18 Δεκεμβρίου 2012

Η τρέντυ δημοσιογραφία και οι κανόνες της



«Θα δείτε δικαστικές αποφάσεις με έλλειψη ψυχραιμίας», είχε πει προ ημερών ο εκπρόσωπος των δικαστών και εισαγγελέων και δεν σηκώθηκαν οι πέτρες.... Οι εκπρόσωποι των δικαστών έκαναν αυτό που ουδείς άλλος λειτουργός έχει κάνει στη χώρα μας. Εκβιασμό με αντικείμενο ακριβώς αυτό που δίνει νόημα στη ύπαρξή τους. Παρέβησαν το κοινωνικό συμβόλαιο. Λίγες μέρες μετά ήρθε η δικαστική απόφαση που έβγαζε παράνομη την είσπραξη του τέλους ακινήτων με τον λογαριασμό της ΔΕΗ, πάνω από χρόνο μετά την εφαρμογή του μέτρου. Σύμπτωση; Πιθανότατα....

Σύμφωνα με τους κανόνες της νέας, τρέντυ δημοσιογραφίας, δεν είναι απαραίτητο να κάνεις την παραμικρή έρευνα προκειμένου να τεκμηριώσεις τους ισχυρισμούς σου, κι έτσι μπορείς ανέμελα να συνδέεις μια δήλωση του εκπροσώπου των διοικητικών δικαστών (από την οποία παίρνεις μόνο ένα μικρό απόσπασμα, καταπώς σε βολεύει, αφήνοντας στο σκοτάδι το υπόλοιπο), η οποία έγινε τον Δεκέμβριο, με μια απόφαση πολιτικού δικαστηρίου που δημοσιεύτηκε (όχι "λίγες μέρες μετά", παρά) τον Σεπτέμβριο, η δε διάσκεψη του δικαστηρίου που την εξέδωσε έγινε τον Ιούλιο. Θα μου πεις, εγώ προχτές άκουσα γι' αυτήν την απόφαση, άρα προχτές υποθέτω ότι εκδόθηκε, και γιατί να το ψάξω παραπάνω; Γιατί να μπω στον κόπο να κάνω μια έρευνα δέκα λεπτών στο διαδίκτυο, γιατί να μπω στον κόπο να ρωτήσω και κανέναν νομικό βρε αδερφέ, που ενδεχομένως να ξέρει ότι υπάρχει ένα σάιτ του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, το οποίο ναι μεν δεν είναι πρότυπο από πλευράς λειτουργικότητας, ναι μεν είναι συνδρομητικό, αλλά διαθέτει και κάποιο περιεχόμενο που είναι προσβάσιμο από κάθε χρήστη των ιντερνέτς, και το περιεχόμενο αυτό μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μια ενότητα που λέγεται "επίκαιρη νομολογία", στην οποία μπορεί κανείς να εντοπίσει και να διαβάσει πρόσφατες αποφάσεις των δικαστηρίων, και ιδίως αυτές που έχουν ευρύτερο ενδιαφέρον. Όπως η συγκεκριμένη απόφαση που αφορά το ΕΕΤΗΔΕ. Η οποία είναι εδώ, και στην οποία μπορεί κανείς να δει (κάτω-κάτω στο κείμενο) τόσο την ημερομηνία κατά την οποία έγινε η διάσκεψη του δικαστηρίου (23.7.2012), όσο και την ημερομηνία δημοσίευσης της απόφασης (10.9.2012) -πριν καν αρχίσουν οι κινητοποιήσεις των δικαστών, τις οποίες σχολιάζει ο κύριος Πετρουλάκης.

Σύμφωνα με τους κανόνες της τρέντυ δημοσιογραφίας δεν χρειάζεται να κάνεις τίποτε απ' όλα αυτά. Αρκεί να αφήνεις υπονοούμενα, ότι οι δικαστές δεν αποφασίζουν κατά συνείδηση και με βάση το Σύνταγμα και τους νόμους, παρά εκδικούνται την κυβέρνηση για τις περικοπές που έγιναν στους μισθούς τους. "Και περίμενε η κυβέρνηση να μην την περιμένουν οι δικαστές στη γωνία; Το τέλος ακινήτων η αφορμή, το μισθολόγιο η αιτία", γνωματεύει άλλος ένας τρέντυ δημοσιογράφος, ο οποίος επιπλέον "υπενθυμίζει πως οι δικαστές αποφάσισαν επι της είσπραξης όχι επι της συνταγματικότητας", έτσι για να μην αφήσει καμία αμφιβολία ότι δεν έχει καν διαβάσει την επίμαχη απόφαση. Γιατί να μπει στον κόπο; Αφού το ίδιο κάνει εδώ (από το 22':40" και μετά) και ο πολύς Αλέξης Παπαχελάς, σε αγαστή συνεργασία με κοτζάμ τεχνοκράτη υπουργό των Οικονομικών, ο οποίος βρίσκει και την ευκαιρία να κάνει ένα ακόμα μάθημα περί "πατριωτικού καθήκοντος".

Με δύο λόγια: ένα θέμα είναι οι κινητοποιήσεις των δικαστών και κατά πόσο αυτές είναι θεμιτές ή αθέμιτες, σύμφωνες με το Σύνταγμα ή όχι (θέμα που το έχουμε σχολιάσει και εδώ). Και ένα εντελώς άλλο θέμα είναι οι αποφάσεις των δικαστηρίων, όπως η συγκεκριμένη του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών για το ΕΕΤΗΔΕ, που κρίνει για ένα ζήτημα κάθε άλλο παρά αναμφισβήτητο και που το σκεπτικό της -αν μη τι άλλο- και ενδιαφέρον έχει, και περιλαμβάνει νομικές σκέψεις που δεν είναι ακριβώς πρωτάκουστες (για να βλογήσουμε και τα γένια μας, μερικές από αυτές τις έχουμε θίξει και εδώ). Η σύνδεση μεταξύ των δύο αυτών διακριτών ζητημάτων και η υπόνοια ότι υπάρχει κάποια κακόβουλη αιτιώδης συνάφεια, ελλείψει αποδείξεων και από ανθρώπους που εμφανώς δεν έχουν ιδέα από νομικά και που υποχρεώνονται να καταφύγουν σε χρονολογικές ακροβασίες για να "θεμελιώσουν" τους ισχυρισμούς τους, μόνο εκ του πονηρού μπορεί να γίνεται, και προσφέρει κάκιστες υπηρεσίες στην κοινωνία και στην Ενημέρωση (να ζήσουμε να τη θυμόμαστε).

Από την άλλη βέβαια για την νέα, τρέντυ δημοσιογραφία ισχύει και το γνωστό ρητό: μην αφήνεις ποτέ την πραγματικότητα να σου χαλάσει μια καλή ιστορία.



20 σχόλια:

  1. 1) Δυστυχώς, για μία ακόμα φορά τα πολύ ωραία επιχειρήματα θα τα καταπιεί αμάσητα η μαρμάγκα του εύκολου εντυπωσιασμού. Οπότε, αν και θα έπρεπε ο Πετρουλάκης να γράψει μία ωραιότατη επανόρθωση, βλέπω το σχόλιό σου κάτω από το άρθρο να πηγαίνει άπατο.
    2) Εκτός από τον τρέντυ δημοσιογράφο, σήμερα το πρωί έβλεπα στο ίδιο κανάλι που αυτός εργάζεται (κατά διαβολική σύμπτωση, βέβαια) τη γνωστή αστέρα του δικαστικού ρεπορτάζ να διαφωνεί μέχρι παρεξηγήσεως με την δικηγόρο του ΙΝΚΑ, επιμένοντας και αυτή ότι η απόφαση αφορά την είσπραξη και όχι τη συνταγματικότητα! Για την οποία δημοσιογράφο έγραφε κάτι ωραιότατα χτες το Reuters, αλλά εντάξει μωρέ, ποιο ασυμβίβαστο ξέρωγω...
    3) Ρίξε μια ματιά και στο σκεπτικό της απόρριψης της προσωρινής διαταγής. Νομίζω ότι η αναστολή που ζητάει το Δημόσιο έχει βασικά προβλήματα, που ήδη τα εντόπισε ο αρεοπαγίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλώς τον συνονόματο :)

      Μερσί για το σκεπτικό του Αρεοπαγίτη, δεν ήξερα ότι κάνουν τέτοιο πράγμα στις προσωρινές διαταγές. Όσο για την αναστολή, ειδικά ο ισχυρισμός "μα δεν μπορούμε να το εισπράξουμε με άλλον τρόπο" είναι όντως εξαιρετικά προβληματικός. Πιθανολογώ όμως ότι κάνουν αναίρεση (προσπερνώντας το εφετείο) κυρίως για το θέμα της αντισυνταγματικότητας.

      Διαγραφή
  2. Κύριε συνήγορε (οκ, ακούγεται κάπως γελοία η προσφώνηση εδώ)
    Δεν μπορώ παρά να σας ευχαριστήσω για την ψύχραιμη αντιμετώπιση ενός θέματος. Σε μια περίοδο που το Δικαστικό Σώμα βάλλεται από παντού,που ο καθένας από εμάς αντιμετωπίζει σοβαρά υπηρεσιακά προβλήματα (δεν έχει νόημα η παράθεση εδώ), που συνάδελφοι σας ζητούν με άρθρα τους την κεφαλή μας επί πίνακι (αντισυνταγματικές οι κινητοποιήσεις μας, ΟΚ μεγάλη κουβέντα αυτή), που μας απαξιώνουν καθημερινά, που από Ιανουάριο θα αμείβομαι λιγότερο από μια νεοπροσληφθείσα καθαρίστρια της Βουλής (διατηρώ βέβαια επιφυλάξεις αν ο μισθός της δεν είναι απλά urban legend), που πλέον η κρίση έχει τσακίσει τα νεύρα όλων (σε πρόσφατη δικάσιμο ο υπογράφων δέχτηκε αναίτια επίθεση από συνάδελφο σας σε μια απλή ευγενική (πάντα) υπόδειξη επί της διαδικασίας), υπάρχει κάποιος δικηγόρος (δικηγόρος άλλωστε υπήρξα και εγώ επί μια 5ετια και κάτι, όπως πολλοί άλλοι-δεν ξεφυτρώσαμε οι Δικαστές στην έδρα), σε μια τέτοια περίοδο λοιπόν, ένας δικηγόρος πήρε "επωνύμως" θέση. Αλίμονο αν οι αποφάσεις βγαίνανε εκδικητικά. Αυτά και καλή σας μέρα.
    Ένας νέος Πρωτοδίκης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μπράβο φίλε, εξαιρετικό άρθρο.
    Θα αναπαραχθεί δεόντως...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "τρέντυ δημοσιογραφία"... πες την με το όνομά της. Δημοσιογραφία του κώλου. Εγώ έχω και ολόκληρη κατηγορία με αυτό το tab.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Όχι. Κατά τη δική μου κατηγοριοποίηση, δημοσιογραφία του κώλου είναι να παραποιείς ή να αποκρύπτεις γεγονότα συνειδητά και σκόπιμα. Τρέντυ δημοσιογραφία είναι να τα παραποιείς επειδή βαριέσαι να ψάξεις, επειδή "σιγά μωρέ ποιος θα το ελέγξει", επειδή το ίντερνετ είναι ένα αχανές πράγμα κι επειδή έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα που θα βγάλεις πριν καν ασχοληθείς με το γεγονός που σχολιάζεις.
      Α! Υπάρχει επίσης κι ο Μανώλης Καψής που είναι μια κατηγορία μόνος του (δημοσιογραφία "οικογενειακό βύσμα σε συνδυασμό με απύθμενη, ανόθευτη βλακεία").

      Διαγραφή
  5. Παραθεση απο το αρθρο του Πετρουλακη:
    ''Μην ξεχνάτε βέβαια πως τα Συντάγματα τα φτιάχνουν νομικοί.''
    Εγω νομιζα πως το συνταγμα συντασσεται απο την κυβερνηση και επικυρωνεται απο τα 3/5 της βουλης.
    Το επισημανα με σχολιο μου στο protagon, αλλα δεν βλεπω να δημοσιευεται...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. οι δικαστές είχανε κινητοποιηθεί και το 2011, και η ουσία (όλοι οι νομικοί σιχαίνεστε την ουσία) είναι ότι δε μπορείς να έχεις καμία εμπιστοσύνη σε άτομα που ερμηνεύουν το "απαγορεύεται η απεργία με κάθε μορφή" σαν "επιτρέπεται η απεργία".

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συγκλονιστικό επιχείρημα.

      Κι αν σου πω ότι οι τρεις συγκεκριμένοι δικαστές που έβγαλαν τη συγκεκριμένη απόφαση δεν συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις, ούτε τις φετινές ούτε τις περσινές, κι ότι τις είχαν καταψηφίσει στις γενικές τους συνελεύσεις; Τι θα μου πεις;




      (Φυσικά δεν θα σου πω τέτοιο πράγμα, γιατί δεν το ξέρω. Όπως φυσικά κι εσύ δεν ξέρεις αν ισχύει το αντίθετο. Η διαφορά είναι ότι εμένα δεν μου χρειάζεται να το ξέρω, διότι διαβάζοντας τη συγκεκριμένη απόφαση μπορώ να βγάλω όσα συμπεράσματα χρειάζομαι. Εσύ αυτό δεν μπορείς να το κάνεις, οπότε απλώς προσαρμόζεις τα δεδομένα στο συμπέρασμα που έχεις ήδη έτοιμο εκ των προτέρων. Ακριβώς όπως ο Πετρουλάκης.)

      ΥΓ:
      "(όλοι οι νομικοί σιχαίνεστε την ουσία)"
      σάλτα και γαμήσου, χωρίς παρεξήγηση ε;

      ΥΓ2: Το "ορθογραφικό λάθος στην τέταρτη παράγραφο" είναι χιουμοράκι της συμφοράς, επιπέδου Πάγκαλου. Μπορείς και καλύτερα.

      Διαγραφή
    2. gamoto, έφαγα τα μάτια μου να το βρω, βάλε κι εσύ μια 'πόστροφο 'κει χάμου να 'σαι 'ντάξ'!

      Διαγραφή
  7. νομίζω έχει κι ένα ορθογραφικό λάθος κάπου στην τέταρτη παράγραφο.

    να τα λέμε όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Ένα εντελώς άλλο θέμα είναι επίσης η (επιπέδου ανευθυνότητας , για να μην πάρω μια πιο βαριά λέξη , αρχισυνδικαλιστή της ΔΕΗ) δήλωση -προειδοποίηση του εκπροσώπου των δικαστών για επικείμενες δικαστικές αποφάσεις με έλλειψη ψυχραιμίας , την οποίαν απολύτως ορθά στηλιτεύει ο Πετρουλάκης .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Συμφωνώ απολύτως με αυτό που λες, ΑΝ (και αυτό είναι ένα πολύ μεγάλο ΑΝ) η δήλωση-προειδοποίηση (;) του Δανιά έχει μεταφερθεί με ακρίβεια. Πράγμα για το οποίο, επίτρεψέ μου, διατηρώ κάποιες επιφυλάξεις με δεδομένη την αναξιοπιστία των ΜΜΕ, για την οποία δυστυχώς έχω πειστεί τελείως. Γενικά δηλαδή, για κάθε απόσπασμα δήλωσης που μεταφέρεται χωρίς τα συμφραζόμενά του έχω επιφυλάξεις.

      Διαγραφή
    2. Μπορείς να το τσεκάρεις. 10 λεπτά θα σου πάρει

      Διαγραφή
    3. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

      Διαγραφή
  9. Να θυμήσουμε σε αυτό το σημείο (γιατί υπάρχει και βοθρομπλόγκινγκ εκτός από βοθροδημοσιογραφία) ότι ο Πετρουλάκης δεν είναι δημοσιογράφος, αλλά σκιτσογράφος/σχολιαστής. Και ότι αυτά τα δύο τα κάνει στον ελεύθερο χρόνο του από την κύρια δουλειά του, που είναι γιατρός του ΕΣΥ. Μια κατηγορία που είδε το μισθό της να πέφτει στο 1/3 αλλά δε διαννοείται να πει "θα θεραπεύουμε μόνο 10-11 και μετά θα κλείνουμε τα νοσοκομεία" όπως οι φαυλεπίφαυλοι καραυνοημένοι καραγκιόζηδες τριτοδεσμίτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ...έι, που είσαι... ξέχασες τα κουβαδάκια σου...

      Διαγραφή
    2. ...επίσης ταΐζει τα αδέσποτα γατάκια της γειτονιάς του.

      Γράφεις δημοσίως; Κρίνεσαι γι' αυτά που γράφεις.
      Γράφεις δημοσίως σε ΜΜΕ (έντυπο, ηλεκτρονικό, διαδικτυακό, καμιά σημασία δεν έχει), παρουσιάζοντας τον εαυτό σου στην ταυτότητα του μέσου σαν δημοσιογράφο και δη σαν μέλος της συντακτικής ομάδας του μέσου; Κρίνεσαι σαν δημοσιογράφος.
      Όλα τα υπόλοιπα είναι περικοκλάδες.

      Διαγραφή
    3. Το πόσο δύσκολη είναι η συζήτηση στην Ελλάδα τελικά φαίνεται απ΄το ότι ενώ ξεκινάει για ένα θέμα αρχή καταλήγει στο αν ο Πετρουλάκης είναι γιατρός ή δημοσιογράφος κι αν οι γιατροί, όπως αυτός είναι πιο αδικημένοι, απ τους φαυλεπίφαυλους καραυνοημένους καραγκιόζηδες τριτοδεσμίτες (τι θέλει να πει ο ποιητής άραγε μ αυτή τη πομπώδη ρητορική;)ή αν τελικά χέστηκε ή όχι η φοράδα στ αλώνι!

      Διαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)