05 Οκτωβρίου 2007

Γροθιά στο μαχαίρι!

Αίσθηση έχει προκαλέσει στους παγκόσμιους οικονομικούς κύκλους το πρωτοποριακό σχέδιο του Υπουργείου Οικονομίας για την πάταξη του λαθρεμπορίου υγρών καυσίμων και της φοροδιαφυγής.

Το εν λόγω σχέδιο, εμπνευσμένο από το ανάλογο της κυβέρνησης Τσώρτσιλ για την εμπορία καυσόξυλων στα χωριά της Ουαλλίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, βασίζεται στην εξίσωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης μεταξύ πετρελαίου κίνησης και θέρμανσης. Η διαφορά της τιμής θα αποδίδεται στους καταναλωτές με μία εξαιρετικά απλή και γρήγορη διαδικασία: ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα επισκέπτεται κάποιο τραπεζικό υποκατάστημα ή την τοπική εφορία και, με μία υπεύθυνη δήλωση και το τιμολόγιο αγοράς ανά χείρας, θα εισπράττει το αναλογούν ποσό.

Για τον έλεγχο των υπευθύνων δηλώσεων το Υπουργείο θα στελεχώσει τις κατά τόπους ΔΟΥ με 40.000 συμβασιούχους αγροφύλακες που θα προσληφθούν με αδιάβλητο διαγωνισμό με το σύστημα της μοριοδότησης, και με πιστοποιητικό θρησκευτικών και κοινωνικών φρονημάτων που θα εκδίδεται αυθημερόν από την αρμόδια Μητρόπολη.

Για να αποφευχθούν τυχόν λαθροχειρίες από επιτήδειους ο έλεγχος των δηλώσεων θα είναι εξονυχιστικός: σε περίπτωση ασάφειας των στοιχείων, ο διαχειριστής της πολυκατοικίας θα καλείται στη ΔΟΥ για επανέλεγχο, κατά τον οποίο θα πρέπει να προσκομίσει ληξιαρχικές πράξεις γέννησης και πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης όλων των ενοίκων, δύο επίσημα αντίγραφα του κανονισμού της πολυκατοικίας, σχεδιαγράμματα κατόψεως όλων των ορόφων με σημειωμένες ευκρινώς τις θέσεις των σωμάτων καλοριφέρ (με κόκκινο μελάνι) και τέσσερις έγχρωμες ολόσωμες φωτογραφίες της δεξαμενής πετρελαίου (προφίλ, ανφάς, τρουακάρ και με μαγιώ).

Εφόσον διαπιστωθεί παράβαση του νόμου, ειδικά συνεργεία του Υπουργείου Εσωτερικών με εντολή απευθείας από τον κ. Χηνοφώτη θα διακόπτουν τη λειτουργία του καυστήρα και του λέβητα, την πρώτη φορά για δεκαπέντε ημέρες, και σε περίπτωση υποτροπής οριστικά για όλη τη χειμερινή σεζόν.

Μικρές δυσκολίες αναμένεται να παρουσιάσει η επιστροφή της διαφοράς του φόρου στους κατοίκους ορισμένων απομακρυσμένων περιοχών της χώρας και σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Το Υπουργείο μελετά τρόπους αντιμετώπισης του προβλήματος και, σε συνεννόηση με το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, φαίνεται να προκρίνει τη λύση της εμπλοκής των Ενόπλων Δυνάμεων στη διαδικασία.

Έτσι, στους κατοίκους των ακριτικών νησιών τα ποσά θα αποδίδονται από βατραχανθρώπους των Μονάδων Υποβρυχίων Καταστροφών που θα μετακινούνται από νησί σε νησί με τη φρεγάτα "Μπουρλοτιέρης". Αντίστοιχα, στα ορεινά χωριά της Μακεδονίας θα επιχειρήσει η 5η Μοίρα Ορεινών Καταδρομών, ενώ για τους απομονωμένους οικισμούς της Ηπείρου θα επιστρατευθούν ταχυδρομικά περιστέρια. Τέλος, στους κατοίκους των πυρόπληκτων περιοχών της Πελοποννήσου τη διανομή θα αναλάβει προσωπικά ο Πρωθυπουργός με ελικόπτερο και, εν απουσία του, ο κ. Σουφλιάς.

Το σχέδιο του κ. Αλογοσκούφη έχει βυθίσει σε απελπισία τους λαθρεμπόρους υγρών καυσίμων, οι οποίοι φοβούνται απώλειες εσόδων ύψους πολλών εκατομμυρίων ευρώ. Πηγές του Υπουργείου αναφέρουν ότι "είναι ο μόνος τρόπος να χτυπηθεί αποτελεσματικά το λαθρεμπόριο εφόσον δεν μπορεί να γίνει έλεγχος στην πηγή, αφού οι ασυνείδητοι λαθρέμποροι μεταφέρουν το πετρέλαιο με πλαστικά μπουκάλια της κοκακόλας μέσα από λαγούμια σκαμμένα ακριβώς κάτω από τις δεξαμενές των διυλιστηρίων". Αναλυτές του χρηματιστηρίου εκτιμούν ότι την απώλεια εσόδων του κλάδου λαθρεμπορίας υγρών καυσίμων θα αντισταθμίσει η ραγδαία ανάπτυξη του κλάδου λαθρεμπορίας πλαστών τιμολογίων, ο ειδικός δείκτης του οποίου αναμένεται να ανέβει στα ύψη.

Από την πλευρά τους οι Έλληνες τραπεζίτες δήλωσαν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι με την εμπλοκή τους στην όλη διαδικασία, εφόσον πλέον καθίστανται και επισήμως συμμέτοχοι της κρατικής λειτουργίας, και ανακοίνωσαν ότι η προμήθεια που θα εισπράττουν οι τράπεζες για τις υπηρεσίες τους θα είναι συμβολική και δεν θα ξεπερνά τα 8 λεπτά του ευρώ ανά βαρέλι.

Κύκλοι του Υπουργείου Οικονομίας εκτιμούν ότι ο κ. Αλογοσκούφης με το δαιμόνιο αυτό σχέδιό του θέτει σοβαρή υποψηφιότητα για το top-10 της λίστας με τις Μεγαλύτερες Οικονομικές Γκάφες για δεύτερη συνεχή χρονιά, και επισημαίνουν ότι πρόκειται για επιτυχία διεθνούς μεγέθους χωρίς ανάλογο προηγούμενο για τη χώρα μας.

(του ειδικού ρεπόρτερ-δασοκομμάντο Παναγιώτη Παραδόπιστου από την εφημερίδα "Ο Κόσμος του Φοροφυγά")

Και για την αντιγραφή

Χασοδίκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)