08 Ιανουαρίου 2008

Απέραντο Γαλάζιο (με ροζ πινελιές)

  • "...δίνεται η εικόνα ότι υπήρχε μια σπείρα, η οποία είχε στόχο να εκβιάσει τον Χρήστο Ζαχόπουλο".
  • "Η απλή λογική οδηγεί στο συμπέρασμα ότι οι όποιοι εκβιαστές θα έπρεπε να είχαν να πατήσουν κάπου αλλού για να ελπίζουν ότι ο εκβιασμός τους θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα".
  • "Το καυτό ερώτημα που πρέπει να απαντηθεί είναι τι ένοχα μυστικά -προφανώς με οσμή οικονομικών και πολιτικών σκανδάλων- έκρυβε ο Ζαχόπουλος και τα οποία προφανώς γνώριζαν η Τσέκου και οι δικηγόροι, για να τον πιέσουν να ενδώσει στις όποιες απαιτήσεις τους".
  • "Πρόθεση ήταν να απαλειφθούν σημεία, στα οποία ο κ. Ζαχόπουλος με τα λεχθέντα του εξέθετε τρίτα πρόσωπα, υψηλά ιστάμενα, τον ίδιο προσωπικά για έργα και ημέρες στο υπουργείο Πολιτισμού επί των ημερών της παντοκρατορίας του ή το δεύτερο πρόσωπο που πρωταγωνιστεί;"
  • "Παρά τις πληροφορίες που ήθελαν τον Η.Κ. να επισκέπτεται τακτικά την Καλαμπάκα και τα μοναστήρια των Μετεώρων και να φέρεται να είναι αναμεμιγμένος σε αίτημα αποχαρακτηρισμού αρχαιολογικού χώρου".
  • "Αναπάντητα, ωστόσο, παραμένουν τα ερωτήματα σε ό,τι αφορά την υπόθεση αποχαρακτηρισμών στην Καλαμπάκα, αφού σαφώς κάποιοι προσπάθησαν να πετύχουν κάτι τέτοιο. Ομως, μέχρι σήμερα δεν έχει καταστεί σαφές ποιος και πόσοι τελικά ήταν πίσω από αυτήν την πρόθεση".
  • "Πληροφορίες θέλουν επιχειρηματία από το Καστράκι να επιδιώκει τον αποχαρακτηρισμό εκτάσεων με σκοπό την ανέγερση υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας".

Τα παραπάνω χωρία τα ψάρεψα πρόχειρα από τη χθεσινή "Ελευθεροτυπία" (οι υπογραμμίσεις δικές μου). Είναι απολύτως χαρακτηριστικά του ύφους των "ρεπορτάζ" που μεταδίδουν τα έντυπα και ηλεκτρονικά ΜΜΕ για την υπόθεση Ζαχόπουλου.

Είναι γεγονός, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, ότι η πτώση του τρυφηλού γραμματέα στο κενό ήταν το καλύτερο πεσκέσι για τους Δαιμόνιους Ρεπόρτερ, που αλλιώς θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν την ειδησεογραφική ένδεια της εορταστικής περιόδου με τα γνωστά ρεπορτάζ για την επάρκεια της εγχώριας γαλοπούλας στη Βαρβάκειο και τη ραγδαία αύξηση της τιμής του κουραμπιέ.

Δεν ξέρω αν είμαι επηρεασμένος από τις αμερικάνικες ταινίες που βλέπω, αλλά έχω την εντύπωση ότι ρεπορτάζ σημαίνει να έχει κανείς πληροφορίες, διασταυρωμένες κατά προτίμηση και τεκμηριωμένες με αποδείξεις και στοιχεία, οι οποίες να αφορούν το κοινό: σε μια τέτοια περίπτωση, τις δημοσιοποιεί με ονόματα, διευθύνσεις και τηλέφωνα, χωρίς να φοβάται τις συνέπειες.

Εάν δεν έχει τέτοιες πληροφορίες, το ρεπορτάζ (θα έπρεπε να) περιορίζεται σε μια στεγνή, τηλεγραφική παράθεση των γεγονότων. Αυτό που βλέπουμε στις τηλεοπτικές οθόνες και στις εφημερίδες τις τελευταίες ημέρες, πάντως, μόνο με ρεπορτάζ δεν μοιάζει. "Καλά πληροφορημένες πηγές", "ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες", "κύκλοι", "διαρροές", η Γυναίκα με τα Γένια και ο Άνθρωπος που Ήξερε Πολλά: με το συμπάθειο κιόλας, αλλά εμένα όλο αυτό το σκηνικό μου θυμίζει μάλλον μεσημεριανή εκπομπή της Λαμπίρη που ασχολείται με τα κουτσομπολιά των σταρς και με το καινούργιο αμόρε της Ελεονώρας Μελέτη.

Θα μου πεις βέβαια, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, τα καφενεία των κεντρικών δελτίων των καναλιών, με καφετζού την Όλγα που το χέρι της Τρέμη (και χύνει τους καφέδες) πόση διαφορά έχουν τελικά από τη Λαμπίρη; Αυτό να μου πεις...

Α! Και με την ευκαιρία, δυο λογάκια και για την αντιπολίτευση, μείζονα τε και ελάσσονα, και τον τρόπο που αντιμετωπίζει το θέμα: ακούσαμε αυτές τις ημέρες πολλά και διάφορα για σκοτεινές υποθέσεις, περίεργους αποχαρακτηρισμούς, ηγεμονικές συμπεριφορές του Ζαχόπουλου που έλυνε κι έδενε στο ΥΠ.ΠΟ., έγραφε τους υπουργούς στα παλιά του τα παπούτσια, αρνιόταν να δει τους βουλευτές, και μοίραζε εκατομμύρια ευρώ κατά βούληση με μόνη την υπογραφή του.

Η δικιά μου απορία είναι η εξής: αυτά όλα η αντιπολίτευση, τώρα τα ανακάλυψε;

Γιατί απ' όσο θυμάμαι, τέτοιος σαματάς σχετικά με το ΥΠ.ΠΟ. στο παρελθόν δεν είχε γίνει -και δεν νομίζω ότι έλειψαν οι αφορμές.

Και αναρωτιέμαι: γιατί δεν είχε γίνει; Και γιατί γίνεται τώρα;

Μήπως επειδή ο πολιτισμός γενικά και η διαχείρισή του ειδικότερα δεν είναι επαρκώς πιασάρικο θέμα για να κάνει εφέ η αντιπολίτευση (αλλά γίνεται τέτοιο όταν μπαίνει στη μέση και λίγο ροζ);

Μήπως επειδή οι περίεργοι αποχαρακτηρισμοί σε τελική ανάλυση δεν ενοχλούσαν και κανέναν, όσο έμεναν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας -ενώ ταυτόχρονα εξυπηρετούσαν και διαφόρους, όχι απαραιτήτως μόνον φιλοκυβερνητικούς;

Μήπως επειδή κάποιοι βλέπουν μια ευκαιρία από το πουθενά να χτυπηθεί προσωπικά ο Καταλληλότερος, που κατά γενική ομολογία είναι το μόνο γερό χαρτί της Νέας Διακυβέρνησης, η οποία κατά τα λοιπά βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση ήδη από την ξεχασμένη ιστορία με τις υποκλοπές και δώθε;

(και ο οποίος Καταλληλότερος εφαρμόζει παγίως και με αξιοσημείωτη επιτυχία την τακτική της στρουθοκαμήλου: στα -λίγο ή πολύ- ζόρικα εξαφανίζεται, και αφήνει να διαρρεύσει "η δυσαρέσκειά του" για τις εξελίξεις).

Μήπως αυτού του είδους η αντιπολίτευση είναι ολίγον φτηνιάρικη;

Λέω, μήπως...;

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης



Υ.Γ. Further reading για διάφορες πτυχές του ίδιου θέματος: Πάσχος Μανδραβέλης, Ιός της Κυριακής, Old Boy.

8 σχόλια:

  1. Οι απορίες σου ταιριάζουν σε έναν άνθρωπο που από τον καθαρό κρύο αέρα της Βάλια Κάλντα επέστρεψε στη μπόχα και την κλεισούρα που αναδίδει η πολιτική μας ζωή... Και μου φαίνεται ότι κοιτάς και το θέμα με καθαρό μυαλό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. "Μ' αυτά και με τ' άλλα" τελικά ο χοντρός μου έγινε ξαφνικά συμπαθής.Του έχουν φορτώσει τα μύρια όσα και κανένας μα κανένας δε γνωρίζει τι έγινε στην πραγματικότητα. Ότι "υπάρχει" στόρυ είνια σίγουρο. Τι είναι όμως. Εκτιμώ ότι μάλλον έχουν αρχίσει τα εξώδικα ή προειδοποιήσεις στα κανάλια από τον "μεγάλο" ποινικολόγο της οικογένειας Ζαχό και έχουν αρχίσει να "μαζεύονται " τις δύο τελευταίες μέρες. Η δε ιστορία με το dvd απίστευτη. Σκαστό πρακτοριλίκι με ανακατεμένο το γραφείο του πρωθυπουργού και τα ΜΜΕ αγωνιούν ταχα για το όνομα του "δημοσιογράφου". Βρε ουστ....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χασοδίκη,

    1) Αυτή η μανία των καναλιών με τους "φερόμενους" και τους "πιθανούς" κ.λπ. κ.λπ. δεν αντέχεται πλέον. Συμφωνώ απόλυτα. Και είναι εύστοχη η παρατήρηση του Old Boy για τον "φερόμενο ως εμπλεκόμενο". Τι άλλο θα ακούσουμε;
    Προφανώς, ευθύνεται για όλο αυτό το αίσχος μία κακή, φοβική ερμηνεία του καθεστώτος για τα προσωπικά δεδομένα. Όπως και η επανάπαυση στις πληροφορίες της αστυνομίας (εκεί οφείλεται η αηδία που αποκαλείται "αστυνομικό ρεπορτάζ" - τα αίσχη του τα απολαύσαμε επί ημερών 17Ν).
    Φαντάσου, όμως, στις εφημερίδες του '63 να έγραφε ο Βούλτεψης για τους "Σ.Γκ και Ε.Ε., φερόμενους ως εμπλεκόμενους στην πιθανή ανθρωποκτονία του Γ.Λ"!

    2) Για το ότι δεν παίξανε τα ρεπορτάζ για την αύξηση της τιμής του κουραμπιέ, σκέψου το όφελος: γλιτώσαμε από τον μέγα ρεπόρτερ Γιώ'γο Σα'αντάκο (το "ρ" άηχο, φυσικά)!

    3) Συμφωνώ για την (φερόμενη ως) αντιπολίτευση. Ο Καταλληλότερος, όμως, ευθύνεται για τις επιλογές του: Τσιτουρίδης, Μαγγίνας, Ζαχόπουλος (σίγουρα ξεχνάω αρκετούς) και καμια 20αρια επικεφαλής οργανισμών δεν είναι και πολύ καλή επιλογή "ενδεκάδας". Όπως, επίσης, ευθύνεται για αυτή την απίστευτη απόσυρσή του από την πολιτική ζωή. Μήπως να επαναφέρουμε τη μοναρχία και το ανεύθυνο του άνακτα;
    Ενδεικτική η δικαιολογία για να μην προσέλθει ενώπιον της Επιτροπής: ήταν υπουργός συμβολικά! Ας μην επαναλάβω την παρατήρηση του Old Boy.

    Υ.Γ.1: Και φυσικά, καλή χρονιά και καλές αναβάσεις και πεζοπορίες!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω μαζί σου. Όλη η προσέγγιση της ιστορίας μπάζει από παντού. Πράγματι ένα καλογραμμένο σενάριο για να πουλήσει πρέπει να έχει ίντριγκες ,σασπένς, εκβιασμούς, απόπειρες, και φυσικά μπόλικο sex . Αλλά αυτοί είναι ικανοί να δώσουν δώρο το επίμαχο DVD με το κυριακάτικο «ΘΕΜΑ».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Καλημέρα Χασοδίκη μου,
    Εχεις το γνώθι σ' αυτόν βλέπω (ότι χάνεις τις δίκες εννοώ Χα χα).
    Ε ναι βρε Χασοδίκη μου κι εγώ νομίζω ότι εξαντλήθηκε το θέμα. Το συντηρούν όμως τα MME μέχρι να φανεί κάτι καινούργιο που πουλάει.
    Εγώ από όλη αυτή την ιστορία κράτησα το ότι πόσο χαμηλά πέφτουν μερικοί αναξιοπρεπείς για να βρουν δουλειά και πόσο δύσκολη έχει γίνει η ανεύρεση της για τους αξιοπρεπείς. Εδώ παίζουμε πια με τις αποχρώσεις του γαλάζιου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. @Σπύρος

    Μήπως λοιπόν πρέπει να στείλουμε μερικούς στη Βάλια Κάλντα να πάρουν τον αέρα τους (ή να τους φάνε οι αρκούδες);

    @nikos10

    1) Δεν νομίζω ότι φταίει μόνο η κακή ερμηνεία των διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων, ή ο νόμος περί τύπου του Βενιζέλου: φταίει και το γεγονός ότι προφανώς δεν έχουν συγκεκριμένα στοιχεία, και ξέρουν ότι αν πουν κάτι που δεν μπορούν να αποδείξουν, αυτό θα θεωρηθεί δυσφήμηση και θα τρέχουν στα δικαστήρια. Αλλά, αντί να το βουλώσουν, υιοθετούν αυτήν την φρασεολογία σε τρίτο (α)πρόσωπο ("φέρεται", "φημολογείται", "ακούγεται") και το σήριαλ τραβάει σε μάκρος...

    2) Τα ρεπορτάζ περί κουραμπιέδων παίξανε βέβαια, αλλά πέρασαν σε δεύτερο πλάνο... Καταλαβαίνω πλέον ότι έρχονται Χριστούγεννα όταν βλέπω διαφημίσεις για CD με τον Χρήστο Σαντικάι και τον Τσιρώζη με την ποδιά στη Βαρβάκειο να λέει ότι "οι τιμές κυμαίνονται στα περσινά επίπεδα" -κάθε χρόνο όμως :))

    3) Ασφαλώς και έχει ευθύνες ο Καταλληλότερος, και μεγάλες μάλιστα. Δεν εννοώ να του δώσω άφεση, αλλά και τα αντιπολιτευτικά "χτυπήματα" αυτού του επιπέδου μου θυμίζουν ποδοσφαιρική ομάδα που χάνει το ματς και γύρω στο 85' αρχίζει τις γιόμες από τη σέντρα, μήπως κάτσει καμιά καραμπόλα στη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου και ισοφαρίσει κατά τύχη...

    Απ' την κυβέρνηση έχουμε δει τι μπορούμε να περιμένουμε (τίποτα), η αντιπολίτευση είναι που πρέπει να μας πείσει ότι μπορεί κάτι καλύτερο.

    Ευχαριστώ για τις ευχές και ανταποδίδω!

    @pikos apikos

    Πήγαινε μια μέρα στο βίντεο κλαμπ της γειτονιάς σου και ζήτα του να σου δώσει "την Παπαρήγα την καλή"... να δούμε τι θα σου δώσει...

    @βασικός μέτοχος και Μάνια

    Είναι πρόωρο να πούμε ότι έχει εξαντληθεί το θέμα. Αλλά σίγουρα, με τον τρόπο που παρουσιάζεται, έχει εκφύγει του χώρου της ειδησεογραφίας ή του πολιτικού ρεπορτάζ και έχει ξεπέσει σε κουτσομπολιό και μάλιστα της χειρίστης υποστάθμης. Ας ασχοληθούν με κάτι άλλο, κι αν βρουν στοιχεία οι Δαιμόνιοι Ρεπόρτερ ας επανέλθουν βρε αδελφέ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Καλησπέρα,

    θα συμφωνήσω με εκείνους που πιστεύουν ότι στην πλάτη και στην πτώση του Ζαχόπουλου, φόρτωσαν κάθε λογής παρανομίες και βρωμιές που τους αναλογούν.
    Είναι πολύ πιο εύκολο και άνανδρο.
    Όσο για τα ΜΜΕ- είναι κομμάτια παζλ της αλήθειας, απλωμένα σε διαφορετικές εφημερίδες και ειδήσεις, και χρειάζεται κάποιος χρόνο και κόπο να για την συναρμολογήσει.
    Πάντως δεν είναι αυτή που αφήνουν να "διαρρεύσει".
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το θέμα το έχει συνοψίσει στην ουσία του ο Πάσχος Μανδραβέλης. Όλα τα υπόλοιπα, είναι για κατανάλωση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)