23 Ιουνίου 2008
Πωλούνται φίδια σε τιμή ευκαιρίας
Μια ομάδα δήθεν οικολόγων μετέφερε νύχτα, σε ακατοίκητες βορινές ακτές του Πόρου (για να μη γίνουν αντιληπτές οι κινήσεις της), έναν μεγάλο αριθμό τσακαλιών. Σε ένα σχετικά μικρό νησί (όπου άλλωστε ποτέ δεν υπήρξαν τσακάλια) χωρίς ενδοχώρα και χωρίς οδό διαφυγής, τα τσακάλια είναι καταδικασμένα στην πείνα ή στην εξολόθρευση.
Αφού πρώτα κατεβρόχθισαν όσα πουλιά φωλιάζουν στο έδαφος (πέρδικες, φασιανούς κλπ.) άρχισαν τώρα, πεινασμένα, να επιτίθενται και να κατασπαράζουν μικρά πρόβατα και κατσίκια.
Οι αντιδράσεις των κατοίκων μπορεί να φανούν αντι-οικολογικές, αλλά είναι αυτονόητες. Ή θα βρεθεί τρόπος να περιμαζευθούν τα τσακάλια για να απελευθερωθούν σε χώρους ευρύτερους (ας πούμε, σε βουνά της Πελοποννήσου) ή είναι καταδικασμένα σε εξόντωση.
Άντε πάλι αυτοί οι μυστήριοι οικολόγοι-μουτζαχεντίν. Τη μία αμολάνε φίδια στα νησιά, την άλλη λύκους στα λαγκάδια, την άλλη αρκούδες στα δάση και τώρα (new entry) τσακάλια στις ακτές του Πόρου.
Έτσι έγραφε δηλαδή το χτεσινό Βήμα. Σελίδα 84, σε πλαίσιο, με πηχιαίο τίτλο "Ηλιθιότητες δήθεν οικολόγων" και με bold, μην τυχόν και δεν το δει κανείς, αλλά χωρίς υπογραφή συντάκτη.
Με προβλημάτισε το εξής δίλημμα: να αντιμετωπίσω την "είδηση" σοβαρά ή να την κανιβαλίσω;
Σύμφωνα λοιπόν με το δημοσίευμα, κάποια "ομάδα δήθεν οικολόγων", που προφανώς άλλη δουλειά δεν έχουνε να κάνουνε, ξαμολύθηκαν στα όρη στ' άγρια βουνά της ηπειρωτικής Ελλάδας, εκεί όπου ζουν τα τελευταία τσακάλια σε μικρούς, απομονωμένους πληθυσμούς, πού όλοι μαζί δεν ξεπερνούν σύμφωνα με τους επιστήμονες τα χίλια άτομα. Αφού εντόπισαν "μεγάλο αριθμό" εξ αυτών, τα συνέλαβαν ζωντανά με χαρακτηριστική ευκολία (με ξώβεργες;), και στη συνέχεια τα μάντρωσαν στο πίσω μπαλκόνι του πολυτελούς διαμερίσματος-γιάφκας που διατηρούν σε καλή συνοικία της Αθήνας. Ύστερα τα μετέφεραν στον Πόρο με τα πολυτελή τους τζιπ, αφού βέβαια τα μεταμφίεσαν σε πρόβατα για να μην κινήσουν υποψίες, και τελικά τα άφησαν ελεύθερα στις ακατοίκητες βορινές ακτές του νησιού, για να μην τους πάρει και κανένα μάτι (που όμως φευ τους πήρε).
Και αναρωτιέμαι: καλά, όλοι αυτοί οι Δαιμόνιοι Ρεπόρτερ που αναπαράγουν κατά καιρούς αυτές τις ανοησίες, δεν έχουν ποτέ απορήσει πώς γίνεται άνθρωποι χωρίς επιστημονικές γνώσεις (γιατί, αν είχαν, δεν θα έκαναν βέβαια τέτοιες μαλακίες) και χωρίς ειδικό εξοπλισμό να συλλαμβάνουν ζωντανά, με τέτοια ευκολία, άγρια ζώα που συνήθως εξαφανίζονται μόλις μυριστούν ανθρώπινη παρουσία;
Δεν έχουν ποτέ απορήσει, πού στην ευχή τα φυλάνε αυτά τα ζώα (τσακάλια, λύκους, φίδια και άλλα εξωτικά) μέχρι να τα μεταφέρουνε; Πώς τα μεταφέρουνε χωρίς να τους πάρει χαμπάρι κανείς;
Τόσο αυτονόητα και εύκολα τους φαίνονται όλα;
Το θλιβερό είναι ότι αυτός ο μητροπολιτικός μύθος (ή μάλλον θα έπρεπε να πω βουκολικός) έχει διαδοθεί ευρύτατα σε όλη την Ελλάδα. Σε όποιο καφενείο ελληνικού χωριού και να κάτσεις, όλο και θ' ακούσεις μια παρόμοια ιστορία με οικολόγους-μουτζαχεντίν και φαλακρά φιδάκια. Και η συγκεκριμένη "είδηση" που δημοσίευσε το Βήμα, προφανώς από ρεπορτάζ καφενείου έχει προκύψει. Θαυμάστε τεκμηρίωση που έχει κάνει ο Δαιμόνιος Ρεπόρτερ: πουθενά δεν αναφέρεται η πηγή του δημοσιεύματος.
Κι έτσι υπηρετείται άριστα η σκόπιμη σύγχυση ανάμεσα σε αυτούς τους οικολόγους-μουτζαχεντίν-φαντάσματα και στις πραγματικές οικολογικές οργανώσεις, που καμιά φορά τυχαίνει να περιμαζέψουν κανένα τραυματισμένο ζώο και, αφού το περιθάλψουν, να το απελευθερώσουν στο φυσικό του περιβάλλον. Δε βαριέσαι, καημένε, που θα κάνουμε τώρα τέτοιες λεπτές διακρίσεις, όλοι τα ίδια είναι, οικολόγοι και οι μεν και οι δε. Τη δουλειά μας να κάνουμε. Και η δουλειά μας είναι η έγκυρη και τεκμηριωμένη ενημέρωση της Κοινής Γνώμης, η δουλειά του δημοσιογράφου είναι Λειτούργημα, υπηρετεί την Αλήθεια, αφουγκράζεται τον Πολίτη, καταγράφει τα Προβλήματα και πιέζει την Εξουσία για την επίλυσή τους. Πάντα με αίσθημα ευθύνης για την Κοινωνία, με σεβασμό στις διδαχές των Μεγάλων Δασκάλων του Ρεπορτάζ, και αρχίδια μάντολες.
Τσακάλι ο Δαιμόνιος Ρεπόρτερ. Μόνο που αυτός, δυστυχώς για μας, δεν κινδυνεύει με εξαφάνιση.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Ίσως τότε θα πρέπει να τους μαζέψουμε λίγους λίγους τους δαιμόνιους ρεπόρτερ και να τους στείλουμε σε ένα απομονωμένο νησί, οπότε μπορεί να έχουν την τύχη των τσακαλιών. Μετά από λίγο, όμως, σκέφτομαι ότι την ίδια τύχη μπορεί να έχει και το συμπαθές επαγγελματικό γένος μας, αγαπητέ xasodiki, οπότε μάλλον πρέπει να βρούμε άλλη λύση.
ΑπάντησηΔιαγραφήΑυτό είναι ένα παλιό παραμύθι που ακόμα μου τη σπάει αφάνταστα όταν το διαβάζω. Ο αρθρογράφος δεν έχει την παραμικρή ιδέα τι τροφή χρειάζεται ένα τσακάλι, πόσο μάλλον μία ολόκληρη αγέλη τσακαλιών. Οι αναγκαστικές ημέρες φύλαξης & εκτροφής που θα προηγούνταν της απελευθέρωσής τους, θα κόστιζαν στους αδαείς μία μικρή περιουσία. Κι ας μη μιλήσουμε για λύκους και αρκούδες, όπως έχω διαβάσει κατά καιρούς. Καλύτερα να τα ντύνεις παρά να τα ταΐζεις.
ΑπάντησηΔιαγραφήΌσο για τη σύλληψη του τσακαλιού (μιλάμε για το ζώο με την καλύτερη όσφρηση σχεδόν σε όλο το ζωικό βασίλειο και με ικανότητες απίστευτες), πιο εύκολο είναι να πιάσεις τον Παλαιοκώστα παρά ζωντανό τσακάλι.
Θα στείλω e-mail στο ΒΗΜΑ, μπας και δούνε ότι δεν περνάνε έτσι απλά οι μπαρούφες τους.
Αμαν πια...χάθηκε να βρεθεί ένας δημοσιογράφος με φαντασία να γράψει μια σωστή προβοκάτσια????
ΑπάντησηΔιαγραφήΤσακάλια???
Δεν μπορούσε να πει πως απελευθερώσανε κογιοτ...και πως κινδυνεύουν με αφανισμό τα ντόπια road runner, με βλαβερές συνέπειες κατ'έπέκταση στον τουρισμό μας???
Ετσι θα δικαιολογούσε τις κατολισθησεις, τους άθλιους δρόμους και τα θανατηφόρα ατυχήματα των ελληνικών νησιών...
Για όλα θα φταίγανε τα κογιότ....
και οι αιμοσταγείς οικολόγοι...
Όλες αυτές τις αθάνατες ελληνικές οικογένειες που μιλάνε πάντα εξ αποστάσεως ή από κοντά αλλά φωναχτά, που φωνάζουν στα παιδιά τους ότι ανέβασαν θερμοκρασία και φτάνει πια η θάλασσα γιατί μελάνιασαν, που επιμένουν να ακούμε όποια ασημαντότητα τους απαχολήσει όση ώρα βρισκόμαστε στην ίδια παραλία με αυτούς, ποιος κακόγουστος φαρσέρ τις αμόλησε στις παραλίες;
ΑπάντησηΔιαγραφή@περιούσιος
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν είμαι υπέρ των τόσο δραστικών λύσεων. Αλλά ένα κράξιμο πότε-πότε νομίζω ότι δεν κάνει κακό.
@elias
Χαρά στο κουράγιο σου...
@ακανόνιστη
Μπιπ-μπιπ :))
@Γεράσιμος
Κανείς. Πρόκειται για ενδημικό είδος!
Παλιά είχα ακούσει δυο αμίμητα: ότι "οικολόγοι" (φυσικά) με ελικόπτερο έριχναν θαλάσσιες χελώνες αλεξιπτωτίστριες στον Αμβρακικό Κόλπο και ότι κάπου κοντά στη Ναύπακτο μια μαύρη Μερσεντέ (sic) άνοιξε βράδι το πορτ μπαγκάζ και αμόλησε καμια εικοσαριά λύκους. Μάλλον σε χαλκομανίες θα τους είχε φορτωμένους τους λύκους...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο ερώτημα για το "ρεπορταζ" είναι το εξής: Απλά και ανεπιτήδευτα βλακώδες ή σκοπίμως προβοκατόρικο;
ΑπάντησηΔιαγραφήΧασοδίκη μου,
ΑπάντησηΔιαγραφήκαλημέρα. Να σου πω την αλήθεια δεν τα σκέφτηκα αυτά που αναφέρεις εδώ. Με προβλημάτισες. Δηλαδή είναι εντελώς ψεύτικο το ρεπορτάζ? Δεν υπάρχουν τσακάλια στον Πόρο? Ή υπάρχουν αλλά ήταν εκεί ανέκαθεν?
@ανώνυμος
ΑπάντησηΔιαγραφήΜπα, μην το λες, η Μερσεντέ έχει μεγάλο χώρο αποσκευών...
@Γιάννης
Μπορεί λίγο κι απ' τα δύο, μπορεί επίσης να υπήρχε απλά ένα δίστηλο για γέμισμα στη σελίδα 84.
Προσωπικά το πιστεύω το ρεπορτάζ γιατί από ότι φαίνεται σε αυτή την εφημερίδα έχουν μεγάλη εμπειρία σε αυτά! Οι ίδιοι τους είχαν αφήσει μπούφους εκεί παλαιότερα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερόπη μου, σου απαντώ ξεχωριστά, γιατί το σχόλιό σου μας οδηγεί ακριβώς στην ουσία του προβλήματος.
ΑπάντησηΔιαγραφήΔηλαδή, στο γεγονός ότι η "είδηση" έτσι όπως μεταδίδεται δεν είναι ελέγξιμη: αξιώνει να γίνει πιστευτή επειδή δημοσιεύεται σε μια (θεωρούμενη ως) αξιόπιστη εφημερίδα.
Τσακάλια στον Πόρο δεν υπάρχουν, τουλάχιστον από τότε που παρακολουθείται επιστημονικά ο πληθυσμός τους. Άρα, αν έγιναν πράγματι επιθέσεις τσακαλιών στον Πόρο, θα πει ότι μεταφέρθηκαν εκεί.
Αλλά ποιος μας λέει ότι έγιναν πράγματι επιθέσεις τσακαλιών στον Πόρο; Ποια μαρτυρία επικαλείται το "ρεπορτάζ";
Καμία. Αναφέρει μόνο ότι τα δήθεν τσακάλια άρχισαν να κατασπαράζουν μικρά αρνιά και κατσίκια. Και ρωτάω: τα είδε κανείς; Αποκλείεται να ήταν άγρια σκυλιά, ή παρατημένα λυκόσκυλα, ας πούμε;
Αν η "είδηση" έλεγε ότι ομάδα οικολόγων αμόλησε λιοντάρια στον Πόρο, θα γελάγαμε όλοι. Λέει όμως "τσακάλια", πράγμα εξίσου απίθανο αλλά κάπως πιο αληθοφανές, και γι' αυτό το συζητάμε... Αυτό είναι το παράλογο του πράγματος.
@irie ant
ΑπάντησηΔιαγραφή:)
Επειδή νομίζω ότι πρόσφατα είχες κάνει ένα post για το καταφύγιο του Μπάφι, δες αν θέλεις αυτό.
ΑπάντησηΔιαγραφήΦαίνεται ότι στο "Βήμα" ξέρουν να γράφουν μόνο για τις "εξορμήσεις" των τσακαλιών στον Πόρο. Για τις εξορμήσεις των βαρβάρων στην Πάρνηθα ούτε λέξη...
Αγαπητοί φίλοι
ΑπάντησηΔιαγραφήεπειδή και εγώ είμαι αμολημένος θα σας μιλήσω με βάση την εμπειρία.
Οι οικολόγοι αμολάνε θηρία,έντομα, ψύλλους, τσακάλια, φίδια και άγρια είδη. Αυτό γίνεται με διαφόρους τρόπους:
1. με το κόκκινο ελικόπτερο
2. με τσουβάλια όπου μεταφέρουν τα φίδια
3. με σκάφη
4. με mercedes όπως πολύ σωστά προείπατε (μόνο mercedes διότι οι Γερμανοί έχουν τεχνογνωσία σε αυτά)
5. με βαν
6. με άλλα μέσα
Τώρα σοβάρα ας δούμε γιατί κάποια ζώα αυξάνονται σε κάποιες περιοχές και μας φαίνεται ότι τα αμόλησε κάποιος:
1. Βασικός νόμος της περιοδικότητας στην οικολογία. Πολλοί πληθυσμοί ζώων (π.χ. φίδια), ανά περιόδους γνωρίζουν μια έκρηξη στον πληθυσμό του, γεγονός που οφείλετε σε πολλούς παραγοντες (έλλειψη θηρευτή, επάρκεια τροφής, κλίμα κτλ.)
2. Εγκατάλειψη της υπάιθρου. Οι βοσκοί και γεωργοί εξόντωναν πολλά είδη και (ίσως) κρατούσαν κάποιες ισσοροπίες.
3. Μέτρα προστασίας. όσο μπουρδέλο και αν είναι η χώρα μας σε αυτό, μεγάλα θηλαστικά (αρκούδες, λύκοι) λόγω αύξησης του πλυθησμού τους,πάνε σε μέρη όπου είχαν εξαφανιστεί πριν από χρόνια.
4. Αστικός τρόπος ζωής. Ακόμα και μια αλογόμυγα μας φαίνεται άγρια...
5. ΜΜΕ. Κάνουν ευκολα το 1 τσακάλι, 100.
Τώρα κάποιοι απλοί λόγοι γιατί οι οικολόγοι δεν αμολάνε ζώα.
1.Είναι παράνομο. Χρειάζεται ειδική μελέτη, άδεια και διαδικασίες. Οι μόνοι που απελευθερώνουν ζώα είναι οι κυνηγοί (θηράματα) και τα Κέντρα Περίθαλψης (ζώα που έτσι και αλλιώς προυπήρχαν). Επίσης οι τεχνητή απευλευθέρωση ειδών δεν είναι σίγουρο ότι θα πετύχει ακόμα και με την καλύτερη μελέτη.
2. Είναι δαπανηρό και θέλει πολλές εγκαταστάσεις-υποδομές.
3. Κανείς από τους καταγγέλοντες δεν έχει πιάσει έναν οικολόγο επ΄αυτοφώρω. Μου είπαν, τους είδαν, άκουσα, κτλ. Ρωτήστε τους αν τους είδαν οι ίδιοι και γιατί δεν το κατείγγειλαν.
4. Δεν υπάρχει λόγος. Η χώρα έχει τα καλύτερα ποστοστά χλωρίδας και πανίδας στην Ευρώπη. Αν τα διατηρήσουμε φτάνει.
Μερικές σημειώσεις για τα τσακάλια. Ως ζώα είναι πολύ φοβισμένα και επιτέθενται σαν αγέλη σε μεγάλα θηλαστικά. Επίσης δύσκολα πλησιάζουν σε κατοικιμένες περιοχές. Αντιθέτως τα αμολημένα σκυλιά, κάνουν αγέλες και αγριεύουν με τον καιρό. Υπάρχουν 1-2 αγέλες στη Πάρνηθα.
Γιατί επικρατεί αυτός ο λαικός μύθος:
1. Οι κυνηγοί ή άλλες ομάδες χαίρονται να βγάζουν τους οικολόγους γραφικούς τύπους που αμολάνε ζώα. Έτσι αποδομούν αξιοπρεπείς ανθρώπους και τους βάζουν όλους στο ίδιο τσουβάλι.
2. Μας αρέσουν οι μύθοι
3. Πουλάει στα ΜΜΕ
4. Δεν εξετάζουμε ποτέ ότι μας λένε και με άλλες παραμέτρους
Αυτά τα ολίγα, συγγνώμη αν σας κούρασα. Αργησα, πάω να αμολήσω πεταλούδες...
Μια διόρθωση...
ΑπάντησηΔιαγραφήΜερικές σημειώσεις για τα τσακάλια. Ως ζώα είναι πολύ φοβισμένα και δεν επιτέθενται σαν αγέλη σε μεγάλα θηλαστικά.
@nikos10
ΑπάντησηΔιαγραφήΕν προκειμένω, ίσως καλά έκαναν που δεν έγραψαν τίποτα. Με προβληματίζει η αξιοπιστία της είδησης που αναφέρει το Indymedia, θα το διασταυρώσω (ευτυχώς υπάρχει η δυνατότητα). Το σχόλιο του Τάσου κάτω από τη δημοσίευση με καλύπτει αρκετά -για την ώρα.
@Λύκος της Στέπας
Όχι και να μας κούρασες! Να σου πω την αλήθεια, ήλπιζα στην παρέμβασή σου...
Παιδιά για την ιστορία αυτή δεν ξέρω αλλά ξέρω οτι στη Σιθωνία όντως κάποιοι "οικολόγοι" άφησαν οχιές στο βουνό ψηλά (Ίταμο) για να πολλαπλασιαστούν και να μη κινδυνεύει το είδος (όπως έμαθα οτι έλεγαν).
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο αυτονόητο όμως είναι οτι οι οχιές δεν θα έμεναν στα ξεροβούνια όπου δεν έχει και τίποτα να φάνε και κατέβηκαν στις παραλίες... Σε τουριστική περιοχή με χιλιάδες τουρίστες και πολλή βλάστηση παραλιακά...
Επιδημία τα ψόφια γατάκια (ειδικά τα πολύ μικρά). Ένα δικό μου το τσίμπησε οχιά και πέθανε σε λίγες ώρες χωρίς να μπορέσω να το προλάβω, αφού πρώτα είδα απλά ένα πρήξιμο στο ένα ποδαράκι του (στις 03:30 που κοιμήθηκα). Το επόμενο πρωϊ στις 07:00 βγαίνω να το δω και το βρήκα κοκκαλωμένο, ακόμα σχετικά ζεστό (καθότι καλοκαίρι), με τα ματάκια του ανοιχτά. Πλάνταξα απ το κλάμα όταν έπρεπε να το βάλω μέσα στο χώμα σε ένα ερημικό μέρος εκεί σε μια πλαγιά. Δεν μπορούσα να το θάψω με τίποτα. Ήταν μια τόσο γαμάτη ηλιόλουστη μέρα με πεντακάθαρο ουρανό και σκεφτόμουν οτι τα ματάκια του αυτά δε θα τον ξαναδούν.
Άρα ναι κάποιοι κάνουν τέτοιες τουλάχιστον ηλίθιες παρεμβάσεις στα οικοσυστήματα χωρίς καμία μελέτη των συνεπειών τους.
Αν οι οχιές ευδοκιμούν κάπου, αυτό θα το ρυθμίσει το ίδιο το οικοσύστημα και όχι ένα μάτσο ψωνάρες που πάνε και βάζουν σε ένα μέρος μόνο στη Β. Ελλάδα όλες τις οχιές που μάζεψαν ή μεγάλωναν κάπου αλλού.