01 Οκτωβρίου 2008

The Muppet Show



"Το πρόβλημα όταν πουλάς τσαμπουκά, είναι ότι μπορεί να βρεθεί κάποιος να αγοράσει"

(παλιά κινεζική παροιμία)


Προφανώς, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, ο Καραμανλής δεν περίμενε να τού 'ρθει από τον Δαϊλάκη -που πανάθεμα αν ήξερε ότι στην κοινοβουλευτική του ομάδα υπήρχε βουλευτής με αυτό το όνομα. Αλλά η άτιμη η ζωή, αλλιώς τα λογαριάζεις και αλλιώς στα φέρνει.

Επί ημέρες πολλές, βουλευτές, πρώην υπουργοί και λοιπά γαλάζια στελέχη απαιτούσαν την παραίτηση του Ρουσόπουλου, ο οποίος με ολύμπια αταραξία τους έγραφε όλους στα παλαιότερα υποδήματα της Μάρας. Κι όταν ένας υπουργός δεν παραιτείται από μόνος του, μπορεί να τον παραιτήσει μόνον ο πρωθυπουργός -όπως έγινε με τον Βουλγαράκη, καλή του ώρα. Από τη στιγμή που ο Καραμανλής δεν δείχνει διατεθειμένος να το κάνει, όσοι επιμένουν να ζητούν την παραίτηση Ρουσόπουλου κατ' ουσίαν αμφισβητούν την κρίση του Καραμανλή -με τα δικά του λόγια: τον πριονίζουν.

Δεν γνωρίζουμε τον τρόπο σκέψης του Δραμινού νίντζα βουλευτή, αλλά φαντάζομαι ότι πιθανόν να σκέφτηκε κάτι σαν "έλα μωρέ, και με τον Βουλγαράκη έτσι έκανε, τον κάλυψε στην αρχή και μετά τον παραίτησε". Ή ότι, αν θεωρηθεί πως τον πριονίζει με το ένα χέρι (ζητώντας την αποπομπή Ρουσόπουλου-Αγγέλου), ωστόσο τον λιβανίζει με το άλλο (άλογο καλό, καθαρόαιμο άτι και λοιπά), οπότε το πράγμα έρχεται ίσα βάρκα-ίσα νερά.

Υπάρχει όμως μια ουσιώδης διαφορά, Μοναδικέ μου Αναγνώστη: ότι τώρα ο πρωθυπουργός έχει απαιτήσει τουμπεκί ψιλοκομμένο. Και είναι υποχρεωμένος να κάνει πράξη τις απειλές του, διαφορετικά θα τον πάρουν όλοι στο ψιλό. Στο πρώτο κρούσμα τη χάρισε στον Γιαννόπουλο κάνοντας μια μεγαλοπρεπή γαργάρα, εδώ όμως δεν μπορούσε να κάνει αλλιώς.

Και αυτό ακριβώς είναι και το πρόβλημα: διόρθωσέ με αν κάνω λάθος, αλλά η ουσία της πολιτικής στρατηγικής είναι να έχεις διαθέσιμες εναλλακτικές επιλογές. Ο Καραμανλής επιλέγοντας την οδό του τσαμπουκά είναι πια υποχρεωμένος να πάει all the way, αν θέλει να τον παίρνουν στα σοβαρά. Κι όταν κάνεις αρχή με τον πρώτο ουρανοκατέβατο Δαϊλάκη, τι θα κάνεις αύριο με τον Νομάρχη Πανίκα, για παράδειγμα -που έχει και σαφώς μεγαλύτερη απήχηση;

Επιπλέον, αυτή η επιλογή του Καραμανλή σπρώχνει αναγκαστικά και τους αμφισβητίες στον ίδιο δρόμο: αν ο Τατούλης, λόγου χάριν, συμμορφωθεί και το βουλώσει, θα γίνει πια αυτός ρεζίλι. Επομένως είναι υποχρεωμένος να συνεχίσει να μιλάει, ο πρωθυπουργός θα υποχρεωθεί να τον διαγράψει και για το τι θα γίνει μετά, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος.

Παρένθεση: λέω για τον Τατούλη, γιατί οι λοιποί γιαλαντζί αντάρτες (π.χ. Μανώλης) πιστεύω ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα να συμμορφωθούν -τουλάχιστον άμεσα.

Συμπέρασμα; Ωραία στρατηγική, μα την αλήθεια, και πολύ θα ήθελα να γνωρίσω αυτόν που την εμπνεύστηκε. Βραχυπρόθεσμα πιθανόν να αποδώσει κάποια οφέλη που θα αποτυπωθούν στις δημοσκοπήσεις, στη γραμμή της δεξιάς βαρβατίλας (ο Καραμανλής φοράει παντελόνια, κρατάει το λόγο του και άλλα τέτοια γλαφυρά). Μεσοπρόθεσμα, ακόμα και διαισθητικά ο καθένας καταλαβαίνει ότι, όσο άντρας κι αν είναι ο Καραμανλής, δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνος του. Μακροπρόθεσμα δεν υπάρχει: αργά ή γρήγορα η κυβέρνηση θα πάει σε πρόωρες εκλογές.

Δεύτερο συμπέρασμα: σε μία ελάσσονος σημασίας κρίση ο πρωθυπουργός αποδεικνύει πόσο λίγος είναι πολιτικά, εγκλωβίζοντας τον εαυτό του σε μια αδιέξοδη στρατηγική. Τρέμω στην ιδέα τι θα συνέβαινε αν αυτός ο άνθρωπος είχε να διαχειριστεί κάποια πραγματικά κρίσιμη κατάσταση, ο μη γένοιτο σαν αυτή που διαδραματίζεται στην άλλη άκρη του Ατλαντικού.

Σε τούτο το σημείο θεωρώ σκόπιμο να επαναλάβω ότι, παρά τη διαγραφή Δαϊλάκη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να έχει την εμπιστοσύνη 152 βουλευτών -ο νίντζα άλλωστε δήλωσε ότι θα κάνει "ό,τι πει το κόμμα". Είναι η Νέα Δημοκρατία που έμεινε με 151 βουλευτές, και μπορεί κάλλιστα αύριο να μείνει με 150, ή 149, ή 130 χωρίς αυτό να έχει επίπτωση στην κυβέρνηση, όσο οι βουλευτές που τυχόν διαγράφονται δεν αποσύρουν ρητά την εμπιστοσύνη τους. Το Σύνταγμα επιτρέπει την κυβέρνηση μειοψηφίας, όσο κι αν έχουμε την αντίθετη εντύπωση: άλλο θέμα αν ο Καραμανλής αποφασίσει ότι με 149 βουλευτές δεν μπορεί να κυβερνήσει και πάει σε εκλογές.

Το μόνο βέβαιο, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, είναι ότι δεν πρόκειται να πλήξουμε. Μπορούμε να καθόμαστε άνετα στον εξώστη και να χασκογελάμε με το νεοδημοκρατικό Μάπετ Σόου.

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης





ΥΓ: Παρόλα αυτά, η αλήθεια είναι ότι βαρέθηκα να γράφω για το γελοίο αυτό θέμα την ώρα που συμβαίνουν πολύ σοβαρότερα πράγματα. Από την άλλη, προτιμώ να μην ασχοληθώ με θέματα που δεν τα κατέχω όπως η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση. Διάβασε καλύτερα Μοναδικέ μου Αναγνώστη τον πάντα ενημερωμένο Τάλω ή τα σχετικά ποστ του Locus Publicus (1,2). Και καλό μήνα.


.

17 σχόλια:

  1. Σωστός!
    Εβγαλε πολύ γέλιο ο Δαϊλάκης λέγοντας πως
    * Θα λέει την γνώμη του
    * είναι στην διάθεση της ΚΟ η παραίτησή του
    * δεν παραιτείται όμως γιατί είναι η φωνή αυτών που τον εξέλεξαν
    * αλλά η φωνή αυτή θα υπερψηφίζει όλα τα προτεινόμενα νομοσχέδια!

    Εγώ πάντως μπερδεύτηκα....

    Ο Τατούλης αν είναι ξύπνιος, θα λέει συνέχεια τα ίδια που έλεγε, αλλά δεν θα δώσει δικαίωμα στην Βουλή εκτός και αν σκάσει κανένα νομοσχέδιο έκτρωμα. Αν τον διαγράψει ο Καραμανλής για λόγους γνώμης, δεν θα έχει δικαίωμα να λέει πως τον έριξαν τα συμφέροντα, αλλά πως έβαλε τα χεράκια του και έβγαλε τα ματάκια του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Κοίτα να δεις, όχι πολλά πολλά για τον αξιαγάπητο θαυμαστή της Μπεζαντάκου, γιατί θα 'χεις να κάνεις με μας τους λιβανιστές καθαρόαιμων αλόγων, που, ως γνωστόν, φοράμε παντελόνια (για να μη λερωθούμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @zaphod

    Πάνω απ' όλα ο κύριος Δαϊλάκης σέβεται και υπολήπτεται τον απλό μεροκαματιάρη ψηφοφόρο του, αυτό είναι σαφές.

    Μπάι δε γουέι, θέλω να βρω χρόνο να διαβάσω διεξοδικά τα τέσσερα απανωτά πονήματά σου. Απορώ εσύ πότε προλαβαίνεις και τα γράφεις :)

    @π2

    Σου αφιερώνω το εξής τετράστιχο:

    Μολόγα τα, μολόγα τα
    Τα φράγκα μοιρολόγα τα
    Τι γίνανε, μολόγα τα
    Χορτάρι για τ' αλόγατα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Μάγκες πιάστε το γιοφύρια.

    ΥΓ Η παράστασις συνεχίζεται με το έργο ο Καραγκιόζης φούρναρης και ο πονηρός γατούλης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μεταξύ άλλων, μου άρεσε η επιστροφή του Μοναδικού Αναγνώστη...:-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Θα συμφωνήσω απόλυτα με την ανάλυσή σου φίλε Χασοδίκη. Κάποιοι προφανώς πίστεψαν πως με την πίεση και την τρομοκρατία, θα μπορούσαν να παίξουν με τις "παραιτήσεις" βουλευτών επ άπειρον, κράτώντας και το αντιλίκι, και τους 152. Ο νίντζα όμως δεν παραιτείται, και τώρα το παιχνίδι έφτασε στο τέλος. Τα υπέρμετρα αντριλίκια έχουν μεγάλο ρίσκο. Προσωπικά πάντα έλεγα πως μιά λύση θα ήταν μια νέα ενισχυμένη αναλογική (εκείνο το μπόνους των 40 εδρών για το πρώτο κόμμα). Η απλή αναλογική ειναι βέβαια πιο δίκαια, αλλά φοβάμαι μην ξεμείνουμε τελείως απο κυβέρνηση. Και μην ξεχνάμαι και την αυτοδύναμη συνεργασία ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ.

    Αυτό το κλίμα κομματικής τρομοκρατίας, να μην τολμάει κανένας να βγάλει γνώμη, δεν μου αρέσει καθόλου. Τώρα ο πρωθυπουργός είναι πιά δέσμιος του λόγου του.

    Ευχαριστώ για την αναφορά:)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγαπητέ Χασοδίκη,
    ΚΑΛΟ ΜΗΝΑ!
    Και φυσικά ΚΑΛΟ Φθινόπωρο, ΚΑΛΟ Χειμώνα!
    Άντε και καλή ψήφο... Ίσως μάς προκύψει κι αυτή οσονούπω...

    Τί κάθεσαι και κατατρίβεσαι με τον Καραμανλή;;;
    Εφαρμόζει την παλιά "καλή" τακτική:
    Όταν ΔΕΝ κάνεις τίποτα, ΔΕΝ κάνεις και λάθη...
    Έ! τώρα, αν τα λάθη πηγαίνουν και τον βρίσκουν, δεν φταίει αυτός.

    Όμως ήρθα εδώ για κάτι άλλο:
    Ξεκίνησα έναν κατάλογο
    Μεγάλων Κοινωνικοπολιτικών Ψεμμάτων,
    που με την συμβολή αρκετών άλλων "μπλογκαδόρων" απόχτησε 35 λήμματα και γίνεται τώρα ψηφοφορία, για να βγάλουμε τα 7 πιό μεγάλα.

    Σάς παρακαλώ να συμμετάσχετε κι εσείς κι οι φίλοι/φίλες σας στην αξιολόγηση/ψηφοφορία, ώστε το αποτέλεσμα να είναι όσο μπορεί πιό σωστό.
    psemmatapsemmata.blogspot.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Λοιπόν, φοβάμαι ότι πρέπει να σταματήσουμε την κριτική στον Καραμανλή. Οι λόγοι είναι εθνικοί. Το δήλωσε ξεκάθαρα σήμερα το πρωί -τελικά είναι επικίνδυνο να οδηγείς και να ακούς πολιτικές εκπομπές- ο υπουργός Παιδείας και Hellenic Quest. Το δίλημμα είναι σαφές, είπε: Καραμανλής ή χάος. Τελικά είχε δίκιο ο Μαρξ: Η ιστορία επαναλαμβάνεται, πρώτα ως τραγωδία κι έπειτα ως φάρσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. @Βασικός Μέτοχος

    ...με μεσολαβητή (κάτι σαν προξενήτρα) τον Σουφλιά.

    @molemou

    Επίσης!

    @Γεράσιμος

    Α, χαίρομαι! Είναι αλήθεια ότι τον είχα ξεχάσει εδώ και κάμποσο καιρό :), θα επανορθώσω!

    @Locus

    Κι άλλο ενισχυμένη; Ήδη μετά την τελευταία τροποποίηση του εκλογικού νόμου, που θα ισχύσει από τις μεθεπόμενες εκλογές, το μπόνους του πρώτου κόμματος φτάνει τις 50 έδρες. Δεν λέω, σημαντική η ανάγκη να κυβερνηθεί η χώρα, αλλά εδώ πλέον μιλάμε για παραχάραξη της λαϊκής βούλησης.

    Σε καμία άλλη χώρα δεν αντιμετωπίζονται οι κυβερνήσεις συνεργασίας τόσο απαξιωτικά όσο εδώ, νομίζω. Μήπως είναι καιρός να αλλάξουμε άποψη; Τα χαΐρια των αυτοδύναμων μονοκομματικών, στο κάτω κάτω, τα είδαμε...

    Για την αναφορά μην ευχαριστείς καθόλου :)

    @Ψέμα με ουρά

    Θα περάσω να δω.

    @π2

    Να προσέχεις φίλε μου, εγώ σε παρόμοια περίπτωση παρολίγον να φύγω από τις στροφές της Πάρνηθας (400 μέτρα γκρεμίλα από κάτω). Δεν παίζουν με αυτά τα πράγματα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. συμφωνώ μαζί σας παλικάρια, αλλά μια ερώτηση αν μπορεί κάποιος να μου απαντήση!
    Αφού το Σύνταγμα δίνει την δυνατότητα να αποσύρουν την ψήφο εμπιστοσύνης και από ένα μέλος της κυβέρνησης (π.χ. Ρουσόπουλο), χωρις να ρίξουν την κυβέρνηση (απλά να τον παραιτήσουν). Γιατί δεν τίθεται τέτοια πρόταση από την αντιπολίτευση έστω?
    Τουλάχιστον όσοι υποστηριζουν (και καλά κανουν κατ' εμέ) ό,τι ο Ρουσόπουλος πρεπει να φύγει από την κυβέρνηση ή θα υπερψηφίσουν την εν λογω πρόταση δυσπιστίας ή θα κάνουν τουμπεκί ψιλοκομμένο δια παντός και θα χάσουν κάθε έννοια σοβαρότητας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Θα χει πραγματικά μεγάλο πολιτικό ενδιαφέρον η πρόταση δυσπιστίας κατά του Υπουργού Επικρατείας. Καταλαβαίνετε οι πάντες τί συνεπάγεται κάτι τέτοιο... νομίζω!
    ΧΕΧΕ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εύλογη η απορία σου ανώνυμε, αλλά ποιος μας λέει ότι το ΠΑΣΟΚ θέλει πράγματι τόσο πολύ την παραίτηση του Ρουσόπουλου;

    Αφού η παρουσία του συντελεί στη μουρμούρα, η μουρμούρα συντελεί στη φθορά της κυβέρνησης και η φθορά της κυβέρνησης είναι όφελος για το ΠΑΣΟΚ. Γιατί να πάρει κανείς το ρίσκο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. αν καταφέρουν να βγάλουν τον Ρουσόπουλο με τετοιο τρόπο από την μέση, θα έχουν πληξει άμεσα τον Καραμανλή, ο οποίος για μονη σανίδα θα έχει να "παραιτήσει" τον υπουργό, για να μην φανεί ότι έρχεται σε αντίθεση μαζί του η κοινοβουλευτική ομάδα! ο θόρυβος που δημιουργήθηκε είναι ήδη αρκετός, αν κοπάσει και μείνει στη θέση του ο Ρουσόπουλος δεν θα είναι λίγοι αυτοί που θα πιστεψουν ότι κατά βάθος είχαν άδικο αυτοί που του τα έψελναν τόσο καιρό και για αυτό εμεινε στη θέση του! για να κερδίσει κάτι η αντιπολίτευση, πρεπει να φύγει άμεσα ο ρουσοπουλος! ήδη φάνηκε ότι ο Καραμανλής δεν θέλει να τον διώξει, οποτε ό,τι και να κάνει από εδώ και πέρα θα φαίνεται σαν να εχει συρθεί από τις καταστάσεις (που θα είναι και η πραγματικότητα)!
    Το ενδεχόμενο οι λεγόμενοι αντάρτες να μην υπερψηφίσουν τετοια πρόταση το θεωρώ απίθανο έτσι που εχουν διαμορφωθεί τα πράγματα ως τώρα και αν γίνει, θα πει ότι έχει χαθεί και το τελευταίο ίχνος τσίπας! και άλλωστε δεν χρειάζεται να το κάνουν και πολλοί ένας Πολύδωρας και άλλος ένας βουλευτής της Ν.Δ ειναι υπέραρκετοι (αν λάβουμε ότι η αντιπολίτευση θα είναι σύσσωμη σε αυτό το θέμα). Σίγουρα ο Καραμανλής δεν θα περιμένει να γίνει κάτι τέτοιο, από την στιγμή που θα κατατεθεί η πρόταση θα βάλει τον ρουσόπουλο να παραιτηθεί μεσα σε μία ώρα! Θα φανεί ότι κερδίζει αυτός που θα καταθέσει την πρόταση δυσπιστίας βέβαια, αλλά είναι καλύτερο να φανεί ότι η κοινοβουλευτική ομάδα έρχεται σε αντίθεση με τον ίδιο τον Καραμανλή.
    (πριν υπέγραψα σαν ανώνυμος γιατί δεν θυμόμουν τους κωδικούς μου)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Αγαπητέ Μήτσο, τι να σου πω. Δεν είναι κι άσχημη ιδέα, αλλά εμένα μου φαίνεται too complicated. Μπορείς όμως να απευθυνθείς εδώ
    ;))))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. χασοδίκη μη μου πεις ότι έχεις στενές σχέσεις με τον χασοπρόεδρο!
    :))

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)