09 Μαΐου 2008

Momentos, II

Στο ταξίδι επισκεφτήκαμε πολλούς και αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, θα έλεγα όμως ότι αυτοί οι τρεις ξεχωρίζουν: Τεοτιουακάν, Παλένκε, Τσιτσέν Ιτσά.

Το Τεοτιουακάν βρίσκεται σε ένα επιβλητικό τοπίο, σε ένα ξερό υψίπεδο όπου νιώθεις την ενέργεια του ήλιου να σε ηλεκτρίζει. Οι δύο πυραμίδες, του Ήλιου και της Σελήνης, όταν τις κοιτάς από το Μονοπάτι των Νεκρών, προκαλούν δέος.


Το Παλένκε δεν θα μπορούσα να το περιγράψω. Δεν περιγράφεται. Ο ιερός τόπος των Μάγια ξεπροβάλλει μέσα από τη ζούγκλα σαν μέσα από ένα όνειρο. Εύχομαι μόνο να ήμασταν εκεί μια ώρα νωρίτερα, για να βλέπαμε τα μνημεία να αναδύονται μέσα από την καταχνιά της ζούγκλας.


Στο Τσιτσέν Ιτσά αιχμαλωτίζει το βλέμμα η μεγαλόπρεπη πυραμίδα, αφιερωμένη στον θεό Κουκουλκάν, ένα πραγματικό θαύμα γεωμετρίας και αστρονομίας φορτωμένο με συμβολισμούς.


Αλλά η συγκλονιστικότερη εικόνα του ταξιδιού ήταν ο καθολικός ναός του Σαν Χουάν στο ορεινό χωριό Τσαμούλα της Τσιάπας. Μπαίνοντας σε πιάνει αμέσως η μυρωδιά από τα κεριά. Καρέκλες, στασίδια και λοιπά καθίσματα δεν υπάρχουν ούτε για δείγμα. Το δάπεδο στρωμένο με πευκοβελόνες από τα δάση που στεφανώνουν το χωριό. Περιμετρικά στους τοίχους, αγάλματα αγίων της καθολικής εκκλησίας τοποθετημένα σε βιτρίνες, διακοσμημένες με φύλλα από καλαμπόκι, λουλούδια, καντηλάκια. Δίπλα, χρωματιστοί σταυροί στη μνήμη των νεκρών. Οικογένειες ιθαγενών Τσοτσίλ γονατίζουν, ανάβουν κεριά, τα τοποθετούν σε σειρά, προσεύχονται, κάνουν σπονδές στη μνήμη των ανθρώπων τους με τα αγαπημένα τους ποτά. Σε μια άκρη, θυσιάζουν έναν κόκορα.


Ναι, το Μεξικό είναι μια χώρα όπου η καθολική εκκλησία έχει παίξει έναν μεγάλο ιστορικό ρόλο και έχει αφήσει παντού τα αποτυπώματά της, ιδιαίτερα το Τάγμα των Δομινικανών. Ωστόσο, όσο απομακρύνεσαι από τα αστικά κέντρα, διαπιστώνεις ότι στη συνείδηση των αυτοχθόνων οι αρχαίες θρησκείες διατηρούνται ζωντανές, έχοντας απλώς φορέσει το κοστούμι του καθολικισμού. Οι άνθρωποι προσκυνούν το άγαλμα του Αγίου Αντωνίου, αλλά προσεύχονται στους θεούς της βροχής και του καλαμποκιού, όπως πριν από πεντακόσια και βάλε χρόνια.

Αν και άθεος, αν και εξαιρετικά δύσπιστος προς κάθε τι το μεταφυσικό και υπερβατικό, οφείλω να παραδεχτώ ότι εκεί μέσα με έπιασε ανατριχίλα, ότι έμεινα άφωνος. Μας είχαν προϊδεάσει, ωστόσο άλλο να το ακούς και άλλο να το βλέπεις με τα μάτια σου. Δυστυχώς, η φωτογράφηση μέσα στο ναό απαγορεύεται δια ροπάλου.



(η συνέχεια και το τέλος τη Δευτέρα)

9 σχόλια:

  1. Στον Αη Γιάννη της Τσαμούλα, η φίλη μου η Καρμενσίτα που τώρα μένει στο Huatulco, μου διηγήθηκε πριν χρόνια την εξής συνήθεια των ντόπιων: πίνουν κόκα κόλα μέσα στον ναό και ρεύονται, γιατί έτσι πιστεύουν ότι διώχνουν μακριά τα κακά πνεύματα. Όλες οι δοξασίες, οι θρησκείες, τα πιστεύω, τα συμφέροντα, όλα όσα έχουν περάσει από αυτόν τον βασανισμένο τόπο, αφομοιωμένα σε ένα τόσο παράξενο έθιμο...
    Νομίζω ότι το δέος που ένοιωσες έχει να κάνει με την ικανότητα του ανθρώπου που προσπαθεί να επιβιώσει διατηρώντας τις παραδόσεις του, παρά τις όποιες απαγορεύσεις και δυσκολίες. Είναι κάτι πάνω από θρησκείες, έχει να κάνει με την δύναμη του ανθρώπινου πνεύματος. Οι mayas των χιλιάδων χρόνων πίσω, διακρίνονται και σήμερα στα πρόσωπα των κατοίκων του San Juan de Chamula, όσο και αν γίνονται προσπάθειες τα τελευταία 500 χρόνια να εξοντωθούν ή να "εξαμερικανιστούν" πλέον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καταπληκτικό οδοιπορικό. Από τις λίγες φορές που ένα ποστ με κάνει να θέλω να είμαι εκεί. Τι φύση είναι αυτή. Σκέτη μαγεία. Να σαι καλά φίλε. και καλώς όρισες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χασοδίκη μου,
    μπορεί να χάνεις τις δίκες, αλλά κάνεις ωραία ξενάγηση..Χα χα χα!
    Λοιπόν θα πω την αμαρτία μου. Επειδή έχω ένα είδος υψοφοβίας, πάντα έβλεπα με δέος αυτές τις πυραμίδες των Μάγια. Και τα σκαλιά κάπως απότομα τα βλέπω. Ανέβηκες στην κορφή Χασοδίκη μου;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Χασοδίκη με ταξίδεψες!
    Και άντε να γυρίσω πίσω τώρα και έχω και δουλειά... σιγά μη γυρίσω...!

    Η ζωή τελικά είναι ένα ταξίδι. Ατέλειωτο...

    doctor

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εντυπωσιακά!!.

    Όλα αυτά που διαβάζουμε για τη Νότιο Αμερική, τους γηγενείς, τις πυραμίδες.

    Είδες και απόλαυσες ένα κομμάτι τους.

    Περιμένω τη Δευτέρα να δω που θα μας πας....

    Καλό Σ/Κ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Με ταξίδεψες τόσο που κάνει το ταξίδι στο Μεξικό για μια αυτοψία, σχεδόν αναπόφευκτο. Πληγές που άνοιξες στην επιθυμία και οσονούπω και στην τσέπη μου :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Με σύστησε σε σένα η Βάσσια για να μου "ξαναθυμήσεις" το όνειρο.
    Το Μεξικό είναι απίστευτη χώρα και πάρα πολύ παρεξηγημένη για μας τους Έλληνες λόγω της δολοφονίας του υιού Γιαννίτση.

    Όταν πήγα εγώ έτυχα σε μεγάλες αναταραχές: όλο το κέντρο (Ζόκαλο και πέριξ) του Μέξικο Σίτι το είχαν κλείσει με κανονικές κατασκηνώσεις δηλ. εκατοντάδες σκηνές, τραγούδια κι εκδηλώσεις οι διαφωνούντες με το νοθευμένο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών που έβγαζε νικητή τον φιλοαμερικανό Καλντερόν,στην
    Οαξάκα είχε μόλις εκδηλωθεί το κίνημα (το σκηνικό με τον ρεσεψιονίστ που φορούσε κράνος δεν θα το ξεχασω ποτέ) και οι Ζαπατίστας άρχιζαν να ξαναεκδηλώνονται.
    Κι όμως τίποτα απ' αυτά δεν επηρέασε τη μοναδική γοητεία που ασκεί αυτή η χώρα στον επισκέπτη που δύσκολα μπορείς να μεταφέρεις σε τρίτους.
    Παρεμπιπτόντως εγώ ήμουνα από τους τυχερούς: θαύμασα την πρωινή ομίχλη της ζούγκλας του Παλένκε διότι έφτασα εκεί ξημερώματα με το τοπικό λεοφωρείο. Περισσότερες λεπτομέρειες στο μπλογκ μου.
    Θα τα ξαναπούμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πολύ όμορφο το οδοιπορικό σου Χασοδίκη. Μια όμορφη υποθέτω έκπληξη. Μας ταξίδεψες με τις ωραίες περιγραφές σου. Τι όμορφα να βλέπαμε τους Μάγια ανοιξιάτικα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλοι μου,

    δεν μου μένει παρά να σας ευχαριστήσω για τα καλά σας λόγια και τα ενθαρρυντικά σχόλια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)