20 Οκτωβρίου 2011

Τρίπλες

Λοιπόν, για να μη λέμε πολλά λόγια: Χίλια δίκια μπορεί να έχει η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων σε όσα αναφέρει στην ανακοίνωσή της της 15ης Οκτωβρίου, ή πεντακόσια δίκια και πεντακόσια άδικα, λίγη σημασία έχει. Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι η απόφαση στην οποία κατέληξε: "από την Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011 έως και την Τακτική Γενική Συνέλευση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, τα Δικαστήρια θα διακόπτουν τις συνεδριάσεις τους καθημερινά, από ώρα 12.00 έως ώρα 15.00".

Ως γνωστόν, το Σύνταγμα απαγορεύει την απεργία "με οποιαδήποτε μορφή" στους δικαστικούς λειτουργούς. Πονηρά σκεπτόμενοι λοιπόν οι δικαστές, ξέροντας ότι το να προκηρύξουν κανονική απεργία θα συνιστούσε ευθεία παραβίαση συνταγματικής διάταξης και αναγνωρίζοντας ότι -τέλος πάντων- σε όλα υπάρχει κι ένα όριο, αποφασίζουν να εκμεταλλευτούν τη δικονομία: αξιοποιούν το γεγονός ότι, όσον αφορά τις συνεδριάσεις των δικαστηρίων, ο Δικαστής είναι ο απόλυτος άρχων της διαδικασίας και έχει τη δυνατότητα να διακόψει τη συνεδρίαση ανά πάσα στιγμή, για οποιονδήποτε λόγο, και για όσο χρόνο κρίνει σκόπιμο.

Όταν όμως την απόφαση για τη διακοπή δεν την παίρνει ο δικαστής που βρίσκεται εκείνη τη στιγμή στην έδρα, όταν η απόφαση είναι προειλημμένη από το συλλογικό όργανο εκπροσώπησης των δικαστικών λειτουργών, με αξίωση μάλιστα να τη σεβαστούν και να την εφαρμόσουν απαρέγκλιτα όλα τα μέλη, τότε ας μην κοροϊδευόμαστε κύριε πρόεδρε, κύριε εισαγγελεύ, κύριοι δικαστές, τότε πρόκειται για άτσαλα μασκαρεμένη μορφή απεργίας, για μια τρίπλα με την οποία παρακάμπτεται η συνταγματική απαγόρευση. Σε τέτοιες τρίπλες μας έχουν συνηθίσει υπουργοί, οι οποίοι ευχαρίστως γράφουν το Σύνταγμα στα παλιά τους τα παπούτσια, μας έχουν συνηθίσει οι βουλευτές της εκάστοτε κυβερνητικής πλειοψηφίας, οι οποίοι αντί να νομοθετούν περιορίζονται να επικυρώνουν τις αποφάσεις της κυβέρνησης, καταργώντας στην πράξη τη συνταγματικά κατοχυρωμένη διάκριση των εξουσιών... και ακριβώς σε αυτό το σημείο είναι που εμείς, οι πολίτες αυτής της χώρας, έχουμε την αξίωση από εσάς τους δικαστές να μπλοκάρετε αυτές τις τρίπλες, να αποκαθιστάτε τη συνταγματική τάξη και να βάζετε τα πράγματα στη θέση τους. Δεν γίνεται όμως με το ένα χέρι να προστατεύεις τη συνταγματική τάξη και με το άλλο να τη διασαλεύεις, δεν γίνεται με το ένα πόδι να κόβεις τις τρίπλες του κάθε Βενιζέλου και με το άλλο να κάνεις δικές σου.

Και δυστυχώς, λίγη σημασία έχει πλέον το αν η απόφαση αυτή θα εφαρμοστεί στην πράξη, που ελπίζω να μην εφαρμοστεί: το γεγονός ότι πάρθηκε αυτή η απόφαση συνιστά από μόνο του θεσμικό ατόπημα και πλήγμα στο κύρος της μόνης από τις εξουσίες στην οποία μπορούσε (;) ακόμη να ελπίζει ο πολίτης.


.

12 σχόλια:

  1. "πλήγμα στο κύρος της μόνης από τις εξουσίες στην οποία μπορούσε (;) ακόμη να ελπίζει ο πολίτης."
    Τουλάχιστον βάζεις το ερωτηματικό και κάπως σώζεται το πράγμα ;-Ρ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Όταν ο πρωθυπουργός της χώρας ψεύδεται με το χειρότερο τρόπο στη Βουλή των Ελλήνων -οι Δικαστές καλύτερα αμειβόμενοι και από τους βουλευτές- εσύ τι προτείνεις ;
    Αυτόφωρα. υπό παραγραφή υποθέσεις κτλ θα γίνονται κανονικά. Προφανώς οι παρελκυστικές αναβολές του κλάδου σας δεν μετράνε, έτσι ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πράγματι ψεύδεται και λαϊκίζει ασύστολα. Πράγματι ο κλάδος μας προκαλεί παρελκυστικές αναβολές (όχι πάντως οργανωμενα και με απόφαση των συλλόγων, έτσι;)
    Αυτά αλλάζουν σε κάτι το γεγονός ότι πρόκειται για αντισυνταγματική μορφή απεργίας;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ως προς την πρώτη ερώτηση, φυσικά και όχι. Ως προς την δεύτερη, επέτρεψε μου να μην απαντήσω. Θα μπορούσα να ω πολλά, εξάλλου όταν αποκαλούν τους δικαστές δημόσιους υπάλληλους διά στόματος υπουργού στη Βουλή, η αντισυνταγματικότητα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο.Μόνο αυτό το ερωτηματικό στο μπορούσε (;) να έλειπε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Το ερωτηματικό δέχομαι ότι θα μπορούσε και να λείπει.
    Προσωπικά, αν έχει καμιά σημασία αυτό, εξακολουθώ να έχω εμπιστοσύνη στη Δικαιοσύνη σαν θεσμό και στους λειτουργούς της. Επιμένω όμως ότι η απόφαση της ΕΝΔΕ ήταν θεσμικό ατόπημα, και νομίζω ότι έπρεπε να επισημανθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Έχεις απόλυτο δίκιο , δεν θα άλλαζα ούτε κόμμα από το κείμενο σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συμφωνώ και επαυξάνω. Αντιγράφω δε πιο κάτω ένα απόσπασμα από δική μου πρόσφατη ανάρτηση επί του θέματος:
    "Η Δικαιοσύνη είναι η τρίτη κρατική εξουσία, σύμφωνα με το Σύνταγμα. Η εξουσία που ελέγχει τις άλλες δύο (τη νομοθετική και την εκτελεστική). Και πρέπει να μείνει όρθια, ακόμη και αν το υπόλοιπο Κράτος υπολειτουργεί, ακόμη και αν καταρρέει. Είναι η τελευταία ελπίδα του αδικούμενου πολίτη. Δεν επιτρέπεται να καταθέσει τα όπλα, δεν επιτρέπεται να μην εκδίδει αποφάσεις, όσο και αν οι δικαστικοί λειτουργοί υποτιμώνται (αν υποτιμώνται) από τις άλλες δύο εξουσίες, όσο και αν αντιμετωπίζουν οικονομικά ή άλλα προβλήματα που πάντως δεν είναι μεγαλύτερα των προβλημάτων των υπόλοιπων ελλήνων πολιτών".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. "...χόμπυ του η ξιφασκία και η εμπιστοσύνη στην ελληνική δικαιοσύνη." (Κωστάκης Ανάν - το Ουράνιο talkshow)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Να ρωτήξω και ‘γω ένα γρήγορο κάτι τις. Δηλαδή με βάση το σύνταγμα οι δικαστές τι είναι; Δεν είναι δημόσιοι υπάλληλοι;
    Επίσης για αμοιβές Δικαστών vs αμοιβές βουλευτών,,, μέσα βάζουμε και επιδόματα ή καθαρές αποδοχές; Ρωτώ γιατί χωρίς καμιά συγκεκριμένη συμπάθεια στο επάγγελμα του Βουλευτή έχω την εντύπωση ότι τα χοντρά φράγκα τα έβγαζαν από τις επιτροπές. Αν συγκρίνουμε καθαρό εισόδημα οι δικαστές δεν είναι πιο πάνω; Η μήπως όχι;
    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι, οι δικαστές είναι δημόσιοι υπάλληλοι. Περάστε από τον τρίτο για μια σφραγίδα. (Μου επικαλείστε και το Σύνταγμα-χωρ΄ςι δόση εμπάθειας, αγωγή του πολίτη κάνατε στο σχολείο ;)
    Στο άλλο δεν μπορώ καν να απαντήσω μετά από μέρες συνεχούς πίεσης και δουλειάς μέχρι 2-3 την νύχτα για να βγουν κάποια "πακέτα". Όχι απλως πιο πάνω, αλλά υπάλληλοι σε ΔΕΚΟ (τεχνικοί σε ΟΤΕ κτλ) παίρνουν μεγαλύτερο μισθό.Αλλά δεν σας αδικώ κύριε, όταν ο κύριος πρωθυπουργός βγαίνει στην Βουλή των Ελλήνων και λέει πως οι "δικαστές δεν έχουν καταθέσει τον οβολό τους" (Ε,Μιλτιάδη;) (ενώ είναι ίσως ο πλέον πληττόμενος κλάδος με 38,5 % "κούρεμα" και έπεται κι άλλο) και τους αποκαλεί δημόσιους υπάλληλους, εσείς τι να πιστέψετε ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Κάναμε αλλά εμένα μου άρεσε η αριθμητική :)).
    Η εντύπωση που έχω από φίλους και ανάλογα blog (χωρίς καμία διασταύρωση) είναι ότι οι βουλευτές δεν παίρνουν πολλά «καθαρά» φράγκα. Παίρνουν όμως πολλά «επιδόματα», η πλειοψηφία των οποίων είναι πραγματικά για γέλια (επίδομα laptop, συμμετοχής σε επιτροπές/φορείς, αυτοκίνητο με leasing κλπ …). Επίσης η πλειοψηφία των υπαλλήλων των ΔΕΚΟ παίρνει διάφορα επιδόματα αρκετά από τα οποία είναι επίσης για γέλια.
    Αλλά αν συγκρίνουμε τις «καθαρές» αποδοχές οι Δικαστές παίρνουν λιγότερα; Δε νομίζω αλλά δεν είμαι και σίγουρος γι’ αυτό και ρωτάω.
    Μακρηγορώντας συνεχίζω.
    Μιας και δεν πήρα σαφή ορισμό (για να μάθω και κάτι) κάνω δικές μου υποθέσεις θεωρώντας ότι στο «δικαστικοί λειτουργοί» δίνουμε έμφαση στο «λειτουργοί» όπως «θεματοφύλακες των θεσμών της δικαιοσύνης» ή «κοινωνοί της δικαστικής εξουσίας» και διάφορα άλλα πομπώδη με τα οποία συμφωνώ.
    Αλλά επειδή το «περάστε για μια σφραγίδα στον 3ο» μου άρεσε πολύ, να αναφέρω απλώς ότι στο δικό μου το λεξικό, «τυπικά» πάντα, ΔΥ θεωρούνται και οι πιλότοι της αεροπορίας, οι αξιωματικοί του στρατού, οι γιατροί του ΕΣΥ, οι καθηγητές πανεπιστημίου, οι πυρηνικοί φυσικοί, οι υπάλληλοι όλων των δημοσίων ερευνητικών ιδρυμάτων και υπηρεσιών (ΕΜΥ, Δημόκριτος κλπ). Δημόσιος υπάλληλος ήταν και ο Παπανικολάου (βλέπε test pap που κάνει η μισή υφήλιος). ΔΥ (γραφείου ευρεσιτεχνίας) ήταν και ο Αλβέρτος (τα γνωστά περί μάζας και ενέργειας κλπ). Αιρετός δημόσιος υπάλληλος είναι και ο εκάστοτε Πρωθυπουργός και φυσικά το σύνολο της Βουλής. ΔΥ στο δικό μου λεξικό σημαίνει «υπηρετώ άμεσα το κοινωνικό σύνολο και πληρώνομαι από το κράτος». Σωστό ή λάθος; Εννοείται πως ο βαθμός συνεισφοράς ή ο θεσμικός ή μη ρόλος του καθενός είναι άλλου παππά ευαγγέλιο. ΟΚ το «κανάλι» που περνά κάποιος για να γίνει Δικαστής γνωστό και σεβαστό «τα μάλα» ανάλογος και ο σεβασμός στο θεσμικό του ρόλο. Από την άλλη πλευρά όμως δεν είναι και Θεός. Οπότε χωρίς να το έχω ακούσει από 1ο χέρι φαντάζομαι ότι εκεί αποσκοπούσε και το σχόλιο υπουργού «Δημόσιος Υπάλληλος» σε αναλογία με το «σεμνά και ταπεινά» του «πρώην».
    Με βάση τα παραπάνω και με την ελλειμματική μου αγωγή δεν «επικαλούμαι» τίποτα. Πολύ απλά με αφορμή το
    ««εξάλλου όταν αποκαλούν τους δικαστές δημόσιους υπάλληλους διά στόματος υπουργού στη Βουλή, η αντισυνταγματικότητα έχει περάσει σε άλλο επίπεδο»»
    ρωτώ που ακριβώς βρίσκεται αυτή η πολυδιάστατη παραβίαση του συντάγματος.
    Απλά επειδή νομίζω ότι κάποιος μυγιάστηκε …
    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Οι δικαστές είναι μία από τις 3 εξουσίες, εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική. Και ο μισθός των δικαστών δεν συγκρίνεται καν με των βουλευτών, νομίζω ήμουν σαφής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)