11 Οκτωβρίου 2007

Ασυγκράτητος!



Εγώ θέλω ν' αγιάσω, αλλά δεν με αφήνει ο διάβολος. Παραθέτω περικοπές από τις πιο πρόσφατες δηλώσεις Βενιζέλου, χωρίς κανένα σχόλιο (για να μην με περιλάβει και ο Σπύρος!):

  • "Αν ήμουν εγώ στο ντιμπέιτ με τον Καραμανλή μπορεί να κέρδιζα τις εκλογές".
  • "Εγώ είμαι το μόνο στέλεχος που προέκυψε μετά το 1974 από την κοινωνία και παίζει ηγετικό ρόλο. Δεν υπάρχει άλλος στον κύκλο των κορυφαίων".
  • "Το ιδεολογικά καθαρό ΠΑΣΟΚ δεν είναι του 13% ή του 25%, αλλά του 48%, και αν επικρατήσει η αντίληψη ότι δεν μας ενδιαφέρει η εξουσία, δεν θα είναι το ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα".
  • "Εγώ δεν είχα καμία επαφή με νέα οικονομικά τζάκια, εγώ έχω τη δουλειά μου, έρχομαι με επάγγελμα από την κοινωνία. Αλλοι είναι στην πολιτική χωρίς να έχουν διέλθει από την κοινωνία. Μπορώ να μιλάω, επομένως, για τα συμφέροντα και τα διαπλεκόμενα".
  • "Επειδή εγώ δεν πλούτισα και δεν έχω ανάγκη από συναλλαγές, μπορώ να είμαι αυστηρός. Μόνον εγώ μπορώ να είμαι αυστηρός, δεν το αναγνωρίζω σε κανέναν άλλο αυτό το δικαίωμα".
  • "Μπορεί να έχω κάνει υφολογικά λάθη, αλλά δεν είναι αυτό το πρόβλημα. Υπάρχει ένα θέμα κατασκευής τεχνητής φυσιογνωμίας, ότι είμαι δεξιός κ.λπ.".
  • "Το 1996 ο Σημίτης με είχε στα υπουργεία της λάντζας, αλλά έλεγα την άποψή μου σε όλα. Εγώ διαφώνησα με το νομοσχέδιο Γιαννίτση στην κοινή συνεδρίαση Ε.Γ. και κυβερνητικού συμβουλίου με τους Σκανδαλίδη, Λαλιώτη, Κακλαμάνη, αλλά μέχρι το τέλος εγώ επέμεινα και είπα να μην κατατεθεί".
  • "Εγώ θα τα αλλάξω όλα".

Και το κορυφαίο:

  • "Το θέμα δεν είναι το Ζάππειο, το θέμα είναι ότι υπάρχω..."!!!

(σκίτσο του Γιάννη Καλαϊτζή από την "Ελευθεροτυπία")

11 σχόλια:

  1. Δείξε και κάποιας μορφής συναδελφική αλληλεγύη στον Ελευθέριο εεεεε συγγνώμη Ευάγγελο, χασοδίκη...

    Η σχέση του με τα διαπλεκόμενα πάντως είναι απολύτως εμφανής. Διαφημίζεται εν τω γεννάσθαι από τα πλακάτ της Αττικής οδού: Ε. Βενιζέλος βλέπεις συνέχεια.

    Μια ένσταση σχετικά με το περιεχόμενο της στήλης: Καλό θα ήταν να μην αναπαράγεις μόνο την επικαιρότητα. Γράψε και κάτι για το ασφαλιστικό, καίει.

    Ο αναγνώστης σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ανώνυμε

    Ε, όχι και συναδελφική αλληλεγγύη! Αμφιβάλλω αν ο Βενιζέλος έχει περάσει έξω από τα δικαστήρια όσα χρόνια είμαι εγώ δικηγόρος!

    Άλλωστε, συναδελφικά τον στήριξαν επαρκώς οι επτά καθηγητές που έσπευσαν να βγάλουν ανακοίνωση υπέρ του τη Δευτέρα το πρωί μετά τις εκλογές -έχω γράψει σχετικά...

    Δεκτή η ένσταση, αλλά για θέματα ευρύτερης σημασίας χρειάζεται περισσότερη έρευνα, που δεν μπορώ να την κάνω τακτικά -πότε πότε όμως θα υπάρχουν και τέτοια (σεντόνια :)

    Για το ασφαλιστικό αποφεύγω να γράψω, διότι δεν το κατέχω σε βάθος το θέμα... Το κρατάω στα υπ' όψιν, πάντως.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ε, όχι και δεν έχει περάσει έξω από δικαστήριο! Αλλά βέβαια, εσείς οι μεγαλοδικηγόροι πού να το γνωρίζετε το ψωροειδικό δικαστήριο, όπου συνωστιζόταν ο καημένος ο Ευάγγελος μαζί με τους άλλους νέους δικηγόρους για να βγάλει τα προς το ζην;!

    Υ.Γ.1: Δηλώνω υπεύθυνα και γνωρίζοντας τις συνέπειες του νόμου ότι τα παραπάνω αποτελούν την προσωπική μου άποψη και ότι δεν με πλήρωσαν για να τα γράψω ούτε ο Γιωργάκης ούτε ο Καστανίδης ούτε ο Πετσάλνικος ούτε οι κύκλοι Παπανδρέου.

    Υ.Γ.2: Σοβαρά τώρα: έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον η ανταλλαγή απόψεων μεταξύ Βενιζέλου και Μανιτάκη - Μάνεση στο ΝοΒ (τόμοι 39 & 40). Ιδίως η απάντηση του Μάνεση. Αλλά θα μου πείτε (και με το δίκιο σας), ποιος ήταν ο Μάνεσης;; Προέκυψε μήπως από την κοινωνία, όπως ο περί ου ο λόγος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το πρωι το χτιζουν το πασοκ και το βραδυ το γκρεμιζουν μονοι τους...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Μπας και πρέπει να σφάξουν κανένα κοκόρι για να στεριώσει, πρέζα?

    Τώρα που το σκέφτομαι, καλύτερα την γυναίκα του πρωτομάστορα!

    Ο αναγνώστης του χασοδίκη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. nikos10

    Τη διάβασα την απάντηση του Μάνεση -όχι ότι θυμόμουνα το επεισόδιο, αλλά βρήκα μια σχετική αναφορά σε ένα άρθρο του Γιωργου Βότση και μου κίνησε την περιέργεια... Δεν διάβασα όμως τα πιο πίσω -επιφυλάσσομαι.

    ανώνυμε

    Να σφάξουν ό,τι θέλουν -όχι εδώ όμως, γιατί θα μου λερώσουν την ταπετσαρία :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Σύντομα σχόλια στα 9 σημεία που παρέθεσες:

    1.Είναι πράγματι πιθανό ότι ο Βενιζέλος θα κέρδιζε κόντρα στον Καραμανλή. Γιατί να μην το πει;
    2.Αν καταλαβαίνω καλά, εννοεί ότι δεν υπάρχει άλλο κορυφαίο στέλεχος που να είχε κοινωνική / επαγγελματική καταξίωση προτού μπει στην πολιτική. Έχει άδικο; Όλοι παιδιά του κομματικού σωλήνα είναι.
    3.Με αυτή την άποψη διαφωνώ κι εγώ: εξ ορισμού τα μικρότερα κόμματα είναι «ιδεολογικά καθαρότερα» από τα μεγαλύτερα. Αλλά αυτό που υπονοεί ο Βενιζέλος, και είναι αλήθεια, είναι ότι με το Γιωργάκη το ΠΑΣΟΚ θα πέσει κάτω από το 30%. Γιατί όποιος εκφράζει πολιτικές θέσεις Συνασπισμού, θα πάρει τελικώς και ποσοστά Συνασπισμού.
    4.Είναι απολύτως αληθές αυτό που λέει. Και για τον εαυτό του, και για το Γιωργάκη.
    5.Το αν πλούτισε ή όχι δεν το ξέρω. Το «μόνον εγώ μπορώ να είμαι αυστηρός» είναι πράγματι υπερφίαλο.
    6.Έχει απόλυτο δίκιο σε αυτό: τον παρουσιάζουν ως δεξιό πόλο, ενώ έχει εκφράσει αριστερότερες θέσεις από το Γιωργάκη.
    7.Και αυτό είναι ιστορικά ακριβές.
    8.Η διατύπωσή του είναι πράγματι υπερφίαλη
    9.Και εδώ η διατύπωση μπορεί να ξενίζει, αλλά η ουσία είναι σωστή: το κατά πόσον έπραξε σωστά με την εμφάνισή του στο Ζάππειο είναι απλώς ένα τραβηγμένο επιχείρημα, όσων παπανδρεϊκών ενοχλούνται και μόνο στην ιδέα ότι μπορεί κάποιος να αμφισβητεί την αρχηγάρα τους.
    - Γενική παρατήρηση: το αλαζονικό ύφος δεν είναι όμορφο πράγμα, αλλά κατά τη γνώμη μου συγχωρείται σε ανθρώπους που όντως υπερέχουν των άλλων σε ικανότητα και έχουν συναίσθηση αυτής της υπεροχής. Σε τελική ανάλυση δεν είναι θέμα προσώπου και ύφους, αλλά πολιτικής ουσίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Σπύρο

    Εγώ σκόπιμα δεν σχολίασα τίποτα: παρέθεσα μόνο τα αποσπάσματα που μου έκαναν πιο πολύ εντύπωση -από εκεί και πέρα, ο καθένας ας βγάλει τα συμπεράσματά του.

    Την άποψή μου για τον Βενιζέλο την έχω εκφράσει από πριν τις εκλογές, είναι αρνητική και δεν έχω πεισθεί ακόμη να την αλλάξω. Ούτε βέβαια και προσπαθώ να πείσω κανέναν ότι εγώ έχω δίκιο. Επίσης, την άποψή μου δεν την εκφέρω συγκριτικά με την αντίστοιχη για τον Γιωργάκη (μη βγάλω και κανένα όνομα στην πιάτσα στα καλά καθούμενα...).

    Δεν μπορώ όμως να αντισταθώ στον πειρασμό να κάνω μερικές παρατηρήσεις με αφορμή το σχόλιό σου:
    α) Και ο Βενιζέλος τέκνο του ίδιου κομματικού μηχανισμού είναι όπως και οι υπόλοιποι: ας μην ξεχνάμε ότι μετρά ήδη 17 χρόνια ως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ενώ είναι μόλις 50 χρονών. Σύμφωνοι, στα 33 του ήταν κθηγητής Πανεπιστημίου -αλλά αυτό το έχουν καταφέρει κι άλλοι: θα ήταν εξίσου "καταξιωμένος κοινωνικά" αν δεν είχε διατελέσει κορυφαίο κομματικό στέλεχος έκτοτε;
    β) Ο Βενιζέλος είχε πάντοτε την πολυτέλεια να εκφέρει απόψεις από θέσεις "περιορισμένης ευθύνης", σε σχέση π.χ. με τον Σημίτη ή τον ΓΑΠ, με τους οποίους και συγκρίνεται. Οι απόψεις του δεν ήταν πάντοτε "αριστερότερες", και εν πάση περιπτώσει θα περιμένουμε να δούμε αν θα επιμείνει σε αυτές και από θέση εξουσίας (κομματικής ή/και εθνικής) -αν βέβαια του δοθεί η ευκαιρία... Όπερ έδει δείξαι.
    γ) Δεν αντιλαμβάνομαι με ποιο κριτήριο το Υπουργείο Πολιτισμού είναι "της λάντζας" (ή το Ανάπτυξης ή το Δικαιοσύνης ή το Τύπου ή το Μεταφορών: όλες θέσεις στις οποίες έχει υπηρετήσει ο Βενιζέλος) ενώ το Εξωτερικών ή το Παιδείας "πολυτελή", και σε κάθε περίπτωση με ενοχλεί που ένας πιθανός αυριανός πρωθυπουργός κάνει τέτοιους διαχωρισμούς των χαρτοφυλακίων, έστω και για λόγους επικοινωνιακής στρατηγικής...

    Στη δε κουβέντα για τα τζάκια δεν μπαίνω καν, γιατί δεν με ενδιαφέρει να διερευνήσω αν το να είσαι γαμπρός του Μπακατσέλου σε καθιστά "τζάκι" ή όχι: Για μένα τουλάχιστον, το κριτήριο για να κρίνω τον Βενιζέλο δεν είναι και δεν θα είναι αυτό.

    Αυτά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φίλε Χασοδίκη,
    ο Βαγγέλης Βενιζέλος πριν γίνει υπουργός τύπου διατηρούσε γραφείο στη Θεσσαλονίκη και δύο στην Αθήνα. Ενα με τον Δ. Τσάτσο και ένα με τον Αντώνη Βγόντζα. Είχε αρκετή δουλειά και πολύ συχνά ήταν στο Συμβούλιο της Επικρατείας!
    Επιμελώς, μετά την εμπλοκή του στην πολιτική διέκοψε κάθε δικηγορική δράση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ελένη

    Εγώ δεν προσπαθώ να αποδείξω ότι ο Βενιζέλος ήταν ανεπάγγελτος πριν μπει στην πολιτική -ούτε και κανένας άλλος έχει ισχυριστεί κάτι τέτοιο: μόνος του έφερε το θέμα μπροστά.

    Το μόνο που λέω είναι να μη συγχέουμε την εικόνα που έχουμε γι' αυτόν σήμερα με την εικόνα που είχε γι' αυτόν η κοινωνία το 1990 -όταν ενεπλάκη στα κοινά.

    Και ότι τελικά το "brand" Βενιζέλος (και συγχωρήστε μου την έκφραση) που ξέρουμε σήμερα είναι αποτέλεσμα της πολιτικής του πορείας -και όχι της επαγγελματικής ή της επιστημονικής.

    Το σχόλιο περί "συναδελφικής αλληλεγγύης" που έκανα πιο πάνω, ελπίζω να έγινε κατανοητό ότι ήταν χιούμορ... Αν μη τι άλλο, για το γεγονός ότι απέστη της δικηγορίας όντας πολιτικός, μάλλον "μπράβο" θα του έλεγα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)