04 Απριλίου 2008

Λίφελλος

Στη χτεσινή Lifo ο Στάθης Τσαγκαρουσιάνος δημοσίευσε μια πύρινη ανοιχτή επιστολή προς τον Δήμαρχο Νικήτα, με την οποία διαμαρτύρεται για την πληθώρα των free press σταντ που έχουν κατακλύσει την πόλη, "σαν καυλοί ακόμα και στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου" (oh mon dieu! quelle decadence!), και για τα οποία λέει ότι ο ίδιος μεν έχει πληρώσει, όπως και ο Κύρτσος και κάνας-δυο άλλοι, αλλά οι υπόλοιποι ανταγωνιστές όχι.

Εδώ και κάμποσο καιρό ο Τσαγκαρουσιάνος τρωγόταν με τα ρούχα του, ή μάλλον για να ακριβολογούμε με την Athens Voice: όχι ανοιχτά, αλλά με σποντίτσες, υπονοούμενα και μισόλογα ("σημασία δεν έχει αν ξεκίνησες πρώτος, αλλά πόσο μακριά πας", "μεγάλα free press που δημοσιεύουν πληρωμένες συνεντεύξεις υποψηφίων βουλευτών" και άλλα παρόμοια). Τώρα όμως για πρώτη φορά ρίχνει ένα χτύπημα στα γεμάτα, έστω κι αν τα λέει στην πεθερά για να τ' ακούσει η νύφη.

Δεν θέλω να σχολιάσω τη βασιμότητα της καταγγελίας, υποθέτω ότι αυτό θα το κάνει ο Κακλαμάνης που είναι πολύ προσεκτικός με το ίματζ του και κάτι τέτοια συνήθως δεν τα αφήνει αναπάντητα. Επίσης, είμαι περίεργος να δω αν θα σηκώσει το γάντι ο Γεωργελές και αν, μετά τους σκυλοκαυγάδες των μεγάλων μηντιακών συγκροτημάτων, θα αρχίσει και ανταρτοπόλεμος στον χώρο των free press.

Θα ήθελα όμως, με αφορμή αυτό το περιστατικό, να πω δυο λογάκια για τη Lifo.

Η Lifo λοιπόν μπήκε δεύτερη σε έναν χώρο που τον είχε ανοίξει η Athens Voice: των δωρεάν εβδομαδιαίων εντύπων-οδηγών πόλης σε μορφή εφημερίδας με ενυπόγραφα άρθρα γνώμης για συμπλήρωμα, και με target group μικρής έως μέσης ηλικίας. Εκ πρώτης όψεως δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, σε μια πόλη σαν την Αθήνα δύο τέτοια έντυπα λογικά χωράνε μια χαρά.

Έλα όμως που σήμερα έχουν κυκλοφορήσει και κάμποσα άλλα, πέρα από αυτά τα δύο. Και έλα που η Lifo, αντί με την πάροδο του χρόνου να απογειωθεί, δείχνει αντίθετα να ξεφουσκώνει.

Εξηγούμαι αμέσως με μια ανατομία της καλής εφημερίδας: στην αρχή, τα editorial του Τσαγκαρουσιάνου. Που, όταν δεν μανουριάζει με τον Γεωργελέ ή με την κακούργα την κενωνία, μας παρουσιάζει τους υπέροχους συνεργάτες του, που πολύ τους αγαπάει και είναι πολύ αξιόλογα άτομα γενικώς, μπορούμε δε να θαυμάσουμε τα κείμενα ή τις φωτογραφίες τους στις μέσα σελίδες.

Πιο μέσα: ο Παπαγιώργης, που τα παλιότερα κείμενά του για το ποδόσφαιρο ήταν πιο γλαφυρά και μάλλον πιο ενδιαφέροντα από τις γενικές κοινωνιολογικές μελέτες που γράφει τελευταία. Ο Τσεπέτης, με τις βαθυστόχαστες πολιτικές αναλύσεις των εκατόν ογδόντα λέξεων, οι μισές μπινελίκια. Ο Νίκος Δήμου, που μας είχε καλομάθει με τα μπλογκ του, όπου γινόταν διάλογος μερικές φορές θυελλώδης -τα σκέτα κείμενά του τώρα μας φαίνονται μισή χαρά, άσε που τα βρίσκεις και στην ιστοσελίδα του. Παρακάτω, η αγαπημένη του ιστολογίου τούτου Τίνα Δασκαλαντωνάκη, η οποία έχει καθιερώσει το ύφος "άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες" για να βγάζει τα σώψυχά της, και να μας ενημερώνει τι ωραία που περνάει ακούγοντας στο ραδιόφωνο τον Χρήστο Μιχαηλίδη, που με τη σειρά του κάθε δεύτερο φύλλο ξεκινάει αντικαπνιστική σταυροφορία με όλον τον ζήλο του πρώην καπνιστή, για να του απαντήσει στο επόμενο φύλλο η Λώρη Κέζα και να επανέλθει αυτός στο πιο επόμενο φύλλο -και πάει λέγοντας.

Και παραμέσα, ο Μιχάλης Μιχαήλ και η Δέσποινα Τριβόλη μας παραθέτουν τα προσωπικά τους ημερολόγια (κουζίνας ο ένας, city crawling η άλλη), και πότε πότε μας περιγράφουν τι ωραία που περνάνε μεταξύ τους στο γραφείο με αστειάκια, σαΐτες και πασταφλώρες. Στα μετόπισθεν, η Ειρήνη Χειρδάρη ("ζω στην Κυψέλη με τον υπέροχο Βραζιλιάνο συζυγό μου και τους φίλους μου με τα εξωτικά ονόματα Αύρα του Ήλιου, Pussy Murderer και Κωλομεδάγκωνες, ενώ στη διπλανή σελίδα γράφει τα ζώδια ένα πολύ καλό παιδί και άξιο παλικάρι").

Τι απομένει; Οι συνεργάτες από την μπλογκόσφαιρα (πιτσιρίκος, Spyros VJ -είναι ακόμα;-, M. Hulot), που τους διαβάζεις και στα μπλογκ τους εξίσου ή πιο άνετα, και η στήλη x-press, με τα δηλητηριώδη σχόλια για τα ΜΜΕ, που όμως ενίοτε λαϊκίζει άσχημα και έχει και μια αδικαιολόγητη αντιπάθεια για τα ιστολόγια.

Κοντολογίς, η καλή εφημερίδα έχει μετατραπεί σε ένα "είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα" όπου οι μισοί συντάκτες γράφουν για τους άλλους μισούς, όταν δεν γράφουν για τον εαυτό τους. Από κείνους που ξεφεύγουν από τον χυλό της αυτοαναφορικότητας τους πιο πολλούς τους βρίσκεις και στο διαδίκτυο, και τελικά οι μόνοι λόγοι για να διαβάσεις την εφημερίδα είναι ο Πολιτάκης και ο Ρηγόπουλος.

Βεβαίως, γούστα είναι αυτά: ό,τι εγώ θεωρώ αδιάφορο, άλλοι μπορεί να το βρίσκουν αριστούργημα. Ψυχανεμίζομαι ωστόσο ότι δεν είναι λίγοι αυτοί που το βλέπουν κάπως έτσι το θέμα, και ότι ανάμεσά τους πιθανόν να βρίσκονται και κάποιοι που ελέγχουν τη διανομή της διαφημιστικής πίτας.

Εξ ου -εικάζω- και η οργή του κυρίου Στάθη, που προφανώς είναι πολύ ικανοποιημένος με το επίπεδο και το περιεχόμενο του εντύπου που εκδίδει, οπότε τα βάζει με τον αθέμιτο ανταγωνισμό και με τα σταντ που ξεφυτρώνουν σαν πούτσες, μετά συγχωρήσεως κιόλας αλλά ο ίδιος το λέει, και που φαίνεται ότι είναι αντιαισθητικές μόνον όταν δεν έχουν πληρωθεί τα ανάλογα δημοτικά τέλη. Αλλιώς ομορφαίνουνε.

Για μένα που είμαι απ' έξω, αυτές οι φαγωμάρες έχουν πλάκα. Από μία άποψη. Από μία άλλη άποψη, είναι κάπως απογοητευτικό να βλέπεις σε έναν ακόμη χώρο το δόγμα "κάνε θεέ μου να ψοφήσει ο γάιδαρος του γείτονα", αντί του δόγματος "φυγή προς τα εμπρός".

Εξυπακούεται ότι τα ανωτέρω τα γράφω σαν πληρωμένος εγκάθετος του Γεωργελέ.

Καλό Σαββατοκύριακο


.

25 σχόλια:

  1. Το παραξήλωσα με τα λινκ, αλλά έτσι όποιος θέλει μπορεί να σχηματίσει ιδία αντίληψη χωρίς να χάνει χρόνο ψάχνοντας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Το γάντι ο Γεωργελές δεν θα το σηκώσει.
    Είχε κι άλλες ευκαιρίες να το κάνει και δεν το έκανε.
    Αυτός ο Στάθης πια μας έχει τρελάνει με την μίρλα του, έλεος...
    Από τη μία "είμαστε σούπερ ανεξάρτητοι και δεν έχουμε ανάγκη κανέναν" και από την άλλη "μαμά, θέλω κι εγώ κρατικές διαφημίσεις και δωρεάν σταντ, γιατί τα άλλα παιδάκια και όχι εγώ? ε, γιατί?"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πάντως κύριε Χασοδίκη, απ' ότι φάινεται την ξεκοκαλίζεις τη Lifo κάθε βδομάδα. Στα κάγκελα σε έχει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συνάδελφε, δίκιο έχεις.

    Ανώνυμε, τις διαβάζω και τις δύο. Άλλες στήλες με προσοχή, άλλες διαγώνια, και τα υπόλοιπα με ξεφύλλισμα επί τροχάδην, αναλόγως και του διαθέσιμου χρόνου. Για τις ανάγκες του ποστ, βέβαια, έκανα λίγο παραπάνω research...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. ο/η συνάδελφος είπε...

    Από τη μία "είμαστε σούπερ ανεξάρτητοι και δεν έχουμε ανάγκη κανέναν" και από την άλλη "μαμά, θέλω κι εγώ κρατικές διαφημίσεις και δωρεάν σταντ, γιατί τα άλλα παιδάκια και όχι εγώ? ε? γιατί?"

    ***

    Με το κείμενό του ο Τσαγκαρουσιανός δεν ζητά δωρεάν σταντ, ζητά το αυτονόητο. Την τήρηση της κείμενης νομοθεσίας και τον (έμπρακτο) σεβασμό από τη Δημοτική Αρχή και των εκπροσώπων της, που είναι επιφορτισμένοι ακριβώς με αυτό το καθήκον, του αποτελέσματος του διαγωνισμού που η ίδια διενήργησε. Πού το μεμπτόν?

    Θεωρώ ακόμη ότι τις καταγγελίες του για "επιλεκτική στέρηση εσόδων" και "συγκάλυψης αθέμιτου ανταγωνισμού" (με πράξεις ή παραλείψεις της Δημοτικής Αρχής) οφείλει να τις λάβει πολύ σοβαρά ο Δήμαρχος αν και δεν είναι αυτός ο μόνος υπεύθυνος. Παρακάτω απ΄ αυτόν υπάρχουν Αντιδήμαρχοι, εντεταλμένοι Σύμβουλοι, ένας ολόκληρος διοικητικός μηχανισμός σάπιος (σε μεγάλο βαθμό) και διαβρωμένος. Πολλοί είναι οι επιτήδειοι που συγκαλύπτουν παράνομες ενέργειες, εξασφαλίζουν ασυλία σε ημετέρους, αδειοδοτούν με σκανδαλωδώς παράτυπες και παράνομες διαδικασίες άλλους, κ.ό.κ.

    Στον Πειραιά, επί παραδείγματι, οι νόμιμες άδειες μικροπωλητών είναι 80 και το σύνολο των πάγκων 250 με αποτέλεσμα την αυθαίρετη κατάληψη όλων των δρόμων που βρίσκονται γύρω από την συγκεκριμένη οδό στην οποία επιτρέπεται το εμπόριο! Ο ένας έχει τέσσερις πάγκους μόνος του, ο άλλος έχει υπενοικιάσει τη δική του άδεια σε κάποιον τρίτο, κ.λπ. Και αυτό δεν έχει μόνο ως αποτέλεσμα τον αθέμιτο ανταγωνισμό που πλήττει τους εμπόρους. Θύματά του είμαστε και μεις, η αισθητική μας, η καθημερινότητά μας, η ίδια η ποιότητα της ζωής μας.

    @xasodiki:

    Συνεχίζω τη μελέτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Να θέσω ένα ζήτημα που ίσως εκτρέψει λίγο τη συζήτηση, αλλά εμένα τουλάχιστον μου φαίνεται σχετικό:
    Έχει αναρωτηθεί ποτέ κανείς πώς βγάζουν τα έξοδά τους αυτά τα free press? Είναι δυνατόν να πληρώνει κανείς καμιά δεκαριά σοβαρούς (ή θεωρούμενους σοβαρούς) αρθρογράφους, μόνο με τα έσοδα των διαφημίσεων που περιέχει το έντυπό του; Προσωπικά αμφιβάλλω.
    Το Μετρόραμα - που υπήρξε και το πρώτο free press έντυπο - το καταλαβαίνω: ουσιαστικά καταχωρεί ό,τι ειδήσεις παίρνει από τα ειδησεογραφικά πρακτορεία χωρίς σχολιασμό (δεν είναι κακό αυτό), έχει δικό του σύστημα διανομής που δεν του κοστίζει τίποτα (το ίδιο το σύστημα του Μετρό), και καλύπτει το κόστος εκτύπωσης με τις διαφημίσεις.
    Αλλά ήδη με τη Citypress του Κύρτσου άρχισα να προβληματίζομαι για τους χρηματοδότες, ιδίως όταν είδα (σε προεκλογική περίοδο) κοπέλες να τη μοιράζουν και στις γωνίες.
    Και ο προβληματισμός μου αυξάνεται, όσο πλουσιότερο φαίνεται το έντυπο... Πράγμα που προφανώς ισχύει, τόσο για το Athens Voice, όσο και για το Lifo.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Monsieur Χασοδίκη, συμφωνώ (και όχι για πρώτη φορά) μαζί σου! Και να φανταστείς πως όχι-και-τόσο-παλιά είχα πει "Μα γιατί, μου αρέσει πολύ το πώς γράφει [ο Τσαγκαρουσιάνος]"... Λες να έχουμε λασπομαχίες και στα free press έντυπα? Γέλιο δε θα έχει...? xD
    [να μην ξεχάσω, έχω βάλει link προς εσένα σε δύο πρόσφατα post μου, ελπίζω να μη σε πειράζει...]

    Διατελώ υμέτερος,
    Μ._

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Eξαιρετικά εμπαθές και προκατειλημμένο ποστ. Σε κάποια μιχαλού θα πρέπει να χρωστάτε κύριε. Η Lifo είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον φρι πρες (συγκριτικά με τα βαρετά υπόλοιπα) που έχει κανει τις λιγότερες διαπλοκές και παραχωρήσεις -πάντα συγκριτικά μιλώντας.
    Κι εσείς μίλάτε, ως κακότροπος φαν της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @arkouda betty

    Το μεμπτόν είναι το εξής, κατά τη γνώμη μου βέβαια: όταν συμμετέχεις σαν επιχειρηματίας σε έναν διαγωνισμό ενώπιον δημόσιας ή δημοτικής (εν προκειμένω) αρχής, και έχεις τα οποιαδήποτε παράπονα για τη διδικασία, απευθύνεσαι στη δικαιοσύνη και όχι στην κοινή γνώμη μέσα από το έντυπο που εσύ ο ίδιος εκδίδεις. Κι εδώ ο Τσαγκαρουσιάνος καταγγέλλει παρανομίες του δήμου. Ε, όπως και να το κάνουμε, δύσκολα αυτού του είδους η καταγγελία θεωρείται "αντικειμενική δημοσιογραφία".

    @Σπύρος

    Εύλογη η απορία σου και τη συμμερίζομαι. Θα είχε ενδιαφέρον να ρίξει κανείς μια ματιά στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων. Πάντως, έχω ακούσει ότι εκτός από τις διαφημίσεις, πληρώνουν και τα μαγαζιά που καταχωρούνται (εστιατόρια, μπαρ κλπ). Δεν ξέρω αν ισχύει.

    @Μάρκος

    Ευχαριστώ πολύ, τα λινκ ασφαλώς και είναι ελεύθερα -βάλε όσα θες :)

    @Ανώνυμος

    Εμπαθής μπορεί να είμαι, σε κάποιον βαθμό, αλλά σας διαβεβαιώ ότι δεν χρωστάω σε καμία Μιχαλού. Το αν ένα έντυπο είναι ενδιαφέρον ή βαρετό δικαιούται να το κρίνει ο καθένας, αλλά όταν μιλάτε για διαπλοκές και παραχωρήσεις καλό θα ήταν να δίνετε και στοιχεία. Αν έχετε. Εγώ,όπως ίσως θα προσέξατε, μπορεί να τραβάω στη Lifo τα εξ αμάξης για το επίπεδό της (γνώμη μου και δικαίωμά μου, ελπίζω), αλλά για διαπλοκές και άλλα τέτοια σεναριακά δεν είπα κουβέντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @ xasodiki:

    Δεν διαφωνώ με αυτό που επισημαίνεις όμως νομίζω πως, απλώς, ο Τσαγκαρουσιάνoς λαμβάνει υπόψη του μια πολύ θλιβερή πραγματικότητα.
    Οτι οι περισσότεροι πολιτικοί ενοχλούνται από τον δημόσιο διασυρμό μέσω των ΜΜΕ (και όχι μόνον αυτοί αλλά και Πρόεδροι Οργανισμών, ΔΕΚΟ, υπηρεσιακοί παράγοντες, κ.λπ.).

    Πολλές φορές (δυστυχώς, επαναλαμβάνω) έχει αποδειχθεί ότι ενός πολίτη θα ληφθεί υπόψη από τους αρμοδίους το αίτημά του εάν δημοσιευθεί σε τοπική ή εθνικής κυκλοφορίας έντυπο και όχι εάν τους αποσταλεί αυτό εγγράφως. Η δε σχετική εγκύκλιος του Υπουργού Εσωτερικών περί "υποχρέωσης του αρμοδίου υπαλλήλου να απαντά με σαφήνεια στον πολίτη εντός χρονικού ορίου 50 ημερών και σε περίπτωση αναρμοδιότητας εντός 60" μη σου πω πού πήγε. Μαντεύεις.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σύμφωνοι, αλλά θα συμφωνήσουμε θαρρώ επίσης πως ένας εκδότης-επιχειρηματίας πόρρω απέχει από το να θεωρείται οποιοσδήποτε πολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν είμαι φαν αυτών των εφημερίδων και γενικά δεν είμαι πλέον φαν των εφημερίδων διότι είναι καταστροφικές για το περιβάλλον.
    Τόσο χαρτί τσάμπα, ενώ υπάρχει το διαδίκτυο...

    Τον Νίκο Δήμου (όπως λέει και ο Χασοδίκης) τον διαβάζω στο site του (www.ndimou.gr).

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. @xasodiki:

    Βεβαίως και συμφωνούμε (καθώς επίσης και στο ότι ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας - εκδότης έχει μέσο ενημέρωσης και άσκησης πίεσης στη διάθεσή του που δεν έχει ο απλός πολίτης).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πρέπει να παραδεχτείς ότι ο δήμαρχός σας απεδείχθη μία φούσκα μεγαλύτερη κι από την μπιγκ-μπάμπλ! Βρήκε ως δήθεν ο κατάλληλος δήμαρχος, τον προμόταραν διάφοροι των ΜΜΕ (λαζόπουλοι και σία) και τώρα κάνει τουμπεκί, αφού η Αθήνα είναι πανβρώμικη. Μέχρι και ο Αβαρμόπουλος έκανε έργο (έβαλε 5 κάγκελα, έστω 5!). Αυτός δεν έχει κάνει τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Μα, σ.μ., δεν διαφωνώ σε αυτό. Ο Κακλαμάνης βαδίζει σταθερά στην πεπατημένη Αβραμόπουλου-Ντόρας: μηδέν έργο και πολλές δημόσιες σχέσεις.
    Η μόνη διαφορά είναι ότι οι προηγούμενοι χρησιμοποίησαν τον δήμο σαν εφαλτήριο για την κεντρική πολιτική σκηνή, ενώ ο Νικήτας σαν αποκούμπι από αυτήν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. χα ωραία ανάλυση...θα μπορούσαμε να πούμε και άλλα βέβαια, αλλά τι μας νοιάζει;.
    να σημειώσω το περιεκτικόν σχόλιον, περί της δικής μου ομοίως αγαπημένης, για τον ίδιο βαθύ λόγο,
    ''αγαπημένη του ιστολογίου τούτου Τίνα Δασκαλαντωνάκη, η οποία έχει καθιερώσει το ύφος "άρμεγε λαγούς και κούρευε χελώνες" για να βγάζει τα σώψυχά της''! splendit!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Αγαπητέ Gasireu, χαίρω που συμπίπτουν οι απόψεις μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Ωστόσο, κάτι δεν πείθει εις την κριτικήν σας κύριοι. Κατά βάθος, σεις είσθε οι πιο φανατικοί αναγνώσται του αθλίου free press.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Κατά πρώτον, ημείς δεν το είπαμε ποτέ άθλιον.

    Κατά δεύτερον, σε πόσο βάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. o Δ.Α. σημέρα μαζεύει παράνομα ΄΄καυλοί'', κατά Στάθη, σταντ. ο αγώνας σήμερα δικαιώθηκε. για να δούμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Gasireu, ευχαριστώ για την ανάδρασιν :)))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. χαχα έχεις δίκιο,στη Λάιφο συνέχεια μας τα πρήζουν με το πόσο καλοί είναι οι συνεργάτες τους,δεν το είχα παρατηρήσει!

    εύφημος μνεία στο "κούρευε χελώνες¨" της Τίνας!

    λολ λολ λολ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)