14 Δεκεμβρίου 2007

Καθημερινές ιστορίες: RTFM*


Κάπου στα τέλη Σεπτεμβρίου, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, έληγε η (προπληρωμένη) σύνδεση ADSL του γραφείου. Μια που θα την ανανέωνα έτσι κι αλλιώς, και μια που η εταιρεία που μας συνδέει με το internet έχει εγκαταστήσει δικό της δίκτυο που περνάει κι από την περιοχή μας, είπα να μετακομίσω κι εγώ στο περί ου ο λόγος δίκτυο και να τρέξω στις απέραντες λεωφόρους των 24 Mbps.

Με ενημέρωσαν ότι για τη μεταφορά θα χρειαστεί περίπου ένας μήνας -βέβαια τώρα που μιλάμε έχουν περάσει δυόμισυ κι ακόμα δεν, αλλά τι να κάνουμε, στην Ελλάδα ζούμε και τα λοιπά.

Ναι μεν τα 24 μπιμπιες δεν τα έχουμε δει ακόμα, η εταιρεία όμως φρόντισε να μας στείλει ένα ορντέβρ: το καινούργιο μόντεμ-ρούτερ, που θα σηκώνει τις μεγάλες ταχύτητες.

Η συσκευή κατέφθασε στο γραφείο μετά από ένα αχρείαστο δρομολόγιο κατά Ηλιούπολη μεριά (;), μέσα σε ένα πακέτο που εκ πρώτης όψεως έμοιαζε σαν Κλασικό Χαρτονένιο Πακέτο, από αυτά που συνήθως αμπαλάρουν τέτοιες συσκευές. Εκ δευτέρας όψεως, όμως, αποδείχτηκε σκληρό καρύδι: πρέπει να μου πήρε γύρω στα δέκα λεπτά για να το ανοίξω, ώσπου αγανάκτησα και το έσκισα στο πλάι. Υποθέτω ότι ο κατασκευαστής το είχε αρχικώς προορίσει για την ασφαλή συσκευασία διαβαθμισμένων εγγράφων του Αμερικανικού Πενταγώνου, αλλά κατά λάθος η συγκεκριμένη παρτίδα ξέπεσε στο εργοστάσιο της Siemens.

Όπως αντιλαμβάνεσαι, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, το όνομα της γνωστής εταιρείας που υπερηφάνως έφερε το πακέτο υποβάλλει εικόνες γερμανικής αποτελεσματικότητας, μεθοδικότητας και ποιότητας. Βέβαια, με μικρότερα γράμματα σε άλλο σημείο του πακέτου αναφέρεται ότι το προϊόν καθεαυτό κατασκευάζεται στη Μάνα Κίνα, χώρα γνωστή για το σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα, τις πρωτοποριακές πολιτικές προστασίας των εργαζομένων και τους υψηλούς μισθούς.

Με τα πολλά, και αφού το άνοιξα το ρημάδι, ξεπήδησαν από μέσα τα περιεχόμενα: η κυρίως συσκευή, το τροφοδοτικό, δυο-τρία καλώδια, ένα σιντί και δυο φυλλάδια με οδηγίες χρήσεως (παλιά τα λέγαμε "προσπέκτους", σήμερα γνωστά ως "manual").

Πήρα στα χέρια μου το ένα από τα δύο φυλλάδια, κατά σύμπτωση το ελληνικό. Ανοίγω στην πρώτη σελίδα, εκεί που λέει "βεβαιωθείτε ότι τα ακόλουθα εξαρτήματα περιλαμβάνονται στη συσκευασία", να δω μην τυχόν και λείπει τίποτις. Αφού καθησυχάστηκα, συνέχισα λίγο αφηρημένα την ανάγνωση, περνώντας στο κεφάλαιο με τις οδηγίες εγκατάστασης.

Και τότε με βρήκε το κακό. Εκεί, στη σελίδα 11 πάνω πάνω φιγουράριζε απειλητικά η φράση: "Οι ακόλουθες οδηγίες προϋποθέτουν ότι διαθέτετε διεπαφή προτεροτιμών Windows XP".

Τιλτ.

Διεπαφή προτεροτιμών; Είναι σοβαρό αυτό γιατρέ μου; Θεραπεύεται; Θα χρειαστεί χειρουργείο;

Ένα μικρό αλλά αδυσώπητο ρυάκι κρύου ιδρώτα έκανε τη ραχοκοκαλιά μου να ανατριχιάσει. Γρήγορα ανέτρεξα στο αγγλικό εγχειρίδιο, με τρεμάμενα δάχτυλα βρήκα την αντίστοιχη σελίδα και διάβασα... "The following instructions assume you are running Windows XP's default interface".

Μου ξέφυγε ένας στεναγμός ανακούφισης. Default interface – διεπαφή προτεροτιμών. There you go. Στοιχειώδες, αγαπητέ Γουάτσον. Μα πώς δεν το σκέφτηκα;

Πριν από όχι πολλά χρόνια, παρόμοιες συσκευές δεν συνοδεύονταν καν από οδηγίες στην ελληνική γλώσσα. Σήμερα έχουν πια σχεδόν όλες, αναμφισβήτητο δείγμα προόδου, αλλά μαργαριτάρια σαν το παραπάνω ποτέ δεν λείπουν.

Υποθέτω ότι τη μετάφραση των σχετικών εγχειριδίων στα ελληνικά αναλαμβάνουν εξειδικευμένοι Κινέζοι υπάλληλοι των εταιρειών παραγωγής, που έμαθαν τη γλώσσα μας μέσω μαθημάτων δι' αλληλογραφίας με καθηγητή τον Κώστα Ζουράρι ("Μισγάγκεια απερινόητη"). Κάποιοι πιστεύουν ότι σκοπός των επιχειρήσεων χάι-τεκ είναι να υποβάλλουν τον χρήστη σε ένα επίπονο μεν, ωφέλιμο δε μαρτύριο, μέσα από το οποίο οξύνεται η ερμηνευτική του ικανότητα και αποκτά βαθύτερη κατανόηση του τρόπου λειτουργίας των συσκευών και των προγραμμάτων. Όπως σε κάθε εκπαιδευτική διαδικασία, το παίδεμα προηγείται της παιδείας.

Εγώ όμως, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, πιστεύω ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Πίσω από τις σουρεαλιστικές αυτές οδηγίες, κρύβεται σίγουρα άλλη μια συνωμοσία των Νεφελίμ.

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης



(* Read The Fucking Manual)

16 σχόλια:

  1. Κάποιος διάβασε "δημιουργικά" τη Βάση Όρων Τεχνολογίας Πληροφοριών της ΕΛΕΤΟ. Διεπαφή είναι το interface. Προτεροτιμή (τι πανάθλια λέξη!) είναι το default. Διεπαφή προτεροτιμών ούτε υπάρχει στο γλωσσάρι, ούτε (σε μένα τουλάχιστον) βγάζει νόημα. Ίσως ο ποιητής εννοεί απλώς ότι απαιτείται κύριο λειτουργικό Windows XP.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Βασικά, επειδή πιο κάτω δείχνει κάτι "οθονιές", εννοεί ότι, αν δεν έχεις πειράξει την προεπιλεγμένη εμφάνιση του λειτουργικού, θα τις βλέπεις όπως στις δείχνει...

    Απλά το λέει πιο ποιητικά :0

    Μερσί για την τεκμηρίωση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μην το πάρεις αψήφιστα! Του κυρ-Μανώλη η γυναίκα, του φούρναρη ντε, που μένει απέναντί μας, πάνω από την ζωντοχήρα την φαρμακοποιό; Ε, είχε πάθει διεπαφή προτεροτιμών και την έχασε ο κυρ-Μανώλης!

    Βέβαια, οι κακές γλώσσες λένε ότι απλώς το έσκασε με το Πετράκη τον ταχυδρόμο, που του έριχνε και 17 χρόνια διαφορά, αλλά ο κυρ-Μανώλης με διαβεβαίωσε ότι φταίει η διεπαφή προτεροτιμών!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν παίζεσαι με τίποτα χα χα χα χα χα!!!!

    Και που να δεις όταν προσπαθήσεις να διαβάσεις μετάφραση φιλοσοφικού κειμένου.... Προφανώς γι' αυτόν τον λόγο οι περισσότεροι έχουν λανθασμένη άποψη για τον Υπαρξισμό.

    O αναγνώστης σου

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ενταση κυριες και κυριοι!
    Μπορεί εκ πρωτης οψεως η προτεροτιμή να μας φαίνεται κάπως παράξενη αλλα αν το καλοσκεφτούμε προκύπτει απο τις λέξεις προτερο + τιμή.
    Αρκει να τη συνηθίσουμε.
    Αλλωστε στα επίσημα σχολικά βιβλία έχουμε συνηθίσει τη λέξη φυλλομετρητής για τον internet explorer ή το Firefox!!!
    Για να μη πω τιποτά για τον (υπεράνω πάσης υποψίας) όρο γραμματοσειρά. Αν ρωτήσετε καποιον που δεν γνωρίζει απο Η/Υ "τι είναι η γραμματοσειρά" θα σας απαντήσει πολύ απλά: Σειρά απο γράμματα, το ένα πίσω απο τ' άλλο! Ουτε καν θα πάει ο μυαλό του στο "πρότυπα για το σχήμα των γραμμάτων".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Tελικά τί σου'πε ο γιατρός; είσαι σοβαρά;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. @mpampakis

    Δίκιο είχα δηλαδή που φοβήθηκα...
    Για κάτσε να τσεκάρω τον ταχυδρόμο
    :)

    @ανώνυμος

    Μπαίνεις σε άλλο θέμα. Θα το μελετήσω και θα επανέλθω :)

    @vassia

    Ξαναδιάβασε το μάνιουαλ :)

    @ιντερφέης

    Εμ βέβαια, εσύ με αυτό το nickname που χρησιμοποιείς τι θα έκανες; Δεν θα προσπαθούσες να τους δικαιολογήσεις; Όργανο των Νεφελίμ κι εσύ μου φαίνεται... :)))

    @Νιόβη

    Ο γιατρός κούνησε το κεφάλι του με περίσκεψη και απέφυγε να τοποθετηθεί -κάπως σαν τον Αντώναρο φαντάσου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Απίθανος!!! καλά τα λές!!! και πολύ ωραία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. xa xa Δεν το έχω σου λέω κύριε Δικηγόρε :-))

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Μελέτησε και τις μεταφράσεις του Σοσιαλισμού. Εκεί να δεις προβλήματα....

    :))))

    Ο αναγνώστης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Ο αυτόματος μεταφραστής χάθηκε στην διεπαφή. Την προτεροτιμή τους μέσα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έλα, δεν θέλω αηδίες! Καθένας να πει τη σαχλαμάρα του, ανθέλληνες! Δεν θέλετε, βρε, να εξελιχθεί η ελληνική γλώσσα; Κολλήσατε στα ομηρικά και στα κοραϊκά και δεν πάτε πιο πέρα! Αφού έχει άλλες ασχολίες η Ακαδημία Αθηνών, δεν θα πρέπει κάποιος να κάνει τη βρομοδουλειά;
    Διεπαφή: μεγαλόπρεπη λέξη, από το Δίας και επαφή. Θεϊκή επαφή, δηλαδή. Τη διαβάζεις και είσαι σίγουρος πως δεν θα ξαναταλαιπωρηθείς με τα ιντερνετικά τους τερτίπια! Θα έχεις τον Δία οδηγό!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Xαχαχαααα Δε φτάνει που με αυτή την ευκαιρία επλούτισες το φτωχό σε τεχνολογικούς όρους λεξιλόγιό σου, κάνεις και παράπονα!
    Τελικά το dsl το έβαλες? Γιατί εγώ αφού έκανα τη σύνδεση, τα αστέρια της τηλεπικοινωνίας απεφάνθησαν ότι για να έχω ιντερνετ συνέχεια, πρέπει να αποσυνδέω το τηλέφωνο...
    Την Καλησπέρα μου!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. @Ελένη Τροβά

    Σας ευχαριστώ κυρία συνάδελφε :))

    @vassia

    Θα σου στείλω τεχνικό της εταιρείας να στα 'ξηγήσει (να 'ούμ) :)

    @ανώνυμος

    Ναι, τώρα στις γιορτές που θα έχω ελεύθερο χρόνο αυτό θα κάνω...

    @μέτοχος

    Ας είμεθα ευπρεπείς :)))

    @λωτοφάγος

    Μόνο μη ρίξει ο Δίας κανέναν κεραυνό και κάψει το ρούτερ...

    @vicky

    Το DSL παίζει ακόμα στις προηγούμενες ταχύτητες (768), η αναβάθμιση αναμένεται προσεχώς (ας ελπίσουμε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Αυτά συμβαίνουν αγαπητέ μου χαδίκα όταν οι κινέζοι μεταφράζουν από τα αγγλικά στα ελληνικά με την καινούρια έκδοση του SYSTRAN.Τα βγάζει SYSTRANεζικα. Η περιγραφή σου με τον κρύο ιδρώτα μου θύμισε το «θερμόμετρο του άγχους» σου ,που εξακολουθεί να ανεβαίνει πότε πότε. Νομίζω ότι πρέπει να το κοιτάξεις, είναι σοβαρό.
    Ο Γιατρός σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)