23 Ιανουαρίου 2008

Αριστερός λαϊκισμός: Μητροπολιτικό Πάρκο Ελληνικού


Ένα από τα δευτερεύοντα σήριαλ που διαδραματίζονται στην κοινωνικοπολιτική ζωή της χώρας μας τον τελευταίο καιρό είναι το σήριαλ "Μητροπολιτικό Πάρκο στο Ελληνικό". Με συνεχείς αντεγκλήσεις και διαμάχες, όπου από τη μια μεριά στέκεται αγέρωχο το ΥΠΕΧΩΔΕ και από την άλλη πολλοί και διάφοροι, προεξάρχοντος του Συνασπισμού, της "Ελευθεροτυπίας", των γειτονικών δήμων και πλήθους οργανώσεων.

Το περί ου ο λόγος πάρκο, που υποτίθεται ότι θα δημιουργηθεί στους χώρους του παλιού αεροδρομίου, προέκυψε ως δέσμευση του τότε πρωθυπουργού Κώστα Σημίτη, την οποία στη συνέχεια υπερθεμάτισε -για προφανείς λόγους- και η Νέα Δημοκρατία. Βέβαια, η δέσμευση των δύο κομμάτων εξουσίας είχε και ένα υστερόγραφο: ότι μέρος των ελεύθερων εκτάσεων θα παραχωρούνταν για "οικιστική αξιοποίηση" προκειμένου να βρεθούν πόροι για τη δημιουργία και τη συντήρηση του πάρκου.

Πάνω σε αυτό το υστερόγραφο στήθηκαν τα αριστερά οδοφράγματα, με σημαία την απάντηση που έδωσε η Ευρωπαία επίτροπος Ντανούτα Χούμπνερ σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του Συνασπισμού Δημήτρη Παπαδημούλη: το έργο είναι "επιλέξιμο" για κοινοτική χρηματοδότηση, άρα λεφτά υπάρχουν, άρα η προσπάθεια του ΥΠΕΧΩΔΕ να δοθεί μέρος του αεροδρομίου για ανοικοδόμηση γίνεται για να τσιμεντοποιηθεί το "πάρκο", να κερδοσκοπήσουν οι εργολάβοι κλπ κλπ.

Η αντίρρηση αυτή έχει μια λογική, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, μόνο που θέτει το πρόβλημα σε λάθος βάση (με ευθύνη βέβαια και του Υπουργείου, που απαντά στην ίδια βάση). Το πραγματικό ερώτημα είναι πρωθύστερο: όχι πού θα βρεθούν τα λεφτά για να γίνει το πάρκο στο Ελληνικό, αλλά αν χρειάζεται να γίνει το πάρκο στο Ελληνικό.

Πριν με πάρεις με τις λεμονόκουπες, σπεύδω να εξηγηθώ. Ναι, το ξέρω ότι η Αθήνα είναι η πόλη με το χαμηλότερο ισοζύγιο χώρων πρασίνου ανά κάτοικο ανάμεσα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Και ναι, δέχομαι ότι, με βάση αυτήν τη διαπίστωση, η λογική επιβάλλει να πρασινίζει και να αποδίδεται στην κοινή χρήση κάθε χώρος που απελευθερώνεται από άλλες χρήσεις, όπως το πρώην αεροδρόμιο.

Μόνο που εδώ δεν μιλάμε για οποιονδήποτε χώρο. Μιλάμε για μια τεράστια έκταση, που αρχικά εκτιμούνταν στα 4.500 στρέμματα, μετά αυγάτισε στα 5.300 και σήμερα αρμοδίως υπολογίζεται σε 6.500. Μιλάμε για ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ελληνικού κράτους, πληρωμένο από την τσέπη όλων μας, που η τρέχουσα αξία του στην αγορά -σαν οικόπεδα- μπορεί άνετα να φτάνει τα πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. Η λογική επιβάλλει, πριν αποφασίσουμε πώς θα αξιοποιήσουμε το περιουσιακό αυτό στοιχείο, να το σκεφτούμε καλά: που σημαίνει να γίνουν μελέτες σκοπιμότητας, να εξεταστούν διεξοδικά όλες οι εναλλακτικές δυνατότητες και να επιλεγεί αυτή που θα φέρει το μεγαλύτερο όφελος στο κοινωνικό σύνολο. Που δεν είναι απαραιτήτως εκείνη που "γράφει" καλύτερα σε ένα προεκλογικό πρόγραμμα.

Σε τι θα ωφεληθεί το μητροπολιτικό πολεοδομικό συγκρότημα που ονομάζουμε "Αθήνα" σήμερα από τη δημιουργία ενός πάρκου με μέγεθος διπλάσιο του Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης στο Νοτιοανατολικό άκρο του; Αυτή είναι η απορία μου, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, και μένει αναπάντητη. Μήπως θα βελτιώσει τις κλιματικές συνθήκες στο Λεκανοπέδιο; Αμφίβολο -ειδικός δεν είμαι, αλλά θυμάμαι πως το Ρυθμιστικό Σχέδιο Αθήνας αναγνωρίζει ότι το κλίμα στο Λεκανοπέδιο ρυθμίζεται κυρίως από τις αέριες μάζες που έρχονται από Βορράν. Και θυμάμαι ακόμα ότι αυτός είναι ο λόγος που το ίδιο Σχέδιο προβλέπει να παραμείνει αδόμητος πάση θυσία ο αυχένας μεταξύ Πάρνηθας και Πεντέλης. Και θυμάμαι ακόμα ότι αυτά τα ξαναλέγαμε το καλοκαίρι με αφορμή την πυρκαγιά της Πάρνηθας. Άλλαξε κάτι από τότε;

Μήπως το τεράστιο πάρκο του Ελληνικού θα γίνει πόλος έλξης για τους κατοίκους της πόλης; Για τα γειτονικά προάστια, δεν αμφιβάλλω. Αλλά αν μιλάμε για τους κατοίκους της Κυψέλης, των Πατησίων, του Γκύζη, ή ακόμα του Περιστερίου, των Λιοσίων, των Αγίων Αναργύρων και πάει λέγοντας, αμφιβάλλω και πολύ μάλιστα. Και ναι, αν γίνει το πάρκο θα έχουμε σημαντική αύξηση του ισοζυγίου πρασίνων χώρων ανά κάτοικο -μήπως όμως αυτή η αύξηση θα είναι πλασματική, εφ' όσον λίγοι θα μπορούν να επωφεληθούν;

Αντί λοιπόν για ένα φαραωνικό πάρκο ίσο με είκοσι Πεδία του Άρεως στο Ελληνικό, δεν θα ήταν άραγε προτιμότερο να αρκεστούμε σε κάτι μικρότερο εκεί, και να φτιάξουμε δέκα Πεδία του Άρεως σε άλλες περιοχές της πόλης, που μπορεί να τα έχουν και πιο πολύ ανάγκη;

Βεβαίως, αυτά τα ερωτήματα που θέτω (όχι πρώτος) εγώ με το απλοϊκό μυαλό μου, θα έπρεπε να έχουν τεθεί ήδη από άλλους, αρμοδιότερους. Και θα έπρεπε να έχουν απαντηθεί με πιο υπεύθυνο τρόπο: με εμπεριστατωμένες μελέτες, από ειδικούς επιστήμονες, που θα εξέταζαν όλες τις παραμέτρους. Σε μια σοβαρή χώρα, η απελευθέρωση ενός τέτοιου χώρου θα αντιμετωπιζόταν σαν ευκαιρία για μια ευρύτερη αστική ανάπλαση, που θα μπορούσε να λύσει προβλήματα και να δώσει νέα πνοή στην πόλη. Σε μια σοβαρή χώρα, θα είχε ζητηθεί να εκπονηθούν πλήρεις μελέτες, που θα εξέταζαν πολλά διαφορετικά σενάρια. Σε μια σοβαρή χώρα, οι μελέτες αυτές θα είχαν ήδη ολοκληρωθεί και τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Σε μια σοβαρή χώρα, τέλος, μια σοβαρή αριστερή αντιπολίτευση θα τα απαιτούσε όλα αυτά, και θα πάλευε για να διασφαλιστούν, αντί να συνθηματολογεί ακόπως και ανευθύνως.

Και εδώ ερχόμαστε στον τίτλο του ποστ, που μιλάει για αριστερό λαϊκισμό. Τον λαϊκισμό του προτεταμένου δάχτυλου, που κουνιέται επιτιμητικά: "Ορίστε κύριε υπουργέ, σας τα βρήκαμε τα λεφτά. Γιατί δεν ομολογείτε τους ανόσιους σκοπούς σας;". Δεν λέω ότι ο Σουφλιάς δεν έχει τέτοιους σκοπούς -μπορεί να έχει και με το παραπάνω. Αλλά η δουλειά της αριστεράς δεν είναι μόνο να καταγγέλλει: πρέπει και να προτείνει. Και όταν προτείνει πρέπει να το κάνει ρεαλιστικά, υπεύθυνα και με γνώμονα το κοινό όφελος -όχι το στενό εκλογικό δικό της. Και αυτό σημαίνει να λέει στον κόσμο αυτό που είναι λογικό και ενδεδειγμένο να γίνει -που πάλι δεν είναι απαραίτητα και αυτό που ο κόσμος θέλει να ακούσει.

Διαφορετικά η αριστερά δεν κάνει πολιτική: λαϊκίζει.




(συνεχίζεται)

12 σχόλια:

  1. Έχεις πολύ δίκιο. Αν υποτεθεί ότι το Ελληνικό φυτεύεται όλο, θα γίνει στην πραγματικότητα απροσπέλαστο και άχρηστο - και επιπλέον η συνεισφορά του στη βελτίωση του κλίματος του Λεκανοπεδίου θα είναι μικρή. Η ιδέα της αξιοποίησης ενός μέρους του (π.χ. του μισού) για την εξεύρεση πόρων προς απαλλοτρίωση μικρότερων εκτάσεων σε άλλα μέρη της Αθήνας είναι πολύ προτιμότερη για τη συνολική βελτίωση της ποιότητας ζωής στο λεκανοπέδιο. Και, για να αναγνωρίζουμε και του στραβού το δίκιο, νομίζω ότι την έχει διατυπώσει ο Σ. Μάνος στο
    http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100022_05/08/2007_236808

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τα πιάσω απ' την αρχή (και συγγνώμη για το σεντόνι που ακολουθεί). Καταρχάς, ασφαλώς χρειάζονται εμπεριστατωμένες μελέτες, δεν διαφωνεί κανείς. Φοβάμαι όμως πως το πρόβλημα δεν είναι τόσο ο αριστερός λαϊκισμός όσο η οικουμενική αδυναμία εφαρμογής μιας πολιτικής ουσίας.

    Προσωπικά είχα μάλλον πειστεί για την οικολογική σκοπιμότητα της λύσης των πολλών μικρών πάρκων αντί του ενός μεγάλου που είχε προτείνει, μεταξύ άλλων, ο Στέφανος Μάνος, για τους λόγους που αναφέρεις και για έναν πρόσθετο λόγο που μου ανέφερε φίλος με γνώσεις για το θέμα: την εξαιρετικά δαπανηρή, και οικολογικά επιβαρυντική, υδροδότηση ενός τέτοιου πάρκου στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Πλήν όμως, υπάρχει μία καίρια δυσκολία στο σενάριο αυτό, η οποία ίσως το ακυρώνει εκ προοιμίου: το γεγονός ότι το σενάριο αυτό προϋποθέτει ότι εμπιστευόμαστε τις αρχές (αλλά και τους συμπολίτες μας), και μάλιστα σε βάθος χρόνου, πως θα φέρουν σε πέρας, χωρίς απώλειες σε χρήμα, χρόνο και πράσινο, και χωρίς υποχωρήσεις στις λογής λογής πιέσεις, ένα εξαιρετικά μεγαλεπήβολο σχέδιο που προϋποθέτει, για παράδειγμα, εκατοντάδες απαλλοτριώσεις ατομικών ιδιοκτησιών στο πυκνοδομημένο αστικό κέντρο. Ούτε ψύλλος στον κόρφο του Συμβουλίου της Επικρατείας.:-) Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Μάνος σκέφτηκε τη δυσκολία αυτή και προσπάθησε να απαντήσει σε επόμενο άρθρο του μ' έναν υγιή αλλά, φοβάμαι, ανεδαφικό πολιτικό βολονταρισμό: Είναι δύσκολο αλλά μπορεί να γίνει αν το πάρουμε απόφαση ότι θα γίνει. Δεν μου αρέσει να μεμψιμοιρώ, αλλά δεν συμμερίζομαι την αισιοδοξία αυτή. Να θυμίσω ότι τη δεκαετία του 1990 σχεδιάστηκε ένα δίκτυο μεγάλων πάρκων και χώρων πρασίνου στην Αθήνα. Είδες οργανωμένο μητροπολιτικό πάρκο στον Ελαιώνα ή στο Γουδί ή μικρότερα πάρκα σε άλλους αδόμητους χώρους που υπάρχουν, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, αλλά αφήνονται ανεκμετάλλευτοι μέχρι να βρεθεί κάποιος μεγαλοεργολάβος ή μεγαλομέτοχος ΠΑΕ να τους "αξιοποιήσει" για ένα κομμάτι ψωμί; Όταν υπάρχει προφανής αδυναμία (δηλαδή σκόπιμη απροθυμία) να πρασινίσουν τους υφιστάμενους αδόμητους χώρους, με ποια λογική θα εμπιστευθώ τις αρχές ότι πράγματι θα αξιοποιήσουν το τεράστιο έσοδο της πώλησης του Ελληνικού για να φτιάξουν πραγματικά πάρκα (κι όχι πλατείες με γκαζόν και δύο δέντρα) στο αστικό κέντρο;

    Από την άλλη, αναγνωρίζω ότι, όσο μικρή εμπιστοσύνη έχω στους ιθύνοντες να στήσουν ένα τέτοιο πρόγραμμα, άλλο τόσο μικρή εμπιστοσύνη τους έχω ότι πραγματικά θα κάνουν τεράστιο μητροπολιτικό πάρκο στο Ελληνικό. Και κατά πως φαίνεται δικαίως έχω μικρή εμπιστοσύνη. Οπότε;

    Οπότε σταματάω πριν με πάρει κι άλλο η μπάλα της θεσμικής απαισιοδοξίας, μέρες που 'ναι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @Σπύρος

    Πράγματι, είχα ακούσει κι εγώ ότι την ιδέα την είχε διατυπώσει ο Μάνος -δεν διεκδικώ την πατρότητα... Ευχαριστώ για την παράθεση του λινκ.

    @π2

    Συμφωνώ με την ανάλυσή σου. Αλλά:
    Το θέμα του ποστ είναι πρωτίστως ο αριστερός λαϊκισμός, το ζήτημα του Ελληνικού χρησιμοποιείται ως case study. Και η θέση μου είναι ότι η αντιπολίτευση, και δη η αριστερή, έχει κάποιον συγκεκριμένο ρόλο να επιτελέσει στην πολιτική σκηνή, που συνίστασται κυρίως στον έλεγχο της εξουσίας, την άσκηση πίεσης και την κατάθεση ρεαλιστικών και πειστικών προτάσεων.
    Διαφθορά και έλλειψη κρατικής βούλησης υπήρχε και υπάρχει και αλλού: όμως στην Ισπανία, π.χ., οι Ολυμπιακοί της Βαρκελώνης στάθηκαν αφορμή για ένα μεγαλεπήβολο πρόγραμμα αστικής ανάπλασης που άλλαξε την εικόνα της πόλης και την κατέστησε μείζονα τουριστικό προορισμό μέσα σε λίγα χρόνια.
    Δεν θέλω να πιστεύω ότι εδώ είμαστε "θεσμικά" ανίκανοι να κάνουμε κάτι παρόμοιο. Θεωρώ όμως ότι για να κινηθούμε σε μια τέτοια κατεύθυνση, είναι απαραίτητη -μεταξύ πολλών άλλων- και η παρουσία μιας υπεύθυνης αριστεράς, που δεν θα περιορίζεται στο να στοιχίζεται πίσω από πιασάρικα αιτήματα για ψηφοθηρικούς λόγους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν έχω καμιά δυσκολία να παραδεχτώ την ύπαρξη του αριστερού λαϊκισμού, κάθε άλλο. Απλώς επισημαίνω ότι (τμήμα τουλάχιστον) των αριστερών φωνών υπέρ της δημιουργίας πάρκου στο Ελληνικό στηρίζεται ακριβώς στην πεποίθηση ότι το αίτημα αυτό είναι πιο ρεαλιστικό από τη ριζική πολεοδομική επέμβαση που απαιτεί το σχέδιο Μάνου. Λίγο πολύ πρόκειται για το επιχείρημα: κάλλιο πέντε (δέντρα) και στο χέρι παρά δέκα (πάρκα) και καρτέρει (μέχρι να φάμε τριφύλλι τον Μάη, και όχι, η τελευταία φράση δεν παραπέμπει στο ότι Δήμος και ΠΑΟ άρχισαν να σφυρίζουν αδιάφορα για το πράσινο στον Ελαιώνα).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αγαπητέ χασοδίκη σήμερον θα συνταχθώ με τον Συνασπισμό και όχι μεθ'υμών.

    Η Αθήνα πεθαίνει...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γιατρέ μου

    Ασφαλώς και η Αθήνα πεθαίνει, όπως και όλη η Ελλάδα τελευταία δεν αισθάνεται και πολύ καλά... Αλλά ακριβώς γι' αυτό έχει ανάγκη από μια αριστερά υπεύθυνη, με πολιτικό και όχι εφετζίδικο λόγο. Πιστεύω ότι συμφωνούμε σε αυτό.

    Αν ασχολούμαι με τον λαϊκισμό της αριστεράς, είναι γιατί με πονάει και όχι γιατί θέλω να τη λοιδωρήσω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητοί μου, με αφορμή αυτό το άθρο του Χασοδίκη και ως ριζοσπαστικός τύπος δεξιών φρονημάτων, έχω να προτείνω μια λύση που νομίζω θα ικανοποιήσει τα κίνητρα και τις επιδιώξεις και των δύο πλευρών. Την δημιουργία ένός οικολογικού πάρκου υψηλής τεχνολογίας με κοινωφελείς σκοπούς, αυτοδυναμία και με μεγάλα περιθώρια κέρδους.

    Αναφέρομαι σε πάρκο παραγωγής βιοελαίου μέσα σε υδάτινες δεξαμενές (ενυδρεία). Για τις δεξαμενές μπορεί να χρησιμοποιηθούν 5000 στρέματα ενώ τα υπόλοιπα 1500 να φυτευθούν με συμβατική βλάστηση.
    Πλεονεκτήματα: α)Παραγωγή περίπου 100.000 τόνων βιοελαίου τον χρόνο με την χρησιμοποίηση της πλέον παλιάς τεχνολογίας. Με την χρήση μοντέρνων τεχνολογιών η παραγωγή μπορεί να φτάσει το λιγότερο στους 1.000.000 τόνους. β) Παραγωγή 300.000 έως 3.000.000 τόνων τουλάχιστον ζωοτροφών ή καθαρής και αμόλυντης βιομάζας για παραγωγή ενέργειας. γ) Δέσμευση ανάλογων εκατομυρίων τόνων CO2 από την ατμόσφαιρα του λεκανοπεδίου και αποδέσμευση ανάλογων τόνων Ο2. δ)Ως παρεπόμενο της παραπάνω δράσης σύμπλευση με την συμφωνία του Κιότο και κέρδος από τις πρόσθετες εισροές Ο2. ε)Σύμπλευση με την οδηγία της ΕΕ για την αύξηση της παραγωγής βιολογικών καυσίμων και σίγουρη επιδότηση εξ ολοκλήρου. στ) Μη αναγκαιότητα ποτίσματος καθώς οι δεξαμενές μπορούν να λειτουργήσουν με θαλασσινό νερό και ως εκ τούτου μηδενική επιβάρυνση του ήδη καταπονημένου υδροφόρου ορίζοντα. ζ)Ο λόγος κόστους/απόδοσης είναι κατά πολύ μικρότερος της μονάδας. Το έργο στοιχίζει περίπου όσο 100 ανεμοηλεκτρογεννήτριες και αποσβένεται μέσα σε 4 χρόνια (με τις σημερινές τιμές πετρελαίου). η)Ανακύρηξη της Αθήνας -με αποδείξεις- ως της πρώτης αυτοδύναμης ενεργειακά, της πιο οικολογικής και πολιτισμένης πρωτεύουσας του κόσμου, πράγμα που θα λειτουργήσει καλύτερα διαφημιστικά απ' ότι θα λειτουργούσε η ανάληψη της μόνιμης διεξαγωγής των Ολυμπιακών αγώνων. θ) Εξασφάλιση ικανού αριθμού μόνομων θέσεων εργασίας και αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής.


    Μειονεκτήματα: ένα και μοναδικό. Το έργο βοηθά μόνο την κοινωνία και το περιβάλλον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ανώνυμε

    Δεν είμαι βέβαιος αν ειρωνεύεσαι ή σοβαρολογείς. Θα θεωρήσω καλόπιστα το δεύτερο, και βάσει αυτού θα σου απαντήσω.

    Κατ' αρχήν, αν και σέβομαι την ανωνυμία σου, μια τέτοια ρηξικέλευθη πρόταση νομίζω ότι καλό θα ήταν να υποβάλλεται επώνυμα (δλδ ψευδώνυμα) και τεκμηριωμένα.

    Κατά δεύτερον, το θέμα του ποστ δεν είναι το Ελληνικό αυτό καθεαυτό (το είπα και πιο πάνω): είναι η γενικότερη στάση της αριστεράς με αφορμή την υπόθεση του Ελληνικού -που τυχαίνει να είναι και στην επικαιρότητα λόγω του σχετικού φόρουμ της περασμένης εβδομάδας.

    Προσωπικά, για βιοέλαιο δεν έχω ακούσει ποτέ. Αν έδινες κάποια λινκ, θα μας βοηθούσες... Απ' όσο ξέρω όμως, ακόμη και οι πλέον ανεπτυγμένες τεχνολογίες εναλλακτικών καυσίμων δεν μπορούν να εξασφαλίσουν την ενεργειακή αυτοδυναμία μιας πόλης όπως η Αθήνα. Επιπλέον, το να πούμε ότι η Αθήνα θα καταστεί "η πιο οικολογική και πολιτισμένη πρωτεύουσα" από αυτό το έργο και μόνον, με συγχωρείς, αλλά μου φαίνεται τουλάχιστον υπερβολή.

    Αλλά εν πάση περιπτώσει, δέχομαι ότι μία πλήρης μελέτη για την καλύτερη αξιοποίηση του Ελληνικού δεν θα έπρεπε να αποκλείει την εξέταση οποιουδήποτε σεναρίου, πάντοτε όμως με γνώμονα το μέγιστο δυνατό όφελος για όλο το λεκανοπέδιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπημένε μου συγγραφέα, να με συγχωρείς που δεν έχω χρησιμοποιήσει ακόμα επώνυμο ανώνυμο ψευδώνυμο.

    Σε τέτοια θέματα δεν χωρούν αστειότητες. Δεν μπορώ να σου δώσω απευθείας λίνκ αλλά μπορείς να ψάξεις για το συγκεκριμένο θέμα στον Γκούγκλη. Συγκεκριμένα ψάξε για την σελίδα της NSGL, ψάξε στο λήμα "oil from algae", "biodiesel", "biofuel", "βιολογικός καθαρισμός αποβλήτων" etc. Θα βρεις ότι χρειάζεσαι για την τεκμηρίωση της προτάσεως.

    Εννοείται ότι η πρότασή μου ήταν πρόχειρα γραμμένη. Μια καλύτερη μελέτη θα μπορούσε να προσφέρει καμμιά δεκαριά ακόμα πλεονεκτήματα και κανένα άλλο μειονέκτημα.

    Όσο για την εικόνα που θα έδινε η Αθήνα στους Ευρωπαϊκούς και Διεθνείς οικολογικούς κύκλους αν πετύχαινε ένα τέτοιο εγχείρημα επίτρεψέ μου να έχω άλλη γνώμη. Εσύ σκέψου απλώς ότι τα σοβαρά Ευρωπαϊκά ταξιδιωτικά πρακτορεία δεν κλείνουν συμφωνίες με ξενοδοχεία που δεν εφαρμόζουν προγράμματα ανακύκλωσης.

    Βέβαια και οι δυό μας γνωρίζουμε ότι κάποιο πρόγραμμα με σεβασμό στις κοινωνικές συνιστώσες και στις πραγματικές ανάγκες του περιβάλλοντος είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα, οπότε και η συζήτηση πάνω στον εκπολιτισμό μας είναι άτοπη.

    Ο αναγνώστης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Χασοδίκη μου,
    σκεφτόμουν κι εγώ να αναρτήσω ένα ποστ μ' αυτό το θέμα, αλλά με πρόλαβες. χαχα.
    Λοιπόν με προβλημάτισε κι εμένα η πρόταση αυτή που την διάβασα για πρώτη φορά στην Καθημερινή ως πρόταση Μάνου. Σαν ιδέα είναι καλή, αλλά στην Ελλάδα βρισκόμαστε. Φοβάμαι ότι θα εκτελεστεί στο πρώτο μέρος της και ως προς το δεύτερο (δημιουργία μικρών πάρκων σε πυκνοκατοικημένες περιοχές) θα ατονήσει και θα ξεχαστεί...
    Μια άλλη ωραία πρόταση που είχα διαβάσει παλαιότερα από ένα Ελληνοαμερικανό αρχιτέκτονα είναι να χτιστούν αντί πολλά μικρά κτίρια (που θα καταλάβουν μεγάλη έκταση), 1-2 ουρανοξύστες, οπότε θα περισσέψει μεγάλη έκταση γύρω.
    Την καλημέρα μου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ξαναλέω ότι το βασικό ζητούμενο αυτού του ποστ δεν είναι να επεξεργαστούμε εμείς εναλλακτικές προτάσεις για το Ελληνικό: ευπρόσδεκτες, αλλά δεν πιστεύω ότι έχουμε το επιστημονικό υπόβαθρο για κάτι τέτοιο (χωρίς να θέλω να θίξω κανέναν...). Επιπλέον, δεν είναι θέμα που μπορεί να λυθεί μέσα από ένα μπλογκ.

    Πήρα το Ελληνικό ως παράδειγμα (και με το σημερινό ποστ φέρνω άλλο παράδειγμα) του πώς ασκείται σήμερα στη χώρα μας η αριστερή αντιπολίτευση. Εκεί θα ήθελα να εστιάσουμε (Μερόπη θυμάσαι σε σχόλιο παλιότερου ποστ που σου είχα πει ότι το έχω στα "προσεχώς";).

    Ως γενική παρατήρηση, να πω ότι διαφωνώ με τη λογική "στην Ελλάδα ζούμε, αυτά δεν γίνονται κλπ". Τότε να τα κλείσουμε και τα ιστολόγια, να πάψουμε να προβληματιζόμαστε και να περιμένουμε απαθώς τις εξελίξεις να μας έρθουν στο κεφάλι.

    Ο καθένας από το χώρο του, με όποιες δυνάμεις έχει -μικρές ή μεγάλες-, θεωρώ ότι πρέπει να κινηθεί στην κατεύθυνση της επανα-τοποθέτησης των πολιτικών ζητημάτων σε σωστή πολιτική βάση.

    Πολλώ δε μάλλον οι θεσμικά κατοχυρωμένοι πολιτικοί φορείς, τα κόμματα δηλαδή...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)