08 Οκτωβρίου 2008

Προχώρει ο εφοδεύων

Αιφνιδιαστική επίσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης, στην πλατεία Κάνιγγος, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός, Κώστας Καραμανλής. Η επίσκεψή του εντάσσεται στο πλαίσιο των αιφνιδιαστικών επισκέψεων που θα πραγματοποιεί σε διάφορα υπουργεία, προκειμένου να ενημερώνεται επιτόπου για την προώθηση των κυβερνητικών δράσεων και πρωτοβουλιών, με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων.

Ναι, ωραία, αλλά τι ακριβώς πήγε να κάνει στο Υπουργείο; Να ελέγξει αν οι υπάλληλοι είναι στα γραφεία τους ή αν "πετάχτηκε πέντε λεπτάκια στον ΟΤΕ, κύριε Πρόεδρε, να πληρώσει το λογαριασμό"; Να διαπιστώσει αν δουλεύουν στ' αλήθεια ή παίζουν πασιέντζες στο κομπιούτερ; Να διαβάσει τις εκθέσεις τιμοληψίας των βενζινάδικων;

Τίποτε απ' όλα αυτά. Πήγε γιατί ακολουθεί την επικοινωνιακή γραμμή "τα παίρνω όλα επάνω μου", η οποία, όπως έδειξαν οι δημοσκοπήσεις της περασμένης εβδομάδας, αποδίδει κάποια οφέλη στο κυβερνόν κόμμα και επομένως πρέπει να συνεχιστεί. Μόνο που αυτή η τακτική έχει δύο προβλήματα:

Πρώτον, είναι ατελέσφορη. Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν μπορεί να έχει την πλήρη και ασφυκτική εποπτεία ολόκληρης της κρατικής μηχανής -είναι απλώς αδύνατον. Σαν να προσπαθεί ο μαέστρος μιας ορχήστρας να διευθύνει και ταυτόχρονα να παίζει και όλα τα όργανα μόνος του.

Δεύτερον, δεν είναι αυτή η δουλειά του. Η πολιτική ηγεσία υπάρχει για να χαράζει πολιτικές και να ελέγχει την έμπρακτη υλοποίησή τους. Αν η Υποδιεύθυνση Διαχείρισης Υλικού ενός υπουργείου παρουσιάζει δυσλειτουργίες, ο υπουργός κατσαδιάζει τον υποδιευθυντή ή βάζει άλλον στη θέση του -οπωσδήποτε όμως δεν κατεβαίνει ο ίδιος να αναλάβει την αποθήκη.

Αφού ο Καραμανλής δεν μπορεί να παράγει πολιτική, παράγει εικόνα. Και η επιλογή αυτή πρόσκαιρα του βγαίνει, για δύο λόγους: επειδή πέρασε τέσσερα χρόνια και κάτι σε βουδιστική ενατένιση, με αποτέλεσμα το προφίλ του να παραμένει σχετικά άφθαρτο και, συγκρινόμενο με της κυβέρνησής του, μίλια μπροστά. Και επειδή αυτή ακριβώς η εικόνα μιλάει στην καρδιά του μέσου Έλληνα: του μικροκαταστηματάρχη, της νοικοκυράς, του πάτερ-φαμίλια.

Η νοοτροπία "απ' τα χέρια μου περνάνε όλα" έχει πολλή πέραση στη χώρα μας. Δεν είναι τυχαίο ότι η πιο διαδεδομένη μορφή επιχείρησης είναι η ατομική, δεν είναι τυχαίο ότι ένα σεβαστό ποσοστό των ελληνικών ανωνύμων εταιρειών είναι στην πραγματικότητα οικογενειακές επιχειρήσεις, που με τον τρόπο αυτό απλώς προστατεύουν την οικογενειακή ακίνητη περιουσία από μια ενδεχόμενη επιχειρηματική χρεωκοπία. Ο μικροεπιχειρηματίας-καρικατούρα που υποδύεται τόσο επιτυχημένα ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος στις γνωστές διαφημίσεις επαγγελματικών δανείων αναγνωρίζει στο πρόσωπο του πρωθυπουργού έναν αδελφό στα βάσανα.

Ωστόσο δεν είναι το ίδιο να κουμαντάρεις ένα ψιλικατζίδικο και να κυβερνάς ένα κράτος. Ο Καραμανλής θέλει να παραστήσει ότι είναι πανταχού παρών, μόνο που... δεν είναι. Δεν γίνεται να είναι. Κι επειδή αποδεδειγμένα τα προβλήματα δεν επιλύονται με επικοινωνιακές στρατηγικές, θα εξακολουθήσουν να μας ταλαιπωρούν και στο τέλος ο πρωθυπουργός θα χρεώνεται προσωπικά την μη επίλυσή τους: και για τα ασφουγγάριστα πατώματα, που λέει ο λόγος, αυτός θα φταίει.

Και στο στρατό όταν ήμασταν, οι αξιωματικοί έκαναν αιφνιδιαστικές εφόδους στις σκοπιές. Τσακώνανε κανέναν σκοπό να κοιμάται, τον έβγαζαν στην αναφορά, άκουγε τα σχολιανά του και έτρωγε εικοσαήμερον φυλάκισιν -αλλά οι σκοποί εξακολουθούσαν να κοιμούνται παρόλα αυτά. Ο πυρήνας του προβλήματος παρέμενε άθικτος.

"Ξέρω καλά πολύ καλά ότι οι άνεργοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και γενικά τα χαμηλά εισοδήματα τα φέρνουν πέρα δύσκολα" είπε ο κ. Καραμανλής. "Ξέρω πολύ καλά ότι έχουμε έλλειψη ανδρών και οι υπηρεσίες βγαίνουν με δυσκολία", μας έλεγε κι εμάς ο διοικητής μας. "Πρέπει όλοι να υπερβούμε τους εαυτούς μας για να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα", καλά, αυτή είναι δήλωση-πασπαρτού, κολλάει παντού και πάντα, είναι η κλασική επίκληση στο φιλότιμο του Έλληνα, βάλτε ρε παιδιά όλοι μαζί ένα χεράκι και τούτος ο ανήφορος κατήφορο θα φέρει.
Κοινώς, φασκελοκουκούλωστα.

Κλείνοντας, σημειώνω ότι η πρωτοτυπία δεν περισσεύει στην πολιτική μας σκηνή και ότι αυτό το έργο το έχουμε ξαναδεί: και ο Σημίτης, μια φορά κι έναν καιρό, θεωρούνταν από ένα σημείο κι έπειτα σταθερά πιο αξιόπιστος από την κυβέρνησή του. Αυτό του έφτασε για να κερδίσει μία εκλογική αναμέτρηση -αλλά μία μόνο. Ο Κωστάκης προφανώς νομίζει ότι μπορεί να το παίξει αυτό το παιχνίδι καλύτερα: όπερ έδει δείξαι.


.

19 σχόλια:

  1. Δύο σύντομα σχόλια:

    1. Προς στιγμήν τρόμαξα. Δεν είδα καλά το πρώτο φωνήεν της τελευταίας λέξης του τίτλου και αναρωτήθηκα τι σ' έπιασε και βρίζεις πρωινιάτικα... :-)

    2. Στην τελευταία πράξη της opera buffa που λέγαμε τις προάλλες, ελπίζω οι σύμβουλοι του πρωθυπουργού να τον βάλουν να παίξει και τον Κουλούρη. Να σπεύσει στις λαϊκές να αφουγκραστεί τον πόνο του κοσμάκη για την τιμή των κολοκυθιών και των αγγουριών. Ιδανικό φινάλε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ας βάλουμε καλύτερα το 'αιφνιδιαστική' εντός εισαγωγικών... όπως είπες τέτοιες επισκέψεις γίνονται για επικοινωνιακούς λόγους, άρα δε νομίζω ότι θα γίνονταν ποτέ απροσχεδίαστα και άνευ μιας κάποιας σκηνοθεσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. @π2

    1.Το φοβήθηκα αυτό. Αλλά υπέθεσα ότι τουλάχιστον οι άρρενες αναγνώστες θα αναγνωρίσουν το άκουσμα της φράσης χρησιμοποιώντας την ακουστική τους μνήμη :)

    2. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα το δούμε και αυτό -αλλά είναι νωρίς ακόμα. Πρώτα θα περάσει από τα υπουργεία, μετά (υποθέτω) από τίποτα εφορίες, ΚΕΠ, πολεοδομίες, στο τέλος θα πάρουν σειρά οι λαϊκές και τα σούπερ μάρκετ.

    @Γεράσιμος

    Αλίμονο. Άλλωστε, αιφνιδιαστική-αιφνιδιαστική η επίσκεψη, αλλά οι κάμερες δεν έλειψαν.

    Α προπό, τώρα που βλέπω το βίντεο, διαπιστώνω ότι δεν λέει απολύτως τίποτα ο ηγέτης...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Eγώ δεν θα ήμουν και τόσο βέβαιος ότι θα δούμε και τσάρκες στις λαϊκές... κυκλοφορούν και ντομάτες εκεί, ενίοτε αδέσποτες. ;-P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Βλέπεις πόσο γελοία γίνεται η εξουσία πάνω στην ταραχή της? Αλλά έτσι είναι. Εκλογές με χρώματα μπροστά και οι υπουργάρες στο γυαλί για παραμύθι καθημερινό. Ρουσσοπούλειον...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απ'τα ωραιότερα κείμενα για τα επικοινωνιακά κ.α. παιχνίδια της κυβέρνησης που έχω διαβάσει τελευταία! Θα σε προτείνω για τιμητική και μέχρι να ανεβάσεις το επόμενο ποστ θα είμαι στο 'παρουσιάστε'! Κατά τ'άλλα θα συμφωνήσω ότι η επίσκεψη ήταν τόσο αιφνιδιαστική, όσο ξαφνικές είναι οι 'ξαφνικές αντεπιθέσεις' των Ελληνικών ομάδων στο ποδόσφαιρο ή/και οι έφοδοι στο στρατό...!
    Respect!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δυστυχώς, τα επικοινωνιακά παιχνίδια δεν τα κάνει μόνο η εξουσία, ούτε συμβαίνουν μόνο στην Ελλάδα. Το πρόβλημα είναι γενικότερο, και αυτό ακριβώς είναι που έχει οδηγήσει στην περιβόητη απαξίωση της πολιτικής. Όταν οι πολιτικοί θεωρούν ότι μπορούν να κοροϊδεύουν τον πολίτη με φτηνά κολπάκια (και, ξαναδυστυχώς, σε κάποιο ποσοστό το καταφέρνουν), τι άλλο να κάνει ο πολίτης από το να τους φασκελώνει ομαδικά;

    Προτείνω να απολυθούν όλοι οι επικοινωνιολόγοι, αστρολόγοι, παπαρολόγοι κ.τ.λ. από όλα τα κόμματα, μπας κι αρχίσουν οι "ηγέτες του έθνους" να ασχολούνται με τον πραγματικό κόσμο, κι όχι με τον εικονικό και τον φανταστικό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. @Γεράσιμος

    Μην ξεχνάς ότι αυτοί οι κίνδυνοι δημιουργούν επίσης ευκαιρίες για ωραία πλάνα και βαρύγδουπες δηλώσεις.

    @Βασικός Μέτοχος

    Ο άνθρωπος κάνει τέχνη φίλε μου, τι να λέμε τώρα...

    @irie ant

    Σ' ευχαριστώ τα μάλα αγαπητέ -παρά πόδα :)

    @cyrus

    Καλοσώρισες φίλτατε. Ναι, σαφώς και δεν είναι μόνο ελληνικό το φαινόμενο, μάλιστα θα έλεγα ότι μπροστά σε κάποιες ανάλογες περιπτώσεις εξ Εσπερίας οι δικοί μας μοιάζουν με φτηνό θίασο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αντιγράφοντας για μία ακόμη φορά ασύστολα τις ιδέες των Καλαμούκηδων (στο 11.25' περίπου):

    Πόσο αιφνιδιαστική μπορεί να είναι μία επίσκεψη, όταν ο υφυπουργός σε περιμένει υπομονετικά στην είσοδο του υπουργείου και εσύ έχεις έτοιμο το λόγο που θα εκφωνήσεις;;;

    Κατά τα άλλα, την ίδια στιγμή, ο υπουργός επί των οικονομικών έλεγε «όχι» στο λαϊκισμό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @juanita

    Όλους μας νομίζω :)

    @nikos10

    Παρεξήγηση βρε. Ο υφυπουργός κατά σύμπτωση είχε βγει να πάρει τσιγάρα. Όσο για τον λόγο του Κωστάκη, είναι από αυτούς τους generic που κολλάνε παντού, δεν γράφτηκε επί τούτου :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Απλά έχεις δίκιο. Οι συγκρίσεις που κάνεις είναι όντως πραγματικότητα στην Ελλάδα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. το πιο εύστοχο -θέλω να πιστεύω θα αποδειχθεί στο (άμεσο)μέλλον -ήταν αυτό το "και στο τέλος ο πρωθυπουργός θα χρεώνεται προσωπικά την μη επίλυσή τους". Η πολιτική εικονικής πραγματικότητας δεν αποδίδει πια και κάθε νέο επεισόδιό της θα του γυρίζει μπούμερανγκ για το λόγο που περιέγραψες. ρισπέκτ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Κωστάκη τα "συνθηματικά", δεν είναι το: "σεμνά και ταπεινά", ή το "πολιτικός πολιτισμός".
    Δοκίμασε το: "νταβατζήδες" ή το "κουμπάροι"...

    (να γιατί δεν "του κάθετε" ούτε μια έφοδος της προκοπής).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Πάρης

    Ευχαριστώ, αν και όπως επισημαίνει ο cyrus λίγο πιο πάνω δεν πρόκειται μόνο για ελληνικό φαινόμενο.

    @mecomitsos

    Ίδωμεν.

    @πίκος απίκος

    Εμ βέβαια. Πού πας ωρέ Καραμήτρο χωρίς τα συνθηματικά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Καλησπέρα Χασοδίκη μου,
    λες να αρχίσει και τα αιφνιδιαστικά τηλεφωνήματα στα σπίτια να μας ρωτά τι κάνουμε, πώς τα βγάζουμε πέρα με την ακρίβεια??? Χα χα χα!!! Για γέλια είναι όλα αυτά τα επικοινωνιακά τρυκ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Γιατί μου το κάνεις αυτό Μερόπη μου; Θες να μην ξανασηκώσω τηλέφωνο; :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Χασοδίκη φυσικά και δεν πρόκειται για ελληνικό φαινόμενο τα επικοινωνιακά παιχνίδια των πολιτικών.
    Αλλά σε εμάς πρόκειται όχι απλώς για υπερβολή αλλά για ακράια κατάσταση.
    Υπάρχε η άποψη ότι η πολιτική στη δημοκρατία δε διαφέρει από την πολιτική στη μοναρχία ή την απολυταρχία. Και στον κόσμο και στα ίδια τα κόμματα.
    Ο πρωθυπουργός είναι ο αυτοκράτορας ή ο βασιλιάς και οι υπουργοί, υφυπουργοί αντιστοιχούνε στους αυλικούς. Για αυτό και όταν υπάρχει εσωκομματικές κρίσεις σε κυβερνήσεις ποτέ κανείς δεν αμφισβητεί αμέσως τον πρωθυπουργό. Απεναντίας τον εκθειάζει, τον λιπαίνει, τον λιβανίζει, αναγνωρίζει την τεράστια προσωπικότητα του και ρίχνει τις ευθύνες στους κακούς αυλικούς που χαλάνε την εικόνα του καλού και ικανού μονάρχη στο λαό.

    Όπως επίσης νομίζω πώς είναι πολύ ελληνικό οι καθημερινές δηλώσεις πολιτικών για ψύλλου πήδημα εκ των οποίων το 80% είναι από ανούσιες έως βλακώδεις.

    Και σε ότι αφορά αιφνιδιαστικές επισκέψεις στα 5 χρόνια που είμαι Γερμανία δεν έχω ακούσει ποτέ να γίνεται κάτι τετοιο. Να πηγαίνει π.χ τώρα η Μέρκελ και να ελέγχει δήθεν τους υπουργούς της.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Πάρη έχεις δίκιο, έχει παραξεχειλώσει το πράγμα εδώ πέρα. Κι έχεις δυο φορές δίκιο όταν λες για τις "καθημερινές δηλώσεις πολιτικών για ψύλλου πήδημα εκ των οποίων το 80% είναι από ανούσιες έως βλακώδεις".

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)