12 Φεβρουαρίου 2009

Αγαπητέ Δήμαρχε

"Στη Δημοκρατία, ως γνωστόν, δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Είναι καιρός η Κεντρική Διοίκηση να πάρει όσες νομοθετικές πρωτοβουλίες της αναλογούν, ώστε η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι τοπικές κοινωνίες να μπορούν να πάρουν στα χέρια τους το μέλλον τους. Είναι, επιτέλους, η ώρα να ξαναβρούμε τα μέτρα της Δημοκρατίας και το νόημα της Αυτοδιοίκησής μας. Τα τοπικά Δημοψηφίσματα είναι ένας τρόπος για να καταλάβουν οι οργανωμένες μειοψηφίες ότι δεν έχουν το δικαίωμα, ούτε την κοινή γνώμη να παραπλανούν, ούτε την πόλη να καταδικάζουν. Και ίσως χρειαστεί να γίνουν τόσα δημοψηφίσματα, όσα χρειάζονται για να πάψει η Δημοκρατία των μειοψηφιών να απαξιώνει τη Δημοκρατία των πλειοψηφιών".

Δημοκρατία αγαπητέ Δήμαρχε λέγεται ακριβώς το πολίτευμα που είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε να προστατεύει τα δικαιώματα των μειοψηφιών μέσω του κράτους δικαίου. Είναι το πολίτευμα που αναγνωρίζει τη νομιμότητα ως θεμέλιό του, και η νομιμότητα ξέρεις, αγαπητέ Δήμαρχε, είναι κάπως σαν την εγκυμοσύνη: είτε υπάρχει είτε όχι, δεν γίνεται να είσαι ολίγον νόμιμος, όπως δεν γίνεται να είσαι ολίγον έγκυος.

Κατ' ανάλογο τρόπο, όπως το αν είσαι έγκυος ή όχι το διαπιστώνει ο αρμόδιος γιατρός, έτσι το αν είσαι νόμιμος ή όχι το κρίνει ο αρμόδιος δικαστής. Δεν κρίνεται δια περιφοράς ούτε δια δημοψηφισμάτων. Τα τοπικά δημοψηφίσματα, που οψίμως θυμήθηκες, είναι μια εναλλακτική μέθοδος να αποφασίζεται η σκοπιμότητα μιας δράσης, μια εναλλακτική μέθοδος να λαμβάνονται αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας (ή της αυτοδιοικητικής μικρογραφίας της), αλλά καμία κοινωνική πλειοψηφία, καμία πολιτική συναίνεση δεν μπορεί να βαφτίσει νόμιμη μια παράνομη πράξη, όπως βάφτιζαν κάποτε οι καλόγεροι το κρέας ψάρι.

Αφήνω κατά μέρος το υπόλοιπο παραλήρημά σου, αγαπητέ Δήμαρχε, ως ανάξιο λόγου. Αλλά δεν σε παίρνει να μας καλείς εσύ "να ξαναβρούμε τα μέτρα της Δημοκρατίας": γιατί στις "δημοκρατίες" που έχεις στο μυαλό σου τους πρέπουν τα εισαγωγικά, στις "δημοκρατίες" που έχεις στο μυαλό σου τις μειοψηφίες τις έστελναν στα κρεματόρια.

Αν μέχρι πρότινος αγαπητέ Δήμαρχε ήσουν απλώς άλλος ένας κακός πολιτικός, αλλά με καλό μάρκετινγκ, τώρα τελευταία διαπιστώνω ότι ρέπεις επικίνδυνα προς το φασισμό. Ή μήπως δεν είναι "τώρα τελευταία"; Μήπως έτσι ήταν από πάντα; Δεν ξέρω, και να σου πω την αλήθεια δεν με κόφτει κιόλας. Είτε έτσι είτε αλλιώς, θα μας βρεις απέναντί σου.

Χωρίς εκτίμηση

Χασοδίκης


.

15 σχόλια:

  1. το παραλήρημμα τύπου του δημάρχου αποτελεί ένα έξοχο παράδειγμα για το πώς τα πιο φασιστικά πράγματα μπορούν να ενδυθούν ένα λαμπερό περίβλημα δημοκρατικής επίφασης.

    Υποθέτω ότι ο Δήμαρχος (ή όποιος έγραψε αυτό το δελτίο τέλοσπάντων) έπαιρνε εικοσάρια στο -πνευματοκτόνο- μάθημα της έκθεσης, στο σχολείο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν είμαι γιατρός, αλλά αυτή η ανακοίνωση μου κάνει λίγο σαν αλλεργική αντίδραση ... στις προσφυγές!

    Είναι αλήθεια τόσο υποβολιμιαίες και κατευθυνόμενες αυτές οι προσφυγές ; Και να ναι, ο φυσικός δικαστής τους δεν θα μπορέσει να διαγνώσει αυτό το χαρακτηριστικό τους ; Για να μην αναφέρω την εξέταση του εννόμου συμφέροντος των προσφευγόντων ...

    Τελικά αυτό που ενοχλεί είναι καθυστέρηση στην υλοποίηση αποφάσεων ή η αντίρρηση μερικών στο πνεύμα του "αποφασίζομεν και διατάσσομεν" ; Δηλαδή όλα τα υπόλοιπα έργα της Αθήνας κινούνται με ταχύτητες φωτός και τα μόνα που μένουν πίσω είναι η Κυψέλη και Διπλή Ανάπλαση;;;

    Εύλογη (αν και αφελής) ερώτηση : Είμαστε ή απλώς μας θεωρούν τόσο αργόστροφους, ή ακόμη και βλάκες ;
    Και πόσο μακριά θα πάει αυτή η βαλίτσα;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κακλαμάνης: "Στη Δημοκρατία δεν υπάρχουν, ως γνωστόν, αδιέξοδα"

    Βγενόπουλος: "Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος για την πολυμετοχικότητα, η οποία λειτουργεί όπως η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία. Δεν υπάρχει κανένα αδιέξοδο. Αδιέξοδο υπάρχει μόνο στη δικτατορία και όχι στα δημοκρατικά πολιτεύματα, όπως λειτουργεί ο Παναθηναϊκός."

    Εάν βγάλει ανακοίνωση για την έλλειψη αδιεξόδων στη δημοκρατία και ο Βωβός, θα αρχίσω να φοβάμαι...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Κροτ

    Πού να δεις τι έπαθα εγώ όταν τον είδα στις ειδήσεις να τα λέει! Άφρισα!
    Είναι δε πολύ περίτεχνο όλο αυτό το μπουρδούκλωμα, όπου πετάμε εκειπέρα τα δημοψηφίσματα που σαν ιδέα είναι "πολύ δημοκρατική", ξεχνώντας ότι δεν είναι κόκα κόλα που πάει με όλα, και βγαίνουμε από αριστερά στους ελεεινούς επικριτές μας που θωπεύουν τις κακές μειοψηφίες. Όλα μπερδεύονται γλυκά...

    @ESKARINA

    Α, όχι, τα έχει βάλει όλα στο μίξερ ο Δήμαρχος: και το Άλσος Παγκρατίου ανέφερε, και κάνα δυο άλλα έργα. Όλα τα μπλοκάρουν οι κακές μειοψηφίες και ο δαίμονας Τσίπρας. Δεν αφήνουν τον δήμαρχο να υπηρετήσει τους πολίτες, οι τρισκατάρατοι.

    @π2

    Επίσης, ο Κακλαμάνης ψάχνει τις αρχές της Δημοκρατίας και ο Πρετεντέρης τις προάλλες ζητούσε την ανάπλαση της Δημοκρατίας.

    Σε κάποια ανάλογη περίσταση ο Μπρεχτ είχε γράψει: "Όταν αυτοί που είναι ψηλά μιλάνε για ειρήνη/
    Ο απλός λαός ξέρει/Πως έρχεται ο πόλεμος"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Η ακροδεξιά ενδημεί στο Δήμο Αθηναίων, αγαπητέ Χασοδίκη... Δυστυχώς - θέλω να τα πω σε προσεχές post, αλλά είναι τόσα πολλά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. καλα... δεν ντρεπεται ο Κακλαμάνης να λεει τετοια ψεμματα...?

    "Μιλάνε για αλσύλλιο 37 δέντρων και 21 θάμνων που δήθεν καταστράφηκαν στην Κύπρου και Πατησίων, και δεν μιλάνε για το πάρκο των 157 δέντρων, των 124 μεγάλων θάμνων, των 189 μικρών θάμνων και φυτών που θα δημιουργηθεί στη θέση του."

    Πως θα φυτευτουν 157 δεντρα σε εκεινο το σημειο? Εχει παει ποτέ να δει το μεγεθος του παρκου?
    Εκτος αν τα 157 δεντρα ειναι μπονσαϊ...
    ε, τοτε μπορει να βαλει και 300 και 400
    και αμα βαλει πανω απο τους μεγαλους θαμνους και ραφάκια, μπορουν να χωρέσουν και χιλια δεντρα μπονσαϊ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @Προκόπης Δούκας

    Καλωσόρισες στην παρέα μας αγαπητέ!
    Να τα πεις, να τα πεις. Το να διεκδικεί κανείς τον τίτλο του χειρότερου Δημάρχου Αθηναίων των τελευταίων 30 χρόνων είναι κατόρθωμα, αν σκεφτείς και τον ανταγωνισμό...

    @Αλεπούδα

    Εννοεί μάλλον ότι θα βάλει έναν μεγάλο πίνακα με 157 ζωγραφισμένα δέντρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. μπα...
    δυστυχώς
    αυτα τα 157 δεντρα ουτε ζωγραφιστά δεν θα τα δούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Χασοδίκη συμφωνώ και επαυξάνω! Και το χειρότερο με κάτι λαϊκιστικές εξυπνάδες όπως αυτές του δημάρχου (ή και του Πρετεντέρη που είχες αναφέρει πρόσφατα)είναι ότι ακούγονται απόλυτα αυτονόητες, λογικές και δημοκρατικές... 'Αντε μετά εσύ να εξηγήσεις ότι η πλειοψηφία ναι μεν μπορεί να ορίσει ποια θα είναι η ακολουθητέα πολιτική, αλλά μόνο ανάμεσα σε νόμιμες πολιτικές, και μόνο εντός των ήδη ορισμένων (και σεβόμενων και τη μειοψηφία) κανόνων του παιχνιδιού (δηλ. του Συντάγματος και των νόμων) - δεν μπορεί να θέτει μόνη της τους κανόνες του παιχνιδιού, ορίζοντας τι είναι νόμιμο και τι όχι...

    Υ.Γ. Μας κακομαθαίνετε κύριε Χασοδίκη με τις μουσικές που παίζετε :) Θα μας κάνετε να καθόμαστε μέσα, Σάββατο βράδυ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @k2

    Α, ωραία, να κάνω και ταυτοποίηση των εννέα ακροατών :)

    Μου λείπουν δυο-τρεις ακόμα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Μήπως είναι καιρός να του στέλνουμε όλα αυτά που γράφουμε -καλή ώρα το εύστοχο γράμμα σου- με ταχυδρομείο στο γραφείο του; Ίσως έτσι να πέσει και ο μύθος της "μειοψηφίας" που τόσο τον καίει τον δημοκρατικούλη. Συνεισφέρω κι εγώ από την πλευρά μου (εδώ κι εδώ) και είμαι σίγουρος ότι υπάρχουν πάρα πολλοί άλλοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Αμφιβάλλω αν θα υπάρξει κανένα αποτέλεσμα, costinho, αλλά μπορεί και να αξίζει τον κόπο -έστω και μόνο για το σπάσιμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Μετα ειναι ικανος να αρχισει να λεει οτι ειμαστε υποκριτες γιατι δεν μας νοιαζει για τα 150 δεντρα που κόπηκαν για να γινει το χαρτι και να σταλουν οι επιστολες στο Δημαρχειο.
    Χωρια η ρυπανση πηγαινε-ελα το φορτηγο του ταχυδρομειου με τους σακους με τα γραμματα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Μα θα τα στείλουμε με e-mail! Αλλά και πάλι, τόσο διοξείδιο του άνθρακα παράγει ο κομπιούτορας, θα την πατήσουμε... Μήπως πρέπει να πάμε να του τα πούμε προσωπικώς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)