πιστεύει πως ποτέ δεν αποδόθηκε δικαιοσύνη είναι από μόνο του πολύ μεγάλο πρόβλημα, ανεξάρτητα από την όποια νομική ανάλυση περί τεκμηρίου αθωότητας, παραγραφής και λοιπών δικονομικών τερτιπίων...
Σημειωτέον ότι η κ. Σωτηροπούλου δεν θεμελιώνει δικαίωμα συνταξιοδότησης.
ΑπάντησηΔιαγραφή(24χρ, υπηρεσίας.)
Αλλά το θέμα ξεκινά από την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης.
Ο κ. Σανιδάς είναι διορισμένος από την κυβέρνηση.
Αυτό αποδεικνύει το "δέσιμο" της εκτελεστικής εξουσίας με την δικαστική.
Θα έπρεπε να εκλέγεται.
Σπίθα, αν έχεις την καλοσύνη, διάβασε το σημερινό ποστ :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΕξαιρετικό...!
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό το θέμα αναφέρω στο ποστ μου σαν ένα από τα βασικά ζητούμενα.
Και το "έψαχνα" για ποστ:))
Να το κάνω λινκ ;
Είναι πολύ καλό.
Αντί σχολίου προτίμησα να παραθέσω σχετικό άρθρο που για μένα είναι ενδιαφέρον και προσθέτει στη θεματολογία σου.
Σπίθα, ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Και βεβαίως να το κάνεις και λινκ και ό,τι άλλο θες :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΜόνο λινκ...:):)
ΑπάντησηΔιαγραφή