04 Ιουλίου 2007

Έκτακτο δελτίο ειδήσεων

Κυρίες και κύριοι καλησπέρα σας

Συγκλονισμένο το πανελλήνιο παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εικόνες βιβλικής καταστροφής που μεταδίδει ο τηλεοπτικός φακός από την Πάρνηθα. Την ώρα που οι πυροσβεστικές δυνάμεις εξακολουθούν να δίνουν τη μάχη με τις φλόγες, οι αρμόδιοι κυβερνητικοί παράγοντες σχολίασαν τις εξελίξεις από το μέτωπο της πυρκαγιάς. Ας δούμε αναλυτικά τις δηλώσεις τους:

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κύριος Ρουσόπουλος, όπως συνηθίζει σε τέτοιες περιπτώσεις, εξαφανίστηκε από προσώπου γης διατηρώντας ασφαλή απόσταση από μικρόφωνα, τηλέφωνα και κάμερες. Στο πόδι του έστειλε στο πρεσρούμ τον αναπληρωτή του, Αντώναρο τον Ατυχή, ο οποίος αναφέρθηκε σε παλαιότερες δηλώσεις της κυβέρνησης για το θέμα των ομολόγων, των κουμπάρων, του καρτέλ των καυσίμων, των υποκλοπών και ούτω καθεξής, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο νόμος θα εφαρμοστεί προς πάσα κατεύθυνση, οι ευθύνες θα αποδοθούν εκεί όπου ανήκουν και το μαχαίρι θα φτάσει μέχρι το κόκκαλο, πιθανόν δε και μέχρι το μεδούλι. Επεσήμανε ωστόσο ότι καίριες ευθύνες για την καταστροφική πυρκαγιά φέρει και το ίδιο το βουνό της Πάρνηθας, το οποίο εδώ και πολλά χρόνια είχε παραμελήσει τον εαυτό του και τη σιλουέτα του με αποτέλεσμα να γεμίσει με χαράδρες, ρεματιές και ραχούλες, που δυσκολεύουν την πρόσβαση και καθιστούν εξαιρετικά δυσχερείς τις προσπάθειες δασοπυρόσβεσης. Παράλληλα ευθύνες απέδωσε και στα πεύκα, τα οποία όχι μόνο πάνε και φυτρώνουν εκεί που δεν τα σπέρνουν και μάλιστα, όπως τόνισε, σε πυκνούς σχηματισμούς, αλλά επιπλέον αρπάζουν και με το παραμικρό.

Ο Υπουργός Εσωτερικών, Προκόπης Παυλόπουλος, από τη μεριά του έκανε λόγο για πρωτοφανείς καιρικές συνθήκες που υποχρέωσαν τις δυνάμεις της πυροσβεστικής να καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες, δεδομένου ότι, πέραν της υψηλής θερμοκρασίας, στην περιοχή έπνεαν θυελλώδεις άνεμοι εντάσεως τριών, μπορεί και τριάμισι μποφώρ. Απένειμε τα εύσημα στην κρατική μηχανή για την άμεση επέμβαση και τον άριστο συντονισμό της, που είχαν σαν αποτέλεσμα να περιοριστεί το μέτωπο της φωτιάς και να μην φτάσει μέχρι τη Μεταμόρφωση ή τη Νέα Φιλαδέλφεια, και ευχαρίστησε τους τεχνικούς της ΔΕΗ και το προσωπικό της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας για το γεγονός ότι έκαναν τη δουλειά τους και δεν κήρυξαν έκτακτη στάση εργασίας ή δεν δήλωσαν μαζικά ασθένεια, σύμφωνα με το πατροπαράδοτο έθιμο που ισχύει στον ευρύτερο Δημόσιο Τομέα. Ερωτηθείς σχετικά με τη χρήση των εναερίων μέσων πυρόσβεσης, τόνισε ότι η χώρα μας διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας πυροσβεστικά αεροσκάφη, τα οποία βέβαια παρουσιάζουν ορισμένα επουσιώδη ελαττώματα, όπως για παράδειγμα ότι δεν διαθέτουν κλιματισμό και πλευρικούς αερόσακους, δεν πετούν όταν φυσάει βοριάς, ούτε τη νύχτα, ούτε πάνω από πυκνούς καπνούς γιατί τα πιάνει ξερόβηχας.

Ο αρμόδιος Υπουργός Δημοσίας Τάξεως, Λόρδος Βύρων Πολύδωρας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μερική επιτυχία στην αντιμετώπιση της πύρινης λαίλαπας, όπως είπε. Παράλληλα, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Επί των ημερών μου έκανα πραίτορες τους αστυνομικούς, και τώρα ευρίσκομαι εις την διαδικασίαν να φτιάξω μάγκες και τους πυροσβέστας". Ακολούθως, ανέπτυξε στους εκπροσώπους του τύπου το νέο σύστημα παθητικής πυροπροστασίας που εφαρμόστηκε πιλοτικά στην πυρκαγιά της Πάρνηθας, το οποίο συνίσταται σε άμυνα ζώνης ένας-τρεις-ένας στο μισό γήπεδο με παγίδες στις γωνίες και στο λόου ποστ, και στηρίζεται στη θεμελιώδη αρχή "πέντε αυτοί, πέντε κι εμείς". Τόνισε δε ότι, όταν το σύνολο του προσωπικού της Πυροσβεστικής εμπεδώσει το ανωτέρω σύστημα, οι πεζοπόρες δυνάμεις δεν θα μετακινούνται καν από τα κατά τόπους Πυροσβεστικά Τμήματα -θα κάθονται μέσα μέχρι η φωτιά να φτάσει στην πόρτα τους, οπότε και θα βγαίνουν να τη σβήνουν. Τέλος, δήλωσε ότι η περιορισμένη χρήση των εναερίων μέσων αποτελεί συνειδητή στρατηγική του Υπουργείου, υπαγορευόμενη από τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας που απορρέουν από το Πρωτόκολλο του Κυότο, ώστε να μην επιβαρύνεται ο πεντακάθαρος Αττικός ουρανός από τα αέρια του θερμοκηπίου που προκαλούν τα αεροσκάφη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση των δημοσιογράφων, ο Υπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Σουφλιάς επέρριψε ευθύνες στις οικολογικές οργανώσεις που αντιτίθενται στην εκτροπή του Αχελώου επικαλούμενες κοντόφθαλμα και κακόβουλα επιστημονικά επιχειρήματα και επιδεικνύοντας νοοτροπίες άλλων εποχών, όπως χαρακτηριστικά δήλωσε. Δεσμεύθηκε προσωπικά πως θα κάνει ό,τι περνάει από το χέρι του για να επισπευσθούν τα έργα αποκατάστασης των καμμένων εκτάσεων, ξεκινώντας από την κατασκευή του νέου γηπέδου του Παναθηναϊκού, ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει ότι, σύμφωνα με έγκυρες καταγγελίες του κτηνοτρόφου μπαρμπα-Μητρούση, που ως γνωστόν βοσκάει τα πρόβατα εδώ επαπέρα στο βουνό, οι ίδιες -αιωνίως διαμαρτυρόμενες- οικολογικές οργανώσεις αμολάνε στα δάση και στα βουνά φίδια, λιβελλούλες, αρκούδες και λύκους-μουτζαχεντίν, ειδικά εκπαιδευμένους σε μυστικό εκτροφείο λύκων που διατηρεί το WWF σε άγνωστη τοποθεσία στη Μαλακάσα, οι οποίοι και προκάλεσαν τελικά την πυρκαγιά, καπνίζοντας αρειμανίως και πετώντας τα αποτσίγαρα πάνω στα ξερόχορτα και τις πευκοβελόνες. "Τον μπαρμπα-Μητρούση τον ξέρω χρόνια από τον Σύλλογο Σαρακατσάνων και αποκλείεται να λέει ψέμματα", τόνισε ο κ. Σουφλιάς.

Photo Sharing and Video Hosting at Photobucket


Ο Υπουργός Οικονομικών Γιώργος Αλογοσκούφης περιορίστηκε να εκφράσει την ικανοποίησή του για το γεγονός της διάσωσης του Καζίνο Μον Παρνές, το οποίο αποδίδει ετησίως στον κρατικό προϋπολογισσσμό σσσημαντικά έσσσοδα από τη φορολογία, αντίθετα με τα ελάφια και τα πεύκα που συστηματικώς φοροδιαφεύγουν, δεν υποβάλλουν δηλώσεις εισοδήματος και ΦΠΑ και αντιμετωπίζουν βεβαιωμένες οφειλές εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, που εκκρεμούν στις κατά τόπους αρμόδιες ΔΟΥ.

Από την πλευρά της η Υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη δήλωσε, με το γνωστό μόνιμο χαμόγελο που έχει παγώσει στα χείλη της από την εποχή που ήταν Δήμαρχος Αθηναίων, ότι τώρα είναι ώρα ευθύνης και δουλειάς και ότι οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους, ενώ ο υφυπουργόςΠολιτισμούαρμόδιοςγιαθέματααθλητισμού κ. Ορφανός, μέσα στην αναμπουμπούλα προχώρησε στη ρύθμιση των χρεών του ΠΑΟΚ, του Διαγόρα Ρόδου, του Ποσειδώνα Νέων Πόρων και της Αστραπής Κάτω Τραχανοπλαγιάς Ευρυτανίας, απαντώντας σε ένα πάγιο κοινωνικό αίτημα των κατοίκων των καμμένων περιοχών, με τροπολογία της τελευταίας στιγμής που προστέθηκε με ραβασάκι στο νομοσχέδιο "για την ενίσχυση της ιχθυοκαλλιέργειας της κουτσομούρας στην θαλάσσια περιοχή της Βόρειας Δωδεκανήσου και άλλες διατάξεις".

Τέλος, ο Πρωθυπουργός πραγματοποίησε αιφνιδιαστικά έφοδο στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, όπου καμπάνιασε τον σκοπό γιατί ήταν ακομβίωτος, τον χειριστή του τηλεφωνικού κέντρου διότι δεν φορούσε χιτώνιο και διάβαζε "Μανίνα" εν ώρα υπηρεσίας, καθώς και τον καψιμιτζή γιατί ανακάλυψε κατσαρίδες στην αποθήκη με τα κρουασάν. Αποχωρώντας απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, αλλά φρόντισε να ποζάρει στις κάμερες με συνοφρυωμένο ύφος τύπου "τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά αλλά ευτυχώς έχω την κατάσταση υπό έλεγχο", ή ίσως "πάλι φασολάκια θα φάμε σήμερα;", συνεχάρη δια χειραψίας τον κ. Πολύδωρα και του ζήτησε να τον κρατάει ενήμερο για κάθε εξέλιξη με SMS στο κινητό του, που θα το έχει κλειστό.

Με γραπτή δήλωσή του που μοίρασε προ ολίγου το Υπουργείο Τύπου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρει ότι η Κυβέρνηση προχωρά αποφασιστικά στη λύση του προβλήματος της έλλειψης δασολογίου και δασικών χαρτών: "Ήδη το πρόβλημα λύθηκε για τις περιοχές της Χαλκιδικής και της Μάνης πέρισυ, της Αττικής φέτος, και σε χρονικό ορίζοντα δεύτερης τετραετίας θα λυθεί για ολόκληρη τη χώρα, αφού θα καταστεί περιττή η σύνταξη δασικών χαρτών ελλείψει αντικειμένου, δίνοντας τέλος σε μια εκκρεμότητα πολλών δεκαετιών που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ δεν τόλμησαν να αγγίξουν", όπως αναφέρεται επί λέξει. Στην ίδια δήλωση αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο οι καταστροφικές πυρκαγιές να οφείλονται σε εμπρησμό, αν και όπως αναφέρει ο κ. Ρουσόπουλος "δεν αντιλαμβάνομαι τι προσδοκούν ότι θα πετύχουν οι τυχόν εμπρηστές, δεδομένου ότι η Νέα Διακυβέρνηση έχει δώσει απτά δήγματα γραφής με την αποφασιστική πολιτική της για το δασολόγιο, την αυθαίρετη δόμηση και την πρόταση τροποποίησης του άρθρου 24 του Συντάγματος, ώστε να μην καταλείπεται η παραμικρή αμφιβολία για τις προθέσεις της σχετικά με την απόλυτη προστασία του δασικού πλούτου της χώρας".

Στο σημείο αυτό, κυρίες και κύριοι, ολοκληρώθηκε το δελτίο μας. Αμέσως μετά ακολουθεί η πρόγνωση του αυριανού χρηματιστηρίου και οι αθλητικές ειδήσεις για τους κωφάλαλους αγρότες. Στο μεταξύ, οι εξελίξεις τρέχουν, οι Δαιμόνιοι Ρεπόρτερ του σταθμού μας τις έχουν πάρει από πίσω και μόλις τις τσακώσουν θα σας τις μεταδώσουμε.

Από όλους εμάς που αγωνιζόμαστε για την ενημέρωσή σας, καλό σας βράδυ.

Υ.Γ.: Πριν με πάρεις με τις πέτρες, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, διευκρινίζω ότι όχι, δεν θεωρώ το θέμα της Πάρνηθας κατάλληλο για πλακίτσα. Απλώς, διαβάζοντας και ακούγοντας ορισμένες δηλώσεις των αρμοδίων κυβερνητικών παραγόντων σκέφτηκα να τις προεκτείνω λιγάκι και να τις μεταφέρω εκεί όπου ανήκουν, δηλαδή στη σφαίρα του γελοίου, τα όρια της οποίας άγγιζαν ούτως ή άλλως από μόνες τους. Για το σκοπό αυτό χρησιμοποίησα το ύφος των Γιώργου Κυρίτση-Άγγελου Τσέκερη (Γαλέρα, Athens Voice), καθώς και του pitsirikou -τους οποίους και ευχαριστώ για την έμπνευση.

Αύριο θα έχω έτερο κείμενο πάνω στο ίδιο θέμα, χωρίς πλακίτσα αυτή τη φορά, με μερικές σκέψεις που προέκυψαν με περισσότερη ψυχραιμία και μετά από ολίγη περισυλλογή. Σε περιμένω λοιπόν αύριο, Μοναδικέ μου Αναγνώστη, για να τα ξαναπούμε. Για την ώρα,

Σε χαιρετώ

Χασοδίκης

2ο Υ.Γ.: Οι φωτογραφίες είναι του Χασοδίκη, από την Πάρνηθα που ελπίζουμε να ξαναδούμε...

1 σχόλιο:

  1. Αγαπητέ Νίκο όντως το ύφος του κειμένου είναι άκρως αστείο, γιατί περιγράφει πολιτικούς γελοίους και "πολιτικές" απαράδεκτες σε μια χώρα που τόσο περήφανα δηλώνει ότι ανήκει στην Ευρώπη.
    Εγώ προτείνω να συμβάλλουμε από μόνοι μας εθελοντικά, σε βοήθεια της κρατικής μηχανής που λειτουργεί τέλεια και να καίμε ο καθένας ότι υπάρχει στην γειτονιά του, δέντρο, θάμνο και γιατί όχι και τα σκουπίδια στους κάδους. Έτσι όντως θα γλιτώσουμε από τα ενοχλητικά δέντρα, ειδικά τα σπαστικά φυλλοβόλα, δεν θα χρειαζόμαστε δασολόγιο, δασοφύλακες και πυροσβέστες, με αποτέλεσμα να γλιτώσουμε πάρα πολλά λεφτά που τώρα πάνε χαμένα.
    Μήπως να το προτείνουμε στον κο Πολύδωρα;
    Πολύ φοβάμαι βέβαια ότι θα το βρεί εξαιρετική ιδέα, γι'αυτό σας παρακαλώ μην του το πει κανείς.

    Λάζαρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)