30 Σεπτεμβρίου 2011

Ο καζαμίας της επόμενης εβδομάδας

Τη Δευτέρα, ο Βενιζέλος συναντά τους γκαουλάιτερ εμπειρογνώμονες της τρόικας και τους ενημερώνει ότι στο καυτό θέμα της εργασιακής εφεδρείας προέκυψαν κάποια απρόσμενα ζητηματάκια συνταγματικής υφής, τα οποία καθιστούν το μέτρο ανεφάρμοστο (και τα οποία η κυβέρνηση ήταν ανθρωπίνως αδύνατον να τα προβλέψει δύο μήνες τώρα που το μελετάει, στο κάτω-κάτω δυο συνταγματολόγους υπουργούς διαθέτει όλους κι όλους, τι να προλάβουν οι δόλιοι). Ο υπουργός προσπαθεί να τους το φέρει μαλακά, αλλά κάνει το λάθος να ξεστομίσει τη λέξη "επαναδιαπραγμάτευση" (με την απαράμιλλη προφορά του στα αγγλικά), με αποτέλεσμα οι τροϊκανοί να προσβληθούν από καλπάζουσα ταπηροκρανίαση και να ανακοινώσουν ότι εγκαταλείπουν τη χώρα ράιτεγουέυ. Πέφτουν όμως πάνω στις κινητοποιήσεις των ελεγκτών εναέριας κυκλοφορίας, οπότε και αναγκάζονται να πάρουν λεωφορείο από την πλατεία Καραϊσκάκη για Κορυτσά-Ελμπασάν-Τίρανα.

Άμεση είναι η αντίδραση των ευρωπαίων αξιωματούχων: ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ επισημαίνει ότι "η αλληλεγγύη δεν είναι μονόδρομος", ο επίτροπος Όλι Ρεν τονίζει ότι "η εκταμίευση της έκτης δόσης δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένη" και συμπληρώνει ότι "η Ευρώπη δεν θα αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει" (θα της δώσει μια ζμπρωξιά να γκρεμοτσακιστεί μια ώρα αρχύτερα), ενώ ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών κ. Σόιμπλε ανέφερε ότι, εκτός από τη συμφωνία της 21ης Ιουλίου, θα πρέπει να αναθεωρηθεί και η Συνθήκη της Λωζάνης, πιθανόν δε και του Κιουτσούκ-Καϊναρτζή. Η πρόεδρος του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ υπογραμμίζει ότι αυτή τη στιγμή χρειάζονται τρία πράγματα, "ιμπλεμεντεσιόν, ιμπλεμεντεσιόν, ιμπλεμεντεσιόν", και η Άγκελα Μέρκελ επιμένει στην ανάγκη για άμεση απελευθέρωση του επαγγέλματος του ταξιτζή και της κοπτοραπτούς.

Την Τρίτη η αναταραχή μεταδίδεται στις διεθνείς χρηματαγορές, με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν οι δείκτες όλων των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων εν μέσω αμφιβολιών για την αποτελεσματικότητα της αντιμετώπισης της κρίσης χρέους. Τα επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας ανεβαίνουν στο επτά τοις εκατό και ο πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι ανακοινώνει σχέδιο για την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, στα πλαίσια της οποίας μελετάται η επαναλειτουργία του Κολοσσαίου, όπου τα λιοντάρια θα κατασπαράζουν το πλεονάζον προσωπικό των ελληνικών και ιταλικών ΔΕΚΟ, καθώς και συμβασιούχους του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Για λογαριασμό της ελληνικής κυβέρνησης τις επαφές αναλαμβάνει προσωπικά ο κ. Λοβέρδος, ενώ ο πρωθυπουργός τονίζει την απόλυτη και αταλάντευτη δέσμευση της Ελλάδας και επαναλαμβάνει ότι θα πάρει όποια μέτρα απαιτηθούν χωρίς να λογαριάζει το πολιτικό κόστος.

Την Τετάρτη ο Βενιζέλος ανακοινώνει την επιβολή Ειδικού Έκτακτου Τέλους Σωληνώσεων (μέτρο άμεσης απόδοσης και ισοδύναμου δημοσιονομικού αποτελέσματος), το οποίο θα κυμαίνεται μεσοσταθμικά στα 4 ευρώ ανά σωλήνα, με την εφαρμογή ειδικού συντελεστή αναλόγως αν πρόκειται για χαλκοσωλήνα, σωλήνα μολύβδου ή πλαστική τύπου "Πετζετάκις". Το νέο τέλος θα ενσωματωθεί στο λογαριασμό της ΕΥΔΑΠ και των άλλων οργανισμών ύδρευσης, ενώ σε περίπτωση άρνησης καταβολής δεν θα κόβεται μεν η παροχή νερού -για λόγους κοινωνικής ευαισθησίας-, αλλά ειδικά συνεργεία του Υπουργείου Υποδομών και Δικτύων θα βουλώνουν τις αποχετεύσεις ώστε να πνιγούμε στο σκατό. Από την καταβολή του Έκτακτου Τέλους εξαιρούνται οι ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, για τις οποίες ο υπουργός εκτίμησε ότι έχουν ήδη κάνει το σκατό τους παξιμάδι, οπότε η ανωτέρω κύρωση δεν θα είχε αποτέλεσμα. Την ανακοίνωση του κ. Βενιζέλου χαιρετίζει ο Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος εκτιμά ότι αναδεικνύει την αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Οι ελεγκτές της τρόικας αναμένουν περαιτέρω οδηγίες για την επιστροφή τους στην Αθήνα και στο μεταξύ παραθερίζουν στους Αγίους Σαράντα. Ο επίτροπος Όλι Ρεν επισημαίνει ότι το μέτρο κινείται μεν στη σωστή κατεύθυνση, αλλά θα απαιτηθούν εντονότερες προσπάθειες της κυβέρνησης για την υλοποίηση των δεσμεύσεων. Οι αγορές αναθαρρεύουν και οι κυριότεροι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων κινούνται σε θετικό έδαφος.

Το πρωί της Πέμπτης ο οίκος Στάνταρ & Πουρ'ς ανακοινώνει την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Βανουατού, με αποτέλεσμα νέα αναταραχή στα διεθνή χρηματιστήρια. Ο πρόεδρος Ομπάμα εκφράζει την ανησυχία του. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τις αγορές ο Βενιζέλος ανακοινώνει ότι μελετά την επιβολή ειδικού φόρου κατανάλωσης στα υπόθετα, και ο πρωθυπουργός κάνει λόγο για επώδυνα μέτρα. Αργά το απόγευμα γίνεται έκτακτη τηλεδιάσκεψη αξιωματούχων της τρόικας, με τη συμμετοχή των υπουργών οικονομικών Γερμανίας και Γαλλίας. Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος πείθει τους εταίρους και δανειστές μας ότι με τρεις μαντουμαδόρους στη μεσαία γραμμή θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και με ξαφνικές αντεπιθέσεις από τα πλάγια θα μειώσει δραστικά το έλλειμμα του δημοσίου και τα πάντα όλα. Οι ελεγκτές παίρνουν εντολή να επιστρέψουν από τους Αγίους Σαράντα στην Αθήνα το συντομότερο δυνατόν.

Την Παρασκευή, το κλιμάκιο της τρόικας αναχωρεί από την Αλβανία για Αθήνα μέσω Κακαβιάς και Ιωαννίνων. Το ΠΑΜΕ οργανώνει συλλαλητήριο στο σταθμό των ΚΤΕΛ στον Κηφισό, όμως το λεωφορείο κάνει στάση στο Δομοκό, οι ελεγκτές κατεβαίνουν να αγοράσουν κατίκι και ξεχνιούνται, με αποτέλεσμα να χάσουν την αναχώρηση. Ο Βενιζέλος, που τους περιμένει με τρεις ανθοδέσμες και πέντε διμοιρίες ΜΑΤ στον Κηφισό, παθαίνει αποπληξία όταν δεν τους βλέπει να κατεβαίνουν από το λεωφορείο. Φοβούμενος τα χειρότερα, εξαπολύει ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισμό τους, ενώ για καλό και για κακό τηλεφωνεί και στην Αγγελική Νικολούλη.

Η αγωνία κορυφώνεται. Πού βρίσκονται οι ελεγκτές; Ποιος παγίδεψε τον Ρότζερ Ράμπιτ; Πού πήγε η χαμένη παιδική μας αθωότητα; Αυτά και άλλα πολλά, στο επόμενο επεισόδιο.


.

13 σχόλια:

  1. Τα εισητήρια για τα θεάματα στο κολοσαίο πόσο κοστίζουν;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είσαι άπαιχτος ρε φίλε.
    Παραλίγο να πνιγώ από τα γέλια
    καθώς έπινα τον καφέ μου.
    Μου έφτιαξες το πρωινό.
    Μπράβο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χασοδίκη μου φτιαξες τη μαύρη μέρα! Ντουζ πουάν! :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Βενιζελος με 3 ανθοδέσμες και 5 διμοιριες ματ στο κτελ κηφισσού!!!!!
    !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ανώνυμε 11:23,

    ο καζαμίας περιέχει μία τόσο σοβαρή πρόταση για την επίλυση του προβλήματος της χώρας που η διάθεση για τρανταχτό γέλιο υποχωρεί: "Την Ελλάδα εκπροσωπεί ο Νίκος Αλέφαντος, ο οποίος πείθει τους εταίρους και δανειστές μας ότι με τρεις μαντουμαδόρους στη μεσαία γραμμή θα πατάξει τη φοροδιαφυγή και με ξαφνικές αντεπιθέσεις από τα πλάγια θα μειώσει δραστικά το έλλειμμα του δημοσίου και τα πάντα όλα. "

    Ποιος αμφιβάλλει ότι ο Αλέφαντος θα τα είχε καταφέρει πολύκαλύτερα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. εμπνευσμένο χασοδίκη...
    μου εφτιαξες το βράδυ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. σε καλό σου παληκάρι! να σαι καλά το χρειαζόμουν αυτο το γελαστο δυσοίωνο! να εισαι καλά λέμε... Καλό μήνα με μικρή καθυστέρηση σε όλους :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ρε συ, θα πιστέψω ότι έχεις μαντικές ικανότητες!! Πράγματι σήμερα είχαμε θέμα στα χρηματιστήρια... Μπα σε καλό σου!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Τρέμω για αύριο τον φόρο για τους σωλήνες. Και έφαγα και δαμάσκηνα, που με πιάνουν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Σιγά τη μαντεψιά (για τα χρηματιστήρια λέω). Ευκολάκι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)