08 Ιουνίου 2012

Τα βερεσέδια


Έγραφε ο Τάλως στα σχόλια του προηγούμενου ποστ:

"Όμως σε περίπτωση επικράτησης του ακροδεξιού συνασπισμού + ΠΑΣΟΚ, ο συνδυασμός υποτέλειας σε ένα σχέδιο που ξέρουν όλοι ότι οδηγεί βαθύτερα στην καταστροφή, με την καταφανώς τελευταία ευκαιρία για λεηλασία του δημοσίου από το πελατειακό σύστημα νομίζω ότι θα οδηγήσει σε τέτοια καταστροφή και κοινωνική ερείπωση που η ζωή στην χώρα για δεκαετίες ακόμα δεν θα είναι βιώσιμη".

Και πριν λαλήσει ο πετεινός, κυκλοφόρησε στο ίντερνετ αυτό το βίντεο για να τον επιβεβαιώσει:




Έτσι μπράβο, να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε. Όπως θά 'λεγε και η κυρία Λαγκάρντ, it's payback time: Τσίμπησες διορισμό; Μήπως καμιά συμβασούλα; Καμιά εργολαβία, να λαδώσει τ' αντεράκι σου; Ένα stage βρε αδερφέ για το παιδί, να βγάζει έστω ένα χαρτζιλίκι για μερικούς μήνες; Λοιπόν, όλα αυτά είναι βερεσέδια και είναι ώρα να ξεπληρωθούν. Και μη μας κάνεις τώρα τον μετανοιωμένο, μη μας το παίζεις απογοήτευση και αποστασιοποίηση από το πελατειακό κράτος, τώρα που είναι η ώρα της αλήθειας πρέπει να βάλεις πλάτη, νά 'ρθεις να ψηφίσεις, να φέρεις και τον μπαμπά και τη μαμά, να ξεσηκώσεις και τον παπού απ' το κρεβάτι του πόνου αν χρειαστεί, και τη γιαγιά με το ψηφοδέλτιο έτοιμο στην τσέπη, ακόμα καλύτερα από ένα σε κάθε τσέπη, μην πέσουμε σε κανέναν τζαναμπέτη δικαστικό αντιπρόσωπο και της χώσει τίποτ' άλλο στο φακελάκι, πάμε παλικάρια όλοι μαζί με θάρρος, να στηρίξουμε το Μεγάλο Πατριωτικό Ευρωπαϊκό Μέτωπο της Ευθύνης, με μπροστάρη τον Πανίκα, στόπερ τον Ανατολάκη, δεξί εξτρέμ τον Βορίδη, εξωφυλαρούχα τον Κιλτίδη και λίμπερο την Ντόρα, το Φιλελεύθερο Άτι που φοβάται μην έρθει ο Τσίπρας και μας κάνει Βολιβία, οπότε στοιχίζεται με τη χωρίστρα του Αντώνη του Σαμαρά, που θα φροντίσει να παραμείνουμε η ίδια μπανανία που ήμασταν πάντα, γιατί με το μέλλον των παιδιών μας δεν παίζουμε.

Πες μου ό,τι θες, ειλικρινά, μπορώ να καταλάβω και να συζητήσω οποιοδήποτε επιχείρημα. Ότι δεν σου αρέσει ο Τσίπρας που την έχει δει Μπρανκαλεόνε. Ότι σου ανακατεύουν το στομάχι οι καλοταϊσμένοι παλαιοπασόκοι που φλερτάρουν με τον ΣΥΡΙΖΑ, τάχα μου ότι γίναν ξαφνικά αριστεροί. Ότι σου σπάει τα νεύρα ο Στρατούλης (μεταξύ μας: κι εμένα). Ότι φοβάσαι πως η αριστερά δεν έχει πλαν μπι, πλαν σι και πλαν ντι να αντιπαραθέσει στα, χμ, ξεκάθαρα πλάνα των άλλων. Ότι τρέμεις στο ενδεχόμενο να βγούμε απ' το ευρώ, να γυρίσουμε στη δραχμή και να πάμε πενήντα χρόνια πίσω. Όλα μπορώ να τα καταλάβω, όλα μπορώ να τα συζητήσω, όλα έχουν περάσει στον ένα ή στον άλλο βαθμό κι απ' το δικό μου το μυαλό και τά 'χω παιδέψει πολύ πριν δώσω απαντήσεις. Τις όποιες απαντήσεις μπορώ να δώσω, με το φτωχό μου το μυαλό δηλαδή.

Ένα πράγμα μην μου πεις, σε παρακαλώ πολύ, γιατί θα χαλάσουμε τις καρδιές μας κι είναι κρίμα: μην μου πεις ότι εμπιστεύεσαι αυτό το συνονθύλευμα των παλαιοκομματικών δεινοσαύρων, που ακόμα και σήμερα πολιτεύονται με τη νοοτροπία της δεκαετίας του '50 (και πολύ σου λέω), να σου εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Μη μου πεις ότι πιστεύεις πως οι άνθρωποι αυτοί είναι δυνατόν απ' τη μια μέρα στην άλλη να πατήσουν έναν διακόπτη και ν' αλλάξουν νοοτροπία και μυαλά. Εκτός πια κι αν έχουμε καταλήξει ότι ευρωπαϊκή προοπτική είναι το νόμισμα και μόνο το νόμισμα, ότι ο Μαυρογιαλούρος με ευρώ ας πούμε θα έπαυε αίφνης να είναι Μαυρογιαλούρος και θα γινόταν ένας σύγχρονος Ευρωπαίος πολιτικός, πανέτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις του 21ου αιώνα και τις απαιτήσεις ενός μοντέρνου κι ενιαίου ευρωπαϊκού γίγνεσθαι.

Εδώ αυτοί είναι τόσο ανόητοι που κάθονται και λένε τέτοια πράγματα μπροστά σε ανοιχτές κάμερες, σαν να μην έχουν ακούσει ποτέ για το γιουτιούμπ! Αλλά έστω, πού ξέρεις, μπορεί να είναι οι ικανότεροι για να μας κρατήσουν στην ευρωζώνη... Χμμμ... Στην ευρωζώνη μπορεί, στην Ευρώπη πάντως, με ό,τι σημαίνει ο όρος "Ευρώπη" από άποψη πολιτικού πολιτισμού, νοοτροπίας, αντίληψης και πράξης, ας μην το συζητάμε καν. Είναι αμαρτία να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.
 

42 σχόλια:

  1. Ένα κόμμα δεν είναι μόνο οι βουλευτές του. Είναι και (κυρίως) ο κόσμος που το στηρίζει. Και την Αριστερά σήμερα τη στηρίζουν άνθρωποι που θέλουν ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις όπως δικαιοσύνη, να σταματήσουν οι λοβιτούρες με το δημόσιο, να αρχίσουν να πληρώνουν οι προνομιούχοι, να βελτιωθούν τα εργασιακά κι άλλα πολλά που οι Δεξιοί τα ακούν και τους σηκώνεται η τρίχα.

    Σαφώς και ο Τσίπρας είναι ανώριμος και διάφοροι από το Στατούλη μέχρι τον Παπαδημούλη και τον Λαφαζάνη είναι εκτός τόπου και χρόνου. Αλλά δεν είναι μόνο αυτοί η Αριστερά. Ούτε οι Πασόκοι που είδαν φως και μπήκαν.

    Προσωπικά ψηφίζω αριστερά γιατί θέλω να αποκατασταθεί το αίσθημα δικαιοσύνης στην κοινωνία. Και γιατί πιστεύω πως μόνο αν γίνει αυτό μπορεί η κοινωνία να νοιώσει πως αξίζει να προσπαθήσει για το κάτι παραπάνω. Ο Σαμαράς και η συμμορία του μόνο απελπισία έχουν να μοιράσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάθε φορά, λέω δεν μπορεί εδώ είναι ο πάτος. Και κάθε φορά διαψεύδομαι. Κάθε φορά. Κάθε φορά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σιγά μην αλλάξουν μυαλό... Απλά θα μα πηδήξουν ακόμα πιο σκληρά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. *commercial break*
    Μια γίδα μια φορά κουνώντας την ουρά εθέλησε κρυφά να φαει χλωρά κουκιά. Κούνούσε την ουρά, κούνούσε την ουρά... κουνούσε την ουρά και μάσαγε γερά! (δις ή δισ. ή και τρεις ή και τρισ.)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χασοδίκη, το μέρος δεν είναι το όλον και δεν μας λέει τίποτα καινούριο ούτε τίποτα σπουδαίο το βιντεάκι. Δεν έκαναν ποτέ τίποτα σωστό για τη χώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Όλα λάθος τα έκαναν; Απολιθώματα και πελάτες έχουν όλοι. ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΔΗΜΑΡ όμως έχουν ανθρώπους που καταλαβαίνουν ποιο είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Αθάνατη ελληνική πολιτική σκηνή!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @κουκοδήμος από ανώνυμο 8:35

    Ο καθένας με τους πελάτες του:

    http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathpolitics_1_10/06/2012_446184

    «Οταν στηρίξαμε τον δικό σας ανένδοτο αγώνα... δεν το κάναμε για να μαζέψουμε ψήφους», είπε ο κ. Τσίπρας [σε συγκέντρωση στην Κερατέα στις 30 Ιουνίου], αλλά το blog του αγώνα («Οβριόκαστρο Κερατέας») τον διαψεύδει: «Σημαντικό ρόλο [στην πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κερατέα, με το μεγαλύτερο ποσοστό σε όλη την Αττική και το δεύτερο μεγαλύτερο σε όλη την Ελλάδα] έπαιξε και η διακριτική παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη διάρκεια των 128 ημερών πολιορκίας του τόπου μας». Ετσι μαζεύονται οι ψήφοι στην Ελλάδα και ωριμάζει το «αντιμνημονιακό μοντέλο»...
    -------------

    όχι δεν τρολάρω, απλά θεωρούσα τον χασοδίκη σοβαρό άνθρωπο. Το βιντεάκι δεν μας λέει τίποτα καινούριο ούτε τίποτα σημαντικό. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ουρανοκατέβατος στην Ελληνική πολιτική και ειδικά ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει ότι πιο οπισθοδρομικό υπάρχει. Κακέκτυπο του ΠΑΣΟΚ της δεκαετίας του 70 είναι και υπόσχεται να κρατικοποιήσει τα πάντα. Έτσι θα μας σώσει από την πελατεία, βάζοντας τους πελάτες να διοικούν ακόμα και τις τράπεζες; Εσένα δεν σε ξέρω αλλά, όπως είπα παραπάνω, έχω διαβάσει αρκετές αναρτήσεις του χασοδίκη για να ξέρω πως είναι έξυπνος άνθρωπος. Αν είναι επιχείρημα υπέρ κάποιου αυτό το βιντεάκι είναι υπέρ της Μέρκελ και του Ράιχεμπαχ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Που ειπες οτι μενεις ? ψαχνουν ακομα μερος για την χωματερη... Και βεβαια δεν αναφερθηκες στους "αγωνες" των ΜΑΤ εναντιον των φασιστων κατοικων της Κερατεας (που βεβαια ηταν ομοφωνοι , δεν υπηρχε δηλαδη ουτε ενας που να θελει εκει την χωματερη) αλλα αυτο το κανεις γαργαρα , οπως γαργαρα κανεις οτι εχουν ανακαλυφθει προσφατα (τα τελευταια 50 χρονια δηλαδη) αλλο τροποι διαχειρισης αορριματων εκτος απο το να τα πετας στον διπλανο μαλακα...

      Διαγραφή
    2. @xasodikis

      Όχι, τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ στην Κερατέα δεν αποδεικνύουν τίποτα ακριβώς όπως δεν αποδεικνύει και το βιντεάκι σου. Αυτό ακριβώς λέω, όλοι κάνουν "χάρες" τις οποίες μετά προσπαθούν να εξαργυρώσουν, ο καθένας ανάλογα με τις δυνατότητες και τις ευκαιρίες τους. Όταν ο Αλέξης λέει "Οταν στηρίξαμε τον δικό σας ανένδοτο αγώνα... δεν το κάναμε για να μαζέψουμε ψήφους" είναι προφανές πως "θυμίζει" στο ακροατήριο τη στήριξη του αγώνα τους σε μια προεκλογική ομιλία που εξορισμού στοχεύει να μαζέψει τις ψήφους τους. Δεν είσαι αφελής και μην τον παριστάνεις. Μιλώ για νοοτροπίες και όχι για αποτελέσματα που έτσι κι αλλιώς δεν είναι μετρήσιμα.

      Δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσω τη συμμετοχή των παλαιοπασόκων στον ΣΥΡΙΖΑ γιατί διάβασα το πρόγραμμά του. Αν εσένα δεν σου φάνηκε ότι πιο οπισθοδρομικό και ανόητο έχεις διαβάσει τότε πάω πάσο σαν τον Κουκοδήμο παραπάνω. Αν εσύ νομίζεις πως η Ελλάδα χρειάζεται κρατικοποιήσεις και οι Ευρωπαίοι θα μας δώσουν λεφτά να τις κάνουμε γιατί θα φοβηθούν τα πυρηνικά του Τσίπρα ψήφισέ τον. Επίσης αν πιστεύεις πως το "δικό τους" δημόσιο θα είναι καλύτερο από "των άλλων" γιατί αυτοί είναι σωστοί και ηθικοί και δεν συνεργάζονται με λαμόγια και μεγαλοεργολάβους ψήφισέ τους. Αν επίσης πιστεύεις πως αυτοί θα καταφέρουν τα πάρουν από "τους πλούσιους" για να τα δώσουν "στους φτωχούς" ματαξαναψήφισέ τους. Να σου θυμίσω ποιος άλλος κέρδισε εκλογές με αντίστοιχη ηθικολογία και πώς κατέληξε;

      Αυτά και αποσύρομαι κι εγώ σαν τον Κουκοδήμο. Πολύ το κουράσαμε το ζήτημα. Κάνεις τις επιλογές σου κι εγώ τις δικές μου, αν εσύ με πιστεύεις πως επιλέγεις ορθολογικά και τεκμηριώνεις την επιλογή σου με τέτοια βιντεάκια δικαίωμά σου, εγώ πάντως δεν πείστηκα.

      Διαγραφή
  8. Για να τρολλαρω κ εγω λιγακι: εμένα πάντως με κανει ωρες ωρες η ολη κατασταση με το συριζα σε αυτες τις εκλογες να νιωθω οτι πρεπει να ριξω "παναγιές" & "χριστούς" για να υποστηρίξω οτι ειμαι απλως...άθρησκος!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. προς: Ανώνυμος10 Ιουνίου 2012 10:42 μ.μ.
    ...θα γνωρίζεις επομένως, ότι εδώ συζητάμε και λέμε τα πράγματα με το όνομά τους.
    Αντί λοιπόν να ρωτήσεις: "Δεν έκαναν ποτέ τίποτα σωστό για τη χώρα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ; Όλα λάθος τα έκαναν; ΠΑΣΟΚ ΝΔ και ΔΗΜΑΡ όμως έχουν ανθρώπους που καταλαβαίνουν ποιο είναι το πρόβλημα και τι πρέπει να γίνει. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει;" (χαρακτηριστικές κενές ερωτήσεις τρολλ για να τσιμπήσει η ομήγυρις), θα ήταν καλύτερο (κατά τη γνώμη μου πάντα) να μας πεις εσύ ποιά είναι αυτά τα καλώς γινομένα και ποια είναι τα αξιόλογα στελέχη από πασοκ-νδ (στοιχεία αναγκαία για να εκτιμήσουμε και τη δική σου σοβαρότητα) και γιατί στο κάτω κάτω δεν ηγούνται αυτοί των παρατάξεων σας. Αν βέβαια πιστεύεις ότι ο αξιόλογος είναι ο σαμαροβενιζέλος, όπως θεωρείς ότι αυτό που παρατηρούμε στο βίντεο είναι ασήμαντο, τότε πάω ξανά πάσο, όπως έκανα και στο πρώτο σχόλιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @κουκοδήμος 11 Ιουνίου
    Είμαι 40 χρονών και θυμάμαι τη λίγο τη δεκαετία του 80 και αρκετά καλά τη δεκαετία του 90 (το 1989 έφυγα από το σπίτι μου για να σπουδάσω σε άλλη πόλη). Μπορώ λοιπόν να σου πω με βεβαιότητα πως πολλά καλά έχουν γίνει τις τελευταίες δύο δεκαετίες. Έργα υποδομής που έκαναν τη ζωή μου ευκολότερη. Αισθητή βελτίωση της οικονομίας, μείωση του πληθωρισμού και εξέλιξη του τραπεζικού συστήματος που επίσης έκαναν τη ζωή μου σαφώς ευκολότερη. Θυμάμαι ακόμα πόσο δύσκολο ήταν να πάρεις ένα σαραβαλάκι την εποχή που τα επιτόκια δανεισμού ήταν διψήφια, αν μπορούσες φυσικά να πάρεις δάνειο (συνήθως δεν μπορούσες εκτός αν είχες ήδη αρκετά χρήματα). Βελτίωση της λειτουργίας του κράτους (οριακή αλλά αισθητή,π.χ. ΚΕΠ). Αυτά μπορώ να θυμηθώ στα γρήγορα, είμαι σίγουρος πως υπάρχουν κι άλλα, π.χ. έχω την αίσθηση πως τα δημόσια σχολεία είναι πολύ καλύτερα (εγώ έκανα πρωί-απόγευμα ενώ τώρα τα περισσότερα είναι μόνο πρωινά, περιλαμβάνουν δραστηριότητες εκτός ωραρίου και έχουν εξειδικευμένους εκπαιδευτικούς για ειδικές ανάγκες π.χ. δυσλεξία, κάτι αδιανόητο στην εποχή μου). Πιθανότατα κάτι αντίστοιχο ισχύει και για τη δημόσια υγεία, αν και είμαι αρκετά τυχερός ώστε να μην έχω χρειαστεί τις υπηρεσίες της.

    Εν ολίγοις νομίζω πως το βιοτικό επίπεδο των περισσότερων Ελλήνων τις τελευταίες τρεις δεκαετίες έχει βελτιωθεί αισθητά και αυτό πρέπει να το πιστωθεί ο "δικομματισμός". Φυσικά θα χρεωθεί και τη χρεοκοπία. Οι νοοτροπίες όμως που δημιούργησαν το "ελληνικό πρόβλημα" και οδήγησαν στη σημερινή κατάσταση δεν ήταν αποκλειστικότητα του δικομματισμού ούτε καν των πολιτικών μόνο. Ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα υπόσχεται πως θα μας "σώσει" με ολοκληρωτική επιστροφή στο παρελθόν, χαϊδεύοντας όλους αυτούς που ωφελήθηκαν τόσα χρόνια από την κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, σε βάρος των υπόλοιπων και του μέλλοντος της χώρας. Με αυτά που λέει είναι σίγουρα ο τελευταίος που θα εμπιστευόμουν για να μας βγάλει από την κρίση. Για να στο πω διαφορετικά, είναι σαν να μου λες πως δεν εμπιστεύεσαι τους γιατρούς να σε σώσουν από την αρρώστια σου επειδή είναι ανίκανοι και διεφθαρμένοι (είναι) και θα εμπιστευτείς έναν αφρικανό σαμάνο που σου υπόσχεται να ξορκίσει τα κακά πνεύματα από μέσα σου. Δεν χρειάζεται να γυρίσουμε στο μεσαίωνα επειδή χρεοκοπήσαμε.

    Δεν μου είναι τόσο εύκολο να ξεχωρίσω ονόματα γιατί δεν παρακολουθώ με λεπτομέρειες την πολιτική πορεία κανενός και είμαι βέβαιος πως όλοι τους έχουν κάνει λάθη. Πάντως θα ξεχώριζα το εκσυγχρονιστικό ΠΑΣΟΚ του Σημίτη, τη "μεταρρυθμιστική" ομάδα που σημερινού ΠΑΣΟΚ που προσπάθησε να προχωρήσει τα σωστά του μνημονίου (Μόσιαλος ανεπιφύλακτα, Ραγκούσης, Διαμαντοπούλου και Λοβέρδος με επιφυλάξεις) καθώς και τη "φιλελεύθερη" ομάδα της ΝΔ (Μητσοτάκης, Χατζηδάκης κ.ά.). Το γιατί δεν ηγούνται των κομμάτων τους προφανώς είναι μια ερώτηση που δεν μπορώ, ούτε οφείλω να απαντήσω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο Χασοδίκης, εμπειρότερος γαρ στο μπλόγκινγκ, κάτι ξέρει παραπάνω και δεν έχει σχολιάσει μέχρι τώρα.
    Κύριε (συνομήλικε) Ανώνυμε ευχαριστώ για την απάντησή σου και να με συμπαθάς αλλά δε θα συνεχίσω το σχολιασμό. Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. ...βασικά δεν είχα σχολιάσει μέχρι τώρα γιατί δεν προλάβαινα. Την κάνω αυτή τη μαλακία συχνά, ανεβάζω ποστ και τις επόμενες μέρες πνίγομαι, κι αφήνω τα σχόλια μοναχά τους :(

    @Ανώνυμος

    Κοίτα, μην ανοίξουμε τώρα την κουβέντα αν ΠΑΣΟΚ-ΝΔ έκαναν και κάποια καλά στον τόπο. Προφανώς και έκαναν, προφανώς υπήρξε και εξέλιξη, αλλά εδώ μιλάμε για ένα συγκεκριμένο θέμα που είναι η νοοτροπία του πελατειακού κράτους. Τώρα, αν μου πεις ότι πιστεύεις πως το βιντεάκι που βλέπουμε είναι μεμονωμένο περιστατικό, πως μόνο στο Κιλκίς γίνονται αυτά και πως σε όλη την υπόλοιπη Ελλάδα η ΝΔ δίνει τον αγώνα τον καλό στηριζόμενη στις προγραμματικές της θέσεις και στις πολιτικές της προτάσεις, ΟΚ, καλά κάνεις και το πιστεύεις, αλλά θα μου επιτρέψεις να επισημάνω ότι δεν άκουσα ούτε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του κόμματος να ψελλίσει έστω και μια χλιαρή καταδίκη αυτού του είδους "πειθούς" που βλέπουμε στο βίντεο.

    Για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μαζέψει ό,τι πιο οπισθοδρομικό υπάρχει, θα μου επιτρέψεις επίσης να έχω αντίθετη άποψη, τουλάχιστον μέχρι να φέρει κάποιος χειροπιαστές αποδείξεις ότι όλοι αυτοί οι πρωτοκλασάτοι παλαιοπασόκοι που φέρονται ως προσχωρήσαντες στον ΣΥΡΙΖΑ έχουν όντως προσχωρήσει. Γιατί μέχρι στιγμής η σχετική παραφιλολογία βασίζεται μόνο σε κουτσομπολιά εφημερίδων, η αντικειμενικότητα και αμεροληψία των οποίων (ας το πω κομψά) ελέγχεται, και απέναντι στα οποία ο ΣΥΡΙΖΑ καθημερινά καλείται να αποδείξει ότι δεν είναι ελέφαντας.

    (Και μη μου πει κανείς για τον Χανιά, παρακαλώ, διότι δεν προτίθεμαι να ασχοληθώ με το ζήτημα).

    Όσο για την Κερατέα, να υπενθυμίσω απλώς ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την πρωτιά σε ολόκληρο το λεκανοπέδιο, παναπεί και στις πέντε περιφέρειες Αθηνών, Πειραιώς, Προαστίων και υπολοίπου Αττικής. Μάλλον αυτό δεν οφείλεται μόνο στον αγώνα κατά της χωματερής.

    @irie ant

    Μιλάς με γρίφους γέροντα :)) και ομολογώ ότι δεν κατάλαβα τίποτα. Το κάνεις πιο λιανά, αν έχεις όρεξη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δες απάντηση παραπάνω, μπλέξανε τα κουμπάκια.

      Αυτά και χαίρετε.

      Διαγραφή
  13. Για να τεκμηριώσω την επιλογή μου δεν χρειάζομαι τέτοια βιντεάκια, όχι. Και δεν καταλαβαίνω ούτε τα νευράκια ούτε το πατροναριστικό ύφος ("δεν είσαι αφελής και μην τον παριστάνεις"). Έγραψα ένα συγκεκριμένο πράγμα στο ποστ, έγραψες τόσα σχόλια με βασικό επιχείρημα ότι "και ο ΣΥΡΙΖΑ τα ίδια σκατά είναι". ΟΚ, άποψή σου και δικαίωμά σου. Επίσης άποψή σου ότι το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ είναι οπισθοδρομικό ενώ των άλλων προοδευτικό, δικαίωμά σου να το πιστεύεις κι αυτό. Και δικαίωμά μου -που υποθέτω μου αναγνωρίζεις- να πιστεύω το αντίθετο. Χαίρετε λοιπόν κι από μένα και καλή κάλπη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @xasodikis
      Όταν λες πατροναριστικό ύφος εννοείς κάτι σαν το παρακάτω;

      "Ένα πράγμα μην μου πεις, σε παρακαλώ πολύ, γιατί θα χαλάσουμε τις καρδιές μας κι είναι κρίμα: μην μου πεις ότι εμπιστεύεσαι αυτό το συνονθύλευμα των παλαιοκομματικών δεινοσαύρων, που ακόμα και σήμερα πολιτεύονται με τη νοοτροπία της δεκαετίας του '50 (και πολύ σου λέω), να σου εξασφαλίσει την ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας."

      Είπα κάτι διαφορετικό; Γιατί νομίζω πως είπα ακριβώς το ίδιο και με ακριβώς το ίδιο ύφος.

      Διαγραφή
  14. Πάντως Χασοδίκη, τώρα που σκέφτομαι πιο ώριμα, δε θα ψηφίσω σύριζα γιατί:
    1. Λένε πολλοί σοφοί άνθρωποι πως είναι τα ίδια σκατά με πασοκ-νδ, άρα, πρέπει να ψηφίσω τα "ίδια" που έχω φάει κι όχι τα άλλα "ίδια".
    2. Οι μελλοντολόγοι και τα μέντιουμ έχουν αποδείξει, ότι ο σύριζα θα αποτύχει και με έχουν διαβεβαιώσει, ότι θα το μετανιώσω.
    3. Έχω μπερδευτεί, πασόκ-νδ είναι πια ένα κόμμα; Υπαλλακτικώς μικτό ναπούμε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εγώ πάλι βλέπω

      1. πολλούς σοφούς ανθρώπους να μου λένε να ψηφίσω ΣΥΡΙΖΑ απλά και μόνο επειδή υποστηρίζει πως δεν είναι μια από τα ίδια όταν όλα δείχνουν πως είναι, και μάλιστα στη χειρότερη εκδοχή τους.
      2. Τα μέντιουμ και τους μελλοντολόγους να με διαβεβαιώνουν πως οι Ευρωπαίοι θα δεχτούν να συνεχίσουν επ' αόριστο τη χρηματοδότηση του δημοσιονομικού ελλείμματος της Ελλάδας και την ελάφρυνση του χρέους, ουσιαστικά χωρίς όρους.
      3. Έχω μπερδευτεί, τελικά όλες οι συνιστώσες θέλουν το ευρώ ή όχι;

      Διαγραφή
    2. bre ανώνυμε, ήρθε κανείς σοφός στο μπλόγκ σου να σου πει να ψηφίσεις σύριζα;

      Διαγραφή
    3. Πού είδες να μιλάω για το μπλογκ μου (δεν έχω); Μου φτάνουν τα μπλογκς των άλλων.

      Όπως και με τον χασοδίκη, προσπαθώ να σου πω πως όλα τα επιχειρήματα υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ και κατά του δικομματισμού (η αριστερά εδώ και πολλά χρόνια έχει αποφασίσει πως ΠΑΣΟΚ - ΝΔ είναι το ίδιο πράγμα στο οποίο έχει δώσει και το παραπάνω όνομα οπότε η ερώτησή 3 μάλλον έχει απαντηθεί από καιρό) μπορούν να επιστραφούν κατά λέξη. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το τέλος της μεταπολίτευσης αλλά η τελευταία αναλαμπή της. Δεν είναι το τέλος του δικομματισμού αλλά η μετάλλαξή του στην απελπισμένη προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή. Δεν είναι ελπίδα, είναι η απελπισία η ίδια.

      Η μεγαλύτερη ειρωνεία της τύχης θα ήταν να βγει αυτοδύναμος ώστε να μην έχει διαφυγή. Δυστυχώς μάλλον δεν θα συμβεί και είναι κρίμα. Μακάρι να διαψευσθώ αλλά δεν το βλέπω. Ειλικρινά σκέφτομαι να τον ψηφίσω (δεν έχω αποφασίσει ακόμα τι θα ψηφίσω και δεν βλέπω να αποφασίζω μέχρι τις εκλογές) ελπίζοντας στο θαύμα.

      Διαγραφή
    4. "Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι το τέλος της μεταπολίτευσης αλλά η τελευταία αναλαμπή της. Δεν είναι το τέλος του δικομματισμού αλλά η μετάλλαξή του στην απελπισμένη προσπάθεια να κρατηθεί στη ζωή. Δεν είναι ελπίδα, είναι η απελπισία η ίδια".
      Εξαιρετικά εύστοχες παρατηρήσεις. Μπράβο.

      Διαγραφή
  15. Εγώ πάλι βλέπω μια άρνηση της πραγματικότητας, κοινή σε όσους ετοιμάζονται να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ:
    Όπως ο Κουκοδήμος κατηγόρησε κάποιον ότι τρολλάρει αλλά "δε συνέχισε το σχολιασμό" όταν έλαβε τεκμηριωμένη απάντηση, έτσι κι εσύ φίλε χασοδίκη "δεν προτίθεσαι να ασχοληθείς" με το ζήτημα του Χανιά. Προφανώς θεωρείς συνηθισμένο φαινόμενο, το να παραιτείται ένας υποψήφιος βουλευτής λέγοντας ότι το κόμμα του θα καταστρέψει τη χώρα.
    Επίσης σε προηγούμενο ποστ μας έλεγες ότι δεν μπορείς να μας πεις αν θα μας κόψουν οι Ευρωπαίοι τη χρηματοδότηση σε περίπτωση καταγγελίας του μνημονίου, γιατί "έχει χαλάσει η μαγική μπάλα".
    Αν η πραγματικότητα δεν ταιριάζει με τις απόψεις μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φίλε σπύρο, δεν έλαβα τεκμηριωμένη απάντηση. Εξ όσων ξέρω ανάγνωση, όλο υποθέσεις, δεν ξέρω κι αοριστίες ήταν.
      Επίσης το "κατηγόρησα" είναι κομμάτι βαρύ, δε βρίσκεις; Σχολιασμό έκανα.
      Κι επίσης "συνέχισα" με ένα σχόλιο εκτός του διαλόγου, που είχε ανοίξει με τον ανώνυμο.

      Διαγραφή
    2. Όταν λες σε κάποιον στο Διαδίκτυο ότι τρολλάρει, είναι κατηγορία. Όχι θανάσιμη βέβαια, αλλά κατηγορία. Αν εσύ θες να το πεις σχόλιο, δικαίωμά σου. Το κρίσιμο είναι η συνέχεια:
      Ρώτησες ποια είναι τα "καλώς γενόμενα" του δικομματισμού και ο Ανώνυμος σου παρέθεσε 4-5 συγκεκριμένα παραδείγματα, μαζί με ένα πλήρες σκεπτικό. Αυτό, για τις δικές μου τουλάχιστον γνώσεις ανάγνωσης, λέγεται τεκμηρίωση. Κι εσύ σταμάτησες τη συζήτηση.

      Διαγραφή
    3. Εννοείς, ότι τα καλά του δικοματισμού είναι η επίπλαστη ευμάρια των 00's?
      Και η υποθήκευση της παραγωγικότητας στις τράπεζες;
      Και οι δυσλειτουργικές υποδομές, που έγιναν αναγκαστικά για να πέσουν οι μίζες;

      Διαγραφή
    4. Δε σου είπε αυτά ο Ανώνυμος παραπάνω. Σου είπε και για τη μείωση του πληθωρισμού μετά το '90, και την αντίστοιχη μείωση των επιτοκίων δανεισμού. Σου είπε και για τα ΚΕΠ. Σου είπε και για τη βελτίωση του δημόσιου σχολείου, με ειδικούς δασκάλους, κατάργηση των απογευματινών σχολείων κλπ.

      Διαγραφή
    5. Είπε για βιωτικό επίπεδο, δεν είπε; Πως παρήχθηκε το βιωτικό επίπεδο; Και γι' αυτά που λέω εγώ τι λες; Τα ΚΕΠ μας έλειπαν όταν δεν παράγει η Δημόσια Διοίκηση;
      Μου φαίνεται ότι διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο.

      Διαγραφή
  16. Πιστεύω, ότι τη γνώμη του πρέπει κανείς να τη διατυπώνει με θετική θέση.
    Έχω προσωπικά ξαναδηλώσει, ότι αποφάσισα να ψηφίσω σύριζα, επειδή δε διανοούμαι να δώσω άλλη ευκαιρία στους ίδιους πολιτικούς, που διακυβέρνησαν μέχρι σήμερα και φέρουν την ευθύνη για την κατάστασή μας.
    Δε θέλω να με σώσουν αυτοί. Δε θέλω να τους "δοκιμάσω" (αν θα μπορούσε να λεχθεί κάτι τέτοιο).
    Προτίθεμαι να δώσω ευκαιρία σε άλλους να με σώσουν κι αυτό θα κάνω.
    Το πολιτικό καθεστώς δε θα αλλάξει από τη μια μέρα στην άλλη.
    Όμως η αντικατάσταση των πολιτικών προσώπων είναι ένα πρώτο βήμα εξυγίανσης.
    Αυτό μπορώ να κάνω ως πολίτης, όσο περνάει από το χέρι μου σύμφωνα με το Σύνταγμα και θα το κάνω.
    Τουλάχιστον δε θα μείνω με την αμφιβολία, αν ο σύριζα θα μπορούσε ή όχι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγγνώμη, δε βλέπεις την αντίφασή σου;
      Λες ότι "τη γνώμη του πρέπει κανείς να τη διατυπώνει με θετική θέση" και στη συνέχεια δε λες ούτε μία θετική θέση υπέρ αυτού που θα ψηφίσεις, ένα συγκεκριμένο λόγο, ένα στοιχείο του προγράμματός του για το οποίο θα τον ψηφίσεις. Μόνο αρνήσεις:
      "Δε διανοούμαι να δώσω άλλη ευκαιρία στους ίδιους"...
      "Δε θέλω να με σώσουν αυτοί"...
      "Δε θέλω να τους δοκιμάσω"...
      "Προτίθεμαι να δώσω ευκαιρία σε άλλους"...
      "Αντικατάσταση πολιτικών προσώπων"...
      Μα ποιους άλλους και γιατί; Άλλος είναι και ο Τσίπρας, άλλος είναι και ο Μιχαλολιάκος, άλλος είναι και ο Λεβέντης. Το θετικό λόγο για τον οποίο θα ψηφίσεις ΣΥΡΙΖΑ, αυτόν που μας εξαγγέλλεις από την αρχή, δεν τον λες πουθενά.

      Διαγραφή
    2. Δεν υπάρχει αντίφαση.
      Έκανα λόγο για γνώμη, που εκφράζεται με θετική θέση.
      Όχι για θετικό λόγο, τουτέστιν επιχείρημα υπέρ τινός.
      Θετική θέση είναι αυτή που διατύπωσα: Είμαι ο Α και ψηφίζω Β.
      Είπα επίσης και το λόγο: γιατί δε μου αρέσουν πασοκ-νδ.

      Το ότι δε μου αρέσουν οι πασοκ-νδ επειδή κυβέρνησαν κακά, σπάταλα και χωρίς πρόνοια για το μέλλον του πολίτη, είναι επιχείρημα.
      Πρέπει να κατανοήσεις, ότι η απόρριψη και η απέχθεια που τρέφω για τους κρατούντες πολιτικούς πασοκ-νδ είναι ικανή -ακόμα κι από μόνη της- να με οδηγήσει να ψηφίσω μια από τις λοιπές διαθέσιμες εναλλακτικές.

      Στην παρούσα κατάσταση, η καλύτερη εναλλακτική, συγκριτικά μιλώντας, μου φαίνεται ο σύριζα.
      Το επιχείρημά μου λέγεται "στάθμιση και επιλογή".
      Η επιλογή μπορεί να γίνει είτε ελπίζει κανείς σε λύση είτε για να σταματήσει την παρούσα κατρακύλα.

      Και θα σε παρακαλούσα, όταν ρητά μιλώ για σύριζα, μη παρεισφρύεις άλλα ονόματα (δηλ. Μιχαλολιάκος και Λεβέντης), γιατί -ηθελημένα ή μη- δημιουργούνται αβάσιμες εντυπώσεις.
      Ελπίζω να σε διαφώτισα.

      Διαγραφή
  17. Με διαφώτισες πλήρως: Η αιτιολόγηση που δίνεις για την ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ είναι "γιατί δε μου αρέσουν πασοκ-νδ". Μόνο που αυτό είναι άρνηση και όχι θέση. Εξακολουθείς να μην έχεις παραθέσει ούτε έναν (1) θετικό λόγο για την ψήφο σου στο ΣΥΡΙΖΑ. Καληνύχτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εντάξει Σπύρε. Βάζεις την "τελεία" στα λεγόμενά μου εκεί που θες και μετά το βαφτίζεις κατά το δοκούν. Από κάτω γράφει κι άλλα, χρήσιμα κατά τη γνώμη μου.
      Ανέφερες και μια ρήση για την άρνηση της πραγματικότητας παραπάνω (..αν δε μας αρέσει η πραγματικότητα τόσο το χειρότερο γι' αυτήν).
      Έχω την εντύπωση πως εσύ αρνείσαι πεισματικά, ότι την πραγματικότητα, που βιώνουμε όλοι μας, την έχουν επιφέρει οι πολιτικοί που θα εξακολουθείς να ψηφίζεις.
      Αυτή είναι η γνώμη μου.
      Καλημέρα.

      Διαγραφή
    2. Υ.Γ. θα περίμενα κι από εσένα να γράψεις ένα θετικό λόγο, γιτί να ψηφίσει κανείς πασόκ-νδ, αντί απλώς να αρνείσαι την λογική τη δική μου να πράξω το αντίθετο.

      Διαγραφή
    3. Εγώ αγαπητέ κουκοδήμε δεν έχω καμία υποχρέωση να γράψω ένα θετικό λόγο για αυτό που ψηφίζω, γιατί (α) δεν διακήρυξα τι ψηφίζω και (β) δεν ισχυρίστηκα ότι το κάνω ως "θετική θέση".
      Αν θες να έχεις μια εικόνα του σκεπτικού μου, το έχω αναπτύξει στα (εκτενή) σχόλιά μου επί του προηφούμενου άρθρου του Χασοδίκη.
      Και δεν έχω κανένα πρόβλημα να πω με ειλικρίνεια ότι θα ψηφίσω (για πρώτη φορά) με αρνητικό κριτήριο: θα ψηφίσω αυτό που χρειάζεται, για να μη βγει η παιδική χαρά του Τσίπρα και καταστρέψει τη χώρα.

      Διαγραφή
    4. Μα, αγαπητέ Σπύρε, κι εγώ με αρνητικό κριτήριο θα ψηφίσω.
      Αυτό λέω τόση ώρα.
      Να, που καταλαβαινόμαστε εν τέλει.

      (Όσον αφορά τον όρο "θετική θέση", άσ'το. Το εννοώ εντελώς διαφορετικά απ' ότι το αντιλαμβάνεσαι).

      Διαγραφή
    5. Το δε αξίωμα (αξίωμα είναι κάτι που δεχόμαστε χωρίς απόδειξη) θα ψηφίσω αυτό που χρειάζεται, για να μη βγει η παιδική χαρά και καταστρέψει τη χώρα το είχα εφαρμόσει κι εγώ σε προηγούμενες εκλογές.
      Δεν έχουμε οδέψει σε καμιά σωτηρία, αν δεν απατώμαι.
      Τι θα θεωρούσα τον εαυτό μου αν έπραττα ξανά το ίδιο σφάλμα...

      Διαγραφή
  18. Πρακτικές πελατειακού κράτους , όπως σωστά λες , δεν μας φέρνουν κοντα στην Ευρώπη. Μας πάνε μακριά .

    Κατά τη γνώμη μου , όμως , ακόμη πιο μακριά μας πάνε μονομερείς ενέργειες που σπάνε συμφωνίες που πέρασαν μετά κόπων και βασάνων από όλα τα άλλα κοινοβούλια της ευρωζώνης . Μας πάει ακόμη πιο μακριά η φοβερή και πρωτότυπη λογική ότι οι διεθνείς συμφωνίες της χώρας δεσμεύουν - άκουσον άκουσον- όχι τη χώρα αλλά το κυβερνητικό κόμμα ή τα κυβερνητικά κόμματα . Επίσης , η καλλιέργεια της αντίληψης ότι ο εκάστοτε εταίρος μας μας επιβουλεύεται και θέλει να μας τη φέρει, γι'αυτό και πρέπει εμείς να του τη φέρουμε πρώτοι. Για να μην αναφέρω βέβαια για την ευκολία με την οποίαν διαδηλώνουν οι συριζαίοι την ετοιμότητά τους να σταματήσουμε -λεει- να πληρώνουμε το χρέος μας , σε περίπτωση που οι ευρωπαίοι διακόψουν τη χρηματοδότηση , όταν αποφασίσουμε να κάνουμε του κεφαλιού μας .

    Ανακεφαλαιωτικά , ο συριζα δεν σέβεται τους όρους του - ευρωπαϊκού- παιχνιδιού . Αυτή είναι η ευρωπαίϊκή αντίληψη του συριζα?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Και ποιοι, ακριβώς, είναι οι όροι του ευρωπαϊκού παιχνιδιού; Οι απειλές; Οι εκβιασμοί; Η επιχείρηση τρομοκράτησης ενός ολόκληρου λαού ("ή θα ψηφίσετε αυτούς που θέλουμε ή θα κάνουμε τις δέκα πληγές του φαραώ να μοιάζουν με βόλτα στο πάρκο"); Η πλήρης άρνηση -όχι αποδοχής, αλλά- παρατήρησης της πραγματικότητας, ότι, δηλαδή, αυτές οι "δεσμεύσεις" στις οποίες επιμένουν οι εταίροι μας έχουν οδηγήσει μια χώρα στα όρια της οικονομικής και κοινωνικής καταστροφής και άλλες τρεις σε αντίστοιχη κατάσταση και έπονται τουλάχιστον άλλες δύο; Διότι, αν αυτό είναι το "ευρωπαϊκό παίγνιο", τότε τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ' όσο φαίνονται...

      Διαγραφή
    2. Εάν απειλή , εκβιασμό και τρομοκράτηση ορίζεις τις επανειλημμένες εκκλήσεις της "άλλης πλευράς " να σεβαστούμε τις δεσμεύσεις μας που απορρέουν από τα συμφωνηθέντα μεταξύ ημών και της "άλλης πλευράς " και ψηφισθέντα απο το κοινοβούλιό μας και τα κοινοβούλια όλων των άλλων ,καθώς και την άλλοτε σαφή και άλλοτε έμμεση προειδοποίηση ότι η χρηματοδότηση δεν θα ρέει απρόσκοπτα σε περίπτωση που δεν θα τηρήσουμε τις δεσμεύσεις μας , τότε ναι , αυτές οι απειλές , οι εκβιασμοί και η τρομοκράτηση είναι οι όροι του ευρωπαϊκού παιχνιδιού.

      Απο εκεί και πέρα , χωρίς να έχω ισχυριστεί ότι η συνταγή που ( μισο-)εφαρμόζουμε είναι η σωτηρία μας , είναι νομίζω αυτονόητο ότι εάν κάτι από αυτά ή και όλα από αυτά που έχουμε με τους ευρωπαίους εταίρους μας προσφάτως συμφωνήσει πρέπει να αναθεωρηθεί , τότε αυτή η αναθεώρηση θα γίνει πάλι με κοινή μεταξύ μας συμφωνία και όχι με μονομερείς ενέργειες . Δεν είναι η μονομερής ενέργεια αυτονόητο δείγμα ΜΗ σεβασμού της ευρωπαϊκής αντίληψης , νοοτροπίας ,πράξης και πολιτισμού, που λέει και ο χασοδικής?

      Διαγραφή
    3. Φρανσουά Ολάντ:
      "Προειδοποιώ τους Έλληνες ως φίλος"
      Όχι ρε παιδιά, μην τον πιστεύετε...
      Ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι μπλοφάρουν...

      Διαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)