30 Σεπτεμβρίου 2010

Στο απόσπασμα

Κοίτα να δεις που η κυβέρνηση που θα καταργούσε τις τροπολογίες, τώρα φτιάχνει και κακουργήματα με δαύτες εν μία νυκτί. Α μπράβο, αυτό θα πει σοβαρή αντιμετώπιση της νομοθετικής διαδικασίας, όχι αστεία.

Κι αναρωτιέμαι, δεν υπάρχει σε ολόκληρη κυβέρνηση ένας συνταγματολόγος, να τους εξηγήσει ότι, ρε παιδιά, ας σοβαρευτούμε λίγο, δεν μπορεί να παίζουμε έτσι με την ποινική νομοθεσία (τώρα που το σκέφτομαι υπάρχει ο Βενιζέλος, αλλά αυτός πιθανόν να γελάει κάτω απ' τα μουστάκια του...). Θα φτάσει καμιά υπόθεση σε κανένα δικαστήριο, κι αν βρεθεί ένας μάγκας δικαστής να κρίνει τη δυσαναλογία αδικήματος-ποινής θα γίνουμε ρεζίλι των σκυλιώνε. Δε μπορεί να βάζεις την παρακώλυση συγκοινωνιών ίσα κι όμοια με την ανθρωποκτονία.

Άσε δηλαδή που, για να εφαρμοστεί η συγκεκριμένη διάταξη στους φορτηγατζήδες που αυτή τη στιγμή βρίσκονται στα μπλόκα, χρειάζονται νομικές ακροβασίες επιπέδου Κομανέτσι -διότι υπάρχει και μια αρχή περί μη αναδρομικής ισχύος των ποινικών νόμων που θα πρέπει να έχει κανείς μεγάλα cojones για να τη γράψει σε αυτά.

Αλλά εντάξει, τι να λέμε τώρα. Έχει χαθεί πια η σοβαρότητα σε τέτοιο βαθμό, που δεν έχει νόημα ούτε να το σχολιάσεις. Μήπως να αλλάζαμε την τροπολογία και να επαναφέραμε τη θανατική ποινή;


.

12 σχόλια:

  1. Ε, βρε που πάμε ωρε;;Που πάμε;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλά, είναι απίστευτος ο τρόπος που νομοθετεί η βουλή. Από πολλές απόψεις. Το παράδειγμα που δίνεις προφανώς είναι νόμος για τηλεοπτική κατανάλωση. Δες άλλο παράδειγμα, νόμου συσκοτιστικού (παράγραφος 4 άρθρου 29 του 3448/06):

    Στο τέλος της περίπτωσης β΄ της παρ. 3 του άρθρου 12 του β.δ. 24/1958, όπως αντικαταστάθηκε από την παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 1518/1985 (ΦΕΚ 30 Α΄), την παρ. 3
    του άρθρου 26 του ν. 1828/1989 (ΦΕΚ 2 Α΄) και την παρ. 14 του άρθρου 57 του ν. 2218/1994 (ΦΕΚ 90 Α΄), προστίθεται εδάφιο τελευταίο ως εξής:
    "Ύστερα από απόφαση του Γενικού Γραμματέα της οικείας περιφέρειας, η οποία εκδίδεται μετά από πρόταση του δημοτικού ή κοινοτικού συμβουλίου, τα ποσά αυτά μπορούν να αναπροσαρμόζονται, εφόσον μεταβληθούν σημαντικά, για οποιονδήποτε λόγο, τα στοιχεία, με βάση τα οποία διαμορφώθηκαν".

    Υπάρχει περίπτωση ο βουλευτής να ξέρει τι ψηφίζει και η δημόσια υπηρεσία και ο πολίτης τι ισχύει;

    Όχι φυσικά. Άρα ο όποιος στόχος επετεύχθη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Εμένα μου άρεσε και το άλλο με τον Τοτό:
    Επειδή πολλά σαράβαλα παρέδωσαν πινακίδες πέρυσι για να μην πληρώσουν ακριβά "περιβαντολλογικά τέλη", θα τα μειώσουμε φέτος (τα τέλη) για να μπορέσουν τα καψερά να βγουν ξανά στους δρόμους (δεν είναι να χάνουμε και τον παρά). Αλλά θα τα αυξήσουμε στα "καθαρά", μετά το 2005 οχήματα, που δίναμε κίνητρα απόκτησης.
    Αν δεν είναι αυτό "πράσινη ανάπτυξη" τότε τι είναι;
    (κάτι λέγαμε και για κατάργηση των τελών και αντικατάστασή τους με "τέλος χιλιομέτρων", πότε ήτανε να δεις...)

    Α, και το άλλο: την προσθήκη (στις καθυστερήσεις) της διάταξης στο νομοσχέδιο για την περαίωση, που εντάσσει στο μέτρο και επιχειρήσεις εισηγμένες στο χρηματιστήριο με τζίρο άνω των 20 εκ. και πλαστά τιμολόγια!!
    (αλλά γι' αυτό τον κράξανε ήδη και τρόμαξε...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πέρα από τα ερωτήματά σου θα ήθελα να εκφράσω την απορία πώς μπορούν να καταθέτουν τροπολογίες σε άσχετα νομοσχέδια αφού αυτό απαγορεύεται ρητά από το αρθρο 74, παρ.5, εδ.2-3 του Συντάγματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @ Αταίριαστος:
    Η απάντηση στην απορία σου είναι η εξής: Έχει κριθεί δικαστικώς ότι η αντικανονικότητα της ψήφισης μιας διάταξης (π.χ. σε άσχετο νομοσχέδιο κατά παράβαση του Συντάγματος) δεν επηρεάζει την ισχύ της, γιατί ο τρόπος ψήφισης είναι εσωτερικό θέμα της Βουλής. Ηλίθιο σκεπτικό, κατά τη γνώμη μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Εμένα πάντως αυτό που μου τη δίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι που η κυβέρνηση φέρνει προς ψήφιση (και η κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή θα ψηφίσει υποθέτω προβατοειδώς) μια διάταξη που θα μπορούσε να την εμπνευστεί κάποια από τις αλαλάζουσες κεφαλές των δελτίων των 8. Μόνο που αυτούς δεν τους έχουμε βάλει να νομοθετούν.
    Δεν μου αρέσει ο τσαμπουκάς των μπλόκων, το έχω γράψει και παλιότερα με αφορμή τα τρακτέρ, αλλά μου φαίνεται απείρως χειρότερη η θεσμική ανευθυνότητα όσων νομοθετούν φωτογραφικά κακουργήματα αντιπαραθέτοντας τσαμπουκά στον τσαμπουκά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Χασοδίκη, έχεις δίκιο 1000 %. Τσαπατσουλιά, ανευθυνότητα, βλακεία και νομοτεχνική γελοιότητα σ' ένα κοκτέιλ με εξαιρετικά επικίνδυνες συνέπειες.

    Βέβαια τα φαινόμενα δεν είναι καινούρια. Τα παραδείγματα τρισάθλιων και σκοτεινών διατάξεων νόμου (που κρύβουν φωτογραφικές ή/ και όλως ύποπτες διατάξεις), σαν κι αυτό που εύστοχα παραθέτει ο imwrong, είναι πάμπολλα, τουλάχιστον τις δυο τελευταίες δεκαετίες.

    Επίσης, η αντιμετώπιση των προβλημάτων με τη λογική θα φτιάξουμε ένα νέο νόμο κι όλα θα διορθωθούν είναι πάγια πολιτική των ελληνικών κυβερνήσεων. Φυσικά, παραγνωρίζει και την κατ' αρχήν επάρκεια του ελληνικού νομοθετικού πλαισίου και βασικές αρχές όσον αφορά τα χαρακτηριστικά των διατάξεων νόμου. Κυρίως, όμως, "ξεχνά" ότι το χρόνιο πρόβλημα στη χώρα μας είναι η μη εφαρμογή των ισχυουσών διατάξεων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Έχω κι ωραίο παλαιότερο παράδειγμα που θ' αρέσει στον rogerio, από το μέτωπο της τοπικής αυτοδιοίκησης που αποδεικνύει ότι αυτό το πρόβλημα δεν είναι καινούργιο (κάτι παλεύω να γράψω περί καλλικράτη και εκλογών αυτές τις μέρες και όλο κάτι τέτοια διαβάζω):

    Α.Ν. 1910/1951, άρθρο 74:

    Η εκτέλεσις έργων υδρεύσεως, αρδεύσεως, ηλεκτροφωτισμού, αστικής συγκοινωνίας, αεριόφωτος, εξυγιάνσεως, εγγειοβελτιωτικών έργων, ως και λοιπών έργων κοινής ωφελείας ανήκει αποκλειστικώς εις την αρμοδιότητα των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοικήσεως εκτός εάν δεν δύνανται ν’ αντιμετωπισθώσιν αι δια την εκτέλεσιν των έργων απαιτούμεναι δαπάναι.

    Αυτό την ίδια ώρα που δεν επαρκούσαν οι πόροι για να ασκηθούν οι αρμοδιότητες, φυσικά.

    Τι να πει κανείς; Στην πυρά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Αυτές είναι ωραίες διατάξεις βρε, σαφείς και αποτελεσματικές!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Αγαπητέ χασοδίκη, είσαι σίγουρος ότι δεν νομοθετούν - εμμέσως - οι αλαλάζουσες κεφαλές των δελτίων των 8;

    Και όπως είπες η θεσμική ανευθυνότητα είναι πολύ χειρότερη από τους τσαμπουκάδες της όποιας συντεχνίας. Μόνο που, κατά τη γνώμη μου, θα έπρεπε να λέγεται θεσμικός τσαμπουκάς και ψευτομαγκιά.
    Βέβαια μην παραβλέπουμε ότι το επίπεδο απονομής ποινικής δικαιοσύνης συντελεί και αυτό στην ευόδωση τέτοιων θεσμικών τσαμπουκάδων.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αγαπητέ χασοδίκη, είσαι σίγουρος ότι δεν νομοθετούν - εμμέσως - οι αλαλάζουσες κεφαλές των δελτίων των 8;
    ---------

    Ε, όχι και σίγουρος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Έχεις απόλυτο δίκιο . Ο διασυρμός του Συντάγματος σε όλο του το μεγαλείο! Δε μπορεί να βάζεις την παρακώλυση συγκοινωνιών ίσα κι όμοια με την ανθρωποκτονία!!! Το τραγικότερο της κατάστασης είναι η αναπαραγωγή των νομοθετικών – πολιτικών αυτών εκτρωμάτων από τους υπερασπιστές του καθεστώτος των δελτίων των οκτώ, με βαρύγδουπες εκφράσεις του στιλ «Η ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΟΜΟ ΤΟΥ ΚΡΑΤΟΥΣ»!!! Το πήρα λοιπόν και γω από σένα, το ανέλυσα λιγάκι και το ανέβασα στο
    http://alampasis.blogspot.com/2010/09/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)