11 Ιανουαρίου 2010

Τσαπατσουλιές

Είναι πραγματικά αξιοθαύμαστο το πώς κατάφερε η κυβέρνηση να χαντακώσει επικοινωνιακά ένα μέτρο που όχι μόνο το είχε εξαγγείλει από καιρό, αλλά είναι και επί της ουσίας σωστό από όποια πλευρά και να το δει κανείς.

Ο λόγος για τη φορολόγηση δωρεών, κληρονομιών και γονικών παροχών. Μέτρο κοινωνικά δίκαιο, στηρίζεται στην κεντρική ιδέα ότι όποιος τα βρίσκει έτοιμα πρέπει να τσοντάρει και το κατιτίς του στο δημόσιο ταμείο. Κι όσο πιο πολλά είναι τα έτοιμα, τόσο πιο πολλά θα πρέπει να τσοντάρει. Η ενιαία φορολόγηση με μόνο 1 % που είχε περάσει η Νέα Δημοκρατία και ίσχυσε τα τελευταία δύο χρόνια (για γονικές παροχές και κληρονομιές), μπορεί να ωφέλησε μεν αρκετούς μικρομεσαίους που έσπευσαν να τακτοποιήσουν τα περιουσιακά τους, ωφέλησε όμως πολύ περισσότερο τους μεγαλομεγάλους που έκαναν το ίδιο γλιτώνοντας χιλιάδες ευρώ σε φόρους, ενώ στέρησε από τον δημόσιο κορβανά σημαντικά ποσά. Ένα σωστό αφορολόγητο όριο είναι ό,τι χρειάζεται για να εξασφαλιστεί η κοινωνική δικαιοσύνη του μέτρου, από εκεί και πέρα προοδευτική κλίμακα -και τέλος.

Το κουμπί της ιστορίας είναι ότι αυτοί οι φόροι ακουμπάνε κυρίως την ακίνητη περιουσία.

Οπότε, για να έχεις σωστό αφορολόγητο και προοδευτική κλίμακα, πρέπει να κάνεις τους λογαριασμούς σου πάνω στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Τις οποίες η κυβέρνηση έχει σκοπό να αυξήσει.

Αλλά για να τις αυξήσει χρειάζεται μια κάποια σχετική μελέτη και ο ανάλογος χρόνος.

Που προφανώς δεν είναι και λίγος, ιδίως όταν το οικονομικό επιτελείο και οι σχετικές υπηρεσίες ασχολούνται ταυτόχρονα με χίλια δύο άλλα πράγματα.

Ενώ την ίδια ώρα οι ενδιαφερόμενοι, βέβαιοι ότι επίκειται αύξηση των αντικειμενικών αξιών και του φόρου, σπεύδουν να τακτοποιηθούν με το ισχύον ευνοϊκό καθεστώς, αναιρώντας εν μέρει τη χρησιμότητα του μελλοντικού μέτρου.

Φαύλος κύκλος.

Και τι σκέφτηκαν οι πράσινοι φωστήρες για να σπάσουν τον κύκλο; Περνάνε μια τροπολογία σε άσχετο νομοσχέδιο και σου λένε, κύριε, μέχρι εδώ ήτανε, όποιος πρόλαβε πρόλαβε, από δω και πέρα αλλάζουν τα κόζια. Αλλά μέχρι να τα αλλάξουμε οριστικώς, θα φορολογηθείτε προσωρινώς και κατόπιν θα σας έλθει και το εκκαθαριστικό μπουγιουρντί. Από Μάιο και βλέπουμε (η τροπολογία εδώ, σε .pdf).

Το οποίον, όπως και να το κάνουμε, είναι τρομερή χοντροκοπιά. Πρώτον, γιατί διαιωνίζει την επάρατη τακτική των (ν)τροπολογιών που περνάνε νύχτα σε άσχετα νομοσχέδια, τακτική που το ΠΑΣΟΚ υποτίθεται θα έκοβε μαχαίρι. Δεύτερον, γιατί φωνάζει ότι το οικονομικό επιτελείο έχει πάθει πανικό. Τρίτον, και σημαντικότερο μάλλον, γιατί δημιουργεί καθεστώς ανασφάλειας δικαίου για απροσδιόριστο χρονικό διάστημα: αν υποθέσουμε ότι το νέο φορολογικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί τον Μάρτιο, μεσολαβούν σχεδόν δύο μήνες μέσα στους οποίους οι φορολογούμενοι καλούνται να κάνουν τις συναλλαγές τους στα τυφλά, χωρίς να ξέρουν τι φόρο θα πληρώσουν.

Δεν είναι περίεργο λοιπόν το κράξιμο που έπεσε από τα ΜΜΕ, αν και εν μέρει είναι υπερβολικό: αναδρομική φορολόγηση δεν επιβάλλεται, όπως ανακριβώς αναφέρουν οι εφημερίδες, ενώ και κάποιες νύξεις περί αντισυνταγματικότητας που ακούγονται δώθε-κείθε δεν έχουν τεκμηριωθεί επαρκώς (και μάλλον δεν πολυστέκουν, μου φαίνεται). Όμως η επικοινωνιακή ζημιά έχει γίνει, αφού το ΠΑΣΟΚ παρουσιάζεται (και όχι άδικα) ανακόλουθο, ενώ όσοι δεν πρόλαβαν να... τακτοποιηθούν παρουσιάζονται σαν αδικημένοι, πράγμα που είναι μάλλον λιγουλάκι ειρωνικό.

Αναρωτιέμαι λοιπόν: αντί γι' αυτήν την χοντροκομμένη μεθόδευση, που δίνει λαβές για αρνητική κριτική (εν μέρει δίκαιη, εν μέρει άδικη), μήπως θα ήταν καλύτερα να έχει ψηφιστεί -από τον Νοέμβριο ακόμα- ένα μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, με το οποίο θα επανέρχονταν σε ισχύ οι κλίμακες και οι φορολογικοί συντελεστές που ίσχυαν μέχρι το Δεκέμβριο του 2007; Με παράλληλη δέσμευση της κυβέρνησης ότι το καθεστώς φορολόγησης γονικών παροχών κλπ. παραμένει υπό αναθεώρηση και θα ξαναλλάξει όταν ολοκληρωθεί η διαβούλευση και όταν διαμορφωθούν οι νέες αντικειμενικές αξίες;

Δεν θα ήταν η τέλεια λύση, δεν θα ήταν εξαιρετικά κομψή, πάλι γκρίνια θα υπήρχε -αλλά νομίζω ότι θα ήταν καλύτερη από τη λύση που τελικά δόθηκε. Η οποία κατέληξε επικοινωνιακό αυτογκόλ...


.

11 σχόλια:

  1. Χασοδίκη γράφεις για την φορολόγηση δωρεών, κληρονομιών κλπ.
    Θα σου μεταφέρω εδώ (όπως είχα γράψει και σε άλλο blog) τι μου συνέβει τώρα τον Δεκέμβριο:

    Έκανα δωρεά στον ανηψιο μου το μερίδιο μου από το πατρικό μου. Δώρο δηλαδή έκανα η έρημη και μου έβγαλε η εφορία να πληρώσω 1.500€, λόγω συγγένειας που δεν είναι πρώτου βαθμού και λόγω αξίας του σπιτιού, που ΑΚΟΥΣΟΝ πως την αύξησε και τι μας είπε ο εφοριακός γι' αυτό:
    Τους έχουν δώσει εντολή, όχι με νόμο ακόμη αλλά κάτι για εγκύκλιο ανέφερε, να αυξάνουν την αντικειμενική αξία των ακινήτων, κατά προσέγγιση (με τις αυξήσεις που θα έρθουν), κι έτσι προσέθεσε στο σπίτι μερικές χιλιάδες ευρώ και με έπιασε το όριο του αφορολόγητου κι έτσι μου έκοψε κοστούμι 1.500€.
    Ξέχωρα τι πληρώσαμε στη συμβολαιογράφο και στα παράβολα στην τράπεζα.

    Αυτό ήταν το δώρο μου από το κράτος για μια καλή πράξη.

    Είναι νόμιμο να πάρει ή να πάω στην εφορία και να κάνω θέμα;

    Αυτά
    Καλή εβδομάδα
    :-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλά τα λέτε αγαπητέ. Είναι εντυπωσιακό πάντως οτι έχουν πολύ ανέβει οι απαιτήσεις μας, που (πολύ σωστά) κράζουμε μια τροπολογία "της νύχτας" - κάτι που γινόταν σωρηδόν μέχρι τώρα, χωρίς να διαμαρτύρεται κανείς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως το Υπ. Οικονομικών είναι “καταραμένο” τελικά......με ότι καταπιάνεται τα “κάνει ρόιδο”!!

    Παραδείγματα :

    Τέλη αυτοκινήτων: (Λάθος ...δια στόματος Πρωθυπουργού...ίσως επειδή ήταν το μόνο που είχε και κάτι θετικό, “απόσυρση” μερικών παλιών αυτοκινήτων....)

    Αποδείξεις: ( θα αποδειχθεί σύντομα μπαρούφα , ούτε και οι ίδιοι ξέρουν τι θέλουν, άσε που ζητούν είναι ανεφάρμοστα...)

    Φορολογία γονικών , κληρονομιών: κλπ ( Το “πουλάκι έχει πετάξει”, σχεδόν τζάμπα έγινε η τροπολογία, οι περισσότεροι είχαν μεταβιβάσει μέχρι 31/12/09 , στην ΔΟΥ Ψυχικού για παράδειγμα καθημερινά γινόταν το αδιαχώρητο, τώρα κυνηγούν μύγες....)


    @Βάσσια είπε...
    Μάλλον πρόκειται για ακίνητο εκτός αντικειμενικού.
    Σε κάποιο χωριό ίσως;;
    Πάντως έτσι όπως το περιγράφεις δεν στέκει, είτε εσύ δεν κατάλαβες, πιθανότερο, ή ο έφορος είχε πάρει ληγμένα......:)

    ΥΓ Ίσως τελικά να συμφωνούμε, αφού στο αμέσως επόμενο ποστ γράφεις για τις "τσαπατσουλιές" του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. συμφωνώ περισσότερο με την άποψη του μάνου

    http://e-drasis.blogspot.com/2010/01/blog-post_11.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Χωρίς να υπερασπίζομαι κανέναν, το μόνο που έχω να πω είναι ότι από κάπου πρέπει να γίνει μία αρχή, και ότι αν περιμένει η κάθε κυβέρνηση να έχει την πληρη αποδοχή του κάθε μέτρου που περνάει, τότε δεν προκειται να γίνει ποτέ τίποτα, αφού πάντα θα υπάρχει κάποια ομάδα που να θίγεται.

    Μου αρέσει που είναι όλα τα μέτωπα ανοιχτά, περιμένω όμως να περάσει και η τριετία πριν χρεώσω το οτιδήποτε στον οποιονδήποτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Προσωπικά δεν έχω πρόβλημα με την τροπολογία γιατι εχω μικρή ακίνητη περιουσία. Το επικοινωνιακό λάθος είναι ότι την κατέθεσαν βράδυ και ακόμα χειρότερα δε διορθώνουν το γεγονός ότι η τροπολογία ψηφίζεται σήμερα.

    Βλέπετε, άλλο το πότε κατατίθεται κάτι και άλλο το πότε ψηφίζεται. Φυσικά κανείς δεν μπορεί να έχει παράπονο ότι τάχα δε θα έχει χρονο να τη μελετήσει. Μισή εβδομάδα έχει κάθε βουλευτής για να τη δει πριν ψηφιστεί. Απλά τα κανάλια έπαιξαν το θέμα με βάση τα δικά τους συμφέροντα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Εγώ εχω την αίσθηση οτι και αυτή η κυβέρνηση και λυπουμαι πολύ γι' αυτό ,δεν παρακολουθει τα γεγονότα οπως διαμορφωνονται στην πραγματικοτητα.Οι μεταβιβάσεις ακινήτων άρχισαν αμέσως μετά τίς εκλογές και αυτό το ξέρουν τουλάχιστον όλοι οι Δημοι.Αυτοί τ'ωρα το πήραν χαμπάρι.Τί να πώ. Τους ερμους τους υπηρεσιακούς παράγοντες τους εχουν γραμμένους οπως ολοι στα παλαιότερα των υποδημάτων τους.Αυτούς να δούμε πότε θα τούς ανακαλύψουν και θα τους αξιοποιήσουν γιά τους δίνουν το μέτρο τουλάχιστον της πραγματικότητας.Τι να πώ.Ανθρωποι με τεράστια πείρα στη διοικηση απαξιώνονται καθημερινά και καταντουν ανέκφραστα πρόσωπα και τους θυμούνται μόνο οταν ειναι να τους φορτ'ωσουν τα ουκ ολίγα σκάνδαλα.'Δεν ξέρουμε εμεις,οι υπηρεσίες".Το γνωστό μοτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με το πνεύμα του ποστ. Ναι μεν δείχνει μια τσαπατσουλιά η συγκεκριμένη κατάθεση της τροπολογίας, πλην όμως είναι αλήθεια ότι έπρεπε να επανέλθει η προοδευτικότητα στη φορολογική κλίμακα και τουλάχιστον για το έτος 2010 φαινόταν ότι είχε χαθεί το παιχνίδι, με την αθρόα επίσπευση των μεταβιβάσεων. Γενικά η Κυβέρνηση έχει ένα πρόβλημα με την κατάθεση των νομοσχεδίων που είχε προαναγγείλει και με την εκτέλεση του προγράμματος της. Σπεύδει πολύ βραδέως, βρε παιδί μου. Ακόμα περιμένουμε την κατάθεση του νομοσχεδίου που αφορά την επαναφορά του θεσμού του αυτοδιοίκητου των Δικαστηρίων.
    Υ.Γ. Μόλις τώρα ακούω από το ραδιόφωνο ότι το ζήτημα θα λυθεί τελικά με τροπολογία που κατατίθεται αύριο και προβλέπει συγκεκριμένες ρυθμίσεις. Με την τροπολογία αυτή θα αναλύονται τα νέα αφορολόγητα όρια (θα είναι, λέει, περί τα 200.000 ευρώ) και οι φορολογικοί συντελεστές που θα ισχύουν από δω και πέρα. Θέλουν μάλλον να προλάβουν τις ενστάσεις αντισυνταγματικότητας. Ήδη ο Βενιζέλος κάτι είχε υπονοήσει για αντισυνταγματικότητα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. glam,

    εγώ καλά άκουσα, αλλά δεν είχα ιδέα για να απαντήσω εκείνη τη στιγμή.
    Έχουμε πει στη δικηγόρο μας να το ψάξει για να δούμε τι ισχύει.
    Δεν έχω λάβει ακόμη το επίσημο χαρτί της εφορίας για να πληρώσω, οπότε θα είχα κι άλλα στοιχεία πιθανώς.

    Όπως ακριβώς τα έγραψα έγιναν.
    Αν θέλει λάδωμα ή δεν ξέρω τι.. είναι άλλο θέμα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. @Βάσσια

    Όπως λέει και ο glam, μάλλον πρόκειται για ακίνητο εκτός συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού (υπάρχουν και περιοχές χωρίς αντικειμενικές αξίες). Περισσότερα θα σας πει η δικηγόρος σας ;)

    @Προκόπης Δούκας

    Α, δεν ξέρω τι κάνει ο κόσμος, εγώ γράφω (και κατεβάζω καντήλια...) γι' αυτό το θέμα από δεκαπενταετίας, φοιτητής ακόμα (σε φοιτητική εφημερίδα). Είναι μεγάλος καημός.

    @glam

    Άτιμε, πας να μου υφαρπάξεις τη συναίνεση για το προηγούμενο ποστ, αλλά δεν θα σου περάσει :))

    @Ανώνυμος

    Ουδέν σχόλιον. (πάντως να ξέρεις ότι το παράδειγμα που φέρνει ο Μάνος μπάζει ποικιλοτρόπως, άσε που ως επί το πλείστον βασίζεται σε υποθετικά δεδομένα).

    @athinovio

    Ποια τριετία;

    @Δείμος

    Κοίτα, δεν είναι μόνο η ώρα κατάθεσης, είναι και το άσχετον της τροπολογίας με το νομοσχέδιο. Το οποίο είναι σοβαρό, όσο κι αν δεν του φαίνεται.

    @Βάσω

    Ε, εδώ που τα λέμε και οι υπηρεσιακοί παράγοντες δεν είναι πάντοτε αθώα περιστέρια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Αποσύρθηκε τελικά η τροπολογία.
    Νομίζω είναι ταιριαστή η ακόλουθη γελοιογραφία:

    http://www.enet.gr/?i=news.el.gallery&id=35&m=52086#gallery-item-container

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)