06 Νοεμβρίου 2009

Τζούρα και εικοσάλεπτο

Οι Μεγάλες Αντιφάσεις της σύγχρονης πολιτικής:

Όσο θυμάμαι τον εαυτό μου, κάθε μία από τις κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα επέβαλαν τουλάχιστον από μία αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα ποτά και στα τσιγάρα.


Πέρα από την έλλειψη πρωτοτυπίας, το γεγονός αυτό δείχνει ότι ο εκάστοτε αρμόδιος υπουργός θεωρεί αυτονόητο πως οι σχετικές δαπάνες έχουν ανελαστικό χαρακτήρα για τον μέσο Έλληνα: όσο και να του το ακριβύνεις το τσιγάρο, δεν θα το κόψει. Ergo η αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης είναι ένα μέτρο με εγγυημένη αποτελεσματικότητα: τα αυξημένα έσοδα για τα δημόσια ταμεία θα έρθουν οπωσδήποτε, ενώ αντίθετα αν τα περιμένεις από, λέμε τώρα ένα τυχαίο παράδειγμα, τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την πάταξη της φοροδιαφυγής, ε, όσο να πεις δεν είναι και τόσο σίγουρα. Αυτό λέει η ιστορία τουλάχιστον.

Με τη διάφορα ότι πρόσφατα η Ελλαδίτσα μας μπήκε, με μεγάλη καθυστέρηση είναι η αλήθεια και με κολοβό τρόπο, στον πόλεμο για τον εξοβελισμό του επάρατου τσιγαρακίου από τους χώρους συνάθροισης κοινού, με σκοπό βεβαίως την προστασία της δημόσιας υγείας, αλλά και την μείωση των δαπανών που προκαλούν οι σχετικές με το κάπνισμα παθήσεις στο ταλαίπωρο ασφαλιστικό μας σύστημα.

Νιώθετε την λεπτή ειρωνεία;

Δηλαδή την ώρα που η Μαριλίζα θα αγωνίζεται να επιβάλλει την εφαρμογή των μέτρων απαγόρευσης του καπνίσματος, ο Παπακωνσταντίνου θα εύχεται να αποτύχουν τα μέτρα ώστε να μαζέψει τα 150 εκατομμύρια ευρώ που αναμένεται χοντρικά να αποδώσει η αύξηση της φορολογίας στα τσιγάρα;

Κι εμείς οι δύσμοιροι καπνιστές θα βρεθούμε προ του ιστορικού διλήμματος:

Να ενστερνιστούμε το πνεύμα της απαγόρευσης και να το κόψουμε το ρημάδι, ή έστω να το ελαττώσουμε, όχι μόνο για να κάνουμε καλό στην υγεία μας, αλλά και για να βοηθήσουμε (μακροπρόθεσμα) την εθνική οικονομία;

Ή να το συνεχίσουμε, προκειμένου πάλι να βοηθήσουμε (βραχυπρόθεσμα) την εθνική οικονομία αυξάνοντας τα έσοδα του κράτους από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καπνού; (Άμα είναι να γλιτώσουμε από την χρεωκοπία, βρε αδερφέ, κομμάτια να γίνουν και τα πνευμόνια μας!)

Να ζει κανείς ή να μη ζει;

Δύσκολα διλήμματα. Σηκώνουν τσιγάρο.


εικονογράφηση από εδώ


.

27 σχόλια:

  1. Είμαι καπνίστρια, και δεν αλλάζω...
    υπαιτιότητά μου τουλάχιστον.
    Και είμαστε πολλοί και το ξέρουν, γι αυτό και μας φορολογούν και μετά
    μας κυνηγούν και τούμπαλιν.

    Η υπόθεση σηκώνει τσιγάρο.
    Σώσε την οικονομία, μπορείς!

    Καλησπέρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. κι εγώ σκέφτομαι να ανάψω ένα τσιγάρο για να εμπνευστώ μπας και βρω την απάντηση....

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. δηλαδή για να καταλάβω, η αυξημένη φορολόγηση του πακέτου είναι ασύμβατη με το πνεύμα της αποθάρρυνσης του καπνίσματος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ναι και γω χασοδικη σε καταλαβαινω εδω. Η αυξηση των φορων ειναι μερος της εκστρατειας ελαττωσης του καπνισματος.

    Παρεπιμπτοντως αν το κοψετε επιτελους το οφελος για το συστημα υγειας θα ειναι τετοιο που ξεπερανα την μειωση των φορων που θα λαβει η κυβερνηση. Κοψτε το λοιπον, καλο για σας, καλο για μας, καλο για το κρατος, καλο για τον πλανητη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ε ναι, για το καλό μας το κάνει στο τέλος τέλος. Για να κόψουμε το ποτό και το κάπνισμα.

    Η οικονομική διάνοια, αντάμα με το ιεραποστολικό καθήκον σε υπουργική συσκευασία.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δε θα έλεγα ότι δε θα το κόψει. Μάλλον το αντίθετο έχει αποδειχθεί (παρά τα μεγάλα νούμερα). Κάπου είχα διαβάσει παλαιότερα ότι οι μισοί που το έκοψαν το έκαναν για λόγους οικονομίας. Τώρα αν θες να ρωτήσουμε γιατί αυξάνεται η τιμή τους και δεν απαγορεύονται τελείως αλκοόλ και τσιγάρο είναι άλλο ζήτημα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. τον μπάφο ο Γιωργάκης πότε θα τον αποποινικοποιήσει? χαχαχαχαχα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Συμφωνώ με mahler76
    Εγώ θα κόψω το τσιγάρο, όταν θα επιτρέπεται ο buffo-bil!!!
    ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. εδώ που τα λέμε είναι τελείως βλάκες που δεν αποποινικοποιούν το σταφ, με 3 ευρώ φόρο ανά g το κράτος θα τα κονομούσε πάρα πολύ χοντρά, χώρια η προφανέστατη τόνωση της οικονομίας σε περιοχές όπως η δυτική πελοπόννησος και η κρήτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Ναι, αλλά όσο και να κυνηγάει η Μαριλίζα, οι Έλληνες είναι κάφροι και θα συνεχίσουν να ανοίγουν παραθυράκια σε αντικαπνιστικούς νόμους... πράγμα που το γνωρίζει ο Παπακωνσταντίνου οπότε δεν πρέπει να κόπτεται ιδιαίτερα για τα σχέδια της συναδέφλου του.

    Τις καλησπέρες μου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. διορθωση, "δεν σε καταλαβαινω" εννοουσα.

    κατα τα αλλα ειμαι 100% υπερ της νομιμοποιησης και φορολογησης του χορτου. Θα εχουμε τεραστια αναδιανομη χρηματων απο λέρες σε κρατος και καταναλωτες.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. Εξαιρετικό!!

    Πάντως εδώ που τα λέμε, αυτό το σωστό μέτρο απαγόρευση του καπνίσματος στους δημόσιους χώρους, έδειξε πόσο κόμπλες είναι μερικοί "πολιτικώς ορθοί".

    Όπως είπωθηκε τελευταία αυτό το μίσος εναντίων των καπνιστών (όχι εναντίον του καπνίσματος) είναι μια ένδειξη της απανθρωπιάς που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία μας.

    Ένα μέτρο για την υγεία, λαμβάνει υπόψη του και τον άνθρωπο.

    Το τι σημαίνει άνθρωπος, ελάχιστοι το αντιλαμβάνονται.

    Πας στο καπνιστήριο να καπνίσεις και σε κοιτάνε με μισό μάτι..

    "Πότε θα το κόψεις;"

    - Τι σε κόφτει ρε π@π@ρα; Σου επιβαρύνω τα ασφαλιστικά ταμεία;

    Πάω να αγοράσω μια κούτα..

    Υ.Γ.
    Αυτό που έγραψες θα έβαλε σε σκέψη την κυβέρνηση..:)

    Μα μην τα μπερδεύεις και εσύ. Θα την χάσουμε την τζούρα!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. το αλκοόλ και ο καπνός δεν είναι απλές συνήθειες. Η κατανάλωσή τους αποτελεί πολιτισμική δήλωση. Για φαντάσου τον Φούντα ή τον ΛούκιΛούκ χωρίς ένα στριφτό... ή το Καζαμπλάνκα με την Πρωταγωνίστρια χωρίς το τσιγάρο με φίλτρο στο χέρι...απλά δε λέει.

    Βέβαια, η πηγή μίας εξάρτησης που σχετίζεται με την δια στόματος πρόσληψη ουσιών συνδέεται άμεσα με τον μητρικό θηλασμό κατά πολλούς, ή την έλλειψή του, που σημαινει ότι σαν ενήλικες αναζητούμε υποκατάστατα για κάτι που σαν παιδιά δεν είχαμε, δηλαδή θέλουμε πάσει θυσία να βάλουμε κάτι στο στόμα μας.

    Υπό αυτό το πρίσμα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Σωστός...έτσι είναι.
    Πολιτισμός όμως είναι η απομάκρυνση από το ανθρώπινο ταυτόχρονα ..
    (Μπρυκνερ.."Η μελαγχολική δημοκρατία")

    Επίσης πολιτισμένος, είναι κάποιος που σέβεται και δεν καταπατά τον πολιτισμό του άλλου.

    Αν εγώ από το πισί μου δεν σε καπνίζω, μπορώ να καπνίσω μόνος μου, χωρίς να ακούω τα μπινελίκια των "πολιτισμένων" που έχουν πάρει παραμάσχαλα τον πολιτισμό για την πάρτη τους και γι'αυτό πάμε για φούντο, γενικώς σαν ανθρωπότητα με την βία να κυριαρχεί γύρω μας μέαα σε φουγάρα βιομηχανιών και μεταξύ ιών και εμβολίων;;

    Την καληνύχτα μου, φιλικά.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  15. Όπως είπωθηκε τελευταία αυτό το μίσος εναντίων των καπνιστών (όχι εναντίον του καπνίσματος) είναι μια ένδειξη της απανθρωπιάς που υπάρχει σήμερα στην κοινωνία μας.

    Δηλαδή δε μπορεί να είναι ένδειξη του ότι ακόμα και ένα τελειωμένο πρεζόνι το σκέφτεται πολύ περισσότερο αν ενοχλεί τους άλλους από το μέσο έλληνα καπνιστή, ο οποίος σε γενικές γραμμές θα ανάψει ακόμα και στο βενζινάδικο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  16. Ωραία τροπή πήρε η συζήτηση με το θέμα της νομιμοποίησης. Ο Παπανδρέου πάντως πριν πολλά χρόνια, αν δε με απατά η μνήμη μου, είχε ταχθεί υπέρ. Μακάρι να μην έχει αλλάξει γνώμη αν και δεν το βλέπω. Ποιος ξέρει, αν πάει καλά γενικά και παραμείνει δημοφιλής μπορεί και να το τολμήσει.

    Χωρίς καμιά κριτική διάθεση προς καπνιστές και μη, μια πρακτική συμβουλή από την προσωπική εμπειρία: Έχω κόψει το τσιγάρο εδώ και τέσσερα χρόνια σχεδόν, επειδή το είχα σιχαθεί. Μου πήρε αρκετό χρόνο να το αποφασίσω και ήταν η πρώτη φορά που το προσπάθησα. Χρησιμοποίησα τσίχλες νικοτίνης για να τα καταφέρω και με βοήθησαν πολύ. Παρόλο που ήθελα πραγματικά να το κόψω δεν πιστεύω πως θα τα κατάφερνα χωρίς βοήθημα. Μην ακούτε αυτούς που λένε πως είναι συνήθεια. Είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη εξάρτηση με γνωστά σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα στέρησης. Στατιστικές μελέτες δείχνουν πως τα ποσοστά επιτυχίας στις προσπάθειες διακοπής είναι μικρά και αυτοί που χρησιμοποιούν βοηθήματα έχουν περίπου διπλάσιες πιθανότητες από εκείνους που δεν χρησιμοποιούν. Αν αποφασίσετε να διακόψετε λοιπόν ζητήστε βοήθεια - φαρμακευτική και ψυχολογική - και μην ανησυχείτε αν δεν τα καταφέρετε με την πρώτη: αυτό ισχύει για τους περισσότερους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  17. @j95

    Όχι, δεν λέω αυτό. Βασικά δεν λέω τίποτα το βαρυσήμαντο ούτε υπονοώ τίποτα ομιχλώδες. Όλο το ποστ είναι μια σειρά από απλές σκέψεις:
    - Το μέτρο της αύξησης του Ε.Φ.Κ. καπνού δεν είναι δα κανένα πρωτότυπο/πρωτοποριακό/ρηξικέλευθο μέτρο.
    - Δεν έχει να κάνει (προφανώς) ούτε με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης ούτε με τον εξορθολογισμό της φορολογίας ούτε με κανέναν άλλο μεγαλόπνοο στόχο (από τις πράσινες εξαγγελίες). Είναι απλώς ένα εισπρακτικό μέτρο άμεσης απόδοσης.
    - Για να έχει όμως άμεση απόδοση, προϋποτίθεται ότι η κατανάλωση προϊόντων καπνού θα παραμείνει λίγο-πολύ σταθερή.
    - Από την άλλη πλευρά, τα μέτρα για τον περιορισμό του καπνίσματος, αν εφαρμοστούν με τη δέουσα αυστηρότητα, θα οδηγήσουν αναπόφευκτα σε μείωση της κατανάλωσης προϊόντων καπνού.

    Εδώ βρίσκεται και η ελαφρά ειρωνία, ή αντίφαση: μου φαίνεται προφανές ότι, αν το ένα μέτρο πετύχει, το άλλο θα αποτύχει ή έστω δεν θα αποδώσει τα προσδοκώμενα. QED.

    Τώρα, αν θες ντε και σώνει να βρεις μια δόση κακοπιστίας στο κείμενο, βάλε ένα ερωτηματικό στη "δέουσα αυστηρότητα" που γράφω πιο πάνω. Δεν έχω πλήρη εικόνα, αλλά απ' ό,τι ακούω από φίλους που βγαίνουν έξω περισσότερο από μένα, η εφαρμογή των μέτρων σε μπαρ κλπ. είναι μάλλον χαλαρή για την ώρα. Κακώς, προσθέτω (κι ας με βολεύει...).

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  18. @S_G

    Ε, όχι τώρα ότι η αύξηση των φόρων είναι μέρος της εκστρατείας ελάττωσης του καπνίσματος! Εισπρακτικό μέτρο είναι, μη λέμε παραμύθια!
    Κατά τα άλλα βλέπε άνω την απάντηση στον j95. Για τα οικονομικά οφέλη που λες έχεις δίκιο, μόνο που αυτά θα είναι μακροπρόθεσμα και έχω την εντύπωση ότι το ΥπΟικ καίγεται για έσοδα εδώ και τώρα. Μακροπρόθεσμα, άλλωστε, θα είμαστε όλοι νεκροί, που είπε και κάποιος :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  19. @Δείμος

    Εγώ, να σου πω, δεν έχω τέτοια εικόνα. Από γνωστούς και φίλους, ξέρω μερικούς που σκέφτονταν ήδη να το κόψουν και κάποια αύξηση στην τιμή του πακέτου τους έδωσε καλή αφορμή για να το κάνουν, αλλά κανέναν που να το έκοψε για λόγους οικονομίας. Προφανώς βέβαια ο κύκλος των γνωστών μου δεν είναι επαρκές δείγμα...

    Όχι ότι δεν μου έχει περάσει κι εμένα η σκέψη πως, αν το έκοβα, θα εξοικονομούσα περίπου 600 ευρώ το χρόνο από τον καπνό μόνο -βάλε και χαρτάκια, αναπτήρες κλπ., άλλο ένα πενηντάρικο-, και τι θα μπορούσα να κάνω με αυτά τα λεφτά... Χμμμμ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  20. @all

    Όσο για την αποποινικοποίηση, συμφωνώ κι εγώ μεν, αλλά δεν το βλέπω να γίνεται, κι ας έλεγε παλιά ο Γιωργάκης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  21. @ J95
    Αν απεύθυνεσαι στο μέσο έλληνα καπνιστή, τότε να μην χρησιμοποιείς τις δικές μου προσωπικές απόψεις.

    Ο "μέσος" καπνιστής, ή μέσος έλλην ή ο μέσος κόμπλας, είναι αφηρημένες έννοιες που δεν με αφορούν, όταν μιλάω επί προσωπικού.

    Από που ως που..
    ο "μέσος βλαμμένος, έλληνας" κρίνει με βάση το "μέσο όρο" αγνοώντας τους υπολοίπους..;
    Επειδή ανήκει στον ""μέσο έλληνα"?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  22. Εγώ δεν είμαι πια καπνιστής. Όμως, όταν κάπνιζα πίπα, οι καπνιστές τσιγάρου κάνανε σαν να τους σημάδευα με κουμπούρι. Συνεπώς χέ"£&κα για τις ευαισθησίες τους.

    Για να έχετε και την πίτα γερή και το σκύλο χορτάτο, προτείνω το εξής: να αγοράζετε τσιγάρα και να τα πετάτε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  23. Έτος Ρίτσου

    Μήπως, μετά τα τσιγάρα, τα ποτά και τα ξενύχτια, να φορολογήσει και την ποίηση;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  24. @ Αγησία
    Πασόκος είσαι ή φίλος των έμμεσων φόρων;
    :)

    Παρομίως χ@σθηκα δια τας συμβουλάς σας μετά "Συμπάθειας "
    (του Κωστή Παπαγιώργη..) συμπάθειες, αντιπάθειες και ευαισθησίες..)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  25. Αγησία, ωραία ιδέα :))
    (με μια νότα σταλινικού σουρεαλισμού)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  26. Άσχετο(;)
    Προτείνω την ταινία "ΚΥΝΟΔΟΝΤΑΣ"

    Χρειάζεται γερό στομάχι γιατί ξεβρακώνει, κοινωνικές συμπεριφορές, οικογενειακούς παραλογισμούς, και αποδεικνύει την πιθηκοειδή αντίληψη μας( μπααα χειρότεροι είμαστε.) Ανθρώπινα ζόμπι.

    Μην την χάσετε.

    Υ.Γ.
    Στο Μικρόκοσμο που έχει και διάλειμα και αν θέλει κάποιος μπορεί να πιεί καφέ μετά τσιγάρου..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  27. Ε, όχι και να το κάνω πολιτικό θέμα αν θα το ανάψω ή θα το κόψω το γ......ο, και να σκέφτομαι ποιο υπουργείο τα παίρνει στη μια περίπτωση και ποιο στην άλλη. Αυτό θα το κρατήσω για την πάρτη και μόνο

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)