07 Ιανουαρίου 2008

Η Δημοκρατία-Τζάμπο



"My mother always said: Democracy is the best revenge!"


Με αυτήν την κοσμοϊστορική δήλωση ο Μπιλαουάλ Ζαρνταρί Μπούτο, γιός της δολοφονηθείσας Μπεναζίρ Μπούτο, μπήκε στη ζωή μας.

Πρόσεξε, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, πώς η ένταση της φωνής του κάνει κρεσέντο στο κατάλληλο σημείο: στη λέξη "best". Σα να λέμε, υπάρχουν κι άλλες μορφές εκδίκησης, αλλά η δημοκρατία είναι η καλύτερη.

Κι αντί να τον ρωτήσει κάποιος από τους παριστάμενους "πότε αγόρι μου το είπε αυτό η μαμά σου;"...

...ή, ακόμα περισσότερο, "τι εννοούσε όταν το έλεγε;"...

...ή ίσως "από πότε η Δημοκρατία αποτελεί εκδίκηση -ενάντια σε ποιον, σε τι, με ποια έννοια;"...

...καθόντουσαν όλοι και τον κοιτούσαν, κουνώντας τα κεφάλια με συγκατάβαση. Βέβαια, όταν η διεθνής κοινή γνώμη έχει τα μάτια της στραμμένα πάνω σου, δεν είναι συνετό να τραβήξεις από το αυτί τον 19χρονο διάδοχο που κατέφθασε συντετριμμένος και καλοχτενισμένος από την Οξφόρδη, για να διδάξει πολιτικό ήθος στους ιθαγενείς και να αναλάβει το ιερό καθήκον να συνεχίσει το έργο της μαμάς του...

...ούτε είναι ευγενικό να ρωτήσεις αν η Δημοκρατία ως έννοια εμπεριέχει και την γονική παροχή του κόμματος, που το αφήνει κληρονομιά η μαμά στον γιόκα της, με θεματοφύλακα τον μπαμπά ώσπου το βλαστάρι να έρθει στη νόμιμη ηλικία για να απολαύσει τα προνόμια του βαρέος επιθέτου που φέρει...

...απλά κάθεσαι και παρακολουθείς. Στο κάτω κάτω, η δήλωση αυτή, όσο κι αν είναι κενή νοήματος, είναι απολύτως κατάλληλη για να γίνει βίντεο-κλιπ και να παιχτεί από τις τηλεοράσεις όλου του κόσμου, είναι μια φράση εμβληματική, είναι ένα σλόγκαν: και, όπως μας έχει διδάξει η ζωή και στη χώρα μας και διεθνώς, πολιτική σήμερα σημαίνει να έχει κανείς το κατάλληλο σλόγκαν -και να ξέρει να το πουλήσει.

19 σχόλια:

  1. Από μεγάλα λόγια και φανφάρες, έχουμε χορτάσει, διεθνώς κι από όλες τις ηλικίες.
    Από έργα, σιωπηλά, πάσχουμε.
    Καλημέρα :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Τυπικά (δηλ. χάριν δημοσίου διαγγέλματος), θα εννοούσε ίσως, αν και αποτυχώς, ότι η πιθανή νίκη κατά της (κατ' αυτούς) αντίπαλης πολιτικής τυραννίας και η αντικατάσταση με τη "δημοκρατία-τους" θα είναι μια "ευγενής εκδίκηση" των δικαίων εναντίον των αδίκων.

    Ουσιαστικά όμως, εννοεί, ότι αν έλθει στην εξουσία θα χρησιμοποιήσει το άλλοθι της λαϊκής εντολής για να ξεκάνει τους πολιτικούς αντιπάλους σε επίπεδο πολιτικό, οικονομικό, κοινωνικό κλπ, όπως ακριβώς συμβαίνει και στην αδάλλΕ μας με την αλλαγή των κυβερνήσεων και τον "εκδικητικό φαταουλιτισμό-βγαλτονεαποτημεσησμό".

    Βάση λαϊκής εντολής δρούμε κύριοι, όχι εμείς, ο λαός (έρμε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Προσέξτε πάντως το εξής: εκεί που μιλάει ήρεμα κι ωραία, σχεδόν υποτονικά, όταν είναι να πει το best revenge η ένταση της φωνής χτυπάει κόκκινα.

    Αυτό είναι που μου έκανε κλικ: όχι τόσο το τι λέει, αλλά ο τρόπος -που υποδηλώνει την (βεβιασμένη) προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα σύνθημα, κατάλληλο ίσως για προεκλογικά πανώ, αλλά κατά τα άλλα εντελώς άνευ νοήματος.

    Ασφαλώς αυτά συμβαίνουν και εδώ και αλλαχού -αλλά ο δικός μας ο Καταλληλότερος, π.χ., ό,τι πομφόλυγα κι αν πετάξει, τουλάχιστον δεν έχει πυρηνικά όπλα στα χέρια του να παίζει...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κωμική η προσπάθεια της Δύσης να αποφασίσει για τους ιθαγενείς. Πασάρεται στους δυστυχείς τριτοκοσμικούς ο,τι ακριβώς θεωρείται αδιανόητο στη Δύση:
    Ενας άπειρος πιτσιρικάς που έχει κληρονομικά δικαιώματα στην εξουσία, ο πατέρας του σύμβουλος-κλέφτης και καταχραστής δημοσίου χρήματος, όλα αυτά για να ικανοποιηθεί η ουτοπία της Δύσης πως η λύση θα έρθει απο έξω. Οι ιθαγενείς Πακιστανοί μια και δεν είναι σε διανοητικό επίπεδο να σκεφτούν μόνοι τους, θα πρέπει να δεχτούν το μοντέλο που τους πασάρεται. Democracy for Dummies.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. εμένα για να ειμαι ειλικρινής, μου θύμησε κάτι απο την ολυμπιάδα στην Ατλάντα

    -Μαη νέημ ις Ιωάννης, Ιωάννης Μελισσανίδης... αη σεντ του μαη σελφ... Ιωαννης, δις ις νοτ Ατλαντας Ολυμπικ γκεημς, δις ις Αθενς Ολυμπικ γκεημς!!!

    και εκει που εβαλε ο Μπουτο την έμφαση στο best, ο Μελισσανίδης την ειχε βαλει στο "Αθενς"

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Καλέ μου Χασοδίκη,
    καλησπέρα. Το μόνο που νιώθω γι' αυτό το παιδί είναι μια βαθιά θλίψη. Σέρνεται σ' ένα αγώνα που νομίζω δεν είναι δικός του. Θα προτιμούσε φαντάζομαι να τελειώσει τις σπουδές του, να ωριμάσει, να καταλάβει τι θέλει ο ίδιος και μετά να αναλάβει ένα αγώνα συνειδητά. Τώρα θα τελεί υπό "αντιβασιλεία"...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @locuspublicus

    Υποθέτω ότι εννοείς πως αυτό σκέφτονται κάποιοι στη Δύση για τους Πακιστανούς, έτσι; Είναι όμως έτσι άραγε..;

    @alepouda

    Ρε συ, αυτή τη φοβερή δήλωση δεν την είχα δει ιδίοις όμμασι, την έχω ακούσει μόνο από περιγραφές... Μισή χαρά...

    @Μερόπη

    Κοίταξε να δεις: το προσωπικό του δράμα θα μπορούσα να πω ότι το σέβομαι. Αλλά από εκεί και πέρα, το να βγαίνει να κάνει τέτοιες ηγεμονικές -και, επιμένω, ανούσιες- δηλώσεις, πριν καλά-καλά κρυώσει το πτώμα της μητέρας του... Δεν ξέρω, εμένα μου κακοφαίνεται. Ίσως γιατί θυμάμαι πώς ήμουν όταν έχασα εγώ τη μητέρα μου (όχι βέβαια με τέτοιο τρόπο...).

    Σε κάθε περίπτωση, ελπίζω για το καλό όλων μας οι Πακιστανοί να ξαναεξετάσουν το θέμα πιο ψύχραιμα, όταν τα φώτα της τηλεόρασης σβήσουν και η συναισθηματική φόρτιση του περιστατικού υποχωρήσει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Aγαπητέ μου χασοδίκη, το προσωπικό δράμα του νεαρού με αφήνει αδιάφορο. Το ίδιο και η καταγωγή του. Η κ. Μπούτο και ο σύζυγός της έχουν κάνει καταχρήσεις εκατομμυρίων δολλαρίων στο Πακιστάν, και η ίδια η Μπούτο το παραδέχτηκε. Αφού αποχώρησαν για το Λονδίνο, μετα απο πολλά χρόνια, και με την πίεση της Δύσης (Αμερική), να διώξει τον Μουσάραφ, ο δικτάτορας έδωσε αμνηστία στην οικογένεια και δέχτηκε την λύση Μπούτο.

    Θα δεχόταν ποτέ η δημοκρατική Ευρώπη ή Αμερική μια οικογένεια καταχραστών ως πολιτικούς υποψηφίους; Θα δεχόταν η Ελλάδα εναν δεκαεννιάχρονο πρωθυπουργό, ως μόνη λύση; Δεν υπάρχουν άλλοι δημοκράτες στο Πακιστάν, χώρα 130 εκατομμυρίων;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Locuspublicus, ομολογώ ότι τα στοιχεία που παραθέτεις δεν τα έχω υπ' όψιν μου. Στα ερωτήματά σου, υποθέτω και ελπίζω ότι η απάντηση είναι "όχι".

    Για να δούμε κι εκεί τι θα γίνει (μην τον κάνουμε πρωθυπουργό πριν την ώρα του, ακόμα υποψήφιος είναι).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εύχομαι και εγώ στο Πακιστάν ειρήνη και αποκατάσταση της τάξης. Ο δρόμος όμως είναι μακρύς.
    18 articles on Asif Ali Zardari

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Καλή χρονιά, αγαπητέ χασοδίκη. Οι image makers πρέπει να σπατάλησαν κάμποσες χώρες για να ετοιμάσουν τον αμερικανοτραφή φλώρο ώστε να δώσει τη σωστή έμφαση στο "the best", τη λέξη δηλαδή που λατρεύουν οι Αμερικανοί!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Συγγνώμη, ώρες εννοούσα και όχι χώρες, φυσικά.d

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. και το "χώρες" λωτοφάγε σωστό είναι...;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Ειλικρινώς ανατρίχιασα εις το κρεσέντο του μπεστ. Τόσο μεγάλη ανατρίχιλα ησθάνθην που σα να μου φάνηκε πως είπε πως junta is the BESSST revenge. Αλλά μπορεί και να είναι side effects του ρίγους. Μη με παρεξηγείτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. LocusPublicus Θα δεχόταν η Ελλάδα εναν δεκαεννιάχρονο πρωθυπουργό, ως μόνη λύση;

    Πριν από 40 χρόνια δέχθηκε έναν τέτοιο για βασιλέα. Τότε ήταν σαν το Πακιστάν του Σήμερα (το έχω δει)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @locuspublicus

    Ευχαριστώ για το λινκ, μου έδωσες υλικό για μελέτη.

    @λωτοφάγος

    Καλή χρονιά. Στο σχόλιό σου απάντησε -εξαιρετικά εύστοχα- ο Άγγελος!

    @niemandsrose

    Αυτή είναι προφορά Αλογοσκούφη :)

    @Κουκοδήμος

    Βέβαια υπάρχει μια διαφορά ανάμεσα σε έναν θεσμό όπου η διαδοχή γίνεται κληρονομικώ δικαιώματι και σε ένα κόμμα όπου υποτίθεται ότι εφαρμόζεται δημοκρατική διαδικασία... Αλλά από την άλλη, αν θέλουμε να πάμε τον συλλογισμό σου πιο μακριά, ας ρίξουμε μια ματιά και στον κατάλογο των βουλευτών μας (ή και στο Μαξίμου), να δούμε ποιούς περιλαμβάνει -και ας σκεφτούμε με τι κριτήρια επελέγησαν από τον λαό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. xasodikisΑλλά από την άλλη, αν θέλουμε να πάμε τον συλλογισμό σου πιο μακριά, ας ρίξουμε μια ματιά και στον κατάλογο των βουλευτών μας

    ήταν μακριά, αλλά έκοψα δρόμο (γέλια)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. ...άλλωστε και τότε προηγήθηκε δημοψήφισμα. Θεωρητικά και τυπικά, όχι ουσιαστικά. Ξέραν τι παίρναν και ποιόν τους δίναν, ως και εν προκειμένω. Και αυτοί με "δημοκρατικές διαδικασίες" θα τον αναδείξουν, όπως και τότε με "δημοκρατικές διαδικασίες" τον ξανά-ανακήρυξαν. Λες και είχαν ή έχουν απατρονάριστη πολιτική βούληση, τόσο οι μεν, πόσο μάλλον οι δε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ποιοι είναι οι μεν και ποιοι οι δε;
    (άσε, μην απαντήσεις...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)