09 Απριλίου 2009

(Πα)παρόλες

Εντάξει. Ότι ο πολιτικός κόσμος της χώρας πάσχει από έλλειψη σοβαρότητας, το ξέραμε. Ότι μπορεί ο καθένας να ξεστομίσει ό,τι σαχλαμάρα του περάσει από το τσερβέλο, κι αυτό το ξέραμε.

Αλλά, ρε γαμώτο, κάπου πρέπει να υπάρχουν και όρια.

Χτες ο Καταλληλότερος έκανε μια ομιλία στη Βουλή, που αν αντέξει να τη διαβάσει κανείς ολόκληρη θα καταλήξει να τραβάει τα μαλλιά του. Θα σταθώ σε μία μόνο περικοπή:
"Χρησιμοποιούν [σ.σ. οι κουκουλοφόροι] διάφορα μέσα (κουκούλες ή κράνη) για να καλύπτουν τα χαρακτηριστικά τους. Συνδέονται, πολλές φορές, με κοινούς εγκληματίες. Αποδεικνύεται -προκύπτει αυτό και από τις συλλήψεις- ότι οι εξτρεμιστικές δράσεις και το κοινό έγκλημα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία".

"Κοινό έγκλημα" είναι οι έμποροι ναρκωτικών και λευκής σαρκός, οι νονοί της νύχτας, οι επαγγελματίες δολοφόνοι και ληστές. Ποιες ακριβώς είναι οι αποδείξεις που επικαλείται ο πρωθυπουργός και που συνδέουν αυτό το κοινό έγκλημα με τις εξτρεμιστικές δράσεις -ακόμα και τις πιο ακραίες; Από ποιες συλλήψεις προκύπτει αυτή η απόδειξη; Δεν αποκλείω το ενδεχόμενο να ξέρει ο Καραμανλής κάτι παραπάνω από εμάς, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί δεν φροντίζει να το μάθουμε κι εμείς.

Μέχρι να το κάνει, μέχρι να τις δούμε κι εμείς αυτές τις αποδείξεις, δικαιούμαστε νομίζω να θεωρούμε ότι ο Καταλληλότερος δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ρίξει άλλο ένα ανακάτεμα στην κατσαρόλα όπου σιγοβράζει ο χυλός: χυλός φτιαγμένος με παράταιρα υλικά, και γι' αυτό άνοστος. Χρήσιμος όμως για την κυβέρνηση, ποικιλοτρόπως χρήσιμος, αφού -ας πούμε- μπορεί να δικαιολογήσει εν μέρει την ανικανότητά της: Τι θέλετε να κάνουμε, όταν αντιμετωπίζουμε ένα νέο φαινόμενο, μια ανίερη συμμαχία ανάμεσα σε αντιεξουσιαστές εξτρεμιστές και κοινούς εγκληματίες, όταν μάλιστα χρησιμοποιούν και νέες, κορυφαίες τεχνολογίες όπως τα SMS;

Χαιρέτα μου τον πλάτανο. Να θυμίσουμε πάντως στην πρωθυπουργάρα μας ότι, μέχρις ώρας, οι μόνες χειροπιαστές "αποδείξεις" που έχουμε δει με τα ματάκια μας, δηλαδή κάτι βίντεο και κάτι φωτογραφίες, υποδεικνύουν ότι συγκοινωνούντα δοχεία είναι μάλλον οι κουκουλοφόροι και η αστυνομία. Και να του θυμίσουμε ακόμα ότι, μέχρις ώρας, κανείς αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας δεν έχει στέρξει να δώσει μία πειστική εξήγηση για το τι γύρευαν εκείνα τα καλόπαιδα με τις κουκούλες και τα λοστάρια ανάμεσα στα ΜΑΤ.


Αλλά τις μπαρούφες του Καταλληλότερου συναγωνίζεται σθεναρά ο Δήμαρχος Αθηναίων, που δεν δίστασε χτες να παραλληλίσει τους πολίτες που διαδηλώνουν ενάντια στις πολιτικές του με τους παρακρατικούς που δολοφόνησαν τον Λαμπράκη. Καμαρώστε τον.

Εντάξει, για τον Κακλαμάνη δεν έχω να πω πια τίποτα περισσότερο. Ο άνθρωπος είναι επικίνδυνος, τελεία και παύλα. Η νοοτροπία που προάγει είναι επικίνδυνη, η πολιτική του είναι επικίνδυνη, η όλη παρουσία του είναι προσβολή για την Δημοκρατία. Και όσο πάει χειροτερεύει. Και δεν βλέπω κανέναν να βρίσκεται για να του βάλει χαλινάρι, απεναντίας μάλιστα, πάει σύννεφο η αβάντα. Οπότε η μόνη λύση είναι να τον τιμωρήσει ο κόσμος. Ένα γερό στραπάτσο στις επόμενες εκλογές.

Το κακό είναι ότι μένει πολύς καιρός μέχρι τότε, και ένας θεός ξέρει τι έχουμε να ακούσουμε ακόμα.


.

22 σχόλια:

  1. Τι να πούμε; Ο άνθρωπος κρίνει εξ ιδίων τα αλλότρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλημέρα.

    Καταλαβαίνω ότι δεν είναι το θέμα του άρθρου, αλλά βρίσκω τον όρο "εμπόριο λευκής σαρκός" υπερβολικά ρατσιστικό, λες και αν δεν είναι λευκά τα θύματα δεν είναι εξίσου απεχθές.

    Κατά τα άλλα, "η θάλασσα είναι βρεγμένη." Αν έπρεπε να περιμένουμε τόσα χρόνια για να καταλάβουμε ότι ο Καταλληλότερος έχει χαμηλότερο IQ και χειρότερο πολιτικό λόγο από τον Bush, μάλλον έχουμε πρόβλημα. (Βέβαια μάλλον το ίδιο ισχύει και για τον Επόμενο.) Το τραγικό είναι ότι είναι όχι μόνο ο εξυπνότερος εκ των ψηφόρων του, αλλά και όντως ο Καταλληλότερος. Αυτό δε λέει κάτι γι αυτόν, ούτε για το Bush. Λέει για τους υπόλοιπους Έλληνες, εμάς. Είμαστε όλοι μαλάκες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Και πάλι δε σε καταλαβαίνω φίλε Χασοδίκη.
    Αν δεν κάνω λάθος, οι ληστείες τραπεζών συνιστούν "κοινό έγκλημα", και όπως είναι γνωστό "άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου" έχουν συλληφθεί για ληστείες τραπεζών, και όχι μόνο μία φορά (εκτός από γιο του Βούτση, προχείρως μου έρχεται και η ληστεία της Εθνικής Τράπεζας το 2006, όπου συνελήφθη ο Γ. Δημητράκης μετά από ανταλλαγή πυροβολισμών). Επομένως πώς δεν προκύπτει η σύνδεση που έκανε ο Καραμανλής; Εκτός αν πούμε πλέον ότι η ληστεία τραπεζών δεν είναι κοινό έγκλημα αλλά "απαλλοτρίωση" όπως τη λένε στα Εξάρχεια - οπότε απλώς θα βάλω τα γέλια.
    Και όσο για τους ασφαλίτες κουκουλοφόρους, το έχω ξαναπεί αλλά δε φαίνεται να γίνεται αντιληπτό: όπως υπάρχουν αστυνομικοί που κάνουν τα πρεζόνια για να πιάσουν ναρκεμπόρους, όπως υπάρχουν αστυνομικίνες που κάνουν τις πόρνες για αντίστοιχους λόγους, έτσι υπάρχουν και αστυνομικοί που κάνουν τους κουκουλοφόρους για να πιάσουν κουκουλοφόρους. Ο μύθος ότι "οι κουκουλοφόροι είναι μπάτσοι" κατέρρευσε το 1994, όταν έγινε η προσαγωγή των "πεντακοσίων" στη ΓΑΔΑ και είδαν όλοι ποιοι ήταν οι κουκουλοφόροι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Είναι κρίμα η μόνη σοβαρή κριτική που ασκείται σ'αυτά τα ανίκανα κομματικά στελέχη (τίποτα παραπάνω δεν είναι εξάλλου) να προέρχεται από "μια χούφτα" μπλογκς.

    Αυτό μόνο, ελπίζω να έχεις κουράγιο και να συνεχίσεις τα εξαιρετικά πόστ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Σπύρος

    Νομίζω ότι και η διατύπωση που επιλέγει να χρησιμοποιήσει κανείς, και ειδικά ο πρωθυπουργός, έχει τη σημασία της και δεν πρέπει να την προσπερνάμε: "Αποδεικνύεται ότι οι εξτρεμιστικές δράσεις και το κοινό έγκλημα αποτελούν συγκοινωνούντα δοχεία", είπε ο Καραμανλής. Αυτό σε απλά ελληνικά σημαίνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω τόσο από τις εξτρεμιστικές δράσεις όσο και από το κοινό έγκλημα, ή ότι εν πάση περιπτώσει πηγαινοέρχονται από τον έναν χώρο στον άλλον. Είναι μια γενίκευση αυθαίρετη, που δεν υποστηρίζεται από στοιχεία: οι δύο (τρεις, πέντε, δέκα) περιπτώσεις ληστειών τραπεζών που μπορεί να μνημονεύσεις νομίζω ότι δεν επαρκούν για να την στηρίξουν, και μάλιστα σε επίπεδο "αποδείξεως".
    Επίσης, ναι μεν δεν θα αντιλέξω ότι οι ληστείες τραπεζών είναι ληστείες και όχι απαλλοτριώσεις, αλλά ας κάνουμε μια διάκριση κι ας δεχτούμε ότι άλλο πράγμα είναι π.χ. ο αντιεξουσιαστής που ληστεύει την τράπεζα για να αγοράσει όπλα και να στραφεί "κατά του καθεστώτος", και άλλο ο επαγγελματίας ληστής. Ας μην μπούμε στη συζήτηση αν μιλάμε για "πολιτικό έγκλημα" ή όχι (επιγραμματικά: η γνώμη μου είναι πως όχι), αλλά και "κοινό έγκλημα" δεν το λες -νομίζω.

    Όσο για τους ασφαλίτες κουκουλοφόρους: το τέχνασμα αυτό (agent provocateur δεν λέγεται;), πέραν του φιλοσοφικού ζητήματος αν είναι θεμιτό ή όχι, έχει άλλη επικινδυνότητα όταν συζητάμε για κάποιον που παριστάνει το βαποράκι και άλλη για κάποιον που εν μέσω ξαναμμένου πλήθους παριστάνει τον βάνδαλο. Όσο για την αποτελεσματικότητά του, στην πράξη δεν έχει αποδειχθεί. Και βέβαια, αυτοί οι κουκουλοφόροι ούτε να συλληφθούν ποτέ πρόκειται, ούτε να τους δούμε, έτσι; Ό,τι κι αν κάνουν.

    @Polyvios

    Έχεις ένα δίκιο για τον όρο. Αλλά είναι καθιερωμένος πλέον και τον χρησιμοποίησα χωρίς να το ψειρίσω πολύ. Εννοείται πάντως ότι το χρώμα της σαρκός δεν παίζει κανέναν ρόλο -το ίδιο απεχθής είναι η πράξη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Α, και κάτι ακόμα: τόσο η περίπτωση Βούτση όσο και αυτή του Δημητράκη δεν είναι του τελευταίου τριμήνου, είναι αρκετά παλιότερες. Τη σύνδεση αυτή, όμως, δεν θυμάμαι να την είχε τολμήσει κανείς τότε -ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σπύρο, να μου επιτρέψεις να μην πείθομαι καθόλου για τους Σέρπικο της αστυνομίας, σε ειδική αποστολή για να συλλάβουν κουκουλοφόρους. Το ευφάνταστο αυτό σενάριο δεν εξηγεί ούτε γιατί σε κάθε μα σε κάθε πορεία υπάρχουν μαρτυρίες (και οπτικά τεκμήρια) για κουκουλοφόρους που βγαίνουν από τις κλούβες ή από τις τάξεις των αστυνομικών και τα σπάνε (κάτι που κανείς undercover αστυνομικός δεν κάνει) ούτε γιατί όλοι αυτοί οι ατρόμητοι αστυνομικοί σε μυστική αποστολή δεν έχουν συλλάβει κανέναν. Όσο για την περίφημη σύλληψη των 500, τι περίμενες δηλαδή; Να συλλάβουν συναδέλφους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ουπς, με πρόλαβε ο οικοδεσπότης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ Χασοδίκη, κάνετε απόλυτο λάθος για τους κουκουλοφόρους μπάτσους, είναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΙ στο θεάρεστο έργο τους.

    Δείτε ένα χαρακτηριστικό ενσταντανέ από σύλληψη ενός σιχαμένου εγκληματία του ποινικού και αντιτρομοκρατικού δίκαιου.

    Που να τον κρεμάσουν στο Σύνταγμα!

    ΥΓ Σπύρο, έμπαινε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ρε παίδες, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω σε τι ακριβώς φταίει η σύγχρονη τεχνολογία! Δηλαδή, αν δεν υπήρχαν blogs, sms, mms κλπ, δεν θα υπήρχαν βανδαλισμοί, εμπρησμοί και τα συναφή; Τόσο κόπανοι είναι οι κακοί, που δεν μπορούν να οργανωθούν με απλά τηλεφωνήματα σε σταθερά ή με συναντήσεις; Δεν μιλάμε δα για τίποτα μεραρχίες, για μικροομάδες μιλάμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @ χασοδίκη:

    "συγκοινωνούντα δοχεία" δε σημαίνει ότι οι ίδιοι άνθρωποι βρίσκονται πίσω τόσο από τις εξτρεμιστικές δράσεις όσο και από το κοινό έγκλημα - σημαίνει ότι κάποιοι άνθρωποι κινούνται και στους δύο χώρους, ή τέλος πάντων έχουν επαφή και με τους δύο. Με άλλα λόγια, δε σημαίνει ότι οι δύο κύκλοι επικαλύπτονται πλήρως, αλλά μερικώς. Αυτό δε νομίζω ότι είναι υπερβολή να το πει κανείς, και ούτε χρειάζεται πάνω από μερικά παραδείγματα για να το αποδείξει.

    Όσο για την ενδιαφέρον ζήτημα των κινήτρων της ληστείας, δεν έχω καμία δυσκολία να συμφωνήσω μαζί σου ότι κάποιος που διαθέτει το προϊόν της ληστείας στην αγορά όπλων, υλικών κλπ. "για τον αγώνα" (τον όποιο αγώνα) δε μπαίνει ηθικά στην ίδια μοίρα με τον κοινό ληστή. Υπό ορισμένες προϋποθέσεις θα συζητούσα και το χαρακτηρισμό τους εγκλήματος ως πολιτικού. ΑΛΛΑ: πώς ακριβώς είμαστε σίγουροι αν -και σε ποια έκταση- το προϊόν της ληστείας διατέθηκε σε "αγώνα"; Για να γίνω σαφέστερος: έστω ότι από μια λεία ληστείας 50.000 Ευρώ, ο "αντιεξουσιαστής" διαθέτει 6.000 Ευρώ για να βγουν 3 φουρνιές αφίσες, 4.000 Ευρώ για ν' αγοράσει ένα Καλάσνικοφ από την αλβανική μαφία (ουπς- νατα πάλι τα συγκοινωνούντα δοχεία), και με τα υπόλοιπα 40.000 Ευρώ συντηρείται με άνεση "περιφρονώντας το βραχνά της μισθωτής εργασίας" (=τεμπελιάζοντας). Πού ακριβώς γέρνει η πλάστιγγα και πόσο τελικά διαφέρει από τον κοινό ληστή που έχει στόχο αποκλειστικά το τελευταίο;

    Τώρα ως προς τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς: οι ενστάσεις που θέτεις ως προς την αποτελεσματικότητά τους, αφ' ενός απαντήθηκαν και με φωτογραφία από τον JustAnotheroneGoneOff, και αφ' ετέρου είναι πέραν του αρχικού μας θέματος. Ρώτησες ποιο σκοπό εξυπηρετούν οι κουκουλοφόροι αστυνομικοί, έδωσα μιαν απάντηση - πειστική νομίζω. Το αν είναι αποτελεσματικοί σε αυτό το σκοπό ή όχι, είναι άλλο ζήτημα - εγώ θα απαντούσα "λίγο".

    @ π2:
    Έχω δει πειστήρια (φωτογραφίες και βίντεο) κουκουλοφόρων να χαριεντίζονται με αστυνομικούς (προφανώς συναδέλφους τους), αλλά όχι να προβαίνουν εκείνοι σε σπασίματα. Αν έχεις κάποιο στοιχείο εσύ, να αναθεωρήσω.
    Ως προς τους "πεντακόσιους" δε, το ζήτημα δεν είναι αν υπήρχαν ΚΑΙ αστυνομικοί ανάμεσά τους που δεν προσήχθησαν / αφέθηκαν ελεύθεροι, αλλά ότι οι προσαχθέντες τελικά αποδείχθηκε ότι δεν ήταν αστυνομικοί - άρα διαλύεται αυτομάτως ο ισχυρισμός ότι οι κουκουλοφόροι είναι (μόνο) αστυνομικοί και προκύπτει ότι είναι (κατά μεγάλο ποσοστό) μη αστυνομικοί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Θα ελεγα πολλα , αλλα μαλλον με καλυψε ο Σπυρος.Και φυσικα υπαρχει συνδεση,και φυσικα υπαρχει χαιδεμα αυτιων απο πολιτικες παραταξεις σαν το ΣΥΡΙΖΑ που επρεπε να πεσουν συριζα τα ποσοστα του,οταν καηκε η Αθηνα για να καταδικασει τα ΅παιδια΅΅.Αλλα βλεπεις κατα το Π.Κ.Σ. (Ποινικο Κωδικα του Συριζα) αν ληστεψω εγω,ειμαι ληστης.Ο γιος του Βουτση απαλλοτριωνει ...πως τυχαινε ρε φιλε μου κατι επαναστατες να ειναι απο καλες οικογενειες.Ας παει να απαλλοτριωσει την περιουσια του πατερα του.Αρκετα πια...Και την μπαζα που κανουν σιγα μην την δινουν σε αφισοκολλησεις ! Μα σε ποιο τυπογραφειο πανε ; Ολα αυτα ειναι ΑΣΤΕΙΑ.Ο αστυνομικος φυσικα ηταν δολοφονος (το πηδηξαμε το τεκμηριο αθωοτητας) η 17Ν εκανε "εκτελεσεις" κατα την Ελευθεροτυπια).
    Οσο για τους μπατσους-κουκουλοφουρους , ειναι τοοσ γελοιο...τι να πει κανεις..ο Αλαβανος γιάυτο τοσο καιρο δισταζει να καταδικασει τους κουκουλοφορους ;Και εδω με καλυψε ο Σπυρος.¨
    Και ας μας πει ο υιος Βουτσης που θα διαθεσει την υπολοιπη λεια που απαλλοτριωσε (μην χεσω) για να δεις τι καλα γινεται η συνδεση.
    α...οσα για τα κινητρα του δραστη ; Ποσο διαφορετικα θα μιλαγατε τωρα ολοι εσας αν ηταν μια ακροδεξια οργανωση που ληστευε τραπεζες για τον δικο της αγωνα και για αφισες ; Αρκετα με την υποκρισια..Βγηκε και ο Λαικιζοπουλος προχτες,και ουτε λιγο πολυ ηθελε να βγαλει λαδι τον υιο Βουτση.Κατι τετοια ακουγονται,και ζηταει ο κοσμος ασυτηροτερα μετρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αν, λέω αν, πιστεύετε ότι ο "μπράβος δολοφόνος", ο ληστής τραπεζών, ο σωματέμπορας, και όλα τα καλά παιδιά είναι αυτοί που συμετέχουν σε εκδηλώσεις βίας (σπασίματα κάψίματα γκαζάκια κ.λπ.)τι να πω; άλλη όρεξη δεν είχαν όλοι αυτοί από το να τρέχουν στην Σκουφά και να σπάζουν αμάξια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. sto palystation θα τα είδε αυτά να γίνονται. Όσο για τον Κάκλαμαν που θα βάλει λέει ξανά υποψηφιότητα τι να πώ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Το ότι είναι ασφαλίτες στην φωτο, και στραβός το βλέπει!( αν δεν έχετε ζήσει στην παρανομία .....τι να σας κάνω;))
    Όσο για την αποτελεσματικότητα ή μή, της λειτουργίας της "Ασφάλειας" μπορείς να ρωτήσεις όποιον παλιό αριστερό θέλεις....... (Προσοχή την αποτελεσματικότητα κρίνουμε!!)
    (Για τους νεότερους: Πριν την χούντα, ο διοικητής ασφαλείας στην Αθήνα, γνώριζε με το “μικρό τους” όλους τους παλιούς της αριστεράς ενώ συχνά σε εργατικές συγκεντρώσεις , φορώντας φόρμα μοίραζε ο ίδιος Ριζοσπάστη ....... )

    Το τραγικό σήμερα είναι ότι σε διαδηλώσεις 20αρηδων έστειλαν 40αρηδες κοντοκουρεμένους, φυσικό ήταν να καταφύγουν οι ίδιοι για προστασία ..........

    Για να το τελειώσω !! “ Είναι έγκλημα κατά της ανθρωπότητας η μη χρήση κατασκόπων” glam.


    Διαφωνείτε;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. ΛΙΓΑΚΙ ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ, ΑΛΛΑ...
    Αγαπητέ Χασοδίκα,

    συνήθως συμφωνώ με πολλά από όσα λές αλλά έχεις και εσύ το δικαίωμα στην μ....α και να με συμπαθάς (άλλωστε είναι γνωστή η ρήση του Επ. Κάλαχαν για τις γνώμες).

    Λες λοιπόν:
    Επίσης, ναι μεν δεν θα αντιλέξω ότι οι ληστείες τραπεζών είναι ληστείες και όχι απαλλοτριώσεις, αλλά ας κάνουμε μια διάκριση κι ας δεχτούμε ότι άλλο πράγμα είναι π.χ. ο αντιεξουσιαστής που ληστεύει την τράπεζα για να αγοράσει όπλα και να στραφεί "κατά του καθεστώτος", και άλλο ο επαγγελματίας ληστής. Ας μην μπούμε στη συζήτηση αν μιλάμε για "πολιτικό έγκλημα" ή όχι (επιγραμματικά: η γνώμη μου είναι πως όχι), αλλά και "κοινό έγκλημα" δεν το λες -νομίζω.

    Ε, εγώ νομίζω ότι το λες και το παραλές κοινό έγκλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @notiv

    Ευχαριστώ!

    @Αγησίας

    Πέραν αυτού που λες, είναι per se γελοίο να χαρακτηρίζεις "νέα τεχνολογία" το SMS...

    @Σπύρος

    Περί "συγκοινωνούντων δοχείων": εντάξει, οι ερμηνείες μας διαφέρουν. Εγώ εξακολουθώ να πιστεύω ότι, με τη διατύπωση που χρησιμοποίησε ο Καραμανλής (και δεν νομίζω ότι ήταν τυχαία) διαπράττει το εξής λογικό σφάλμα: από δύο υποσύνολα (του α/α χώρου και του κοινού εγκλήματος) συνάγει ένα γενικό συμπέρασμα για τα αντίστοιχα ευρύτερα σύνολα. Και μάλιστα, το χαρακτηρίζει και αποδεδειγμένο. Αν ήμουν σίγουρος ότι τη διάκριση που μπορείς να κάνεις εσύ μπορεί να την κάνει και η πλειοψηφία της κοινής γνώμης, ειδικά στην τρέχουσα χρονική συγκυρία, πιθανόν να μην το σχολίαζα ή να το σχολίαζα διαφορετικά. Αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος.
    Για τη διάθεση των προϊόντων ληστειών κλπ.: εντάξει, δέχομαι τον προβληματισμό σου, αλλά -με δεδομένο ότι δεν έχουμε στοιχεία για το πού πάνε πραγματικά αυτά τα χρήματα- ας δώσουμε στους δράστες το benefit of the doubt και ας επιμείνουμε -προτείνω- στην ουσιώδη διαφορά των κινήτρων και επομένως των αιτίων που γεννούν το ένα και το άλλο έγκλημα.
    Όσο για τους κουκουλοφόρους αστυνομικούς: βασικά, εγώ δεν ρώτησα τίποτα. Θα προτιμούσα όμως την εξήγηση που δίνεις εσύ, και που είναι αρκετά πειστική, να την έδινε κάποιος αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, που θα υποχρεωνόταν βέβαια να απαντήσει και σε μερικές δύσκολες ερωτήσεις, όπως π.χ. αν τα λοστάρια συμπεριλαμβάνονται στον χορηγούμενο από την υπηρεσία αμυντικό οπλισμό, ή αν και με ποιον τρόπο ελέγχονται οι συγκεκριμένοι under cover αστυνομικοί για τη δράση τους. Δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση έχουμε, μια λογοδοσία αυτού του είδους δεν νομίζω ότι είναι παράλογη απαίτηση. Και μην μου πεις ότι δεν θα ήθελε π.χ. το ΥΔΤ να αποκαλύψει το τέχνασμα: το ξέρει όλος ο κόσμος!
    Τη δε αποτελεσματικότητά τους τη σχολιάζω σε σύγκριση με τον αντικειμενικά αυξημένο κίνδυνο που ενέχει η τακτική αυτή στην προκειμένη περίπτωση, και που είναι σαφώς μεγαλύτερος απ' ό,τι στην περίπτωση του αστυνομικού που παριστάνει το πρεζόνι. Διαφωνούμε σε αυτό;

    @JAGO

    Κατά πρώτον, ο Σπύρος δεν είναι ΚΑΘΟΛΟΥ γκαγκά. Και κατά δεύτερον, μια χαρά συζητάμε εδω πέρα και δεν βλέπω γιατί θα πρέπει να το χαλάμε με τέτοιου είδους σχόλια.

    @glam

    Υποτίθεται ότι έχουμε κάνει κάποια βηματάκια μπροστά από τη δεκαετία του '60 όμως, έτσι δεν είναι; Όσο για το απόφθεγμα που διατυπώνεις, επιφυλάσσομαι να το σκεφτώ και να τοποθετηθώ.

    @Άγγελος

    Σε επίπεδο ποινικού δικαίου, συμφωνώ (με κάποιες επιφυλάξεις ίσως, αλλά συμφωνώ). Σε επίπεδο πολιτικής συζήτησης όχι: άλλα τα κίνητρα και επομένως άλλη η γενεσιουργός αιτία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Den mporouses na spataliseis oute 5 lepta apo ton xrono sou na mou apantiseis.Se allous pou afinoun sxolia tou typou "o Spyros einai gaga" apantises mia xara.Profanos i kommatiki tyfla ("o anthropos einai epikindynos") se syndysmo me alla anedafika (to parakratos pou skotose ton Lampraki kai alla tetoia geloia) gia na dikaiologiseis tin via pou dioxeteutai os dithen-kai-kala epanastasi,den sou epitrepoun na deis pera apo tin myti sou.Poly tha ithela na do to grafeio sou na apallotrionetai i na kaigetai giati to kathe kolopaido kanei epanastasi..a xehasa,einai oi mpatsoi pou ta spane .Den varehikate,auto to geloio epixerima?Mia xara sta eipe o Spyros..
    Oxi,ta blogs den ypothalptoun tin via,para mono tin atermoni vlakeia,kapoion typon pou nomizoun oti diekdikoun to alathito kai apo kato oi aulikoi tous afinoun comments latreias (bravo xasodiki! sosta ta les).Einai tyxaio,oti comments afinoun oi idioi kai oi idioi ?
    Auta kai Kali Anastasi...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Δεν προτίθεμαι να δώσω πολιτικό άλλοθι σε βίαιες πράξεις μειοψηφιών, διαχωρίζοντας την "πολιτική" από την "ποινική" ληστεία. Ο φίλος με τους λογαριασμούς του "τρεις το λάδι, τρεις το ξύδι και τόσα στη τσέπη" είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα.
    Μια πραγματικότητα, που "επέτρεψε" το καθεστώς να υπάρχει, να αναπαράγεται και να κληρονομείται.
    Απαξίωσε το καθεστώς να ερευνήσει το "πόθεν έσχες" παλαιότερων συλληφθέντων οργάνων εκείνων των πρώτων οργανώσεων. Απαξίωσε να "ερευνήσει" που βρέθηκαν αμοιβές δεκάδων εκατομμυρίων προς δικηγόρους, που δεν διαπραγματεύονται την αμοιβή τους, στο όνομα της τσάμπα διαφήμισης, που προσέφερε η δίκη των δικών.(500.000 έγραφε η απόδειξη).
    Το καθεστώς "προσέφερε" δια της σιωπής του, προσοδοφόρο επαγγελματικό και ενίοτε "επαναστατικό" προσανατολισμό.
    Καράβια ταξιδεύουν στις θάλασσες του κόσμου, ξεπλένοντας χρήμα και αίμα στο όνομα της αντίστασης. Και ποιος ξέρει πόσα άλλα...

    Κάποια δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, που μίλησαν τις πρώτες μέρες της σύγχισης για "επαναστάτη" - ιδιοκτήτη πλοίου, όλως περιέργως το μετέτρεψαν σε απλό ναύτη και ουδέποτε επανήλθαν στο θέμα. Τον (Εφοπλιστή) διάβαζε στη φυλακή, από χόμπυ. Βέβαια, δεν είναι αυτό το "αποδειχτικό" στοιχείο.
    Άλλα ήταν τα στοιχεία, που οδηγούσαν σε απαξίωση των δήθεν "επαναστατών". Όμως, το Καθεστώς, το δήθεν απειλούμενο από την "επαναστατική" δράση σεχτών, ουδέποτε θέλησε να ερευνήσει.
    Στην Ελλάδα των δήθεν εχόντων, ακόμα και η επανάσταση είναι μπίζνες.
    Και για να μη χαριστώ στο καθεστώς. Ο κ. Καραμανλής δεν δικαιούται δια να ομιλεί, όντας στο σπίτι του κρεμασμένου, με τους συμβούλους και τους βουλευτές που έχει, εκ Κήτης ορμώμενους/ες. Μήπως, δεν υπάρχει και μάλιστα δικαστικά αποδεδειγμένη, έστω και επιδερμικά, διαπλοκή της καθεστωτικής πολιτικής με το ποινικό έγκλημα;
    Να μην πάμε μακριά, λοιπόν. Μόνο ως τη λεβεντογέννα Κρήτη.
    Πολιτικός σε πρόσφατο βιβλίο του επαινεί σαν γραφικότητα τη ζωοκλοπή και την "νομιμοποιεί", γράοντας, ότι είναι κάτι που μοιάζει με τον καπιταλισμό!!
    Αλήθεια, γιατί δεν προχώρησε η έρευνα και ο έλεγχος για το ξέπλυμα του ναρκοχρήματος στις τράπεζες της Κρήτης, μετά το "ατύχημα" των Ζωνιανών;

    Να μην "νομιμοποιούμε" την εκληματική βία των μειοψηφιών. Οπαδοί μιας άλλης Ολιγαρχίας είναι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @Anomimos

    Δεν δίνουμε πολιτικό άλλοθι, λέμε απλά ότι υπάρχει (ενδεχομένως) μία ουσιώδης διαφορά. Προσωπικά είμαι κατά του "ένοπλου αγώνα", αλλά μέχρι αποδείξεως του εναντίου δεν θα τον βάλω συλλήβδην στο ίδιο τσουβάλι με τους νονούς της νύχτας π.χ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Sosta,allios na se skotonei o epanastatis gia xari tou agona kai allios o nonos tis nyxtas.Exei alli xari.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)