12 Οκτωβρίου 2012

Μη μου μιλάς για χούντες


Θέματα αρμοδιότητας Υπουργείου Δημοσίας Τάξεως και Προστασίας του Πολίτη έχει το σημερινό μενού:

1.
Νίκος Δένδιας, 28 Σεπτεμβρίου:
"Έκαστος εφ' ω ετάχθη. Σε αντίθεση με την Επιτροπή Δικαιωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ, το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη τάσσεται με τη νομιμότητα και όχι με τους κατηγορούμενους ως ταραχοποιούς και κουκουλοφόρους. Αλλά όπως φαίνεται, οι μάσκες έπεσαν".

Πάλι Νίκος Δένδιας, 10 Οκτωβρίου:
"Ο τελευταίος όμως που δικαιούται να μιλά για “συγκάλυψη”, είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ένα κόμμα το οποίο αντέδρασε και εξακολουθεί να αντιδρά με πολύ έντονο τρόπο στην αποκάλυψη των ονομάτων των κουκουλοφόρων. Επιτέλους, το θράσος έχει και τα όριά του!"

Ήδη με την πρώτη ανακοίνωση ο Δένδιας το τεκμήριο αθωότητας το έχει μετατρέψει σε πατσαβούρι, έτσι όπως διαχωρίζει τη θέση του: το υπουργείο του τάσσεται με τη νομιμότητα, λέει, και όχι με "τους κατηγορούμενους ως ταραχοποιούς και κουκουλοφόρους", οι οποίοι επομένως δεν τάσσονται με τη νομιμότητα, άρα είναι ένοχοι και τι χρείαν έχωμεν άλλων μαρτύρων. Παρόλα αυτά, από το πατσαβούρι έχει απομείνει ένα απειροελάχιστο κουρελάκι να σώζει τα προσχήματα, κι αυτό είναι η λέξη "κατηγορούμενους". Από την πρώτη μέχρι τη δεύτερη ανακοίνωση, ακόμα κι αυτό το κουρελάκι πετιέται στα σκουπίδια και πλέον ο υπουργός μιλάει για "κουκουλοφόρους" σκέτο, ούτε κατηγορούμενους, ούτε φερόμενους, ούτε τίποτα άλλο απ' αυτά τα σαχλά δικηγορίστικα. Με συνοπτικές διαδικασίες τους έχει δικάσει και καταδικάσει, σιγά μην κάθεται τώρα να περιμένει ανακριτές, εισαγγελείς, βουλεύματα κι αποφάσεις. Κατά τα άλλα βέβαια έχουμε κράτος δικαίου και σεβασμό για τις αποφάσεις της ανεξάρτητης δικαιοσύνης. Αρκεί να μην αφορούν κουκουλοφόρους.

2.
Δεν ξέρω αν ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται φαντάσματα, όπως λέει ο υπουργός, ή νεράιδες, ή ιπτάμενους δράκους, ξέρω όμως ότι η φερόμενη ως παλαβή αριστερά το θέμα των καταγγελιών για βασανιστήρια το χειρίστηκε απολύτως θεσμικά -σε βαθμό παρεξήγησης μη σου πω. Ούτε συμβολική κατάληψη στη ΓΑΔΑ πήγε να κάνει, ούτε καθιστική διαμαρτυρία με ρεσώ στη Λεωφ. Αλεξάνδρας: το πήγε στη Βουλή, κατέθεσε ερώτηση, και περίμενε από τον υπουργό να απαντήσει. Κι ο υπουργός επί οκτώ ολόκληρες ημέρες έκανε πως δεν άκουγε, και εδέησε να ασχοληθεί μόνο όταν ασχολήθηκε η Guardian. Κι όταν τελικά απάντησε ο υπουργός, το μόνο που έκανε ήταν να κρυφτεί πίσω από την Δικαιοσύνη, που το ερευνά λέει το ζήτημα οπότε ας την περιμένουμε να δούμε πού θα καταλήξει. Μια φορά κι έναν καιρό, σε τέτοιες περιπτώσεις διατάζανε τουλάχιστον και μια ΕΔΕ, όχι ότι κατέληγε ποτέ πουθενά, αλλά έτσι βρε αδερφέ, για τα προσχήματα. Αλλά είπαμε, ο Δένδιας δεν νιώθει την ανάγκη να τηρεί προσχήματα, θεωρεί ότι η αστυνομία μια χαρά την κάνει τη δουλειά της, δεν βλέπει τις φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τα κεφαλοκλειδώματα, τα ανάποδα γκλομπ, τα ψεκάσματα διαδηλωτών πεσμένων στο έδαφος, τους ξυλοδαρμούς, του φαίνεται απολύτως φυσιολογικό να δημοσιεύονται φωτογραφίες προσαχθέντων στη ΓΑΔΑ με μπανταρισμένα κεφάλια και σπασμένα χέρια. Εντάξει τώρα, πάνω στην έξαψη της μάχης μπορεί να έπεσε και καμιά ψιλή παραπάνω, μην το κάνουμε και θέμα. Ή μπορεί και να κατέβηκαν στην πορεία με τον γύψο φορεμένο από πριν, από αυτούς τους κουκουλοφόρους όλα να τα περιμένει κανείς.

3.
Για να τελειώνουμε με αυτό το παραμύθι: όποιος δεν βλέπει ότι η ελληνική αστυνομία κατρακυλάει με ταχύτατους ρυθμούς στη βαρβαρότητα και τον εκφασισμό, προφανώς ζει σε άλλον πλανήτη ή θεωρεί αξιόπιστη ενημέρωση τα δελτία ειδήσεων του Σκάι. Κι αυτή η κατρακύλα οφείλεται σε συγκεκριμένες επιλογές της πολιτικής ηγεσίας του συγκεκριμένου υπουργείου διαχρονικά, και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια: αν δεν άπλωναν οι διάφοριοι Δένδιες και Χρυσοχοΐδηδες ένα πέπλο προστασίας πάνω από την ασυδοσία των αστυνομικών οργάνων τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά. Και το να βάλει χαλινάρι το υπουργείο στον κάθε ένστολο ροπαλοφόρο νταή δεν είναι και τόσο δύσκολο: αρκεί πρώτα και πριν απ' όλα να σταματήσει αυτό το βιολί όπου οι ΥΜΕΤ, ΔΕΛΤΑ, ΔΙΑΣ και λοιπές "ειδικές αστυνομικές δυνάμεις" είναι οι καλύτερα εξοπλισμένοι και θεσμικά καλυμμένοι κουκουλοφόροι που κυκλοφορούν στους δρόμους. Βάλε στη στολή τους έναν αριθμό, με νούμερα μεγέθους ποδοσφαιρικής φανέλας, να φαίνεται από μπρος, πίσω και πλάι, και όρισε ότι κάθε καταγγελία για υπερβολική βία, κατάχρηση εξουσίας και τα συναφή, που τεκμηριώνεται έστω και με μισή θολή φωτογραφία, θα συνεπάγεται τη θέση του εμπλεκόμενου οργάνου σε διαθεσιμότητα (χωρίς μισθό, εννοείται) μέχρι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον ο πειθαρχικός έλεγχος. Με το που θα βγουν οι πρώτοι δυο-τρεις στη σέντρα, μπορεί οι υπόλοιποι να μην αποκτήσουν ξαφνικά άμεμπτο δημοκρατικό φρόνημα, αλλά να δεις για πότε θα μάθουν νεράκι τη Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και θα μπορούν να σου την τραγουδήσουν απ' έξω.

4.
Φυσικά δεν τρέφω καμία αυταπάτη ότι ο Δένδιας πρόκειται να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Ο Δένδιας, όπως και ο Σαμαράς άλλωστε, είναι κατάλοιπα της πιο παλαιολιθικής, μετεμφυλιακής δεξιάς της δεκαετίας του '50 που μπορεί να φανταστεί κανείς, και δεν χάνουν ευκαρία να το αποδείξουν. Όλοι εμείς οι υπόλοιποι, όμως, όπου κι αν τάσσεται πολιτικά ο καθένας, όποια άποψη κι αν έχει για το μνημόνιο, την κρίση, το αν τα φάγαμε μαζί ή χώρια και το ποιος πρέπει να πληρώσει το λογαριασμό, δεν έχουμε απολύτως καμία δικαιολογία να κλείνουμε τα μάτια μπροστά στην εντεινόμενη αστυνομική ασυδοσία και βαρβαρότητα, δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να κάνουμε συμψηφισμούς και να εφευρίσκουμε δικαιολογίες για λογαριασμό του μονοπωλίου της θεσμικής βίας, που -ακριβώς επειδή είναι θεσμική και ακριβώς επειδή είναι μονοπώλιο- πρέπει να έχουμε διαρκώς την απαίτηση να υπόκειται σε δημόσια λογοδοσία. Τελεία.

5.
Να μη μιλάμε για χούντες, λοιπόν, σύμφωνοι. Ούτε εμένα μ' αρέσει. Αν όμως στο ένα άκρο βρίσκεται η υπερβολή αυτών που κραυγάζουν "χούνταααα!" με την παραμικρή αφορμή, στο άλλο άκρο βρίσκεται η ασύγγνωστη αφέλεια εκείνων που θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα κι ότι όλα βαίνουν ομαλώς όσο γίνονται εκλογές, ας πούμε, κι όσο δεν βλέπουμε τα τανκς να κυκλοφορούν στους δρόμους. Καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι χούντες δεν πέφτουν απ' τον ουρανό, ούτε οι δημοκρατίες μετατρέπονται σε χούντες απ' τη μια στιγμή στην άλλη: μεσολαβεί συνήθως μια διαδικασία διολίσθησης, κάποια στάδια της οποίας τα βλέπουμε να ξετυλίγονται μπροστά στα μάτια μας. Η ανάδειξη εσωτερικών και εξωτερικών εχθρών, πραγματικών ή φανταστικών, η όξυνση της πόλωσης από την πλευρά της εξουσίας, η υπερβολική καταστολή, η περιστολή ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, είναι από μόνα τους προειδοποιητικά καμπανάκια. Σε μια κοινωνία που μαστίζεται από την κρίση, με καταρρακωμένη την αξιοπιστία του πολιτικού της συστήματος και με μηδαμινές προοπτικές βελτίωσης της κατάστασης, δεν έχουμε την πολυτέλεια να σφυρίζουμε αδιάφορα και να θεωρούμε τη Δημοκρατία δεδομένη. Ήδη έχουν ακουστεί φωνές γνωστών δημοσιογράφων και πρωθυπουργικών κολλητών να ζητούν αναστολή συνταγματικών διατάξεων και κήρυξη κατάστασης πολιορκίας, να ονειρεύονται τα στρατά να κατέβουν στο δρόμο και να επιβάλλουν τάξη και δικαιοσύνη. Δεν τρέχει τίποτα; Είσαι σίγουρος;

6.
Για να το πω δανειζόμενος τα λόγια ενός συγγραφέα, που δεν θυμάμαι τώρα ποιος είναι και πού τα έγραφε: "Δεν μπορούμε πια να συμπεριφερόμαστε σαν να μην υπάρχει κίνδυνος, αλλιώς θα υπάρξει".


46 σχόλια:

  1. "ότι κάθε καταγγελία για υπερβολική βία, κατάχρηση εξουσίας και τα συναφή, που τεκμηριώνεται έστω και με μισή θολή φωτογραφία, θα συνεπάγεται τη θέση του εμπλεκόμενου οργάνου σε διαθεσιμότητα (χωρίς μισθό, εννοείται) μέχρι να ολοκληρωθεί τουλάχιστον ο πειθαρχικός έλεγχος. "
    Τεκμήριο αθωότητας α λα καρτ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τεκμήριο αθωότητας α λα καρτ.
      ---
      Τα πειθαρχικά όργανα δεν είναι δικαστήριο, άρα τεκμήριο αθωότητας δεν υφίσταται (οι τιμωρίες που επιβάλλουν άλλωστε δεν έχουν ποινικό χαρακτήρα). Επιπλέον, στις πολιτισμένες χώρες η διαθεσιμότητα σε περίπτωση πειθαρχικού ελέγχου είναι μονόδρομος τόσο για την προστασία του κοινού όσο και για την προστασία του ίδιου του ελεγχόμενου και δεν αφορά μόνο τα σώματα ασφαλείας αλλά οποιαδήποτε υπηρεσία.

      Διαγραφή
  2. Χασοδίκης φορ πρέζιντεντ.

    ============================
    Ανώνυμε πρώτε: αν υποθέσουμε πως ενα ςδημόσιος υπάλληλος κατηγορηθεί για κατάχρηση -ασχέτως αν την διέπραξε ή όχι- δεν πρέπει να υπάρξει μια έρευνα και όσο η έρευνα διεξάγεται, ο εν λόγω υπάλληλος να απομακρυνθεί από τα καθήκοντά του; Παράβαση καθήκοντος δεν έχεις και στις δυο περιπτωσεις;
    Πολλώ δε μάλλον αν έχεις φωτογραφίες, βίδεα και ντοκουμέντα, που αν μη τι άλλο συνιστούν σοβαρές ενδείξεις;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το ενδιαφέρον με το Δένδια είναι η "ράβδος στη γωνία άρα βρέχει" προσέγγισή του: ο ΣΥΡΙΖΑς ρωτά -θεσμικά- για κακομεταχείριση κρατουμένων, αυτός απαντά για κουκουλοφόρους. Τον ρωτάς για τους ΜΑΤατζήδες που κρατούν "ομήρους" διαδηλωτές, σου απαντά για απολυταρχικά καθεστώτα που θαυμάζει ο ΣΥΡΙΖΑς... Λιγάκι non sequitur τον βρίσκω των υπουργούλη μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ ωραίος ( με κάλυψες με τον τρόπο σου ακόμη κι εμένα , που παθαίνω αλλεργία , όταν ακούω για χούντες )!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χασοδίκη, δεν θα αφαιρούσα ούτε τελεία από αυτή την ανάρτηση. Γειά στο στόμα σου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Γενικά συμφωνώ με την ιδέα. Ωστόσο για να κάνω τον δικηγόρο του διαβόλου, η προσέγγιση έχει 2 θεματάκια για περισσότερη επεξεργασία.

    Το όργανο της τάξης καλείται να περιφρουρήσει σχεδόν, (ας πούμε) κάθε 3η μέρα, κάποιο κτήριο σε κάποια πορεία. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς στις εποχές που ζούμε ότι μία στις δύο θα κάτσει η στραβή και θα ευδοκιμήσουν οι προϋποθέσεις μιας καλής μηνυσούλας με θολές ή όχι φωτογραφίες. Βάλε 5-10 πορείες το μήνα άρα περίπου 5 μυνησούλες το μήνα έτσι για πλάκα. Με τη λογική αυτή ο αστυνομικός δεν πρόκειται να πληρώνεται ποτέ. Εκτός αν θα προβλέπει ο νόμος ότι στην περίπτωση που τελικά αθωωθεί να παίρνει μισθούς αναδρομικά. Τότε μέσα.

    Απ’ τη μια τα χώνουμε στο όργανο της τάξης για αδικαιολόγητη χρήση βίας και απ’ την άλλη τα χώνουμε στο ίδιο όργανο (της περιφρούρησης) γιατί πχ. μπήκαν οι εργαζόμενοι των ναυπηγείων στον θεωρητικά “καλύτερα φυλασσόμενο χώρο στην Ελλάδα”. Μπρός γκρεμός και πίσω ρέμα. Εντάξει έχουν βάση οι απόψεις (και οι ΕΔΕ), αλλά ώρες-ώρες ρε παιδί μου, μου δίνεται η εντύπωση ότι στην αστυνομία δουλεύει ο Jack Norris. Θα σκάσει μύτη, έτσι απλά και θα καθαρίσει την κατάσταση χωρίς να ανοίξει μύτη.

    Μια τελευταία σκέψη με αφορμή τον τίτλο.
    ΟΚ, αφήνουμε στην άκρη τις ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ , αναμενόμενες για αντιπολίτευση. Επίσης ΟΚ, το επόμενο link δεν είναι και το πιο δόκιμο για την περίπτωση (μάλλον το πιο πρόχειρο, δες το 13).

    Νομίζω ότι τελικά αυτή η “χούντα” που λένε είναι τζινάκι του Ralf Leuren.

    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Μανώλη, άλλο πράγμα η ανεπαρκής εκτέλεση καθήκοντος (όπως στο ΥΕΘΑ), άλλο πράγμα η κατάχρηση βίας που συνιστά μέχρι και παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Συγγνώμη, αλλά εγώ θέλω το δεύτερο να τιμωρείται βαρύτερα και κυρίως εκεί που πονάει (=τσέπη), βλέπε και σχόλιο-απάντηση στον ανώνυμο πιο κάτω σχετικά με την κοροϊδία της έγγραφης επίπληξης.
      Από την άλλη, η "στραβή" δεν "κάθεται" μόνη της. Είτε δεχόμαστε ότι υπάρχει κατάχρηση βίας από την πλευρά της ΕΛΑΣ, το αναγνωρίζουμε ως πρόβλημα και ψάχνουμε να βρούμε πώς θα το λύσουμε, είτε δεχόμαστε ότι, ε, με τόσες πορείες και τόσες αφορμές, δεν πειράζει να πέφτει και καμιά ψιλή παραπάνω. Εγώ δεν το δέχομαι, ιδίως που πλέον δεν μιλάμε για ψιλές.
      Επιπλέον: η αναστολή καταβολής μισθού όσο διαρκεί ο πειθαρχικός έλεγχος θα βοηθήσει να σταματήσει κι αυτό το παραμύθι με τις ΕΔΕ που σέρνονται από γραφείο σε γραφείο για μήνες, πριν καταλήξουν σε πόρισμα, ώσπου να ξεχαστεί η εκάστοτε υπόθεση. Κι αν το όργανο δικαιωθεί, καμία αντίρρηση να πληρώνεται αναδρομικά τους μισθούς που έχασε -αν όμως δεν δικαιωθεί, ο πέλεκυς πρέπει να πέφτει βαρύς, μέχρι απόταξη από το σώμα σε ακραίες περιπτώσεις.

      Διαγραφή
  7. Το γιάβα σκριπτ εργαλείον για κάποιο λόγο βάζει στα λινκς μου το πρόθεμα http://xasodikis.blogspot.gr/2012/10 δε ξέρω γιατί. Αν μπορείς να τα κάνεις edit οκ γιατί εγώ μόνο απάντηση και διαγραφή βλέπω.

    Μανώλης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Χασοδίκη, καλώς επέστρεψες - και ο μόνιμος αντιρρησίας σου είναι επίσης εδώ με ένα ακόμα σεντόνι :)

    1. Κατ' αρχήν μπλέκεις λίγο τα γεγονότα - και το μπλέξιμο έχει σημασία για την ερμηνεία τους. Οι καταγγελίες για βασανιστήρια που βγήκαν στον Guardian και οι σχετικές ανακοινώσεις του Δένδια ΔΕΝ αφορούσαν συλληφθέντες στις πορείες της 26/9 ή της 9/10, όπως υπονοούν το πρώτο σου λινκ και η περιγραφή σου ("φωτογραφίες και τα βίντεο που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο με τα κεφαλοκλειδώματα, τα ανάποδα γκλομπ, τα ψεκάσματα διαδηλωτών πεσμένων στο έδαφος"). Αφορούν τους 15 συλληφθέντες σε περιστατικό που συνέβη στις 30/9, όταν μοτοπορεία από 40 περίπου μηχανάκια "αντιφασιστών" ξεκίνησε από τα Εξάρχεια προς τον Αγιο Παντελεήμονα και εκεί επιτέθηκε σε (κατά την εκτίμηση των "αντιφασιστών") ακροδεξιούς και έστειλε δύο από αυτούς στο ΚΑΤ, πριν επέμβει η αστυνομία, που τους διέλυσε και έκανε 15 προσαγωγές (περιγραφή από την Αυγή). Για αυτό το περιστατικό, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε την κοινοβουλευτική ερώτηση που ανέφερες, που είναι μνημείο διαστρέβλωσης των γεγονότων. Συγκρίνοντάς την με την περιγραφή της Αυγής (της Αυγής, όχι του Στόχου) βλέπουμε π.χ. ότι οι ΣΥΡΙΖΑίοι βουλευτές γράφουν απλά ότι “σε αντιφασιστική μοτοπορία έγιναν συλλήψεις 15 πολιτών”, αποσιωπώντας ότι δεν ήταν απλή μοτοπορεία, αλλά μια μοτοπορεία - επίθεση που από τα Εξάρχεια πήγε στον Αγ. Παντελεήμονα για να επιτεθεί σε χρυσαυγίτες, όπως και πράγματι έκανε, στέλνοντας δύο από αυτούς στο ΚΑΤ. Αποσιωπά επομένως ότι η αστυνομία κλήθηκε να διαλύσει συμπλοκή, και όχι μια αθώα μοτοπορεία, πράγμα που σημαίνει ότι το να πέσει ξύλο, να διεμβολιστούν μοτοσυκλέτες ή να πέσουν κάτω οι αναβάτες τους είναι και φυσιολογικό και νόμιμο - όπως είναι φυσιολογικό μετά από τέτοιο γεγονός να υπάρχουν προσαχθέντες με μπανταρισμένα κεφάλια και σπασμένα χέρια, όπως γράφεις. Σε αυτό το περιστατικό λοιπόν, η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ δίνει το προπαγανδιστικό twist “απίστευτη βία και τρομοκρατία”. Ενώ η μόνη καταγγελία που πράγματι συνιστά υπέρμετρη βία αν αληθεύει, είναι ότι τους χτυπούσαν ακόμα και με περασμένες χειροπέδες δηλ. μετά τη σύλληψη. Όλα τα υπόλοιπα, και ως καταγγελία ακόμα (δηλ. πριν διερευνηθεί αν αληθεύουν) είναι τρίχες.

    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο

      Νομίζω είναι η πρώτη φορά που καθυστερώ τόσο πολύ απάντηση σε σχόλια. Όσες συγγνώμες και να ζητήσω δεν φτάνουν, αλλά ελπίζω να γίνουν δεκτές. Πάμε τώρα στις απαντήσεις (ακολουθώ τη σειρά της δικής σου αρίθμησης για διευκόλυνση):

      1. Δεν τα μπλέκω τα γεγονότα, νομίζω, αλλά εν πάση περιπτώσει ας τα ξεμπλέξουμε: πράγματι, υπάρχουν από τη μία οι καταγγελίες για βασανιστήρια που αφορούν συλληφθέντες της μοτοπορείας της 30/9, και από την άλλη οι φωτογραφίες συλληφθέντων στις διαδηλώσεις της 26/9 και της 9/10 που δόθηκαν στη δημοσιότητα από την ΕΛΑΣ. Αυτό που θέλω να πω αναφέροντάς τα όλα μαζί (και άλλα επίσης) στην ίδια παράγραφο είναι ότι ο Δένδιας, ο οποίος δεν θεωρεί ότι υπάρχει κάτι αξιοπερίεργο στη δημοσίευση φωτογραφιών από συλληφθέντες σε διαδήλωση με σπασμένα χέρια και μπανταρισμένα κεφάλια (όπως στη φωτο 2 εδώ), ο οποίος δεν βλέπει κάποιο λόγο να διατάξει έρευνα γιατί ο συλληφθείς της φωτογραφίας έχει το χεράκι του στο γύψο (μη μου πεις ότι κατέβηκε έτσι στην πορεία), "λογικό" είναι να μην καίγεται να κρατήσει έστω τα προσχήματα διατάσσοντας μία ΕΔΕ στην άλλη περίπτωση όπου η καταγγελία αφορά βασανισμούς. Νομίζω ότι είναι αρκετά σαφές ήδη στο ποστ, αλλά εν πάση περιπτώσει το διευκρινίζω.
      Όσον αφορά την αξιολόγηση της καταγγελίας περί βασανιστηρίων: να δεχτώ έστω ότι ήταν αόριστη, ατεκμηρίωτη, προπαγανδιστική ή ό,τι άλλο χαρακτηρισμό θες να της αποδώσεις. Όπως και νά 'χει, αν εγώ ήμουν στη θέση του Δένδια, θα σκεφτόμουν τα εξής: α) ότι δεν είναι ανθρωπίνως δυνατόν να έχω την πλήρη και άμεση εποπτεία όλης της από κάτω μου ιεραρχίας και επομένως δεν θά 'πρεπε ποτέ να βάζω το χέρι μου στη φωτιά ότι δεν συνέβη τίποτα, β) ότι καταγγελίες για αστυνομική βία και αυθαιρεσία έχουν γίνει πολλές, αλλά καταγγελίες για βασανιστήρια (που όσο νά 'ναι ανεβάζουν κάπως το "ποντάρισμα") δεν είναι συνηθισμένο φαινόμενο, και γ) ότι -κατόπιν των (α) και (β)-, για να είμαι εντελώς καλυμμένος, ας διατάξω καλού-κακού μια ΕΔΕ, να μπορώ να πω ότι εξάντλησα τις θεσμικές μου δυνατότητες, από το να αξιολογήσω (με κατηγορηματικό μάλιστα τρόπο) μια έστω ατεκμηρίωτη καταγγελία. Αρχή της προφύλαξης νομίζω λέγεται...

      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
  9. (συνέχεια)

    Παρακάτω η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι "στην ΓΑΔΑ, σύμφωνα και με καταγγελίες των συνηγόρων τους, οι συλληφθέντες ξυλοκοπήθηκαν εκ νέου και μαζί με αισχρά σεξιστικά σχόλια υπέστησαν καταναγκασμούς που παραπέμπουν σε τόπο βασανιστηρίου”.
    Είναι η μόνη παράγραφος όπου χρησιμοποιείται ο όρος “βασανιστήριο”, και μάλιστα χρησιμοποιείται προσεκτικά: δε λέει “υπέστησαν βασανιστήρια” ούτε πολύ περισσότερο τα προσδιορίζει. Λέει “υπέστησαν καταναγκασμούς που παραπέμπουν σε τόπο βασανιστηρίου”. Τέτοιοι “καταναγκασμοί” περιγράφονται π.χ. εδώ: συνεχή δεσμά με χειροπέδες, μη χορήγηση νερού επί ώρες, κλπ. Καταναγκασμοί, όχι βασανιστήρια. Και αν είχε καταγγελθεί (τότε, 30/9 ή έστω 2/10 που κατατέθηκε η ερωτηση) πραγματική πράξη βασανιστηρίου, είμαι σίγουρος ο ΣΥΡΙΖΑ θα είχε ανέβει (δικαίως) στα κεραμίδια να φωνάζει και η λέξη “βασανιστήριο” θα φιγουράριζε 4-5 φορές μέσα στο κείμενο και όχι μία, και αυτή εμμέσως.
    Σε αυτή την ερώτηση, καθαρά προπαγανδιστική όπως προκύπτει από το περιεχόμενο αλλά και από την άμεση δημοσιοποίησή της, ο Δένδιας θα μπορούσε να σιωπήσει, λέγοντας ότι θα την απαντήσει θεσμικά στη Βουλή. Δεν σιώπησε όμως όπως γράφεις, αλλά απάντησε με δελτίο τύπου που σου διέφυγε, και στο οποίο θα επανέλθω. Θα μου πεις, δεν απαντάει καθόλου επί της ουσίας - σωστό. Αλλά ως εκείνο το χρονικό σημείο (2/10) δεν είχε ακόμα συγκεκριμένη καταγγελία βασανιστηρίων, αλλά μια κραυγαλέα παραποίηση της αλήθειας - και την απάντησε οπως της άξιζε.
    Ακολούθησε η δημοσίευση συγκεκριμένων καταγγελιών περί βασανιστηρίων (π.χ. κάψιμο με αναπτήρα στα δάχτυλα) στον Guardian και σε ελληνικές εφημερίδες, μια βδομάδα μετά. Οι καταγγελίες αυτές μπλέχτηκαν με τις καταγγελίες για αστυνομικές υπερβολές (φωτογραφίες με κεφαλοκλειδώματα κλπ.) στα επεισόδια της πορείας κατά της επίσκεψης Μέρκελ, πράγμα που μάλλον εξηγεί και το δικό σου μπέρδεμα. Αν και οι καταγγελίες αυτές διαψεύστηκαν από κάποιες φιλοκυβερνητικές πηγές, είναι προφανώς εξεταστέες - τώρα που συγκεκριμενοποιήθηκαν. Άλλωστε η απάντηση Δένδια στη Βουλή εκκρεμεί. Αυτά ως προς τα γεγονότα.

    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. (συνέχεια από το προηγούμενο)

      Ο Δένδιας όμως τι κάνει; Στις 2/10 βγάζει μια ανακοίνωση για τον κακό ΣΥΡΙΖΑ που δεν αγαπά τη νομιμότητα (χωρίς απάντηση επί της ουσίας -σαφώς και δεν μου ξέφυγε), μετά έρχεται το δημοσίευμα της Guardian, μετά βγαίνει το δελτίο τύπου της 10/10 όπου μαθαίνουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται φαντάσματα και -παρεμπιπτόντως- ότι τις καταγγελίες τις ερευνά η δικαιοσύνη (άρα τις βρήκε κατ' αρχήν τουλάχιστον άξιες διερεύνησης), μετά απειλεί την Guardian με μηνύσεις και αγωγές γιατί είναι παπαγαλάκια του ΣΥΡΙΖΑ (λίγη σοβαρότητα εδώ δεν θα έβλαφτε...), και τελικά στις 26/10 απαντάει επισήμως στη Βουλή, στην ερώτηση των βουλευτών του κακού ΣΥΡΙΖΑ, ότι διεξάγεται ΕΔΕ και ότι στα πλαίσιά της ερευνώνται και αυτές οι καταγγελίες περί βασανιστηρίων. Συγγνώμη, αλλά εγώ μπερδεύτηκα: αφού τελικά την κάνει την ΕΔΕ, γιατί δεν το έλεγε από την αρχή; Θα μου πεις, κι αν το έλεγε, εσύ δεν θα το ειρωνευόσουν; Φυσικά -για τον λόγο ότι όλοι ξέρουμε πού καταλήγουν συνήθως οι ΕΔΕ. Αλλά θα ήμουν υποχρεωμένος να παραδεχτώ ότι, από θεσμικής πλευράς, τις δυνατότητές του τις εξάντλησε. Θα μου πεις πάλι, και γιατί να τον νοιάζει τον Δένδια τι θα πεις εσύ; Ε, αυτό λέω κι εγώ.

      Διαγραφή
  10. (συνέχεια)

    2. Μερικές διευκρινίσεις στην ορολογία των ανακοινώσεων που ψέγεις στην αρχή: Πώς ακριβώς ο Δένδιας έχει "δικάσει και καταδικάσει" κάποιους (και άρα παραβιάσει το τεκμήριο αθωότητας) όταν εκφράζεται υπέρ της αποκάλυψης των ονομάτων των κουκουλοφόρων; Η αποκάλυψη των ονομάτων των κατηγορουμένων παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας; Από πότε;

    3. Από αυτά που προτείνεις, τον ευδιάκριτο αριθμό στους αστυνομικούς θα τον θεωρούσα κι εγώ σωστή λύση, γιατί θα επέτρεπε την άμεση ταυτοποίηση και είναι απόλυτα λογικό ο καθένας να έχει την ευθύνη των πράξεών του. Την αυτόματη διαθεσιμότητα σε περίπτωση καταγγελίας θα τη θεωρούσα λάθος, για τους λόγους που εξήγησαν κι άλλοι. Και για να τελειώσω με τα σημεία που συμφωνώ μαζί σου, πράγματι το κρατικό μονοπώλιο νόμιμης βίας πρέπει να ελέγχεται, πράγματι έχουν υπάρξει κρούσματα αστυνομικής αυθαιρεσίας και πράγματι στους καιρούς που ζούμε δεν πρέπει να θεωρούμε τη δημοκρατία δεδομένη. Αλλά ως προς τον τρόπο διαφύλαξης της δημοκρατίας θα διαφωνήσουμε:

    4. Θα ξεκινήσω από την κρίση που διατυπώνεις για τον Δένδια στην προτελευταία σου παράγραφο, και φαίνεται να είναι
    και η γενική προδιάθεση στην οποία βασίζεται το κείμενό σου: "Φυσικά δεν τρέφω καμία αυταπάτη ότι ο Δένδιας πρόκειται να πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες. Ο Δένδιας, όπως και ο Σαμαράς άλλωστε, είναι κατάλοιπα της πιο παλαιολιθικής, μετεμφυλιακής δεξιάς της δεκαετίας του '50 που μπορεί να φανταστεί κανείς, και δεν χάνουν ευκαρία να το αποδείξουν". Δεν ξέρω από πού αντλείς αυτή την κρίση - κατ' αρχήν άλλα έχω ακούσει για το πολιτικό παρελθόν του Δένδια ("φιλελεύθερη" και όχι "λαϊκή" δεξιά), αλλά κυρίως άλλα λέει ως τώρα η πολιτική του πράξη:
    Να θυμίσω κατ' αρχήν ότι για το ανάποδο γκλομπ που λες, ο Δένδιας άσκησε πειθαρχικό έλεγχο - άρα έχει πάρει τέτοιες πρωτοβουλίες.

    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. 2. Δεν σχολίασα την αποκάλυψη των ονομάτων per se αλλά την ορολογία που χρησιμοποιεί. Ας μιλήσουμε αυστηρά νομικά: Η...κουκουλοφορία (τα καλυμμένα χαρακτηριστικά του προσώπου δηλαδή) αποτελεί στοιχείο της αντικειμενικής υπόστασης των εγκλημάτων για τα οποία κατηγορούνται οι συλληφθέντες, ναι ή όχι; Και μάλιστα το στοιχείο εκείνο που διακρίνει την απλή μορφή του εγκλήματος από τη διακεκριμένη, κακουργηματική μορφή του. Και μάλιστα με βάση νομοθεσία που την εισηγήθηκε ο ίδιος ο Δένδιας. Συνεπώς, η κρίση για το αν οι κατηγορούμενοι αυτοί ήταν κουκουλοφόροι ή όχι ανήκει πλέον στον φυσικό τους δικαστή και μόνο σε αυτόν, και η ανεπιφύλακτη χρήση του χαρακτηρισμού "κουκουλοφόροι" από την πλευρά του υπουργού συνιστά παραβίαση του τεκμηρίου αθωότητας, ανάλογη με το να αποκαλέσει "δολοφόνους" τους κατηγορούμενους για ανθρωποκτονία. Πού διαφωνείς;

      3. Όπως είπα και παραπάνω, είμαι όλος αυτιά αν υπάρχουν προτάσεις εναλλακτικές της αυτόματης διαθεσιμότητας. Χαίρομαι που τουλάχιστον συμφωνούμε στο ζήτημα των αριθμών και της δυνατότητας αναγνώρισης. Παρεμπιπτόντως στο σημείο αυτό να αναφέρω, έτσι για να έχουμε κάπως πιο πλήρη εικόνα, ότι έχει θεσμοθετηθεί η σύσταση Γραφείου Αντιμετώπισης Περιστατικών Αυθαιρεσίας στην ΕΛΑΣ, για το οποίο όμως μαθαίνουμε (και μάλιστα από συμπολιτευόμενη βουλευτή της υπεύθυνης αριστεράς) ότι, ω! της εκπλήξεως, δεν λειτουργεί...

      Διαγραφή
  11. (συνέχεια και τέλος)

    Κυρίως όμως, σου διαφεύγει (μάλλον γιατί δεν εξυπηρετεί το συλλογισμό σου) η αντιπαράθεση του Δένδια με τη Χρυσή Αυγή. Ο Δένδιας ήταν που είπε στον Κασιδιάρη ότι “δεν θα περάσουν τα τάγματα εφόδου”. Ο Δένδιας ήταν που αφαίρεσε την αστυνομική προστασία από τους χρυσαυγίτες βουλευτές. Επί Δένδια έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 4 βουλευτές της ΧΑ: Γερμενή - Ηλιόπουλο για τα γεγονότα της Ραφήνας, Μπαρμπαρούση για τα αντίστοιχα γεγονότα στο Μεσολόγγι, Παππά για το περιστατικό στο θέατρο Χυτήριο προχθές. Μαζί με τον Κασιδιάρη που έχει παλιότερη δίωξη, εκκρεμεί ήδη η άρση της βουλευτικής ασυλίας 5 βουλευτών της ΧΑ. Στο Βόλο, όπου στις 30/9 έγινε ανάλογη συμπλοκή χρυσαυγιτών - "αντιφασιστών", έγιναν προσαγωγές εκατέρωθεν. Και προχθές, ο Δένδιας ήταν που έστειλε εφτά (αριθμός:7) διμοιρίες των ΜΑΤ για να μην περάσει η τρομοκρατία των χρυσαυγιτών και να γίνει κανονικά η παράσταση στο θέατρο “Χυτήριο” (που είχε ματαιωθεί μια μέρα πριν, στην πρεμιέρα).
    Και επιπλέον, ο Δένδιας πελεκάει τη ρίζα της λαϊκής απήχησης της Χρυσής Αυγής, κυνηγώντας (νόμιμα) τη λαθρομετανάστευση με τα πρόσθετα μέτρα στον Εβρο που σχεδόν μηδένισαν τις εισόδους νέων λαθρομεταναστών, και με τις επιχειρήσεις "σκούπα" στο κέντρο που αυξάνουν το αίσθημα ασφαλείας (κάνε μια σύγκριση στο τμήμα της Σοφοκλέους από Αθηνάς μέχρι Πειραιώς, σήμερα και πριν ένα χρόνο - το λέω επειδή σου είναι οικείο). Γι' αυτό και οι Χρυσαυγίτες έχουν λυσσάξει να του βγάζουν ξιλοκαταγγελίες του τύπου "σκάνδαλα στην Κέρκυρα", "ο Δένδιας είναι μασόνος" κλπ.
    Όλα αυτά έρχονται σε αντίθεση με το γνωστό ποιηματάκι που επαναλαμβάνει η ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ ότι "η αστυνομία δείχνει ανοχή ή σε ορισμένες περιπτώσεις και συνεργασία με τα «τάγματα εφόδου» της Χρυσής Αυγής και αντιθέτως αξιοσημείωτη σπουδή στην προσαγωγή και σύλληψη αντιφασιστών συνοδευόμενη από την κακοποίησή τους".
    Ο Δένδιας το προσπαθεί, και μάλιστα σκληρά. Για να γυρίσουμε στο δελτίο τύπου του της 2/10, δες το εξής απόσπασμα:
    "... ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διστάζει να τάσσεται ανερυθρίαστα με όσους συμπλέκονται στους δρόμους, από το ένα άκρο του πολιτικού συστήματος εναντίον του άλλου.
    Να υπενθυμίσουμε στους ανιστόρητους ότι αυτό ακριβώς συνιστά τον κίνδυνο για επανάληψη των φαινομένων τύπου Βαϊμάρης, από τους εξτρεμιστές του πολιτικού συστήματος.
    Αλλά τον συγκεκριμένο κίνδυνο για το δημοκρατικό μας πολίτευμα, το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη είναι αποφασισμένο να τον αποτρέψει, με την στήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών.
    Ο ελληνικός λαός, με την ωριμότητα που επιδεικνύει, απαιτεί την επιβολή της νομιμότητας προς πάσα κατεύθυνση. Και αυτό θα πράξουμε, αδιαφορώντας για τους αμετανόητους νοσταλγούς ολοκληρωτικών καθεστώτων που αιματοκύλισαν την ανθρωπότητα ή για τους πολιτικούς μέντορες των πάσης φύσεως «μπαχαλάκηδων»"
    .
    Προσυπογράφω κάθε λέξη. Η πολιτική Δένδια είναι η τελευταία μας ελπίδα πριν από ένα νέο εμφύλιο. Δε λέω ότι όλα είναι άψογα - και αναμφίβολα στις (συγκεκριμένες) καταγγελίες οφείλει να λογοδοτεί, ακριβώς επειδή όπως λες, ασκεί το κρατικό μονοπώλιο της νόμιμης βίας. Αλλά ενώ εσύ το δέχεσαι αυτό το μονοπώλιο, υπάρχει και κόσμος που δεν το δέχεται (και στα δύο άκρα). Εμένα τουλάχιστον η εικόνα που μου δίνεται τελευταία είναι (όπως στο περιστατικό της 30/9) κάτι σαν το "αφήστε μας να πλακωθούμε" των γηπεδικών χουλιγκάνων, που τους ενώνει απέναντι στους "μπάτσους" ("και τώρα ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει...").
    Όσοι λοιπόν ασκούν κριτική στο Δένδια, ας αναρωτηθούν αν αποσκοπούν στον έλεγχο του κρατικού μονοπωλίου βίας ή στην αμφισβήτησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σπύρο, αν βρω χρόνο το απόγευμα, δηλαδή περίπου κανα δίωρο που λογαριάζω ότι θα μου χρειαστεί για να σου απαντήσω επισταμένως, θα το κάνω. Αλλιώς, λυπάμαι, αλλά θα σου ζητήσω να κάνεις υπομονή, γιατί αυτά τα κατεβατά που γράφεις δεν είναι για να ξεπετιούνται στο πόδι.

      Διαγραφή
    2. 4. Για το ανάποδο γκλομπ πράγματι μου διέφυγε. Ας το αφαιρέσω λοιπόν από το "κατηγορητήριο". Για όλα τα υπόλοιπα, έχω κάμποσες αντιρρήσεις:
      α) " Επί Δένδια έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις σε 4 βουλευτές της ΧΑ": Κατ' αρχάς, προ Δένδια δεν υπήρχαν βουλευτές της ΧΑ, επομένως δεν υπάρχει και έδαφος σύγκρισης. Κατά δεύτερον, γιατί να αποδώσουμε εύσημα στον Δένδια για τις ποινικές διώξεις (αρμοδιότητας Εισαγγελέα) και την άρση της ασυλίας (αρμοδιότητας Βουλής), ειλικρινά δεν το καταλαβαίνω.
      β) Για το "Χυτήριο": και στην πρεμιέρα ήταν εκεί τα ΜΑΤ (δεν ξέρω πόσες διμοιρίες), και σύμφωνα με μαρτυρίες ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα ή πέριξ του θεάτρου κράτησαν μια μάλλον χαλαρή στάση, με αποκορύφωμα την παρέμβαση του βουλευτή Παππά και την απο-προσαγωγή διαδηλωτή που πραγματοποίησε, με τα ΜΑΤ να κάθονται και να τον κοιτάνε. (Δεν τολμώ καν να σκεφτώ τι θα διαβαζαμε/ακούγαμε αν στη θέση του Παππά ήταν ο Παπαδημούλης, αλλά τέλος πάντων).
      γ) Για την αφαίρεση της αστυνομικής προστασίας, να σημειώσω μόνο ότι επικοινωνιακά είναι δίκοπο μαχαίρι: δίνει πάτημα στους χρυσαυγίτες βουλευτές να παρουσιάζονται ως αδικημένοι, επειδή τους στερούν ένα προνόμιο που προβλέπεται και παρέχεται σε όλους τους άλλους βουλευτές.
      δ) Για τις επιχειρήσεις-σκούπα στο κέντρο της Αθήνας: τα συγκεντρωτικά αποτελέσματα του Ξένιου μας τα ανακοινώνει η ΕΛΑΣ εδώ: αναρωτιέμαι αν το "καθάρισμα" του κέντρου οφείλεται στο 7% των προσαχθέντων αλλοδαπών που βρέθηκαν χωρίς άδεια διαμονής και στις συνολικά 31 συλλήψεις (αλλοδαπών και ημεδαπών, δες λίγο και τις κατηγορίες, μέχρι και για "παρακώλυση κυκλοφορίας οχημάτων σε φωτεινούς σηματοδότες" έχουν κάνει συλλήψεις, μάλλον κανένας φουκαράς που αργούσε να σκουπίσει το παρμπρίζ), ή στην τρομοκράτηση των υπόλοιπων 43.500 αλλοδαπών που τραβολογήθηκαν αδίκως στα τμήματα, με την γνωστή αβρότητα των ΔΕΛΤΑδων, ΔΙΑδων και λοιπών δυνάμεων, σε συνδυασμό με τις μοτοπορείες των χρυσαύγουλων και τα λοιπά κρούσματα ρατσιστικής βίας. Αναρωτιέμαι αν αυτό πρέπει να μας απασχολεί, ή αν ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Αναρωτιέμαι αν το κέντρο πράγματι "καθάρισε", ή αν απλώς οι όποιες πιάτσες μεταφέρθηκαν παραπέρα (στα σκαλιά της Αθηναϊκής Τριλογίας είναι πλέον συχνό το θέαμα ναρκομανών που τρυπιούνται οποιαδήποτε ώρα της ημέρας).
      ε) Όσο για τα τάγματα εφόδου που δεν θα περάσουν (ΟΚ, παραδέχομαι ότι εδώ κλέβω λίγο, γιατί απαντάω μετά από τόσες μέρες): Χτες τα αυγά πήγαν πάλι στο Χυτήριο (δεν τους φτάνει που κατέβηκε η παράσταση, τώρα θέλουν να κατεβάσουν και το θέατρο -σόρυ για το λινκ, αλλά δεν βρήκα άλλο πρόχειρο), προχτές έκαναν πάρτι στα πέριξ της Αγίου Μελετίου. Περιέργως, κανένα δελτίο τύπου με συλλήψεις δεν βλέπω στο σάιτ της ΕΛΑΣ...


      ΥΓ επί του πιεστηρίου: παρατηρώ ότι η είδηση στο in.gr έχει πειραχτεί. Στην αρχική δημοσίευση διευκρινιζόταν ότι η επίθεση στο κουρείο έγινε στη 1.30 το μεσημέρι, ενώ τα επεισόδια πολλές ώρες αργότερα. Τώρα η ώρα έχει παραλειφθεί -άραγε για να φαίνεται το πογκρόμ σαν "αυθόρμητη αντίδραση";

      Διαγραφή
    3. Για να τελειώνω: ο Δένδιας μου είναι αντιπαθής, αλλά δεν είναι το πρόβλημά μου ο Δένδιας. Το πρόβλημά μου είναι η αστυνομική αυθαιρεσία, η βίαιη καταστολή, ο εξευτελισμός του Κοινοβουλίου, το "με εντολή Σαμαρά" που θεραπεύει πάσα νόσο και πάσα μαλακία, ο Κούλης ο Μητσοτάκης που κραυγάζει στο twitter "να οι αναρχομπάχαλοι κουκουλοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ" (και ποστάρει φωτογραφίες από τις Σκουριές, λες και οι διαδηλωτές έχουν γραμμένο το τι ψηφίζουν στο κούτελο), ο Στουρνάρας που θεωρεί τη Βουλή περιττό εμπόδιο για τις αποκρατικοποιήσεις, ο Φαήλος που ορέγεται Μακρόνησο και κατάσταση πολιορκίας, και γενικώς κάθε σύμπτωμα έκπτωσης της δημοκρατίας μπροστά στο οποίο κλείνουμε τα μάτια γιατί έχουμε λίγο-πολύ πειστεί ότι, προκειμένου να πάρουμε τη Δόση, ε, βρε αδερφέ, δεν χάθηκε ο κόσμος να ξεφύγουμε και λιγουλάκι προς το ολίγον αυταρχικότερο, ολίγον ευελικτότερο, ολίγον εξωθεσμικότερο, ολίγον -σε τελική ανάλυση- αντιδημοκρατικότερο. Αυτόν θεωρώ, εγώ προσωπικά, πραγματικό κίνδυνο για τη Δημοκρατία, πολύ περισσότερο από τη Χρυσή Αυγή. Για να μη σου πω ότι πρόκειται για συγκοινωνούντα δοχεία: αν είναι αποδεκτές οι μικρές εκπτώσεις από τα κόμματα του "συνταγματικού τόξου", γιατί να μην είναι και οι μεγαλύτερες; Και υπενθυμίζω ότι το σύνθημα "ένας Παπαδόπουλος μας χρειάζεται" παραμένει ζωντανό και ακούγεται και σήμερα, μετά από σχεδόν 40 χρόνια μεταπολίτευσης. Λοιπόν, όπως έγραψα και στο ποστ, προτιμώ να ακούσω να βαράει κανένα καμπανάκι παραπάνω, παρά να περιμένω να δω τα τανκς και τα κομάντα του Φαήλου να τσακίζουν τις πόρτες. Πες με υπερβολικό, αλλά (σε προϊδεάζω :) και τα επόμενα ποστ στο ίδιο πνεύμα θα είναι -με άλλους πρωταγωνιστές.

      Διαγραφή
  12. Α..υφίστανται πειθαρχικό έλεγχο, όχι ποινικό, οπότε το τεκμήριο αθωότητας ισχύει για το μείζον, όχι για το έλασσον. Οπότε το κόψιμο μισθού, η σχεδόν απόταξη από το σώμα με βάση μια θολή φωτογραφία (ωραία τα αποδεικτικά σας μέσα, κύριε χασοδίκα μου, να το πείτε σε πελάτη σας αν καταδικαστεί με βάση μιας θολή φωτογραφία) δεν λειτουργούν ως οιωνεί ποινή. Μ' αρέσει ο τρόπος που σκέφτεστε εκεί στον σύριζα.
    Ο 1ος ανώνυμος.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το τεκμήριο αθωότητας ισχύει μόνο για τον ποινικό έλεγχο, έτσι είναι, τι να κάνουμε τώρα; Αν δεν πιστεύετε εμένα που είμαι "του σύριζα", ρωτήστε και κανέναν συνάδελφο νεοδημοκράτη να σας το επιβεβαιώσει.
      Η "σχεδόν απόταξη" από το σώμα είναι δικό σας εφεύρημα, εγώ δεν έγραψα τέτοιο πράγμα.
      Εσάς δεν σας αρέσει η αναστολή καταβολής του μισθού ως οιονεί ποινή, εμένα πάλι δεν μ' αρέσει η κοροϊδία "διατάζουμε ΕΔΕ-τη σέρνουμε κανα χρόνο-στο τέλος επιβάλλουμε έγγραφη επίπληξη". Η δεύτερη μέθοδος εφαρμόζεται χρόνια τώρα και αποδεδειγμένα δεν λύνει το πρόβλημα. Αν έχετε κάποια ενδιάμεση ή εναλλακτική πρόταση είμαι όλος αυτιά, αν πάλι σας αρκεί να συνεχιστεί η μέχρι τώρα κοροϊδία, λυπάμαι αλλά διαφωνώ.

      Διαγραφή
  13. Χούντα σίγουρα δεν έχουμε. Ωστόσο, από τη μια η κυβέρνηση φαίνεται να χάνει τον έλεγχο των αστυνομικών δυνάμεων (ή ακόμα χειρότερα τους επιτρέπει να ενεργούν ελεύθερα κι ατιμώρητα) και από την άλλη έχουμε το φασισμό να ελέγχει ουσιαστικά την πολιτική ζωή της χώρας (με σαφή προτίμησε του Δένδια ειδικά προς αυτό το άκρο, όπως εύστοχα γράφτηκε κι άλλοτε).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. ΧΑΣΟΔΙΚΟΧΑΣΟΜΕΡΗΔΕΣ.
    ΚΙΑΠΕ ΟΥΖΑΚΙΑ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. διαβάζοντας με προσοχή την εισήγηση του χασοδίκη και κυρίως την απάντηση του σπύρου, μου ήρθε στο νου το παρακάτω άρθρο http://www.rednotebook.gr/details.php?id=7119

    το παραθέτω ως ένα αρχικό μου σχόλιο και ίσως αργότερα επανέλθω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το άρθρο που παραπέμπεις έχει μερικούς αξιόλογους συλλογισμούς - αλλά έχω τις εξής διαφωνίες:

      1. Μιλάει για σταδιακή διεύρυνση της έννοιας του "αριστερού άκρου" και συστολή της έννοιας του "δεξιού άκρου" στο δημόσιο λόγο. Ενδιαφέρουσα παρατήρηση, και μάλλον ορθή - αλλά δε βοηθάει τη συζήτηση, γιατί δεν ορίζει πού (κατά τη γνώμη του αρθρογράφου έστω) βρίσκονται τα "πραγματικά" σύνορα του κάθε άκρου του πολιτικού φάσματος, ή τέλος πάντων ποιο είναι το κριτήριο που τα καθορίζει. Και ελλείεψει αξιόπιστου κριτηρίιου για το τι είναι πολιτικά ακραίο, πέφτουμε στον υποκειμενισμό.

      Ο Δένδιας θέτει ως κριτήριο τη στάση μια πολιτικής δύναμης απέναντι στην πολιτική βία (δηλαδή τη βία που ασκείται με πολιτική δικαιολόγηση). Θα μπορούσαν να υπάρξουν και άλλα κριτήρια, αλλά δε μπορεί κανείς να αρνηθεί ότι η στάση έναντι της βίας είναι ένα κριτήριο αντικειμενικό, εφαρμόσιμο - και θα προσέθετα, κατάλληλο για τον υπουργό που οφείλει να διαφυλάσσει τη Δημόσια Τάξη.

      Το κριτήριο αυτό μας επαναφέρει στο θέμα "κρατικό μονοπώλιο της βίας" που έθεσε εξ αρχής ο Χασοδίκης. Όπως προείπα, ενώ ο Χασοδίκης το δέχεται το μονοπώλιο, υπάρχουν δυνάμεις και στις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος, που δεν το δέχονται. Ακόμα και το άρθρο που παραπέμπεις, εμμέσως το αμφισβητεί το κρατικό μονοπώλιο βίας. Ας προσέξουμε τη διατύπωση: "να ταυτίζουν π.χ. μια δυναμική ομάδα υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων [...] και μία ρατσιστική-ναζιστική ομάδα που δέρνει και μαχαιρώνει ένα τμήμα του πληθυσμού".
      Στην κομψή λεξούλα "δυναμική" κρύβεται η πιθανότητα άσκησης βίας από την ομάδα αυτή. Και μάλιστα όπως είδαμε η βία αυτή μπορεί να μην είναι αμυντική (πχ υπερασπίζομαι μετανάστη που τον δέρνουν) αλλά και επιθετική (μοτοπορεία 40 μηχανών που κάνουν επιδρομή σε χρυσαυγίτες στον Αγ. Παντελεήμονα). Σε αντίθεση με τον Χασοδίκη, το άρθρο δε φαίνεται να καταδικάζει αυτού του είδους τη βία, αλλά αντιθέτως συγκρίνει τη δικαιολογητική της βάση με τους ξυλοδαρμούς και τα μαχαιρώματα των χρυσαυγιτών - και τη βρίσκει ανώτερη, ευγενέστερη.

      Λοιπόν είναι καλό να ξεκαθαρίσουμε ότι (ασχέτως δικαιολογητικής βάσης, που πάντα υπάρχει στο μυαλό όποιου την ασκεί) η βία ως τρόπος πολιτικής δράσης είναι απαράδεκτη - για όλους. Ότι πολιτική γίνεται με επιχειρήματα, με διάλογο, με ειρηνικές διαμαρτυρίες, με απεργίες, αλλά όχι με στοχευμένη άσκηση βίας. Ότι αυτό είναι το σύνορο του "ακραίου", αν όχι από άποψη πολιτικής φιλοσοφίας, τουλάχιστον από άποψη δημοκρατικής έννομης τάξης. Και ότι οποιαδήποτε πολιτική δράση κινείται πέραν αυτού του συνόρου, είναι ακραία και θα καταστέλλεται νόμιμα, με όση βιαιότητα απαιτείται. Αυτό εμμέσως αμφισβητείται (και) σε αυτό το άρθρο.

      (συνεχίζεται)

      Διαγραφή
    2. (συνέχεια)

      2. Εκεί που έχει δίκιο το άρθρο, είναι ότι η αστυνομία έχει "παραδοσιακά" αντιπαλότητα προς το ένα άκρο (το αριστερό), ενώ τείνει να "χαϊδεύει" το άλλο (το δεξιό). Είναι γνωστό πόσο εύκολα προσάγονται άτομα όπως αυτά που περιγράφει το άρθρο (μαλλί, πάνινο παπούτσι, σκουλαρίκι, σακίδιο), σε αντίθεση με άτομα του ακροδεξιού χώρου. Είναι επίσης γνωστό ότι στις προσαγωγές πέφτουν και σφαλιάρες και κλωτσιές. Είναι τέλος γνωστό ότι η Χρυσή Αυγή έβγαλε υψηλό ποσοστό στα εκλογικά τμήματα όπου ψήφισε το προσωπικό της ΓΑΔΑ. Ως εδώ σωστά.
      Το δικό μου ερώτημα όμως είναι: Αυτή η κατάσταση, η παγιωμένη από πολλά χρόνια, είναι ευθύνη του Δένδια; Ή μήπως είναι μέρος του προβλήματος που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Δένδιας; Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει πως δε βλέπει την κόντρα του Δένδια με τη Χρυσή Αυγή, παρά τα προβλήματα που του δημιουργεί η ποιότητα του κατασταλτικού μηχανισμού του;
      Τα είπα αναλυτικά παραπάνω, αλλά θα δώσω ένα ακόμα παράδειγμα: Φίλος που είχε πάει στο θέατρο "Χυτήριο" το δεύτερο βράδυ (τότε που ο Δένδιας έστειλε 7 διμοιρίες για να γίνει η παράσταση μου δήλωσε εντυπωσιασμένος ότι γίνονταν "προληπτικοί" έλεγχοι από την αστυνομία όχι σε μαλλιάδες, αλλά σε τύπους με γενική εικόνα χρυσαυγίτη (ξυρισμένους/ογκώδεις). Γιατί αγνοούνται αυτά από το άρθρο;
      Η δική μου ερμηνεία: γιατί αυτά τα γεγονότα δεν ευνοούν το προαποφασισμένο συμπέρασμα του άρθρου: "ένα ήταν πάντα το άκρο για την εξουσία, και ο μπακλαβάς γωνία".

      Και ειλικρινά αναρωτιέμαι αν έχει νόημα αυτή η συζήτηση, γιατί βλέπω ότι πολύς κόσμος, σπρωγμένος στα άκρα εκατέρωθεν (σε όποια πλευρά οδηγείται ο καθένας από τις προσωπικές του παραστάσεις) και ζορισμένος από την κρίση, δεν ψάχνει κοινό τόπο για το μέλλον, ψάχνει λόγο να αλληλοσκοτωθεί. Είναι το γηπεδικό "αφήστε μας να πλακωθούμε" που έλεγα πιο πάνω. Και όποιος αμφιβάλλει, ας ρίξει μια ματιά στο μοναδικό σχόλιο του άρθρου που σχολιάζουμε.

      Διαγραφή
  16. Και για να έχουμε πλήρη εικόνα, σήμερα η Βουλή ήρε και την ασυλία των Κασιδιάρη, Γερμενή και Ηλιόπουλου, και θα πάνε να δικαστούν, όπως και ο Μπαρμπαρούσης.
    Που σημαίνει ότι μάλλον δεν είναι μόνο ένα το άκρο για την εξουσία, όπως θέλουν να μας πείσουν οι ΣΥΡΙΖΑίοι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για να έχουμε πλήρη εικόνα, βέβαια, να πούμε ότι άλλη εξουσία αίρει την ασυλία και άλλη (κατηγορείται ότι) βλέπει μόνο το ένα άκρο...
      Επίσης, να σημειώσουμε ότι ναι μεν η άρση της ασυλίας ζητήθηκε από την εισαγγελία, αλλά και οι ίδιοι οι χρυσαύγουλοι βουλευτές, όταν ήρθε το θέμα στη Βουλή, ζήτησαν να αρθεί η ασυλία τους. Θα ήταν λοιπόν και λίγο τραβηγμένο να μην αρθεί.

      Διαγραφή
  17. @Σπύρο μερικές απορίες σχετικά με τα σχόλια σου

    1) Για να κρίνουμε την στάση του Δένδια, πρέπει να κοιτάμε τι λέει ή τι κάνει? Αν κοιτάξεις τις πράξεις του, απλά "χαιδεύει" την ΧΑ και/ή τα ΜΑΤ? Η αντίδραση του απέναντι στην φωτό με το ΜΑΤ που κρατούσε μια κοπέλα σαν ασπίδα σου φαίνεται φυσιολογική? Για τους συλληφθέντες στην περιοχή Ζωγράφου πριν κατέβουν στην διαδήλωση άκουσες κάτι?

    2) Στους συλληφθέντες της αντιφασιστικής γιατί δεν άφησε να δουν ιατροδικαστή αμέσως? Γιατί αργότερα είπε ότι το ιατροδικαστικό πόρισμα τον δικαιώνει ενώ δικηγόρος δυο από τους συλληφθέντες λέει ότι όχι απλά δεν τον δικαιώνει αλλά αναγκάστηκε να διατάξει έρευνα ο ανακριτής ?

    3) Στο ίδιο συμβάν αφού τα πόδια και τα χέρια έσπασαν κατά την συμπλοκή και αφού ο Δένδιας κρατάει ίσες αποστάσεις γιατί δεν έγιναν συλλήψεις και από το άλλο άκρο? Μεταξύ τους συνεπλάκησαν αυτοί? Γιατί έγινε το ίδιο σε φασαρία στην Πάτρα? Πάλι μόνοι τους? Και γιατί η πρώτη είδηση μεταδόθηκε από τα κανάλια σαν συμπλοκή μεταξύ "αντιεξουσιαστών" και "κατοίκων"?

    4) Εχθές ο Δένδιας έκανε και τρίτη παρόμοια δήλωση για την πορεία της Κυριακής στις Σκουριές. Θα ήθελα να ακούσω την θεωρία σου εδώ, ειδικά για το τι τους ανάγκασε να πετάξουν χημικά μέσα σε αυτοκίνητο :)

    Τέλος έχω την απορία γιατί όλοι αυτοί (και βάζω μέσα και τα όργανα του σύριζα Guardian, BBC, ΝΥΤ) έχουν κάνει, ειδικά τώρα, αυτήν την ανίερη συμμαχία εναντίον του Δένδια (λολ λολ)?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1) Για να κρίνουμε το Δένδια πρέπει να βλέπουμε και τι λέει και τι κάνει, αλλά πάντως εγώ έφερα μόνο ένα παράδειγμα από το τι λέει ("δε θα περάσουν τα τάγματα εφόδου" προς Κασιδιάρη) και κάμποσα παραδείγματα από αυτά που κάνει: αφαίρεση αστυνομικών συνοδών από χρυσαυγίτες βουλευτές, σχηματισμός δικογραφιών για 5 από αυτούς (που στο μεταξύ ήρθη και η ασυλία τους και πάνε για δίκη), προσαγωγές εκατέρωθεν από συμπλοκές, 7 διμοιρίες ΜΑΤ τη δεύτερη μέρα στο "Χυτήριο" και προληπτικοί έλεγχοι χρυσαυγιτών για να γίνει η παράσταση χωρίς προβλήματα. Φτάνουν αυτά για να διαπεράσουν τις παρωπίδες σου;
    Ως προς την "ανθρώπινη ασπίδα", αντιγράφω πάλι από την Αυγή: ο υπουργός προανήγγειλε εμμέσως έρευνα για τη φωτογραφία με τον άνδρα των ΜΑΤ να κρατά με κεφαλοκλείδωμα κοπέλα και να τη χρησιμοποιεί σαν ανθρώπινη ασπίδα, περιοριζόμενος να πει πως σε "παρόμοια περιστατικά, με χρήση του κλομπ όχι με τον ορθό τρόπο, έκανε αυτό που έπρεπε να κάνει". Τι κατάλαβε η Αυγή που δεν το καταλαβαίνεις εσύ;
    Όσο για συλλήψεις στου Ζωγράφου, όχι δεν άκουσα. Για προσαγωγές από προσυγκεντρώσεις άκουσα. 'Εχει μια διαφορά.

    2) Το να δουν οι συλληφθέντες της μοτοπορείας ιατροδικαστή δεν ήταν αρμοδιότητα του Δένδια, αλλά της δικαιοσύνης. Το γιατί δεν τον είδαν αμέσως, θα το βρεις εδώ και συγκεκριμένα στην έβδομη παράγραφο όπου περιγράφεται η διαδικασία στο δικαστήριο. Το άρθρο μιλάει για δικαστικό φασισμό κλπ., αλλά ευτυχώς δίνει αρκετές λεπτομέρειες για να καταλάβουμε ότι το δικαστήριο απλώς εφάρμοσε τη δικονομία. Η ιατροδικαστική πραγματογνωμοσύνη μπορούσε να διαταχθεί είτε στο πλαίσιο των υπερασπιστικών ισχυρισμών τους όταν θα άρχιζε η δίκη (που όμως θα άρχιζε 3 μέρες μετά επειδή άσκησαν το σχετικό δικαίωμα που τους δίνει ο νόμος), είτε μετά από μήνυσή τους κατά των αστυνομικών (που όμως δεν έκαναν, γιατί άραγε;). Ας μπει οποιοσδήποτε νομικός στο λινκ και ας κρίνει.
    Τώρα το επιχείρημά σου ότι κατά το δικηγόρο τους η ιατροδικαστική έκθεση διαψεύδει το Δένδια, πώς να το σχολιάσω; Υπήρχε περίπτωση να πει κάτι άλλο ο δικηγόρος τους;

    (συνεχίζεται)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Ώστε εγώ είμαι αυτός που έχει παρωπίδες (λολ λολ)? Ας το δεχτούμε αν και δεν υπάρχει λόγος να ανεβάζεις τους τόνους φίλε μου.

    Οι ερωτήσεις που έκανα προσπαθούν να αναδείξουν μια κατάσταση που φαίνεται να διαμορφώνεται και που την αντιλαμβάνονται και άλλοι (εξ' ου φαντάζομαι και το αρχικό post του χασοδίκη). Οπότε δεν έχει νόημα να απαντάς μια προς μια. Αφού δεν έγινε κατανοητό αυτό θα προσπαθήσω να το γράψω πιο ξεκάθαρα.

    - Όπως το έθεσα στην ερώτηση για την ασπίδα δεν ρώτησα τι έκανε ο Δένδιας άλλα αν σου φαίνεται φυσιολογική η αντίδραση του. Με λιγα λόγια δεν μου φαίνονται αρκετές οι κινήσεις του, για άτομο που θέλει να επιβάλλει την τάξη σε δύο άκρα. (δεν είναι αρκετές για να ξεπεράσουν τις "παρωπίδες" μου λολ λολ). Στο ένα άκρο φαίνεται να επιβάλλεται μια χαρά. Στο άλλο άκρο όχι. Άρα ή το κάνει επίτηδες ή χάνει τον έλεγχο.

    - Βλέπω μια στάση των ΜΑΤ που γίνεται όλο και πιο σκληρή απέναντι σε διαδηλωτές κάθε είδους και όχι μόνο των "άκρων". Αρχίζοντας από τα άκρα απο-νομιμοποιεί σιγά-σιγά τις διαδηλώσεις (Για τις Σκουριές μου αρέσει που λες τι απάντησε ο Δένδιας λες και αυτός είναι η πηγή της αλήθειας :) Ίσως τελικά όλα να είναι θέμα πληροφόρησης. Υπάρχουν πάντως και άλλες πηγές με βίντεο από διαδηλωτές που ισχυρίζονται ότι τα πράγματα έγιναν πολύ διαφορετικά).

    - Τα ΜΜΕ φαίνεται να σιγοντάρουν την στάση Δένδια-ΜΑΤ. Για αυτό και ανέφερα το τι είπαν. Εσύ δεν είσαι υποχρεωμένος να εξηγήσεις την στάση τους αλλά αν την πάρεις υπ'όψιν δεν σου προσθέτει κανένα στοιχείο στην εικόνα?

    Τα τρία παραπάνω στοιχεία λοιπόν μπορούν να δώσουν μια διαφορετική οπτική στο τελευταίο σου συμπέρασμα. Η αριστερά σίγουρα δεν βλέπει πέρα από την μύτη της (λολ λολ) αλλά οι εκτροπές που αναφέρεις, αν υποθέσουμε ότι φτάναμε εκεί, ποιος πιστεύεις ότι θα ήταν από πίσω και ποιον θα ωφελούσαν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Καλό το σχόλιο Defective Genes.
    Κατά πως το αντιλαμβάνομαι, πίσω από την προσωποποίηση του προβλήματος (από το Χασοδίκη) στο πρόσωπο του Δένδια υπάρχει μια διόλου λανθάνουσα γενικότερη απογοήτευση+αγανάκτηση+ανησυχία για την διαρκώς εντεινόμενη και συστηματοποιούμενη αυταρχικότητα της αστυνομίας, της "Αρχής", η οποία στα πλαίσια της «πρόληψης» ενεργεί με μεθόδους «καταστολής». Δεν το κάνει τώρα, το έχει καλλιεργήσει εδώ και μερικές κυβερνητικές θητείες. Η αστυνομία είναι βέβαια το όργανο. Η «Αρχή» είναι η κυβέρνηση.
    Τον Δένδια τον ξέρουμε κι από την προηγούμενη θητεία του στην κυβέρνηση Καραμανλή, πράγμα που θα το χαρακτήριζα και ως «επιβαρυντική περίσταση».
    Δε μπορώ να πω ότι τον συμπαθώ ως πολιτευτή. Οι φίλοι νεοδημοκράτες που τον ξανάβαλαν σε υπουργικό θώκο μπορεί να τον θεωρούν κελεπούρι, δεν ξέρω.
    Πάντως δε μου φαίνεται πως ο Χασοδίκης έχει να χωρίσει τίποτα χωράφια με το Δένδια, παρά μάλλον ότι, αναφερόμενος σε αυτόν ως υπουργό (νταξ’ το τραβά και λίγο), επισημαίνει την ανωτέρω αγωνία, που κι εγώ συμμερίζομαι.
    Προσωπικά δε θα στεκόμουν στη διαχείριση του Δένδια, μιας και δεν περίμενα καμιά βελτίωση το ευρύτερου προβλήματος επί θητείας του. Δεν κρύβω μάλιστα ότι αγανάκτησα με την επανυπουργοποίησή του.
    "Έκανα like" στο ανωτέρω σχόλιο γιατί νομίζω, ότι προσεγγίζει το θέμα ευρύτερα κι ορθότερα. Τα σχόλια το Σπύρου είναι ομολογουμένως δυνατά, αλλά έχω την εντύπωση, ότι στέκει ως συνήγορος θέτοντας δικηγορικά υπερασπιστικά αντεπιχειρήματα και προβάλλοντας πολύ συγκεκριμένα περιστατικά, που όμως αποπροσανατολίζουν την έρευνα στο ζητούμενο, που είναι η ένταση της αυταρχικής επιβολής της κυβερνητικής εξουσίας με τη χρήση απρόκλητης βίας ως μέσο «πρόληψης».
    tzast mai tou sents.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. @κουκοδήμος συμφωνώ. Αυτό ήθελα να δείξω και εγώ με το σχόλιο. Και συμφωνώ ότι το θέμα δεν έχει να κάνει με τον Δενδια σαν πρόσωπο. Είναι η πολιτική της κυβέρνησης αυτήν που εφαρμόζει ο (κάθε) Δένδιας.

      Διαγραφή
  21. ένα ποτ πουρί από τα τελευταία γεγονότα της επικαιρότητας και μια ευκαιρία για να επανεκκινήσουμε το θέμα

    http://www.doctv.gr/page.aspx?itemID=SPG2977

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δύο σημεία θα σχολιάσω:

      1. Η παραπομπή σου λέει ότι οι ιατροδικαστικές εκθέσεις διαψεύδουν το Δένδια, υιοθετώντας τον προπαγανδιστικό χρωματισμό της είδησης από τα ΜΜΕ του ΣΥΡΙΖΑ. Στην πραγματικότητα όμως ισχύει το ακριβώς αντίθετο: τα ευρήματα των ιατροδικαστικών εκθέσεων επιβεβαιώνουν το Δένδια, ο οποίος ποτέ δεν αρνήθηκε τους τραυματισμούς καθ' εαυτούς, αλλά είπε ότι έγιναν σε συμπλοκή στο δρόμο, και όχι με βασανιστήρια στη ΓΑΔΑ.
      Τα ιατροδικαστικά ευρήματα (αιματώματα, εκχυμώσεις, θλαστικά τραύματα) τεκμηριώνουν αυτό ακριβώς (συμπλοκή), ενώ πουθενά δεν επιβεβαιώνεται η καταγγελία περί βασανιστηρίων στη ΓΑΔΑ (πχ. το κάψιμο με αναπτήρα, που βγήκε και στο Guardian, δεν το αναφέρουν οι ιατροδικαστές).
      Όσο για την αναφορά του ανακριτή, δεν έχει καμία σημασία η διαπίστωση ότι τελέστηκαν τα αδικήματα “βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη” κλπ., γιατί (όπως προανέφερα) δεν αμφισβητήθηκε ποτέ ότι χτυπήθηκαν οι αντιεξουσιαστές. Το θέμα είναι αν χτυπήθηκαν στο δρόμο όπως λέει ο Δένδιας, οπότε συντρέχει κατά τον Ποινικό Κώδικα “λόγος άρσης του άδικου χαρακτήρα της πράξης” και συγκεκριμένα “εκπλήρωση καθήκοντος που επιβάλλεται από το νόμο” (άρθρο 20 ΠΚ) ή “άμυνα” (άρθρο 22 ΠΚ), ή αν (αντιθέτως) οι σωματικές βλάβες έγιναν στα καλά του καθουμένου στη ΓΑΔΑ, με σκοπό βασανισμού - οπότε δεν αίρεται ο άδικος χαρακτήρας της σωματικής βλάβης. Το σκοπό βασανισμού δεν τον επιβεβαιώνουν ούτε οι ιατροδικαστές με τα ευρήματά τους ούτε ο ανακριτής (λέει "ισχυρίζονται ότι υπέστησαν βασανισμό").
      Άρα λοιπόν άνθρακες ο θησαυρός, αλλά συγχαρητήρια στην επικοινωνιακή ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που για άλλη μια φορά διέστρεψε επιτυχώς την αλήθεια.

      2. Το δεύτερο ζήτημα έχει να κάνει με το κόψιμο της εκπομπής. Παρ' ότι κατά τη γνώμη μου ο Αρβανίτης και η Κατσίμη αναπαρήγαγαν την παραπάνω προπαγάνδα (ασυναίσθητα ή εσκεμμένα είναι αδιάφορο), και παρ' ότι προσωπικά μου ήταν αντιπαθείς αμφότεροι, το κόψιμο της εκπομπής είναι απαράδεκτο, για λόγους στοιχειώδους δημοκρατικής ελευθερίας του λόγου. Αυτή περιλαμβάνει και την ελευθερία να αναπαράγεις βλακείες.

      Διαγραφή
    2. Καλά εντάξει.
      http://www.hellenicparliament.gr/UserFiles/67715b2c-ec81-4f0c-ad6a-476a34d732bd/7792505.pdf (από το Νίκο στο fb)

      Διαβάστε σελ.3 παρ.2 πως περιγράφει το περιστατικό της μοτοπορείας.
      Σα να επρόκειτο για μια όλως αναπάντεχη μοτοπομπή, που έγινε αντιληπτή από ομάδες δέλτα, που εκτελούσαν διατεταγμένη περιπολία ρουτίνας στην περιοχή. Σου λεει δηλαδή ο Δ. ότι πήγαν για έναν αθώο έλεγχο σε ένα περιστατικό ρουτίνας και ανεξήγητο πως αυτό εξελίχθηκε σε απρόκλητη επίθεση από τη μηχανοκίνητη ομάδα ΠΟΛΙΤΩΝ, όπως αναφέρει.
      Ενώ επρόκειτο για γνωστή πολιτική διαδήλωση διαμαρτυρίας, που χρήζει εξόχως διακριτικής και προσεκτικής μεταχείρισης, μη γίνει καμιά παρεξήγηση και ανάψουν τα αίματα να πούμε, ενώ οι αστυν/κοι είχαν στηθεί και την περίμεναν για τη διαλύσουν και να προκαλέσουν την απρόκλητη αντίδραση των ΠΟΛΙΤΩΝ, ώστε να περιέλθουν σε και κατάσταση άμυνας κατά το ανακοινωθέν.

      Επίσης σελ.3 παρ.3 αποφασίζει όψιμα (ώπ!) τη διεξαγωγή εδε για τους καταγγελλόμενους βασανισμούς. Μετά θα ανακοινώσει και το πόρισμα της εδε, ότι δεν υπήρξαν ξυλοδαρμοί και βασανιστήρια και μετά ο Σπύρος θα μας το παρουσιάσει ως αποκαλυπτική αλήθεια. (oh boy...)

      Και στη σελ.4 κάνει και για ξεκάρφωμα μια προληπτική εκτενή έκθεση ιδεών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τους στόχους του υπουργείου, ως κάθε πολιτικός που σέβεται τη θέση του.

      Respect

      Διαγραφή
    3. Πάντως το ρεπορτάζ της Αυγής λέει κι άλλα: και για θλων όργανο λέει, και για οξυαίχμιο όργανο λέει. Ας πούμε ότι το υπηρεσιακό γκλομπ μπορεί να περιγραφεί ως θλων όργανο, αυτό το οξυαίχμιο όμως δεν νομίζω ότι περιλαμβάνεται στον επίσημο εξοπλισμό. Μπορεί η Αυγή να τα βγάζει απ' το μυαλό της, βέβαια, αλλά δεν νομίζω -φαίνεται ότι έχουν αντίγραφα των εκθέσεων. Γράφει επίσης η Αυγή ότι ο ανακριτής ζητά την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για κακούργημα. Δεν θέλω να προκαταλάβω τίποτα, αλλά μου φαίνεται ότι αυτή η υπόθεση θέλει προσοχή και καλό θα ήταν να περιμένουμε την εξέλιξή της πριν βγάλουμε συμπεράσματα για τον άξιο προπαγανδιστικό μηχανισμό του ΣΥΡΙΖΑ (ο οποίος κατατροπώνει Καθημερινή, Σκάι, Μέγκα, Νέα, Βήμα με κάτω τα χέρια...). Επίσης να παρατηρήσω ότι ο λαλίστατος υπουργός, που θα μηνύσει την Guardian, το BBC και δεν ξερω ποιον άλλον, την Αυγή για την ώρα δεν την έχει μηνύσει -δεν τον άκουσα καν να απειλεί ότι θα το κάνει.

      Διαγραφή
  22. @ Κουκοδήμος:
    Αυτό που είχε προαναγγελθεί ήταν η συγκέντρωση στα Εξάρχεια και όχι η μοτοπορεία - επίθεση στον Αγ. Παντελεήμονα. Και ακόμα και για τη συγκέντρωση, το κατά πόσον ήταν "γνωστή πολιτική διαδήλωση διαμαρτυρίας" εξαρτάται από το αν είχε δηλωθεί στην αστυνομία και όχι από το αν κολλήθηκαν μερικές αφίσες στα Εξάρχεια. Επομένως είναι εύλογο να το αντιλήφθηκαν εκ των υστέρων οι Δελτάδες. Τόσο εκ των υστέρων, ώστε οι σαράντα και βάλε "αντιφασίστες" είχαν ήδη στείλει στο ΚΑΤ δύο άτομα (κατά την Αυγή, επαναλαμβάνω). Μετά από αυτό, είναι τουλάχιστον αστείο να απαιτείς "διακριτική και προσεκτική μεταχείριση" της μοτοπορείας από την αστυνομία. Δεν ξέρω αν η αστυνομία αποπειράθηκε να κάνει έλεγχο και υπέστη επίθεση, όπως λέει ο Δένδιας. Και κατ' ευθείαν να τους διέλυαν, πολύ καλά θα τους έκαναν - δεδομένου ότι είχαν ήδη χτυπήσει κόσμο.
    Κατά τα άλλα, αντί να γράφεις εξυπνάδες, προσπάθησε να γράψεις καμιά απάντηση επί της ουσίας σε όσα έγραψα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ξεκίνησα να γράφω κάτι, αλλά έχοντας στο νου τον προσωπικό τόνο με τον οποίο καταλήγεις, κάπως έχασα την όρεξη, καλή καρδιά.

      Διαγραφή
    2. Ενώ δηλαδή εσύ δεν είχες προσωπικό τόνο όταν έγραψες ότι "ο Σπύρος θα παρουσιάσει το πόρισμα της ΕΔΕ σαν αποκαλυπτική αλήθεια";
      Τέλος πάντων, όπως είπες καλή καρδιά.

      Διαγραφή
    3. Παιδιά μην τον παρεξηγείτε τον Σπύρο. Έχει στις πολιτικές του συζητήσεις αυτό το ύφος το λίγο εριστικό, λίγο απαξιωτικό, λίγο κάπως, αλλά δεν το κάνει σκόπιμα -του βγαίνει αυθόρμητα. Κατά τα άλλα εγώ βάζω το χέρι μου στη φωτιά γι' αυτόν, πιο πολύ απ' ό,τι ο Δένδιας για τα ΜΑΤ: είναι μια χαρά παιδί :)

      Καλή καρδιά λοιπόν.

      Διαγραφή
  23. Κι επειδή τώρα μου ήρθε το φλας: ο επίλογος είναι δανεισμένος από την "Πανούκλα" του Αλμπέρ Καμύ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Χασοδίκη:
    Ευχαριστώ για την απάντηση και μη ζητάς συγγνώμη για την καθυστέρηση. Δεν είναι υποχρέωσή σου να διαθέτεις Χ ώρες για να απαντάς σε όποιον θέλει να γράψει σεντόνια, και ομολογώ ότι αισθάνομαι άβολα όταν σου κάνω τόσο αναλυτικό αντίλογο. Αν πίναμε εκείνο το κρασάκι που εκκρεμεί, μάλλον θα γλιτώναμε κάμποση πληκτρολόγηση :) Απαντώ σε μερικά μόνο σημεία, για να μην το ξαναξεχειλώσουμε:

    1. Έχεις απόλυτο δίκιο για το θέμα της κουκουλοφορίας. Βασικά είχα ξεχάσει εντελώς ότι η χρήση κουκούλας έχει πια περιληφθεί στην αντικειμενική υπόσταση κάποιων αδικημάτων ως επιβαρυντική περίσταση. Επομένως φυσικά με το να τους αποκαλεί "κουκουλοφόρους" ο Δένδιας παραβιάζει το τεκμήριο αθωότητας. I stand corrected.

    2. Στο δεύτερο "αυστηρά νομικό" θέμα θα διαφωνήσω. Οι ποινικές διώξεις είναι μεν αρμοδιότητος εισαγγελέα, αλλά για να τις ασκήσει ο εισαγγελέας ως γνωστόν πρέπει να έχει notitia criminis, δηλαδή κάποιος να τον ενημερώσει για το έγκλημα. Και αυτό κάνουν οι αστυνομικοί όταν "σχηματίζουν δικογραφία" και του τη διαβιβάζουν. Θα μου πεις, είναι υποχρέωσή τους βάσει του 37 ΚΠΔ. Καμία αντίρρηση, αλλά αυτήν ακριβώς την υποχρέωση κατηγορούνται ότι παραβιάζουν "κάνοντας τα στραβά μάτια στη Χρυσή Αυγή" κλπ. κλπ. Όπως φαίνεται λοιπόν δεν την παραβιάζουν, και μάλιστα προχθές ο Δένδιας κατέθεσε στη Βουλή και έναν κατάλογο παράνομων πράξεων που διαπράχθηκαν από χρυσαυγίτες και πώς αντιμετωπίστηκε καθεμία. Θα δεις ότι υπάρχουν περιπτώσεις όπου την πρωτοβουλία είχε ο εισαγγελέας ("διατάχθηκε προανάκριση") και άλλες περιπτώσεις που την πρωτοβουλία είχε η αστυνομία ("σχηματίστηκε δικογραφία"). Και η αστυνομία είναι του Δένδια, άρα κάποια εύσημα θα πρέπει να του τα αποδώσουμε, τι να γίνει.
    Αλλά και ως προς την άρση της ασυλίας από τη Βουλή, ναι μεν είναι άλλη εξουσία η Βουλή κλπ., αλλά για να φτάσει το θέμα στη Βουλή μέσα σε ενάμιση μήνα (και όχι σε ενάμιση χρόνο, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις), κάποιος μηχανισμός δούλεψε γρήγορα για να τα στείλει στη Βουλή.

    3. Τέλος, για να κλείνουμε με τα νομικά, θα σταθώ στο εξής απόσπασμά σου: "Γράφει επίσης η Αυγή ότι ο ανακριτής ζητά την ποινική δίωξη των αστυνομικών της ομάδας ΔΕΛΤΑ για κακούργημα". Πράγματι η Αυγή το γράφει, αλλά εσύ πώς το κρίνεις (α) ως νομικός και (β) σε σύγκριση με το παρατιθέμενο απόσπασμα της αναφοράς του ανακριτή;
    Γιατί εγώ βλέπω ότι ο ανακριτής διαπιστώνει την τέλεση πράξεων που κανείς δεν αμφισβητεί (σωματικές βλάβες), και δε λέει τίποτα για το πλαίσιο στο οποίο έγιναν, που είναι και το διαφιλονικούμενο θέμα (αν δηλαδή έγιναν στο δρόμο λόγω συμπλοκής ή στη ΓΑΔΑ λόγω βασανιστηρίων). Δε "ζητάει" τη δίωξη συγκεκριμένων προσώπων και φυσικά δε λύνει το ερώτημα αν οι πράξεις τους έγιναν στο πλαίσιο άσκησης καθήκοντος, οπότε αίρεται το άδικο - είδα ότι δε διαφώνησες στη σχετική μου ανάλυση.
    Και κάτι ακόμα: ο ανακριτής μιλάει για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, επικίνδυνη σωματική βλάβη κλπ., όχι όμως για "Βασανιστήρια και άλλες προσβολές της ανθρώπινης αξιοπρέπειας" (άρθρο 137Α-Δ ΠΚ), όπως θα μίλαγε αν ίσχυαν οι καταγγελίες των προσαχθέντων / του ΣΥΡΙΖΑ / του Guardian. Ούτε βέβαια οι ιατροδικαστές επιβεβαίωσαν καψίματα με αναπτήρες κλπ. Πώς λοιπόν είναι έκθετος ο Δένδιας; Αν ήθελα κι εγώ να χειριστώ το θέμα τόσο προπαγανδιστικά όσο η Αυγή και ο ΣΥΡΙΖΑ, θα έβαζα ένα τίτλο "Έκθετος ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε ίχνος από βασανιστήρια δε βρήκαν ιατροδικαστές και ανακριτής". Αλλά εν πάση περιπτώσει, ας περιμένουμε τι θα πει η Δικαιοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. (συνέχεια)

    4. Και επειδή λες για το τραύμα από "οξυαίχμιο" αντικείμενο που διαπιστώθηκε, ιατροδικαστής δεν είμαι και δε θέλω να μιλάω στον αέρα, αλλά μου φαίνεται περίεργη η σύνδεσή του με την καταγγελία για taser. Υποθέτω ότι ένα taser θα προκαλούσε έγκαυμα, και έγκαυμα δε διαπίστωσαν οι ιατροδικαστές (ούτε αυτό, ούτε το άλλο που έλεγαν για κάψιμο με αναπτήρα...) Εμένα το "οξυαίχμιο" με παραπέμπει είτε σε τυχαίο χτύπημα σε αιχμηρό μέρος (π.χ. μεταλλικό εξάρτημα μοτοσυκλέτας) είτε σε μαχαίρι. Στην τελευταία περίπτωση (όπως και αν όντως πρόκειται για taser) και υπό την προϋπόθεση ότι το "οξυαίχμιο" το έφερε όντως αστυνομικός (και όχι πχ κάποιος από τους χρυσαυγίτες-στόχους), προφανώς θα πρέπει να του ασκηθεί δίωξη. Αλλά και πάλι, η σχετική δίωξη είναι για παράνομη οπλοφορία/οπλοχρησία όπως γράφει και ο ανακριτής, όχι για βασανισμό. Άρα και ο ανακριτής δέχεται ότι το taser χρησιμοποιήθηκε στη συμπλοκή, όχι στη ΓΑΔΑ.

    5. Χυτήριο: Τι είναι περισσότερο ενδεικτικό για τις προθέσεις του Δένδια, η υποτονική αντίδραση του επιτόπου αξιωματικού την πρώτη μέρα ή η αποστολή εφτά διμοιριών τη δεύτερη μέρα; Απλή λογική θέλει. Ο Δένδιας δε μπορεί να είναι παντού όλη την ώρα, και ο επιτόπου διοικητής μπορεί να είναι βλάκας, δειλός, συμπαθών της ΧΑ ή σταρχιδιστής. Όπως είπα και παραπάνω, η συμπάθεια μέρους της αστυνομίας προς τη ΧΑ δεν είναι δημιούργημα του Δένδια, αλλά μέρος του προβλήματος που κλήθηκε να διαχειριστεί ο Δένδιας. Και ο Δένδιας δεν κρίνεται από τα συμπτώματα, αλλά από το πώς αντιδρά σε τέτοια συμπτώματα. Και στο Χυτήριο αντέδρασε άριστα.

    6. "Ξένιος Δίας" και μετανάστες: Προφανώς δεν βελτιώθηκε η κατάσταση με τις λίγες συλλήψεις που έγιναν. Όμως εκτός από αυτούς που προσήχθησαν, υπήρξαν και πολλαπλάσιοι λαθραίοι που "λούφαξαν". Και επανήλθε μια αίσθηση έννομης τάξης σε περιοχές που ήταν απλησίαστες πριν ένα χρόνο. Να το ξαναπώ: κατεβαίνοντας πέρυσι, μέρα μεσημέρι καθημερινής, τη Σοφοκλέους από Αθηνάς ως Πειραιώς, ένιωθα θήραμα. Φέτος αντίστοιχη μέρα και ώρα, μια χαρά. Δεν είναι λίγο πράγμα αυτό - υπήρχε λόγος που το 2010 οι κάτοικοι του ιστορικού κέντρου ψήφισαν μαζικά το Μιχαλολιάκο στις δημοτικές.

    7. Σε όσα γράφεις για τη μετεξέλιξη της πολιτικής ζωής, τον εξευτελισμό του Κοινοβουλίου κλπ δεν διαφωνώ. Αλλά σε ένα τέτοιο περιβάλλον απαξίωσης της πολιτικής ζωής και δεινής οικονομικής κρίσης είναι λογικό να ενισχύονται ακραίες πολιτικές δυνάμεις. Υπάρχει ακροδεξιά βία και ακροαριστερή βία (το λέω σκοπίμως αφαιρετικά για να μη διαφωνήσουμε στη συγκεκριμενοποίηση...). Ο Δένδιας δίνει καθημερινά δείγματα ότι είναι διατεθειμένος να εφαρμόσει σκληρή πολιτική μηδενικής ανοχής στη βία και προς τις δύο κατευθύνσεις, για να μην ξεφύγει η κατάσταση.
    Και ρώτησα παραπάνω: η Αριστερά που στοχοποιεί πολιτικά το Δένδια, μήπως δε βλέπει πέρα από τη μύτη της; Έχει ή δεν έχει συμφέρον η Αριστερά αυτή τη στιγμή από την πολιτική ομαλότητα; Εμένα μπορεί να μη μου αρέσει, αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές (όποτε γίνουν) θα είναι κυβέρνηση. Την εκτροπή τη θέλει (και μάλιστα την εμφανίζει εντέχνως ως ανάπότρεπτη) η ακροδεξιά. Οι σαράντα "αντιφασίστες" που ξεκινάνε από τα Εξάρχεια για να δείρουν στον Αγ. Παντελεήμονα τελικά ποιον εξυπηρετούν; Και ο ΣΥΡΙΖΑ γιατί έχει αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπισή τους, ενώ "δε βγαίνει" το στόρυ με τα βασανιστήρια και πρέπει να καταφεύγει σε διαστροφή των ιατροδικαστικών εκθέσεων; Τι όφελος έχει; Κατά τη γνώμη μου κανένα. Απλά κάποιοι εκεί μέσα δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα αριστερίστικα σύνδρομα. Άλλες εξηγήσεις δεκτές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Συγγνώμη που επανέρχομαι, αλλά έχω κι εγώ νεώτερα "επί του πιεστηρίου". Είπες για τα γεγονότα της Τετάρτης στον Αγ. Παντελεήμονα ότι δεν έγιναν προσαγωγές, χθες όμως σε αντίστοιχα γεγονότα έγιναν 12 προσαγωγές. Όπως και στο Χυτήριο, το σύστημα δούλεψε με τη δεύτερη. Αυτό μάλλον επιβεβαιώνει ότι μεσολαβούν γκάζια άνωθεν...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)