20 Ιουνίου 2008

Αγιαστούρα τελεία τζη-αρ

Τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της ψηφιακής τηλεόρασης της ΕΡΤ τέλεσε προχτές ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, παρουσία του υπουργού Επικρατείας Θεόδωρου Ρουσόπουλου και του προέδρου Δ.Σ.-διευθύνοντος συμβούλου της ΕΡΤ Χρήστου Παναγόπουλου.

Ας αφήσουμε κατά μέρος τη λεπτομέρεια ότι, όπως υπενθυμίζει η στήλη ΖΑΠ-ΖΑΠ της Ελευθεροτυπίας, τα εγκαίνια αυτά γίνονται για... τέταρτη φορά!

Ας σταθούμε για λίγο στην ίδια την είδηση. Ο Αρχιεπίσκοπος εκλήθη να τελέσει τα εγκαίνια των νέων εγκαταστάσεων της ψηφιακής τηλεόρασης: δηλαδή, αν διαβάζω σωστά το ρεπορτάζ, "έξι εργαστήρια μοντάζ και ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας και ήχου με δυνατότητα επεξεργασίας εικόνας υψηλής ανάλυσης High Definition (HD), ένα virtual studio, ένα νέο άρτια εξοπλισμένο τηλεοπτικό στούντιο με δυνατότητα παραγωγής εικόνας υψηλής ανάλυσης High Definition (HD)".

Βρισκόμαστε στο έτος 2008. Ήδη, το να καλείται απαραιτήτως εκπρόσωπος της Εκκλησίας σε κάθε μα κάθε τελετή εγκαινίων δημοσίου κτιρίου, και να τελεί βεβαίως και τον απαραίτητο αγιασμό, αποτελεί αναχρονισμό που καλά θα ήταν να εκλείψει.

Ήδη, το να τελείται αγιασμός στην αρχή της σχολικής χρονιάς από ιερέα της Ορθόδοξης Εκκλησίας, τη στιγμή που το ποσοστό των μαθητών αλλόθρησκων, αλλόδοξων ή και άνευ θρησκεύματος συνεχώς αυξάνεται, αποτελεί τουλάχιστον ανορθογραφία -και θα έπρεπε να συζητάμε σοβαρά για την κατάργησή της.

Ήδη έχει τεθεί, και καλώς έχει τεθεί, το ζήτημα της ορκομωσίας των βουλευτών και των εκκλησιαστικών εγκαινίων των εργασιών της Βουλής.

Παρ' όλα αυτά, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Επικρατείας, δηλαδή ο κ. Ρουσόπουλος, και η διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης, δηλαδή ο κ. Παναγόπουλος, αισθάνθηκαν την ανάγκη να φέρουν τον Αρχιεπίσκοπο στο ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής για να ευλογήσει τις καινούργιες κονσόλες και τις ψηφιακές μονταζιέρες.

Μπορεί και να γίνομαι υπερβολικός, αλλά αυτή η σύνδεση της τεχνολογίας του 21ου αιώνα με την εξόχως μεταφυσική διάσταση της θρησκευτικής πίστης, όσο νά 'ναι μου φαίνεται κομματάκι γκροτέσκα.

Το επόμενο βήμα δηλαδή ποιο είναι; Να κατεβαίνει ο Αρχιεπίσκοπος στα χαντάκια για να ευλογήσει τα καλώδια οπτικών ινών του ΟΤΕ; Να τον φωνάζουν στα υπουργεία για να εγκαινιάζει τους καινούργιους εκτυπωτές των υπουργών; Να τον καλέσει ο Καταλληλότερος στου Μαξίμου, να του εγκαινιάσει τον εξωτερικό σκληρό που αγόρασε για να αποθηκεύει τις φωτογραφίες της η Νατάσα;

Ναι, δεν λέω, συμβολικά είναι αυτά. Μόνο που όταν μιλάμε για τη σύνδεση Κράτους-Εκκλησίας, δύο θεσμών που θα έπρεπε να είναι πλήρως χωρισμένοι και να λειτουργούν ο καθένας στο πεδίο της αρμοδιότητάς του, σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα του 21ου αιώνα, τα επίπεδα συμβολισμών και ουσίας εμπλέκονται αναγκαστικά.

Και, εν πάση περιπτώσει, τι ακριβώς συμβολίζουν οι ευλογίες του Αρχιεπισκόπου στις μονταζιέρες;

Την ακλόνητη πίστη της Δεξιάς του Κυρίου, εκπεφρασμένη (υποθέτω) δια χειροφιλήματος του σεμνού Υπουργού Ρουσόπουλου;


.

13 σχόλια:

  1. άντε ρε, Σατανά! αποταξάμεθα, αποταξάμεθα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Οτι θα μειωθούν οι τσόντες και τα θριλερ με τον αντιχριστο... φυσικα..

    χαχαχαχαχαχχαχαχαχαχα

    Υ.Γ.μαγικη θεματολογια...εχεις..¨-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. O μεσαίος άμα του βγάλεις το καλιμάφχι και του φορέσεις φισεκλίκια θυμίζει λίγο Άρη Βελουχιώτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. @Κουκοδήμος

    Ξέχασες τας παραφυάδας αυτού (φτου!)

    @Ακανόνιστη

    Η ΚΡΑΤΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΝΑ ΠΑΙΖΕΙ ΤΣΟΝΤΕΣ ΚΑΙ ΘΡΙΛΕΡ ΜΕ ΤΟΝ ΑΝΤΙΧΡΙΣΤΟ;;;;;

    Ύπαγε οπίσω :))

    @Γεράσιμος

    Λοιπόν έχεις δίκιο, δεν το είχα προσέξει!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Λοιπόν, πρόκειται περί φοβεράς συμπτώσεως (αρνούμαι να τη χαρακτηρίσω "σατανική"...):

    Σήμερα διάβαζα σε πρόσφατο τεύχος της "Ελληνικής Δικαιοσύνης" μία εξαιρετική παρέμβαση του Στ. Ματθία στην προσπάθεια ανέγερσης εκκλησίας στον Άρειο Πάγο.

    Τη γλώσσα του κειμένου θα τη χαρακτήριζα το λιγότερο "δηκτικότατη"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τεχεράνη θυμίζει η ιστορία. Βέβαια το βραβείο του κιτς κερδίζει ο ...αγιασμός και το ευχέλαιο στο νέο αυτοκίνητο των χριστιανών...!

    doc

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Η αντίστοιχη αμερικανική αγιαστούρα, είναι το τραγούδισμα του "God Bless ______" που συναντάται σε πολλά μέρη. Πρόσφατα το είδαμε στο New York Stock Exchange, οπου διάφοροι πολιτικοί, παρουσία της Χίλλαρι τραγούδησαν το God Bless our Stock Market, με μπαλόνια και χειροκτοτήματα.

    Αγιασμό σε μπλόγκ δεν έχω δεί ακόμα πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το μόνο που συμβολίζουν οι αγιαστούρες είναι η προσπάθεια των πολιτικών που τους καλούν να αποσπάσουν ψήφους από το θρησκευόμενο ποίμνιο. Τίποτε άλλο.....
    Αχ ξέρεις τι θυμήθηκα τώρα;; Το νέο Πρόεδρο του Αρείου Πάγου που όταν ανέλαβε τα καθήκοντα του είπε ότι μια από τις προσπάθειες του θα είναι να κτιστεί εκκλησάκι στον ΑΠ. Ξέρεις αυτό είναι που λείπει από τη Δικαιοσύνη, το εκκλησάκι, όλα τα άλλα έχουν επιτευχθεί!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αγαπητέ μου ,σε εκτιμω βαθια και συνήθως θαυμάζω την καυστκότητα και την ορθότητα των ποστ που ανεβάζεις.
    Αληθινά λυπάμαι ,ομως, και γελαω που βλεπω τόσα αξιόλογα και "δημοκρατικά και φιλελεύθερα" άτομα να ενοχλούνται που η πλειοψηφία των ελλήνων επιζητουν την ευλογία του Θεου σε καθε τους ξεκίνημα.
    Αλλωστε το οτι ο αγισμος τελειται απο ιερέα της ορθοδοξου εκκλησίας δε σημαίνει οτι ο Κυριος δε θα προσφέρει τη χάρη Του σε όλα τα πλάσματά Του σε όποια θρησκεία ή δόγμα ή φιλισοφία κι αν ανήκουν.
    Παντα φιλικά και με καλή πρόθεση,γιατι άλλωστε δεν εχει νόημα να γραφουμε μόνο σε οτι συμφωνούμε και να λέμε μπραβο καλα τα λες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. μη βιαστειτε να θιχτειτε που εβαλα το δημοκρατικα και φιλελεύθερα εντος εισαγωγικών.
    Απλως σίγουρα δε θεωρω δημοκρατικο ουτε φιλελεύθερο να ενοχλεισαι οταν καποιοι(η πλειοψηφία συγκεκριμένα) συμπολιτες σου κανουν κατι που τους ευχαριστει χωρις να βλάπτουν κανένα.Ουτε καν τους αλλόθρησκους αφου στον ιδιο Θεος πιστεύουμε όλοι ,απλως θεωρούμε οτι ειχε αλλους αντιπροσωπους στην γη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο μεσαίος τον Βελουχιώτη και οι άλλοι τον Νταβέλη. Κρατάει χρόνια αυτή η φάμπρικα αγαπητοί. Χωρισμός ίσον ακρωτηριασμός, και μάλιστα εθνικός. Όσο αυξάνει το ποσοστό της φτώχειας τόσο θα πληθαίνουν οι επικλήσεις του υψίστου. Ήμαρτον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. @nikos10

    Όπως λέει κι η Μερόπη, αυτό λείπει από την ελληνική Δικαιοσύνη: το εκκλησάκι στον ΑΠ.

    @doctor

    Συμφωνώ μεν, αλλά εκεί δεν μας πέφτει λόγος. Ενώ στην ΕΡΤ...

    @Locuspublicus

    Αγιασμό σε μπλογκ; Γιατί όχι; Ίσως με flash :)

    @Μερόπη

    Συμπέσατε με τον Νίκο (βλ. άνω).

    @Ευτυχία

    Εδώ ξεκινάμε με την παραδοχή ότι η θρησκευτική πίστη είναι κάτι που ανήκει στην αυστηρώς ιδιωτική σφαίρα του καθενός. Και ο προβληματισμός αρχίζει όταν η ιδιωτική σφαίρα εμπλέκεται με την δημόσια.
    Όταν μιλάμε για την κρατική τηλεόραση (ή για το εκκλησάκι στον Άρειο Πάγο, που ανέφεραν ο Νίκος και η Μερόπη) δεν μιλάμε απλώς για συμπολίτες μας που "κάνουν κάτι που τους ευχαριστεί χωρίς να βλάπτουν κανέναν". Η ΕΡΤ και ο ΑΠ δεν είναι μαγαζί κανενός. Μιλάμε για εκφραστές δημόσιας εξουσίας που διαλαλούν την προτίμησή τους σε μία πίστη (έναντι των άλλων), ενδεχομένως προσβάλλοντας τα πιστεύω κάποιων πολιτών. Και εδώ δεν τίθεται θέμα πλειοψηφίας-μειοψηφίας.

    @Βασικός Μέτοχος

    Αυτή τη σύνδεση φτώχειας και πίστης δεν την είχα σκεφτεί, αλλά μπορεί και να έχεις δίκιο...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. άντε, να. τα γράφουν κι άλλοι! γιατί ο Ροΐδης έχει τ' όνομα και άλλοι τη χάρη.
    :(

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)