25 Φεβρουαρίου 2009

Η χώρα της μαρμότας

Δελτίο ειδήσεων της ΕΤ1, χτες το βράδυ. Τα αναπόφευκτα ρεπορτάζ για την Παλαιοκωστιάδα, την εκλογολογία, τα νέα μετρά, μπλα μπλα. Ακολουθούν δύο διαφορετικά θέματα από τα λεγόμενα εσωτερικά:

Θέμα άλφα: Την ώρα που οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου πέφτουν, η τιμή της αμόλυβδης στην Ελλάδα εξακολουθεί να ανεβαίνει. Δηλώσεις προέδρου πρατηριούχων, "δεν φταίμε εμείς, τόσο αγοράζουμε τόσο πουλάμε". Δηλώσεις εκπροσώπου εταιρειών, "δεν φταίμε εμείς", δηλώσεις διυλιστηρίων το ίδιο, γενικώς δεν φταίει κανείς, η τιμή ανεβαίνει από μόνη της, αυτοβούλως τσιμπάει δυο-τρία λεπτούλια τη βδομάδα, δηλώσεις υπουργού-μπλόγκερ Χατζηδάκη από άμβωνος με αυστηρό ύφος "η κυβέρνηση δεν θα ανεχτεί φαινόμενα αισχροκέρδειας, μπλα μπλα". Χασμουρητό.

Θέμα βήτα: Οι ασφαλισμένοι με διαδοχική ασφάλιση περιμένουν από πέντε μήνες μέχρι ενάμιση χρόνο για την απονομή της σύνταξης. Από τριάντα υπαλλήλους πρέπει να περάσει η απόφαση μέχρι να εκδοθεί, μπλα μπλα, κάνουμε προσπάθεια, μπλα μπλα, συνεδριάζει ειδική επιτροπή Υπουργείου Απασχόλησης, μπλα μπλα, υπουργός Φάνη Πάλλη-Πετραλιά με μάτι γλαρό διαβεβαιώνει ότι "η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα, θα πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα μπλα μπλα". Αηδία.

Το πρώτο ρεπορτάζ, για τις τιμές της βενζίνης, πρέπει να είναι το πιο πολυπαιγμένο στην ελληνική τηλεόραση της τελευταίας εξαετίας -από την αμερικανική εισβολή στο Ιράκ κι εδώθε. Παίζει στάνταρ έξι-εφτά φορές το χρόνο, με φαβορί το Πάσχα και τις καλοκαιρινές εξόδους, και είναι ίδιο κι απαράλλαχτο: πάντα οι παράγοντες της αγοράς πετάνε το μπαλάκι ο ένας στον άλλον και πάντα κάποιος υπουργός ή υφυπουργός προειδοποιεί και υπόσχεται. Νομίζω ο Χατζηδάκης είναι ο πέμπτος ή ο έκτος που βλέπω να κάνει τις ίδιες δηλώσεις, εκείνον εκεί δε τον πρόεδρα των πρατηριούχων θα τον έχω δει στην τηλεόραση ίσαμε διακόσες πενήντα φορές.

Το δεύτερο το ρεπορτάζ, για τις συντάξεις, παίζει πιο αραιά, καναδυό φορές το χρόνο ίσως, αλλά σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου. Νομίζω ότι το θυμάμαι από τότε που άρχισα να διαβάζω συστηματικά εφημερίδα, θά 'ναι καμιά εικοσαριά χρόνια τώρα.

Έπιασα στην τύχη δυο θέματα, γιατί αυτά έτυχε να δω χτες το βράδυ στις ειδήσεις. Αλλά δεν είναι τα μόνα. Και θα είναι άδικο να πω πως αυτή η χώρα δεν πάει μπροστά με τίποτα, "δεν θα γίνουμε ποτέ Ευρώπη αδερφέ μου" που λένε κάτι γερογκρινιάρηδες στα καφενεία με το κομπολόι στο χέρι. Θα είναι ψέμα, γιατί λίγο μπροστά έχουμε πάει, έστω και με πισωγυρίσματα, με μικρά βηματάκια, έστω κι αν από άλλες χώρες μας χωρίζουν μίλια ολάκερα που πρέπει να καλύψουμε, τι λέω, θα έπρεπε ήδη να έχουμε καλύψει.

Όμως από την άλλη θα είναι εξίσου ψέμα να πω ότι δεν έχω την εντύπωση ώρες-ώρες, και μάλλον συχνά εδώ που τα λέμε, πως σε τούτη τη χώρα ζούμε μια ατέλειωτη μέρα της μαρμότας, πως ο χρόνος έχει παγώσει και δεν λέει να ξεκουνήσει. Και είναι λίαν ενοχλητική η αίσθηση, γιατί αμέσως μετά συνειδητοποιείς ότι δεν είναι ο χρόνος που έχει παγώσει, είναι η χώρα που έχει βαλτώσει. Και να δούμε μέχρι πότε...


.

13 σχόλια:

  1. Επειδή το παρουσίασα, βαρέθηκα όσο κι εσύ. Δυστυχώς δεν μπορείς να τα αποφύγεις αυτά τα θέματα, όταν υπάρχουν "δηλώσεις αρμοδίων" - ούτε έχω την "εξουσία" να αποκλείσω ένα τέτοια θέμα. Πέντε-έξι φορές το χρόνο, λες; Γράψε πενήντα-εξήντα... :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Y.Γ. Συμφωνώ επί της ουσίας, απολύτως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μα εννοείται, Προκόπη, δεν ζητάμε από σένα ευθύνες :) Μη σου πω ότι το σκέφτηκα κιόλας, "καλά αυτός ο άνθρωπος πώς αντέχει κάθε τόσο;". Anyway, ο καθείς και ο σταυρός του...

    Για τον αριθμό των επαναλήψεων I'll take your word, ως καθ' ύλην αρμοδίου...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από την άλλη, τουλάχιστον η απόδραση Παλαιοκώστα έσπασε την κατάρα της μαρμότας για τα ρεπορτάζ ακατάσχετης (στα όρια της διάρροιας) εκλογολογίας....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χμ, λες; Φοβάμαι ότι πρόκειται για διάλειμμα, και ότι σε λίγο business as usual...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. γιατί έχω την αίσθηση πως και η εκλογολογία έχει αρχίσει να εντάσσεται στην ίδια κατηγορία random επαναλαμβανόμενων θεμάτων?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Επειδή η ζώνη της βραδινής ενημέρωσης θα με απασχολήσει οσονούπω, θα συμφωνήσω ότι τα θέματα αυτά επανέρχονται και είναι μεγάλες σιγουράντζες για το διευθυντή ειδήσεων, για να γεμίζει το χρόνο. Αλλά τα θέματα αυτά, ως επί το πλείστον είναι στην καθημερινή (!) επικαιρότητα της πρωινής ενημέρωσης, μόνο που εκεί έχουμε και ζωντανό ρεπορτάζ με φωνές, καταγγελίες και ταλαίπωρους συνταξιούχους ή μεροκαματιάρηδες που βάζουν με το τελευταίο εικοσάευρο βενζίνη για να πάνε στις δουλειές τους. Όσο και να πεις, η παρουσίασή τους από τους Παπαδοαυτιάδες είναι λιγότερο κονσέρβα και κάνει και τζερτζελέ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Κροτ

    Δεν έχεις άδικο, απλά η εκλογολογία είναι αυτοάνοσο πρόβλημα, ενώ τα άλλα θα μπορούσαν και να λυθούν, αν ήθελε κανείς να τα λύσει.

    @Δώρα

    Για την πρωινή ζώνη δεν έχω άποψη, οπότε σε εμπιστεύομαι :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Η μερα της Μαρμότας! Μία από τις αγαπημένες μου ταινίες.
    Πρέπει δε να παραδεχθούμε Χασοδίκη μου ότι τώρα τελευταία η Μέρα της Μαρμότας όλο και χειροτερεύει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το χειρότερο, όμως, είναι ότι με τον ίδιο τρόπο έχει αρχίσει να λειτουργεί και το μυαλό μας... Αναπαράγει και αναμασά κοινότοπα θέματα και "δανεικά" επιχειρήματα, εστιάζει σε ανούσιες λεπτομέρειες και παράγει μηχανικά αβάσιμες και γελοίες δικαιολογίες για κάθε πρόβλημα. Και όλα αυτά με την άδεια μας, αν όχι με την παρότρυνση μας.

    Κάποτε μιλούσαμε για brain washing, σήμερα καταλληλότερη φαίνεται η έκφραση brain mashing

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μα είναι πλέον σαφές ότι, λόγω χαρακτήρα, η αμόλυβδη αυτοαυξάνεται μόνο στην Ελλάδα λόγω φαινομένου Ελ Νονός. Όπως λένε στην Κολομβία των καρτέλ αυτοάνοση νόσος ένα πράμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @Μερόπη

    Συ είπας!

    @ESKARINA

    Brain mashing, πολύ καλά το έθεσες.

    @Βασικός Μέτοχος

    Μάλλον φταίει που η βενζίνη είναι πτητική (είναι, δεν είναι;)...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. (το γλαρό βλέμμα της Φάνης οφείλεται σε ατύχημα όπου έχασε το μάτι της κ έχει γυάλινο -σοβαρά)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)