12 Ιανουαρίου 2009

Υπερενεργητική αστυνόμευση



Όσοι εμπιστεύονται στοιχειωδώς έστω το διαδίκτυο για την ενημέρωσή τους έχουν πιστεύω μια αρκετά πλήρη εικόνα των γεγονότων που έλαβαν χώρα την περασμένη Παρασκευή, κατά τη διάρκεια και κυρίως μετά το πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο.

Συνοπτικά: Μετά το τέλος του συλλαλητηρίου, που έγινε σε απόλυτα ειρηνικό κλίμα, ένας ένστολος φρουρός της έννομης τάξης θεώρησε σκόπιμο να ανάψει τα αίματα, και με μία κροτίδα πυροδότησε μικρής έκτασης επεισόδια στον άξονα της Πανεπιστημίου, μπροστά από τα Προπύλαια.

Στα επεισόδια αυτά τα ΜΑΤ εφάρμοσαν την προσφάτως αγαπημένη τους τακτική της "παθητικής αστυνόμευσης", με άλλα λόγια χάζευαν τον πετροπόλεμο μιας χούφτας κουκουλοφόρων, ψεκάζοντας κατά διαστήματα με τα γνωστά αβλαβή χημικά για να διατηρείται ψηλά το κέφι.

Αντίθετα, στην οδό Ασκληπιού, λίγες εκατοντάδες μέτρα παραπέρα δηλαδή, οι εκεί διμοιρίες αποφάσισαν να διαφοροποιήσουν την τακτική τους προς μία πιο "ενεργητική αστυνόμευση", βάζοντας στο στόχαστρο ειρηνικούς διαδηλωτές που αποχωρούσαν και που καμία σχέση δεν είχαν με τα επεισόδια. Αφού τους περιέλαβαν με τα γκλομπ, τους εγκλώβισαν στην είσοδο μιας πολυκατοικίας και ακολούθησαν τα γνωστά περιστατικά, με χάιλάιτ τον προπηλακισμό μιας ηλικιωμένης κυρίας με μαντήλι στο κεφάλι, που -υποθέτω- την πέρασαν για την μετενσάρκωση της Ουλρίκε Μάινχοφ. Το πάρτι ολοκληρώθηκε με το μπουζούριασμα καμιάς δεκαπενταριάς δικηγόρων (κατ' άλλες πηγές, δεκαοκτώ) και την προσαγωγή τους στη ΓΑΔΑ, προφανώς για καφέ και κουβεντούλα.

Γιατί το λέω αυτό; Μα γιατί κανείς δεν είπε στους συναδέλφους ότι τους προσαγάγουν για κάποιον άλλον λόγο, εναντίον κανενός δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη, καμία σύλληψη δεν έγινε. Τι συμπέρασμα βγαίνει;

Θα μου πείτε, καλά, σε έπιασε η ευαισθησία επειδή πιάσανε δεκαπέντε συναδέλφους σου; Αν πιάνανε δεκαπέντε οικοδόμους, ή δεκαπέντε φαρμακοποιούς, ή δεκαπέντε κλειδαράδες, θα άλλαζε κάτι;

Πρώτα απ' όλα, δεν θυμάμαι ποτέ στο παρελθόν να έχει γίνει, σε ανάλογη περίπτωση, προσαγωγή δεκαπέντε οικοδόμων, ή φαρμακοποιών, ή κλειδαράδων.

Δεύτερον, οι συνάδελφοι που μπουζουριάστηκαν δεν ήταν κουκουλοφόροι, αλλά δήλωσαν εξαρχής την επαγγελματική τους ιδιότητα και επέδειξαν τις δικηγορικές τους ταυτότητες.

Τρίτον, ναι μεν έχουν υπάρξει στο παρελθόν και εγκληματίες δικηγόροι, αλλά ομολογουμένως το να βρεθούν στο ίδιο σημείο δεκαπέντε εγκληματίες δικηγόροι, που π.χ. να συμμετείχαν σε επεισόδια, να πετούσαν πέτρες ή μολότοφ, να σπάγανε βιτρίνες ή κεφάλια, αν μη τι άλλο θα συνιστούσε τουλάχιστον εξαιρετικά πρωτότυπο περιστατικό.

Τέταρτον και σημαντικότερον, το είπα ήδη και το ξαναλέω, κανείς δεν κατηγορήθηκε για κανένα αδίκημα. Συνεπώς, σε κανενός τον χαρτοφύλακα δεν βρέθηκαν μολότοφ, ή καλάσνικοφ, ή αντιαρματικές ρουκέτες, ή σιδερολοστοί. Δεν κατάφεραν καν οι φρουροί της έννομης τάξης να στοιχειοθετήσουν έστω μια πλημμεληματική κατηγορία για αντίσταση κατά της αρχής, η αντικειμενική υπόσταση της οποίας πληρούται όταν, φερ' ειπείν, τρεις κρανοφόροι νταγλαράδες σε τραβολογάνε με ελάχιστη λεπτότητα από το μαλλί κι εσύ προσπαθήσεις να αποσπάσεις την κώμη σου από τις χερούκλες τους.

Παρά ταύτα, τους συναδέλφους τους κράτησαν στο υπέροχο μέγαρο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας για περίπου τρεις ώρες, και χρειάστηκε η παρέμβαση του προέδρου του Δ.Σ.Α., Δημήτρη Παξινού (σεσημασμένου αντιεξουσιαστή, γνωστού στους κύκλους του αγώνα με το επιχειρησιακό ψευδώνυμο "καπετάν-Γιώτης") για την απελευθέρωσή τους, ενώ παράλληλα έξω από το ως άνω μέγαρο είχαμε μαζευτεί και τουρτουρίζαμε καμιά ογδονταριά-εκατοστή νοματαίοι, δικηγόροι ως επί το πλείστον.

Συμπεράσματα: Να υποθέσουμε ότι επρόκειτο για απλό λάθος της ΕΛ.ΑΣ., για υπερβολικό ζήλο που κατέληξε σε παράνομες προσαγωγές των δικηγόρων; Δεν μου πολυπροκύπτει. Αν ήταν λάθος, κάποιος θα έπρεπε να το πάρει χαμπάρι νωρίτερα και να διατάξει την απελευθέρωσή τους χωρίς να μεσολαβήσει όλο αυτό το νταβαντούρι, πριν κινητοποιηθούν οι συνδικαλιστές μας και -κυρίως- πριν η είδηση διαρρεύσει ευρέως στα μήντια.

Αν πάλι δεν ήταν λάθος, ήταν μια σκόπιμη, συνειδητή ενέργεια. Κι αν ήταν συνειδητή η ενέργεια, ο σκοπός της ήταν να περάσει ένα μήνυμα: εσείς, που νομίζετε ότι έχετε το ελεύθερο να γυρνάτε στους δρόμους και να καταγράφετε τις δικές μας αυθαιρεσίες, κάνετε σφάλμα μέγα και να τα ξεχάσετε αυτά που ξέρατε, γιατί πλέον δεν τα σηκώνουμε. Θα σας μπουζουριάζουμε κι εσάς όπως τους άλλους όποτε μας γουστάρει. Οπότε, καλύτερα καθίστε στα γραφεία σας.

Το μήνυμα αυτό κολλάει θαυμάσια και με το άλλο μήνυμα που έστειλαν σε μία άλλη, συμπαθή στην αστυνομία επαγγελματική τάξη, αυτή των δημοσιογράφων. Που πήραν και αυτοί το μερτικό τους στις μπούφλες.

Την κρατική πανδαισία της περασμένης Παρασκευής την ολοκλήρωσε με τον καλύτερο τρόπο το δελτίο ειδήσεων της κρατικής τηλεόρασης που προβλήθηκε τα μεσάνυχτα. Ούτε κουβέντα για την προσαγωγή των δικηγόρων, ούτε κουβέντα για τον προπηλακισμό δημοσιογράφων. Προφανώς, αυτά δεν θεωρούνται ειδήσεις στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής. Μπράβο στους δημοσιογράφους που έχουν την ευθύνη της σύνταξης του δελτίου, άξιος ο μισθός τους (πληρωμένος από εμάς), ο Γκαίμπελς θα ήταν υπερήφανος για λογαριασμό τους.

Και κάπου εδώ τελειώνει η αφήγηση. Το ποστ αυτό θα μπορούσε να έχει γραφτεί την Παρασκευή το βράδυ ή το Σάββατο το πρωί, οπότε πιθανότατα θα είχε πολύ πιο οργισμένο ύφος και θα έκλεινε με καμία πολεμική ιαχή, του τύπου "αν η κυβέρνηση θέλει πόλεμο, πόλεμο θα έχει". Κατόπιν ψυχραιμότερης σκέψης, δεν το έγραψα τότε και δεν θα το κλείσω έτσι. Θα το κλείσω όμως με ένα ρητορικό ερώτημα:

Ο ανώνυμος κουκουλοφόρος που πετάει μολότοφ και σπάει βιτρίνες χαρακτηρίζεται κίνδυνος για τη δημοκρατία. Ο ανώνυμος τρομοκράτης που κινείται στις σκιές και πυροβολεί με καλάσνικοφ χαρακτηρίζεται επίσης κίνδυνος για τη δημοκρατία. Ο ανώνυμος ΜΑΤατζής που φοράει κουκούλα ή μάσκα, που δεν φέρει διακριτικά, ώστε να μην μπορεί να αναγνωριστεί, και που κοπανάει με το ρόπαλο, προπηλακίζει γριούλες, ψεκάζει χημικά επί δικαίους και αδίκους, μπουζουριάζει κόσμο κατά το κέφι του και τον κρατάει παράνομα, και μετά αρνείται να δώσει τα στοιχεία του ώστε να ελεγχθεί για την νομιμότητα των πράξεών του, για τον τρόπο που ασκεί την εξουσία του, που δεν είναι δική του αλλά δική μας, τόσο ο ίδιος όσο και οι ανώτεροί του, πώς ακριβώς πρέπει να χαρακτηρισθεί για τη δημοκρατία; Κόσμημα;

Αν η απάντηση στην τρομοκρατία των κουκουλοφόρων είναι η τρομοκρατία των ΜΑΤ, πολύ φοβάμαι ότι ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα.


.

17 σχόλια:

  1. Ακριβώς έτσι είναι, αγαπητέ Χασοδίκη! Οι ΜΑΤατζήδες προειδοποίησαν τους δικηγόρους να μην παρέχουν αυτόκλητα νομική προστασία στους τσουβαλιαζόμενους "υπόποτους", τους δημοσιογράφουν να μην καταγράφουν την ανεξέλεγκτη αστυνομική βία και τους πολίτες να επιβάλλουν στους εαυτούς τους οικειοθελή απαγόρευση κυκλοφορίας, όποτε ανακοινώνεται διαδήλωση.

    Το πρόβλημα είναι ότι αυτή η συμπεριφορά στρατού κατοχής δεν επιδεικνύεται από κάποιες απροσδιόριστες παρακρατικές δομές, αλλά από κρατική υπηρεσία επαινούμενη από την πολιτική της ηγεσία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα πάλι κατηγορούμε την Αστυνομία? Θα σου πω εγω πως εγιναν τα πραγματα. Προκειται για μεγαλη παρεξήγησις.
    Οι δικηγοροι του Legal Aid πηγαν για να παρεχουν τις νομικες υπηρεσιες τους στην Ασκληπιού. Ξερεις, για τους υπο συλληψη προσαγωγη κτλ. Ψαχναν λοιπον ολοι αυτοι ταξί για να πανε στη ΓΑΔΑ, αλλα ηταν πολυ δυσκολο.
    Ετσι, τα παλικαρια μας οι αστυνομικοι προσφέρθηκαν να τους μεταφερουν στη Γενικη Διευθυνση, φρη οβ τσαρτζ. Ηρθε η κλουβα στο πι και φι, ανεβηκαν οι δικηγοροι, επιασε και η γαλαρια το τραγουδι
    Κυριακή, γιορτή και σχόλη
    να 'ταν η βδομάδα όλη
    (όπως στην "κορη μου τη σοσιαλίστρια") και για πότε φτάσαν ΓΑΔΑ, ουτε που το καταλαβαν.
    Την γιαγια την πηραν μαζι γιατι ηθελε να επισκεφτει ενα βαπτιστηρι της κοντά στην Πανορμου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αμάν πια με αυτή τη γιαγιούλα!

    Από έμπιστες πηγές μέσα στην ασφάλεια, ξέρω πως η εν λόγω.... γιαγιούλα, είχε βγάλει τη μασέλα της, και, κρατώντας τη στο χέρι κατάφερνε πλήγματα στις ευαίσθητες περιοχές του ΜΑΤατζή! ΑΥΤΑ ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΤΑ ΔΕΙΧΝΕΤΕ ΣΤΑ ΒΙΝΤΕΟ; Ε; ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΤΑ ΚΙΝΗΤΑ ΣΑΣ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Αγησίας

    Ακριβώς. Και επιπλέον, από κρατική υπηρεσία που αρνείται τον δημοκρατικό έλεγχο μεταμφιέζοντας τους λειτουργούς της. Πώς λέγεται η εξουσία χωρίς έλεγχο;

    @Αλεπούδα

    Τη γιαγιά την πήραν όντως μαζί; Ρωτάω γιατί δεν έμαθα σίγουρα. Ξέρις κάτι;

    @Κρείτων Κουσουράτος

    Πρόκειται για συνωμοσία του α/α κινήματος των δικηγόρων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ναι, όπως φαίνεται την πηραν και αυτη μαζι, γιατι μετα έμαθα οτι αφεθηκε απο τη ΓΑΔΑ. Δεν θυμαμαι που το διάβασα ή το άκουσα.
    Εχω παθει overdose με τοσες πληροφοριες αυτες τις μερες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Μα είναι δυνατόν να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα εν έτη 2009 δεν μπορεί να τους ελέγξει κανένας έχουν αποθρασυνθεί τελείως και για να το προσωποποιήσω και λίγο:
    Αυτή η κυβέρνηση ,αυτός ο Καραμανλής, που είναι ρε? ο Εισαγγελέας που είναι ? Για να επιρρίψει και ευθύνες????? Γιατί έχει παραβιαστεί όχι μονό το ΣΥΝΤΑΓΜΑ αλλά και ΟΛΗ η Ε.Σ.Δ.Α
    ΔΕΝ γίνεται να βλέπω μόνο στην βορά όλων μας τους μπάτσους ,αστυνόμους, ένστολους κουκουλοφόρους ,πείτε τους όπως θέλετε ποσώς μ ενδιαφέρει πλέον, και να μην ακουμπά κάνεις ΑΥΤΟΥΣ που τους δίνουν εντολές ,ή τους επικροτούν και τους καλύπτουν, γιατί μην κοροϊδευόμαστε και μεταξύ μας μέχρι πρότινος τι ήταν Πτυελοδοχεία τους έβγαζαν στους δρόμους και εκτονωνόταν οι υπόλοιποι πάνω τους, τώρα θα μου πεις ποιοι είναι οι ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ μεγάλη ιστορία …..
    Τέλος πάντων επειδή δεν έχει τελειωμό αυτή η συζήτηση και δεν βλέπω να αποκλιμακώνεται η κατάσταση απεναντίας πιστεύω τώρα αρχίζει (δείτε αυτή την συνέντευξη από το tvxs.gr http://www.tvxs.gr/v1726) Ο Νικόλας Μπαρδάκης συνομιλεί με τον Παναγιώτη Παπαχατζή.
    Μια πολύ δυνατή συνέντευξη που πρέπει να δούμε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εχει ξεφύγει η κατάσταση. Ο ερασιτεχνισμός, σε όλο του το μεγαλείο.

    Η Αστυνομία χρειάζεται επειγόντως ψυχανάλυση. Κάνει συνέχεια λάθη και έχει αποκοπεί πλήρως από την κοινωνία.

    Ακόμη και η Δεξιά, το παραδοσιακό της στήριγμα έχει αποστασιοποιηθεί.
    Και δεν μιλάμε για μια αστυνομία σκληρή, άτεγκτη, και με μετεμφυλιακούς όρους ασυδοσίας.
    Μιλάμε για μια Αστυνομία που κάνει γκάφες, κοτσάνες, χτυπάει και συλλαμβάνει λάθος ανθρώπους, επιβάλλεται στην… πραγματικότητα (υπόθεση ζαρντινιέρας), κάνει μεταγωγές κρατουμένων χωρίς χειροπέδες και με …ταξί (ας μην τα ξεχνάμε), κλέβει το ψωμί του Σπίλμπεργκ με αποδράσεις με ελικόπτερο μέσα από τον Κορυδαλλό και άλλα πολλά.

    Εμένα μου θυμίζει την “Σχολή των μπάτσων” σε …greek edition…”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Θα συμφωνήσω κι εγώ μαγαζί σου, αγαπητέ. Οι προσαγωγές αυτές στόχο είχαν απλά και μόνο να τρομάξουν τον κόσμο που θα σκεφτεί αύριο να κινητοποιηθεί, να διαμαρτυρηθεί.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κορυφαίος σχολιαστής στην ιστορία αυτή υπήρξε ο κ. Τράγκας. Συνεπής στην υπερασπιστική του γραμμή για ό,τι γίνεται επί των ημερών της σημερινής κυβέρνησης, ειρωνεύτηκε τους συναδέλφους, που συνελήφθησαν, λέγοντας, ότι ήθελαν να βγάλουν χρήματα ή κάτι τέτοιο, τέλος πάντων ήταν εκνευριστικά ερειστικός και ειρωνικός.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Προφανώς πάλι την Παρασκευή η αστυνομία έδειξε ότι κάτι έχει καταλάβει λάθος ως προς την αποστολή της, αλλά η συγκεκριμένη σύλληψη των συναδέλφων έγινε όντως τόσο απρόκλητα;

    Δεν ήμουν μπροστά αλλά ρωτάω γιατί στο ANTI-news weblog, ας πούμε, κάπως διαφορετικά παρουσιάζονται τα πράγματα:
    http://www.antinews.gr/?p=4920

    Ευχαριστώ εκ των προτέρων για την απάντηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. @Αλεπούδα

    Ελλείψει έγκυρης διασταύρωσης, άφησα την πληροφορία εκτός ποστ, αν και το είχα ακούσει κι εγώ.

    @doctor

    Από την άλλη, η αστυνομία έχει και αλλιώτικο πρόσωπο. Θα επανέλθω αργότερα, νομίζω ότι αξίζει ξεχωριστό ποστ...

    @Περιούσιος

    Δεν τον άκουσα, εμπιστεύομαι το κριτήριό σου, αλλά προσωπικά από τον Τράγκα δεν περιμένω τίποτα. Από την κρατική τηλεόραση όμως απαιτώ.

    @Συνάδελφος

    Ούτε εγώ ήμουν μπροστά, αλλά: α) ό,τι αναφέρεται στο ποστ σαν γεγονός, το έχω διασταυρώσει από παρόντες. Και λέγοντας "διασταυρώσει", εννοώ τουλάχιστον δύο πηγές. Έχω και άλλες πληροφορίες που τις άφησα έξω, ακριβώς γιατί δεν κατάφερα να τις διασταυρώσω. β) Υπάρχουν και τα βίντεο, από τα οποία ο καθένας βλέπει και κρίνει.

    Επίσης να παρατηρήσω ότι, εκτός των δικηγόρων, από την Ασκληπιού προσήχθησαν στη ΓΑΔΑ 2-3 άτομα ακόμα, κατά των οποίων επίσης δεν ασκήθηκαν ποινικές διώξεις.

    Για το ANTI-news, το μόνο που έχω να πω είναι κρίμα που διασύρει το όνομα ενός ιστορικού περιοδικού.
    (...άκου εκεί, "πού ήταν κατά τη χούντα;". Αγέννητοι, ρε φίλε! Να απολογηθούν και γι' αυτό;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγγνώμη ρε παιδιά, αλλά εγώ το έχω ψιλοχάσει.

    Το ότι ένας πολίτης είναι και δικηγόρος, αλλάζει τα δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις του έναντι του νόμου;

    Το θέμα μας είναι η αδικαιολόγητη προσαγωγή και κράτηση ορισμένων πολιτών στη Γ.Α.Δ.Α. ή το ότι οι παραπάνω ήταν και δικηγόροι;

    Α, και κάτι ακόμα. Αυτό το θέμα με τα διακριτικά των Μ.Α.Τ. που αναμασάνε όλοι... Υπάρχει κάποιος σαφής νόμος ή ο καθένας λέει αυτό που νομίζει;
    Προσωπικά, ποτέ δεν θυμάμαι τα Μ.Α.Τ. να φέρουν διακριτικά.

    Δεν ξέρω... ρωτάω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Minimus,

    Δεν υπονοώ ότι οι δικηγόροι είναι υπεράνω του νόμου ή έχουν περισσότερα δικαιώματα από τους άλλους πολίτες. Όταν όμως σε ένα σημείο της Αθήνας η αστυνομία τα βάζει με ένα σύνολο 70-80 πολιτών διαδηλωτών, και τελικά μαντρώνει σχεδόν αποκλειστικά δικηγόρους, τους οποίους κατόπιν αφήνει ελεύθερους (αφού τους τραβολογήσει) χωρίς να τους κατηγορήσει ποτέ για τίποτα συγκεκριμένο...
    ...δικαιούμαι νομίζω να αναρωτηθώ κατά πόσον πρόκειται για τυχαία ενέργεια, υπερβάλλοντα ζήλο, ή αν υπήρξε στόχευση και ποια.
    Βάλε στην εξίσωση και την ανακοίνωση εκείνης της επιτροπής συνταγματικών δικαιωμάτων (να διευκρινίσω ότι δεν πρόκειται για επίσημη επιτροπή του ΔΣΑ, απλή συσσωμάτωση κάποιων δικηγόρων είναι), και πες μου τι συμπεράσματα βγάζεις.

    Δέχομαι ότι είμαι ίσως εξαιρετικά κακόπιστος, αλλά θεωρώ την κακοπιστία μου δικαιολογημένη στο φως των γεγονότων, ένα, και δεύτερον θεωρώ ότι θα ήταν αφελές να πιστέψουμε ότι όλα ήταν ένα τυχαίο ξέσπασμα των ΜΑΤ.

    Όσο για τα διακριτικά: οι αστυνομικοί γενικά υποχρεούνται να φέρουν. Τα ΜΑΤ ειδικά νομίζω ότι εξαιρούνται (επιφυλάσσομαι να το ερευνήσω), και τίθεται το ερώτημα κατά πόσο η εξαίρεση αυτή είναι σύμφωνη με το Σύνταγμα, κατά πόσο προάγει την αυθαιρεσία και κατά πόσο χωράει σε μία ευνομούμενη δημοκρατική πολιτεία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Την καλύτερη ατάκα την είχε πετάξει συνδικαλιστής της αστυνομίας σε παράθυρο του Deutschland über ALTER: "Τόσες χιλιάδες δικηγόρους έχει η Ελλάδα, κι εσείς το κάνετε θέμα επειδή η αστυνομία συνέλαβε μόλις το 0,14% του κλάδου".

    Το είπε όντως. Ίσως όχι ακριβώς έτσι, αλλά ανέφερε το ποσοστό. Το θυμάμαι γιατί εκείνη τη στιγμή έψαχνα τα αυτιά μου κάτω από τον καναπέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Εδώ ειλικρινά δεν βρίσκω λόγια να σχολιάσω. Τι να πω, με την ίδια λογική θα μπορούσαν και να τους καθαρίσουν -να μειωθεί και ο υπερπληθωρισμός στο επάγγελμα, βρε αδερφέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)