14 Νοεμβρίου 2008

Κάγκελα παντού

Αυτό που με διαολίζει σε όλη αυτήν την ιστορία με την απεργία πείνας των φυλακισμένων είναι η υποκρισία του αρμοδίου υπουργού. Την ώρα που οι απεργοί πείνας κοντεύουν να φτάσουν τις 6.000, ο κ. Χατζηγάκης ανακοινώνει γενικόλογες νομοθετικές πρωτοβουλίες και οι υπηρεσίες του υπουργείου καταγίνονται να πείσουν τον κόσμο ότι η κινητοποίηση... φθίνει, διότι λέει μειώνεται ο αριθμός των κρατουμένων που απέχουν από το συσσίτιο! Λες και αυτό είναι το πρόβλημα.

Λες και δεν γνώριζε ολόκληρο υπουργείο και ο υπουργός προσωπικά ότι το σωφρονιστικό σύστημα της χώρας πάσχει απ' όποια μεριά και να το κοιτάξει κανείς, λες και δεν ήξερε ότι οι φυλακές είναι άβατο όπου δεν επιτρέπεται η είσοδος ούτε καν σε θεσμικούς φορείς όπως οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, λες και δεν έχουν περάσει μόλις δυόμισυ μήνες από τότε που ο Συνήγορος του Πολίτη δημοσίευσε εκθεση σχετικά με τις άδειες των κρατουμένων.

Λες και, σε τελική ανάλυση, οι φυλακές δεν είναι μέσα στο αντικείμενο εργασίας του υπουργείου του και δεν οφείλει να γνωρίζει τα προβλήματα χωρίς να περιμένει κανέναν δικηγορικό σύλλογο και καμία ανεξάρτητη αρχή να του τα επισημάνει.

Με περισσό κυνισμό ο κ. Χατζηγάκης, ακολουθώντας την πεπατημένη των προκατόχων του, έκανε πως δεν ξέρει τίποτα. Ποντάροντας στο γεγονός ότι οι φυλακισμένοι και τα προβλήματά τους δεν απασχολούν την κοινή γνώμη, είτε λόγω άγνοιας, είτε λόγω αδιαφορίας, είτε και συνειδητά ("να σαπίσουν τα καθάρματα οι εγκληματίες"). Οι έγκλειστοι δεν μπορούν να κάνουν πορείες, να κλείσουν δρόμους και να παίζουν τα "Αγροτικά" στα μεγάφωνα με τη φωνή του Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

Δεν ξέρω πώς θα τελειώσει αυτή η ιστορία, αλλά αν μη τι άλλο κάποιο όφελος θα μείνει και θα έχει να κάνει με μας, την Κοινή Γνώμη: δεν θα έχουμε πια την δικαιολογία ότι "δεν ξέραμε". Δικαιολογία που για τον Υπουργό Δικαιοσύνης ήταν κούφια ευθύς εξαρχής.


.

6 σχόλια:

  1. Έγκλημα και τιμωρία, η γέννηση της φυλακής. Μισέλ Φουκώ.

    Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα, πάλι. Η κοινωνία έχει μάθει να κρύβει τα σκατά της κάτω από το χαλί. Αυτό κάνει η φυλακή.
    Για όσους θα βγουν έξω αυτό το ΣΚ να ξέρουν ότι κάποιοι άνθρωποι είναι εκεί "μέσα". Όχι για να σωφρονιστούν αλλά για να μην μας ενοχλούν.
    Τουλάχιστον μη τους στοιβάζετε...
    Είναι άνθρωποι γαμώτο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι, πραγματικά, απόστευτο, που στην Ελλάδα του 21ου αιώνα υπάρχουν άνθρωποι, που στοιβάζονται σε φυλακές, όπως της κέρκυρας (χτισμένες το 1810) και της Άμφισσας (το διαβόητο Πρεβαντόριο, ανεγερθέν επί Καποδίστρια) και κανένας δε νοιάζεται γι' αυτούς. Το πρόβλημα είναι ότι ακούω αυτό τον καιρό πολύ κόσμο, ακόμα και μέσα από τη δουλειά μου, να λένε ότι, επειδή οι κρατούμενοι είναι εγκληματίες, δεν μπορούν να αξιώνουν συνθήκες ξενοδοχείου. Και αυτό με ενοχλεί πολύ περισσότερο από τα ήξεις-αφίξεις του κ. Υπουργού Δικαιοσύνης. Τον οποίο, παρεμπιπτόντως, θεωρούσα πολύ σοβαρό πρόσωπο αλλά μια τα θέμα των φυλακών μια το θέμα του επωνύμου των γυναικών χάλασε την εικόνα του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O "πολιτισμένος" κόσμος απαντά: Να κι αν το φάνε, να κι αν δεν το φάνε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Ένα πρόγραμμα που ανακοινώθηκε επί ΠΑΣΟΚ περί ανέγερσης νέων σύγχρονων και ανθρώπινων φυλακών, τι έγινε βρε παιδιά??? Εγκαταλείφθηκε?? Μέσα σε 5 χρόνια έγινε κάτι προς την κατεύθυνση αυτή???? Αν και σχετική με τη Δικαιοσύνη, αγνοώ αυτά τα θέματα των φυλακών. Όπως λες κι εσύ Χασοδίκη μου επειδή δεν αγγίζουν το πολύ κόσμο δεν αναφέρονται στα ΜΜΕ. Το μόνο που έμαθα μέσω των ΜΜΕ είναι ότι πολλές γυναίκες μεταφέρθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ελαιώνα για καλύτερα και τελικά οι συνθήκες είναι πολύ χειρότερες. Ούτε θέρμανση δεν έχουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας του μίλησε:
    Δείχνει την ποιότητα της Δημοκρατίας μας...
    Και αυτός πέρα= βρέχει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φίλοι μου καλή εβδομάδα, και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση, αλλά διάγω πιεσμένη περίοδο :)

    Εδώ που τα λέμε, δεν έχω και κάτι να απαντήσω. Συμφωνώ με όλα τα σχόλια, συμμερίζομαι τις απορίες της Μερόπης, και μην πιάσουμε καν το θέμα με τα κρατητήρια, τους χώρους κράτησης αλλοδαπών κλπ. ειδικές περιπτώσεις (θυμάμαι κρατητήρια αστυνομικού τμήματος κάπου στα Μεσόγεια όπου κρατούνταν αλλοδαποί προς απέλαση σε κελιά χωρίς... πόρτες, χωρίς κρεβάτια και χωρίς τουαλέτα -όχι *μέσα* στο κελί, γενικά χωρίς τουαλέτα), γιατί θα βλαστημήσουμε...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)