06 Ιουνίου 2008

Πάρε νά 'χεις!

Πολύ έχω γελάσει αυτές τις μέρες με το θέμα των γάμων της Τήλου...

Όχι γιατί δεν είναι σοβαρό. Αλλά γιατί διασκεδάζω αφάνταστα κάθε φορά που η πάσης φύσεως κουτοπονηριά τρώει μια ηχηρή σφαλιάρα, όπως έγινε εν προκειμένω.

Θυμίζω ότι το όλο θέμα ξεκίνησε το Μάρτιο, όταν ο υπουργός μας της Δικαιοσύνης (χαχαχα) προανήγγειλε την καθιέρωση του συμφώνου συμβίωσης, εξαιρώντας όμως από το ρυθμιστικό του πεδίο τα ομόφυλα ζευγάρια.

Οι ομοφυλοφιλικές οργανώσεις, όπως ήταν λογικό και αναμενόμενο, διαμαρτυρήθηκαν έντονα γι' αυτήν την εξαίρεση. Ο κ. Χατζηγάκης, όμως, έκανε την παλαβή. Και όχι μόνον, αλλά όταν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε εκείνη την απαράδεκτη πανταχούσα, έσπευσε να γίνει Χατζατζάρης και να αρχίσει τους τεμενάδες στο παπαδαριό ("διατάξτε, πολυχρονεμένε μου πασά").

Το πρώτο καμπανάκι βάρεσε τότε, και το χτύπησε ο δήμαρχος Καισαριανής που δημοσιοποίησε την πρόθεσή του να τελέσει τον πρώτο τέτοιο γάμο. Αλλά ο υπουργός πέρα βρέχει -θες επειδή ο δήμαρχος έμεινε με την καλή πρόθεση, θες γιατί λογάριασε ότι μπορεί πάντα να αμολήσει το μαντρόσκυλο της ηθικής, τον γνωστό Αντισυνταγματάρχη Σανιδά (πατρίς-θρησκεία-οικογένεια-πατσάς καθ' εκάστην).

Τσακάλι ο κ. Χατζηγάκης. Έθαψε το θέμα, μαζί με το επικείμενο νομοσχέδιο, στο πρώτο συρτάρι που βρήκε εύκαιρο και δεν φαντάστηκε ότι θα βρεθεί δήμαρχος να του βγει από αριστερά. Έλα όμως που βρέθηκε.

Προφανώς ο κ. Υπουργός πίστεψε ότι κρατάει και το μαχαίρι και το πεπόνι, ότι σ' αυτήν την ωραία χώρα που ζούμε, με τη μνήμη χρυσόψαρου, το θέμα θα ξεχαστεί και θα μας το ξαναθυμίσει ο ίδιος όποτε κρίνει ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες. Αμ έλα που δεν έγινε έτσι.

Και τώρα βγαίνει και φωνάζει ότι οι γάμοι είναι ανυπόστατοι και ότι δεν μπορούν να νομοθετούν οι δήμαρχοι. Και το πιο αστείο είναι ότι... μάλλον έχει δίκιο! Αλλά έτσι όπως τα κατάφερε, δεν του φταίει κανείς. Γιατί δουλειά αυτού που κυβερνάει είναι να προλαβαίνει τέτοιες καταστάσεις, και όχι να βγαίνει και να φωνάζει μετά.

Τον Μάρτιο, που προέκυψε το θέμα, βρέθηκαν πολλοί που έγραψαν για την ανάγκη να επεκταθεί το σύμφωνο συμβίωσης και στα ομόφυλα ζευγάρια. Και όχι μόνο σε μπλογκ, αλλά και στα παραδοσιακά μέσα. Ο υπουργός διάλεξε να κάνει το κορόιδο: ας κάτσει τώρα να περιμένει τα δικαστήρια να κρίνουν αν οι γάμοι είναι ανυπόστατοι ή όχι, ας κάτσει αύριο να περιμένει και το Στρασβούργο, όπου πιθανότατα θα φτάσει η υπόθεση αργά ή γρήγορα.

Με δυο λόγια, ας κάτσει να βράζει στο ζουμί του περιμένοντας να του ρυθμίσουν άλλοι αυτό που θα έπρεπε να πάρει πρωτοβουλία και να ρυθμίσει ο ίδιος.

Καμιά φορά, όχι πολύ συχνά δυστυχώς, και η κουτοπονηριά τιμωρείται...

Α! Και δεν μπορώ παρά να συγχαρώ, ευκαιρίας δοθείσης, και τον Καταλληλότερο Πρωθυπουργό για τις πετυχημένες επιλογές του στο συγκεκριμένο Υπουργείο: δυο υπουργούς έχει δοκιμάσει, πάρε τον έναν και χτύπα τον άλλον του βγήκανε... Άφεριμ!


.

25 σχόλια:

  1. Όταν εθελοτυφλείς εμπρός σε κάτι δυσάρεστο, τη στιγμή που μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό σε ανύποπτο χρόνο θα σου ξαναεμφανιστεί, αλλά αυτή τη φορά πολύ πιο ενοχλητικό! Και το χειρότερο; Θα 'χεις ήδη φανεί ανεπαρκής με την προηγούμενη αβλεψία σου. Οπότε όχι μόνο αναγκάζεσαι να συνειδητοποιήσεις πόσο χρόνο έχασες, αλλά πλέον ο χρόνος μπορεί και να κυλά εις βάρος σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Η πατέντα περί δημάρχου, που δεν έχει δικαίωμα να νομοθετεί, ανήκει, αν δεν απατώμαι, στον κ. Κακλαμάνη, Δήμαρχο Αθηνών. Πλην, όμως, ο Δήμαρχος Τήλου, όπως και κάθε δήμαρχος, που θα αποφασίσει να παντρέψει πρόσωπα του ίδιου φύλου, απλά εφαρμόζει το νόμο, όπως αυτός προκύπτει από το συνδυασμό διαφόρων διατάξεων. Και σχετικές γνωμοδοτήσεις περί του υποστατού του γάμου μεταξύ προσώπων του ίδιου φύλου υπάρχουν. Βέβαια, αυτή την πρακτική φοβάμαι ότι δε θα τη δεχτούν έτσι εύκολα τα ελληνικά δικαστήρια, οπότε ετοιμαστείτε, φίλτατε, να δείτε αποφάσεις του ΕΔΑΔ να δικαιώνουν τους ομοφυλόφιλους, που τέλεσαν γάμο στην Ελλάδα, και, επιπλέον, να επιδικάζουν και αποζημίωση σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Αλλά μήπως θα τα πληρώσει αυτά από την τσέπη του ο κ. Υπουργός ή ο αλαλάζων Θεσσαλονίκης Άνθιμος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Γεράσιμος

    Πολύ καλά τα λες.

    @περιούσιος

    Όντως, το έχει πετάξει και ο Κακλαμάνης το τσιτάτο.
    Για το νομικό σκέλος της υπόθεσης διαφωνώ κάπως, έχω εκθέσει τις σκέψεις μου εδώ.
    Είμαι περίεργος να δω τι θα πει και το Στρασβούργο, αν (ή μάλλον όταν) φτάσει η υπόθεση εκεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Αυτή η καραμέλα του ότι «δεν μπορεί να νομοθετεί ο δήμαρχος»...

    Αλήθεια, ως που εκτείνεται το δικαίωμα (αλλά και υποχρέωση) των πολιτών να ερμηνεύουν τον νόμο;

    (Ξέρω, λείπει η σχετική παιδεία, αλλά!)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Κοίταξε να δεις. Στο συγκεκριμένο θέμα οι όποιες ερμηνείες είναι ακαδημαϊκές, με την έννοια ότι δεν έχουν επικυρωθεί από τη νομολογία. Η ερμηνεία της κ. Παπαζήση, λοιπόν, αν και προσωπικά δεν την συμμερίζομαι, είναι απολύτως συζητήσιμη, σεβαστή επιστημονικά και δεν μπορεί κανείς εύκολα να κατηγορήσει όποιον την υιοθετεί ότι κάνει του κεφαλιού του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Ο Κουσουράτος είμαι κι έχει μπλοκάρει το σύστημα.

    Βασικά, σκεφτόμουν την αγγλοσαξωνική αντίληψη του δικαίου (ξέρω, διαφέρει πολύ από τη δική μας) και το δικαίωμα που διεκδικούν οι libertarian ένορκοι να ερμηνεύουν τον νόμο, το οποίο έχει μια κάποια βάση.

    Κάπου εκεί μπλέκεται η κοινωνιολογία του δικαίου και κάποιες αόριστες αναμνήσεις περί εθιμικού, αλλά η μνήμη δε συνεργάζεται... :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χασοδίκη μου,

    Νομίζω ότι σφάλεις.

    Ο Υπουργός μας (με το "Υ" κεφαλαίο, παρακαλώ!) δεν «έκανε την παλαβή».

    Αντιθέτως, έπειτα από παρέμβαση του Προέδρου της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (η οποία δεν καταλαβαίνω για ποιο λόγο υπάρχει στη χώρα μας...), ανακοίνωσε ότι θα συστήσει στο Υπουργείο ομάδα εργασίας για να μελετηθεί το ζήτημα της καθιέρωσης συμφώνου συμβίωσης και για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.

    Μόλις ένα μήνα μετά η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι το σύμφωνο συμβίωσης θα αφορά μόνον τα ετεροφυλόφιλα ζευγάρια και ότι για τα ομοφυλόφιλα «δεν υπάρχει κάτι αυτή τη στιγμή».

    Επομένως, ο Υπουργός δεν «κάνει την παλαβή».

    Απλώς, ΜΑΣ ΔΟΥΛΕΥΕΙ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητε συνάδερφε
    Χαιρομαι που η πρότασή μου πριν τρεις μήνες που συζητήσαμε το θέμα περί ενεργοποίησης του νομικού μας συστήματος δεν έσφαλε. Η κίνηση των ομοφυλοφίλων ενδέεται να ενεργοποιήσει τη Δικαιοσύνη, αποδεικνύει δε αυτό που μερικοί νομικοί αδυνατείτε να αντιληφθείται: Ότι η Δικαιοσύνη μπορεί να αναπληρώσει το κενό νόμου που η Πολιτεία για καθαρά υποκειμενικούς λόγους φοβάται να εκπληρώσει. Ας μη σκεφτόμαστε σαν διεκπαιρεωτές του νόμου συνάδερφε. Δεν γίναμε νομικοί απλά για να περιχαρακώνουμε το νόμο αλλά για να τον εφαρμόζουμε και να τον ερμηνεύουμε...
    Μπορεί να είναι άκυροι οι γάμοι αλλά ποιος θα τους προσβάλλει, ρωτούσα τότε. Απάντηση δε πηρα. Αναμένω τώρα...
    Μη σφίγγεστε λοιπόν μερικοί. Παλέψτε και διεκδικήστε. Οι νέοι Δικαστές μας και κυρίως η νομολογία του Ευρωπαικού Δικαστηρίου μπορούν να μας εφοδιάσουν με τις αξίες τις Αναγέννησης και του Διαφωτισμού, με τα δημοκρατικά ιδεώδη που ούτε οι ίδιοι δεν εφαρμόζουμε αθημερινά. Είθε κάποτε να αισθανθούμε πολίτες και όχι υπήκοοι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Στην Ελλάδα ο Υπουργός Δικαιοσύνης πρέπει να είναι απαραιτήτως "μη επαγγελματίας" για να μπορεί να διαχειρίζεται καυτές πατάτες χωρίς να φοβάται το πολιτικό κόστος (θυμηθείτε τον Σταθόπουλο για το θέμα των ταυτοτήτων). Παρεμπιπτόντως τον τολμητία Κουβελάκη τον θυμάστε που πήγε να τα βάλει με το κύκλωμα των φυλακών και τον παραίτησαν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αυτή η ..σύσταση Ομάδας Εργασίας για τη μελέτη όλων των πτυχών του θέματος της συμβίωσης ομόφυλων ζευγαριών.. του κ. Υπουργού, έχει πράγματι πλάκα (απο το λίνκ που παραθέτει ο Νίκος).

    Αυτά θα έκανε ο Υπουργός. Του είπανε, θες να φαίνεται πως ασχολείσαι με κάτι; Φτιάξε μια Ομάδα Εργασίας! Mέχρι να το ξεχάσουνε.

    Θα ήθελα να δώ ποιοί είναι στη ομάδα. Και τα πρακτικά τους. Μεγάλο παραμύθι η Ομάδα...

    Οι γάμοι της Τήλου απο πού έχουν νομική υπόσταση; Είμαστε με τα καλά μας; Απλά ο γάμος έγινε για χαβαλέ. Δεν έχω τίποτα κατα των ομοφυλοφίλων, ας κάνουν ό,τι θέλουν, αλλά νομικό πλαίσιο στην Ελλάδα δεν υπάρχει. Απλά ήταν μια έξυπνη κίνηση του δημάρχουν Τήλου να σπρώξει το θέμα. Πολυ έξυπνη.

    Φίλε Χασοδίκη ωραίο πόστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήπως ωρίμανση συνθηκών εννοεί να προλάβουν οι μόδιστροι να ετοιμάσουν νυφικά παντελόνια γιατί [τώρα μεταξύ μας] γάμος αυτός δεν ήτανε. Η έκδοση πιστ/κού εγγυτέρων συγγενών περισσότερα στοιχεία τελετής διαθέτει. Το σωστό θα το πω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Πολύ εμπνευσμένα τα σχόλια :)

    @Κρείτων Κουσουράτος

    Μακριά μας πήγες φίλε μου. Ποιο αγγλοσαξωνικό δίκαιο, κάτσε να βρούμε την άκρη με το δικό μας...

    @nikos10

    Έχεις δίκιο συνονόματε. Να το πούμε το καλό -ο Υπουργός ανακοίνωσε...

    @Σαλβατόρε

    Αγωγή για την ακύρωση γάμου μπορεί να ασκήσει και ο εισαγγελέας αυτεπαγγέλτως (1378 ΑΚ). Δεν ξέρω αν το ίδιο ισχύει και για την αναγνώριση (; κήρυξη;) γάμου ως ανυπόστατου.

    @Γιάννης

    Χρήσιμη η υπενθύμιση.

    @Locus

    Άυτή η ομάδα εργασίας μου έφερε στο νου τον γνωστό αφορισμό "η καμήλα είναι άλογο σχεδιασμένο από επιτροπή" :))

    @gsus
    "Η έκδοση πιστ/κού εγγυτέρων συγγενών περισσότερα στοιχεία τελετής διαθέτει."
    Δεν έχεις κι άδικο, εδώ που τα λέμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Πέρα από τα νομικά, η κίνηση του Δημάρχου Τήλου έχει καθαρά συμβολικό χαρακτήρα. Προσπάθησε να τάραξει τα νερά και να βάλει σε δημόσιο διάλογο το θέμα της συμβίωσης ομόφυλόφιλων ζευγαριών. Να βγάλει την κουβέντα από την κα Κατίνα στη γειτονιά ή από κλειστούς κύκλους διανοουμένων, έξω στη πιάτσα, στη "κοινωνία". Έτσι δοκιμάζεις τα αντανακλαστικά της και της πατάς και ένα μικρό ηλεκτροσόκ μπας και ξυπνήσει το πτώμα. Επίσης επειδή (δυστυχώς) οι Νεοέλληνες δεν μαθαίνουμε μέσω της παιδείας αλλά μέσω της συνήθειας, πες, πες, που θα πάει θα συνηθίσουμε ότι και οι ομοφυλόφιλοι έχουν δικαιώματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Πού να βρει καλύτερους υπουργούς ο Κωστάκης, Χασοδίκη μου; Ανάμεσα στους βουλευτές του;
    Προσωπικά θαύμασα το θάρρος του Δημάρχου Τήλου -που εκτός των άλλων έβγαλε το νησί από τη λήθη- και την επιμονή των ομοφυλόφιλων ζευγαριών να παντρευτούν, την ίδια ώρα που οι ετερόφυλοι προσπαθούμε να το αποφύγουμε ή χωρίζουμε!
    Φαντάζομαι πως. όταν επιτραπεί και σε αυτούς ο γάμος, θα πάψουν να τον βλέπουν σαν οχυρό που πρέπει να εκπορθίσουν και θα προσγειωθούν. Χε χε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλημέρα Χασοδίκη μου,
    ήδη σήμερα διάβασα στις ειδήσεις ότι, κατόπιν πρωτοβουλίας του ...γνωστού Αντισυνταγματάρχη θα κατατεθεί από τον Εισαγγελέα Ρόδου αγωγή αναγνωρίσεως του ανυπόστατου του γάμου των ομοφύλων κι έτσι η υπόθεση θα πάρει το δρόμο της. Αφού ξέρουν ότι αυτή η υπόθεση θα οδηγήσει τελικά και αναπόφευκτα στη θέσπιση κανόνων για τη νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος απορώ γιατί δεν το κάνουν από τώρα. Τόσο φοβούνται τους Ιεράρχες και τους δεξιούς ψηφοφόρους;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ούτως ή άλλως, το αποτέλεσμα θα είναι το ίδιο.

    Ό,τι και να ζητήσει ο εισαγγελέας (ακύρωση του γάμου ή αναγνώριση του ανυπόστατου), το δικαστήριο θα πρέπει να εκφέρει (έστω και παρεμπιπτόντως) γνώμη.

    Αν, για παράδειγμα, απορρίψει το ενδεχόμενο αίτημα ακύρωσης, θα το απορρίψει λέγοντας ότι δεν τίθεται ζήτημα ακύρωσης, διότι ο γάμος μεταξύ ατόμων του ιδίου φύλου είναι ανυπόστατος (ο ανυπόστατος γάμος είναι εξαρχής ανύπαρκτος, χωρίς να χρειάζεται να κηρυχθεί τέτοιος με δικαστική απόφαση)

    (Είναι βέβαιο, κατ' εμέ, ότι δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να κριθεί από ελληνικό αστικό δικαστήριο ότι είναι νόμιμος ένας γάμος ατόμων του ιδίου φύλου...)

    Στο Στρασβούργο τα πράγματα θα είναι δύσκολα για τη χώρα. Όπως ξέρεις, Χασοδίκη, το ΕΔΔΑ δεν θα κρίνει με βάση αυστηρά το νομικό μας πλαίσιο, αλλά θα λάβει υπόψη όλα τα σχετικά περιστατικά. Πώς θα φανεί άραγε στους δικαστές η άμεση αντίδραση του κυρίου Σανιδά, οι ποινικές διώξεις, οι δηλώσεις του Υπουργού μας και η όλη στάση της πολιτείας απέναντι στους ομοφυλόφιλους;

    Btw: κύριε Σανιδά, αν σας περισσεύει καθόλου χρόνος από το κυνήγι των Δημάρχων, των Ληξιάρχων, των συμβασιούχων κ.λπ. κ.λπ., κάντε κάτι με την ποιότητα των αποφάσεων του Δικαστηρίου Σας. Κι άλλη καταδίκη για παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Άρειο Πάγο; Δεν το βρίσκετε ολίγον ντροπιαστικό για το ανώτατο αστικό δικαστήριο της χώρας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Συμφωνοι! Ο Εισαγγελέας. Χαίρομαι που ο Εισαγγελέας θα τρέξει να επέμβει ΑΥΤΕΠΑΓΓΕΛΤΩΣ και να ακυρώσει τους γάμους. Εμπρός λοιπόν. 10-20-30 ζευγάρια ομοφυλόφιλων παντρεύονται. Και οι εισαγγελείς από πίσω νατους κυνηγάνε. θα χει πολυ πλάκα. Άμα το αντιληφθούν οι ομοφυλόφιλοι θα ξεφτιλίσουν την Πολιτεία, αναγκάζοντας τον κάθε Εισαγγελέα να ασχολείται με τα γαμησιάτικα. Χεχε, πλάκα θα χει. Σαν κυνήγι μαγισσών. Και μπροστα στο χάλι και στην ξευτίλα του συστήματος, θα γελάσει πολύς κόσμος !!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. nikos10, η νομική ανάλυση που έκανες με βρίσκει απόλυτα σύμφωνο.

    Επίσης και όλοι οι υπόλοιποι με έχετε (υπερ)καλύψει με τα σχόλιά σας... :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Επιτέλους, ο Υπουργός ξεκαθάρισε (εμμέσως πλην σαφώς) τη θέση του:

    «Το συμφωνητικό, έτσι όπως θα κατατεθεί στη Βουλή, θα αφορά τους ετερόφυλους. Από εκεί και πέρα, θα δούμε, όταν η κοινωνία ωριμάσει, αν ωριμάσει πάνω σε αυτό, το θέμα θα προχωρήσει. Η νομοθετική πρωτοβουλία και οι νομοθετικές ρυθμίσεις γίνονται απαντώντας στις απαιτήσεις της κοινωνίας. Σήμερα η κοινωνία ζητά αυτό. Από εκεί και πέρα θα δούμε. Πιστεύω πως η ελληνική κοινωνία είναι σήμερα ανώριμη σε αυτό το θέμα»

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αν περιμένουν να ωριμάσει η κοινωνία, δηλαδή ο συντηρητικός θρησκόληπτος μέσος έλλην, ώστε να επικροτήσει την δυνατότητα δύο ανθρώπων να ζήσουν επίσημα μαζί, τότε το παιχνίδι είναι χαμένο.
    Άσε που τους βολεύει να τους έρχεται από την Ε.Ε. ή το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο ως υποχρεωτικό και αυτοί να λένε: μα εμείς δεν θέλαμε, να ξέρετε, η Ε.Ε., και δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα και άρες μάρες κουκουνάρες από τους λαϊκιστές πολιτικάντηδες...

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Ναι, κι εγώ δεν καταλαβαίνω πώς την εννοεί την ωρίμανση της κοινωνίας ο Μεγάλος. Τι περιμένει δηλαδή, να βγουν οι στρέιτ στους δρόμους και να κάνουν διαδήλωση για να επεκταθεί το σύμφωνο στα ομόφυλα ζευγάρια; Ή μήπως έχει γίνει από την Πολιτεία κάποια επιστημονική έρευνα για να διαπιστωθεί η στάση του κόσμου απέναντι στο θέμα;

    Μάλλον έχει δίκιο ο doctor...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Δικαιοσύνη για λίγους!
    3659/2008 (ή μήπως 3659/508μχ)
    Διοικητικό:
    αίτηση αναστολής 50 ευρω παράβολο
    προσφυγή 25 (από 4,5)
    εφέσεις κατά μονομελούς στο εφετείο
    ανέκλητες μέχρι 5000 ευρώ
    αιτ. ακύρωσης 100 παράβολο
    αίτηση αναίρεσης 200!

    πάρε κόσμε, μέτρησαν πόσα τους λείπουν και βρήκαν από που θα τα βγάλουν, αλήτες.

    ΥΓ Αγαπητέ Νίκο10, η κυβ. είχε εξαγγείλει αναστολή αναγκ. εκτέλεσης κατά του δημοσίου, τι λέμε τώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. @Κουκοδήμος

    Συνάδελφε, ούτε "εξήγγειλε" ούτε "αναστολή".

    Ψηφίστηκε κανονικότατα νομοθετική διάταξη (άρθρο 4Ε§3 του ν. 3388/2005) που απαγορεύει την εκτέλεση διαταγών πληρωμής, προσωρινών διαταγών και λοιπών τίτλων (πλην ευτυχώς των αποφάσεων) εναντίον του δημοσίου και των νπδδ!!!

    Ευτυχώς, η νομολογία έχει ήδη κρίνει αντισυνταγματική την εν λόγω διάταξη.

    Όοοολη η νομολογία;;; Όχι βέβαια. Το γνωστό μικρό χωριό (ο Άρειος Πάγος, ντε) αντιστάθηκε σθεναρά: έσπευσε να επεκτείνει την απαγόρευση και στα ασφαλιστικά μέτρα. Με το (νομικά αξεπέραστο) σκεπτικό ότι οι αποφάσεις ασφαλιστικών μέτρων προσιδιάζουν περισσότερο στις προσωρινές διαταγές και όχι στις δικαστικές αποφάσεις (σμπόινγκ!).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. έτσι είναι... προσιδιάζει. Τι επιστημονικός όρος!
    "του κόβου για μουβάκ' προς του κοκκ'νάκ' κυρ παρεδρέ μ'. ε; τι λιες κι συ;".

    Κάνουν ότι μπορούν για να νομοθετούν κι αυτοί. Δεν είναι δυνατόν να αρκεστούν στα κείμενα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Χμμμ... Ο καθένας με τον πόνο του εδώ μέσα :)))

    (σας νιώθω πάντως)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)