07 Απριλίου 2009

Καθρεφτάκια και χαντρούλες

Τις τελευταίες μέρες έχω χάσει λίγο την επαφή με την επικαιρότητα, για διάφορους λόγους -εξ ου και η σιωπή στο μπλογκ. Δεν μου διέφυγε όμως η εικόνα της συνάντησης Καραμανλή-Ομπάμα στο Στρασβούργο, άλλωστε έπαιξε αρκετά στα δελτία ειδήσεων: στο κάτω κάτω της γραφής, πόσες ακόμα ευκαιρίες θα έχει ο πρωθυπουργός μιας κυβέρνησης που παραπατάει να τραβήξει επάνω του, έστω και από σπόντα, τα φλας των φωτογράφων;

Στα τηλεοπτικά πλάνα είδαμε τους δύο ηγέτες να ανταλλάσσουν διάφορες ευχάριστες και κομ-ιλ-φω κοινοτοπίες, τονίζοντας τους ιστορικούς δεσμούς μεταξύ των δύο χωρών μπλα μπλα μπλα, και πόσο εμπνεύστηκαν οι αμερικανοί επαναστάτες από τους αρχαίους ημών προγόνους, μα σας παρακαλώ, τι λέτε, κι εμάς οι δικοί μας επαναστάτες του εικοσιένα να δείτε πόσο εμπνεύστηκαν από τους δικούς σας, γιορ βέρι κάιντ μίστερ πρέζιντεντ, πληηζ, θενκ γιου.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση ήταν η διαφορά στο ύφος μεταξύ Ομπάμα και Καταλληλότερου. Ο πρώτος μοστράριζε το κλασικό απαστράπτον χαμόγελο και την απαράμιλλη άνεση του καλού δημοσιοσχεσίτη, που ξέρει ότι έχει να κάνει μ' έναν μυστήριο και ολίγον μπαταξή πελάτη, στον οποίο επιβάλλεται να πεις και μια καλή κουβέντα ακόμα κι αν δεν την πολυ-εννοείς, αν μη τι άλλο χάριν καλών τρόπων βρε αδερφέ.

Ο δικός μας, από την άλλη, καμάρωνε σαν γύφτικο σκεπάρνι. Μ' ένα χαμόγελο ίσαμε τ' αυτιά, τον έβλεπες και σκεφτόσουν ότι μπορεί και νά 'χει κατουρηθεί από τη χαρά του. Κατανοητό, βέβαια: με τέτοια μαύρα χάλια εντός των τειχών, ακόμα και η λιγοστή -χολυγουντιανής εσάνς- λάμψη από το εξωτερικό, καλοδεχούμενη είναι και με το παραπάνω μάλιστα.

Βεβαίως, το καλό κλίμα, το τσάι και η συμπάθεια δεν εμπόδισαν τον σύμμαχο Ομπάμα να δηλώσει αργότερα πόσο ανυπομονεί να καλωσορίσει τη Μακεδονία (σκέτο) στους κόλπους του ΝΑΤΟ, δήλωση που ο δικός μας έκανε πως δεν άκουσε, δανειζόμενος για την περίσταση τα προσόντα του υπερυπουργού Σουφλιά.

Εν πάση περιπτώσει, είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα, που έλεγε και ο Ντίνος Ηλιόπουλος, και απόδειξη το σημερινό παραπολιτικό που διάβασα στην Ελευθεροτυπία: "Ο Κύπριος πρόεδρος υπενθύμισε στον νέο πλανητάρχη την προεκλογική δήλωσή του για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο. Αυτός χαμογέλασε και ο κ. Χριστόφιας ικανοποιήθηκε!".

Μια φορά κι έναν καιρό, ήταν οι ευρωπαίοι κονκισταδόρες που μοίραζαν χαντρούλες και καθρεφτάκια στους ιθαγενείς της Αμερικής. Παρατηρώ ότι η καλή αυτή συνήθεια επιβιώνει ακόμα, μάλιστα έχει μεταφερθεί και στο πεδίο της εξωτερικής μας πολιτικής: αλλά με αντίθετη φορά.


.

8 σχόλια:

  1. Ακόμη, ο Ομπάμα αντί για πρωθυπουργό τον είπε πρόεδρο. Αλλά ο δικός μας μούγκα στη στρούγκα που λέει και η 'ξένη' στο σημερινό της Ημερολόγιο.

    Πάντως δεν μπόρεσα να μην αντιληφθώ και τη μεγάλη αντίθεση, μεταξύ του κομψού και καλοστημένου στην πολυθρόνα του Ομπάμα από τη μια και του άστα να πάνε μπάρμπα μου Καραμανλή από την άλλη...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ντροπή σου Χασοδίκη, να χτυπάς έτσι αλύπητα έναν άνθρωπο κουρασμένο, ταλαιπωρημένο, που έχει ανάγκη απόσ τοργή και παρηγοριά!

    Λίγη μεγαλοψυχία, διάολε! Πήγε να χαρεί κι αυτός λίγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. άσε έτσι ακριβώς. μόνο ουγκ που δεν κάνουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κρότκαγια, νομίζω πως o Κώστας Β΄ θα χαρεί περισσότερο όταν επιστρέψει στα καλαμαράκια και τις βολτίτσες στις παραλίες. Οπότε η κριτική που ασκεί ο οικοδεσπότης αντικειμενικά για το καλό του Κώστα Β΄ είναι. Οπότε ο οικοδεσπότης είναι μεγαλόψυχος. :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Γεράσιμε, το παρατήρησα κι εγώ αυτό το ολίσθημα, έχεις δίκιο. Όσο για την αντίθεση, τι να πούμε: η εικόνα μιλάει από μόνη της!

    Κροτ, ξέχασες το Προδέρμ.

    π2, μόνο εσύ με καταλαβαίνεις :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. άρα ο Χασοδίκης είναι καταβάθος καραμανλικός!
    πέφτουν οι μάσκες, χε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Ως Κύπρια θα σταθώ στο στιγμιότυπο της συνάντησης Χριστόφια - Ομπάμα στην Πράγα. Χαμογέλασε λέει ο Ομπάμα? Αυτό δεν κατάλαβα γιατί προκάλεσε ικανοποίηση στο Χριστόφια. Μπορεί το χαμόγελο να είχε την έννοια "άλλα λόγια να αγαπιόμαστε".
    Πού καταντήσαμε να στεκόμαστε σε κάτι τέτοια ανούσια στιγμιότυπα για να τονώνεται το ηθικό μας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αμάν, βρε Κροτ, με ξεσκέπασες (και θα κρυώσω :))

    Μερόπη, μπορεί επίσης το χαμόγελο να είχε την έννοια "βρε κοίτα τι πάει και θυμάται τούτος 'δω" ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)