02 Μαρτίου 2012

The potato connection

Είναι πια κοινός τόπος: όταν ένα θέμα σκάει από το πουθενά, σαν φωτοβολίδα, αυτόματα σχεδόν δημιουργούνται δύο παρατάξεις στο δημόσιο διάλογο: από τη μία οι ενθουσιώσεις θιασώτες, από την άλλη οι συνοφρυωμένοι σκεπτικιστές. Η ιστορία με τις πατάτες από το Νευροκόπι που φτάσανε στην Κατερίνη με 2,5 ευρώ το δεκάκιλο δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Βρέθηκαν κι εκείνοι που τη χαιρέτισαν με ενθουσιασμό προαναγγέλοντας τον θάνατο των μεσαζόντων, βρέθηκαν κι οι άλλοι που άρχισαν τη μουρμούρα: Μήπως όμως οι πατάτες δεν είναι πρώτης ποιότητας; Μήπως είναι μικρές; Μήπως είναι πρασινισμένες ή μεταλλαγμένες; Και καλά με τις πατάτες, αλλά μπορεί να γίνει το ίδιο με το γάλα; Με το κρέας; Με τα καύσιμα και το πετρέλαιο θέρμανσης; (!)

Ειλικρινά δεν βλέπω γιατί πρέπει να πάμε είτε στο ένα είτε στο άλλο άκρο. Κατά την ταπεινή μου γνώμη, η ιστορία αυτή με τις πατάτες είναι σημαντική όχι γιατί ανακαλύψαμε εκ νέου τον τροχό, αλλά για έναν άλλο, τελείως διαφορετικό λόγο: διότι μπορούμε να συγκρίνουμε τι κατάφεραν μια χούφτα άνθρωποι με το τι δεν κατάφεραν, τριάντα χρόνια τώρα, δυο ντουζίνες υπουργοί Εμπορίου, Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας ή όπως διάλο λέγεται αυτήν την εβδομάδα. Μεμονωμένο επίτευγμα ναι, αποσπασματικό ναι, ανεπαρκές ναι, ό,τι θέλεις, αλλά σκέψου ότι από τη μια μεριά έχεις μια κίνηση πολιτών (από τις αναρίθμητες που υπάρχουν σε όλα τα μέρη της χώρας) με μόνα εφόδια μια καλή ιδέα, μια ιστοσελίδα κι ένα τηλέφωνο, κι από την άλλη έχεις κοτζάμ υπουργείο, με όλους τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του Κράτους στη διάθεσή του, με παρατηρητήρια τιμών, αγορανομίες, υπουργικές αποφάσεις και γκεστ σταρ τον Κίμωνα Κουλούρη, να παιδεύονται τριάντα χρόνια με αποτέλεσμα μηδέν εις το πηλίκο.

Ε, δεν μπορείς να μην αναρωτηθείς αν τελικά αυτός ο δράκος που σχηματικά αποκαλούμε Μεσάζοντες, που απ' τη μια ρίχνει τους παραγωγούς δίνοντάς τους ψίχουλα κι απ' την άλλη αισχροκερδεί με τους καταναλωτές φουσκώνοντας τις τιμές στο ράφι, αν είναι τελικά τόσο δράκος όσο μας τον ζωγραφίζουν τόσα χρόνια, αν είναι τόσο δράκος που κανένας Αη-Γιώργης, υπουργός ή υφυπουργός ή γενικός γραμματέας, ούτε καν ο Κίμωνας Κουλούρης, να μην μπορεί να τα βάλει μαζί του. Ή αν δεν είναι παρά ένα κουνάβι ντυμένο δράκος, που βρήκε άμμο και κυλιέται επειδή κανείς δεν θέλησε ποτέ να ασχοληθεί στ' αλήθεια με το πρόβλημα, είτε από ανικανότητα, είτε από αδιαφορία, είτε επειδή και σε αυτήν την περίπτωση υπάρχουν συμφέροντα που κανείς δεν θέλησε ποτέ να αγγίξει.

Προφανώς το ζήτημα του ελέγχου των τιμών σε μία (υποτίθεται) ελεύθερη αγορά είναι πιο σύνθετο απ' όσο φαίνεται εκ πρώτης όψεως, προφανώς τριάντα ή σαράντα ή εκατό τόνοι πατάτες που διατέθηκαν χωρίς διαμεσολάβηση δεν είναι πανάκεια. Όμως η απλή αυτή κίνηση βοηθάει αν μη τι άλλο να ανέβει κάπως ο πήχυς, από εκεί που τον τοποθετούσαν τόσα χρόνια οι αρμόδιες αρχές (δηλαδή κατάχαμα), βοηθάει να μην αρκούμαστε στις φαφλατάδικες εξαγγελίες του κάθε Χρυσοχοΐδη και να απαιτήσουμε μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα έχοντας πια ένα χειροπιαστό παράδειγμα ότι κάτι μπορεί να γίνει.

Αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι και λίγο.


.

9 σχόλια:

  1. Κάποτε οι μεσάζοντες εμφανίστηκαν επειδή οι αγρότες αδυνατούσαν να εμπορευτούν. Μάλιστα αυτοί καθόρισαν και το νομοθετικό πλαίσιο. Σήμερα δε λένε κακά λόγια για τα αγαθά, αλλά κάποιοι πιο πονηροί μιλάνε για φοροδιαφυγή και μάλλον η ΓΓ του υπουργείου για την ηλεκτρονική λαχαναγορά εκεί στρέφεται (αν και την εικονική αγορά την ακούμε κοντά 7 χρόνια). Η πλάκα πάντως είναι ότι τούτο γίνεται εδώ και 20 χρόνια στη Γαλλία και αλλού, κι εμείς τώρα ανακαλύψαμε το... αυτονόητο και το ονομάσαμε επανάσταση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κάνε ένα κόπο κι άλλαξε λίγο τη φόρμα σχολίων. Ενσωμάτωσέ την στην ανάρτηση (Ρυθμίσεις/σχόλια) επειδή εδώ μετά τις αλλαγές δε μας δίνεται η δυνατότητα επιστροφής ή ενημέρωσης μέσω mail των απαντήσεων και νέων σχολίων. Κάνε την όπως εγώ πχ κι άλλοι. γαμώ τις αλλαγές του Blogger.

    σ.σ. σβήσε μετά το σχόλιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αν έχεις χρόνο και διάθεση, κ. Χασοδίκη, ψάξε λίγο το πρόγραμμα OVOP (Ιαπωνία) και ΟΤΟΡ (Ταϊλάνδη), υπάρχουν αντίστοιχα και σε άλλες χώρες. Είχα πει σχετικά εδώ. Και τα δυο προγράμματα απεδείχθησαν πολύ πετυχημένα για τους χωρικούς και για τους καταναλωτές.

    Μακάρι η Ομάδα Εθελοντικής Δράσης Ν. Πιερίας να δημιουργήσει παράδοση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Συμφωνώ απολύτως μαζί σου: η επιτυχία του εγχειρήματος είναι ενδεικτική του πόσο απλό είναι να καταργήσουμε όλα αυτά που κάνουν τη ζωή μας δύσκολη.
    Αλλά μέχρι τώρα, τα περιμέναμε όλα από τους ανίκανους ή διεφθαρμένους υπουργούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Αυτό το επιχείρημα με τη φοροδιαφυγή, που αναφέρει κι ο δείμος του πολίτη, είναι στ' αλήθεια απίθανο, το έχω δε ακούσει και για τις δικηγορικές υπηρεσίες:
    δε μπορεί λέει αντί για (νόμιμη) αμοιβή πχ 100 (φπα 23) να λάβεις 50 (φπα 11,5) γιατί το Δημόσιο έχει προσδοκία οφέλους από την εργασία σου.
    Μέχρι αξίωση αποζημίωσης έχει το Δημόσιο για το "διαφυγόν φπα" (λέει η θεωρία)(και η επιστήμη σηκώνει τα χέρια)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. χασοδίκη, πρόσεχε τι εύχεσαι. Το κτήνος είναι ζωντανό: http://imwrong.wordpress.com/2012/03/01/patates/

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεν είναι καθόλου λίγο..Είναι αντιθέτως πάρα πολύ..είναι μια κίνηση που δείχνει οτι το πρόβλημα αντιμετωπίζεται τελικά πολύ πιο εύκολα από όσο μας λένε..καλημέρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Δείμε έκανα αυτό που μου είπες, ελπίζω να διορθώθηκε το πρόβλημα (εγώ δεν είχα πειράξει τίποτα πάντως :)

    Ηλία, τα κοίταξα. Ενδιαφέρον.

    Λωτοφάγε, απλό μπορεί να μην είναι, πάντως προφανώς δεν είναι κι αδύνατο.

    imwrong, δεν ευχήθηκα τίποτα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εδώ μια άποψη του Αρίστου Δοξιάδη, που το εξετάζει και από άλλη σκοπιά το θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)