27 Ιανουαρίου 2009

Βιτριόλι


Αν δεν κάνω λάθος, αν δεν μου έχει ξεφύγει κάποιο δημοσίευμα, η πιο πρόσφατη εξέλιξη στην ανήκουστη ιστορία της Κωνσταντίνας Κούνεβα είναι η επιστροφή της δικογραφίας από την αρμόδια Εισαγγελέα, κ. Ελένη Ράικου, προς τις αστυνομικές αρχές, για να διερευνηθεί περαιτέρω η υπόθεση.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, οι αστυνομικοί προανακριτές επέμειναν ιδιαίτερα στην προσωπική ζωή του θύματος "βλέποντας προς την κατεύθυνση του εγκλήματος πάθους". Εδώ αξίζει να σταθούμε λιγάκι.

Δεν είχαν άδικο κατ' αρχήν οι ανακριτές να σκεφτούν το ενδεχόμενο του εγκλήματος πάθους. Πράγματι, μια φορά κι έναν καιρό το βιτριόλι ήταν από τα αγαπημένα όπλα των προδομένων εραστών, που κατέφευγαν σε αυτό για να σημαδέψουν την πρώην αγαπημένη τους, είτε "για να τους θυμάται κάθε φορά που θα κοιτάζει τον καθρέφτη", είτε με το σκεπτικό ότι "αφού δεν θα σ' έχω εγώ, δεν θα σ' έχει κανένας".

Μόνο που σ' αυτές τις περιπτώσεις υπήρχε συνήθως από πίσω ένα μοτίβο λίγο πολύ κοινό: μια θυελλώδης σχέση, ένας πρόσφατος επεισοδιακός χωρισμός, ένας ζηλόφθων εραστής, πικρές κουβέντες, απειλές, σπασμένα βάζα. Καβγάδες πίσω από κλειστές πόρτες ή σε δημόσιους χώρους, που πάντως όλο και κάποιος θα τους έπαιρνε χαμπάρι -κάποιος γείτονας, κάποιος φίλος, κάποιος συγγενής. Μέσα σε δυο-τρεις μέρες η αστυνομία μπορούσε συνήθως να εντοπίσει, αν όχι τον ένοχο, τουλάχιστον έναν βασικό ύποπτο, και να εστιάσει τις έρευνες πάνω του.

Στην περίπτωση της Κωνσταντίνας Κούνεβα το σενάριο αυτό αποδείχτηκε κούφιο. Πράγμα που θα μπορούσαν να υποψιαστούν οι ανακριτές εκ των προτέρων, για τον επιπλέον λόγο ότι ο δράστης (ή, πιθανότερα, οι δράστες) δεν περιορίστηκε να σημαδέψει το θύμα του, αλλά προσπάθησε και να το σκοτώσει, βάζοντάς το να καταπιεί το βιτριόλι.

Τώρα, αφήνοντας κατά μέρος το σενάριο του προδομένου εραστή, το λογικό είναι να ψάξουμε να βρούμε ποιος άλλος θα μπορούσε να είναι ο φυσικός ή ηθικός αυτουργός αυτής της επίθεσης. Και βέβαια μπορούμε να αμπελοφιλοσοφήσουμε με κοινοτοπίες για την κοινωνία μας που έχει γίνει ζούγκλα και δεν ξέρεις ποτέ τι σε βρίσκει και άλλα τέτοια, αλλά εν πάση περιπτώσει ας παραδεχτούμε ότι είναι λιγάκι απίθανο να βρέθηκε κάποια τρελαμένη γειτόνισσα, η οποία είχε ίσως τσακωθεί με την Κούνεβα γιατί μπήκε μπροστά της στην ουρά του κρεοπωλείου, και η οποία είχε τέτοιες διασυνδέσεις με τον υπόκοσμο που να μπορεί να προσλάβει επαγγελματίες εκτελεστές για να την χαλάσουν. Δηλαδή, ΟΚ, αυτά γίνονται στα μυθιστορήματα και στις ταινίες, αλλά στην πραγματική ζωή δεν γίνονται. Αν μη τι άλλο, όχι στα Πετράλωνα.

Και ας παραδεχτούμε επίσης ότι η επίθεση στην Κωνσταντίνα Κούνεβα ήταν ένα χτύπημα από επαγγελματίες, που έστησαν ενέδρα, εντόπισαν το θύμα, το αιφνιδίασαν, το ανάγκασαν να καταπιεί βιτριόλι και στη συνέχεια έφυγαν ανενόχλητοι, χωρίς να αφήσουν ούτε ένα αξιοποιήσιμο ίχνος. Εντάξει, πώς να το κάνουμε τώρα, σπάνια συμβαίνει να είναι τόσο αποτελεσματικός κάποιος που δεν είναι προ. Κι εδώ μιλάμε για χτύπημα με χαρακτηριστικά μαφίας, χτύπημα που δεν έχει σκοπό μόνο να σκοτώσει, αλλά να στείλει κι ένα σαφές μήνυμα: Luca Brasi sleeps with the fishes.

Μήπως τότε η Κωνσταντίνα Κούνεβα ήταν μπλεγμένη η ίδια με τον υπόκοσμο; Με κανένα περίεργο κύκλωμα βαλκανικής μαφίας, με εμπόριο ναρκωτικών, λευκής σαρκός, οργάνων; Όπλων ίσως; Εντάξει, και πάλι τίποτα δεν αποκλείεται και άλλα φληναφήματα, αλλά αν έχει ακούσει κανείς για στελέχη της μαφίας που δουλεύουν καθαρίστριες στους ΗΣΑΠ για ξεκάρφωμα και μένουν σε παλιές μονοκατοικίες στα Πετράλωνα με την άνεργη μάνα τους, τι να πω, να μας το πει κι εμάς, να γράψουμε κανένα σενάριο μπας και κάνουμε την τύχη μας.

Με την ευκαιρία που λέμε για τα σενάρια, όσοι αγαπούν το αστυνομικό μυθιστόρημα και τα σχετικά φιλμ ξέρουν ότι ένα από τα πράγματα που ψάχνει πάντοτε ο δαιμόνιος ντετέκτιβ-πρωταγωνιστής είναι το κίνητρο. Στην υπόθεση Κούνεβα, ποιος μπορεί να είχε κίνητρο; Αποκλείοντας, ή έστω λογαριάζοντας ως απίθανα τα σενάρια του προδομένου εραστή, της τρελαμένης γειτόνισσας και του βαλκάνιου Ντον Κορλεόνε, ποιος απομένει;

Έλα ντε. Και κάπου εδώ θυμάμαι ότι η Κωνσταντίνα Κούνεβα δεν ήταν μόνο καθαρίστρια στους ΗΣΑΠ, ήταν και δραστήρια συνδικαλίστρια σε έναν χώρο όπου τα εργατικά δικαιώματα ακούγονται σαν μπαγιάτικο ανέκδοτο. Και το μυαλό μου κάνει κάτι περίεργους συνειρμούς.

Καθώς λοιπόν αυτό το ποστ προσεγγίζει επικίνδυνα τα όρια του ποινικά κολάσιμου, βάζω εδώ μια σώφρωνα τελεία. Δεν μπορώ να μην παρατηρήσω πάντως ότι κάποιες παρόμοιες σκέψεις πρέπει να έκανε και η Εισαγγελέας κ. Ράικου, αλλιώτικα γιατί να στείλει πίσω τη δικογραφία; Ας περιμένουμε λοιπόν να δούμε πώς θα εξελιχθεί η υπόθεση -αλλά ας μην νομίζουν ορισμένοι ότι τρώμε και κουτόχορτο...





ΥΓ: Ο λογαριασμός για την οικονομική ενίσχυση της Κωνσταντίνας Κούνεβα είναι:
5012 019021 277 Τράπεζα Πειραιώς
DECHEVA ELENA KUNEVA KOSTADINKA NIKOLOVA



.

9 σχόλια:

  1. Το γεγονός ότι σκέφτηκαν στην αρχή το ερωτικό πάθος, δεν είναι κακό. Το ότι όμως επέιναν σε αυτό, όταν όλος ο κόσμος βοά, είναι κακό. Αν επρόκειτο για Έλληνα συνδικαλιστή και όχι για μετανάστη, τότε ήταν βέβαιο ότι θα έκαναν κανονική έρευνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Και αφού η εκδοχή του εγκλήματος πάθους, δεν επιβεβαιώθηκε, γιατί η έρευνα δεν στράφηκε προς όλες τις κατευθύνσεις (όπως ακούμε συχνά να λένε για διάφορα εγκλήματα)???
    Αλήθεια πώς είναι η υγεία της Κούνεβα τώρα? Πάει καλύτερα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. είναι πάντως ενδιαφέρον το γεγονός ότι η Κούνεβα, με το που ανέκτησε κάπως τις αισθήσεις της και επειδή δνε μπορεί να μιλήσει, ζήτησε αμέσως χαρτί και μολύβι και γράφει ακτάπαυστα ότι ο ένας από αυτούς που της επιτέθηκαν (όχι ένας, αλλά τουλάχιστον δύο), φορούσε γκρίζα στολή αστυνομικού.
    Ποιοι αστυνομικοί φορούν γκρίζα;
    Μάλλον πρέπει να μην είναι ούτε τροχονόμος ούτε πυροσβέστης...
    Δείτε και αυτό: http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_ell_100022_18/01/2009_299810

    Όσο για την υγεία της, χμ, έχει χάσει ορισιτκά την όραση από το ένα μάτι και κάποια ζωτικά όργανα είναι ακόμα σε κίνδυνο. Δεν είναι πια στην εντατική, αλλά σε μια μονάδα "στενής παρακολούθησης" ή κάτι τέτοιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο, το γνωρίζουν!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Δείμος

    Αν σκεφτούμε ότι μετά την επίθεση κατά των ΜΑΤ στο Μουσείο μπουκάρανε στα μισά διαμερίσματα των Εξαρχείων, η σύγκριση είναι -όπως και να το κάνουμε- απογοητευτική.

    @Μερόπη

    Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα χυθεί άπλετο φως στην υπόθεση και το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκαλο...
    Για την υγεία της απαντάει η Κροτ. Φαίνεται πως γλίτωσε τη ζωή της τουλάχιστον, αλλά το να μιλάμε για "υγεία" πια μου φαίνεται τραγικά ειρωνικό.

    @Κροτ

    Ευχαριστώ για το λινκ, φίλη μου.

    @Polsemannen

    Δίκιο έχεις. Ας τους το κόψουμε λοιπόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Χασοδικούλη...
    στο τελευταίο ποστάκι σου, άρχισες να παίζεις με τη φλόγα, και ξέρεις τι παθαίνουν τα παιδάκια που παίζουν με τέτοια παιχνιδάκια εεε;

    Πρόσεχε γιατί κι ο σύντροφος Τρότσκι με τέτοια παιχνιδάκια έπαιζε μικρός, μετά σκόνταψε ...και χτύπησε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η ιστορία της Κωνσταντίνας Κούνεβα αποτυπώνει ανάγλυφα την προοπτική του εργασιακού μεσαίωνα στον οποίο οδηγούμαστε με τις "ευέλικτες μορφές εργασίας", την "ενοικίαση εργαζομένων" κλπ.: δεδομένου ότι υπολειτουργούν (επιεικώς) οι ελεγκτικοί μηχανισμοί, το τελικό αποτέλεσμα είναι η πλήρης ποδοπάτηση των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
    Απ' όσο λένε τα σχετικά δημοσιεύματα, η Κωνσταντίνα Κούνεβα είχε αντισταθεί στην καταστρατήγηση των (λίγων) δικαιωμάτων που έχουν απομείνει στις καθαρίστριες, και αυτό ενόχλησε τους εργοδότες της, που πριν την επίθεση αυτή της ασκούσαν διαφόρων ειδών πιέσεις, με κακές βάρδιες, απειλές κλπ.
    Το γεγονός ότι έφτασαν στο σημείο να χρησιμοποιήσουν τέτοιες μεθόδους σημαίνει ότι το πράγμα έχει αγριέψει, και πρέπει να πιαστούν οι ένοχοι και να γίνει δημόσια γνωστή η τιμωρία τους, για να κοπούν οι ορέξεις επίδοξων μιμητών.
    Κατά τα άλλα, η Κωνσταντίνα Κούνεβα (η οποία σημειωτέον έχει σπουδάσει ιστορικός και αναγκάστηκε από τις συνθήκες να δουλέψει καθαρίστρια) χρειάζεται τη στήριξη όλων μας - είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μου θύμισες το δικό μου άσχετο με την υπόθεση Κούνεβα τελευταίο ποστ λέγοντας ότι ορισμένοι νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο: πολλοί νομίζουν ότι τρώμε κουτόχορτο. Αλλά και με το δίκιο τους, αφού μένουμε ακόμη σ' αυτή τη χώρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Σπύρος

    Μας βλέπω παρέα στο Τριμελές...

    @Γεράσιμος

    Το σκέφτομαι κι εγώ αυτό πότε πότε, αλλά από την άλλη δεν θέλω να τους δώσουμε τη χαρά να φύγουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)