04 Σεπτεμβρίου 2009

Salaam Bombay

Πάνω από δεκαέξι εκατομμύρια πληθυσμός, η μεγαλύτερη πόλη της Ινδίας και προφανής πύλη εισόδου στο νότιο τμήμα της χώρας. Βγαίνεις από το κλιματιζόμενο αεροδρόμιο και αμέσως σε χτυπάει ένα κύμα αφόρητης ζέστης: δεν είναι η θερμοκρασία από μόνη της, είναι ο συνδυασμός με την απίστευτη τροπική υγρασία και την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλεί δύσπνοια. Περπατάς πέντε λεπτά και ιδρώνεις σαν να έτρεξες μαραθώνιο.

Στα πέριξ της Crawford Market


Οι δρόμοι της Βομβάης είναι ένα ανεπανάληπτο χάος. Τα φανάρια στο κέντρο της πόλης είναι λίγα, συχνά εκτός λειτουργίας και θεωρούνται σχεδόν προαιρετικά -τόσο για τους οδηγούς όσο και για τους πεζούς! Παίρνω αμπάριζα και βγαίνω. Το σάουντρακ των δρόμων, ένας αδιάκοπος καταιγισμός από κορναρίσματα. Επιπλέον οδηγούν ανάποδα -με το αγγλικό σύστημα. Αν τη γλιτώσεις και δεν σε πατήσουν, αρχίζεις να παρατηρείς το τοπίο και την ανθρώπινη γεωγραφία. Ατέλειωτο σκουπιδαριό παντού, οι κάδοι απορριμμάτων είναι σπάνιο είδος, καλαθάκια στις κολώνες δεν υπάρχουν, όλος ο κόσμος πετάει τα σκουπίδια του κάτω. Αργότερα μας εξήγησαν ότι το πλαστικό (σακούλες, περιτυλίγματα) είναι σχετικά πρόσφατο φρούτο στην Ινδία, μέχρι πριν 15-20 χρόνια όποτε χρειαζόταν να τυλίξουν κάτι χρησιμοποιούσαν φύλλα μπανανιάς, τα οποία μετά τα πετούσαν όπου νά 'ναι (τα έτρωγαν οι αγελάδες). Τους έμεινε η συνήθεια, λοιπόν, μόνο που τώρα οι αγελάδες στο κέντρο της πόλης είναι λιγοστές και δεν τρώνε πλαστικές σακούλες. Αλήθεια, ψέματα, θα σας γελάσω.

Αντί για περιστέρια, πάνω από την πόλη πετάνε κοράκια. Στα μεγάλα πάρκα του κέντρου (maidan τα λένε εκεί) ο κόσμος ψιλοτρώει και χαζεύει αυτούς που παίζουν κρίκετ. Σε διάφορα σημεία της πόλης βλέπεις από απόσταση τα slum -παραγκουπόλεις που ξεχωρίζουν από τους μπλε πλαστικούς μουσαμάδες που χρησιμοποιούν για σκεπές.

Οποιαδήποτε ώρα της ημέρας βλέπεις κόσμο να παίρνει τον υπνάκο του οπουδήποτε: σε καθίσματα αυτοκινήτων, στα λιγοστά παγκάκια, σε πεζούλια, ακόμα και χύμα κάτω στο πεζοδρόμιο, πάνω σε μια κουρελού -ή και χωρίς. Το κορυφαίο που είδαμε, ένας τύπος να κοιμάται στο αλουμινένιο παραπέτο μιας στάσης λεωφορείου, με πλάτος όχι πάνω από 30 εκατοστά! Πώς διάβολο χώρεσε εκεί πάνω;

Gateway of India


Η μεγάλη περαντζάδα των κατοίκων της Βομβάης γίνεται στη δυτική πλευρά του κέντρου, στον δρόμο που πάει παράλληλα στη θάλασσα και καταλήγει στην παραλία Chowpatty. Δεν είναι για μπάνιο, τα νερά είναι βρωμερά και τρισάθλια. Στην αντίθετη πλευρά της πόλης, στο ανατολικό θαλασσινό μέτωπο, βρίσκεται η μεγάλη αψίδα που λέγεται "Gateway of India", απέναντι από το πολυτελές ξενοδοχείο Taj Mahal, όπου έγινε η περσινή τρομοκρατική επίθεση. Τώρα υπάρει μόνιμος αστυνομικός κλοιός στην περιοχή. Από εδώ φεύγουν τα σαπιοκάραβα που πάνε στο Elephanta Island -ένα καταπράσινο νησάκι γεμάτο μαϊμούδες, που το επισκέπτεσαι για να θαυμάσεις τους ναούς τους σκαλισμένους μέσα σε σπηλιές και διακοσμημένους με αγάλματα, πιο εντυπωσιακό εκ των οποίων εκείνο του θεού Σίβα με τα τρία πρόσωπα.

Elephanta Island, ο τρικέφαλος Σίβα (ελαφρώς κουνημένος)


Την τελευταία μέρα, αναχωρούμε νωρίς το πρωί με το τρένο από τον σταθμό Chatrapati Shivaji (πρώην Victoria). Είναι δέκα λεπτά με τα πόδια από το ξενοδοχείο, οπότε πάμε περπατώντας -και βλέπουμε πόσος κόσμος κοιμάται στον δρόμο, στις στοές των κτιρίων. Σηκώνονται, πλένονται με νερό της βροχής σε γούρνες, κατουράνε στη μέση του δρόμου, φτιάχνουν τσάι με νερό από δημόσιες βρύσες σε γκαζάκια και κατσαρολάκια που τα ξετρυπώνουν από απίθανες καβάτζες. Ναι, υπάρχουν και χειρότερα από τα slum.

(συνεχίζεται)


.

5 σχόλια:

  1. Δε μου φαίνεσαι και πολύ ενθουσιασμένος...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πάρα πολύ ενδιαφέροντα όλα αυτά χασοδίκη! Ώστε τα πάρκα τα λένε μαϊντάν; Θυμίζει τη λέξη "πλατεία" στα αραβικά και στα τουρκικά... Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλος μουσουλμανικός πληθυσμός στην Ινδία. Ξέρεις μήπως αν υπάρχουν πολλοί μουσουλμάνοι στη Βομβάη;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Πολύ ενδιαφέρουσα η διήγησή σου φίλε μου. Και πολύ... κολακευτική για την Αθήνα, που εν συγκρίσει φαίνεται μια χαρά πόλη. ;-)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. k2, οι αραβοτουρκικές (στην πραγματικότητα περσικές περισσότερο) λέξεις πρέπει να προέρχονται από την μακραίωνη κυριαρχία των Μουγάλ, που όμως παρά το όνομά τους δεν ήταν Μογγόλοι αλλά μια τουρκική δυναστεία, απόγονοι του Ταμερλάνου της Σαμαρκάνδης. (για κάποιο λόγο συνέβη να αφήσω παρόμοια σχόλια σε τρία μπλογκ τους τελευταίους μήνες...)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. @Σπύρος

    Ναι, ε; Κάτι κάνω λάθος τότε :)
    Ωστόσο, η αλήθεια είναι ότι η Βομβάη, από το λίγο που είδαμε εμείς δηλαδή μέσα σε 3 μέρες, δεν είναι μια πόλη που μπορείς να την περιγράψεις με παστέλ χρωματάκια ;)

    @k2

    Δεν ξέρω ειδικά για τη Βομβάη, πάντως νομίζω ότι η επαρχία Μαχαράστρα (όπου βρίσκεται) δεν είναι από τις επαρχίες με μεγάλη συγκέντρωση μουσουλμάνων.

    @Γεράσιμος

    Χμ. Το σκέφτηκα κι εγώ αυτό, μεν, αλλά σκέφτηκα και το αντίθετο: ότι δηλαδή εμείς οι Αθηναίοι μάλλον προσαρμοζόμαστε σε συνθήκες Βομβάης πιο εύκολα από άλλους Ευρωπαίους, λόγω εξοικείωσης με τριτοκοσμικά φαινόμενα :(

    @Δύτης

    Πολύ ενδιαφέρον! Κι εμείς ακούγαμε "Μουγκάλ" και "Μουγκάλ" από τους ντόπιους, και νομίζαμε ότι αναφέρονται στους Μογγόλους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)