23 Σεπτεμβρίου 2009

#deb8, ατάκα ΙΙ

Ποια είναι η θέση του ΚΚΕ για τα αυθαίρετα, όπως την εξέθεσε η συντρόφισσα Αλέκα; Ότι ναι μεν οι αυθαίρετες βίλες των πλουσίων πρέπει να κατεδαφιστούν, αλλά τα αυθαίρετα σπιτάκια των φτωχών εργαζομένων πρέπει να τα δούμε με κατανόηση, διότι δεν φταίνε οι καψεροί που πήγαν και τα χτίσανε (συχνά πάνω στα καμμένα), αλλά το δόλιο Κράτος, γράψε λάθος, ο δικομματισμός, που τους επέτρεψε να τα χτίσουν για να αποκομίσει μικροκομματικά οφέλη.

Ως προς αυτό το τελευταίο, για τα μικροκομματικά οφέλη δηλαδή, δεν έχει κι άδικο το Κόμμα. Συνολικά όμως, σαν πολιτική θέση και μάλιστα κόμματος που θέλει να καταγράφεται στην Αριστερά και να λογίζεται ριζοσπαστικό, είναι μια θέση απαράδεκτη. Δεν μπορεί το Κόμμα να αθωώνει, τι λέω, να ευλογεί τη νοοτροπία "τι να κάνει ο καημένος ο φτωχός εργαζόμενος που θέλει να βάλει ένα κεραμίδι πάνω απ' το κεφάλι του": πρώτον, δεν είναι όλοι οι αυθαιρετούχοι "φτωχοί εργαζόμενοι" που θέλαν να βάλουν κεραμίδι, είναι και πολλοί, οι περισσότεροι ίσως, λιγότερο φτωχοί που θέλαν ένα δεύτερο κεραμίδι, κατά προτίμηση εξοχικό και ευάερο. Δεύτερον, δεν θα αρνηθεί κανείς ότι η νομιμότητα σήμερα λειτουργεί πολλές φορές με ταξικά κριτήρια (να, μιλάω και με ορολογία Κεντρικής Επιτροπής), ότι δηλαδή ναι μεν όλοι είναι ίσοι απέναντι στον νόμο αλλά κάποιοι είναι, πώς να το πούμε, πιο ίσοι. Αλίμονό μας όμως αν, αντί να αναζητήσουμε και να τσακίσουμε αυτές τις εξαιρέσεις, αρχίσουμε να αντιστρέφουμε το ταξικό κριτήριο και μάλιστα το αναγάγουμε και σε (σχεδόν) δικαίωμα. Αν αντί να ζητάμε απόλυτη νομιμότητα για όλους, ζητάμε δικαίωμα στην παρανομία για τους πολλούς.

Υπάρχει κι ένα τρίτον, αλλά αυτό αφορά περισσότερο τους ψηφοφόρους του Κόμματος και συγκεκριμένα αυτούς που δεν είχαν την "εξυπνάδα" να πάνε να χτίσουν κι εκείνοι ένα αυθαιρετάκι, για να διεκδικήσουν σήμερα -με τις συντροφικές κομματικές ευλογίες- τη νομιμοποίησή του. Τους οποίους ψηφοφόρους είναι σαν να τους αποκαλεί το ίδιο το Κόμμα σήμερα μαλάκες και κορόιδα.

Τελικά, η συγκεκριμένη θέση του ΚΚΕ πλησιάζει πολύ τη θέση του ΛάΟΣ για το περιβάλλον: ότι δηλαδή, ναι, σημαντικό θέμα το περιβάλλον και η προστασία του, να το κοιτάξουμε, μας ενδιαφέρει, αλλά βέβαια προέχουν οι ανάγκες του κοσμάκη. Οι οικονομικές, οι στεγαστικές, οι όποιες ανάγκες τέλος πάντων, όπως τις ερμηνεύει ο καθένας, με τα πεύκα και τα πουρνάρια θ' ασχολούμαστε τώρα;

Κι όπως έχουμε ξαναπεί ο λαϊκισμός, είτε κόκκινος είτε φαιός, δεν παύει να είναι λαϊκισμός. Του χειρίστου είδους, εν προκειμένω.


.

11 σχόλια:

  1. Φυσικά και η θέση του ΚΚΕ πλησιάζει την αντίστοιχη του ΛάΟΣ, διότι τα δύο άκρα, σε έναν κύκλο ακουμπούν το ένα το άλλο. Πολύ περισσότερο σε έναν αυτοτρφοδοτούμενο φαύλο κύκλο ...

    Επιπλέον, άλλη τρομερή ατάκα της συντρόφισσας ήταν και εκείνη περί της κηρύξεως της γης λαϊκής ιδιοκτησίας. Εκεί να δεις αυθαίρετο σε πρώην και νυν δασική περιοχή !!! Το σωστό να λέγεται όμως, σε αυτή την περίπτωση δεν θα χρειαζόταν να κάψουμε τα δάση πριν, απλώς θα τα χτίζαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μα γιατί τα περιπλέκεις τα πράγματα, χασοδίκη; Αφού νόμος είναι το δίκιο του εργάτη. :P

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ψύλους στ΄άχυρα ψάψχνεις, Χασοδίκα.

    Την ίδια θέση έχει το κόμμα και για τους αγρότες. Δλδ, ναι, παράνομα πήραν τις αποζημιώσεις στην αρχή του χρόνου (όπου να'ναι θα το ανακαλύψει και η Κομισιόν, αλλά θα έχει αλλάξει η Κυβέρνηση) αλλά είναι απαράδεκτο οι έλληνες ευρωβουλευτές (εν προκειμένω ο Τρεμόπουλος αν δεν απατώμαι) να ανασκαλεύουν το ζήτημα και να το αναδεικνύουν στην Κομισιόν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου: αυτή είναι μια πάγια θέση του ΚΚΕ, όπως και η άποψη ότι δεν κάνουμε καμία προσπάθεια να περιορίσουμε τη ρύπανση ή να ανακυκλώσουμε, προτού τα μεγάλα εργοστάσια σταματήσουν να ρυπαίνουν και να μολύνουν το περιβάλλον!
    Με εντυπωσίασε επίσης η θέση του ΚΚΕ σχετικά με τα ιδιωτικά σχολεία: να καταργηθούν εντελώς, λες και με την κατάργησή τους θα βελτιωθεί το επίπεδο των δημόσιων!
    Γενικώς, κάνουν τεράστια βήματα... προς τα πίσω!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Οι θέσεις της Αλέκας ειναι οι μόνες καθαρές. Μπορεί να κινούνται στα όρια του γραφικού, αλλά ειναι σαφείς. Θα κλείσει ο,τι ειναι ιδιωτικό (νοσοκομεία, σχολεία, επιχειρήσεις), θα μας βγάλει απο την ΕΕ, θα καταργήσει τη Βουλή και το Σύνταγμα γιατί θα κάνει προλεταριάτο, κλπ, κλπ.

    Το μεγάλο θέμα είναι αν ειναι ηθικόν (γιατί νόμιμο είναι), να πολιτεύεται ενα τέτοιο κόμμα σε οποιοδήποτε δημοκρατικό κοινοβουλευτικό πολίτευμα. Προσωπικά, όπως είχα πρόβλημα με τον Βουλγαράκη και τον Μαγγίνα, έχω πρόβλημα και με την Αλέκα. Λίγη μετριοπάθεια δεν θά έβλαπτε. Ακόμα και ο Καρατζαφέρης κατέβασε αισθητά τους παλιούς τόνους.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Τον λαϊκισμό δυστυχώς τον αναμένει κανείς τόσο από την Παπαρήγα όσο και από τον Καρατζαφέρη και γι' αυτό δεν με εντυπωσίασε τόσο! Όπως λέει και ο/η π2 είναι γνωστό χρόνια τώρα ότι νόμος είναι το δίκαιο του εργάτη!
    Αυτό που ήταν πραγματικά εντυπωσιακό (κατά τη γνώμη μου) ήταν η ατάκα καραμανλή περί του ηρωισμού των πυροσβεστών που αναφέρθηκε στο προηγούμενο ποστ και κυρίως το γεγονός ότι κανείς δεν δείχνει να ενοχλείται από τη χρήση τέτοιων, τόσο φτηνιάρικων, "επιχειρημάτων" ούτε να αντιλαμβάνεται το πόσο απομακρυνόμαστε από την κοινή λογική και από την έννοια του λογικού συλλογισμού.

    Εύη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Μα και η θέση τους για την εκτροπή του Αχελώου ακριβώς ίδια είναι. Όταν μιλάμε για τον λαό και τον αγρότη, ας πάνε στο διάολο και τα δάση και τα ποτάμια. Όπως άλλωστε είπε ωραία και το έτερον ακραίον ήμισυ της κόκκινης Αλέκας, ο μαύρος τουρκώνυμος τουρκοφάγος Καρατζαφέρης, όταν θέλουμε να λαϊκίσουμε, ποιός νοιάζεται για την πρασινάδα;

    Αυτοί οι δύο κάνουν ακραία κολεγιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Το έχω ξαναπεί. Το ΛΑΟΣ και το ΚΚΕ είναι οι δύο όψεις ενός κοινού νομίσματος: της λατρείας στο παρελθόν (χουντικό και σοβιετικό αντίστοιχα), και της άρνσησης να δούνε την πραγματικότητα.
    Τα όσα λένε βρίθουν λαϊκισμού και είναι μνημόνια ανορθολογισμού και παραλογισμού.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Κε Χασοδίκα κλπ συγγενείς,
    χωρίς να αφίσταμαι των απόψεων και των χαρακτηρισμών σας
    {είμαστε μια ωραία ατμόσφαιρα εδωπέρα και οι δέκα!}
    θα ήθελα να επιστήσω την προσοχήν σας ότι, όταν αποκαλείτε τα λεχθέντα από Α.Π. & Γ.Κ. ως λαϊκισμόν απλώς (και όχι ως φασισμόν, ως έδει), λαϊκίζετε και υμείς παρομοίως χρησιμοποιούντες (και -ούσαι) "κομψούς" όρους.
    Τέρμα τα δικηγορίστικα.

    Ειδικά τον Λωτοφάγο θα ήθελα να τον ενημερώσω ότι η Αλέκα μας καταφέρεται έτσι "έξω από τα δόντια" εναντίον των ιδιωτικών σχολείων, σχετικά πρόσφατα, τώρα που τελείωσαν τα δικά της παιδιά τα ιδιωτικά στα οποία φοιτούσαν.

    Και μάλιστα, όταν παλιότερα την είχε "καρφώσει" ένας δημοσιογράφος για αυτό, είχε απαντήσει ψυχραιμότατα:
    «Αφού μπορώ να τα στείλω σε ένα καλλίτερο σχολείο, γιατί να μην το κάνω;;;»

    Ταύτα και μένω...

    Καλό ΣαΚυ.
    Καλή ψήφο.
    Καλό μας κουράγιο.
    (μετά τις 5/10 θα μάς χρειαστεί μπόλικο)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Εξερευνητή:
    Νομίζω ότι η απάντηση που έδωσε η Αλέκα, ήταν ακόμη χειρότερη, αν θυμάμαι καλά είπε: "..ήταν οικογενιακή παράδοση" ή κάτι τέτοιο.....
    Ριζοσπαστικά πράγματα δλδ......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. Πάντως αγαπητέ Εξερευνητή δεν βλέπω γιατί πρέπει να βάλουμε πιο εντυπωσιακή ταμπέλα: οι ατάκες που συζητάμε στο ποστ (ή με αφορμή αυτό) είναι αναμφίβολα λαϊκισμός, αλλά φασισμός γιατί;
    Μην ξεχειλώνουμε το περιεχόμενο μερικών εννοιών, στο τέλος θα τις αχρηστέψουμε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Ενστάσεις και ισχυρισμοί
κατατίθενται μόνον εγγράφως
(Χασοδίκειος Πολιτική Δικονομία, άρθρον 228)