18 Φεβρουαρίου 2010

In the bull's eye

Εννέα τραύματα, όλα από το ίδιο όπλο, τα δύο στο κεφάλι, το ένα στην καρδιά.

Για αδέσποτες σφαίρες, θά 'λεγε κανείς ότι ήταν διαβολικά εύστοχες.

Δεν αποκλείεται βέβαια και να εξοστρακίστηκαν: σε τίποτα μπαλκόνια, σε κανένα πεζοδρόμιο, τέλος πάντων, όπου συνηθίζουν να εξοστρακίζονται οι σφαίρες.

Από την άλλη βέβαια, όπως λένε και κάτι ψυχές, αυτά τα πράγματα δεν πρέπει να τα κουβεντιάζουμε εν θερμώ. Όπως επίσης δεν πρέπει να προκαταλαμβάνουμε τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

Ας κρύψουμε λοιπόν το κεφάλι μας στην άμμο. Πάλι.


.

18 σχόλια:

  1. Χασοδίκη, τι επίδραση έχει στον δόλο η πλάνη περί τις πραγματικές προϋποθέσεις λόγου άρσεως του αδίκου;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Δεν θέλω να κρύψω το κεφάλι μου στην άμμο. Έχω αλλεργία!
    ΕΝΝΕΑ σφαίρες! Τον γάζωσε! Και όλες στο ψαχνό.
    Δεν έχω να προσθέσω κάτι. Φοβάμαι πως στο άμεσο μέλλον θα πυροβολάμε ο ένας τον άλλον, σαν τους Αμερικανούς.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Θανάση, αν μιλάς για νομιζόμενη άμυνα, όπως καταλαβαίνω, σου λέω ότι συμφωνώ μαζί σου. Αντιλαμβάνεσαι όμως ότι, αν πρόκειται περί αυτού, έχουμε ήδη απομακρυνθεί από την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας (ότι το θύμα βρέθηκε σε διασταυρούμενα πυρά κλπ.), μιλάμε πια για στοχευμένα πυρά, οπότε γεννιούνται μια σειρά από άλλα ερωτήματα, όπως π.χ. γιατί ο αστυνομικός δεν αντιλήφθηκε ότι ο Τότης δεν έφερε όπλο και δεν ανταπέδιδε πυρά. Επίσης, εσύ που ασχολείσαι με τα εξοπλιστικά, μήπως ξέρεις αν τα πιστόλια της ΕΛΑΣ ρίχνουν βολές κατά ριπάς, ή μόνο βολή κατά βολή;

    Εγώ έχω κι άλλα ερωτήματα. Ας πούμε, είναι δυνατόν ο Τότης να έφαγε εννιά σφαίρες όρθιος; Κι αν όχι, στις πόσες έπεσε κάτω; Κι αν έπεσε, γιατί μετά ο αστυνομικός συνέχισε να του ρίχνει;

    Εν ολίγοις, η ποινική αντιμετώπιση του συγκεκριμένου αστυνομικού ελάχιστα με ενδιαφέρει, και μάλλον δευτερευόντως. Αυτό που με ενδιαφέρει πρωτευόντως είναι ότι, για άλλη μια φορά, φαίνεται ότι στην αστυνομία μας υπηρετούν οπλοφόροι με νοοτροπία δικαστή Ντρεντ. Και δεν ωφελεί να κάνουμε πως δεν βλέπουμε το πρόβλημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Δεν ξέρω ρε φίλε, τι να πω, πραγματικά δεν ξέρω.

    Τα πιστόλια δεν ρίχνουν κατά ριπάς, τα υποπολυβόλα ΜΡ5 ναι. Δεν ξέρω για τι όπλο μιλάμε.

    Τα όπλα των ληστών δεν ήταν κλεμμένα από αστυνομικούς;

    Νομίζω πιο διαφωτιστικό είναι το χωριταξικό: πού στεκόταν ο μακαρίτης, πού πήγαινε, από πού του ήρθαν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σωστή παρατήρηση. Σε ένα σκίτσο στην Ελευθεροτυπία φαινόταν αρκετά παραδίπλα από την ευθεία του φούρνου, αλλά βέβαια αυτά τα σκίτσα δεν είναι να τα εμπιστεύεσαι...

    Ελπίζω ότι θα γίνει αναπαράσταση και θα μάθουμε περισσότερα, πάντως αυτά που ξέρουμε μέχρι τώρα δεν ακούγονται καθόλου καλά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Απ' όσο ξέρω, τα πιστόλια δε ρίχνουν κατά ριπάς. Οπότε έχεις δίκιο σε αυτό που υπανίσσεσαι φίλε Χασοδίκη: ότι ο αστυνομικός συνειδητά πυροβόλησε εννιά φορές, δεν "του ξέφυγε". Σωστός είναι επίσης ο συλλογισμός, ότι το θύμα δεν μπορεί να έφαγε και τις εννιά σφαίρες όρθιο - ήδη από τη δεύτερη, άντε τρίτη σφαίρα θα ήταν κάτω. Που σημαίνει ότι, δυστυχώς, ο αστυνομικός τον πυροβολούσε ακόμα και πεσμένο κάτω, πράγμα ανεπίτρεπτο ακόμα και αν ήταν κακοποιός.
    Δεν ξέρω αν υπάρχει νοοτροπία "δικαστή Ντρεντ" - ίσως υπήρχε σε άλλες περιπτώσεις. Εδώ μου φαίνεται ότι κάποιος ανεκπαίδευτος έχασε την ψυχραιμία του σε βαθμό υστερίας. Γιατί το πρώτο λάθος, άντε να το καταλάβω. Αλλά οι απανωτοί πυροβολισμοί, σε πεσμένο άνθρωπο που δε συνιστά απειλή πλέον, δείχνουν άνθρωπο εκτός ελέγχου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Πολύ σωστές οι παρατηρήσεις...Περιμένω, όμως, την αντίδρασή σας την επόμενη φορά που θα σκοτωθεί αστυνομικός εν ώρα καθήκοντος...Εκεί να σας δω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Μόνη λογική εξήγηση να τον "πέρασαν" για ληστή...

    Το μπάχαλο που άφησε πίσω του ο Παυλόπουλος, και όχι μόνο, δεν μαζεύεται παρά μόνο με πολλούς νεκρούς, (αστυνομικούς και κακοποιούς) δυστυχώς , μεταξύ αυτών και κάποιων αθώων, άλλος τρόπος δεν υπάρχει....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Από ότι διάβασα οι σφαίρες ήταν των 9mm.

    Υπάρχουν κάποια πιστολια που μπορούν να ρίξουν "ριπές" αλλα δεν νομίζω ότι ο αστυνομικός θα μπορούσε (νόμιμα) να κατέχει τέτοιο όπλο. Οποτε μάλλον μιλάμε για υποπολυβόλο MP5.

    Η πιθανότητα να του έριξε ο αστυνομικός συνειδητά 9 σφαίρες μου φαίνεται πολύ μικρή.

    Πιο πιθανή θεωρώ την εξαπολύση ριπής σε απόσταση μικρότερη των 5 μέτρων λόγω πανικού (έχοντας κακώς και παράτυπα θέσει τον επιλογέα βολής στην θέση FULL).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @ Angelos:
    Εφ' όσον οι σφαίρες είναι όντως των 9 mm όπως λες, οι υπόλοιποι συλλογισμοί σου είναι λάθος:
    Το υποπολυβόλο ΜΡ-5 (που όντως μπορεί να ρίξει ριπές) είναι άλλου διαμετρήματος (5,56 χιλ) από τις σφαίρες, ενώ αντιθέτως το στάνταρ πιστόλι που χρησιμοποιεί η αστυνομία (και δε μπορεί να ρίξει ριπές) έχει ακριβώς αυτό το διαμέτρημα (9 χιλ).
    Επομένως, δυστυχώς επιβεβαιώνεται ότι τα τραύματα έγιναν από πιστόλι αστυνομικού, χωρίς πιθανότητα ριπής.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Λάθος μου το προηγούμενο - τώρα διάβασα ότι και το ΜΡ-5 είναι 9 χιλιοστών, όπως και το στάνταρ αστυνομικό πιστόλι (USP). Προφανώς θα πρέπει η βαλλιστική εξέταση να δώσει ακριβέστερη εικόνα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Δεν ξέρω παιδιά, εμένα αυτό το "δύο στο κεφάλι, μία στην καρδιά", από την πρώτη στιγμή που το διάβασα, δεν μου κάθισε καθόλου καλά. Μου φαίνεται δηλαδή στα όρια του στατιστικώς απίθανου να έριχνε κάποιος μη στοχευμένα πυρά και να έφερε αυτό το αποτέλεσμα (+ άλλες πέντε βολές στο ψαχνό).

    Και τελικά, είτε πρόκειται για έλλειψη ψυχραιμίας, είτε για έλλειψη εκπαίδευσης, είτε για κακή χρήση του όπλου, είτε για το σύνδρομο του δικαστή Ντρεντ, σε κάθε μία από αυτές τις περιπτώσεις το συμπέρασμα είναι ότι: υπάρχει πρόβλημα.

    Κι ενώ κατ' αρχήν συμφωνώ με τη θέση που είχε εκφράσει ο Θανάσης πέρισυ, ότι δηλαδή αυτά τα θέματα πρέπει να τα συζητάμε με νηφαλιότητα και όχι εν θερμώ, δεν μπορώ να μην παρατηρήσω ότι στην πράξη, μόλις φύγουν από τα πρωτοσέλιδα, δεν τα συζητάμε καθόλου. Και φοβάμαι πολύ ότι και σ' αυτήν την περίπτωση έτσι θα γίνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Σπύρο,

    Στάνταρ πιστόλι της αστυνομίας στην ΕΛΑΣ (από όσο ξέρω) δεν υπάρχει. Χορηγείται ότι υπάρχει από 0.45 Μ1911 (ναι αυτά του Στρατού) μέχρι κάτι διακοσμητικά περίστροφα των .38cal. Οι αστυνομικοί κατόπιν αγοράζουν δικά τους πιστόλια ιδ. δαπάνοις. Προτιμώνται δε τα Glock.

    Σχετικά με το περιστατικό κάνω εικασίες, με βάση κάποια ιδία εμπειρία από όπλα και με την κοινή λογική. Ο λόγος δε που τα αναφέρω, είναι για να μας βοηθήσουνε οι νομικοί του μπλογκ να αποσαφηνίσουμε τα της ευθύνης. (και πάντα με την παραδοχή ότι τα βλήματα ήταν των 9χιλ.)

    Θεωρώ λοιπόν ότι:
    α) έχει αρχίσει η εμπλοκή και ο περί ου (έτσι δεν το λέτε;) απασφαλίζει το ΜΡ5 του σε θέση αυτόματης βολής. Αυτή η επιλογή είναι συνειδητή, καθώς της ασφάλειας και της αυτόματης βολής παρεμβάλλεται η βολή κατά βολή (κάθε πάτημα της σκανδάλης δηλαδή μια σφαίρα). Δεν μπορεί δηλαδή να έγινε τυχαία, γιατί π.χ. πιάστηκε κάπου η ασφάλεια.
    β) Το θύμα προσπαθεί να καλυφθεί και ίσως συνειδητά τρέχει προς τον αστυνομικό, θεωρώντας ότι θα τον προστατεύσει. Πιθανότατα δε να μην υπήρχε οπτική επαφή του δεύτερου με τον πρώτο, μέχρι τα τελευταία μέτρα, γιατί ο αστυνομικός ήταν καλυμμένος πίσω από κάποιο ογκώδες αντικείμενο.
    γ) Ο αστυνομικός αιφνιδιάζεται,, θεωρεί το θύμα απειλή και στρέφει το όπλο προς το μέρος του. Αυτή την στιγμή ο αστυνομικός έχει το δάχτυλο στην σκανδάλη. Είναι το δεύτερο παράπτωμα του.
    δ) μέσα στην σύγχυση του ο αστυνομικός πατάει την σκανδάλη εκτοξεύοντας πέραν των 9 βλημάτων προς την μεριά του θύματος. πιθανώς δε, όλον τον γεμιστήρα του όπλου του (25-30 σφαίρες).
    ε) Κάποια από τα βλήματα καταλήγουν στο περιβάλλον, αλλά λόγω της μικρής απόστασης 9 από αυτά πετυχαίνουν το θύμα. Μια παρατεταμένη ριπή θα προκαλούσε μεγάλη διασπορά βολίδων άρα ο αστυνομικός και το θύμα ήταν πολύ κοντά (φανταστείτε το σαν ένα κώνο με την κορυφή στην κάνη του όπλου).
    στ) Είναι πιθανό δε ο αστυνομικός να μην κατάλαβε καν τι έγινε. το θύμα δε, δεν κατάλαβε τίποτε.

    Χωρίς να αποκλείω εσκεμμένη κίνηση και χωρίς να θέλω να δικαιολογήσω την αστυνομία, θεωρώ το σενάριο της εσκεμμένης βολής κατά βολή ιδιαιτέρως απίθανο, γιατί απαιτεί χρόνο και ψυχραιμία. Αμφότερα ήταν εν ανεπάρκεια.

    Σχετικά με τις νομικές πλευρές του θέματος, θα ήταν ενδιαφέρον να ακούσουμε τους νομικούς σχετικά με τα λάθη του αστυνομικού (α και δ), την ευθύνη της πολιτείας λόγω της ανεπαρκούς εκπαίδευσης αλλά και τα ελαφρυντικά λόγω της συγκυρίας.

    Αυτά από μέρους μου και συγγνώμη εάν καταχρώμαι την φιλοξενία σου κ. χασοδίκα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Δεν ξέρω ούτε πώς; ούτε γιατί; ούτε πόσες ακριβώς βολίδες από πόσους αστυνομικούς χτύπησαν τον περαστικό. Ξέρω ότι είναι εξαιρετικά πιθανότερο να με ξεκάνει στα καλά καθούμενα η αστυνομία παρά κάποιος εγκληματίας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. http://katiasnewlife.blogspot.com/2010/02/17022010.html
    και
    http://katiasnewlife.blogspot.com/2010/02/blog-post_21.html

    ποιες στρουθοκάμηλοι; Ούτε καν αυτό...

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)