16 Σεπτεμβρίου 2011

Βαφτίζοντας το κρέας ψάρι


Γιατί το χαράτσι βαφτίστηκε "τέλος" και όχι "φόρος"; Τυχαίο πάντως δεν είναι, υπάρχει λόγος. Σύμφωνα με το άρθρο 78 παρ.1 του Συντάγματος, "κανένας φόρος δεν επιβάλλεται ούτε εισπράττεται χωρίς τυπικό νόμο που καθορίζει το υποκείμενο της φορολογίας και το εισόδημα, το είδος της περιουσίας, τις δαπάνες και τις συναλλαγές ή τις κατηγορίες τους, στις οποίες αναφέρεται ο φόρος". Για να ψηφιστεί όμως "τυπικός νόμος" χρειάζεται κανονικά να ακολουθηθεί η συνήθης νομοθετική διαδικασία, που παναπεί νομοσχέδιο, αιτιολογική έκθεση, διαβούλευση, συζήτηση σε κοινοβουλευτική επιτροπή, εισαγωγή στην ολομέλεια, συζήτηση και ψηφοφορία κατ' αρχήν και κατ' άρθρο. Οι διαδικασίες αυτές έχουν κάποιο λόγο που προβλέπονται, δεν είναι για να γεμίζουν ώρες προγράμματος στο κανάλι της Βουλής, από την άλλη όμως έχουν το κακό ότι είναι κάπως χρονοβόρες. Κι όταν είσαι ο Βενιζέλος κι είναι Παρασκευή απόγευμα, και μέχρι την Κυριακή πρέπει να επινοήσεις ένα μέτρο "άμεσου αποτελέσματος" που να μπορείς να το παρουσιάσεις στους δανειστές με την υπόσχεση ότι από Δευτέρα θα αρχίσει να υλοποιείται, τέτοιες πολυτέλειες δεν χωράνε. Κι επειδή η κυβέρνηση δεν μπορεί να αναστείλει την ισχύ του Συντάγματος, διότι αυτή η λύση έχει πολύ μπελά, πρέπει να κατεβάζεις και τα τανκς και πού λεφτά για πετρέλαιο τέτοιες εποχές, προτίμησε να κάνει μια τρίπλα και να παρακάμψει το Σύνταγμα δια της ορολογίας. Έτσι το καινούργιο χαράτσι, βαφτισμένο "τέλος", μπορεί να το κοτσάρει ο Βενιζέλος σε κάποια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο, ό,τι τυχαίνει να ψηφίζεται στη Βουλή αυτές τις μέρες, κι ούτε γάτα ούτε ζημιά.

[Εδώ μια παρένθεση για τους σχολαστικούς: και "φόρο" να το βάφτιζε, πάλι θα μπορούσε -ενδεχομένως- να το κοτσάρει σε κάποια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο · τα κοινοβουλευτικά μας ήθη έχουν ξεχειλώσει τόσο πολύ που επιτρέπουν σχεδόν τα πάντα στην εκάστοτε κυβέρνηση. Από εκεί και πέρα, η συνταγματικότητα της διάταξης θα μπορούσε να απασχολήσει το Συμβούλιο της Επικρατείας, με αβέβαιο αποτέλεσμα -η ερμηνεία του Συντάγματος πάντα ενέχει το στοιχείο της αβεβαιότητας. Θα ήταν όμως πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας και πολύ χοντροκομμένο, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, κι ο Βενιζέλος είναι λεπτεπίλεπτος άνθρωπος -μην κοιτάς που δεν του φαίνεται. Κλείνει η παρένθεση.]

Αυτός είναι ένας λόγος, θεσμικού χαρακτήρα να πούμε, υπάρχουν όμως κι άλλοι πιο πρακτικοί. Πρώτα πρώτα, η ακίνητη περιουσία ήδη φορολογείται με "κανονικούς" φόρους: τον φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας (που επιβαρύνει την ιδιοκτησία), καθώς και τους φόρους μεταβίβασης, κληρονομιάς, δωρεάς και γονικής παροχής, που επιβαρύνουν συναλλαγές με ακίνητα. Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις η φορολόγηση γίνεται με βάση την αντικειμενική αξία, η οποία καθορίζεται από το Υπουργείο Οικονομικών. Για τον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας χρησιμοποιούνται οι ίδιοι πίνακες με τις τιμές ζώνης που θα χρησιμοποιηθούν και για το καινούργιο ψευδοτέλος, μόνο που στις τιμές αυτές εφαρμόζονται και κάποιοι συντελεστές οι οποίοι μειώνουν ή αυξάνουν την αξία ανάλογα με την παλαιότητα του ακινήτου, την εμπορικότητα του δρόμου, τον όροφο στον οποίο βρίσκεται κλπ. Εάν το καινούργιο χαράτσι επιβαλλόταν ως φόρος, θα έπρεπε να εφαρμοστούν οι ίδιοι συντελεστές στον υπολογισμό του για λόγους στοιχειώδους λογικής και νομικής συνέπειας. Με τη μεθόδευση που ακολουθεί η κυβέρνηση απλοποιεί τα πράγματα, ξεφορτώνεται αυτούς τους συντελεστές και κρατάει μόνο τον συντελεστή παλαιότητας, αλλά κι αυτόν ακόμα τον αντιστρέφει: ενώ στον υπολογισμό της αντικειμενικής αξίας ενός ακινήτου ο συντελεστής παλαιότητας είναι 1 για τα νεόδμητα, και μειώνεται σταδιακά σε κλάσμα της μονάδας όσο παλιότερο είναι το ακίνητο, για τον υπολογισμό του καινούργιου ψευδοτέλους ο συντελεστής ξεκινάει από το 1 για τα πολύ παλιά ακίνητα και αυξάνεται ως το 1,25 για τα νεόδμητα. Καταπληκτικό, ε;

Επιπλέον, για τον καταλογισμό και την είσπραξη των φόρων αρμόδια κατά κανόνα είναι -ως γνωστόν- η εφορία, πράγμα που σημαίνει ότι θα έπρεπε να εκδοθούν και να ταχυδρομηθούν εκκαθαριστικά σημειώματα, τα οποία ο φορολογούμενος που δεν έχει μία μπορεί πάντοτε να τα αγνοήσει ή να τα προσβάλλει στα δικαστήρια, ποντάροντας ότι θα το κάνουν κι άλλοι πολλοί κι έτσι το Δημόσιο θα δυσκολευτεί να επιδιώξει την είσπραξη με μέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης όπως προβλέπει ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων. Ενώ το ψευδοτέλος μπορείς άνετα να το κοτσάρεις στον λογαριασμό της ΔΕΗ, κι άμα ο άλλος δεν το πληρώσει να του κόψεις το ρεύμα. Αν τολμάς. Αλλά εν προκειμένω ο Βενιζέλος ποντάρει στον εκβιασμό: το ρισκάρεις να κυκλοφορείς στο σπίτι σου με το λυχνάρι, να μαγειρεύεις στο πετρογκάζ και να μην μπορείς να δεις στην τηλεόραση τον Πρετεντέρη; Όχι; Πλήρωσε τότε.

Μόνο που υπάρχει ένα ζητηματάκι. Σύμφωνα με τη νομική θεωρία, η βασική διάκριση ανάμεσα σε φόρους και τέλη είναι ότι οι μεν φόροι αποτελούν έσοδα της γενικής διακυβέρνησης και καλύπτουν οποιαδήποτε ανάγκη του κρατικού προϋπολογισμού, τα δε τέλη έχουν κάποιον ανταποδοτικό χαρακτήρα: τα πληρώνουμε και η Διοίκηση μας οφείλει κάποια συγκεκριμένη (αν και όχι απαραίτητα άμεση) αντιπαροχή. Παράδειγμα, τα τέλη φωτισμού και καθαριότητας: εμείς τα πληρώνουμε (μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ) και οι Δήμοι που τα εισπράττουν (όταν τα εισπράττουν) φροντίζουν να αλλάζουν τις καμμένες λάμπες στους δρόμους και να μαζεύουν τα σκουπίδια. Μη γελάτε εκεί πίσω, λέμε τώρα τι προβλέπεται, όχι τι γίνεται στην πραγματικότητα. Το καινούργιο ψευδοτέλος στα ακίνητα, όμως, τι ανταποδοτικότητα έχει; Εδώ λοιπόν μπορούμε να θαυμάσουμε την ευλυγισία του Βενιζέλου (μεταφορικά μιλάω), ο οποίος, με μια αριστοτεχνική πιρουέτα διασχίζει τη λεπτή κόκκινη γραμμή που χωρίζει την Πολιτική Μπουρδολογία από την Υψηλή Τέχνη. Θαυμάστε:

έμμεσα αλλά σαφώς ανταποδοτικός χαρακτήρας του μέτρου, καθώς επιβάλλεται σε περιουσία της οποίας η πραγματική αξία εξαρτάται απολύτως από την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων."

Με απλά λόγια: αν δεν πιάσουμε τους δημοσιονομικούς στόχους, η χώρα θα βαρέσει κανόνι και τα σπίτια σας θα χάσουν την αξία τους. Πληρώστε κορόιδα.

Νομίζω ότι είναι η πρώτη φορά στα χρονικά της νομικής επιστήμης που η ύπαρξη ενός Κράτους προβάλλεται ως ανταποδοτική υπηρεσία της Διοίκησης προς τους πολίτες, αντί για στοιχειώδη και πρωταρχική υποχρέωσή της, όπως είναι. Φυσικά, με τη λογική αυτή μπορεί να βαφτιστεί "τέλος" οποιοδήποτε χαράτσι και μπορεί να θεωρηθεί "ανταποδοτικότητα" το μπάλωμα οποιασδήποτε τρύπας του προϋπολογισμού, από τώρα και εις τον αιώνα τον άπαντα. Εννοείται ότι η θεωρία αυτή είναι καινοφανής επινόηση του Βενιζέλου, δεν θα τη βρείτε σε κανένα σύγγραμμα φορολογικού δικαίου, και λογικά ο Φινοκαλιώτης και οι άλλοι καθηγητές των νομικών σχολών της χώρας θα πρέπει να έπαθαν αποπληξία διαβάζοντας την ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών. Από την άλλη, βέβαια, όπως μας θύμισε πρόσφατα ο πρωθυπουργός μας, η μοναδική κόκκινη γραμμή της κυβέρνησης είναι το εθνικό συμφέρον της χώρας (όπως η κυβέρνηση το αντιλαμβάνεται). Και φυσικά, η γενναία κυβέρνηση, που μάχεται με τα ορμητικά νερά του ποταμού Χάντσον, δεν θα επιτρέψει σε καμία νομική θεωρία και σε κανένα Σύνταγμα να σταθεί εμπόδιο στη σωτηρία της πατρίδος που κινδυνεύει.


.

24 σχόλια:

  1. +Evlogisson+

    Επιβάλλεται επείγουσα αλλαγή ενδυμασίας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ακόμα ότι η επιβάρυνση με βάση τα στοιχεία της Tραπέζης της Ελλάδος για την αξία της ακίνητης περιουσίας είναι 2 τοις χιλίοις και πρόσθεσε ότι «είναι ένα ελάχιστο, μηδαμινό ασφάλιστρο κινδύνου για τα ακίνητα».

    http://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=108204

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. τράβαγα τα βυ.. τα μαλλιά μου όταν έκανα το κοπυπεηστ και δεν έγραψα το σχόλιό μου για την ερμηνεία του υπουργού.
    νόμιζες ότι συμφωνούσα; :S

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. "[Εδώ μια παρένθεση για τους σχολαστικούς... Θα ήταν όμως πρωτοφανές στα χρονικά της χώρας και πολύ χοντροκομμένο, αν μου επιτρέπεται η έκφραση, κι ο Βενιζέλος είναι λεπτεπίλεπτος άνθρωπος -μην κοιτάς που δεν του φαίνεται. Κλείνει η παρένθεση.]"

    Λέγε με Mall...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και μετά από αυτή την ανάλυση μήπως να μαζευτείτε όλοι εσείς οι νομομαθείς να βρείτε κάποιο άμεσο και τελεσίδικο τρόπο να ξεφορτωθούμε τους αληταράδες..;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Συγχαρητήρια για την ανάλυσή σου. Ο πολυλογάς Μπένι παίρνει βραβείο νομικής αυθαιρεσίας...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ καλό!

    Πες μου όμως κάτι: ποιος υποχρεώνει τον ενοικιαστή ενός διαμερίσματος να μετατραπεί σε εισπράκτορα του κράτους; Να πληρώσει το τέλος και μετά να το αφαιρέσει από το νοίκι; Δεν θα έπρεπε να κρατήσει μια εύλογη προμήθεια για τον κόπο του;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Εντάξει, όχι πως περιμένω πως θα πιάσει, αλλά με τρώει να σε ρωτήσω: η ανταποδοτικότητα που όρισε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι τελείως "φλου". Υπάρχει περιθώριο να αποδείξω πως αυτό που ο κος αντιπρόεδρος εννοεί ως "ανταποδοτικότητα" εμένα με βλάπτει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ, ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ!

    Τι θα γίνει όταν οι άλλες χώρες μας πουν ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ και όταν το κράτος δεν έχει να πληρώσει ούτε τα συσσίτια που θα χρειαστούν για τον κόσμο που δε θα μπορεί να αγοράσει το ψωμί που γίνεται με εισαγόμενο σιτάρι;

    Γιατί είστε τόσο αυτοκαταστροφικοί; Αντί να δείτε πως θα λυθούν τα προβλήματα που δημιούργησε η ελληνική κοινωνία με το να ζει πάνω από τις δυνατότητές της, αντιδράτε σε οποιαδήποτε προσπάθεια να μαζευτούν τα χρήματα που χρειάζονται.

    Αυτό δεν είναι ένα παιχνίδι για εσωτερική κατανάλωση. Όλα αυτά φτάνουν στο εξωτερικό και τώρα οι ξένοι ζητάνε δραματικά μέτρα για να σιγουρευτούν πως θα κόψουμε τα έξοδά μας. Και για αυτό ευθύνη έχουν όλοι όσοι σαν και εσάς αντιδρούν με αυτόν τον τρόπο. Τώρα τι θα γίνει; Πάντως αυτό που δε βλέπω να γίνεται είναι να αναλάβετε τις ευθύνες που σας αναλογούν και να σηκώσετε τα μανίκια μπας και γλιτώσουμε την αφρικανοποίηση.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Έλα μωρέ τώρα που θα ψάξουμε και τη νομιμότητα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λοιπόν μάγκες,

    είναι σαφές, νο; Δώστε τώρα από 500-1000 ευρώ γιατί αλλιώς μπορει να σας συμβεί κάτι κακό. Εμείς να σας προστατεύσουμε θέλουμε, μην συμβεί κάτι κακό στα σπίτια σας.

    alora bacio le mani!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. με λίγα λόγια, πουλάνε προστασία στα σπίτια μας.

    χαίρε χασοδίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Αντί να βάζουνε τακτικά και έκτακτα χαράτσια στους πολίτες...να κοιτάξουν να κάνουν κάτι να πληρώσουν αυτοί που φοροδιαφεύγουν...Δηλαδή τί θα γίνει...όλο οι ίδιοι και οι ίδιοι θα πληρώνουν?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Χασοδίκη, τί γνώμη έχεις για την δήλωση επιφύλαξης κατά την καταβολή του χαρατσιού;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Πρώτα-πρώτα, ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση στα σχόλια. Να τα πάρουμε με τη σειρά:

    @Ανώνυμος της 16/9

    Όχι.

    @Νίκος Σαραντάκος

    Κοίτα, μπροστά στο όλο νομικό-συνταγματικό παράδοξο της ρύθμισης, αυτό είναι το λιγότερο νομίζω...

    @Κρείτων

    Τι να σου πω. Αν θες, κάνε μια προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια και δοκίμασε.

    @Ανδρέας

    Δύο τινά μπορεί να συμβαίνουν: ή άλλο ποστ διάβαζες (πού το είδες το "ΔΕΝ ΠΛΗΡΩΝΩ";), ή είσαι αυτός που γράφει τις ανακοινώσεις του Βενιζέλου.

    @Μίλων και Αλεπούδα

    Λέγεται και νταβατζηλίκι, δίκιο έχετε.

    @Λύκος της Στέπας

    Κακό δεν κάνει η επιφύλαξη, αλλά αν δεν έχεις σκοπό να το κυνηγήσεις δικαστικά, από μόνη της δεν χρησιμεύει και σε τίποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Πολύ σωστός. Προσωπικά πάντως λέω να την κάνω την προσφυγή για το τέλος ακινήτων, έστω για τον εαυτό μου μόνο και για το γαμ@το. Παραείναι αυθαιρεσία για να το αφήσουμε να περάσει έτσι.
    Παρεμπιπτόντως, εξαιρετική η έμπνευση με τον μαθητευόμενο μάγο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Το νομικό θέμα να το συζητήσουμε, ενδιαφέρομαι.

    ΥΓ: Μπράβο που έπιασες το υπονοούμενο :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. Η εισφορά του 2% σε ολόκληρο το εισόδημα των μισθωτών έχει βαπτιστεί ορθώς; Γιατί κάποιο άλλο όνομα, χωρίς βαζελίνη, μου ήρθε στο νου καταβάλοντάς την.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Για το νομικό θέμα (κλείσιμο αριστεριού ματιού), είμαι και εγώ μέσα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Αλλά φοβάμαι ότι μέχρι να αποφασίσει το ΣτΕ (πάντα με την ταχύτητα αστραπής!!)ή θα μας έχουν πάρει και τα σώβρακα ή...δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι θετικό για την ώρα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Δε ντρέπεσαι ρε Χασοδίκη, να κινδυνεύει η χώρα και συ να κολλάς σε λεπτομέρειες αμφιβόλου ερμηνείας; Ένας τιποτένιος δικηγοράκος και τολμάς να αμφισβητείς τον Δάσκαλο του Συνταγματικού; Είναι δυνατόν ρε να έχει κάνει λάθος; Αι σιχτίρι όλοι σας, έχετε τελειώσει εκεί μια νομική και θαρρείτε πως μπορείτε να κρίνετε και να σχολιάζετε! Δεν φταίτε εσείς, φταίει Αυτός, που δεν σας ξεμασκαρώνει να ξέρουμε ποιος είναι ο καθένας ρε, που δεν σας προγράφουν, που σας αφήνουν και ζείτε ρε! Ζείτε ρε και θέλετε να ερμηνεύετε και το Σύνταγμα; Βρε ούστ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Μια απορία: Ο Φινοκαλιώτης πού κολλάει; Φίλος και συνάδελφος του Μπένυ δεν είναι;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Καθηγητής του φορολογικού δικαίου, σε σύγγραμμα του οποίου ξεσκόνισα τα περί ανταποδοτικότητας του τέλους που γράφω στο ποστ ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)