28 Ιανουαρίου 2009

Κατακαημένε πρόεδρε...

Έγραφα χτες στο τελείωμα του ποστ για την Κωνσταντίνα Κούνεβα "ας μην νομίζουν ορισμένοι ότι τρώμε και κουτόχορτο", και με διόρθωσε σωστά ο φίλος Γεράσιμος στα σχόλια: "πολλοί νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο".

Ένας από τους πολλούς, ο πρόεδρος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και γνωστός επιχειρηματίας, κ. Μίνως Κυριακού με τ' όνομα. Έδωσε συνέντευξη στην Ελευθεροτυπία που δημοσιεύτηκε προχτές, εν όψει των επερχόμενων εκλογών στην Ε.Ο.Ε., και αφού παραπονέθηκε ότι παίζεται σε βάρος του βρώμικο παιχνίδι από συγκεκριμένα κέντρα, που "μετέρχονται διάφορες μεθόδους, προκειμένου να βγάλουν τον εκλεκτό κάποιου υπουργού" (λέγε με Ισίδωρο Κούβελο-σύζυγο Ντόρας), κάποια στιγμή ο -πολύ διακριτικός θα έλεγα- δημοσιογράφος που έπαιρνε τη συνέντευξη, Ανδρέας Μπέτσης, δεν μπόρεσε να αποφύγει να τον ρωτήσει και για τα αυθαίρετά του στον Άγιο Αιμιλιανό Αργολίδας. Προσέξτε τη στιχομυθία:

- Θα θέλατε, κύριε πρόεδρε, να αναφερθείτε στην υπόθεσή σας, που αφορά τις παραβάσεις στο σπίτι σας στον Αγιο Αιμιλιανό; [σ.σ.: αν θα θέλατε, αν δεν θα θέλατε δεν χάθηκε ο κόσμος, για να σας στενοχωρούμε είμαστε τώρα, άλλωστε τα μήντια είναι ένα μεγάλο χωριό και κανείς δεν ξέρει ποια πόρτα μπορεί να χρειαστεί να χτυπήσει αύριο για να βρει ένα μεροκάματο]
- Τι να πω; Και αστεία και ντροπές... Δεν τα θεωρώ ηθικά. Οι συνεταίροι και οι φίλοι του Κούβελου εκμεταλλεύονται το θέμα. Είχα μια ιστορία με τη Δικαιοσύνη, δεν καταδικάστηκα. Η καταδίκη ισχύει στον ανώτατο βαθμό. Δεν έχω κάτι τέτοιο. Δεν θέλω να σας πω ότι με την Πολεοδομία όλοι οι Ελληνες κάτι έχουν κάνει. Οχι. Μου το κάνανε μάλλον, γιατί είναι σε μια περιοχή που πηγαίνω ένα μήνα το καλοκαίρι. Ο επιστάτης μου εκεί πέρα... Πριν γίνει το δικαστήριο, όταν το ανακάλυψα, τα κατεδάφισα. Δεν υπάρχουν αυτά. Αλλά εντάξει... Δεν πρόκειται να μεταχειριστώ μεθόδους που μεταχειρίζονται άλλοι.

Δεν λέω, έχει και ο Κυριακού όπως και κάθε πολίτης το δικαίωμα να επικαλείται το τεκμήριο της αθωότητας, αλλά όχι και "δεν καταδικάστηκα", κ. Πρόεδρε. Καταδικαστήκατε, πρωτοδίκως μεν, αλλά καταδικαστήκατε, και με βαρύτατη ποινή μάλιστα. Κι αν δεν σας λέγανε Μίνωα Κυριακού αλλά Βρασίδα Κυριακού, σήμερα θα ήσασταν μάλλον στη μπουζού, αφού το Δικαστήριο έκρινε ότι η έφεσή σας δεν έπρεπε να έχει ανασταλτικό αποτέλεσμα. Για να μη θυμηθούμε ότι, εκτός από τα τέσσερα χρονάκια σε πρώτο βαθμό για το αυθαίρετο λιμάνι, έχετε αρπάξει και έξι μηνάκια από το Εφετείο, παναπεί σε δεύτερο βαθμό, για έναν αυθαίρετο τοιχαλάκο. Και να μη θυμηθούμε και την ιστορία με τα αυθαίρετα του Πανελληνίου, που έχουν κηρυχθεί κατεδαφιστέα αλλά άπαντες κάνουν το κορόδιο για να μην τα κατεδαφίσουν, προσπαθώντας να τα βαφτίσουν Ολυμπιακό προπονητήριο και να τα νομιμοποιήσουν από το παράθυρο. Άλλωστε, όπως λέει και ο πράσινος δήμαρχος κ. Κακλαμάνης "προτιμώ ένα αθλητικό σωματείο που έχει καταπατήσει πέντε στρέμματα παρά να τα πάρουμε και να τα κάνουμε στα χάλια που είναι το Πεδίο του Άρεως". Αλίμονο.

Αλλά όχι κ. Πρόεδρε να θέλετε να τα φορτώσετε και στον επιστάτη. Θα πέσει φωτιά και θα σας κάψει. Δηλαδή τι μας λέτε, ότι ο επιστάτης της βίλλας σας, στον ελεύθερό του χρόνο από τα καθήκοντα της επιστασίας, είπε να φτιάξει κι ένα λιμανάκι για να αράζει το κότερό του; Και το έφτιαξε κι εσείς δεν είχατε ιδέα, αφού πηγαίνατε μόνο το καλοκαίρι για κανένα μήνα; Δηλαδή, εντάξει, κι εμείς λέμε μαλακίες στο ακροατήριο για να υπερασπιστούμε τους πελάτες μας, αλλά όχι και μέχρις αυτού του σημείου.

Και καλά, ότι μας θεωρείτε όλους κάφρους το έχουμε καταλάβει τόσα χρόνια, κρίνοντας από το τηλεοπτικό πρόγραμμα του Αντένα. Αλλά τόσο κάφρους πια;


.

9 σχόλια:

  1. Όχι μόνο τόσο, πολύ περισσότερο. Μερικές φορές η έννοια της δικαιοσύνης αποκτά μια πολύ χαλαρή διάσταση. Και δεν είναι ο εν λόγω που θεωρεί ότι μόνο σε ανώτατο βαθμό είναι κανείς ένοχος. Είναι περισσότερο οι έγκριτοι δημοσιογράφοι που απαθείς έχουν μετατραπεί σε δακτυλογράφοι και απλώς μεταφέρουν τι κομψές απαντήσεις των επιφανών της σύγχρονης (;) ελληνικής κοινωνίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τρομερή σύμπτωση, σχολιάζαμε ταυτόχρονα ο ένας στο μπλογκ του άλλου :)

    Παραθέτω χωρίς σχόλια ένα ακόμα απόσπασμα από τη συνέντευξη:
    "Συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια να είμαι ο μόνος υποψήφιος, όταν μου το πρότειναν τα κόμματα. Συνάντησα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, πώς σας φαίνεται, τον ρώτησα. Α, εσένα θέλουμε, μου απάντησε. Μίλησα και με το κυβερνών κόμμα, μου είπε το ίδιο. Και πήγα. Τώρα, τι θα γίνει αυτή τη φορά, δεν ξέρω. Δεν ζητάω μονοκρατορία. Δεν είναι και υγιές αυτό. Ζητάω νόμιμη διαδικασία."

    Λόγια μεγάλων ανδρών περί νομιμότητας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πρόκειται σίγουρα για δικαστική πλάνη χασοδίκη! Άλλωστε ο κ. Κυριακού είναι γνωστός για την εντιμότητα και την ειλικρίνειά του: αυτός δεν είχε δηλώσει ότι ο Ρογκ μας απένειμε το "χρυσό μετάλλιο" στο ντόπινγκ για να το πάρει μετά πίσω λέγοντας ότι κάποιοι του "έβαλαν λόγια στο στόμα"; Ούτε ο (φτωχός πλην τίμιος) Ξανθόπουλος στις παλιές ταινίες τόσο θύμα: όλο κάποιοι "του κάνουν" παρανομίες, "του βάζουν" λόγια στο στόμα... Τι σου είναι αυτοί οι πολιτικοί αντίπαλοι με τις σκευωρίες τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Σήμερα άκουσα ότι καταδικάστηκε και το πρωτοπαλίκαρο του χαβαλέ στο κανάλι του πρωταγωνιστή σου σε 19 μήνες φυλάκιση και πρόστιμο 8.500 ευρώ... το κουτόχορτο πάει σύννεφο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Έτσι ακριβώς, είναι. Αλλά ποιος θα τολμήσει να χτυπήσει τον Κυριακού; Ποιος θα πολεμήσει όλυος αυτούς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. τόσο κουτόχορτο που όταν έπι 2 μήνες ο ΑΝΤ1 βούσε για το σκάνδαλο του Βόλου με τις εκτάσεις που θα γίνουν γκόλφ στο οποίο έλεγε πως είναι μπλεγμένος ο Ισίδωρος, νομίζαμε πως το έκανε από ενδιαφέρον. Τώρα καταλάβαμε πως είναι απλά για τον θρόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κοίτα, νομίζω πως είσαι άδικος με τους μεγάλους άνδρες της Ελλάδας. Είναι όλοι τους φαν της αμερικανιάς του self help, αλλά φαίνεται πως διάβασαν τα πρώτα μόνο κεφάλαια των σχετικών εγχειριδίων. Είδαν λοιπόν εκεί πόσο σημαντικό είναι να delegate authority και υπέθεσαν πως το ίδιο ισχύει και για την ευθύνη: "αφού μπορώ και πρέπει να παραχωρήσω στους υφισταμένους τη δυνατότητα λήψης αποφάσεων" θα σκέφτηκαν, "ασφαλώς θα μπορώ να παραχωρήσω και τις ευθύνες". Έτσι, στην Ελλάδα οι μεγάλοι άνδρες δεν φταίνε ποτέ: του ενός φταίει ο επιστάτης, του άλλου (του Σαρακατσάνου) φταίει ο μηχανικός επίβλεψης του αυθαιρέτου, κοκ. Φταίνε οι άνθρωποι που δεν πρόλαβαν να διαβάσουν όλο το εγχειρίδιο; Δεν φταίνε. Είναι πραγματικά μεγάλοι.

    [Στην Ιστορία του Δικαίου που ασφαλώς θα έκανες στη σχολή, είχατε μιλήσει για την διαφορετική νομική αντιμετώπιση των humiliores και των honestiores; Πώς μου ήρθε τώρα αυτό, δεν ξέρω.]

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @k2

    Καλά που δεν είπε ότι δεν τό 'κανε γι' αυτόν, αλλά για τη φουκαριάρα τη μανούλα του επιστάτη!

    @Γεράσιμος

    Υποθέτω ότι το κανάλι θα σταθεί στο πλευρό του καλού του συνεργάτη.

    @Δείμος

    Καταπώς φαίνεται, κανείς. Τουλάχιστον γίνεται να μη μας δουλεύουν κι αποπάνω;

    @mahler76

    Χμ, καλό κομμάτι είναι κι ο Κούβελος...Δες κι εδώ.

    @π2

    Με πιάνεις αδιάβαστο. Στη σχολή μου η Ιστορία Δικαίου ήταν μάθημα επιλογής, και δεν το είχα πάρει απ' όσο θυμάμαι. Πάντως η θεωρητική τεκμηρίωση που έκανες μου άρεσε :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από έναν διαχειριστή ιστολογίου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)