16 Δεκεμβρίου 2010

Ανεμομαζώματα μιας πορείας

Για τη χτεσινή διαδήλωση στους δρόμους της Αθήνας τα λένε καλά και περιεκτικά εδώ. Προσυπογράφω τις εντυπώσεις, επιβεβαιώνω τις μαρτυρίες, κι έχω να προσθέσω μερικά πραγματάκια μόνο:

1. Εκτός από τα κόμματα, φαίνεται ότι έχει απαξιωθεί πλήρως και ο συνδικαλισμός "κορυφής", αν κρίνουμε από το γεγονός ότι ο κόσμος μπροστά από τη ΓΣΕΕ ήταν ελάχιστος σε σύγκριση με τα μπλοκ που στάθηκαν μπροστά στο Μουσείο και πέρα από αυτό. Επίσης, πάρα πολλά μπλοκ από μικρές οργανώσεις, πρωτοβάθμια σωματεία, επιτροπές γειτονιάς, μέχρι και το Πολιτικό Καφενείο.

2. Αυτή η ιστορία με τα καλόπαιδα με τις κουκούλες απ' τη μια και τα ΜΑΤ απ' την άλλη φαίνεται ότι έχει μετατραπεί σε εθιμοτυπία ή χορογραφία. Διακριτική συμπόρευση χωρίς παρατράγουδα μέχρι το Σύνταγμα, και μετά μερικές μολότοφ απ' τους μεν, ένας τόνος δακρυγόνα απ' τους δε, η πορεία διαλύεται, στόχος επετεύχθη, και οι δύο χορευτές μπορούν να συνεχίσουν το τάνγκο απερίσπαστοι μπροστά από τα Προπύλαια και κατόπιν στο Πολυτεχνείο...

3. Δεν ξέρω τι πίνουν αυτοί οι τύποι της ομάδας ΔΙΑΣ, ΔΕΛΤΑ ή όπως διάολο λέγεται αυτήν την εβδομάδα, πάντως είναι αφιονισμένοι. Αν μάθαινα ότι σνιφάρουν κόκα πριν ξαμολυθούν, δεν θα μου έκανε καθόλου εντύπωση. Όπως και νά 'χει, αυτή η τακτική που έχουν υιοθετήσει, εφόρμηση τύπου ταξιαρχίας ιππικού, αγεληδόν καβάλα στις μοτοσυκλέτες και κατά πάνω στον εχθρό, είναι τρομερά επικίνδυνη κι αν δεν τους μαζέψει κάποιος, αργά ή γρήγορα θα έχουμε νεκρούς. Και πιθανότατα δικούς τους.

4. Η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση αποκαλείται πλέον ευρύτατα "χούντα", δικαίως ή αδίκως είναι άλλη συζήτηση, αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός.

5. Θλιβερή και καταδικαστέα η επίθεση στον Χατζηδάκη, αλλά αν το καλοσκεφτεί κανείς είναι κάτι που θα γινόταν κάποια στιγμή. Φαίνεται ότι έφτασε η ώρα που οι πολιτικοί, ή έστω οι πιο αναγνωρίσιμοι από αυτούς, δεν θα μπορούν πια να κυκλοφορούν στο δρόμο απροστάτευτοι. Αυτό θα πρέπει να μας προβληματίσει όλους, αλλά πάνω απ' όλα τους ίδιους.

6. Αν ήταν ο Πάγκαλος στη θέση του Χατζηδάκη, φοβάμαι πως δεν θα την είχε γλιτώσει με τόσα λίγα...

7. Όλα τα μαγαζιά στη Σταδίου με κατεβασμένα ρολά καθώς περνάει η πορεία, όμως κάποιοι φυλάττουν Θερμοπύλες: ο Βασιλόπουλος delicatessen παρέμεινε ανοιχτός (όχι μέχρι τέλους είναι η αλήθεια) και με αφισούλα απ' έξω, "εδώ το φρέσκο καθημερινό my shushi". Ο ορισμός του "πάω γυρεύοντας" (φτηνά τη γλιτώσανε).

8. Τέλος, μια κουβέντα για την περίφημη περιφρούρηση του ΠΑΜΕ/ΚΚΕ: δεν ξέρω πόσοι το έχουν συνειδητοποιήσει, αλλά πλέον ο όρος ΚΝΑΤ δεν είναι ευφημισμός, είναι πραγματικότητα. Τα παλικάρια στις αλυσίδες περιφρούρησης κρατάνε κάτι ματσούκια από μασίφ ξύλο, με κάτι κομματάκια κόκκινο ύφασμα επάνω για ξεκάρφωμα, τάχα ότι είναι σημαίες, αλλά ας λέμε τα πράγματα με το όνομά τους: είναι ρόπαλα. Αποτελεσματική μέθοδος, δεν λέω, αλλά εμένα με ανατριχιάζει λίγο το να κυκλοφορεί στους δρόμους ιδιωτική κομματική αστυνομία έτσι απροκάλυπτα.

Αυτά.


.

16 σχόλια:

  1. Έχει αρχίσει και γίνεται ρουτίνα όλη αυτή η ιστορία με τις πορείες και τα επεισόδια...
    Βγαίνει κάποιο νόημα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πρώτα πρώτα, ας τα ξεχωρίσουμε λίγο: άλλο οι πορείες, άλλο τα επεισόδια. Δεν πάνε ντε και καλά πακέτο. Επεισόδια σαν τα χτεσινά ασφαλώς και δεν έχουν νόημα, απλώς εκτρέπουν την προσοχή από το κυρίως γεγονός στο δευτερεύον. Και τα καλόπαιδα με τις κουκούλες, αν δεν είναι συνένοχοι, είναι οι ωφέλιμοι βλάκες της καταστολής.

    Πορείες σαν τη χτεσινή, απ' την άλλη, μπορεί και να έχουν νόημα. Εξαρτάται από το ποια θα είναι η συνέχεια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Για εμένα το μυστήριο είναι αλλού. Ποιά ήταν η γιαγιούλα που προστάτευσε με το χέρι της τον Χατζηδάκι? Και κυρίως, γιατί?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ποια μπορεί να είναι η συνέχεια όταν έχουν ήδη δρομολογηθεί και νομοθετικά όλα? Είναι πλέον τόσο ξεπερασμένα όλα αυτά που μοιάζουν ρετρό. Χρειάζονται "σύγχρονοι" τρόποι διαμαρτυρίας και πίεσης. Χρειάζεται να επιστρέψει η φαντασία!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Όταν έμαθα για το Χατζηδάκη, το πρώτο που σκέφτηκα ήταν πως, στην περίπτωση που στη θέση του ήταν ο Παπακωνσταντίνου ή ο Πάγκαλος, σήμερα θα είχαμε κηδεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω με τον οικοδεσπότη ότι κακώς ταυτίζεται η πορεία με τα επεισόδια (για να μην πω ότι είναι και υποβολιμαία αυτή η ταύτιση).
    Επίσης θα συμφωνήσω ότι η πορεία δε στερείται νοήματος και ότι το νόημα εξαρτάται από τη συνέχεια.
    Αλλά αυτό που δε βλέπω είναι αυτή η συνέχεια.
    Όχι επειδή τα νέα μέτρα πέρασαν και νομοθετήθηκαν. Οι νόμοι αλλάζουν. Αλλά επειδή βλέπω μόνο διαμαρτυρία και όχι τον κοινό στόχο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @ xasodikis: Δε διαφωνώ καθόλου μαζί σου. Δεν ταυτίζω σε καμία περίπτωση τις πορείες με τα επεισόδια. Απλώς, αυτοί οι ταραχοποιοί που προκαλούν τα επεισόδια βρίσκουν αφορμή τις πορείες και ξεσπάνε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ ωραίο το κείμενό σου.Με κάλυψε.Και να συμπληρώσω συμπνέοντας με τον ZissisPap,ότι πρέπει να φανταστούμε και νέους τρόπους.Σονορα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Ως γνώστης, και μάλιστα καλός, του συντάγματος και των νόμων της χώρας, μπορείς να υποδείξεις έστω και μια παράβαση που να αφήνει έστω και υποψία "χουντοποίησης";
    Τουλάχιστον ως επιστήμονας γνωρίζεις!
    Κάποιοι που "δεν ξέρουν που πάνε τα τέσσερα" μπορούν να λένε ότι θέλουν...
    Ακόμη και να ισχύει, δλδ κάποιοι να λένε "ευρύτατα" @αλακίες, δεν σημαίνει ότι τις "συζητάμε" κιόλας.
    (Επειδή φράσεις του τύπου "Η σοσιαλιστική μας κυβέρνηση αποκαλείται πλέον ευρύτατα "χούντα", δικαίως ή αδίκως είναι άλλη συζήτηση, αλλά δεν φαίνεται να ιδρώνει το αυτί κανενός." )

    ΥΓ. Τώρα είδες τα ΚΝΑΤ σε πλήρη ανάπτυξη;
    Που είσουν; αγωγές έγραφες;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Θα συμφωνήσω με τον Glam: τα ΚΝΑΥ εμφανίστηκαν στις αρχές του '90, φορώντας κράνη μοτοσυκλετιστών και σχηματίζοντας αλυσίδα. ΚΝΑΤ τους ονόμασαν οι αναρχικοί.
    Εδώ και χρόνια, η πορεία του ΚΚΕ είναι απροσπέλαστη! Επίσης, δεν μπορεί ο καθένας να αποτελέσει κρίκο της αλυσίδας. Τα παλουκάκια, που λες, εμφανίστηκαν γύρω στο 2000, αν θυμάμαι καλά.
    Κατά τα λοιπά, συμφωνώ με τα συμπεράσματά σου. Και ανησυχώ σταθερά. Διότι η ζωή είναι πολύτιμη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Δε διαφωνώ και πολύ. Σύντομα και μεστά, με οργή γενικά, θέτεις κάποιες γνεικότερες πλευρές. Για τα ΚΝΑΤ δε θα σχολιάσω, τα είπανε τα παιδιά όλα. Το θέμα με τα ΜΑΤ είναι το κυρίαρχο. Η στάση τους έχει γίνει πιο επιθετική. Απροκάλυπτα επιτίθενται και ο κίνδυνος απώλειας ζωών είναι εμφανής σε κάθε τυφλό. Ωστόσο, το ίδιο το κίνημα ακόμα δε βρήκε τρόπο να προστατευτεί από τους κουκουλοφόρους (μάτσους ή ανάρχες). Κι εδώ είναι ένα σημαντικότατο ζήτημα, εκτός αν τους θεωρήσουμε μέρος του κινήματος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @athinovio

    Καλή ερώτηση!

    @Ζήσης, Σπύρος και ανώνυμος

    ΟΚ, καταλαβαίνω τι λέτε, δεν διαφωνώ, αλλά μέχρι να βρούμε τον κοινό στόχο + νέους τρόπους πάλης, είναι τουλάχιστον ενθαρρυντικό νομίζω να διαπιστώνουμε ότι δεν έχουμε περιπέσει σε πλήρη αφασία ακόμα. Νομίζω.

    @glam

    Απλώς καταγράφω το γεγονός, δεν ενστερνίζομαι τη θέση. Σεβαστή η γνώμη ότι δεν ασχολούμαστε με κάθε μαλακία που λέγεται, ωστόσο θαρρώ πως κάποιοι στην κυβέρνηση θα έπρεπε να προβληματιστούν λίγο. Το να χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο ο χαρακτηρισμός "χούντα" για μια κυβέρνηση που εξελέγη πριν από 14 μόλις μήνες δεν μπορεί να μας αφήνει αδιάφορους. Είναι βαριές κουβέντες αυτές, κι όταν τις ακούς από τους μέχρι χτες "νοικοκυραίους" κάνουν αίσθηση.

    Για τα ΚΝΑΤ, εντάξει ρε παιδιά, τα ήξερα κι από πριν, αλλά αυτό το πράγμα με τα ρόπαλα (και τα μαύρα σκουφάκια με κεντημένα τα αρχικά ΠΑΜΕ, σαν στολή) δεν το είχα ξαναδεί και μου έκανε εντύπωση.

    @Δείμος

    Κοίτα, επειδή αυτήν την κουβέντα την έχω ξανακάνει: εκτός αν υιοθετήσεις μεθόδους ΚΝΑΤ, το να εκδιώξεις τους μπάχαλους από ένα μπλοκ δεν είναι εύκολο πράγμα. Πάνε πολλοί μαζί και είναι αρματωμένοι με μαδέρια, λοστούς κλπ. Ο κόσμος που κατεβαίνει στις πορείες δεν είναι ντε και καλά κομάντο, είναι άνθρωποι που θέλουν απλώς να διαδηλώσουν, όχι να παίξουν ξύλο. Ειδικά προχτές, που εκτός από το ΠΑΜΕ τα υπόλοιπα μπλοκ ήταν πολλά και σχετικά ολιγομελή, ήταν εξαιρετικά δύσκολο να αυτοπεριφρουρηθούν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Όντως έχουν πρόβλημα τα σχόλια, βγάζουν (λανθασμένο) μήνυμα ότι δεν έγιναν δεκτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Γεια και πάλι,είμαι η Σονόρα,και έγραψα σαν ανώνυμη,γιατί δεν δέχεται την πλήρη διεύθυνση. Αυτό όμως εδώ και 2 ημέρες μου συμβαίνει και αλλού όχι μόνο στο δικό σου ιστολόγιο. Και να συμπληρώσω ότι γέλασα με την έκπληξή σου στο 8,και το 3. Αφιονισμένους τους έλεγαν κάποτε οι λαικοί άνθρωποι, όσους «δεν καταλάβαιναν Χριστό»,αργότερα.Και το κεντηματάκι πρώτη φορά το ακούω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Μπααα
    Ο πάγκαλος θα έδινε μία και θα διέλυε τους διαδηλωτές ως μπάλα του μπόουλινγκ που πέφτει σε κορύνες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)