11 Ιανουαρίου 2013

Μεγκάλο πινγκ-πονγκ



Πινγκ:

Επειδή ορισμένοι -περιλαμβανομένου του Γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ- συνεχίζουν να υποστηρίζουν ότι το Μega ζήτησε και πήρε τραπεζικό δάνειο 98 εκατομμυρίων ευρώ, ας επαναλάβουμε την αλήθεια, με την ελπίδα ότι θα γίνει αντιληπτή, αυτή τη φορά. Η ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ ΑΕ ζήτησε δάνειο 10 εκατομμυρίων και πήρε 8,5 εκατομμύρια, καθώς το υπόλοιπο 1,5 αποτέλεσε την τραπεζική προμήθεια.

Πονγκ:

H εταιρεία Τηλέτυπος Α.Ε. ανακοινώνει τη σύναψη κοινού ομολογιακού δανείου ύψους 98 εκατ. ευρώ. Το προϊόν του ομολογιακού δανείου θα χρησιμοποιηθεί για την αναχρηματοδότηση του συνολικού υφιστάμενου τραπεζικού δανεισμού καθώς και για τη χρηματοδότηση γενικών επιχειρηματικών σκοπών της εταιρείας. 

Διευκρινιστικό πονγκ:

Επί της από 3 Ιανουαρίου 2013 ανακοινώσεως της εταιρείας Τηλέτυπος Α.Ε. διευκρινίζεται ότι εκ των 98 εκατ. ευρώ μόνο τα 10 εκατ. ευρώ αφορούν αύξηση του δανεισμού, τα υπόλοιπα 88 εκατ. ευρώ αφορούν αναχρηματοδότηση του προϋφιστάμενου ισόποσου τραπεζικού δανεισμού της εταιρείας. 

Απορία: δηλαδή άμα τα λεφτά τα παίρνεις για αναχρηματοδότηση προϋφιστάμενου δανεισμού δεν λογίζονται για δανεικά; Χρωστούσα 88 τα οποία έπρεπε να ξοφλήσω, δεν είχα να τα ξοφλήσω, μου δώσαν οι τράπεζες 88 με τα οποία ξόφλησα εκείνα που χρωστούσα. Αυτά τα τελευταία 88, αν δεν λέγονται "δάνειο", πώς λέγονται;

Επιστρέφουμε στο παιχνίδι μας. Πινγκ:

Η αλήθεια είναι ότι ο σταθμός ζητούσε δάνειο 10 εκατομμυρίων εδώ και ενάμισυ χρόνο και, τελικά, πήρε 8,5. Το υπόλοιπο 1,5 εκατομύριο κρατήθηκε ως προμήθεια από τις πέντε τράπεζες. 

Πονγκ:

Υπάρχει άλλη εταιρεία -στην Ελλάδα και στον κόσμο ολάκερο- που να πληρώνει 15% (!!!) προμήθεια για να πάρει ένα δάνειο; ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ; Και που το ΔΣ της εταιρείας να είναι ακόμα στη θέση του;

Πινγκ:

Για να δώσουν αυτά τα 8,5 εκατομμύρια οι πέντε συνολικά τράπεζες απαίτησαν ως εγγύηση το μυθικό ποσό των 140 εκατομμυρίων ευρώ! 

Πονγκ:

Ξανά: υπάρχει άλλη εταιρεία που να δίνει εγγυήσεις δεκαεξήμισι (!!!) φορές το ύψος του κεφαλαίου που δανείζεται, και που οι μέτοχοί της να μην έχουν εκτελέσει ακόμη τα μέλη του ΔΣ;

(ενώ, λέω εγώ τώρα, εγγυήσεις 140 εκατομμυρίων για δάνειο 98 είναι πολύ πιο κοντά στη συνήθη τραπεζική πρακτική, μια που οι εγγυήσεις δεν ασφαλίζουν μόνο το κεφάλαιο αλλά και τους τόκους)

Πινγκ:

Το Μega έδωσε τις εγγυήσεις αυτές, υποθηκεύοντας ακόμη και την ταινιοθήκη του -η αξία της οποίας αποτιμάται σε πάνω από 120 εκατομμύρια ευρώ. 

Πονγκ:

Θα ήθελα πάρα μα πάρα πολύ να διαβάσω την έκθεση των τραπεζικών στελεχών που αποτίμησαν την αξία της ταινιοθήκης του μεγάλου καναλιού. Εναλλακτικά, θα ήθελα να μου σφυρίξει κάποιος τα ονόματα των στελεχών των τραπεζών που την υπογράφουν για να τα ρωτήσω: άμα δώσω ως εγγύηση το περιεχόμενο αυτού εδώ του ιστολογίου, ας πούμε, πόσο δάνειο δικαιούμαι; Δεν έχω βλέψεις για τα απιθανομμύρια του μέγκα, καμιά διακοσιαριά χιλιαρικάκια μου φτάνουν.

(έχω πάντως μια ελαφριά υποψία ότι τα στελέχη των τραπεζών που έκαναν αυτήν την αποτίμηση δεν πρέπει να κοιμούνται και πολύ ήσυχα τα βράδυα).

Πινγκ:

Φανταζόμαστε ότι τουλάχιστον τώρα θα σταματήσει η προπαγάνδα περί δήθεν χαριστικού δανείου 98 εκατομμυρίων σε μια εταιρεία με θετικό EBIDTA 41.364.912, που σήμερα (αλλά και εδώ και 24 χρόνια) εξυπηρετεί κανονικότατα τις τραπεζικές της -και άλλες- υποχρεώσεις. 

Πονγκ:

...Στο εννεάμηνο του 2012, ο κύκλος εργασιών της Τηλέτυπος (Mega Channel) υποχώρησε από τα 74,4 στα 64,4 εκατ. ευρώ, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBIT) ήταν ζημιογόνα (από το -1,5 στα -7 εκατ. ευρώ) και οι καθαρές ζημίες διευρύνθηκαν από τα 12,5 στα 15,6 εκατ. ευρώ. Αρνητικές κατά περίπου 10 εκατ. ευρώ ήταν και οι ελεύθερες ταμειακές ροές της περιόδου, οι οποίες ωστόσο καλύφθηκαν από περίπου ισόποση αύξηση κεφαλαίου με καταβολή μετρητών. Παρά την προαναφερόμενη φετινή αύξηση κεφαλαίου από τους μετόχους, ο ορκωτός ελεγκτής επισημαίνει το ενδεχόμενο ανεπάρκειας του κεφαλαίου κίνησης μέσα στους επόμενους δώδεκα μήνες.

Κι άλλο πονγκ:

Πάντως, να σημειώσουμε ότι όποιος διάβασε το δελτίο των αποτελεσμάτων είχε αναμφίβολα μια σαφή εικόνα των προβλημάτων που παρουσίαζε η εισηγμένη (θέματα ρευστότητας, μεγάλες ζημίες που θα ήταν μεγαλύτερες αν δεν άλλαζε ο τρόπος λογιστικού χειρισμού, ζητήματα επισφαλών απαιτήσεων κ.λπ.). 

Και ξανά πονγκ:

Σε μείωση του κύκλου εργασιών της (από 112,1 το 2010 σε 90,5 εκατ. ευρώ πέρυσι) και σε ζημιογόνο αποτέλεσμα (-20,4 εκατ. έναντι -27,4 εκατ. ευρώ το 2010) υποχρεώθηκε η Τηλέτυπος, ως αποτέλεσμα της βαθιάς κρίσης που πλήττει τον κλάδο των μέσων μαζικής ενημέρωσης....Οι συγκρινόμενες ζημίες μάλιστα της Τηλέτυπος ήταν το 2011 σαφώς μεγαλύτερες από εκείνες του 2010. Απλά, η υποχώρηση των λογιστικών ζημιών οφείλεται σε αλλαγή λογιστικού χειρισμού.

Και λίγο πονγκ ακόμα:

Η βαθιά κρίση που πλήττει τον κλάδο των media δεν άφησε ανεπηρέαστη την πορεία της Τηλέτυπος (Mega Channel), η οποία το πρώτο φετινό τρίμηνο υποχρεώθηκε σε υποχώρηση κύκλου εργασιών και σε ζημιογόνο αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, ο κύκλος εργασιών του πρώτου φετινού τριμήνου μειώθηκε στα 25,3 εκατ. ευρώ από 36,17 εκατ. κατά την αντίστοιχη περυσινή περίοδο, τα λειτουργικά αποτελέσματα (EBIT) διαμορφώθηκαν στα -3,5 εκατ. (έναντι +2,2 εκατ. ευρώ) και τα καθαρά αποτελέσματα σε -6,6 εκατ. ευρώ (έναντι κερδών 429 χιλ. ευρώ).

Συμπληρωματικό πονγκ:
Μα τι είναι πάλι αυτό το ΕΒΙΤDA τέλος πάντων; Εδώ:

Consequently, EBITDA is often used as an accounting gimmick to dress up a company's earnings. When using this metric, it's key that investors also focus on other performance measures to make sure the company is not trying to hide something with EBITDA.

Και στα ελληνικά:

Σύμφωνα με τον κ. Nικόλαο Hρ. Γεωργιάδη υπευθύνου ανάλυσης αγοράς και μετοχών του Investment Research Analysis (www.irag.gr), "οι εταιρείες που αποτελούν τους ένθερμους οπαδούς της λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) είτε βρίσκονται σε ένα μεταβατικό στάδιο υψηλών επενδύσεων, προκειμένου να εμφανίσουν στο μέλλον ισχυρότερη τελική κερδοφορία (καθαρά κέρδη μετά από φόρους) είτε υποφέρουν από χρόνια προβλήματα υψηλών χρεωστικών τόκων, αρνητικών υπεραξιών και αποσβέσεων, τα οποία δεν καθίσταται εφικτό να επιλυθούν με επωφελή τρόπο στο προσιτό μέλλον". 

Και λίγο ακόμα:

Eίναι ενδεικτικό ότι το οικονομικό έτος 2000, από τις 147 εταιρείες που υπέπεσαν στην αντίληψη του διεθνούς οίκου αξιολόγησης Moody's να έχουν κηρύξει πτώχευση στις αμερικανικές αγορές, οι περισσότερες εξ αυτών αποδείχθηκε, εκ των υστέρων, ότι δανείσθηκαν κεφάλαια με κριτήριο τις επιδόσεις τους σε επίπεδο EBITDA.

ΟΚ. Καταλάβαμε. Επίλογος με καλό χιούμορ:

Εκτός πια και αν ο ΣΥΡΙΖΑ ή κάποιος άλλος θα ήθελαν να κλείσει το Μega, διότι τους δυσαρεστεί η κριτική φωνή του.  



16 σχόλια:

  1. χαρα στην υπομονη σου ρε χασοδικη που καθεσαι κ τα διαβαζεις ολα αυτα!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπάι δε γουέι, η αναχρηματοδότηση δανεισμού, δανεισμός δε λέγεται; Και, μάλιστα, υπόκειται σε αξιολογήσεις αξιόχρεου, έξοδο στις αγορές, επιτόκια ανάλογα της πιστοληπτικής ικανότητας, διασφαλίσεις κατά κινδύνου χρεοκοπίας και άλλα τέτοια ορέα; Τι διάλο, από ΑΤΜ τα πήραν στο Megamou; (σόρι για το διπλό ποστ, μού'ρχονται ένα-ένα... Γεροντάματα)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. χωρίς να θέλω να υπερασπιστώ κανένα mega, προφανώς το 1,5 προμήθεια αφορά το σύνολο του ομολογιακού (98εκ). Στα κανονικά δάνεια δεν συνίσταται προμήθεια, αλλά τόκοι κλπ.

    Επίσης ναι είναι διαφορετικό να λες ότι κάποιος πήρε ζεστά 98 μύρια, από το να λες πήρε ομολογιακό δάνειο για αναχρηματοδότηση υπάρχοντος δανεισμού. Τα χρήματα τα ξαναπήραν οι τράπεζες, όχι η εταιρία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ε ναι, προφανώς το 1,5 προμήθεια αφορά τα 98, γι' αυτό και λέω ότι είναι παραπλανητική η προσπάθεια του μέγκα να πείσει ότι "για 10 που πήραμε δάνειο μας κρατήσανε και 1,5 προμήθεια", με τις κορώνες για αποικιακού τύπου σύμβαση κλπ γραφικά που λέει στις ανακοινώσεις του. Στα 98, το 1,5 προμήθεια είναι νορμάλ, έχω την εντύπωση.

      Όσον αφορά το δεύτερο σκέλος του σχολίου, το γεγονός παραμένει ότι και αυτά τα 88, δανεικά είναι. Η προσπάθεια του μέγκα να τα παρουσιάσει ως κάτι άλλο λέγεται παραπλάνηση.

      Διαγραφή
    2. Ε ναι σωστά. Όταν πάνε στις τράπεζες δεν λογίζονται ως δάνειο έτσι είναι ο σωστός ορισμός (λολ λολ).

      Τάχα μήπως η ίδια η πράξη της αναχρηματοδότησης να αξιζει σε χρυσάφι? Μήπως είναι η διαφορά μεταξύ πτώχευσης και συνέχισης λειτουργίας?
      Προς θεού, άλλωστε και ειδικά αυτήν την εποχή, όποιος εχει δάνεια η τράπεζα και τα αναχρηματοδοτεί και του δίνει και κάποια έξτρα σαν έξοδα κίνησης. Υπάρχει κανεις προβοκάτορας που να ισχυρίζεται ότι έχουν κλείσει επιχειρήσεις λόγω έλλειψης ρευστότητας?

      Όλα καλά λοιπόν στο μπομπολιστάν. Και εγώ δεν κατάλαβα τι ήθελε να πει ο @xasodikis :)

      ΥΓ1 @xasodikis ίσως άξιζε να αναφέρεις και το ότι το μεγκα δεν έπαιξε τις δηλώσεις του σύριζα (η δημοσιογραφική δεοντολογία φούσκωσε πάλι από περηφάνεια)

      ΥΓ2 Αξίζει το λινκ του τέκι που έδωσε ο @Khlysty. Λέει για τους ισολογισμούς και όχι τα EBITDA :)

      Διαγραφή
  5. ...με όλα αυτά που διαβάζω,έχει αρχίσει να με λούζει κρύος ιδρώτας...λέτε να 'κλείσει' το mega;!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Φαντάζομαι το θέμα είναι ανάμεσα στις φράσεις "τραπεζικό δάνειο" (=> φράγκα?) και ομολογιακό δάνειο (=> αναχρηματοδότηση χρέους? => αγοράζω το προϋγούμενο χρέος σου, σου δίνω και έξοδα κίνησης και μου δίνεις μικρότερους τόκους για περισσότερα χρόνια).

    Έτσι όπως το γράφει ο ΣΥΡΙΖΑ εγώ θα καταλάβαινα ότι το MEGAMOU πήρε 98 εκατομμυριάκια στο χέρι.

    Η ταινιοθήκη του MEGA φαντάζομαι περιλαμβάνει δικαιώματα σε εταιρείες παραγωγής αλλά και δικές του παραγωγές (ή όχι); Εντάξει μεγάλο το νούμερο αλλά σκέψου ότι $200.000.000 βγάζει η Paramount από 1 (μία) blockbuster ταινία ...

    Υποθετικά όλα αυτά ... :)

    Αν το καλοσκεφτεί κανείς δε νομίζω ότι συμφέρει την τράπεζα να κλείσει το MEGAMOU. Άντε να βγει σ’ αυτή την αγορά να πουλήσει ακίνητα και ταινίες :)
    Τουλάχιστον έτσι κάτι μπορεί να πάρει αν πάνε καλύτερα τα πράγματα …

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Συριζα το μεγαλειο σου http://adf.ly/JmU30

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. http://adf.ly/JmU30
    videaki me tin apopsi mou

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)