30 Οκτωβρίου 2007
Καραγκιόζ μπερντές
Κάτσε μισό λεπτό, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, να κάνουμε μια ανακεφαλαίωση -γιατί μ' αυτά που ακούμε τελευταία έχουμε χάσει ελαφρώς τη μπάλα. Λοιπόν, έχουμε και λέμε:
Τον Αύγουστο που μας πέρασε, ο Καταλληλότερος Πρωθυπουργός -που μέχρι τότε διαβεβαίωνε ότι "οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους"- διέλυσε τη Βουλή και προκήρυξε πρόωρες εκλογές. Ο λόγος; Ήθελε λέει φρέσκια και ισχυρή εντολή για να... συντάξει τον προϋπολογισμό του 2008 -και επιπλέον ήθελε να αλλάξει πλακάκια στα WC του Μαξίμου και να βάλει γρήγορο ίντερνετ.
Τον Σεπτέμβριο έγιναν οι πρόωρες και ο Καταλληλότερος Πρωθυπουργός κέρδισε, πήρε τη φρέσκια εντολή, αλλά το "ισχυρή" δεν τού 'κατσε ακριβώς. Με το κολοσσιαίο 41-κόμμα-κάτι που μάζεψε, και μ' όλο το πεσκέσι των 40 εδρών που χορηγεί αφειδώλευτα ο εκλογικός νόμος στο πρώτο κόμμα, η Νέα-Νέα Διακυβέρνηση δεν ξεπέρασε τους 152 βουλευτές.
Από την επομένη των εκλογών το ενδιαφέρον του κοινού μετατοπίστηκε στο στρατόπεδο των χαμένων, όπου ξεκίνησε η κούρσα για την επανεκλογή/διαδοχή του Γιωργάκη. Κούρσα που ακόμη συνεχίζεται και θα τερματιστεί σε δώδεκα ημέρες -καλώς εχόντων των πραγμάτων.
Πού βρισκόμαστε λοιπόν σήμερα; Θα περίμενε κανείς την Νέα-Νέα Διακυβέρνηση να αλωνίζει στο γήπεδο, εφόσον παίζει ουσιαστικά χωρίς αντίπαλο. Κι όμως, στην πραγματικότητα περιορίζεται σε αναγνωριστικό παιχνίδι στο χώρο του κέντρου, με κοντινές πασούλες. Γιατί; Γιατί, πριν προλάβει καλά καλά να σαραντίσει η Νέα-Νέα Διακυβέρνηση, άρχισαν να της βαράνε τα τέλια διάφοροι ποικιλοτρόπως πικραμένοι βουλευτές, ποντάροντας στο μαγικό νούμερο 152. Κι έτσι σήμερα, αν ο κ. Αλογοσκούφης θελήσει να αλλάξει λάμπες στην Καραγεώργη Σερβίας πρέπει να πάρει τη συγκατάθεση του κ. Μανώλη, και για να ποτίσει ο κ. Παυλόπουλος τις γλάστρες στο διευρυμένο Εσωτερικών πρέπει προηγουμένως να ερωτηθεί ο κ. Πολύδωρας.
Καλά μέχρις εδώ; Στο μεταξύ όμως προέκυψαν και εξελίξεις στο θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, οπότε για να δούμε τώρα τι ακούσαμε το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε, με την αφορμή και της εθνικής επετείου:
- Τον κ. Καρατζαφέρη να απειλεί, ούτε λίγο ούτε πολύ, όσους δεν ακούν τη φωνή της Ελλάδας, ότι μπορεί να γνωρίσουν την κόψη την τρομερή των αρμάτων μας.
- Τον Νομάρχη Θεσσαλονίκης κ. Πανίκα Ψωμιάδη να προτρέπει όσους από εμάς τολμάμε να διαφωνούμε με τον (θ)εσμό των μαθητικών παρελάσεων να πάμε στα κρεοπωλεία και να αγοράσουμε μυαλό για το κεφάλι μας (απάντηση χασοδίκη: α' πάγαινε απο 'δώ ρε τραγουδιάρη, τράβα φτιάξε κανέναν χαρταετό που θα μας κάνεις και υποδείξεις!).
- Τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης κ. Άνθιμο να επιβεβαιώνει ότι η Εκκλησία της Ελλάδος εννοεί να (συν)διαμορφώνει την εξωτερική πολιτική της χώρας, με ή χωρίς Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο (λίγο ήθελε ο σεβασμιότατος να πετάξει το πετραχήλι και να φορέσει τη στολή του Παύλου Μελά).
- Και τον Ανθυπο-Ντορα-γό Εξωτερικών κ. Κασσίμη να μας λέει ότι οι εκλογές δεν θα γίνουν μεν πρόωρες, αλλά "όποτε το επιβάλλουν τα πολιτικά πράγματα" (απόδοση σε απλά ελληνικά: όποτε φανεί του λωλο-Στεφανή).
Συμπεράσματα: Η Νέα-Νέα Διακυβέρνηση είναι στριμωγμένη στα σκοινιά. Ό,τι μέτρο και να θελήσει να πάρει, έχει τον φόβο των "ανταρτών", ως επί το πλείστον στελεχών της λαϊκής δεξιάς, που με τη σειρά τους φοβούνται το πολιτικό κόστος -κι έχουν βρει άμμο και κυλιούνται. Στο φερώνυμο "Μακεδονικό", οποιαδήποτε εφικτή λύση (δηλαδή, στην καλύτερη περίπτωση, μια σύνθετη ονομασία που θα περιλαμβάνει τον όρο Μακεδονία) θα ξεσηκώσει αντιδράσεις από την Εκκλησία και από στελέχη της Βορείου Ελλάδας (επιπλέον διότι τα γραμμάτια της Δεξιάς του Κυρίου κάποια στιγμή θα διαμαρτυρηθούν). Προφανώς με αυτές τις συνθήκες δεν θα μπορεί να κυβερνήσει (ήδη ΔΕΝ κυβερνά, εδώ που τα λέμε), οπότε θα υποχρεωθεί να πάει σε εκλογές -ναι μεν με λίστα, αλλά είμαι περίεργος να δω πόσους θα τολμήσει να ξεσκαρτάρει ο Καταλληλότερος.
Και μια που τον αναφέραμε, τι κάνει ο κ. Καραμανλής όσο διαδραματίζονται τα ανωτέρω τεκταινόμενα; Καλά, ευχαριστώ, το αυτόν επιθυμεί και δι' ημάς! Ο Πρωθυπουργός σιωπά, ο κ. Σουφλιάς τσακώνεται με τον Συνασπισμό για το πάρκο στο Ελληνικό, η Ντόρα ασχολείτο μέχρι χτες με την προσπάθεια του συζύγου να φέρει τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013 στον Βόλο (άλλη τεράστια επιτυχία...), ο κ. Αλογοσκούφης παίζει με τα κουβαδάκια του και ο κ. Παυλόπουλος με μειλίχιο ύφος διαβεβαιώνει ότι όλα βαίνουν καλώς και ότι η Κυβέρνηση συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της (;;;).
Οπότε, ούτως εχόντων των πραγμάτων, θα μου επιτρέψεις και μένα Μοναδικέ μου Αναγνώστη να κάνω μια πρόβλεψη για τα μελλούμενα: Έστω ότι επιβεβαιώνονται οι δημοσκοπήσεις και στο ΠΑΣΟΚ παραμένει αρχηγός ο Γιωργάκης. Αρχές του επόμενου έτους, μόλις αρχίσει να "δένει" ο χρόνος των εκλογών (κάπου μέσα στην άνοιξη) ο Βενιζέλος αποσκιρτά και σχηματίζει δικό του κόμμα. Προκηρύσσονται εκλογές υπό το κράτος μιας λύσης του "Μακεδονικού" του τύπου σύνθετη/διπλή ονομασία, ή υπό την απειλή βέτο από την πλευρά μας. Προκύπτει εξακομματική Βουλή (οι πέντε σημερινοί συν το κόμμα Βενιζέλου), με πρώτο κόμμα τη Νέα Δημοκρατία αλλά χωρίς αυτοδυναμία, με ενισχυμένο ΛΑΟΣ, και με μόνη δυνατότητα για σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού αυτήν της σύμπραξης ΝΔ-ΛΑΟΣ, αλλά με μέγα αγκάθι το "Μακεδονικό". Και βέβαια, η προοπτική που ανοίγεται στον τόπο είναι αυτής της μακράς ακυβερνησίας -που έχει ξεκινήσει ήδη δηλαδή, απλά χωρίς τυμπανοκρουσίες: το πόσο μακράς δεν τολμώ να το προβλέψω.
Λες ότι παραλογίζομαι, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, έτσι δεν είναι; Μακάρι να έχεις δίκιο, μακάρι να πέσω εντελώς έξω και ας γίνω ρεζίλι -ποσώς με απασχολεί. Δυστυχώς όμως έχω μια έντονη διαίσθηση ότι έτσι θα γίνουν τα πράγματα. Γιατί, αν αυτό το τουρλουμπούκι που παρακολουθούμε σήμερα είναι η πολιτική πραγματικότητα μιας ευρωπαϊκής χώρας του 21ου αιώνα, τότε εγώ είμαι ο Ευγένιος Σπαθάρης...
Κοντός ψαλμός αλληλούια -εδώ θα είμαστε να δούμε τι θα γίνει.
Σε χαιρετώ
Χασοδίκης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Παρ' ότι συμφωνώ με πολλές από τις διαπιστώσεις, διαφωνώ στην πρόβλεψη. Δεν έχει κανένα λόγο να μπει σε αυτό το δρόμο ο Καραμανλής και να βρεθεί τελικά να εξαρτάται από τον Καρατζαφέρη και να συγκυβερνά μαζί του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΆλλωστε όσο κρατάει το 18μηνο που οι εκλογές γίνονται με λίστα, οι βουλευτές θα είναι σκυλιά που γαβγίζουν αλλά δε δαγκώνουν. Γιατί όποιος προκαλεσει πτώση κυβέρνησης και εκλογές, θα βρεθεί απλά εκτός λίστας, δηλ. θα αποχαιρετήσει την πολιτική του καριέρα. Άρα ασχέτως δηλώσεων και λεκτικών διαφοροποιήσεων, για το πρώτο 18μηνο ο χοντρούλης έχει μια κάποια άνεση.
Επιπλέον, δεν επιτρέπεται από το Σύνταγμα επίκληση εθνικού θέματος δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο γαι τη διάλυση της Βουλής, κι έτσι για να κάνει εκλογές ο Καραμανλής θα πρέπει να παραιτηθεί, πράγμα που είναι λίγο ξεφτίλα.
Εγώ αντιθέτως βλέπω βέτο στα Σκόπια για το ΝΑΤΟ την άνοιξη (μια χαρά θα του κάτσει του Καραμανλή για να μειώσει και τη δύναμη του Καρατζαφέρη), χαλαρό καλοκαίρι, "άνοιγμα" Ασφαλιστικού το φθινόπωρο του 2008, και μόλις μεγαλώσουν οι αντιδράσεις για το Ασφαλιστικό, προσφυγή στις κάλπες στα τέλη φθινοπώρου του 2008, με λίστα και με "εθνικό θέμα" τη "συνέχιση των μεταρρυθμίσεων παρά τις συντεχνιακές αντιδράσεις". Κι έτσι βγάζει μια όμορφη πλειοψηφία που του λύνει τα χέρια για Σκόπια, Ασφαλιστικό κλπ. (ίσως μάλιστα του επιτρέψει να εκλέξει πρόεδρο - νέος εκλογικός νόμος γαρ), περιθωριοποιεί τον Καρατζαφέρη, προξενεί νέα κρίση στο ΠΑΣΟΚ και πάει χαλαρός ως το 2012. Αυτό πώς σου φαίνεται;
Καλό μου φαίνεται :)
ΑπάντησηΔιαγραφήΩστόσο μερικές επισημάνσεις: α) Έχει ήδη συμβεί να πέσει κυβέρνηση λόγω του "Μακεδονικού", όπως πολύ καλά θυμόμαστε όλοι. Και αυτοί που την έριξαν, όχι μόνο δεν εξαφανίστηκαν από την πολιτική σκηνή, αλλά είναι παρόντες, χαίρουν άκρας υγείας και το κόμμα τους ξαναδέχτηκε στις ανοιχτές του αγκάλες... β) Το θέμα δεν είναι αν θα μπει ο Καραμανλής σε αυτόν τον δρόμο: από μόνος του σίγουρα δεν θα έμπαινε. Το θέμα είναι αν μπορεί να αποφύγει να τον βάλουν (εγώ δεν θα έβαζα και στοίχημα). γ) Στην ουσία η κυβέρνηση έχει μπει σε κατάσταση αδράνειας ήδη από την (δεύτερη) αποπομπή Τσιτουρίδη: μέχρι πότε μπορεί να παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση;
Και ας μην ξεχνάμε ότι στην όλη εξίσωση παίζει και ένας παράγοντας που δεν είναι ακριβώς "άγνωστος Χ", αλλά δεν ξέρουμε πόσο μπορεί να επηρεάσει το αποτέλεσμα (εκτιμώ πολύ): ο παράγοντας Εκκλησία.
Σύμφωνοι, αλλά αυτά που λες προϋποθέτουν ότι (1) ο Κ. θα επιδιώξει λύση βάσει "σύνθετης ονομασίας", ότι (2) τα Σκόπια θα τη δεχτούν και συνεπώς ότι (3) την άνοιξη δε θα πάμε σε βέτο, αλλά σε μια λογική λύση σύνθετης ονομασίας (Gorna Makedonia κλπ.), την οποία ο Κ. θα πρέπει μετά να "πουλήσει" στην κοινή γνώμη, υφιστάμενος τα πυρά της Εκκλησίας και διάφορων άλλων ακραίων. Αλλά ενώ το (1) μου φαίνεται πιθανό, το (2) μου φαίνεται απίθανο. Εννοώ δηλ. ότι σε πρώτη -τουλάχιστον- δόση τα Σκόπια θα μείνουν αμετακίνητα. Ο δε Κ. δεν είναι χαζός για να δεχτεί ονομασία που δε σώζει τα προσχήματα ή να κάνει εκλογές με τα Σκόπια ως εθνικό θέμα - οπότε θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο ο Καρατζαφέρης στα δεξιά του. Νομίζω ότι έχει αρκετές αντοχές (ή ανοχές...) στο εξωτερικό μέτωπο ώστε να ασκήσει ένα βέτο την άνοιξη και να το κρατήσει επί ένα εξάμηνο, συσπειρώνοντας έτσι με πατριωτικούς τόνους τους βουλευτές του και αφαιρώντας επιχειρήματα και οπαδούς από τον Καρατζαφέρη. Και όταν το φθινόπωρο του 2008 επανεκλεγεί, θα έχει και το μαχαίρι και το πεπόνι δικά του - και για το Σκοπιανό και για τα υπόλοιπα.
ΑπάντησηΔιαγραφήΩς προς τα δεδομένα λίγο πολύ συμφωνούμε. Ως προς τις αντοχές του Καταλληλότερου, εγώ έχω μάλλον πολύ περισσότερες επιφυλάξεις από εσένα...
ΑπάντησηΔιαγραφήΤο (1) που λες δεν είναι απλώς πιθανό, είναι ήδη αποφασισμένο (και, σύμφωνα με τα ρεπορτάζ, με τη συναίνεση -ρητή ή σιωπηρή- και της πλην ΛΑΟΣ αντιπολίτευσης) -και οψώμεθα για τη συνέχεια!
Νομίζεις ότι δε μπορεί να ασκήσει ένα βέτο για 6 μήνες που μάλιστα θα περιλαμβάνουν το νεκρό χρόνο του καλοκαιριού; Ιδίως αν εξηγήσει "αρμοδίως" στο εξωτερικό ότι:
ΑπάντησηΔιαγραφή- θα είναι μόνο για 6 μήνες,
- είναι αναγκαστικό γιατί αλλιώς θα τον ρίξουν όπως το Μητσοτάκη
- άπαξ και επανεκλεγεί δε θα "τραβήξει το σκοινί",
όλοι ευχαριστημένοι θα είναι. Δε βλέπω τι τον εμποδίζει να το κάνει. Τέλος πάντων, κοντός ψαλμός αλληλούια.
Κατά τα άλλα πράγματι συμφωνούμε. Αρχίζω να ανησυχώ!
ΑπάντησηΔιαγραφήΘυμάμαι πολύ καλά τον μέγα Πρετεντέρη και τους λοιπούς "δημοσιογράφους" του Mega να μας πρήζουν με την περίφημη "ακυβερνησία", ευχόμενοι βεβαίως να βγει αληθινό το σενάριο. Σήμερα που, όπως πολύ σωστά επισημαίνεις συνάδελφε, είμαστε σε καθεστώς ακυβερνησίας, ούτε κουβέντα. Αλλά βέβαια, τώρα έχουν αναλάβει εργολαβία την εκλογή του έτερου συναδέλφου!
ΑπάντησηΔιαγραφήΗ επισήμανσή σου είναι άψογη: φύλλο δεν κινείται στις τάξεις της κυβέρνησης. Δύο μήνες τώρα δεν γίνεται τίποτε. Όμως δεν έχουν περάσει και οι περίφημες "100 ημέρες". Άσχετο ότι οι ίδιοι ήταν και πριν κυβέρνηση!
Για το σκοπιανό, μήπως πήρατε χαμπάρι αυτό που έγραψε ο Ιός της Ελευθεροτυπίας; Ότι δηλαδή νομικώς δεν έχουμε πλέον δικαίωμα να προβάλουμε βέτο στην ένταξη της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ; Δεν γνωρίζω το περιεχόμενο της Ενδιάμεσης Συμφωνίας, όμως αν ισχύουν όσα γράφει ο Ιός, τότε τι;
Τέλος, γεια στο στόμα σου ρε άνθρωπε! Για την απάντηση στο Νομάρχη μας λέω. Όμως, έχουμε ό,τι μας αξίζει. Τρία ζήτω για τον λαό της Θεσσαλονίκης: ΖΗΤΩ - ΖΗΤΩ - ΖΗΤΩ!!!
nikos10
ΑπάντησηΔιαγραφήΔεν νομίζω ότι αυτό αξίζει στη Θεσσαλονίκη... Να δούμε όμως η Θεσσαλονίκη πότε θα το καταλάβει.