05 Ιανουαρίου 2010

Η απώλεια του μέτρου (ΙΙ)

Η πρόταση Μητσοτάκη για σχηματισμό κυβέρνησης Εθνικής Ανάγκης είναι πιθανόν η μεγαλύτερη πολιτική ανοησία που έχει ακουστεί τα τελευταία χρόνια, πράγμα που από μόνο του αποτελεί κατόρθωμα σε μια χώρα με πλουσιότατη παραγωγή πολιτικής ανοησίας.

Ας ξεκινήσουμε από τη θεσμική πλευρά: Όπως θυμόμαστε (ελπίζω) όλοι, εκλογές στην χώρα έγιναν μόλις πριν από τρεις μήνες και το αποτέλεσμα που έδωσαν -μας αρέσει δεν μας αρέσει- ήταν καθαρό και ξάστερο. Επιπλέον, στην ταλαίπωρη τούτη χώρα υπάρχει κι ένα ρημαδοΣύνταγμα, το οποίο ρυθμίζει κάποιες μικρολεπτομέρειες όπως π.χ. ο τρόπος σχηματισμού κυβερνήσεως, ο χρόνος της θητείας της κλπ. Βέβαια ο καθένας δικαιούται να βγαίνει και να λέει ό,τι παρόλα του κατέβει στο κεφάλι, αλλά όπως και να το κάνουμε χρειάζεται κάποιο άλφα θράσος για να προτείνει κανείς στα δύο μεγάλα κόμματα να γράψουν στα παπάρια τους τη λαϊκή βούληση, όπως σαφώς εκφράστηκε στις πρόσφατες εκλογές, και να κάνουν του κεφαλιού τους -ή μάλλον, του κεφαλιού του Μητσοτάκη-, με πρόσχημα μια "Εθνική Ανάγκη" η οποία τάχα προέκυψε το τελευταίο τρίμηνο. Και λέω "τάχα" διότι καμία Εθνική Ανάγκη δεν προέκυψε το τελευταίο τρίμηνο, τα προβλήματα της χώρας γενικά και της οικονομίας ειδικότερα ήταν γνωστά από πριν τις εκλογές και όσοι ψήφισαν (τεκμαίρεται ότι) τα έλαβαν υπ' όψη τους, το μόνο που άλλαξε μετά ήταν η λογιστική απεικόνιση ενός προϋπάρχοντος προβλήματος. Η οποία, κατά την ταπεινή μου γνώμη, δεν μπορεί να ονομαστεί έτσι αβασάνιστα "Εθνική Ανάγκη", χαρακτηρισμός που θα ταίριαζε αν είχε μεσολαβήσει π.χ. η κήρυξη πολέμου, κάποια απόπειρα πραξικοπήματος ή κάτι άλλο εξίσου δραματικό.

Επιπλέον, η πρόταση Μητσοτάκη υπονοεί ότι στη δεδομένη χρονική συγκυρία η αξιωματική αντιπολίτευση είναι περιττή πολυτέλεια και μπορεί να αυτοκαταργηθεί, στηρίζοντας (ουσιαστικά άνευ όρων) την κυβέρνηση. Πράγμα που, αν δεχτούμε ότι ισχύει τώρα, μπορούμε εξίσου καλά να δεχτούμε ότι ισχύει σχεδόν πάντοτε.

Αλλά και επί της ουσίας, η πρόταση Μητσοτάκη έτσι όπως διατυπώθηκε, περιλαμβάνοντας δηλαδή και συγκεκριμένα πρόσωπα, ήταν καταδικασμένη να πέσει στο κενό. Αν ο πρωθυπουργός και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης την αποδέχονταν, αν την συζητούσαν έστω, θα έπρεπε να παραιτηθούν και να παραδώσουν τα κλειδιά της χώρας στον επίτιμο να κάνει κουμάντο, αφού θα ήταν σαν να αποδέχονται ότι αυτός ξέρει καλύτερα από τους ίδιους (να σχηματίζει κυβέρνηση, να ασκεί "υπεύθυνη" αντιπολίτευση κ.ο.κ.).

Και εδώ πια πλησιάζουμε στην ουσία του προβλήματος: αν ο Μητσοτάκης σήμερα αισθάνεται την άνεση να διατυπώνει δημοσίως προτάσεις τέτοιου βεληνεκούς ανοησίας, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στο γεγονός ότι συγκεκριμένοι δημοσιογράφοι, καναλάρχες, εκδότες, τον έχουν αναγορεύσει ατύπως σε ιερή αγελάδα, σε σοφό Νέστορα της ελληνικής πολιτικής που οποιαδήποτε άποψή του αποκτά βαρύνουσα σημασία, απλώς και μόνο επειδή είναι δική του. Από το απυρόβλητο όπου τον έχουν τοποθετήσει, η κάθε κουταμάρα βαφτίζεται "παρέμβαση-βόμβα", και αντί να τη δούμε με τη συγκατάβαση που βλέπουμε τα γράμματα των παιδιών στον Άη-Βασίλη, γίνεται πρωτοσέλιδο, πρώτο θέμα στις ειδήσεις, και οι πιθανοί αποδέκτες της καλούνται αμέσως και πιεστικά να πάρουν θέση και να τη σχολιάσουν. Από πού κι ως πού;

Πρόκειται για μια διαφορετική όψη της ίδιας απώλειας του μέτρου που συζητούσαμε χτες: η τέταρτη εξουσία, με κύριο μέσο την παντοδυναμία της τηλεοπτικής εικόνας, δημιουργεί με περισσή ευκολία εξωθεσμικά σημεία αναφοράς, σε μια προσπάθεια να χειραγωγήσει (και όχι να συνδιαμορφώσει απλώς) την κοινή γνώμη. Άλλοτε το κάνει διακριτικά, άλλοτε -όπως εν προκειμένω- χοντροκομμένα. Είτε έτσι είτε αλλιώς, είναι επικίνδυνο και απαράδεκτο.


.

21 σχόλια:

  1. Εξαιρετικό! Να δούμε τις παρεμβάσεις Μητσοτάκη "με τη συγκατάβαση που βλέπουμε τα γράμματα των παιδιών στον Αη Βασίλη"!
    Ακόμα γελάω!
    Καλή Χρονιά Χασοδίκη!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να τελειώνουμε κάποια στιγμή με τους κατασκευασμένους Νέστορες της πολιτικής μας σκηνής ...Ανήκουν απλά στο παρελθόν , όχι μόνο πολιτικά αλλά και βιολογικά , κι όχι να έχουν και την απαίτηση να επηρεάζουν και την πορεία των πολιτικών πραγμάτων ..
    Σε συγχαίρω , συμφωνώ και επαυξάνω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Μήπως όμως η πρόταση αυτή είχε σκοπό να στερήσει από τον Αντωνάκη - που πρόσφατα στέρησε από τη Ντόρα την αρχηγία - το μοναδικό αντικείμενο του, την αντιπολίτευση, και επιπλέον να υπονοήσει ότι ο Αντωνάκης ούτε για αντιπολίτευση δεν κάνει ;;; Λέω εγώ τώρα ... Μήπως ο Μητσοτάκης έχει γραμμένη εκεί που δεν πιάνει ούτε ... τατουάζ τη - χρόνια - Εθνική Ανάγκη μας και απλά προσπαθεί να πλήξει τον Αντωνάκη ; Θα μου πεις βέβεια, κοτζάμ Μητσοτάκης με τον Αντωνάκη ακόμη ασχολείται ; Ξέρεις όμως τι είναι να βλέπεις την κορούλα σου εν αναμονή πρωθυπουργό και να έρχεται ο Αντωνάκης και να προωθεί την κλήση της για .. Κάιρο ;

    Φαντάσου όμως αγαπητέ χασοδίκη, αν εν ζωή είναι η ιερή αγελάδα της πολιτικής, τι έχει να ειπωθεί μετά το θάνατο του ... ! Μη δούμε (αν ζούμε εμείς...) και καμία πρόταση για ... αγιοποίηση!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Όπως είπε η ESKARINA, δεν καταλαβαίνω γιατί δίνουμε ως πολίτες σημασία σε ένα πολιτικό ραμολιμέντο που ποτέ στην σταδιοδρομία του δεν έδειξε ακεραιότητα χαρακτήρα. Τόσο ο ίδιος, όσο και τα παραδοσιακά ΜΜΕ που τον αβαντάρουν έχουν τις σκοπιμότητές τους. Στην συγκεκριμένη περίπτωση μάλιστα βγάζουν μάτι. Ο μεν θέλει να υπονομεύσει τον Σαμαρά, τα δε να δημιουργήσουν ανύπαρκτο θέμα για να το πουλήσουν στο κοινό τους και να πιέσουν την Κυβέρνηση.

    Εμείς, ως κοινό, γιατί να δίνουμε σημασία σε οποιονδήποτε από τους 2; Γρήγορη και επίπονη πτώση εύχομαι στα παραδοσιακά ΜΜΕ. Για τον Μητσοτάκη δεν χρειάζεται να ευχηθώ τίποτα, τον έχει ήδη κρίνειο λαός για τις πράξεις του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Σπύρο, καλή χρονιά επίσης!

    Γλαύκε, καλωσόρισες!

    ESKARINA, λες να μας θάψει ο ακατανόμαστος; :)

    Αντώνη, υπό άλλες συνθήκες δεν θα έδινα σημασία, αλλά μου την έδωσε ο τρόπος που "έπαιξε" το θέμα και δεν θέλησα να το αφήσω ασχολίαστο.

    (καλωσόρισες κι εσύ, ή έχεις ξανάρθει; ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Οι κουτοπονηριές μιας ξεπερασμένης εποχής: Δεν βγάλατε την κόρη, προσπαθώ να δημιουργήσω κατάσταση...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Γιατί χασοδίκη, το βλέπεις με αυτά που τραβάμε καθημερινά να ξεπερνάμε τα εξήντα ;;; Εγώ χλωμό το κόβω!

    Τουλάχιστον το ασφαλιστικό θα γλιτώσει από τη δική μας τη γενιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με όσα γράφεις Χασοδίκη, να σημειώσω μόνο ότι όσα δήλωσε ο επίτιμος έπεσαν -και καλά- σαν "βόμβα" λόγω "νεκρής" ειδησεογραφικά περιόδου. Ήμουν Ελλάδα για τις γιορτές και σκέφτηκα αμέτρητες φορές ότι οι "καημένοι" οι συντάκτες δελτίων και εκπομπών πρέπει να έκοβαν φλέβες τις γιορτές λόγω έλλειψης εσωτερικών θεμάτων. (Όχι ότι αλλάζει πολύ η θεματολογία την υπόλοιπη χρονιά στην εσωστρεφή και μονίμως εγωκεντρική, ως προς τη θεματολογία των ειδήσεων, Ελλάδα, αλλά αυτό είναι άλλη συζήτηση)

    Όσο για την εκτίμηση που έχουν οι Έλληνες στο πρόσωπο του Μητσοτάκη, παραπέμπω όσους έχουν ψευδαισθήσεις στα πρόσφατα αποτελέσματα των εκλογών στη Ν.Δ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Φυσικά και ...διαφωνώ!
    1) Από πότε είναι αντισυνταγματικό να συμφωνεί η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση, στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν, στην αντιμετώπιση ενός συγκεκριμένου και σοβαρού θέματος, όπως είναι η οικονομία;;

    2)“.......το μόνο που άλλαξε μετά ήταν η λογιστική απεικόνιση ενός προϋπάρχοντος προβλήματος”
    Ναι υπάρχει μια “λογιστική” διαφορά αν μάθεις ότι ο προηγούμενος διαχειριστής της πολυκατοικίας σου είχε αφήσει απλήρωτο όχι μόνο ένα λογαριασμό ΔΕΗ , όπως σου είχε πει, αλλά 10!

    3)Και τελευταίο, αυτό που κατέρρευσε μετά της εκλογές δεν ήταν τα οικονομικά μας , αυτά το ξέραμε ότι είχαν πάει κατά διαόλου, αλλά η αξιοπιστία μας απέναντι στους φίλους και δανειστές μας Ευρωπαίους. Πράγμα πολύ κακό, όταν από αυτά τα δανεικά πληρώνεις μισθούς και συντάξεις....! ( Οι φράσεις “Greek statistic” και “Greek mathematic” είναι πλέον ανέκδοτα στην Ευρώπη και όχι μόνο...)

    Αυτό που είπε ο “μαύρος” ο Μητσοτάκης, η πρόταση του οποίου καταδικάσατε , έχω την εντύπωση, κρίνοντας περισσότερο τον ίδιο για το παρελθόν του καθώς και για άλλα ... και καθόλου για την ουσία της, μέγα λάθος κατά την γνώμη μου, ήταν “βάλτε αξιόπιστους διαχειριστές, μπας και μας ξαναδανείσουν”......

    Και δεν νομίζω να έχει άδικο....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Φιλε μου είσαι κόπανος!!!

    Η ανάλυση σου είναι αστειωδώς επιφανειακή. Αν σου αρέσουν τέτοιες προσεγγίσεις μπορείς άνετα να ενταχθείς στην παρέα της Ελληνοφρένειας. Για σοβαρή πολιτική ανάλυση όμως δεν πείθεις..

    Paris

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. glam, εκεί που χάνει όμως η πρόταση Μητσοτάκη είναι στο εξής σημείο: προτείνει ως αξιόπιστους τον νυν πρωθυπουργό (παράδοξο, αν θεωρήσουμε πως, όπως αναφέρεις, μετά τις εκλογές χάθηκε η αξιοπιστία μας) και την...κορη του (που δεν ξέρω πόσο ικανή είναι, πάντως αυτό θα ήταν καλό να το πιστοποιεί και κάνας άλλος εκτός από το μπαμπά της!).

    Χασοδίκη, για μένα είναι προφανές αυτό που λέει η Εσκαρίνα: ούτε ο ίδιος ο Μητσοτάκης δεν θεωρεί αξιόπιστη την προτασή του, απλά θέλει να πλήξει τον Αντώνη. Μόνο που θα μπορούσε να το κάνει λιγότερο άγαρμπα.

    Τώρα γιατί ο Μητσοτάκης έχει αναγορεύτεί σε Νέστορα, αυτό είναι άξιον απορίας, πραγματικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. krotkaya είπε...

    Όταν η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία (το κερασάκι στην τούρτα!) αλλάζει τα νούμερα μέσα σε έξι μήνες, "τρελαίνοντας" τους Ευρωπαίους, τότε η αξιοπιστία μας ως χώρα έχει πληγεί, προφανώς, και όχι τόσο η νέα κυβέρνηση, γι' αυτό τον λόγο και συζητάνε ακόμη μαζί μας, διαφορετικά...
    Η πρόταση Μητσοτάκη πουθενά δεν αναφέρει την Ντόρα...

    Ανώνυμε paris: Πράγματι, πολλές φορές είμαι ΚΑΙ κόπανος, όπως αναφέρεις, και άλλες φορές όχι......όπως και εσύ, φαντάζομαι, εκτός και αν ξέρεις κανέναν που να είναι μόνο κόπανος ή μόνο έξυπνος .......θα ήθελα πολύ να τον γνωρίσω.......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ... Φαίνεται οτι ο κ. Μητσό αρχίζει να παθαίνει αλτσχάιμερ και ο,τι θυμάται χαίρεται...θυμάται τα νιάτα του και πόση σημασία έδινε στους θεσμούς τότε και ίσως νομίζει πως είμαστε στο 1965 που η παρουσία του τότε στη πολιτική σκηνή έγραψε βδελυρές σελίδες στην νεώτερη ιστορία της Ελλάδας. "Μωραίνει κύριος ον βούλεται απωλέσαι"..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. από μαλακίες άλλο τίποτα...
    Καλή σου μέρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Νέστορας ο Μητσοτάκης???
    Καλά...Μας δουλεύουν???Για την παράταξή του ας τον λένε ό,τι θέλουν...Γενικώς για την Ελλάδα....Δεν το καταλαβαίνω...Συγγνώμη...μπορεί εγω να μην καταλαβαίνω από πολιτική...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. @notiv

    Μπα, μη νομίζεις. Όλες οι παρεμβάσεις του επίτιμου "βόμβες" χαρακτηρίζονται εδώ και κάμποσο καιρό. Εσείς που είστε έξω τη γλιτώνετε...

    @glam

    1)Η πρόταση δεν ήταν "να συμφωνεί η κυβέρνηση με την αντιπολίτευση" αλλά να διαμορφωθεί καινούργια κυβέρνηση ("Εθνικής Ανάγκης"), με τη στήριξη και των δύο μεγάλων κομμάτων και με σύνθεση διαφορετική από τη σημερινή (έστω στον τομέα των οικονομικών). Δεν έρχεται αυτό σε αντίθεση με τις συνταγματικές προβλέψεις για τη θητεία της κυβέρνησης;
    2) Δηλαδή κατά τη γνώμη σου, αν πριν από τις εκλογές είχε ανακοινωθεί επισήμως ότι το έλλειμμα δεν είναι 6 % αλλά 12 %, το εκλογικό αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό; Και αν ναι, σε ποια κατεύθυνση;
    3) Το αν η αποδοχή της πρότασης Μητσοτάκη θα οδηγούσε σε αναβάθμιση της αξιοπιστίας μας διεθνώς, το συζητάμε -αν και προσωπικά δεν το πολυπιστεύω.

    Κατά τα λοιπά εμμένω σε όσα έγραψα στο ποστ.
    Α! Είσαι σίγουρος ότι το σχόλιο του/της Paris απευθυνόταν σε σένα; Εγω κατάλαβα ότι ήταν για μένα. Ούτως ή άλλως, αναπάντητο θα μείνει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. Άρτεμις καλωσόρισες, mahler76 καλημέρα, ανώνυμε των 9:02 μη χολοσκάς...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. 1)Η κυβέρνηση , βάση του συντάγματος, ψηφίζετε από την βουλή, άρα δεν “βλέπω” αντισυνταγματικότητα .....;;

    2)Η απόκρυψη της πραγματικής οικονομικής κατάστασης της χώρας προεκλογικά, είναι και “νόθευση” αποτελέσματος......
    Να θυμίσω απλά ότι όλη η προεκλογική οικονομική συζήτηση περιστράφηκε αποκλειστικά γύρω από το “οι συνέπειες της διεθνούς οίκον. κρίσης” ενώ η πραγματική συζήτηση θα έπρεπε να είναι: “στην οικονομία τα κάναμε σκατά και δεν πάει άλλο....”

    Η “απόσταση” μεταξύ των δύο είναι τόσο μεγάλη όσο ..... ένα παράδειγμα! “ένας ασθενής πάει στα εξωτερικά ιατρεία και η διάγνωση είναι “γρίπη ....έχει και όλος ο υπόλοιπος κόσμος ...” και μετά της εκλογές αλλάζει η “διάγνωση” σε “καρκίνος σε προχωρημένο στάδιο...εντατική και να δούμε...”
    Η γνώση της αλήθειας δεν πιστεύω ότι θα άλλαζε δραματικά τα εκλογικά ποσοστά, θα ωφελούσε όμως σημαντικά στην αποδοχή της “θεραπείας”, θα μείωνε τις “παρενέργειες” κλπ ......

    3) Η κάθε κυβέρνηση, όπως και κάθε ομάδα, δεν κρίνετε μόνο από τον ηγέτη της , αλλά από την ποιότητα όλων των στελεχών της, και σε αυτό η “ομάδα” που “κατέβασε” ο Μήτσο υπερτερεί, και τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο......

    Πάντως δεν θα συζητούσαμε τώρα για εντελώς ανόητα πράγματα όπως : “ για το αν πρέπει να βάζουμε τις αποδείξεις σε μαύρες σακούλες...”

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. Πρόκειται για πρόταση ανάλογου βεληνεκούς ανοησίας με εκείνη που, επί χρόνια, θυμάμαι το Μητσοτάκη να διατυπώνει περί εκλογής του ΠτΔ από το λαό και πως μόνο σε τούτη την περίπτωση θα τον ενδιέφερε το αξίωμα (του ΠτΔ).
    Τι να λέμε τώρα, Χασοδίκη, ψιλά γράμματα ο σκληρός πυρήνας μη αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος για το Μητσοτάκη αλλά και για όσους δεν αντιδρούσαν στη διατύπωση τέτοιων αντισυνταγματικών μπαλαφάρων ολκής!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. Εγώ πάλι τον έχω αναγάγει στον "τρελό του χωριού", οπότε τις προτάσεις του τις ακούω για να κάνω χάζι!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. Glam, εντάξει, προφανώς διαφωνούμε -δεν χάθηκε ο κόσμος :)
    Σεβαστή η άποψή σου, αν και δεν πείθομαι.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)