17 Νοεμβρίου 2009

Δύο κλικ

# Κολωνός, σήμερα το πρωί. Περπατώντας προς το γραφείο, περνάω κοντά από ένα δημοτικό σχολείο. Από τα μεγάφωνα ακούγεται η φωνή της Δαμανάκη, "εδώ Πολυτεχνείο, εδώ Πολυτεχνείο", είναι φαίνεται η ώρα της καθιερωμένης τελετής, κάποιο ηχητικό ντοκουμέντο, μπορεί να παίζουν και κανένα βίντεο, ποιος ξέρει. Η ηχογράφηση σταματάει και ακούγεται απ' τα μεγάφωνα η φωνή (προφανώς) του διευθυντή του σχολείου, που φωνάζει στα παιδάκια επιτακτικά:

- Περάστε να κάνετε γραμμές. ΠΕΡΑΣΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ ΓΡΑΜΜΕΣ!

Μου ακούγεται ειρωνικό. Σήμερα είναι μέρα μνήμης γι' αυτούς ακριβώς που δεν έκαναν γραμμές, που έσπασαν τις γραμμές, τις γραμμές του φόβου, τις γραμμές της βολεψιάς, τις ταξικές τους γραμμές, τις κομματικές τους γραμμές. Αν τους θυμόμαστε σήμερα σαν ήρωες, είναι ακριβώς επειδή έσπασαν τις γραμμές. Κι όμως, τα παιδάκια του δημοτικού καλούνται να κάνουν γραμμές για να τιμήσουν τη μνήμη τους...

# Πολυτεχνείο, μεσημέρι. Παντού η αφίσα της ΚΝΕ:


Ας μην τα κάνουμε όλα ίσωμα, σύντροφοι. Όχι, δεν είναι ίδιος ο εχθρός "και τότε και τώρα": για να φέρουμε ένα απλό παράδειγμα, ο τότε εχθρός δεν θα σας είχε επιτρέψει να γεμίσετε το κέντρο της Αθήνας με αυτήν την αφίσα. Ο τωρινός το επιτρέπει. Αυτό μπορεί να σημαίνει πολλά ή λίγα, μπορεί ο τωρινός εχθρός να είναι πιο πονηρός, ή αδιαφανής, ή καλύτερα κρυμμένος, μπορεί να είναι καλύτερος ή χειρότερος από τον τότε, αλλά ίδιος δεν είναι. Μπορούμε να συζητάμε επί ώρες ολόκληρες για τα ελλείμματα της σημερινής καπιταλιστικής δημοκρατίας, και δεν εννοώ τα οικονομικά, αλλά πάντως μπορούμε να συζητάμε. Ανοιχτά, φανερά, δημόσια. Τότε δεν μπορούσαν. Τότε υπήρχε γύψος, μυστρί, τανκς. Η εξίσωση του τότε με το τώρα δεν είναι απλώς υπερβολή ούτε ατυχής ρητορεία: είναι πλαστογραφία. Προσβάλλει τόσο αυτούς που έπεσαν τότε, όσο κι εμάς που τους θυμόμαστε σήμερα.

Κάπως λιγότερη αμετροέπεια δεν θα έβλαφτε, σύντροφοι.


.

11 σχόλια:

  1. Θα μπορούσα να γίνω πολύ-πολύ κακός, και να πω ότι για το ΚΚΕ δεν άλλαξε ένας από τους εχθρούς, αλλά ας μην γίνω. (εννοώ την περίφημη αποκήρυξη του Πολυτεχνείου ως δημιουργήματος αναρχοξερωγωτί στοιχείων).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Χασοδίκη, είπα να μη το γράψω, αλλά, διαβάζοντας την ανάρτηση......

    Είχαμε έναν καυγά περί του "τείχους", με έναν φίλο κομμουνιστή, κάτι είπε και για το "Πολυτεχνείο" και τους αγώνες.....
    Και του είπα..
    Εσείς σε ποιο "Πολυτεχνείο" θα κάνετε πορεία;
    Έγινε μπαρούτι.......
    Ντρέπομαι είνα' η αλήθεια για το σκληρό της έκφρασης..... αλλά νισάφι.

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Το σκέφτηκα κι εγώ να γράψω κάτι σχετικό, αλλά είπα να μην το χοντρύνω. Στο μεταξύ γράφει ο Γιάννης Χάρης στο blog του και υπόσχεται συνέχεια, την οποία αναμένω με μεγάλο ενδιαφέρον.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Πολύ σωστά τα λες, αγαπητέ. Αυτή η (εκ του πονηρού) ισοπέδωση με το σημερινό "φασισμό" (όχι μόνο από το ΚΚΕ) είναι και ανιστόρητη και προσβλητική για όσους έδωσαν τη ζωή τους ή την αρτιμέλεια τους για τη δημοκρατία...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Εγώ θα το χοντρύνω κι άλλο. Το ΚΚΕ δρα σαν την εκκλησία. Ανάλογα τη χρονική περίσταση, προσπαθεί πάντα να καπηλευτεί τις συνθήκες για να αναδείξει τις θέσεις του. Θέσεις οι οποίες χάθηκαν κάπου μέσα στον προηγούμενο αιώνα, αλλά που προσπαθούν με νύχια και με δόντια να μας τις επικαιροποιήσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. την Πανσπουδαστική 8 εννοείτε Δύτη;

    στις μέρες μου, τέτοια μέρα, την αναρτούσαμε στα ταμπλώ, στη ΦΛΣ. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν(/με) οι νώτεροι.

    Την έκανε στην Πανεπιστημίου λέει το ΠΑΜΕ. Άφησε τους άλλους να δώσουν το τόνο και το στίγμα στην πορεία.
    Ό,τι να'ναι, έλεος! Ντάξει, να χωρίζεσαι από τη ΓΣΕΕ, ας το δεχτώ. Να χωρίζεσαι στην Πρωτομαγιά, ας το δεχτώ κι αυτό (αν και στο λαιμό μου κάθεται). Αλλά στο Πολυτεχνείο ρε συντρόφια; Και χωρίζεστε από ποιους: από τη σημαία, τυς αντιστασιακούς και τους φοιτητικούς συλλόγους;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Κρότκαγια ναι, αυτό εννοούσα, έγραφα πολύ βιαστικά...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Καλημέρα και από εμένα. Παρακολουθώ το blog σου καιρό, αν και είναι η πρώτη φορά που σου αφήνω σχόλιο...
    Κρίμα που όλα τα σχόλια αναλώνονται στην αφίσα της ΚΝΕ. Το πρώτο μισό της ανάρτησης είναι το σημαντικο. Ελπίζω τα παιδάκια να μην έκαναν γραμμές και επίσης να ΜΗΝ πάνε στην επόμενη παρέλαση, ούτε στις επόμενες. Ελπίζω να τιμήσουν τις εθνικές επετείους με λιγότερο στρατιωτικές συνήθειες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κροτ, μην ψάχνεις λογική...

    Χρήστο, καλωσόρισες και ευχαριστώ για το σχόλιο. Ναι, μάλλον έχεις δίκιο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Να θυμηθούμε και την αρχική διαφωνία του ΚΚΕ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)